6 October 2015

// // Leave a Comment

KERALA PSC DCB CLERK/CASHIER ONLINE EXAM –NCA SOLVED PAPER 2015

DCB CLERK/CASHIER ONLINE EXAM –NCA
EXAM DATE:30-09-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Darshanamala is written in-----------language
A.Sanskrit*
B.Tamil
C.Malayalam
D.Hindi
Ans:A
2.Vedashabdaratnakaram authored by------------
A.Dr.Herman Gundert
B.Dr.D.Babu Paul*
C.Melpathur Narayanan Namboodiri
D.Leelavati
Ans:B

3.Who founded Swadeshabhimani News paper?
A.Vakkom Maulavi*
B.Ramakrishna Pillai
C.Poykayil Yohannan
D.Ayyankali
Ans:A
4.Who among the social reformers of Kerala is called Sri Bhattarakan?
A.Ayyankali
B.Vagbhadanandan
C.Sri.Narayana Guru
D.Chattambi Swamikal*
Ans:D
5.Navaratnamalika is written by
A.Iriyamman Thambi
B.Sri.Swathi Thirunal*
C.Pazhassi Raja
D.Keralavarma Valiyakoyil Thampuran
Ans:B
6.In which year The Supreme Court of India recognized transgenders as the third gender in Indian Society?
A.2012
B.2013
C.2014*
D.2015
Ans:C
7.India’s Red Planet expedition is known as-------
A.Mariner
B.PSLV
C.Mars
D.MOM*
Ans:D
8.Which team was the opponent of Chile in Copa America Final 2015?
A.Argentina*
B.Brazil
C.Germany
D.France
Ans:A
9.Radio programme of the Prime Minister of India is named as
A.Geetanjali
B.Mann Ki Baath*
C.Jana Sambarka Yojana
D.Humara Bharath
Ans:B
10.100th Constitution Amendment is related with
A.India-Bangladesh territory dispute settlement*
B.GST
C.India-Pakistan Territory dispute settlement
D.India-China territory  dispute settlement
Ans:A
11.Who is the lyricist of Enthoru Mahanubhavaluu-----?
A.Sri Swathi Thirunal
B.Iriyamman Thambi
C.Shadkala Govinda Marar*
D.Shadkala Govinda Marar
Ans:C
12.Which is the oldest Fort constructed by Europeans in India?
A.Bakel Fort
B.Pallipuram Fort*
C.Fort St.George
D.Fort William
Ans:B
13.’Staying Alive’is written by
A.Vandana Shiva*
B.Medha Patkar
C.Rachel Carzon
D.Sri C.R.Neelakandan
Ans:A
14.The electricity Agitation was organized in  the year-----------
A.1932
B.1933
C.1935
D.1936*
Ans:D
15.The ‘Magna Carta of the Travancore Ryots’is------
A.The Cochin tenancy Act of 1938
B.The Pattam Proclamation of 1865*
C.Janmi –Kudiyan regulation of 1896
D.Royal Proclamation of 1867
Ans:B
16.The Head Quarters of Kerala Lalitha Kala Academy is---------
A.Ernakulam
B.Kollam
C.Thrissur*
D.Kozhikode
Ans:C
17.The Yogakshema movement was meant for reforms within the ---------community
A.Nair
B.Namboodiri*
C.Ezhava
D.Muslim
Ans:B
18.In which year the ‘State of Cochin’merged  with Travancore?
A.1956
B.1947
C.1949*
D.1950
Ans:C
19.Who is the founder of Basel Mission in Malabar?
A.Mr.Brennan
B.Dr.Gundert*
C.William Logan
D.Sir Thomas Munroe
Ans:B
20.Who abolished’Devadasi’system in the Temples of South Travancore?
A.Gauri Parvati Bhai
B.Sethu Lakshmi Bhai*
C.Sri Chithira Thirunnal Balarama varma
D.Sri Mulam Thirunal
Ans:B
21.------------is considered to be the birth place of the Co-operative movement in the world
A.Germany
B.Denmark
C.England*
D.USA
Ans:C
22.Bacon Co-operative society was started in-----------
A.1876
B.1973
C.1886
D.1887*
Ans:D
23.The main features of capitalism are-------
A.Private Property
B.Profit motive
C.Class conflict
D.All of the above*
Ans:D
24.Who is the father of modern management?
