6 October 2015

// // Leave a Comment

KERALA PSC CONFIDENTIAL ASSISTANT GRADE II(SC/ST),VARIOUS

PSC CONFIDENTIAL ASSISTANT GRADE II(SC/ST),VARIOUS
EXAM DATE:01-10-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Name the Prime  Minister of Japan:
A.Junichiro Koizumi
B.Shinzo Abe*
C.Masahiko Komura
D.Aki Hito
Ans:B

2.The hanging Gardens of Babylon was one of the wonders of the ancient world.It was built by:
A.Khufu
B.Sargon
C.Hammurabi
D.Nebuchadnezzar*
Ans:D
3.The smallest unit of classification of living organism is:
A.Phylum
B.Species*
C.Family
D.Genus
Ans:B
4.Who won Men’s Single’s title of French Open 2013?
A.Rafael Nadal*
B.David Ferrer
C.Novak Djokovic
D.Roger Federer
Ans:A
5.Name the person who has been appointed new Chief Justice of India:
A.Justice Ananda Selven
B.Justice Venkatachalam
C.Justice Manjulla Chellur
D.Justice Sadasivam
Ans:-----
6.We use clinical thermometer for measuring our body temperature.The normal body temperature is:
A.350C
B.370C*
C.390C
D.410C
Ans:B
7.Which civilization was the first to develop a drainage system?
A.Indus Valley Civilization*
B.Chinese Civilization
C.Mesopotamian Civilization
D.Egyptian Civilization
Ans:A
8.Prathyaksha Raksha Daiva Sabha(PRDS)was a religious reform movement in Travancore ledbythe downtroddenespecially by the Christian converts.Name its founder:
A.Njaliyakuzhi Simon Yohannan
B.Vellikkara Mathai
C.Poykayil Yohannan*
D.Mukkalil Adichanabraham
Ans:C
9.Which of the following deserts is not in Australia?
A.Great Victoria
B.Gibson
C.Gobi*
D.Great Sandy
Ans:C
10.The average life span of elephant is:
A.100-150
B.50-60
C.60-80*
D.80-100
Ans:C
11.Name the capital of Syria:
A.Amman
B.Manama
C.Riyadh
D.Damascus*
Ans:D
12.The UNO officially came into being on:
A.6,August,1945
B.10,October,1945
C.21,August,1945
D.24,October,1945*
Ans:D
13.To which king belongs the Lion Capital at Saranath?
A.Samudra Gupta
B.Harsha Vardhana
C.Asoka*
D.Kanishka
Ans:C
14.Name the person under whose leadership the ‘Ezhava Memorial’was submitted?
A.Dr.Palpu*
B.Kumaranasan
C.Kesavan Asan
D.T.K.Madhavan
Ans:A
15.On September 20,1932,Mahatma Gandhi began a fast unto death in Yervada Jail against:
A.Nehru Report
B.Communal Award*
C.Hunter Commission Report
D.Death sentence of Bhagat Sing
Ans:B
16.How many banks were nationalized in 1969?
A.9
B.12
C.14*
D.16
Ans:C
17.C.Kesavan,one of the leaders of the ‘Nivarthana’(Abstention)agitation,was arrested in June 1935,following a speech made at:
A.Thiruvalla
B.Kottayam
C.Alappuzha
D.Kozhanchery*
Ans:D
18.Which of the following planets is named after the Roman God of war?
A.Mars*
B.Mercury
C.Jupiter
D.Neptune
Ans:A
19.Elements lime carbon,hydrogen and oxygen are:
A.Metals
B.Non-metals*
C.Metalloids
D.None of these
Ans:B
20.The language of discourses of Gautama Buddha was:
A.Sanskrit
B.Prakrit
C.Pali*
D.Ardha Magadhi
Ans:C
21.------------------of the Key board for aligning other types.
A.Home Key
B.Dead Key
C.Shift Key
D.Master Key*
Ans:D
22.The forming of letters in a regular line with even space between them is known as-------
A.Jerking
B.Alignment*
C.Sluggish Movement
D.None of these
Ans:B
23.The force of the ---------makes the carriage moves towards the left.
