5 November 2015

// // Leave a Comment

LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT,VHSE SOLVED PAPER 2015

LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT,VHSE
EXAM DATE:07-10-2015
   PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.One among the following is design software:
A.Coral Draw*
B.M S Excel
C.M S Word
D.Tally
Ans:A

2.Moire’ will happened,if you are not consider:
A.pH of dampen solution
B.Room temperature
C.pH of paper
D.Correct screen angle*
Ans:D
3.The invention of------------in 15th century paved the way for printing revolution.
A.Lithography
B.Offset plate
C.Movable type*
D.Xerography
Ans:C
4.’Xerography’,the Greek word means:
A.Cheap printing
B.Solid printing
C.Letter copying
D.Dry writing*
Ans:D
5.The process of roughening the plate surface before coating:
A.Graining
B.Engraving
C.Exposing
D.Developing*
Ans:D
6.Furniture is a line spacing material which is thicker or larger than:
A.32 points
B.24 points*
C.16 points
D.12 points
Ans:B
7.According to printing industry 19th century is also known as:
A.The ink age
B.The paper age*
C.Packaging age
D.None of the above
Ans:B
8.In a book,preface is written by:
A.Publisher
B.Editor
C.Expert
D.Author*
Ans:D
9.The term paper is derived from:
A.Greek word*
B.French word
C.German word
D.Japanese word
Ans:A
10.The paper manufacturing unit owned by central government in Kottayam District:
A.HCL
B.HLN
C.HNL*
D.NHL
Ans:C
11.----------is use to avoid ink transfer from the printed sheet to the back of another sheet
A.Chilling unit
B.Gum
C.Anti set-off spray*
D.Varnish
Ans:C
12.PMT is used in:
A.Scanner*
B.Printer
C.Plate Processor
D.Monitor
Ans:A
13.In this printing method image carrier is prepared by etching or engraving process:
A.Offset
B.Flexography
C.Xerography
D.Gravure*
Ans:D
14.Blanket’s hardness can be checked with:
A.Densito meter
B.Shore durometer*
C.pH meter
D.Screw Gauge
Ans:B
15.Find out the odd one:
A.Xerography*
B.Letter press
C.Offset
D.Gravure
Ans:A
16.Generally  accepted screen angle for black separation is:
A.750
B.1050
C.450 *
D.900
Ans:C
17.The process of making holes on the printed sheets:
A.Guillotine
B.Perforation*
C.Foiling
D.Nipping
Ans:B
18.Which printing method will be used to print on a glass surface?
A.Sheetfed
B.Gravure
C.Flexography
D.Screen printing*
Ans:D
19.Extension of a printing design over the edge of a sheet:
A.Continuous tone
B.Bleed*
C.Line tone
D.Surprint
Ans:B
20.In an image the elements are represented by mathematical equations typically used for illustrations are:
A.Vector image*
B.Raster image
C.Bit map image
D.None of these
Ans:A
21.The machine used to remove the swell of the back of a book:
A.Platten machine
B.Punching machine
C.Roto gravure
D.Nipping Press*
Ans:D
22.The process of binding the magazines by stitching in the center of the spine:
A.Side stitching
B.Saddle stitching*
C.Perfect binding
D.Case binding
Ans:B
23.The American engineer who invented basic technique  of cutting machine:
A.Wilson*
B.Tolbert Lanston
C.G.P.Jordan
D.Thomas Nelson
Ans:A
24.The uneven density of ink layer is called:
A.Chalking
B.Slur
C.Mottle*
D.Scum
Ans:C
25.Polymasters are used as image carrier in:
A.Flexography
B.Xerography
C.Gravure
D.Mini Offset*
Ans:D
26.Glossary is added in a book as :
A.Text matter
B.Preliminary matter
C.Supplementary matter*
D.None of these
Ans:C
27.Adhesive binding means bind with:
A.Metal wire
B.Thread
C.Cord
D.Gum*
Ans:D
28.PDF refers as:
A.Portable document format*
B.Protected document format
C.Portable document file
D.Protected document file
Ans:A
29.A translucent design impressed on paper during manufacturing and visible when paper is held to light:
A.Grain
B.Signature
C.Water mark*
D.Trade mark
Ans:C
30.The board which is widely used in printing industry but not for printing purpose?
