3 November 2015

// // Leave a Comment

LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT-MAINTANENCE AND REPAIRS OF AUTOMOBILES,VHSE SOLVED PAPER 2015

LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT-MAINTANENCE AND REPAIRS OF AUTOMOBILES,VHSE
EXAM DATE:20-10-2015
 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.In which of the following lubrication system lubricant oil is mixed with fuel?
A.Splash system
B.Pressure system
C.Dry sump
D.Petrol system*
Ans:D

2.Which is the following number is used to indicate ignition quality of diesel fuel?
A.Cetane*
B.Octane
C.Random
D.None of these
Ans:A
3.Which of the following is used in fuel tank to reduce surging of fuel on account of sudden brake or cornering?
A.Muffler
B.Baffle plate*
C.Drain plug
D.Rocker arm
Ans:B
4.An electrical fuel pump operates but delivers insufficient fuel.This may be due to:
A.Chocked pump filters
B.Worn out valves
C.Damaged diaphragm
D.All of the above*
Ans:D
5.The device which used to maintain speed at varying load condition:
A.Vacuum advance
B.Centrifugal advance
C.Electric advance*
D.None of these
Ans:C
6.
7.A lead acid battery is an automobile used the acid:
A.Sulphuric acid*
B.Hydrochloric acid
C.Nitric acid
D.Phosphoric acid
Ans:A
8.A four wheeler normally uses battery of:
A.10 volt
B.12 volt*
C.20 volt
D.1.5 volt
Ans:B
9.The test used to know the chemical condition of positive  and negative plate is:
A.Specific gravity test
B.Open volt test
C.High discharge test
D.Cadmium test*
Ans:D
10.The clutch does not require clamping spring and release lever:
A.Cone clutch
B.Single plate clutch
C.Diaphragm clutch*
D.Multiplate clutch
Ans:C
11.Reason for clutch drag or spin is:
A.Excessive free pedal play
B.Damaged  pressure plate
C.Cracked clutch plate
D.All of the above*
Ans:D
12.The clutch is located between the gear box and the :
A.Engine*
B.Rear axle
C.Propeller shaft
D.Differential
Ans:A
13.Which of the following gear box used double de clutching process?
A.Synchromesh gear box
B.Sliding mesh
C.Constant mesh*
D.All of the above
Ans:C
14.Increase of torque in a vehicle is obtained by:
A.Increasing speed
B.Decreasing speed*
C.Increasing Power
D.All of the above
Ans:B
15.Speed of the driving  gear(A)1500 rpm,speed of the driven gear(B)mesh wth A is 3000 rpm.What is gear ratio?
A.0*
B.0.5
C.1.5
D.4500
Ans:A
16.The type of gear box used in automatic transmission is:
A.Epicyclic gear box*
B.Constant mesh gear box
C.Sliding mesh
D.Synchromesh gear box
Ans:A
17.When the car is taking a turn the outer wheel have to travel greater distance compared to the inner wheel in the same time,the device used to adjust this is:
A.Propeller shaft
B.Slip joint
C.Differential*
D.Transfer case
Ans:C
18.The rear axles shaft supporting in which the axle shaft can be taken out or replaced without jacking up the vehicle is:
A.Semi floating axle
B.Full floating axle*
C.Three quarter axle
D.None of these
Ans:B
19.The suspension movement in which vehicle moves perpendicular the road is:
A.Bouncing*
B.Rolling
C.Pitching
D.None of these
Ans:A
20.The independent suspension system which uses only lower wishbone:
A.Wishbone type
B.Mac person strut*
C.Vertical guide
D.Single strut
Ans:B
21.Which of the following suspension system uses compressors?
A.Rigid axle
B.Independent
C.Vertical guide
D.Air suspension*
Ans:D
22.Which of the following spring used in rigid axle suspension?