A.Main Spring*
B.Shift Key
C.Tabulator Bar
D.Space Bar
Ans:A
24.The Capital Letter “C”is used for the number----------
A.40
B.1000
C.10
D.100*
Ans:D
25.------------the spacing should not be given while typing.
A.After full stop
B.After comma figure work*
C.After question mark
D.After exclamation mark
Ans:B
26.The sound heard during uniform typing is called-------------
A.Rhythm*
B.Bad alignment
C.Main Spring tension
D.Piling of letters
Ans:A
27.On the envelope the word “Registered”is type on the------side
A.Top Right
B.Top left*
C.Bottom Left
D.Top Centre
Ans:B
28.The Complimentary clause of D.O.Letters are generally used--------
A.Yours lovingly
B.Yours obediently
C.Yours faithfully
D.Yours sincerely*
Ans:D
29.The Electric Type Writer was introduced in the year-------
A.1714
B.1938*
C.1948
D.1837
Ans:B
30.MGTE stands for---------
A.Meghalaya Government Technical Education
B.Madras Government Technical Education
C.Madras Government  Technical Examination*
D.Manipur Government Technical Education
Ans:C
31.--------------is used in Govt.Official Letter from Secretariat as Heading.
A.Name of the Government*
B.Name of Head of Section
C.Name of the Department
D.Designation of the Undersigned
Ans:A
32.”E and OE”is most commonly used in---------------
A.Business letter
B.Proceedings
C.Balance Sheet
D.Invoice*
Ans:D
33.The speed of Shorthand Malayalam(Lower)and Shorthand English(Higher)in KGTE or equivalent Examinations:
A.25 W.P.M and 80 W.P.M
B.50 W.P.M and 120 W.P.M*
C.40 W.P.M and 120 W.P.M
D.80 W.P.M and 120 W.P.M
Ans:B
34.-------------is used for correction in stencil paper
A.Correcting fluid*
B.Eraser
C.Stiles pen
D.None  of these
Ans:A
35.Letters are arranged in a Typewriter Key board as----------rows.
A.5
B.3
C.4*
D.6
Ans:C
36.In Government Order G.O.(P)represents------------
A.Govt.Order(Print)*
B.Govt.Order(Public)
C.Govt.Order(Part)
D.Govt.Order(Proceedings)
Ans:A
37.In D.O.Letters the “To Address”is used at-----------
A.Top Left Side
B.Top Right Side
C.Bottom Left Side*
D.Bottom Right Side
Ans:C
38.How many Shift lock keys are in a typewriter?
A.2
B.3
C.4
D.1*
Ans:D
39.Select the correct groups of left side heading when typing Balance sheet,Profit and Loss Account and Income and Expenditure Account respectively:
A.Liabilities,Losses,Expenditure*
B.Assets,Profit,Income
C.Assets,Profit,Expenditure
D.Liabilities,Profit,Income
Ans:A
40.-----------is generally used for typewriter cleaning.
A.Water
B.Diesel
C.Petrol*
D.Oil
Ans:C
41.What is minimum Tab stop position that we can set  in Word 2003?
A.0.5”
B.0.1”
C.0.01”*
D.0.05”
Ans:C
42.How many characters can type in a cell or Excel work sheet?
A.256
B.255
C.265
D.525
Ans:----
43.One of the following is not an option of Page Border setting:
A.Shallow*
B.3-D
C.Custom
D.Shadow
Ans:A
44.What is the shortcut key for ‘Undo’?
A.Ctrl+Y
B.Ctrl+X
C.Ctrl+V
D.Ctrl+Z*
Ans:D
45.Which menu the command ‘Thumbnails’ is available?
A.Edit
B.View*
C.Insert
D.Format
Ans:B
46.One of the following options is used to insert words’Respectfully yours’without typing it:
A.Insert->Auto Text->Attention Line
B.Insert->Auto Text->Mailing Instructions
C.Insert->Auto Text->Closing*
D.Insert->Auto Text->Reference Lines
Ans:C
47.’All caps’option is available from one of the following commands:
A.Format->Font*
B.Format->Change case
C.Format ->Columns
D.Format->Drop Cap
Ans:A
48.One of the following is not count through the  through the Word Count option:
A.Characters(no spaces)
B.Characters(With spaces)
C.Words
D.Words(With spaces)*
Ans:D
49.’Print Area’ command in Excel 2003 is available in which menu?