A.FW Taylor
B.Henry Fayol*
C.Koonzt and ‘O’Donnel
D.None of the above
Ans:B
25.------------is the right to give orders and the power to exact obedience
A.Power
B.Politics
C.Supervision
D.None of the above*
Ans:D
26.Selection is considered as a ----------process
A.Positive
B.Motivating
C.Negative*
D.None of the above
Ans:C
27.ERG theory of motivation is proposed by------------
A.Alderfer*
B.Herzberg
C.Mc Clelland
D.MC Gregor
Ans:A
28.-------------is the basic function of management
A.Co-ordination
B.Controlling
C.Planning*
D.All of the above
Ans:C
29.Profit through customer satisfaction is the motto of --------
A.Selling concept
B.Advertising concept
C.Modern marketing concept*
D.Product concept
Ans:C
30.--------is  a formal accounting system set up for recording costs
A.Financial Accounting
B.Cost Accounting*
C.Management Accounting
D.All of the above
Ans:B
31.------------is concerned with recording of work time of a worker
A.Time booking*
B.Time Keeping
C.Time Scheduling
D.None of the above
Ans:A
32.Co-operative Societies are governed by the ---------
A.Co-operatives Societies Act 1912*
B.Co-operatives Societies Act 1956
C.Co-operatives Societies Act 1922
D.Co-operatives Societies Act 1921
Ans:A
33.-----------means audit pays surprise visit to client office and surprise checking on certain important items
A.Routine checks
B.Test Checks
C.Surprise audit
D.None of the above*
Ans:D
34.The work done by one staff is automatically checked by another is called
A.Internal Audit
B.Internal Check*
C.Internal Verification
D.None of the above
Ans:B
35.-------------refers to subordinate an entry in the books of accounts with documentary evidence
A.Internal entry
B.Verification
C.Vouching*
D.Valuation
Ans:C
36.Voucher is------------
A.A receipt
B.A Documentary evidence*
C.A bill
D.None of the above
Ans:B
37.---------is the process whereby individuals decide what ,when ,where,how and from whom to purchase goods and services
A.Consumer research
B.Marketing research
C.Consumer behavior*
D.None of these
Ans:C
38.-----------------is a bank which is included in the second schedule of the RBI Act,1934
A.Co-operative Bank
B.Land Development Bank
C.Scheduled bank*
D.None of the above
Ans:C
39.RBI was established in-------
A.1936
B.1935*
C.1956
D.1938
Ans:B
40.Bank note of one rupee issued by-------
A.Government of India*
B.Finance minister
C.State government
D.Reserve Bank of India
Ans:A
41.----------is a Negotiable instrument
A.Pass Book
B.Cheque*
C.Both A and B
D.None of the above
Ans:B
42.NABARD stands for
A.National Bank for Agriculture and Rural Development*
B.National Bank for Agriculture and Regional Development
C.National Bank for Regional Development
D.National Bank for Rural Development
Ans:A
43.Which of the following is not a quantitative credit control weapon used by RBI to control credit
A.Bank Rate Policy
B.Open Market operation
C.Variable cash reserve ratio
D.Moral Suasion*
Ans:D
44.The capital with which a company is registered is called the
A.Issued capital
B.Subscribed capital
C.Authorized capital*
D.None of the above
Ans:C
45.-----------refer to the  amount called up by the company but not paid by the shareholders
A.Forfeiture of shares
B.Surrender of shares
C.Calls in Arrears*
D.None of the above
Ans:C
46.Which  one of the following is not an example of intangible assets
A.Copyright
B.Trademark
C.Slogan
D.Land*
Ans:D
47.-----------is the minimum amount of capital fixed by the directors to be raised from the members by way of subscription
A.Subscribed capital
B.Minimum subscription*
C.Reserve capital
D.None of the above
Ans:B
48.The fair value of the share is the average of------
A.Par value and Market value
B.Intrinsic value and Par Value
