20 November 2015

// // Leave a Comment

JUNIOR INSTRUCTOR(MECHANIC MOTOR VEHICLE)INUDUSTRIAL TRAINING SOLVED PAPER 2015

JUNIOR INSTRUCTOR(MECHANIC MOTOR VEHICLE)INUDUSTRIAL TRAINING
EXAM DATE:28-10-2015
  PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.What type of clutch is used in two wheelers?
A.Multi plate clutch*
B.Cone clutch
C.Single plate clutch
D.Diaphragm clutch
Ans:A

2.In Hotchkiss drive,rear end driving torque is taken up by:
A.Rear axle housing
B.Rear leaf spring*
C.Shock absorber
D.Engine mounting
Ans:B
3.The main function of a universal joint is to:
A.Transfer the engine power in a straight line only
B.Accomodate change in length of drive shaft*
C.Allow variation of angle between main shaft and drive shaft
D.All of the above
Ans:C
4.The components of an automobile transmission system that facilitate the drive to turn at right angle are:
A.Planet pinion and sun gear
B.Bevel pinion and sun gear
C.Crown wheel and sun gear
D.Bevel pinion and crown wheel*
Ans:D
5.Transfer case is used for:
A.Rear wheel drive vehicles
B.Front wheel drive vehicles
C.Four wheel drive vehicles*
D.Two wheel drive vehicles
Ans:C
6.The driven member of torque converter is known as:
A.Turbine*
B.Stator
C.Impeller
D.Flywheel
Ans:A
7.Double de-clutching is used on:
A.Sliding mesh gear box
B.Synchromesh gear box
C.Constant mesh gear box*
D.Epicyclic gear box
Ans:C
8.In a differential action which gear does not revolve in a straight drive?
A.Sun gear
B.Planetary gear*
C.Crwn wheel
D.Pinion
Ans:B
9.The function of gear box is to:
A.Increase speed
B.Increase torque
C.Provide neutral
D.All of the above*
Ans:D
10.Which type of gear permits lower position of propeller shaft?
A.Herring bone
B.Hypoid*
C.Bevel
D.Spiral
Ans:B
11.The head light of a vehicle is connected with the battery in:
A.Parallel*
B.Series
C.Compound
D.Either(A)of (B)
Ans:A
12.The state of charge of battery is checked  by:
A.Cell tester
B.Hydrometer
C.Multimeter
D.All of the above*
Ans:D
13.If three resistances 6 ohm,4 ohm and 3 ohm are connected in parallel,what will be the total resistance?
A.13 Ohm
B.1.3 Ohm*
C.6.5 Ohm
D.26 Ohm
Ans:B
14.Which one of the shell around the nucleus of an atom is mentioned by the letter”M”?
A.First
B.Second
C.Third*
D.Fourth
Ans:C
15.One reason why an alternator produces a higher output than a dynamo is because,the alternator:
A.Is driven fast*
B.Has a commutator
C.Generates direct current
D.Always uses a negative earth
Ans:A
16.The output of an alternator is converted by:
A.Voltage regulator
B.Current regulator
C.Diod rectifier*
D.Cut out relay
Ans:C
17.Inertia type starting motor drive is comonly used on:
A.Cars*
B.Heavy vehicles
C.Commercial vehicles
D.None of the above
Ans:A
18.The cable colour code of head lamp circuit is:
A.Red
B.Brown
C.Green
D.Blue*
Ans;D
19.A semi conductor material have,how much electrons in its outermost orbit?
A.Two
B.Four*
C.One
D.Three
Ans:B
20.The central section of a transistor is called:
A.Emitter
B.Base*
C.Collector
D.Hole
Ans:B
21.If air fuel mixture is compressed in a cylinder?
A.Its volume reduces
B.Its pressure will rise
C.Its temperature will rise
D.All of the above*
Ans:D
22.An engine has a clearance volume of 100 cm3 and a swept volume of 900 cm3.The compression ratio is:
A.10:1*
B.8:1
C.11:1
D.9:1
Ans:A
23.Speed of a four stroke engine is 1000 rpm.The number of power strokes per minute will be:
A.4000
B.500*
C.400
D.1000
Ans:B
24.During which one of the following strokes,the pressure in the engine cylinder become less than the atmospheric pressure?