A.Insert
B.File*
C.Edit
D.Format
Ans:B
50.How many categories of functions are available in the Insert Function box of Excel 2003?
A.8
B.9
C.11*
D.12
Ans:C
51.Research command in Excel 2003 can be taken by pressing -----------
A.Alt+Click *
B.Ctrl+R
C.Ctrl+Click
D.Alt+Ctrl+R
Ans:A
52.Whatrefers ‘#Value!’ ,an error value produced by Formulas in MS Excel?
A.A sheet is not valid
B.Value that is too long to fit in the cell
C.A cell that is not valid*
D.A value that is not available
Ans:C
53.One of the following is not the functions in MS Excel:
A.ABS
B.LEN
C.NIM*
D.MAX
Ans:C
54.1024 MB is equivalent to-----
A.1 Mega Byte
B.1 Giga Byte*
C.1 Terra Byte
D.1 Kilo Byte
Ans:B
55.How many paragraphs indents are available in Word?
A.3
B.4
C.5*
D.6
Ans:C
56.One of the line spacing is not available in Word:
A.At least
B.Exactly
C.Multiple
D.Maximum*
Ans:D
57.’Ctrl+Alt+1’ shortcut key is used to--------
A.Change text to heading 1*
B.Change single space lines
C.Change case of selected text
D.Change the font
Ans:A
58.How many Text Effects are available in Font dialogue box of Word 2003?
A.6*
B.8
C.10
D.12
Ans:A
59.One of the following is not the formula function available in the Word 2003?
A.DEFINED
B.FALSE
C.SIGN
D.SQRT*
Ans:D
60.One of the following is the correct option of Paragraph alignment:
A.Justify Center*
B.Justify right
C.Justify left
D.Justify Medium
Ans:A
61.What is the width size of the columns if columns Number is’1’ in Word 2003’?
A.2.75”
 B.1.67”
C.6”*
D.4”
Ans:C
62.Pick out the correct example of Super Computers:
A.IBM 370*
B.NEC500
C.IBM360*
D.NEC550
Ans:A,C
63.Notifying window is located at--------
A.Status bar
B.Task bar*
C.Title Bar
D.Tool Bar
Ans:B
64.Which tab should be used to type some figures in the following style?
2.5
1111.11
20.001
A.Bar
B.Center
C.Left
D.Decimal*
Ans:D
65.’Split cell’command in Word 2003 can be taken from which menu?
A.Table*
B.Format
C.Tools
D.Edit
Ans:A
66.To erase a character to the left of the insertion point,press the ----------key.
A.CANEL
B.DELETE
C.BACKSPACE*
D.Either (b)or (a)
Ans:C
67.The------------or typeface,defines the appearance and shape of letters,numbers and special characters.
A.Font size
B.Point
C.Paragraph formatting*
D.Font
Ans:C
68.When you save a file as a webpage,Word converts the contents of the document into---------?
A.HTML*
B.JAVA
C.PERL
D.UNIX
Ans:A
69.Each time the ENTER key is pressed,Word creates a new------
A.Line
B.Page
C.Document
D.Paragraph*
Ans:D
70.IF a word is typed that is not in Word’s dictionary,------------wavy underlines appears below the word
A.Green
B.Red*
C.Yellow
D.None of the above
Ans:B
71.The national song of India  was taken from:
A.Rig Veda
B.Bhagavat Gita
C.Ananda Mutt*
D.Vishnupuranam
Ans:C
72.Which of the following does not belong to the solar system?
A.Planet
B.Galaxy*
C.Comet
D.Asteroid
Ans:B
73.Name the state that had suffered massive devastation due to flood in June 2013:
A.Uttarakhand*
B.Madhya Pradesh
C.Himachal Pradesh
D.Uttar Pradesh
Ans:A
74.The place associated with Chattampi Swamikal is:
A.Varkala
B.Panmana*
C.Perunna
D.Vaikam
Ans:B
75.Name the Governor of the Reserve Bank of India
A.Raghuram Rajan*
B.Urjith Patel
C.D.Subba Rao
D.Bimal Jalal
Ans:A
76.Chittagong Armoury raid was carried under the leadership of:
A.Bhagat Singh
B.Uddham Singh
C.Chandra  Sekhar Azad
D.Surya Sen*
Ans:D
77.The market regulations in India were introduced by:
A.Baber
B.Balban
C.Allauddin Khilji*
D.Sher Shah
Ans:C
78.In the human body the basic building blocks are:
A.Bones
B.Cells*
C.Muscles
D.Nerves
Ans:B
79.”This is the ideal house where all live in full fraternity without distinction of caste or prejudice of creed”.The above words are written on the walls of the temple at:
A.Vaikam
B.Guruvayur
C.Thali
D.Arivippuram*
Ans:D
80.”A bright spot against a dark background”.Who said so about Jhansi Rani?
