31 October 2015

// // Leave a Comment

FIREMAN TRAINEE SOLVED PAPER 2015

FIREMAN TRAINEE
EXAM DATE:07/10/2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.ONE STRAW REVOLUTION is a book written by:
A.Dr.Norman Borlog
B.Mazanoby Fukuwoka*
C.Sir Albert Howard
D.M.S.Swaminathan
Ans:B
2.’Macondo’is an imaginary place in a novel written by Gabriel Garcia Marquez.What is the name of that novel?
A.Love in the time of Cholera
B.One hundred Years of Solitude*
C.Fifth Mountain
D.Eleven Minutes
Ans:B
3.Chenthuruni wildlife sanctuary is situated in the district of:
A.Kollam*
B.Thiruvanathapuram
C.Idukki
D.Pathanamthitta
Ans:A
4.Who was the founder of Lodi Dynasty?
A.Sikkander Lodi
B.Ibrahim Lodi
C.Bhula Lodi*
D.Shersha Suri
Ans:C
5.ETNA volcano situated in:
A.Rome
B.Greece
C.Syria
D.Itali*
Ans:D
6.’Enmakaje’is the great work related with Endosulfan victims in Kasaragode.
Who is the author of this book?
A.Santhosh Echikkanam
B.Akbar Kakkattil
C.Ambikasuthan Mangad*
D.C.V.Balakrishnan
Ans:C
7.Who won the Swathi Sangeetha Puraskar  2014?
A.Yesudas
B.Lalgudi Jayaraman
C.Zakir Hussain
D.Amjath Ali Khan*
Ans:D
8.India had a plan holiday between:
A.1966-1969*
B.1963-1966
C.1971-1974
D.1947-1951
Ans:A
9.Proposed Capital of Andhra Pradesh is:
A.Hyderabad
B.Khammam
C.Amaravathi*
D.Warrangal
Ans:C
10.Odd one out.
Chalakkudipuzha,Kunthipuzha,Pumpa,Pampar
A.Pampar*
B.Pumpa
C.Kunthipuzha
D.Chalakkudippuzha
Ans:A
11.The real name of Dr.Pulpu,the social reformer of Kerala:
A.Ramachandran
B.Govindan
C.Pathmanabhan*
D.Kunhikanna
Ans:C
12.Who was the founder and publisher of the newspaper ‘Swadeshabhimani’?
A.Ramakrishna Pillai
B.Pandit Karuppan
C.Sahodaran Ayyappan
D.Vakkom Abdulkhadar Moulavi*
Ans:D
13.The river Bhavani is originated and flows from which plateau of Kerala?
A.Baskar Plateau
B.Palakkad Plateau
C.Attappadi Plateau*
D.Deccan Plateau
Ans:C
14.The vice Chairman of Rajyasabha is:
A.Hamid Ansari
B.Najma Heptulla
C.Tampi Dorai
D.P.J.Kuryan*
Ans:D
15.Who is the first woman President of WHO(World Health Organisation)?
A.Groharlen Brundland*
B.Phan Thi Kim Phuc
C.Jenny Shipley
D.Ezabella Perren
Ans:A
16.The ‘Nehru Report’ of 1928 is related with:
A.Jawaharlal Nehru
B.Motilal Nehru*
C.Kamala Nehru
D.None of the above
Ans:B
17.The beginning of 1857 revolts is on:
A.9th May 1857
B.9th June 1857
C.10th May 1857*
D.10th June 1857
Ans:C
18.The Vice Chancellor of Thunchath Ezhuthachan Malayalam University is:
A.Khadar Mangad
B.M.Abdul Salam
C.P.K.Radhakrishnan
D.K.Jayakumar*
Ans:D
19.In Which year Silent Valley declared as a National Park?
A.2001
B.1984*
C.1973
D.2002
Ans:B
20.The poem ‘Prarodhanam’is written by”
A.Vallathol Narayana Menon
B.Ullur S.Parameswara Ayyar
C.Kumaran Asan*
D.O.N.V.Kurup
Ans:C
21.Which of the following disease is not caused by water pollution?