A.Coil spring
B.Leaf spring*
C.Air spring
D.Torsion spring
Ans:B
23.The tilt of the vehicle wheels from the vertical:
A.Camber*
B.Castor
C.Kingpin inclination
D.Combined angle
Ans:A
24.The ratio between side force sustained to the slip angle is:
A.Cornering power*
B.Slip ratio
C.Side ratio
D.Steering ratio
Ans:A
25.The ratio of tyre section height to the tyre section width:
A.Ply rate
B.Aspect ratio*
C.Tyre ratio
D.None of these
Ans:B
26.The process of filling air in tyre is:
A.Inflation*
B.Deflation
C.Cracking
D.None of these
Ans:A
27.The type of wheel which cannot be used with a tubeless tyre:
A.Disc wheel
B.Alloy wheel
C.Wire wheel*
D.None of these
Ans:C
28.The heart of the hydraulic brake system is:
A.Whell cylinder
B.Master cylinder*
C.Adjuster
D.Brake pedal
Ans:B
29.The process of removing air from hydraulic system is:
A.Brake adjustment
B.Brake bleeding *
C.Wheel alignment
D.Brake alignment
Ans:B
30.Which of the following brake cannot stop the vehicle like a service brake?
A.Engine exhaust brake*
B.Air brake
C.Bendix hydromax brake
D.Disc brake
Ans:A
31.Full form of ABS which is used in vehicle is:
A.Absolute Braking System
B.Always Better Service
C.Anti-lock Braking System*
D.None of these
Ans:C
32.The instrument which shows the distance travelled by the vehicle is:
A.Speedometer
B.Tachometer
C.Odometer*
D.Lactometer
Ans:C
33.Air bag used in a car is :
A.Storage of air
B.Storage of oxygen
C.For protection of passenger*
D.For air brake
Ans:C
34.The tool used to finish a previously drilled hole is:
A.Grinder
B.Reamer*
C.Tap and die
D.Tube cutter
Ans:B
35.Which of the following is an external combustion engine?
A.Petrol engine
B.Diesel engine
C.Steam engine*
D.Gas engine
Ans:C
36.The process of removing exhaust gas from the engine cylinder is:
A.Scavenging*
B.Compression
C.Engine Slap
D.Scuffing
Ans:A
37.Mechanical efficiency of an engine is:
A.IHP/BHP
B.BHP/IHP*
C.BHP/FHP
D.FHP/BHP
Ans:B
38.The sound produced due to the excess clearance between piston and cylinder during cold starting:
A.Knocking
B.Piston slap*
C.Humming
D.Piston scuffing
Ans:B
39.The distance between center line of crankpin and main journal axis is:
A.Crank throw*
B.Valve clearance
C.Eccentricity
D.Normal clearance
Ans:A
40.Which of the following valve is used in automobile engine?
A.Poppet valve*
B.Rotary valve
C.Sleeve valve
D.None of these
Ans:A
41.The ratio of RP  M of crankshaft to the RPM of camshaft is:
A.1
B.2*
C.0.5
D.3
Ans:B
42.Which of the following is used to measure level of lubricating oil in the  oil sump:
A.Oil pressure gauge
B.Dipstick*
C.Warning light
D.Timing light
Ans:B
43.The amount of heat energy produced during complete combustion of 1 kg of fuel is termed as:
A.Knocking rate
B.Specific heat
C.Calorific value*
D.Sensible heat
Ans:C
44.Multi Point Fuel injection(MPFI)is used in:
A.Diesel engine
B.Petrol engine*
C.Steam engine
D.None of these
Ans:B
45.The amount of voltage required to produce spark in SI engine is termed as:
A.Medium voltage
B.Brake down voltage*
C.Standard voltage
D.Threshold voltage
Ans:B
46.To reduce emission of unburned hydrocarbon in the automobile exhaust gas combustion chamber is designed as:
A.Spherical
B.Hemispherical*
C.Conical
D.Cubical
Ans:B
47.The colour of positive plate in Lead acid batter is:
A.Chocolate brown*
B.Grey
C.White
D.Red
Ans:A
48.The device used to convert AC current in the armature coil to DC current is:
A.Yoke
B.Commutator*
C.Contact breaker
D.Ballast resistor
Ans:B
49.The instrument used to text short circuit between armature winding in starting motor or dynamo is:
A.Growler*
B.Multimeter
C.High rate discharge tester
D.Stroboscope
Ans:A
50.The volume between TDC and BDC in a single cylinder engine is:
A.Stroke volume
B.Swept volume
C.Total volume
D.Both (a) and (b)*
Ans:D
51.Total number of gears in a differential is:
A.2
B.3
C.4*
D.6
Ans:C
52.In petrol engine the unit which mix petrol and air is:
A.Carburettor*
B.Fuel pump
C.Injector
D.Governor
Ans:A
53.Spark plug is used in:
A.SI engine*
B.CI engine
C.Steam engine
D.All of the above
Ans:A
54.Which of the following factor/factors depends upon tyre life?