A.Pulp board
B.Straw board*
C.Gypsum board
D.None of these
Ans:B
31.The recommended screen ruling for standard newsprint:
A.85-120*
B.120-150
C.150-170
D.170-220
Ans:A
32.Find out the odd one:
A.Rubber
B.Reinforced fabric
C.Pulp*
D.Spongy filter
Ans:C
33.Full sheet work is also known as:
A.Work and tumble
B.Work and back*
C.Work and twist
D.None of these
Ans:B
34.www stands for:
A.World Wide Web*
B.World Wide Wi-Fi
C.Wi-Fi Working Window
D.World Wide Window
Ans:A
35.Binding method that uses wires inserted through specially punched holes along the margin:
A.Spiral Binding*
B.Comb Binding
C.Deluxe Binding
D.Stapling
Ans:A
36.GSM stands for:
A.Grammage Measuring System
B.Gripper Side Margin
C.Gram per square meter*
D.None of these
Ans:C
37.Non-printing area of a sheet meant for pulling by the mechanical fingers of a printing machine:
A.Clamp space
B.Gripper space*
C.Bleed
D.Q.C.Strip
Ans:B
38.The process of obtaining an image by spreading and forcing ink through a stencil:
A.Xerographic printing
B.Intaglio Printing
C.Digital Printing
D.Screen printing*
Ans:D
39.The machine that gives the plate output for printing in a CTP system:
A.Image setter
B.Process Camera
C.Professor
D.Plate setter*
Ans:D
40.Device used in the ink clean up system of gravure and flexographic printing:
A.Ink Knife
B.Doctor blade*
C.Ductor roller
D.Fountation keys
Ans:B
41.Assembled making sheet with attached pieces of films:
A.Flat*
B.Dummy
C.Butter Sheet
D.None of these
Ans:A
42.Tool in the shape of an icon available in computer application which helps select and eliminate part of an image:
A.Slice Select Tool
B.Move Tool
C.Crop Tool*
D.Healing Brush Tool
Ans:C
43.The part  of lower case letters excluding ascenders and descenders:
A.X-height*
B.Base line
C.Stem
D.Serif
Ans:A
44.A small preliminary  sketch of ideas with a possible arrangement of elements:
A.Rough layout
B.Final layout
C.Comprehensive layout
D.Thumb nail sketch*
Ans:D
45.Printers that operates by firing spots of ink on paper:
A.Dot matrix
B.Ink jet*
C.Laser
D.None of these
Ans:B
46.Radical Balance is:
A.Asymmetrical balance
B.Informal balance
C.Symmetrical balance*
D.None of these
Ans:C
47.Pasting a polythene layer on the paper surface is known as:
A.Lamination*
B.Embossing
C.Varnishing
D.U.V.Coating
Ans:A
48.-----------types of ink are widely used in high speed web printing.
A.U.V.inks
B.Moisture-set ink
C.Magnetic ink
D.Heat-set ink*
Ans:D
49.Most of the packaging industry uses--------printing process.
A.Offset
B.Gravure
C.Flexography*
D.Screen printing
Ans:C
50.------------are used to cut the paper in to a desired shape in packaging.
A.Cutting machine
B.Dies*
C.Three side trimmer
D.None of these
Ans:B
51.Which state of India has the largest number of seats reserved for the Scheduled Tribes in the Lok Sabha?
A.Uttar Pradesh
B.Madhya Pradesh*
C.Himachal Pradesh
D.Maharashtra
Ans:B
52.The name ‘Vagabhadananda’ was given to V.K.Gurukkal by:
A.Sivayogi of Alathur*
B.Kumaranasan
C.Mannathu Padmanabhan
D.Sree Narayana Guru
Ans:A
53.Which Indian Singer is popularly known as’Swar Kokila?
A.Sujatha
B.Chithra
C.Latha Mangeshkar*
D.Asha Bhonsle
Ans:C
54.Kuriakose Elias Chavara was beatified in:
A.1985
B.1986*
C.1988
D.1987
Ans:B
55.Which of the following states  has the least sea side area?
A.Kerala
B.Tamil Nadu
C.Gujarat
D.Goa*
Ans:D
56.’To change the Namboothiri into Human ‘was the Slogan of:
A.Atmiya Sangham
B.Ananda Mahasabha
C.Yogakshema Sabha*
D.Sahodara Sangham
Ans:C
57.The Nobel Prizes are distributed on—every year.
A.December 10*
B.December 1
C.December 9
D.December 11
Ans:A
58.The Government honoured which renowned industrialist by releasing  commemorative coins to mark the 175th birth anniversary?
A.Ratan Tata
B.Dirubhai Ambani
C.Jamshetji Nusserwanji
D.Aditya Birla*
Ans:D
59.Which space Mission won the 2015 space Pioneer Award of the US based National Space Society?
A.Chandrayan
B.Mangalayan*
C.G-SAT 12
D.G-SAT 16
Ans:B
60.Who wrote the introduction to ‘Nalini’written by Kumaransan?
A.Pandit Karuppan
B.Dr.Palpu
C.A.R.Rajaraja Varma*
D.Marthanda Varma
Ans:C
61.Who among the following is the Speaker of the Lok Sabha?
A.Sumithra Mahajan*
B.Mira Kumar
C.Sushma Swaraj
D.Uma Bharati
Ans:A
62.Who established places of worship known as ‘Nizhal Thangal’?
A.Chattampi Swamikal
B.Ayyankali
C.Kumaranasan
D.Ayya Vaikundar*
Ans:D
63.The Cherambadi pass connects Kerala with------------
A.Coorg*
B.Chennai
C.Madurai
D.Bangalore
Ans:A
64.Name the most important Nationalist Organization before Congress:
A.Bengal Association
B.Bombay Association
C.Indian Association of Calcutta*
D.Indian Association of Madras
Ans:C
65.The famous Manmankam festival was celebrated at:
A.Aluva
B.Tirunavaya*
C.Kappad
D.Chaliyar
Ans:B
66.Name the Anglo-Indian paper that was started from Allahabad in 1865:
A.The Harijan
B.The Chronicle
C.The Deccan
D.The Pioneer*
Ans:D
67.Who was the leader of the Forward Bloc?