A.Typhoid
B.Dysentery
C.Jaundice
D.Malaria*
Ans:D
22.The War of Kalinga is associated with
A.Asoka*
B.Alexander
C.Akbar
D.Samudra Gupta
Ans:A
23.The first country in the world to eliminate Mother-to-Child transmission of HIV and Syphilis:
A.India
B.U.S.A
C.Cuba*
D.China
Ans:C
24.World Environment  Day was observed on:
A.July 5
B.June 5*
C.September 5
D.December 1
Ans:B
25.A person who spends large amounts of leisure time to operating a computer”
A.Mouse Tomato
B.Mouse slept
C.Mouse Potato*
D.Computerologist
Ans:C
26.The state of India where the Election Identity Card was firstly issued?
A.Hariyana*
B.Gujarat
C.Kerala
D.Jharakhand
Ans:A
27.The name of rescue and relief operation in Nepal by the Government of India in the aftermath of the 2015 Nepal Earthquake:
A.Operation Vijay
B.Operation Maitry*
C.Operation Rakshak
D.Operation Sakti
Ans:B
28.The Headquarters of ONGC(Oil and Natural Gas Corporation)is situated at:
A.Mumbai
B.Delhi
C.Vadodhara
D.Dehradun*
Ans:D
29.IFSC means:
A.Indian Financial System code*
B.International Financial Security code
C.Indian Financial System Control
D.Indian Financial Security Code
Ans:A
30.Which of the following types of companies/organizations issue ULIP(United Links Insurance Plan)?
A.Stock Brokers
B.Bank
C.Reserve Bank of India
D.Insurance Company*
Ans:D
31.How many languages are recognized by the Constitution of India?
A.22*
B.23
C.24
D.25
Ans:A
32.Who founded the Sadhu Jana Paripalana Sangham(SJPS)?
A.Sree Narayana Guru
B.Chattampi Swamikal
C.Poikayil Yohannan
D.Ayyankali*
Ans:D
33.Jallianwala Bagh massacre took place in the city:
A.Meerrt
B.Amruthsar*
C.Lahore
D.Agra
Ans:B
34.The Right to Information Act(RTI)applied to all stated and Union Territories of India except:
A.New Delhi
B.Lakshadweep
C.Jammu and Kashmir*
D.Andaman Nicobar
Ans:C
35.The purpose of choke in the tube light is:
A.To decrease the electricity
B.To increase the electricity
C.To decrease the voltage momentarily
D.To increase the voltage momentarily*
Ans:D
36.The father of Economics is:
A.Alfred Marshall
B.Dadabhai Naoroji
C.Lionel Robins
D.Adam Smith*
Ans:D
37.The word’Tsunami’derived from the language of:
A.Japanese*
B.Chinese
C.Russian
D.Spanish
Ans:A
38.Who is known as the Iron lady of Manipur?
A.Sarnjini Naidu
B.Nirbhaya
C.Irom Sharmila*
D.Jhansi Rani
Ans:C
39.The President of Venezuela is:
A.Huego Shavez
B.Nicolas Maduro*
C.Lula Dizalva
D.Raul Castro
Ans:B
40.The provision regarding emergency are adopted from:
A.U.K.Constitution
B.USSR Constitution
C.German Constitution*
D.American Constitution
Ans:C
41.In Which year the insurance companies nationalized in India?
A.1957
B.1958
C.1956*
D.1959
Ans:C
42.In which River Tehri Dam is situated?
A.Mahanadi
B.Sutlej
C.Krishna
D.Bhagirathi*
Ans:D
43.Bhilai Steel Plant is located in the Indian state of:
A.Chhattisgarh*
B.Madhya Pradesh
C.Uttaranchal
D.Bihar
Ans:A
44.Who is the first winner of Jnanpith Award ?
A.G.Sanjarakurupp*
B.Ashapurna Devi
C.Umashankar Joshi
D.Amrutha Pritham
Ans:A
45.Which of the following is considered as the soul of Indian Constitution?
A.Preamble*
B.Directive Principle
C.Fundamental Rights
D.Fundamental Duties
Ans:A
46.The oldest Oil Refinery in India is at:
A.Haldia,near Kolkata
B.Digboy,Assam*
C.Koyali,near Baroda
D.Noormati,Assam
Ans:B
47.From which country Delhi Metro has received its first driverless train?
