10 November 2015

// // Leave a Comment

LABORATORY TECHNICIAN GRADE II,INDIAN SYSTEMS OF MEDICINE SOLVED PAPER 2015

LABORATORY TECHNICIAN GRADE II,INDIAN SYSTEMS OF MEDICINE
EXAM DATE:13-10-2015
    PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Which one among the following is an aqueous mounting media?
A.Pottasium Acetate gum syrup*
B.Canada Balsam
C.DPX
D.None of these
Ans:A

2.Special stain used to demonstrate muscle:
A.PAS
B.Van Gieson*
C.Reticulum
D.Perl
Ans:B
3.Endogeneous pigments include the following EXCEPT:
A.Hemosiderin
B.Haemozoin
C.Formalin Pigment*
D.Bilirubin
Ans:C
4.Fixative solution used for museum specimen:
A.Zenker’s fluid
B.Kaiserling solution*
C.Methanol
D.Glutaraldehyde
Ans:B
5.Blood for platelet count should be examined within how many hours?
A.1 Hr
B.2 Hrs*
C.3 Hrs
D.1/2 an hour
Ans:B
6.Changes occurring in blood due to longer storage include the following EXCEPT:
A.Swelling of RBC
B.Creation of RBC
C.Increase in ESR*
D.Increase in osmotic fragility
Ans:C
7.Rouleaux formation is inhibited with which fluid:
A.Gower’s fluid*
B.Hayem’s fluid
C.Hingleman’s fluid
D.Rees Eckor fluid
Ans:A
8.Special stain to demonstrate fungus:
A.Reticulin
B.PAS*
C.Masson’s Trichrome
D.Giemsa
Ans:B
9.Sections crumble on cutting due to the following EXCEPT:
A.Knife is blunt
B.Wax too soft and need ice application
C.Wax contaminated with clearing agent
D.Tilt of knife is too great*
Ans:D
10.Special stain used after frozen section:
A.Vonkossa
B.Reticulum
C.Oil red O*
D.Congo red
Ans:C
11.Villuvandi Samaram is associated with:
A.Vaikom Satyagraha
B.Chattambi  Swamikal
C.Ayyankali*
D.K.Kelappan
Ans:C
12.Ente Gurunadhan was written by:
A.Kumaranasan
B.Vallathol*
C.Pallathu Raman
D.Ulloor
Ans:B
13.Pankaj Advani is a famous -------player
A.Cricket
B.Snooker
C.Billiards*
D.Hockey
Ans:C
14.Atmavidyasangam was established by:
A.Vagbhadananda*
B.V.M.Vishnu Bharati
C.V.Kunjabu
D.C.S.Gopalakrishna Pillai
Ans:A
15.Shooranad revolt was in the year:
A.1946
B.1947
C.1948
D.1949*
Ans:D
16.Who among the following is known as Vayalar Stalin?
A.C.K.Kumarapanikkar*
B.K.Das
C.C.Kesavan
D.T.V.Thomas
Ans:A
17.The enquiry about Malabar riots was done by:
A.T.L.Stronge*
B.Logan
C.T.H.Baber
D.Thomas Harvey
Ans:A
18.Nepal became a republic in:
A.2006
B.2008*
C.2009
D.2010
Ans:B
19.Which among the following film bagged the national award for best environment film?
A.Ottal*
B.Kapila
C.Aalif
D.Oral Pokkam
Ans:A
20.The first lady Chief Information Commissioner in India:
A.Sushama Singh
B.Deepak Sandhu*
C.Sujatha Singh
D.Arundhathi Bhattacharya
Ans:B
21.Prevention of Terrorism Act(POTA) is in operation in the country from:
A.1998
B.1999
C.2001*
D.2004
Ans:C
22.Which among the following article prohibit child labour in India?