A.Suction
B.Compression
C.Power*
D.Exhaust
Ans:C
25.Diesel cycle engines are also known as:
A.Constant volume cycle engines
B.Constant vacuum cycle  engines
C.Constant pressure cycle engines*
D.Dual cycle engines
Ans:C
26.1 Kilowatt is equal to:
A.746 HP
B.4500 HP
C.1.3596 HP*
D.735.5 HP
Ans:C
27.Engine BHP is measured by:
A.Barometer
B.Hydrometer
C.Odometer
D.Dynamometer*
Ans:D
28.Turbo charger is used for diesel engines to increase:
A.Mechanical efficiency
B.Volumetric efficiency
C.Theraml efficiency
D.All of the above*
Ans:D
29.During the upward stroke of a two stroke  petrol engine,which of the following events takes place?
A.Compression and suction*
B.Compression and exhaust
C.Compression and power
D.Compression and transfer
Ans:A
30.In the following statements,which is suitable for a petrol engine?
A.High initial cost
B.High maintenance cost
C.High running cost*
D.All of the above
Ans:C
31.A four cylinder four stroke petrol engine have:
A.Two valves
B.Four valves
C.Eight valves*
D.Sixteen valves
Ans:C
32.The purpose of piston ring is to control:
A.Compression pressure
B.Oil consumption
C.Cylinder  wall lubrication
D.All of the above*
Ans:D
33.The engine valves are closed by:
A.Cam shaft
B.Valve Spring*
C.Rocker arm
D.Push rod
Ans:B
34.The function of lubrication system is to:
A.Provide cooling effect
B.Provide sealing effect
C.Reduce wear
D.All of the above*
Ans:D
35.Which one of the following pump is not used for engine lubrication?
A.Gear type
B.Vane type
C.Impeller type*
D.Plunger type
Ans:C
36.Feed pumps in diesel engines are generally mounted in between:
A.Tank and filter
B.FIP and Filter*
C.FIP and Injector
D.Injector and manifold
Ans:B
37.Hand priming device in a diesel engine is useful,when the engine is at:
A.Full load
B.Rest*
C.Idling speed
D.Full speed
Ans:B
38.In a positive crank case ventilation system,the blow by gas drawn from the crank is fed to the :
A.Combustion chamber
B.Inlet manifold*
C.Exhaust manifold
D.A vent opened to the atmosphere
Ans:B
39.The total swept volume in all cylinders of an engine is called:
A.Volumetric efficiency
B.Overall efficiency
C.Compression ratio
D.Cubic capacity*
Ans:D
40.The material used for camshaft is:
A.Alloy steel*
B.High carbon steel
C.Cast iron
D.Mild steel
Ans:A
41.Advancing of valve opening is called:
A.Valve overlap
B.Valve lag
C.Valve lead*
D.Valve delay
Ans:C
42.Octane number of petrol is generally ranges from:
A.80-90*
B.40-60
C.60-70
D.100-110
Ans:A
43.Loud popping in carburetor is due to:
A.Incorrect air-fuel ratio
B.Blocked air cleaner
C.Back firing*
D.Loose mounting of carburetor
Ans:C
44.In which of the following engine have more thermal efficiency?
A.Petrol
B.Diesel*
C.Gas
D.Electric
Ans:B
45.From where,the air and fuel is mixed in a petrol engine?
A.Inlet manifold
B.Combustion chamber
C.Air cleaner
D.Carburetor*
Ans:D
46.The process of adjusting the quantity of fuel delivered by the fuel injection pump is:
A.Phasing
B.Calibration*
C.Timing
D.Bleeding
Ans:B
47.The type of carburetor used in two wheeler vehicle is:
A.SU*
B.Solex
C.Carter
D.Zenith
Ans:A
48.Air cleaner is used for:
A.Cleaning the incoming air for combustion
B.Reducing the noise of incoming air
C.To arrest the flame during engine back fire
D.All of the above*
Ans:D
49.The function of ignition coil is:
A.To make and break the primary circuit
B.To step down the battery voltage
C.To step up the battery voltage*
D.All of the above
Ans:C
50.Spark plug gap ranges from:
A.5mm-10 mm
B.0.5mm to 1 mm*
C.1mm-5mm
D.0.5mm-3.5mm
Ans:B
51.MPFL Engines have MAP sensor.What meant by MAP?
