6 October 2015

// // Leave a Comment

KERALA PSC LD ACCOUNTANT,KSIDC SOLVED PAPER 2015

LD ACCOUNTANT,KSIDC
EXAM DATE:16-09-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.At the end of the accounting year nominal accounts are:
A.Balanced and transferred to the P & L a/c*
B.Not balanced and transferred to the P & L a/c
C.Not balanced and transferred to balance sheet
D.Balance and transferred to balance sheet
Ans:A
2.Premium on redemption of debenture is --------a/c
A.Personal*
B.Nominal
C.Real
D.None of above
Ans:A

3.If the shares are forfeited,the share capital a/c is debited by:
A.Call up value of shares*
B.Paid up value of shares
C.Face value of shares
D.Issue price of shares
Ans:A
4.The process of recording financial data upto trial balance is:
A.Book keeping*
B.Classifying
C.Summarising
D.Analysing
Ans:A
5.Average profit=3,72,000,Normal rate of return=12%,Total asset=68,00,000,outside liabilities=42,00,000.Calculate the value of goodwill under capitalization method.
A.5,00,000*
B.6,00,000
C.7,00,000
D.8,00,000
Ans:A
6.The maximum number of partners is mentioned in:
A.Companies Act*
B.Partnership Act
C.Limited Partnership Act
D.None
Ans:A
7.An accounting system which presents the balance sheet into two parts is called:
A.Double entry system*
B.Double Account system
C.Single entry system
D.Statement of Affairs
Ans:A
8.Voyage account is----------accountant
A.Real
B.Nominal*
C.Personal
D.None of these
Ans:B
9.In Self balancing ,bought ledger adjustment account is opened in:
A.Bought ledger
B.Sold ledger
C.General ledger*
D.None of these
Ans:C
10.Manufacturing a/c is prepared to find out:
A.Cost of goods sold*
B.Cost of goods produced
C.Net profit
D.Work in progress
Ans:A
11.The amount paid to an author for the use  of copyright is called:
A.Minimum rent
B.Commission
C.Patent
D.Royalty*
Ans:D
12.Where the loss of an asset has been identified by the bank,but the amount has not been written off wholly or party is known as:
A.Bad-dept
B.Sub-standard asset*
C.Loss asset
D.Doubtful asset
Ans:B
13.Accounting principles are based on:
A.Objectivity
B.Convenience*
C.Practicability
D.Subjectivity
Ans:B
14.Valuation and presentation of inventory is:
A.IAS 5
 B.IAS 4
C.IAS 1
D.IAS 2*
Ans:D
15.Find the odd one:
A.Purchase book
B.Sales book
C.Purchase return book
D.Cash book*
Ans:D
16.If sales is Rs.2,40,000,percentage of gross profit on sales 20%,purchase 1,75000 closing stock Rs 30,000.Then opening stock will be:
A.47,000*
B.60,000
C.50,000
D.67,000
Ans:A
17.If cost of an asset is Rs.60,000 and life period is 4 years.The rate of depreciation is:
A.20%
B.30%
C.25%*
D.33%
Ans:C
18.-------------is against the principle of convention of conservation.
A.Provision for bad-debts
B.Provision for discount on debtors
C.Provision for discount on creditors*
D.Provision for depreciation
Ans:C
19.The term is used to write off the value of lease hold properties:
A.Amortization*
B.Depreciation
C.Obsolescence
D.Depletion
Ans:A
20.Ram sends 50 table fan to Rahim costing Rs.300 per table fan to be sold at 20% above cost price.Sales will be:
A.18,000*
B.15,000
C.20,000
D.22,000
Ans:A
21.Acid test  is same as:
A.Turn over test
B.Quick test*
C.Liquid test
D.None of the above
Ans:B
22.Deferred cost is a:
A.Capital
B.Liability
C.Asset*
D.None of these
Ans:C
23.The sale of a business asset on credit is recorded in:
A.Sales journal
B.General journal*
C.Cash receipt journal
D.None of these
Ans:B
24.Marshalling of balance sheet means:
A.The totaling of its assets and liabilities
B.Excess of assets over liabilities
C.The order in which assets and liabilities are shown*
D.None of these
Ans:C
25.Which one of the following is not considered the permanent part of the accounting record?