A.Inflation
B.Driving style/method
C.Troubles of vehicle
D.All of the above*
Ans:D
55.Tread cracking of a tyre may be due to:
A.Overloading *
B.Over inflation
C.Under inflation
D.All of the above
Ans:A
56.The cross section of connecting rod is:
A.I section*
B.L section
C.D section
D.T section
Ans:A
57.Cam shaft is not required in:
A.4 stroke petrol engine
B.4 stroke diesel engine
C.Two stroke engine*
D.None of these
Ans:C
58.To reduce the noise,engine exhaust is connected to the---------
A.Muffler*
B.Catalytic converter
C.Supercharger
D.Turbocharger
Ans:A
59.The lubrication system used in sports car is:
A.Petrol system
B.Pressure system
C.Dry sump system*
D.Splash system
Ans:C
60.The main constituent of CNG(Compressed Natural Gas)is:
A.Methane*
B.Ethane
C.Butane
D.Propane
Ans:A
61.The reason for the wide use of Aluminium alloy piston is:
A.Low weight
B.High thermal conductivity
C.Increased cooling efficiency
D.All of the above*
Ans:D
62.Working principle of flywheel in engine is:
A.Moment of inertia*
B.Pascal law
C.Venturi Principle
D.Charles law
Ans:A
63.All the gears in the differential are:
A.Spur gear
B.Helical gear
C.Bevel gear*
D.Double helical gear
Ans:C
64.A tyre is specified as P 205/75 R14.The digit 75 stands for:
A.Radius
B.Diameter
C.Aspect ratio*
D.Speed rate
Ans:C
65.Which of the following  starting drive is used in vehicle?
A.Bendix drive*
B.Torque tube drive
C.Hotchkiss drive
D.Full floating drive
Ans:A
66.In the fully charged condition the specific gravity of electrolyte at 15 degree Celsius is:
A.1.29*
B.1.11
C.1
D.2.1
Ans:A
67.A battery of 100 AH(Ampere Hour)can give:
A.10 A current for 10H
B.20 A for 5 H
C.25 A for 4 H
D.All of the above*
Ans:D
68.The type of suspension system used in two wheeler is:
A.Rigid axle
B.Mac Phersion
C.Swinging half axle
D.Telescopic shock absorber*
Ans:D
69.Which of the following battery test uses hydrometer?
A.Open volt test
B.Cadmium test
C.High discharge test
D.Specific gravity test *
Ans:D
70.Which of the following works according to Ventum principle?
A.FIP
B.Feed pump
C.Carburettor*
D.Injector
Ans:C
71.Parliament of India consists of:
A.Lok Sabha and Rajya Sabha
B.President,Vice President,Lok Sabha and Rajya Sabha
C.Attorney General,Lok Sabha and Rajya Sabha
D.President ,Lok Sabha and Rajya Sabha*
Ans:D
72.Which is the first state to presentabillontheestablishment of Lokayuktha in 1970?
A.Kerala
B.Punjab
C.Odisha*
D.Rajasthan
Ans:C
73.The idea for the inclusion of ‘Socialist’ in the preamble is prompted by:
A.Indira Gandhi*
B.Jayaprakash Narayan
C.Acharya Kripalani
D.Ram manohar Lohya
Ans:A
74.Protection of children from sexual offences’ bill passed by Lok Sabha on:
A.2013 May 22
B.2012 May 12
C.2012 May 22*
D.2013 May 12
Ans:C
75.The social reformer known as ‘Kerala Lincoln’:
A.Pandit K.P.Karuppan*
B.Ayyankali
C.Sahodaran Ayyappan
D.Pambadi John Joseph
Ans:A
76.Which pair is incorrect?
A.Yogashema Sabha-1908
B.Nair Service Society-1914
C.Sadhu Jana Paripalana Sangam-1903*
D.Vaala Samudaya Parishkarani Sabha-1910
Ans:C
77.’Prathyaksha Raksha Daiva Sabha’-The organization for dailt Christians are founded by:
A.Chavara Kuriakkose Achan
B.Poykayil Yohannan*
C.Pambadi John Joseph
D.Palakkunnath Ebraham Malpan
Ans:B
78.Who is the only Malayali social reformer mentioned in the autobiography of Mahatma Gandhi?
