7 October 2015

// // Leave a Comment

JUNIOR CLERK,PRIMARY CO-OPERATIVE SOCIETIES SOLVED PAPER 2015

JUNIOR CLERK,PRIMARY CO-OPERATIVE SOCIETIES
EXAM DATE:20-09-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.There -----------many mistakes in his paper.
A.Is
B.Was
C.Had
D.Were*
Ans:D

2.Find the correct usage.
A.I want the cup of water
B.I want a cup of the water
C.I want the cup of the water
D.I want a cup of water*
E.None of these
Ans:D
3.Thousand rupees------------a large amount for me then.
A.Was*
B.Is
C.Were
D.Are
E.None of these
Ans:A
Choose the possible substitute for the underlined phrases:
4.The army ship had drowned.
A.Had sunk*
B.Had sunk down
C.Had sunked
D.Has sunked
Ans:A
5.We could do nothing than praying.
A.Nothing bur praying
B.Nothing but was praying
C.Nothing but pray*
D.Nothing than prayer
Ans:C
6.Please turn-----------the volume of the radio,so that it is not quite so loud.
A.Out
B.Down*
C.In
D.Of
Ans:B
Fill in:
7.The whole town is aware that he is a convicted robber on---------
A.Probation*
B.Mercy
C.Miracle
D.Chance
Ans:A
8.I am sick of the urban worry and hurry,therefore,I have decided to move to my native village for a/an-------------existence.
A.Arcadian*
B.Circadian
C.Simple
D.Earthy
Ans:A
9.She spent three hours---------over the manuscript
A.Pouring
B.Poring
C.Browsing
D.Pondering*
Ans:D
Choose the word or phrase which is the best synonym for the key word
10.Acumen
A.Mental keenness*
B.Head worker
C.Sharpness
D.Intelligent
Ans:A
11.Altuistic
A.Generous
B.Unselfishly generous*
C.Simple
D.Ideal
Ans:B
12.Bombastic
A.Noisy
B.Wordy
C.Talkative
D.Pompous*
Ans:D
Fill in:
13.This is the first time I have-----------Coconut Neerai.
A.Drank
B.Drink
C.Drunk*
D.Drinking
Ans:C
Find the error in the following sentences.
14.Either the president or the secretary have an option to donate funds.
A.Either
B.Or the
C.Have an*
D.Option to donate
Ans:C
15.His wife and mother were standing beside him.
A.His wife
B.And mother*
C.Were
D.Beside him
Ans:B
Fill in:
16.I don’t want ----------of these books.
A.All
B.Any*
C.Each
D.Every
Ans:B
17.People in our office are so-------that the work never gets done on time.
A.Energetic
B.Reflective
C.Lethargic*
D.Diplomatic
Ans:C
18.They were talking--------the UN
A.To
B.About*
C.With
D.IN
Ans:B
19.He usually comes home late,-----------
A.Does he?
B.Should he?
C.Doesn’t he?*
D.Don’t he?
Ans:C
20.Throw the ball-----------Vinu so that he can catch it.
A.It
B.To *
C.On
D.Into
Ans:B
21.In a certain code”RISE”is written as’8419’,and “MEAL”is written as’5927’.How is “RAIL”written in that code?
A.8429
B.8124
C.8247*
D.8412
Ans:C
22.There are five books A,B,C,D and E placed on a table.If A is placed below E,C is placed above D,B is placed below A and D is placed above E,then which of the following books touch the surface of the table?
A.C
B.B*
C.A
D.E
Ans:B
23.668/167*284=
A.1156
B.1136*
C.1096
D.116
Ans:B
24.The ratio of roses and lilies in a garden is 3:2 respectively.The average number of roses and lilies is 180.What is the number of lilies is 180.What is the number of lilies in the garden?
A.144*
B.182
C.216
D.360
Ans:A
25.In a certain language THEN is coded as VFCL,how is WORD written in that code?
A.UQPF
B.YMTB
C.YMVB
D.VQFP
E.None of these*
Ans:E
26.The average of first 50 natural numbers is
A.12.25
B.25.25
C.25
D.25.5*
Ans:D
27.Today is Tuesday.After 62 days it will be
A.Wednesday
B.Monday
C.Tuesday*
D.Friday
Ans:C
28.Find the odd one:
A.Mango
B.Papaya*
C.Apple
D.Orange
Ans:B
29.The given 2 words in capital letters have some relation with each other .Pick up a pair of words from below which has similar relationship EYE:NOSE
A.ARM:BODY
B.WOOD:DESK
C.SIDEWALK:BRIDGE
D.ELBOW:WRIST*
Ans:D
30.Pick the odd one out:
A.EV
B.WX*
C.IZ
D.AF
Ans:B
31.Joju starts from his home;He goes 6 km west.Then he turns left and goes 8 km.In which direction is he from the starting point?