A.Veer Savarkar
B.Subhash Chandra Bose*
C.C.R.Das
D.Bipin Chandra Pal
Ans:B
68.The distance between Sabarmati Ashram and Dandi is:
A.322 kms*
B.319 kms
C.318 kms
D.320 kms
Ans:A
69.Whose signature is found on a Rupee 50 currency note in India?
A.President of India
B.Finance Minister
C.Governor of RBI*
D.Prime Minister of India
Ans:C
70.The Goodwill Ambassador of the 35th National Games:
A.P.T.Usha
B.Mohanlal
C.Ammu
D.Sachin Tendulkar*
Ans:D
71.The spacing between lines and paragraphs:
A.Hyphenation
B.Leading*
C.Indenting
D.None of these
Ans:B
72.Estimating the number of pages a manuscript would make when set in type is:
A.Casting off*
B.Casting in
C.Copy fitting
D.Planning
Ans:A
73.One Pica=
A.8 points
B.38 points
C.12 points*
D.72 points
Ans:C
74.The arrangement of pages for printing to appear in proper  order for folding is known as:
A.Registration
B.Impostion*
C.Gathering
D.Layout
Ans:B
75.The adjoining inner margins of two facing printed pages:
A.Folio
B.Margin
C.Tail
D.Gutter*
Ans:D
76.The person who design type faces?
A.Composer
B.Designer
C.Editor
D.Typographer*
Ans:D
77.In a printing press T-square is used in section
A.Layout*
B.Plate making
C.Printing
D.Binding
Ans:A
78.-----------refers to the equilibrium and visual weight of a page.
A.Harmony
B.Rhythm
C.Balance*
D.Contrast
Ans:C
79.Letter strokes that extend above the x-height of the letter
A.Ascender*
B.Descender
C.Counter
D.Groove
Ans:A
80.Small stroke that project from bottom of main character stroke is known as:
A.Counter
B.Ear
C.Stem
D.Serif*
Ans:D
81.Type is an image carrier with a height of:
A.1.98 inch
B.9.18 inch
C.0.918 inch*
D.0.981 inch
Ans:C
82.In typecasting more than 70% of metal is:
A.Tin
B.Lead*
C.Antimony
D.Copper
Ans:B
83.Preface is added in a book as:
A.Text matter
B.Preliminary matter*
C.End matter
D.Imprint matter
Ans:B
84.--------------may be considered as a soft proof.
A.Corrected proof
B.Editor’s proof
C.Proof taken on paper
D.Proof displayed on a monitor*
Ans:D
85.PMS stands for:
A.Pan-tone Matching System*
B.Plate Making Software
C.Pre Make ready Standards
D.None of these
Ans:A
86.Find out the odd one:
A.Viscosity
B.Tack
C.pH*
D.Drying Quality
Ans:C
87.Weight of-----------sheets of the basic sheet size of a particular paper type is called M-weight.
A.250
B.1000*
C.500
D.750
Ans:B
88.To print 2000 copies of a booklet having 32 pages in D 1/8 size __________ream of paper required without wastage
A.3
B.1
C.2
D.4*
Ans:D
89.Pigments are one of the ingredients of:
A.Paper
B.Blanket
C.Ink*
D.Dampen Solution
Ans:C
90.In a two cylinder mini offset,which two cylinders are joined together?
A.Plate and Impression*
B.Plate and Blanket
C.Impression and Blanket
D.None of these
Ans:A
91.Conventional dampening system is also known as:
A.Direct dampening*
B.Indirect dampening
C.Automatic dampening
D.None of these
Ans:A
92.A gross of paper=__________sheets
A.500
B.288
C.1000
D.144*
Ans:D
93.Calendering is the process of:
A.Chipping the wood for paper making
B.Smoothening the paper surface*
C.Gathering the Calendar pages
D.None of these
Ans:B
94.Reducers are examples of:
A.Pigments
B.Vehicles
C.Additives*
D.None of these
Ans:C
95.UCR stands for:
A.Under Color Removal*
B.Un Coated Reams
C.Ultra-violet Colour Resources
D.Un-wanted Colour Recogniser
Ans:A
96.Automatic reel pasting system in web offset machine:
A.Chill rolls
B.Dancer rolls
C.Web tensioner
D.Splicer*
Ans:D
97.Most of the web offset machines are working without impression cylinders.Such machines are called:
A.In-line Press
B.Perfecting Press*
C.Aniline Press
D.Common Impression Press
Ans:B
98.In the traditional colour separation method-------are used to separate the colour from the original.
A.Foils
B.Densito meter
C.Filters*
D.CPU
Ans:C
99.Measure the pH value of the dampen solution is essential to avoid:
A.Picking
B.Scumming*
C.Doubling
D.Dot gain
Ans:B
100.The thickness of offset plate are ranging from--------to -----inch.
A.0.001-0.020
B.0.01-0.500
C.0.005-0.030*
D.None of these
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email