25 November 2015

// // Leave a Comment

LECTURER IN ENGLISH SOLVED PAPER 2015

LECTURER IN ENGLISH
EXAM DATE:27-10-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.First Governor of Kerala State:
A.C.Raja Gopalachari
B.Dr.A.R.Menon
C.B.Ramakrishna Rao*
D.Venkata Rao
Ans:C

2.The Indian Constitution has borrowed the idea of preamble from:
A.Constituion of Canada
B.British Constitution
C.French Constitution
D.Constitution of USA*
Ans:D
3.The 1st Bank In India
A.Bank of Hindustan*
B.State Bank of India
C.Allahabad Bank
D.Nedungadi Bank
Ans:A
4.The person who won ‘Dadasaheb Phalke’award of 2014:
A.Adoor Gopalakrishnan
B.Shashi Kapoor*
C.Sayyid Misra
D.Gireesh Karnad
Ans:B
5.Telangana State is came into being existed on:
A.January 2014
B.May 2014
C.March 2014
D.June 2014*
Ans:D
6.Who was the founder of ‘Islamia  Public House’?
A.Vakkom Abdul Khadir Maulavi*
B.Ali Musaliyar
C.Muhammed Abdur Rahiman
D.Nazeem Sayyid
Ans:A
7.The Nair Service Society was founded in the year:
A.1903
B.1911
C.1914*
D.1918
Ans:C
8.The Madrass Governor who issued orders permitting Channar women to wear Jacket and Pinafore?
A.Lord Wellesley
B.Lord Haris*
C.Lord Macaulay
D.Colonel Monroe
Ans:B
9.Who was the Editor of the Newspaper ‘Desabhimani’?
A.T.K.Madhavan*
B.C.Krishnan
C.A.K.Pillai
D.K.Kelappan
Ans:A
10.’Varthamana Pustakam’the first travelogue in Malayalam was written by:
A.Herman Gundart
B.Jovannes Gonsalvez
C.Paremekkal Thomal Kathanar*
D.Baily
Ans:C
11.What aspect of the research report should be most concerned,When it is not peer reviewed?
A.The length of the report
B.The implications of the research
C.The quality of the research*
D.The authors sincerity
Ans:C
12.Which of the following is not a form of qualitative research?
A.Ethnography
B.Ex-post facto research*
C.Case study
D.Phenomenological inquiry
Ans:B
13.Who popularized action research?
A.John Lock
B.Ken Springer
C.Stephen M Corey*
D.Louis Cohen
Ans:C
14.Longitudinal studies investigate:
A.Different subjects over time
B.Different subjects at the same time
C.Same subjects at different levels
D.Same subjects over time*
Ans:D
15.A suggested explanation for something ,which has not been  proved to be true is:
A.Assumption*
B.Hypothesis
C.Concept
D.Delimitation
Ans:A
16.Assessment used to monitor learning progress during instruction:
A.Formative Assessment*
B.Summative Assessment
C.Prognostic assessment
D.CCE
Ans:A
17.What is meant by Retroactive inhibition?
A.Failure to recall newly learned things by the influence of early learning
B.Failure to assimilate new learning
C.Failure to recall earlier learning due to the interference of new learning*
D.Failure to adjust with the new learning by the interference of environment
Ans:C
18.’Drive Reduction Theroy of Learning ‘is formulated by:
A.Thorndike
B.Pavlov
C.Skinner
D.Hull*
Ans:D
19.Reinforcement is a major principle in:
A.Humanism
B.Psycho-analysis
C.Constructivism
D.Behaviourism*
Ans:D
20.The personality of teachers influence the personality of students through a process of:
A.Observation
B.Imitation
C.Psycho-osmosis*
D.Comparison
Ans:C
21.The minimum number of members prescribed for a Legislative Assembly under Article 170(1)of the Constitution of India is---------
A.Forty
B.Fifty
C.Sixty*
D.Seventy five
Ans:C
22.Article 21-A was introduced into the Constitution of India through------------
A.The Constitution (eighty-fifth Amendment)Act 2001
B.The Constitution(eighty-sixth Amendment)Act 2002*
C.The Constitution(eighty-seventh Amendment)Act 2003
D.The Constitution (eighty-eighth Amendment)Act 2003
Ans:B
23.The Supreme Court has held that National Awards like’Bharat Ratna’,’Padma Bhushan’,etc.are not’Titles’within the meaning of Article 18 in -------------
A.Balaji Raghavan v Union of India AIR 1996 SC 770*
B.Jaipal v State of Haryana AIR 1988 SC 1504
C.John Vallamattom v Union of India AIR  2003 SC 2902
D.Dharam Dutt v Union of India AIR 2004 SC 1295
Ans:A
24.------------of the Constitution of India directs the State to strive to promote the welfare of the people by securing and protecting as effectively as it may,a social order in which justice,social economic and political,shall inform all the institutions of the National life.