A.Manifold Absolute Pressure*
B.Maximum Air Pressure
C.Manifold Air Pressure
D.Mean Atmospheric Pressure
Ans:A
52.Turbocharger is worked by the:
A.Engine crank shaft
B.Battery
C.Exhaust gas*
D.Incomiing air
Ans:C
53.Which one of the following is a pollutant substance contained in the engine exhaust gas?
A.Hydrocarbon
B.Carbon monodixe
C.Oxides of nitrogen
D.All of the above*
Ans:D
54.EGR System stands for:
A.Exhaust Gas Recovery System
B.Exhaust Gas Removing System
C.Exhaust Gas Recirculation System*
D.Exhaust Gas Reducing System
Ans:C
55.ABS System  controls:
A.Speed of vehicle
B.Brake efficiency
C.Skidding
D.All of the above*
Ans:D
56.Muliple valve technology means:
A.Enlarging the size of valves
B.Providing more number of valves*
C.Improving the quality of valves
D.Increasing the speed of valve operation
Ans:B
57.Catalytic converter have a coating of:
A.Platinum
B.Palladium
C.Rhodium
D.Any of the above*
Ans:D
58.Duration of the vehicle permit is:
A.5 years*
B.3 years
C.1 year
D.20 year
Ans:A
59.Which one of the following traffic sign is strictly compulsory for a driver?
A.Mandatory signs*
B.Informatory signs
C.Cautionary signs
D.All of the above
Ans:A
60.A driver must stop the vehicle,when:
A.Required to do so by any police officer
B.Involved in an accident
C.Any pedestrian crossing the zebra line
D.All the above circumstances*
Ans:D
61.The Preamble of Indian Constitution is based on the Objectives Resolution drafted by -----------and introduced in the first session of Constituent Assembly.
A.K.M.Munshi
B.B.R.Ambedkar
C.Jawaharlal Nehru*
D.Sarojini Naidu
Ans:C
62.India adopted the concept of constitutional Amendment from --------
A.South Africa*
B.Great Britain
C.Ireland
D.U.S.A
Ans:A
63.Who acted as representative of President in Union territories?
A.Attorney General
B.Control and Auditor General
C.Vice-President
D.Lieutenant-Governor*
Ans:D
64.The Eighth schedule of Indian Constitution deals with---------
A.Land reforms
B.Languages*
C.Panchayati raj
D.Emergency
Ans:B
65.Who among the following was a member of Indian constituent assembly formed in 1946?
A.Susheela Gopalan
B.Annie Mascreen*
C.Lakshmi N.Menon
D.A.V.Kuttimalu Amma
Ans:B
66.Who was the head of the commission appointed in 1983 to examine centre state relations?
A.Rajinder Singh Sarkaria*
B.Balvanth Rai Mehta
C.Dinesh Goswami
D.Motilal Vora
Ans:A
67.Which day is celebrated as World Blood donation day?
A.January 16
B.June 14*
C.October 21
D.November 8
Ans:B
68.Political parties were brought under Right to Information Act in the year:
A.2012
B.2013
C.2014
D.2015
Ans:------
69.India’s first fast tract court for dealing with atrocities against women and children is at:
A.Malda*
B.Patna
C.Pune
D.Kochi
Ans:A
70.Wild life protection act was passed in the year-----------
A.1963
B.1970
C.1972*
D.1980
Ans:C
71.The English newspaper”Pro-India”was started by--------
A.Chettoor Sankaran Nair
B.Chembakaraman Pillai*
C.Nilakanda Brahmachari
D.V.O.Chidambaram Pillai
Ans:B
72.Who founded Ramakrishna Advaita Ashram at Kalady?
A.Swami Agamananda*
B.Brahmananda Swami Sivayogi
C.Vaikunda Swamikal
D.Vagbhadananda
Ans:A
73.The newspaper “Kerala Kaumudi”was started by----------to further the ideals of Sree Narayana Guru:
A.K.Ayyappan
B.T.K.Madhavan
C.Krishnaswami Aiyer
D.C.V.Kunjuraman*
Ans:D
74.The title”Vayalar Stalin”is associated with:
A.C.K.Kumara Panikkar*
B.R.Shanker
C.A.P.Udayabhanu
D.T.M.Varghese
Ans:A
75.Who was the author of the drama”Pattabakki”?
A.C.V.Raman Pillai
B.K.Damodaran*
C.M.P.Bhattathiripad
D.E.V.Krishnapillai
Ans:B
76.Who among the following was nominated in Cochin legislative assembly to advice about the Namboodiri Bill?