A.Journal
B.Trial balance*
C.Balance sheet
D.Final a/c
Ans:B
26.Error due to wrong allocation as expenditure between capital and revenue is regarded as
A.Error of omission
B.Compensation errors
C.Error of commission
D.Error of principle*
Ans:D
27.Depreciation in spirit is similar to:
A.Depletion
B.Depression
C.Amortisation*
D.Obsolescence
Ans:C
28.The main object of an audit is:
A.Expression of opinion
B.Detection and prevention of fraud and error*
C.Both (a)and (b)
D.To verify the account and to report whether account have been drawn properly
Ans:B
29.A sale of Rs.50,000 to A was entered as a sale to B.This is an example of:
A.Error of omission
B.Error of commission*
C.Compensating error
D.Error of principle
Ans:B
30.Auditing standards differ from audit procedures relates to:
A.Audit assumptions
B.Acts to be performed
C.Quality criterion
D.Methods of work*
Ans:D
31.Professional skepticism requires that the auditor assume that management is:
A.Neither honest nor dishonest
B.Reasonably honest
C.Not necessarily honest*
D.Dishonest unless proved otherwise
Ans:C
32.Audit of banks is an example of:
A.Statutory audit
B.Balance sheet audit
C.Concurrent audit
D.All of the above*
Ans:D
33.Which of the following schedule of the Companies Act,1956 deals with depreciation?
A.Schedule XIV*
B.Schedule V
C.Schedule XIII
D.Schedule X
Ans:A
34.Which of the following auditing assurance  standard deals with audit planning?
A.AAS-7
B.AAS-8*
C.AAS-9
D.AAS-3
Ans:B
35.Concurrent audit is a part of:----------
A.Internal check system
B.Continuous audit
C.Internal audit system*
D.None
Ans:C.
36.Which of the following is a revenue reserve?
A.Capital redemption reserve
B.Security premium account
C.Debenture  redemption reserve*
D.Capital reserve
Ans:C
37.Who out of the following cannot be appointed as a statutory  auditor of the company?
A.Erstwhile Director
B.Internal Auditor
C.Relative of a Director
D.Only(b) and (c)*
Ans:D
38.The branch auditor is appointed by:
A.Shareholders in an AGM
B.Shareholders in GM
C.Board of directors in board meeting*
D.Any of the above
Ans:C
39.The Statutory auditor of a government company submits his report to:
A.The Board of Directors of the Company
B.The C & AG*
C.The Legislature
D.The Company Secretary
Ans:B
40.The auditor is most likely to examine related party transactions very carefully while vouching:
A.Credit sales*
B.Sales return
C.Credit purchases
D.Cash purchase
Ans:A
41.The creditors accounts,generally ,have credit balance.Debit balance may be due to:
A.Advance paid against an order*
B.Goods returned
C.Wrong debit to supplier a/c
D.Any of these
Ans:A
42.The time lag between indenting and receiving material is called:
A.Lead time*
B.Idle time
C.Stock out time
D.None of these
Ans:A
43.Depreciation is based on:
A.Economic life of asset*
B.Declared life of  asset by supplier
C.Normal life of asset
D.None of these
Ans:A
44.An endowment insurance policy can be taken in respect of:
A.Fire insurance
B.Accident insurance
C.Life insurance*
D.None of these
Ans:C
45.Double entry book-keeping was fathered by:
A.F.W.Taylor
B.Henry Fayol
C.Luca Pocioli*
D.James Watt
Ans:C
46.Which of the following ways can be used to create ‘Secret Reserves’?
A.Writing off excessive depreciation
B.Charging capital expenditure to profit and  loss a/c
C.Showing contingent liability as an actual liability
D.All of above*
Ans:D
47.Which one of the following will lead to understatement of net profit?
A.Amortization of fictitious assets
B.Treating capital expenditure as revenue expenditure*
C.Treating  revenue expenditure as capital expenditure
D.Creation of general reserve
Ans:B
48.The word ‘credit’has been derived from the Latin word ‘credere’ which means:
A.’to-owe’*
B.’to-give’
C.’to-take’
D.’to-believe’
Ans:A
49.By-products should be valued at:
A.Cost
B.Cost or net realizable value whichever is more
C.Net realizable value*
D.Cost or market value whichever is more
Ans:C
50.Which account is to be prepared when revised values are not to appear in the new balance sheet framed after the retirement or death of a partner?
A.Memorandum Revaluation Account*
B.Revaluation Account
C.Profit and Loss Adjustment
D.Profit and Loss Appropriation Account
Ans:A
51.Payment of the trade creditors would:
A.Increase the current ratio,but the acid test ratio would not be affected*
B.Increase both the current and acid test ratios
C.Decrease both the current and acid test ratios
D.Have no effect on the current and acid test ratios
Ans:A
52.Which of the following results in the flow of funds?