C.Intrinsic value and Yield value*
D.Par value and Yield value
Ans:C
49.The father of Indian Co-operative enterprise
A.Voluntary organization
B.High stress on profit*
C.Each for all and all for each
D.Democractiv control
Ans:B
50.The following is not a salient feature of a Co-operative enterprise
A.Voluntary organization
B.High stress on profit*
C.Each for all and all for each
D.Democractic control
Ans:B
51.The NABARD was recommended by------------
A.AIRCSC
B.AIRCRC
C.CRAFICARD*
D.Principles Committee
Ans:C
52.The accounting system in all Co-operative institution is under---------
A.Single entry
B.Double entry
C.Neither single entry nor double entry but a self designed mixture of both*
D.Both A and B
Ans:C
53.The age limit  for entering in the service of a  Co-operative society is----------
A.35 years
B.37 years*
C.40 years
D.33 years
Ans:B
54.NABARD was established on--------under NABARD Act,1981
A.12/07/1981
B.12/08/1981
C.12/01/1981
D.12/07/1982*
Ans:D
55.A Co-operative society should start functioning within-----------after registration
A.10 months
B.1 year
C.6 months*
D.3 months
Ans:C
56.An officer appointed by the registrar to decide a dispute is called--------
A.Arbitrator*
B.Conillator
C.Mediator
D.Works Committee
Ans:A
57.Which is the first co-operative societies Act in India
A.Tho Co-operative Societies Act,1954
B.The Co-operative Societies Act,1920
C.The Co-operative Societies Act,1935
D.The Co-operative Societies Act, 1904*
Ans:D
58.In Which year,Kerala Co-operative societies Act was passed
A.1912
B.1919
C.1969*
D.1949
Ans:C
59.Who can remove a member of a Co-operative Society who become disqualified to continue as a member
A.General body
B.Central registrar
C.Committee*
D.Special officer
Ans:C
60.-------------is prescribed for the application for the registration of a Co-operative Society
A.Form 7
B.Form 8
C.Form 1*
D.None of the above
Ans:C
61.--------appoint the auditor to audit a Co-operative societies
A.Board  of directors
B.Registrar
C.Committee
D.General body*
Ans:D
62.----------is the head quarters of international Co-operative Alliance
A.London
B.Geneva*
C.Italy
D.Germany
Ans:B
63.-------is an input device of a computer
A.Printer
B.Speaker
C.Monitor
D.Scanner*
Ans:D
64.Expansion of CPU is-------
A.Central Peripheral Unit
B.Central Printing Unit
C.Central Processing Unit*
D.None of the above
Ans:C
65.The following is an example of software
A.Central Processing Unit
B.Word Processing Programme *
C.Keyboard
D.Mouse
Ans:B
66.The slogan of International Day of Co-operatives 2015 is:
A.Choose co-operative,choose equality*
B.Strive for justice,strive for equality
C.Co-operative enterprises achieve sustainable development for all
D.Co-operative enterprise remains strong in the time of crisis
Ans:A
67.The strength of staff in a Co-operative society is fixed by
A.Managing committee
B.General Body
C.Secretory
D.None of the above*
Ans:D
68.The act of creating an image about a product or brand in the consumers mind is known as------------
A.Product placing
B.Product imaging
C.Product postioning*
D.None of the above
Ans:C
69.The Apex federation of Fisheries Co-operative of Kerala is---------
A.MATSYAFED*
B.AICOTTON
C.NCDC
D.None of the above
Ans:A
70.First Control Co-operative bank in India is-------
A.Jabalpur Control Co-operative Bank*
B.Kartha Co-operative diary society
C.Control Silk Board
D.None of the above
Ans:A
71.The Agricultural Credit Review Committee was appointed by the --------------
A.RBI*
B.Government of India
C.Finance Minister
D.None of the above
Ans:A
72.The First Co-operative minister in Kerala
A.Sri.P.R.Kurup
B.Prof.Joseph Munadasserri*
C.Sri.S.R.Sankaran
D.None of the above
Ans:B
73.In India ,Co-operative week is being celebrated from---------every year