A.Parvathy Nenmeni Mangalam*
B.Arya Pallam
C.Eshwari Ammal
D.Kaumudi Teacher
Ans:A
77.Who is known as the father of Malayalam typography and printing?
A.Herman Gundert
B.Benjamin Bailey*
C.devj Bhimji
D.Kandathil Varghese Mappila
Ans:B
78.Who is the author of the work “Pracheeenamalayalam”?
A.Ayyankali
B.C.Krishnan
C.Poikayil Yohannan
D.Chattambi Swamikal*
Ans:D
79.At----------Sree Narayana Guru consecrated a temple and installed a stone containing the words”Truth,Duty,Kindness and Peace”.
A.Kalavankode
B.Aruvipuram
C.Murukumpuzha*
D.Karamukku
Ans:C
80.Who was the main leader of the Suchindram Sathyagraha?
A.A.K.Gopalan
B.Dr.M.E.Naidu*
C.K.Kelappan
D.C.Rajagopalachari
Ans:B
81.Which one of the following is an indirect measuring tool?
A.Inside caliper*
B.Varnier Caliper
C.Bevel Protractor
D.Inside Micrometer
Ans:A
82.In a metric micrometer ,a complete revolution of thimble advances:
A.0.01 mm
B.0.25 mm
C.0.50 mm*
D.1.00 mm
Ans:C
83.The angle which is less than 90 degree is called as:
A.Obtuse angle
B.Acute Angle*
C.Right Angle
D.None of the above
Ans:B
84.Which one of the following designation does not denote the grade of a file?
A.Bastard
B.First cut*
C.Second cut
D.Smooth
Ans:B
85.The tool used for refitting piston rings on piston is:
A.Piston ring expander*
B.Piston ring compressor
C.Circlip plier
D.Valve spring compressor
Ans:A
86.In which nut having an internal groove cut,in which a fibre or nylon ring inserted?
A.Thumb nut
B.Castle nut
C.Cape nut
D.Simmonds lock nut*
Ans:D
87.The tool used to measure the clearance between two surfaces is called:
A.Fillet gauge
B.Snap gauge
C.Feeler gauge*
D.Limit gauge
Ans:C
88.Tap wrench is a tool used top make:
A.Key ways
B.Oil holes
C.External threads
D.Internal threads*
Ans:D
89.A metal can be drawn in to wires without rupture.This property of metal is known as:
A.Malleability
B.Ductility*
C.Machinability
D.Toughness
Ans:B
90.The tool used to measure the thicknes,of sheet is called:
A.Screw pitch gauge
B.Ring gauge
C.Feeler gauge
D.Wire gauge*
Ans:D
91.Wear on one side of tyre is due to:
A.Excessive camber*
B.Excessive caster
C.Under inflation
D.Over inflation
Ans:A
92.King pin is locked in the beam by a:
A.Stub axle
B.Cotter pin*
C.Drop arm
D.Split pin
Ans:B
93.Tie rod ends have the following threads:
A.Left hand
B.Right hand
C.Either(A)or (B)
D.Both(A)and (B)*
Ans:D
94.Which one of the following is not considered for calculating the unsprung weight?
A.Steering  knuckle
B.Brakes
C.Axles
D.Chassis frame*
Ans:D
95.In an integral power steering system,fluid flow is controlled by:
A.Plunger
B.Check valve
C.Spool valve*
D.Hydraulic pump
Ans:C
96.Which one of the following is not a part of master cylinder?
A.Piston
B.Push rod
C.Check valve
D.Piston rings*
Ans:D
97.In air brakes,what is the position of valves in brake valve,when brake pedal is Released?
A.Both inlet and outlet closed
B.Inlet  closed and outlet opened*
C.Inlet opened and outlet closed
D.Both inlet and outlet remains opened
Ans:B
98.The procedure of removing air out of the braking system is known as:
A.Brake adjusting
B.Brake dragging
C.Brake bleeding*
D.Brake compensating
Ans:C
99.Hydraulic brakes works on the principle of:
A.Pascal’s law*
B.Boyle’s law
C.Charl’s law
D.Newton’s law
Ans:A
100.The rocking chair action of vehicle during running is known as:
A.Rolling
B.Pitching
C.Bouncing*
D.Wobbling
Ans:C

Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email