A.Japan
B.South Korea*
C.Russia
D.China
Ans:B
48.The seat of the Asian School of Cyber Laws:
A.New Delhi
B.Hyderabad
C.Chennai
D.Pune*
Ans:D
49.Who is the Chairman of National Human Rights Commission?
A.J.B.Koshi
B.Cyriac Joseph
C.K.G.Balakrishnan*
D.H.L.Dattu
Ans:C
50.Which article of Indian constitution prohibits the discrimination of the ground of religion,caste, sex or place of birth?
A.Article 15*
B.Article 14
C.Article 16
D.Article 17
Ans:A
51.One among the stars ____________with a red colour
A.Shine
B.Shone
C.Shines*
D.Has shone
Ans:C
52.India is not__________European country.
A.an
B.a*
C.the
D.none of these
Ans:B
53.I am not  a convict_______?
A.are I
B.don’t I
C.aren’t I
D.am I*
Ans:D
54.No wife can_____________the tortures of her husband
A.Put in
B.Put up
C.Put out
D.Put up with*
Ans:D
55.At the climax of the film,there was a____________between the hero and the villain
A.Dual
B.Dwell
C.Duel*
D.Duwel
Ans:C
56.A bird often __________eggs and hatch the chicks.
A.Lies
B.Lays*
C.Lied
D.Lain
Ans:B
Pick out the correct word or sentence from the options.
57.A.Drisyam is a film acted by Mohanlal,who is a famous actor.*
B.Drisyam is a film acted by Mohanlal,that is a famous actor
C.Drisyam is a film acted by Mohanlal,which is a famous actor
D.Drisyam is a film acted by Mohanlal,he is a famous actor.
Ans:A
58.A.How long have you lived here?
B.How long you have lived here
C.How long have you been living here*
D.How long have been you living here?
Ans:C
59.A.Government immediately took action after the unexpected tragedy
B.Government took action after the unexpected tragedy immediately
C.Immediately the Government took action after the unexpected tragedy
D.Government took action immediately after the unexpected  tragedy*
Ans:D
60.A.If you study well,you would pass the examination
B.If you study well,you will pass the examination*
C.If you studied well,you will pass the examination
D.If you have studied well,you would pass the examination
Ans:B
61.A.I have seen her child.It is a cute baby*
B.I have seen her child .She is a cute baby
C.I have seen her child.He is a cute baby
D.I have seen her child.That is a cute baby
Ans:A
62.A.Let us be print the matter
B.Let’s be printed the matter
C.Let the matter be printed*
D.Let’s the matter be printed
Ans:C
63.A.Father asked had I gone
B.Father asked whether I have gone
C.Father asked whether I go
D.Father asked whether I had gone*
Ans:D
64.A.All the luggage is shifted*
B.All the luggages are shifted
C.All the luggages have shifted
D.All the luggage have shifted
Ans:A
65.A.Measures have been asked to wide the road
B.Measures has been taken to wide the road
C.Measures  have been taken to widen the road.*
D.Measures habe been taken to widening the road
Ans:C
66.Which one among the following is correctly spelt?
A.Boquie
B.Bouquet*
C.Bouquiet
D.Boquit
Ans:B
67.Replace the underlined word with another word opposite in meaning from the opposite in meaning from the option.John is desirous of having a better life.
A.Indesirous
B.Ildesirous
C.Disdesirous
D.Undesirous*
Ans:D
68.Which one among the options in French origin
A.Cattle
B.Cow
C.Ox*
D.Bull
Ans:C
69.Substitute the underlined word with any of the following without changing the meaning of the sentence.
While quarelling with the bus conductor,the passenger made some derisive comments.
A.Indecent
B.Irrespective
C.Disloyal
D.Contemptuous*
Ans:D
70.What does the following idiom mean?”A bolt from the blue”.
A.Something which is correct and fit
B.Strong and fast
C.An unexpected thing happened*
D.Difficult things become so easy
Ans:C
71.----
72.Which one do not belongs to the group?31,41,51,61
A.31
B.41
C.51*
D.61
Ans:C
73.Which is the biggest number?
A.5 Square root of 5*
B.7 Square root of 2
C.3 Square root of 5
D.2 Square root of 13
Ans:A
74.IF x:y=4:1 then what will be the value of x+y:y?