A.East
B.South-East
C.South-West*
D.North-East
Ans:C
32.A and B are young ones of C.If C is the father of A,but B is not the son of C,how are B and C related?
A.Nices and uncle
B.Daughter and father*
C.Brother and sister
D.Daughter and mother
Ans:B
33.Complete the series 1,1.2,3,5,8,12,?
A.20
B.21*
C.22
D.23
Ans:B
34.What would be the area of a circle whose circumference is 22 cms?
A.34.25 sq.cms
B.37.5 sq.cms
C.38.5 sq.cms*
D.36.75 sq.cms
Ans:C
35.Pooja earned a profit of 40% on selling an article for Rs.8,750.What was the cost price of the article?
A.8,725
B.7,080
C.6,250*
D.5,400
Ans:C
36.Pick the odd one out:
A.Tortoise
B.Duck
C.Snake*
D.Whale
Ans:C
37.Rahul ranks 7th from the top and 28th from the bottom in a class.How many students are there in his class?
A.34*
B.35
C.36
D.32
Ans:A
38.If in a language TABLE is called CHAIR,CHAIR is called COT,COT is called POT and POT is called TABLE.When does the person sit in that language?
A.Table
B.Chair
C.Cot*
D.Pot
Ans:C
39.Ajayan left home for office 15 minutes earlier than usual.It takes 10 minutes to reach office.He reached office at 8:40 am.What time does he usually leave home for office?
A.8:30 am
B.8:45 am*
C.8:15 am
D.8:50 am
Ans:B
40.Fill in the blank.
BDF,CFI,DHI,----------
A.CJM
B.EIM
C.EJO*
D.EMI
Ans:C
41.Who is the sole authority to issue currency in India?
A.The Central Government
B.President
C.RBI*
D.The Parliament
Ans:C
42.The present number of states in the Indian Union.
A.28
B.30
C.27
D.29*
Ans:D
43.’Mangalyan’ is the common name for
A.Mars Orbiter Mission*
B.Mars Orbiting Mission
C.Mars Orbit Machine
D.Mars Orbiter Machine
Ans:A
44.The biggest natural satellite in the solar system is:
A.Triton
B.Ganymede*
C.Rhea
D.Moon
Ans:B
45.Which country has the largest written constitution in the world?
A.UK
B.USA
C.India*
D.China
Ans:C
46.World Environment Day is celebrated on
A.June 4
B.June 5*
C.June 6
D.July 6
Ans:B
47.The full form  of UNO is
A.United Nations Organisation*
B.Union of Notable Organs
C.University of North Korea
D.United News Organisation
Ans:A
48.The most populated district in Kerala
A.Wayanad
B.Kollam
C.Malappuram*
D.Kozhikode
Ans:C
49.70% of working population of India is engaged in
A.Public Sector
B.Primary Sector*
C.Secondary Sector
D.Tertiary Sector
Ans:B
50.Which of the following is not a term related to a WORD document in a computer?
A.Delete
B.Edit
C.Copy
D.Slide Show*
Ans:D
51.Which district in Kerala is known as the “Venice of the East”?
A.Kochi
B.Kozhikode
C.Kollam
D.Alappuzha*
Ans:D
52.The Vitamin that is absorbed by the body through exposure to sunlight is
A.Vitamin A
B.Vitamin B
C.Vitamin C
D.Vitamin D*
Ans:D
53.The first 3D cinema in Malayalam is
A.My dear Kuttichathan*
B.Yavanika
C.Niram
D.Chitram
Ans:A
54.Who is the author of the Malayalam novel,Aarachar?
A.Lalithambika Antharjanam
B.O.V.Vijayan
C.K.R.Meera*
D.Santhosh Echikkanam
Ans:C
55.Which of the following is not a computer operating system?
A.DOS
B.Oracle*
C.Linux
D.Windows
Ans:B
56.How many members are there in SAARC?
A.7
B.8*
C.9
D.10
Ans:B
57.Universal Declaration of Human Rights was adopted by the UNO on
A.15 August 1947
B.24 October 1949
C.10 December 1948*
D.20 June 1950
Ans:C
58.The first woman High Court Judges of India
A.ArundhatiRoy
B.Vijayalakshmi Pandit
C.AnnaChandy*
D.Renuka Choudhary
Ans:C
59.The International Court of Justice sites in
A.Geneva
B.The Hague*
C.Vienna
D.Rome
Ans:B
60.Agha Khan Cup is associated with the game of
A.Cricket
B.Football
C.Hockey*
D.Golf
Ans:C
61.The registration of a Co-operative Society is done as per Section----------of KCS Act.