A.T.K.Madhavan
B.Sree Narayana Guru
C.Barister G.P.Pillai*
D.Ayyathan Gopalan
Ans:C
79.The slogan ‘Gareebhi Hatao’is related to which five year plan?
A.Vth*
B.VIth
C.VIIth
D.IVth
Ans:A
80.Who is the first to calculate the national income of India?
A.P.C.Mahalanobis
B.C.D.Deshmukh
C.Gulsarilal Nanda
D.Dadabhai Naoroji*
Ans:D
81.Who is known as Father of Malayalam Printing?
A.Herman Gundert
B.Benjamin Baily*
C.Arnose Pathiri
D.Henrik Vanreed
Ans:B
82.The first college in Kerala was started at:
A.Thiruvanathapuram
B.Thalassery
C.Kozhikode
D.Kottayam*
Ans:D
83.Which American country launched the construction of a new canal connecting Atlantic and Pacific Ocean?
A.Panama
B.Nicaragua*
C.Costarica
D.Mexico
Ans:B
84.Who became the First Indian Footballer to be conferred with the Asian Football Confederation Hall of Fame Award?
A.Baichung Bhutia*
B.I.M.Vijayan
C.Sunil Chetri
D.Sailen Manna
Ans:A
85.Name the leader of ‘Paliyam Sathyagraha’(1947-48).Who died in police action?
A.Madathil Appu
B.Koyithattil Chirukandan
C.A.G.Velayudhan*
D.Potora Kunhambu Nair
Ans:C
86.Wagon Tragedy Memorial Municipal Town hall is situated in:
A.Tirur*
B.Malappuram
C.Manjeri
D.Ponnani
Ans:A
87.The official journal of SNDP is:
A.Kerala Kaumudi
B.Mithavadhi
C.Sahodharan
D.Vivekodayam*
Ans:D
88.Which pair is incorrect?
A.Kerala Vyasan-Kodungallur Kunhikuttan Thampuran
B.Kerala Kalidasan-Kerala Varma Valiyakoyi Thampuran
C.Kerala Vathmeeki-Vallathol
D.Kerala Panini-N.Krishna Pillai*
Ans:D
89.The book’Kerala Sahithya Charithram ‘has five volumes and sixty four chapters.Who wrote this book?
A.Prof.K.M.George
B.Ullor S.Parameswara Iyer*
C.Sardar K.M.Panickar
D.Dr.M.Leelavathi
Ans:B
90.’Anakkara Vadakkathu’is a famous family in South Malabar contributed a lot to Kerala women empowerment.Find out the name of the reformer not belongs to ‘Anakkara Vadkkathu’ family
A.A.V.Kuttimalu Amma
B.Ammu Swaminathan
C.Lalitha Parbhu*
D.Captain Lakshmi
Ans:C
91.Name of the Engine which have bore is equal to stroke length:
A.Wankel Engine
B.Radial Engine
C.Square Engine*
D.Hybrid Engine
Ans:C
92.Write down correct question:
A.1HP=BHP+FHP*
B.FHP=BHP+IHP
C.BHP=1HP+FHP
D.IHP=BHP-FHP
Ans:A
93.Which of the following Cycle is used in petrol engine?
A.Diesel Cycle
B.Otto Cycle*
C.Carnot Cycle
D.Brayton Cycle
Ans:B
94.An engine has swept volume of 600 cc.If compression ratio is 8.5,determine clearance volume in cc:
A.40 cc
B.60 cc
C.80 cc*
D.100 cc
Ans:C
95.One bar is equal to(KPa-Kilo Pascal):
A.1 KPa
B.10 KPa
C.1000 KPa
D.100 KPa*
Ans:D
96.Actual power delivered at the crank shaft:
A.FHP
B.IHP
C.BHP*
D.None of these
Ans:C
97.The part which connects piston and connecting rod:
A.Crankpin
B.Pistonpin*
C.Fly wheel
D.Gasket
Ans:B
98.The exhaust valve usually starts opening:
A.at BDC
B.at TDC
C.before BDC*
D.before TDC
Ans:C
99.Valve clearance is measured by the instrument:
A.Screw gauge
B.Slip gauge
C.Vernier caliper
D.Feeler gauge*
Ans:D
100.Which of the following is used to avoid over cooling in the cooling system of the engine?
A.Pressure cap
B.Thermostat*
C.Expansion reservoir
D.Radiator
Ans:B



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email