A.Article 45
B.Article 37
C.Article 40
D.Article 38(1)*
Ans:D
25.The Constitution of India imposes a duty upon citizens to safeguard public property and to abjure from violence through---------------
A.Article 51-A(c)
B.Article 51-A(f)
C.Article 51-A(i)*
D.Article 51-A(j)
Ans:C
26.The Chief information Commissioner under The right to Information Act 2005 shall hold office for a term of-----------from the date of entering office,subject to a maximum age of 65 years.
A.Five years*
B.Six years
C.Ten years
D.Four years
Ans:A
27.Under Section 12(1)(b)of the Sexual Harassment of Women at workplace (Prevention,Prohibition and Redressal)Act 2013,during the pendency of an enquiry ,the committee on written request of the aggrieved woman,may recommend to the employer to grant her leave up to a period of------------
A.Three months*
B.Six months
C.One year
D.Two years
Ans:A
28.As per Section 4(1)(b) of The National Green Tribunal act 2010,The Tribunal shall consist of a maximum of ----------full time judicial members.
A.Five
B.Ten
C.Fifteen
D.Twenty*
Ans:D
29.As per Section 58,offences under the Biological Diversity Act 2002 shall be----------
A.Bailable
B.Non-cognizable
C.Cognizable and non-baliable*
D.Compoundable
Ans:C
30.Under Section 7(1)of The Mahatma Gandhi NREG Act 2005,if an applicant for employment under the scheme is not provided such employment within------------of receipt of his application seeking employment,he shall be entitled to a daily unemployment allowance.
A.Ten days
B.Fifteen days*
C.Thirty days
D.Sixty days
Ans:B
31.The return of which season is described in the opening of’The Prologue’to the Canterbury Tales?
A.Autumn
B.Summer
C.Spring*
D.Winter
Ans:C
32.The pilgrims in ‘The Prologue’to the Canterbury Tales represent a cross section of----------English society
A.Twelfth Century
B.Thirteenth Century
C.Fourteenth Century*
D.Fifteenth Century
Ans:C
33.The two beautiful maidens in’Prothalamion’are the daughters of---------
A.The Earl of Lancaster
B.The Earl of Worcester*
C.The Earl of Leicester
A.Lord Burghley
Ans:B
34./To this I witness call the fools of Time/Which die for goodness who have lived for crime/These lines are from Shakespeare’s Sonnet--------------
A.Eighteen
B.Twenty Nine
C.Fifty Seven
D.One Hundred And Twenty Four*
Ans:D
35.The number of lines in Donne’s “A Valediction:Forbidding Mourning”is-------
A.Eighteen
B.Thirty Six*
C.Fourteen
D.Thirty Two
Ans:B
36.The curfew tolls the knell of parting day
The lowing  herd wind slowly o’er the lea
These lines are from a poem by:
A.Shakespeare
B.Thomas Gray*
C.John Dryden
D.Alexander Pope
Ans:B
37.According to Francis Bacon,the Chief use for ornament in studies is in-------
A.Privateness
B.Retiring
C.Discourse*
D.Judgement
Ans:C
38.The servant of Faustus who uses his master’s books to learn how to summon devils:
A.Wagner*
B.Robin
C.Rafe
D.Cornelius
Ans:A
39.The University where Hamlet studied:
A.Wittenberg*
B.Oxford
C.Cambridge
D.Constantinople
Ans:A
40.Crabtree is a character in:
A.The Tempest
B.The Rivals
C.The Way of the World
D.The School for Scandal*
Ans:D
41.”The Tiger”is-----------stanzas in length.
A.Four
B.Six*
C.Eight
D.Nine
Ans:B
42.”Ode on intimations of immortality”recollects----------
A.Old age
B.Childhood
C.Middle age
D.Early Childhood*
Ans:D
43.If Winter comes,can spring be far behind?Who wrote this line?
A.Wordsworth
B.Coleridge
C.Shelly*
D.Keats
Ans:C
44.Each Stanza of”Ode on a Grecian Urn”consists of------------lines.