A.November 1-8
B.October 16-24
C.November 14-20*
D.March 8-16
Ans:C
74.--------was appointed to study about the reorganization of the Co-operative banking system in Kerala
A.E.V.Kumaran Committee
B.Parameswaran Pillai Committee
C.Renjith Committee*
D.Co-operative planning committee
Ans:C
75.Section 80A deals with----------
A.Pension Scheme*
B.Suppression of committee
C.Functions of State Co-operative Union
D.Arbitration
Ans:A
76.-----------describes  the representative general body of a Cooperative general body of a Cooperative Society
A.Rule 34 *
B.Rule 102
C.Rule36
D.Rule 101
Ans:A
77.Lockout is weapon of employer,as-------is weapon of worker
A.Harthal
B.Bandh
C.Picketing
D.None of these*
Ans:D
78.”State Co-operative Election Commission”constituted under section-----------
A.28A
B.28
C.28B*
D.28C
Ans:C
79.’Neethi Stores’were started in----------
A.1997*
B.1998
C.1999
D.1991
Ans:A
80.Research and development fund is created by-----------
A.RBI
B.MATSYAFED
C.NABARD*
D.SIDBI
Ans:C
81.Who is considered as the organizer of the Co-operative movement in USA
A.Raiffeisen
B.Hudson Kelley*
C.Schultz
D.None of the above
Ans:B
82.The color in the Co-operative flag represents------------
A.Integrity
B.Trust
C.Unity in diversity*
D.All of the above
Ans:C
83.Land mortgage banks are called----------
A.War time babies
B.Depression babies*
C.Credit deposit scholars
D.None of the above
Ans:B
84.-------------is the brand name of coconut oil produced by the KERAFED
A.KLF
B.Shudh
C.Kera*
D.None of the above
Ans:C
85.The head quarters of HANTEX is situated in-------------
A.Ernakulam
B.Kannur
C.Alappuzha
D.Trivandrum*
Ans:D
86.The primary account book in a Co-operative society is----------
A.Bill book
B.Cash book
C.Day book*
D.None of the above
Ans:C
87.The term marketing Mix was first coined by --------------
A.Philip Kotler
B.Taylor
C.E J McCarthy
D.Neil Borden*
Ans:D
88.All India Rural Credit Review Committee was appointed in---------
A.1961
B.1969*
C.1970
D.1973
Ans:B
89.In Raiffeisen societies ,loans were generally granted on the basis of----------
A.Gold pledge
B.Personal surety*
C.Both A and B
D.None of the above
Ans:B
90.’One man one vote’relates to the Co-operative principle----------
A.Democratic member control*
B.Concern for community
C.Member economic participation
D.None of the above
Ans:A
91.Prakash Bakshi Committee was appointed in----------
A.2000
B.1997
C.1996
D.2012*
Ans:D
92.The cost price of a machine is Rs.1,60,000 and the depreciated value of the machine after 3 years will be Rs.88,000.If the company charges depreciation under straight line method,the rate of depreciation will be
A.25%
B.20%
C.15%*
D.18%
Ans:C
93.The cash withdrawn by the proprietor should be credited to--------
A.Drawings account
B.Capital account
C.Profit and loss account
D.Cash account*
Ans:D
94.Consignment account is-------
A.Real account
B.Personal Account
C.Nominal account*
D.None of the above
Ans:C
95.Tally software package is developed by--------
A.Coral softwares
B.Vedika softwares
C.Peqtronics
D.None of these*
Ans:D
96.In tally,discount column is available in----------
A.Sales invoice
B.Purchase invoice
C.Both A and B*
D.None of these
Ans:C
97.What does MODEM stand for?
A.Modulation-Demodulation
B.Modulator-Demodulator*
C.Modulate-Demodulate
D.None of these
Ans:B
98.MICR stands for
A.Magnetic Ink Character Reader*
B.Magnetic Ink Card Reader
C.Magnetic Ink Cord Reader
D.None of the above
Ans:A
99.In a computer,most process takes place in
A.RAM
B.Hard disk
C.Motherboard
D.CPU*
Ans:D
100.Identify the ODD one
A.Compiler
B.Assembler
C.Operating System*
D.Interpreter
Ans:C




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email