A.4
B.5*
C.6
D.2
Ans:B
75.Find the value of :(2-1-3-1)6.
A.6
B.-6
C.1*
D.-1
Ans:C
76.A train of length 200 m is moving with a speed of 72 km/h.How much time will it take to cross a bridge of length 400m?
A.25 Sec
B.28 Sec
C.20 Sec
D.30 Sec*
Ans:D
77.The time in a clock is 11.30 What will be time shown in the mirror image?
A.11.40
B.12.10
C.12.40
D.11.50
Ans:-------
78.The average of seven conscutive  odd numbers is 33.The smallest number among these is:
A.29
B.27*
C.33
D.31
Ans:B
79.How much is 20 paise of Rs.20?
A.1%*
B.3%
C.2%
D.10%
Ans:A
80.What will be the sum of numbers from 201 to 300?
A.20550
B.25050*
C.25500
D.20055
Ans:B
81.Choose the odd one.
A.Square
B.Hexagon
C.Pentagon
D.Cube*
Ans:D
82.Jose travels 7 kilometers to the North.Then he turns to the right and walk 3 kms.Then again he turns to his right and moves 7 kms forward.How many kilometers away is he from the starting point?
A.3 km*
B.10 km
C.13 km
D.21 km
Ans:A
83.Choose the missing letter:
Ab_bc_a_cbca_bc.
A.caba*
B.cbaa
C.bcaa
D.abbc
Ans:A
84.If 12*12=6;15*22=20 then 16*23=?
A.18
B.24
C.39
D.36*
Ans:D
85.Find the next term:
100,102,105,110,117,?
A.126*
B.130
C.127
D.136
Ans:A
86.If ‘DELHI’is coded as 73541 and’CALCUTTA’is coded as 82589662 then how can’CALICUT’is coded?
A.527941
B.5978213
C.8251896*
D.8543691
Ans:C
87.Bear:Cub::Horse:?
A.Kid
B.Cub
C.Calf
D.Pony*
Ans:D
88.If P=Division;R=+;T=--;V=x then 12V4R16P8T6=?
A.138
B.50
C.28
D.44*
Ans:D
89.If 2016 January 7 is Friday then what day is on 2016 May 1?
A.Monday*
B.Tuesday
C.Sunday
D.Friday
Ans:A
90.A is the Son of B;C is the Son of D;A is married to E;E is D’s Daughter.How is C related to A?
A.Brother
B.Father-in-law
C.Uncle
D.Brother-in-law*
Ans:D
91.Maria Elena South,the driest place of Earth is situated in the desert of:
A.Gobi
B.Sahara
C.Attakkama*
D.Kalahari
Ans:C
92.The study of soil is known as:
A.Pedology*
B.Potomology
C.Orology
D.Dendrochronology
Ans:A
93.The first athlete who won the gold medal in Asian Athletics Championship:
A.Mayookha Johny
B.Tintu Luka
C.P.T.Usha
D.Shyni Wilson*
Ans:D
94.Which social reformer is known as the’Madan Mohan Malavya of Kerala?
A.Dr.Palpu
B.Mannath Padmanabhan*
C.Sree Narayana Guru
D.Vaikkom Moulavi
Ans:B
95.Which colour has the largest wavelength?
A.Red*
B.Blue
C.Violet
D.Indigo
Ans:A
96.Lalgudi Jayaraman is a mastero of which musical instrument?
A.Veena
B.Violin*
C.Tabla
D.Sitar
Ans:B
97.Ozone Day is on:
A.March 21
B.September 14
C.March 23
D.September 16*
Ans:D
98.Who is considered as the father of Indian Planning Commission?
A.P.C.Mahalanobis
B.M.Visweswarayya*
C.Jawaharlal Nehru
D.K.C.Panth
Ans:B
99.Who is considered as the father of Indian Planning Commission?
A.P.C.Mahalanobis
B.M.Visweswarayya*
C.Jawaharlal Nehru
D.K.C.Panth
Ans:B
100.The term ‘Genetics’was firstly used by:
A.Griger Mendel
B.Watson Crick
C.Lord Kelvin
D.W.Bateson*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email