A.Creditors issued bills payable
B.Loss on the sale of machinery
C.Transfer to general reserve
D.Building sold on crash*
Ans:D
53.The balance sheet is realted to the income statement in the same way that:
A.A period in time is related to  a period of time
B.A period of time is related to a point  of time
C.A point in time is related to another point in time
D.A period of time is related to another period of time
Ans:---
54.Which of the following is the most important reason for studying accounting?
A.The information provided by accounting is useful in making many economic decisions
B.Accounting plays an important role in society
C.The study of accounting could lead to a challenging career
D.All of the above*
Ans:D
55.The difference between the balance  of a fixed asset a/c and the related accumulated depreciation a/c is termed as:
A.Liability
B.Contra asset
C.Book value*
D.Market Value
Ans:C
56.Propriety audit is normally undertaken by:
A.Joint Stock Company of:
B.Government Company*
C.Statutory Corporation
D.Government Departments
Ans:B
57.Government may order for cost audit under:
A.Section 227
B.Section 233 A
C.Section 233 B*
D.Section 224
Ans:C
58.Institute of Chartered Accountants of India was established on:
A.April 1,1956
B.April 1,1949
C.July 1,1956
D.July 1,1949*
Ans:D
59.Payment for building purchased should be vouched  with the help of:
A.Title deed
B.Building account
C.Correspondence with the brokers
D.Cash book*
Ans:D
60.”Auditor is not valuer”was started in:
A.Kingston Cotton Mills Case *
B.London and General Bank Case
C.Lee V.Neuchatel Co.Ltd.Case
D.London Oil Storage Co.Case
Ans:A
61.Incomplete contracts should be valued on the basis of:
A.Net profit of the period
B.Two-third of net profit of the period
C.Two-third of estimated profit of the period
D.None of the above*
Ans:D
62.A government company auditor may be appointed by:
A.Central Government
B.Shareholders
C.Board of Directors
D.None of the above*
Ans:D
63.The first auditor of company will hold office:
A.For a period of one year
B.Till holding of statutory meeting
C.Till the conclusion of first annual general meeting*
D.Till a new auditor is appointed
Ans:C
64.Labour turnover is measured by:
A.Number of workers replaced/Average number of workers*
B.Number of workers left/Number of workers in the beginning plus number at the end
C.Number of workers joining/number in the beginning of the period
D.None of these
Ans:A
65.The allotment of whole items of cost to cost centres or cost units is called:
A.Cost allocation*
B.Cost apportionment
C.Overhead absorption
D.Cost classification
Ans:A
66.If an auditor does something wrongfully in the performance of his duties resulting in financial loss to the company he is guilty of:
A.Negligence
B.Misfeasance*
C.Criminal Liability
D.Contractual liability
Ans:B
67.As an auditor, which of the following documents would you consider most reliable in respect of a receipt from a customer?
A.Daily cash receipt statement
B.Copy of acknowledgement sent to the customer
C.Bank statement
D.Counterfoils of the receipts issued to them*
Ans:D
68.Under Companies Act 1956,audit of annual financial statement is compulsory  for:
A.Private limited companies
B.Public limited companies
C.Companies listed on a stock exchange
D.All companies*
Ans:D
69.Which of the following ratios indicates the short term solvency of a firm?
A.Profit to capital
B.Gross profit to sales
C.Current Assets to current liabilities*
D.Current assets to fixed assets
Ans:C
70.The term’depletion’used in relation to:
A.Fixed assets
B.Wasting assets*
C.Current assets
D.Tangible assets
Ans:B
71.Which of the following is correct?
A.Assets=Equities
B.Assets=Liabilities+Capital
C.Assets=Owners equity+Liabilities
D.All of the above*
Ans:D
72.Which famous case deals with the insolvency of a partner?
A.Garner Vs Murray*
B.Royal British Bank Vs Imperial Bank
C.Solomon Vs Solomon and Co.Ltd
D.Daimler Co.Ltd Vs Continental Tyre and Rubber Co.Ltd
Ans:A
73.Super profit is:
A.The average profit earned  by the firm
B.The normal profit
C.The difference between average profit and normal profit*
D.All of the above
Ans:C
74.Provision for bad and doubtful debts is created in anticipation of actual bad debts basis of:
A.Business entity concept
B.Conservation concept*
C.Going concern concept
D.Full disclosure concept
Ans:B
75.Balance in a petty cash book is:
A.An expense
B.A profit
C.An expense*
D.A profit
Ans:C
76.Which of the following is not the objective of internal check?