A.5
B.7*
C.10
D.12
Ans:B
62.The Registration Certificate of a Co-operative Society is done as per Section------of KCS Act
A.6
B.7
C.8*
D.10
E.12
Ans:C
63.The application for registration is submitted by
A.Member
B.Prospective Member
C.Promotor*
D.Managing Director
Ans:C
64.After obtaining registration a society start functioning within
A.1 year
B.6 months*
C.14 days
D.3 months
E.1 month
Ans:B
65.The RCS is defined in Section---------of KCS Act
A.2
B.3*
C.4
D.1
Ans:B
66.A Co-operative Society is defined in Section------------of KCS Act.
A.2b
B.2e
C.2f*
D.2h
Ans:C
67.The president and office bearers of the society  shall be elected within --------days from the date of election
A.14
B.30
C.5
D.7*
Ans:D
68.Arbitration in Co-operative Society is done as per Section -----------of KCS Act.
A.69&70*
B.70&71
C.65&66
D.71&72
Ans:A
69.Special General Body Meeting is held as per Section----------of KCS Act.
A.27
B.28
C.29
D.30*
Ans:D
70.Amalgamation and division of Co-Operative Societies is done by Section -------------of KCS Act.
A.12
B.13
C.14*
D.15
Ans:C
71.The share suspense a/c should be deposited in the financial bank within ----------days
A.7
B.14*
C.30
D.60
Ans:B
72.In a Co-operative Society the audit fees levied by-------of KCS Act.
A.Sec.63
B.Sec.65
C.Rule 65*
D.Sec.66
Ans:C
73.If a member acts against the interest of a society ,he can be expelled by
A.President
B.RCS
C.Managing Committee
D.General Body*
Ans:D
74.A tribunal is constituted Under Section----------of KCS Act.
A.65
B.81*
C.82
D.85
Ans:B
75.The Rules and Regulation of a Co-operative Society is formed in its
A.Co-operative Act*
B.Co-operative Rules
C.Bylaws
D.General Body
Ans:A
76.Admission of members and allocation of shares in a Co-operative Society is the duty of
A.President
B.Secretary
C.General Body
D.Managing Committee*
Ans:D
77.The total no.of rules in the KCS Act is
A.197
B.201*
C.204
D.207
Ans:B
78.The Constitution of a society is its
A.Act
B.Rules
C.General Body
D.Bylaw*
Ans:D
79.The Co-operative Societies are classified by----------KCS Act
A.Sec.15
B.Rule 15*
C.Sec.5
D.Rule 5
Ans:B
80.--------has a right to sign in the identity card of a member of a Co-Operative Society
A.Secretary*
B.President
C.Registrar
D.Election Officer
Ans:A
81.The winding up of a Co-operative Society means
A.Registration
B.Liquidation*
C.Amalgamation
D.Reconstruction
Ans:B
82.The matters to be discussed in a meeting is
A.Budget
B.Agenda*
C.Minutes
D.Quorum
Ans:B
83.Interest Rate of Deposits of a Co-operative Credit Societies are fixed by
A.Registrar*
B.Government
C.RBI
D.General Body
Ans:A
84.Co-operative movement originated first in
A.Germany
B.England*
C.France
D.Spain
Ans:B
85.The Co-operative Societies Act was passed in India in the year
A.1904
B.1912*
C.1919
D.1949
Ans:B
86.Which of the following organizational structure  is followed by Co-operatives in India?
A.Unitary structure
B.Federal structure*
C.Centralised structure
D.Decentralised structure
Ans:B
87.Co-operation is included in the ---------Schedule of Indian Costitution
A.V
B.VI
C.VII
D.IX*
Ans:D
88.Fixed Deposits are also called as
A.Time Deposit*
B.Demand Deposit
C.Recurring Deposits
D.Call Deposits
Ans:A
89.The employee Co-operative Societies in Kerala are organized in ----------tier system.
A.2
B.3
C.1*
D.Rural
Ans:C
90.The Head Office of NCDC is at
A.Calcutta
B.Bombay
C.Chennai
D.Delhi*
Ans:D
91.Internal Auditors of a Co-operative Society is appointed by
A.General Body
B.Managing Committee*
C.RCS
D.DCA
Ans:B
92.The custodian of National Rural Credit Stabilization Fund is
A.RBI
B.SBI
C.NABARD*
D.Govt.
Ans:C
93.The Present Co-operative minister of Kerala is
A.C.N.Balakrishnan*
B.G.Sudhakaran
C.K.M.Mani
D.M.V.Raghavan
Ans:A
94.The Chief Executive of RBI is called
A.MD
B.GM
C.Governor*
D.Director
Ans:C
95.The Co-operative Examination Board shall consists of not more than-------members
A.3*
B.4
C.5
D.6
Ans:A
96.Lead bank scheme was recommended by---------Committee.