A.16
B.18
C.22
D.24*
Ans:D
23.The State Reorganisation Commission was headed by:
A.Fazal Ali*
B.H.N.Kunzru
C.K.M.Panikkar
D.C.Rajagopalachari
Ans:A
24.River Periyar originate from:
A.Brahmagiri Vanam
B.Poomala
C.Kanathur Kunnu
D.Sivagiri mala*
Ans:D
25.Rajya Samacharam was published by:
A.Benjamin Bailey
B.Richard Collins
C.Hermman Gundert*
D.Fr.Clement
Ans:C
26.The first prohibited newspaper in kerala:
A.Santishttavadi*
B.Swadeshabhimani
C.Malayala Manorama
D.Vidyasamgraham
Ans:A
27.The first lady judge of Kerala High Court was:
A.K.K.Usha
B.Anna Chandi*
C.Fathima Beevi
D.Sujatha Manohar
Ans:B
28.The Headquarters of first defence university of India is at:
A.Delhi
B.Kanpur
C.Mumbai
D.Gurgaon*
Ans:D
29.The original name of Agamananda Swami was:
A.Krishnan Nambyathiri*
B.Raman Pilla
C.Kunjikannan
D.Prabhakaran Pilla
Ans:A
30.How many members can be nominated to the Indian Parliament by the President?
A.10
B.12
C.14*
D.16
Ans:C
31.The average size of red blood cells are:
A.6.2 mm
B.7.2 mm*
C.8.2 mm
D.9.2 mm
Ans:B
32.Life span of RBC:
A.10 days
B.100 days
C.120 days*
D.150 days
Ans:C
33.Size of Platelets:
A.1 mm
B.2-4 mm*
C.4-6 mm
D.6-8 mm
Ans:B
34.Concentration of potassium oxalate as an anticoagulant:
A.2 mg/ml of blood*
B.3 mg/ml of blood
C.4 mg/ml of blood
D.1 mg/ml of blood
Ans:A
35.Amount of ammonium oxalate in 100 ml solution of double oxalate:
A.1 gm
B.1.2 gm*
C.2 gm
D.2.5 gm
Ans:B
36.Most powerful calcium chelating agent:
A.EDTA*
B.Pottasium oxalate
C.Sodium oxalate
D.Double oxalate
Ans:A
37.Percentage of trisodium citrate solution for ESR testing:
A.1.2%
B.2 %
C.3.5%
D.3.8%*
Ans:D
38.Natural biological anticoagulant:
A.Heparin*
B.ACD
C.EDTA
D.CPD
Ans:A
39.Romaniwksy stain include the following EXCEPT:
A.Methylene blue*
B.Giemsa
C.Jenners
D.Wrights
Ans:A
40.Fragmented red cells are also known as:
A.Crenated cells
B.Sickle cells
C.Schistocytes*
D.Acanthocytes
Ans:C
41.’Figure of eight’ structures seem in red cells are known as:
A.Howel Jolly bodies
B.Basophilic Stippling
C.Dohle bodies
D.Cabot rings*
Ans:D
42.Depth of Fuchs-Rosential counting chamber:
A.0.1 mm
B.1.1 mm
C.2 mm*
D.2.2 mm
Ans:C
43.Number of large squares in Fuchs Rosential Counting chamber:
A.16*
B.20
C.24
D.25
Ans:A
44.RBC diluting fluids include the following EXCEPT:
A.Formal citrate solution
B.Hayem’s Fluid
C.Turk’s fluid*
D.Toisson’s fluid
Ans:C
45.Normal RBC Count in adult male:
A.4000-11000/mm3
B.4-45 million/mm3 *
C.4.5-6.5 million/mm3
D.1.5-4 million/mm3
Ans:B
46.Corrected WBC count is:
Ans:(100 x uncorrected WBC)/(100+N RBC /100 WBC)
47.Size of neutrophil:
A.8-10 mm
B.10-12 mm*
C.12-14 mm
D.14-16 mm
Ans:B
48.Colour of neutrophil granule:
A.Orange red
B.Blue green
C.Black
D.Pale pink*
Ans:D
49.Percentage of neutrophil in adult blood:
A.0-1%
B.1-6%
C.20-40%
D.40-70%*
Ans:D
50.Colour of eosinophil granule:
A.Pale Pink
B.Dark brown
C.Orange red*
D.Blue green
Ans:C
51.Percentage of eosinophil in adult blood:
A.0-1%
B.1-6%*
C.6-10%
D.10-16%
Ans:B
52.Size of Basophil:
A.4-6 mm
B.6-8 mm
C.8-10 mm*
D.10-12 mm
Ans:C
53.Percentage of basophil in adult blood:
A.0-1%*
B.1-6%.