A.Four
B.Six
C.Eight
D.Ten*
Ans:D
45.”Ulysses”is a poem written in--------
A.Free verse
B.Blank verse*
C.Rhymed verse
D.Trochee
Ans:B
46.The poem “My last duchess”is set during the late----------
A.French Renaissance
B.British Renaissance
C.Spanish Renaissance
D.Italian Renaissance*
Ans:D
47.Which sea is mentioned in connection with Sophocles in “Dover Beach”?
A.English Channel
B.Red Sea
C.Aegean Sea*
D.Strait of Dover
Ans:C
48.Essays of Elia collection of essays written by-------------
A.Dryden
B.Charles Lamb*
C.J.S.Mill
D.E.V.Lucas
Ans:B
49.How many daughters Mrs. And Mr.Bennet have in Pride and Prejudice?
A.Five*
B.Six
C.Three
D.Four
Ans:A
50.The alternate title of Oliver Twist is:
A. A Rake’s Progress
B.The Orphan’s Progress
C.A Kid’s Progress
D.The Parish Boy’s Progress*
Ans:D
51.What was the first title of W.B.yeats’s”The Second Coming”>
A.The Second Birth*
B.The Apocalypse Gyre
C.The Rebirth
D.The Widening
Ans:A
52.The title of the third section of Eliot’s The Waste Land is-------------
A.A Game of Chess
B.Death by water
C.The Burial of the Dead
D.The Fire Sermon*
Ans:D
53.The meaning of the word “Simples”in Church Going”:
A.Herbs*
B.Irish coins
C.Stones
D.Article
Ans:A
54.Which King opposed Thomas Becket?
A.Henry II*
B.Henry IV
C.Henry VI
D.Henry VIII
Ans:A
55.IN Pygmalion,Henry Higgins was professor of-----------------
A.Linguistics
B.Literature
C.Grammar
D.Phonetics*
Ans:D
56.Which is the subtitle of the English version of Waiting for Godot?
A.A comedy in two acts
B. A tragedy in two acts
C.A comedy
D.A tragicomedy in two acts*
Ans:D
57.Stanley Webber was a former-------in the Birthday Party.
A.Drum Player
B.Piano Player*
C.Organ player
D.Opera Singer
Ans:B
58.What is the name of Stephen Dedalu’s father?
A.Simon*
B.Charles
C.Cranly
D.Henry
Ans:A
59.When did Paul Morel become his mother’s favourite?
A.After his birth
B.After his affair with Clara
C.After the birth of Arthur
D.After the death of William*
Ans:D
60.The young painter who begins a portrait of Mrs. Ramsay :
A.Minta
B.Mrs.McNab
C.Lily*
D.Cam
Ans:C
61.”Theory of Rasa”is taken from-----------
A.Atharvaveda
B.Natyasastra*
C.Upanishad
D.Dhammapada
Ans:B
62.Aristotle’s Poetics is specifically concerned with-----------
A.Tragedy
B.Comedy
C.Drama*
D.Epic
Ans:C
63.”On the Sublime”was written by
A.Plato
B.Aristotle
C.Longinus*
D.Horace
Ans:C
64.According to Dr.Johnson,”Shakespeare is above all writers.at least above all modern writers,the poet of---------
A.Mankind
B.Divinity
C.Love
D.Nature*
Ans:D
65.”Willing suspension of disbelief”figures in------------
A.Preface to the Fables
B.Study of Poetry
C.Preface to the Lyrical ballads
D.Biographia Literaria*
Ans:D
66.Who authored Anatomy of Criticism?
A.Northrop Frye*
B.Matthew Arnold
C.T.S.Eliot
D.Cleanth Brooks
Ans:A
67.According to Viktor Shklovsky,the technique of art is to make objects:
A.Familiar
B.Unfamiliar*
C.Habitual
D.Aesthetic
Ans:B
68.In Classical thought the centre is within the structure and outside it because ,according to Derrida,the centre escapes
A.Episteme
B.Play
C.Rupture
D.Structurality*
Ans:D
69.In”What is an author?”,Foucault considers___________as characteristic of the mode of existence,circulation and functioning of certain discourses within a society and he analyses it elaborately
A.Author
B.Authorship
C.Author-function*
D.Ownership
Ans:C
70.Who can write Dalit literature,according to Sharankumar Limbale?
A.A Dalit*
B.Any writer
C.A Varna
D.An Avarna
Ans:A
71.In philology,Grimm’s law
Gives systematic statements on:
A.Sound change*
B.Vowels
C.Consonants
D.Allophones
Ans:A
72.Old English is also known as:
A.Celtic
B.Teutonic
C.Gaelic
D.Anglo-Saxon*
Ans:D
73.In which dialect was Beowulf written?