A.Netaji Subhash Chandra Bose
B.Jawaharlal Nehru*
C.Mahatma Gandhi
D.Bhagat Singh
Ans:B
81.Patricans and plebeians were two social classes of:
A.Ancient Rome*
B.Ancient Greece
C.Ancient Egypt
D.Mesopotamia
Ans:A
82.Herodotus is the father of:
A.Poilitical Science
B.Sociology
C.Geology
D.History*
Ans:D
83.Which of the following relates to grammar?
A.Mitakshara
B.Charaka Samhita
C.Tokappiyam*
D.Unniyacchi Charitam
Ans:C
84.Who founded and edited the Journal ‘Samvad Kaumudi’?
A.Dr.Palpu
B.Ram Mohan Roy*
C.C.V.Kunhiraman
D.Rabindranath Tagore
Ans:B
85.Which of the following is not a sexually Transmitted Disease?
A.Anthrax*
B.AIDS
C.Gonorrhea
D.Chlamydiasis
Ans:A
86.The Olympic Games were held in honour of God:
A.Apollo
B.Jupiter
C.Asciepius
D.Zeus*
Ans:D
87.The great philosopher of the 18th century who said,”Man is born free but he is everywhere in chains”,was:
A.Voltaire
B.Rousseau*
C.Kari Marks
D.Garibaldi
Ans:B
88.Name the social reformer who founded an organization with the object of eradicating the evils of caste and popularizing the idea of ‘Misra-bhojanam’(inter-dining):
A.V.T.Bhattathirippad
B.Kumara Gurudevan
C.Premji
D.K.Ayyappan*
Ans:D
89.The newly elected President of Iran:
A.Hassan Rouhani*
B.Manmoud Ahamadinejad
C.Adli Mansour
D.Enda Canny
Ans:A
90.The soil with the best water retaining capacity is:
A.Sandy soil
B.Humus soil
C.Clayey soil*
D.Loamy soil
Ans:C
91.Name the archaeologist who discovered the tomb of Tutankhamum:
A.Mortimer Wheeler
B.Howard Carter*
C.Alexander Cunningham
D.James Princep
Ans:B
92.Diwan of Travancore at the time of the ‘Temple Entry Proclamation:
A.T.Madhava Rao
B.Venkata Subbayya
C.C.P.Ramaswamy Ayyar*
D.Venkata Rao
Ans:C
93.”Whatever be one’s religion it is enough if the individual   becomes good”,Who said so?
A.Sree Narayana Guru*
B.Dr.Annie Basant
C.Swamy Vivekanadam
D.Swamy Dayananda
Ans:A
94.A pair of scissors is an example of a:
A.Screw
B.Inclined plane
C.Wedge
D.Lever*
Ans:D
95.Ancient Chinese invented the seismograph to record
A.Tornadoes
B.Earthquakes*
C.Hurricanes
D.Wind Activity
Ans:B
96.’Tirthankaras’ are associated with:
A.Jainism*
B.Buddhism
C.Vaishnavism
D.Saivism
Ans:A
97.Which of the following continents is known as the ‘White Continent’?
A.Europe
B.Australia
C.Antartica*
D.North America
Ans:C
98.Name of the place where G20 Ministerial Meeting 2013 Was held:
A.Moscow*
B.Hague
C.London
D.New Delhi
Ans:A
99.The Third Buddhist Council was presided over by:
A.Asokan
B.Mahakasyapa
C.Moggaliputta Tissa*
D.Vasumitra and Asvaghosha
Ans:C
100.The meteros are also known as:
A.Planetoids
B.Asteroids
C.Constellations
D.Shooting Stars*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email