C.6-10%
D.10-16%
Ans:A
54.Mast cell is related to which WBC?
A.Neutrophil
B.Eosinophil
C.Lymphocyte
D.Basophil*
Ans:D
55.Size of Monocyte
A.10-12 mm
B.12-14 mm
C.14-16 mm
D.16-22 mm*
Ans:D
56.Largest normal cell in peripheral blood:
A.Neutrophil
B.Basophil
C.Monocyte*
D.Eosinophil
Ans:C
57.Toxic granules are seen in:
A.Neutrophil*
B.Eosinophil
C.Basophil
D.RBC
Ans:A
58.Cytoplasmic vacuolations in WBC are known as:
A.Howel Jolly bodies
B.Dohle bodies*
C.Pappen Leimer bodies
D.Basophilic stippling
Ans:B
59.Diluting fluid for absolute eosinophil count:
A.Rees Ecker fluid
B.Gower’s fluid
C.Hayem’s fluid
D.Hingleman’s fluid*
Ans:D
60.Normal hematocrit in adult male:
A.20-24%
B.25-30%
C.30-35%
D.40-54%*
Ans:D
61.White colour of plasma is seen in:
A.Leukemia
B.Lipemia*
C.Jaundice
D.Hemolysis
Ans:B
62.Preferred and most acculate method of determining Hb concentration:
A.Cyanmeth Hb method*
B.Oxy Hb method
C.Haldane method
D.Alkaline hematin method
Ans:A
63.Reagentused forcy anmeth Hb method:
A.Hingleman’s solution
B.Rees Ecker solution
C.Drabkin’s solution*
D.Gower’s solution
Ans:C
64.Each molecule of Hb contain how many grams of iron?
A.0.347 gm%*
B.0.437 gm%
C.1.347 gm%
D.3.147 gm%
Ans:A
65.1 gm of Hb combines with-------of O2
A.1.34 ml*
B.0.34 ml
C.0.36 ml
D.3.14 ml
Ans:A
66.MCV is calculated as follows:
Ans:(PCV*10)/RBC in millions
67.During reticulocyte count,number of normal RBC counted:
A.100
B.200
C.500
D.1000*
Ans:D
68.First Stage of ESR is:
A.Stage of packing
B.Stage of sedimentation
C.Stage of aggregation*
D.Stage of filling
Ans:C
69.Amount of blood taken for ESR estimation by westegren method:
A.1.5 ml
B.1.6 ml*
C.2 ml
D.2.5 ml
Ans:B
70.Stain used for supravital staining:
A.Toluidine blue
B.Brilliant cresyl blue
C.Wright’s stain
D.Giemsa*
Ans:B
71.Normal range of retic count in adults:
A.0.5%-2%*
B.2-4%
C.4-6%
D.6-8%
Ans:A
72.Normal range of retic count in infants:
A.1-2%
B.2-6%*
C.6-8%
D.8-12%
Ans:B
73.Anti coagulant used for osmotic fragility test:
A.Heparin
B.EDTA*
C.CPD
D.ACD
Ans:B
74.Method to detect fetal Hb include:
A.Rectic count
B.Osmotic fragility test
C.Kleihauer test*
D.None of the above
Ans:C
75.In acute leukemia,peripheral blood do not show:
A.Blast cells
B.Thrombocytopenia
C.Leukocytosis
D.None of the above*
Ans:D
76.Which of the following blood group is known as universal donor:
A.A Group
B.B Group
C.AB Group
D.O Group*
Ans:D
77.Normal bleeding time is:
A.1-2 mts
B.2-6 mts*
C.6-10 mts
D.10-20 mts
Ans:B
78.Normal value of prothrombin time is:
A.1-6 sec
B.11-15 sec*
C.6-10 sec
D.20-25 sec
Ans:B
79.Normal value of APTT:
A.1-6 sec
B.10-20 sec
C.20-30 sec
D.34-48 sec*
Ans:D
80.Which of the following blood group is known as the universal recipient?