A.Wessex*
B.Sussex
C.Manx
D.Angles
Ans:A
74.The Norman Conquest of England took place in---------------Century
A.9th
B.10th
C.11th *
D.12th
Ans:C
75.Through the Great Vowel Shift,all Middle English----------changed their pronunciation.
A.Long vowels*
B.Short vowels
C.Semi vowels
D.Diphthongs
Ans:A
76.How many second person personal pronouns were in Early Modern English?
A.One
B.Two*
C.Three
D.Five
Ans:B
77.How many varieties of English are in use globally?
A.Two
B.Three
C.Four
D.Many*
Ans:D
78.Bloomfield is connected with ------------------
A.Semantics
B.Traditional Grammar
C.American Structuralism*
D.Prague School
Ans:C
79.TG Grammar is associated with:
A.Sapir
B.Chomsky*
C.Saussure
D.Firth
Ans:B
80.Creole is----------
A.A combination of many  languages
B.A language developed from Pidgin*
C.A variety of English
D.A combination of two languages
Ans:B
81.Gitanjali was originally written in----------
A.English
B.Sanskrit
C.Bengali*
D.Hindi
Ans:C
82.Sri Aurobindo’s full name is----------
A.Aurobindo Ghose*
B.Aurobindo Dhun
C.Aurobindo Krishna
D.Aravind Ghosh
Ans:A
83.In”Poet,Lover,Bird Watcher”,the best poets wait for---------
A.Experience
B.Images
C.Love
D.Words*
Ans:D
84.In”Road not Taken”,two roads diverged in a---------
A.Green forest
B.Yellow wood*
C.A green Meadow
D.A dark wood
Ans:B
85.Which ocean is mentioned in “Daddy”?
A.Indian
B.Pacific
C.Atlantic*
D.Arctic
Ans:C
86.Who wrote”Philosophy of Hinduism”?
A.Dr.S.Radhakrishnan
B.Dr.B.R.Ambedkar*
C.M.K.Gandhi
D.Sri.Aurobindo
Ans:B
87.Emerson,in”Self Reliane”calls upon the individual to rely on:
A.Intuition
B.Conscience*
C.Reason
D.Popular Opinion
Ans:B
88.The rebels believed that emperor Jones could be killed only by a:
A.Silver bullet*
B.Copper bullet
C.Poisoned arrow
D.White man
Ans:A
89.In Midnight’s Children,Saleem Sinai was held as a political prisoner during--------------
A.Independence struggle
B.Partition of India
C.15 August,1947
D.Emergency*
Ans:D
90.Manjula Padmanabhan’s The harvest is a play that can be termed as:
A.Expressionistic
B.Dadaist
C.Futuristic*
D.Surrealisitc
Ans:C
91.One of the following is considered a seminar text in post Colonial Studies:
A.The Laugh of the Medusa
B.The Anxiety of Influence*
C.The Wretched of the Earth
D.The Step Mother Tongue
Ans:B
92.In relation to imperialism,colonialism specifically concerns----------
A.Trade
B.Conquest
C.Exploitation
D.Settlement*
Ans:D
93.Raymond Williams is associated with:
A.Prague School
B.Birmingham Centre*
C.Frankfurt School
D.London School
Ans:B
94.Dick Hebdige terms the new forms of cultures produced by marginalized groups-----------------
A.Popular cultures
B.Sub cultures*
C.Minor cultures
D.Low cultures
Ans:B
95.According to Baudrillard,’hyperreal’is:
A.Really that is not true
B.Copies of the real without origin*
C.Signs that are abstract
D.the virtual world
Ans:B
96.Stephen Greenblatt is a-------------
A.New Historocist*
B.Post Feminist
C.Queer Theorist
D.Cultural Materialist
Ans:A
97.Epistemology of the Closet,a significant contribution to queer theory is authored by-------------
A.Kate Millett
B.Julia Kristeva
C.Juliet Mitchell*
D.Eve K Sefgwick
Ans:C
98.Cyber feminists consider cyber culture as-----------
A.Revolutionary*
B.Reactionary
C.Antifeminist
D.Imperial
Ans:A
99.The structural Transformation of the Public Sphere is written by:
A.Hegel
B.Lyotard
C.Habermas*
D.Jameson
Ans:C
100.Glotfelty defines ecocriticism as “the study of the relationship between literature and -------------“.
A.Nature
B.Flora  and fauna
C.Ecology
D.Physical environment*
Ans:D
                                                 DOWNLOAD NOW
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email