A.AIRCSC
B.AIRCRC
C.CRAFICARD
D.Nariman*
Ans:D
97.’One man one vote’principle was recommended by-------Committee.
A.Gorwala
B.Mac Lagan*
C.Minto Morley
D.Montage Chelmsford
Ans:B
98.There are-------circle Co-operative unions in Kerala
A.60
B.62*
C.65
D.70
Ans:B
99.Co-operative Societies with area of operation more than two states is registered by
A.Central Govt.
B.NCUI
C.Central Registrar*
D.RBI
Ans:C
100.Co-operative common wealth was introduced by
A.Nehru
B.Dr Gadgil*
C.Khusru
D.Nariman
Ans:B
101.----------of the following is a processing society
A.Kerafed*
B.Hantex
C.Coirfed
D.Matsyafed
Ans:A
102.An Important document for the membership in a Co-operative Society is:
A.Minutes book
B.Receipt
C.Passbook
D.Identity card*
Ans:D
103.The custodian of minutes book of a society is:
A.President
B.Secretary*
C.The Registrar
D.MD
Ans:B
104.Production bonus is given by -------societies.
A.Consumer
B.Marketing
C.Dairy*
D.Farming
Ans:C
105.Rebate is related to -----------type of societies.
A.Consumer
B.Marketing
C.Handloom*
D.Apcos
Ans:C
106.The First Bank in Kerala was
A.Lord Krishna Bank
B.State Bank of Travancore
C.Nedungadi bank*
D.Dhanalakshmi Bank
Ans:C
107.Neethy stores was started in Kerala in:
A.1988
B.1997*
C.1995
D.1982
Ans:B
108.The members of a Co-operative Society have------------liability
A.Limited*
B.Unlimited
C.Joint
D.Joint and Several
Ans:A
109.Apex Society means---------level society
A.National
B.State*
C.District
D.Village
Ans:B
110.The -------colour in the Co-operative flag denotes harmony
A.Violet
B.Indigo*
C.Green
D.Red
Ans:B
111.As per the KCS Act 1969 the maximum dividend that can be declared in a Co-operative Society is
A.15%
B.20%
C.25%*
D.As per the By law
Ans:C
112.The authority competent to write off bad debts in a Co-operative Society is
A.President
B.RCS
C.Managing Committee
D.General Body*
Ans:D
113.Promotion of Employees of a Co-operative Society is a duty of
A.RCS
B.SCU
C.Managing Committee*
D.General Body
Ans:C
114.Closing stock is
A.Income
B.Expense
C.Asset*
D.Liability
Ans:C
115.The Head Quarters of RUBCO is at:
A.Thiruvanathapuram
B.Ernakulam
C.Calicut
D.Kannur*
Ans:D
116.Recruitment of staff of the District Co-Operative Banks is entrusted:
A.PSC*
B.KCSEB
C.State Co-operative Bank
D.Co-operative Department
Ans:A
117.Quorum for the Managing Committee in Section -------------of KCS Act.
A.27(1)
B.29
C.28(5)*
D.28
Ans:C
118.The President of a Co-operative Society is:
A.Owner
B.Employees
C.Officer*
D.Adviser
Ans:C
119.The number of members in a Co-operative tribunal is:
A.1*
B.3
C.5
D.10
Ans:A
120.Reservation for women members is specified in Section------------of KCS Act.
A.28 A*
B.8 A
C.18 A
D.27 A
Ans:A
121.Maximum number of partners in a banking business is :
A.50
B.10*
C.20
D.25
Ans:B
122.Partners are collectively called us:
A.Firm*
B.Ventures
C.Co-partners
D.Partnership
Ans:A
123.Registration of partnership is
A.Compulsory
B.Optional*
C.Statutory
D.All the above
Ans:B
124.Every partner of a firm  is both an agent and a:
A.Broker
B.Manager
C.Prinicipal*
D.Beneficiary
Ans:C
125.Minimum number of persons to firm a partnership is:
A.2*
B.5
C.7
D.50
Ans:A
126.Partners salary is---------to partners Capital Account.
A.Debited
B.Credited*
C.Liabilities
D.Fixed
Ans:B
127.Partner’s Current Account is a ----------account.
A.Personal*
B.Liabilities
C.Asset
D.Capital
Ans:A
128.A written agreement between the partners that governs the partnership is called
A.Partnership deed*
B.Articles of Association
C.Agreement
D.All the above
Ans:A
129.Interest on Capital is a -------to the firm.
A.Profit
B.Loss
C.Gain
D.Limited*
Ans:B,D
130.An amount due to the retiring partners,if not paid immediately,is transferred to his
A.Current Account
B.Loan Account*
C.All the above
D.None of these
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email