A.Blood group A
B.Blood group B
C.Blood group AB*
D.Blood group O
Ans:C
81.Universal donor of plasma is:
A.Blood group A
B.Blood group B
C.Blood group AB*
D.Blood group O
Ans:C
82.Test used to detect presence of Rh antibodies in a patient serum:
A.Indirect coomb’s test*
B.Direct comb’s test
C.Cross matching
D.All of the above
Ans:A
83.Best all round preservative of urine:
A.Thymol
B.Toluene*
C.Chloroform
D.Conc.HCl
Ans:B
84.Best Urine preservative for chemical examination:
A.Sodium carbonate
B.Thymol
C.Toluene
D.Conc.HCL*
Ans:D
85.Urine preservative for urobilinogen estimation:
A.Toluene
B.Conc.Hcl
C.Sodium carbonate*
D.Thymol
Ans:C
86.Normal specific gravity of urine:
A.1.015-1.025*
B.1.105-1.125
C.1.005-1.010
D.1.050-1.055
Ans:A
87.Specific gravity correction for albumin:
A.0.001 deducted for each 1 gm/dl of albumin*
B.0.001 added for each 1 gm/dl of albumin
C.0.002 deducted for each 1 gm/dl of albumin
D.0.003 deducted for each 1 gm/dl of albumin
Ans:A
88.Test of Bence-Jones protein
A.Heller’s Nitric acid test
B.Heat coagulation test
C.Brad shaw test*
D.Ehrlich’s test
Ans:C
89.Crystals found in acid urine include all EXCEPT:
A.Cysteine
B.Leucine
C.Tyrosine
D.Calcium carbonate*
Ans:D
90.Specific test used for detecting glucose in urine:
A.Bial’s test
B.Rubner’s test
C.Glucose oxidase test*
D.Seliwanoff’s test
Ans:C
91.Specific test for b-hydroxybutyric acid:
A.Hari’s test*
B.Gerhardt test
C.Rothera’s test
D.Fouchet’s test
Ans:A
92.Guiacum test is done for detection of which substance present in urine:
A.Bilirubin
B.Protein
C.Ketone bodies
D.Blood*
Ans:D
93.Crystals found in alkaline urine include all EXCEPT:
A.Cystine crystals*
B.Calcium carbonate
C.Ammonium magnesium phosphate
D.Dicalcium phosphate
Ans:A
94.Test for bilirubin include all EXCEPT:
A.Gmelin’s test
B.Smith’s test
C.Fouchet’s test
D.Ehrlich’s test*
Ans:D
95.Addis count is a quantitative measure of:
A.Urine sediment*
B.Reticulocyte
C.Neutrophils with left shift
D.Nucleated red cells
Ans:A
96.Specific gravity of transudate is:
A.Less than 1.018*
B.Greater than 1.018
C.Greater than 2
D.None of these
Ans:A
97.Mercury containing fixative include the following EXCEPT:
A.Helly’s
B.Zenker’s
C.FMA fixative
D.Carnoy’s fixative*
Ans:D
98.Following are clearing agents EXCEPT:
A.Toluence
B.Benzene
C.Chloroform
D.Acetone*
Ans:D
99.Knife recommended for cutting cellodin embedded  tissue:
A.Plano concave*
B.Biconcave
C.Planet wedge
D.Tool edge
Ans:A
100.Microtome knife with profile resembling chisel is:
A.Plano concave
B.Biconcave
C.Plane wedge
D.Tool edge*
Ans:D



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email