A.Division of work among the staff
B.Error and fraud are automatically detected
C.Prevention of error and frauds
D.Allow the staff to do any single work from beginning to end*
Ans:D
77.Right shares enjoy preferential right as regards:
A.Payment of retained earnings
B.Payment of dividend
C.Payment of capital*
D.None of the above
Ans:C
78.Which of the following methods of inventory valuation result in higher valuation of inventory when there is a decreasing trend in prices?
A.FIFO
B.LIFO*
C.HIFO
D.NIFO
Ans:B
79.The amount of depreciation charged under annuity method:
A.Remains fixed for all years
B.Decreases every year
C.increases every year
D.Recalculated every year*
Ans:D
80.The debit balance in the bank column of cash book indicates:
A.The amount withdrawn from bank
B.Total amount deposited in bank
C.Cash at bank*
D.Bank overdraft
Ans:C
81.ASEAN came into existence during the year:
A.1965
B.1966
C.1967*
D.1968
Ans:C
82.State animal of Maharashtra
A.Chinkara
B.Indian Giant Squirrel*
C.Black Buck
D.Baison
Ans:B
83.The author of ‘Hungry Stones’:
A.K.M.Munshi
B.Ben.Johnson
C.M.V.Kamath
D.Rabindranath Tagore*
Ans:D
84.The portfolio of atomic energy comes under:
A.State list
B.Concurrent list
C.Union list*
D.Supreme Court
Ans:C
85.The right to property was excluded from fundamental rights during the tenure of the govt,headed by:
A.Moraji Desai*
B.Charah Singh
C.Indira Gandhi
D.Rajeev Gandhi
Ans:A
86.’Ananda Maha Sabha’was started by whom?
A.Dayananda Swami
B.Ananda Theerthan
C.Brahmananda Sivayogi*
D.Mannathu Padmanabhan
Ans:C
87.Razia Sultana was the only woman monarch who ruled Delhi.Her rule lasted only for four years.When did she ascended the throne of Delhi?
A.A.D.1326
B.A.D.1236*
C.A.D.1623
D.A.D.1363
Ans:B
88.The constitutional Amendment deals with the anti-defection law:
A.55
B.50
C.51
D.52*
Ans:D
89.The first woman to became High Court Judge among Common Wealth Countries
A.Sujatha Manohar
B.Anna Chandi*
C.Fathima Beevi
D.K.K.Usha
Ans:B
90.The Nishanth garden of Kashmir was built by:
A.Jahangir*
B.Shahjahan
C.Akbar
D.Babur
Ans:A
91.National Judicial Academy is located at:
A.Pune
B.Bangalore
C.New Delhi
D.Bhopal*
Ans:D
92.The Parliament of France is:
A.National Parliament
B.National Assembly*
C.Folketing
D.Senate*
Ans:B,D
93.Disagreement between the two houses of Indian Parliament  is finally resolved through:
A. A joint committee of the two houses for the purpose
B.Mediatory efforts by the presiding officers of the two houses
C.Meditation by the president
D.A joint session of the two houses*
Ans:D
94.Chronologically arrange the following battles:
1.Second battle of Panipat
2.Battle of Haldighati
3.Battle of Asirgarh
4.Battle of Kannauj
A.4,3,2,1
B.4,1,2,3*
C.3,4,2,1
D.1,4,2,3
Ans:B
95.The famous Somanath Temple is in:
A.Gujarat*
B.Maharashtra
C.Rajasthan
D.Bihar
Ans:A
96.The person who introduced Mahatma Gandhiji to Keralities:
A.Swadesabhimani Ramakrishna Pillai*
B.G.P.Pillai
C.Vakkom Maulavi
D.Sir.C.Sankaran Nair
Ans:A
97.The Social reformer who gave leadership to’Kallumalasamaram’:
A.Ayyankali*
B.Dr.Palpu
C.Sahodaran Ayyappan
D.Pandit Karuppan
Ans:A
98.The Grand Old Man of Indian Journalism
A.Thushar Gandhi Ghosh*
B.Raja Ram Mohan Roy
C.Chalapathi Rao
D.Bala Ganagadhar Tilak
Ans:A
99.The author of ‘Advaithachintha Padhathi’:
A.Neelakandateerthapadhar
B.Vaikunda Swamikal
C.Sree Narayana Guru
D.Chattambi Swamikal*
Ans:D
100.The Sangam Epic,’Manimeghala’belongs to which Sangam Writer:
A.Magghan
B.Pukayendi
C.Saptanar*
D.Ilangovadikal

Ans:C(Chathanar)
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email