10 November 2015

// // Leave a Comment

PHARMACIST GRADE II(NCA-LC/AI/OBC,SIUC NADAR),HEALTH/PLANTATION CORPORATION/STATE FARMING CORPORATION SOLVED PAPER 2015

PHARMACIST GRADE II(NCA-LC/AI/OBC,SIUC NADAR),HEALTH/PLANTATION CORPORATION/STATE FARMING CORPORATION
ONLINE EXAM DATE:29-10-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.In which city does the novel ‘Aarachar’ by K R Meera take place?
A.Pazhani
B.Mumbai
C.Pondichery
D.Kolkata*
Ans:D

2.Whose birth anniversary is observed as ‘Rashtriya Ekta Diwas?
A.Indira Gandhi
B.Syama Prasad Mukerji
C.Sardar Vallabhai Patel*
D.Atal Bihari Vajpayee
Ans:C
3.Who along with Sachin Tendulkar is inducted recently in Bradman Hall of Fame?
A.Ricky Ponting
B.M S Dhoni
C.Mahela Jayawardene
D.Steve Waugh*
Ans:D
4.What is the numerical strength required for a political party in the Lok Sabha to get a recognized Leader of opposition?
A.15% of the total strength of the House
B.10% of the total strength of the house*
C.20% of the total strength of the House
D.Political party with highest number of seats
Ans:B
5.Which of the following is a mismatch
A.Naalukettu*
B.Odakkuzhal
C.Oru Desathinte Katha
D.Kayar
Ans:A
6.Who among the following Presidents of India was the nominee of Janatha Party?
A.V V Giri
B.Neelam Sanjiva Reddy*
C.Shankar Dayal Sharma
D.Zakir Hussain
Ans:B
7.Who is the first Indian recipient of Jawaharlal Nehru Award for international Understanding?
A.Dr.Rajendra Prasad
B.Aruna Asafali
C.Indira Gandhi
D.Mothe Teresa*
Ans:D
8.What was the reason for the emergency declared by Indira Gandhi?
A.Indo Pak war
B.India Chaina war
C.Financial crisis in the country
D.Internal disturbances*
Ans:D
9.Who was the first president of Travancore Devaswam Board?
A.Mannath Padmanabhan*
B.K Kealppan
C.Panampallil Govinda Menon
D.Kumaranasan
Ans:A
10.’Oru Ozhivu Kaalathu’by P V Bharati Devi is  a biography on:
A.M V Raghavan*
B.P Govinda Pillai
C.V.R.Krishna Iyer
D.A K Gopalan
Ans:A
11.Which is the largest Lok Sabha Constituency(area wise)
A.Arunachal West
B.Barmer
C.Ladakh*
D.Kutch
Ans:C
12.Which social reformer of Kerala is fondly called as’Nanu’?
A.Ayyankali
B.Chattampi Swami
C.Sree Narayana Guru*
D.V T Bhattathirippad
Ans:C
13.Kunjan Nambiar is associated with which dance form of Kerala?
A.Koodiyattam
B.Koothu
C.Thullal*
D.Kathakali
Ans:C
14.Who is the longest serving M LA of Kerala?
A.K.R.Gowri Amma
B.K M Maani*
C.R Balakrishna Pillai
D.V S Achuthanadan
Ans:B
15.Which Indian state celebrates’Bihu’festival?
A.Bihar
B.Assam*
C.Meghalaya
D.Orissa
Ans:B
16.Which is the world’s largest masonry dam?
A.Hirakud Dam
B.Bhakra Dam
C.Srisailam dam
D.Nagarjuna Sagar Dam*
Ans:D
17.Who is the architect of Indian Panjayath Raj?
A.Balwant Rai Mehta*
B.Dr.Jivraj Mehta
C.Hitendra K Desai
D.Chimanbai J Patel
Ans:A
18.Who was the teacher of Sree Narayana Guru and Chattampi Swami?
A.Pandit Karuppan
B.Ayya Vaikumar
C.Thycaud Ayya*
D.Kumara Guru
Ans:C
19..’Rajayasamacharam’-the first Malayalam news paper was  published from:
A.Kottayam
B.Mannanam
C.Illikkunnu*
D.Kollam
Ans:C
20.Johann Ernst Hanxleden is popularly known in kerala as:
A.Francis Xavier
B.Benjamin Baily
C.Fr.Zucol
D.Arnos Paathiri*
Ans:D
21.Non sugar parts of the glycosides are called
A.Aglycon*
B.Glycon
C.Glycogen
D.Glycol
Ans:A
22.All are Heterocyclic alkaloids except
A.Nicotine
B.Strychnine
C.Ergotamine
D.Ephedrine*
Ans:D
23.Vitamin present in Coenzyme A
A.Riboflavin
B.Pyridoxine
C.Biotin
D.Pantothenic acid*
Ans:D
24.Which among the following is a Non Reducing sugar
A.Sucrose*
B.Glucose
C.Maltose
D.Lactose
Ans:A
25.Latest edition of Indian Pharmacopoeia was published in the year
A.1996
B.2014*
C.2010
D.2007
Ans:B
26.Use of Pottasium Iodide in Iodine solution:
A.Increase the solubility of Iodine*
B.Decrease the solubility of Iodine
C.Reduce the toxicity of Iodine
D.Improve the appearance of Iodine solution
Ans:A
27.How much of 7 Percentage solution will be required to prepare 250 ml of 1 in 100 Solution
A.0.026 ml
B.2.8 ml
C.7 ml
D.35.71 ml*
Ans:D
28.Term used to describe Partial OR Complete separation of Top or Bottom of the tablet
A.Lamination
B.Capping*
C.Picking
D.Chipping
Ans:B
29.Drug of choice for  filariasis
A.Carbamazepine
B.Diethyl succimide
C.Diethyl Carbamazine*
D.Carbimazole
Ans:C
30.Antibiotic which cause Gray baby Syndrome
A.Gentamicin
B.Doxorubicin
C.Chloramphenicol*
D.Amikacin
Ans:C
31.Acetazolamide inhibits the enzyme
A.Alcohol dehydrogenase
B.Aldehyde dehydrogenase
C.Carbonic anhydrase*
D.Pyruvate dehydrogenase
Ans:C
32.Viscosity of Agar solution is due to the presence of
A.Agarose
B.Cellulose
C.Agaropectin*
D.Cellobiose
Ans:C
33.Which among the following is not an anti thyroid drug
A.Carbimazol
B.Levothyroxine sodium*
C.Propylthiouracil
D.Iodine
Ans:B
34.Anti estrogen used for the treatment of infertility
A.Tamoxifen
B.Ibuprofen
C.Naproxen
D.Clomifene*
Ans:D
35.Drugs which contain Catechol nucleus
A.Nor Adrenalin*
B.Ephedrine
C.Phenylephrine
D.Pseudo ephedrin
Ans:A
36.Hydrous wool fat is known as
A.Lanolin*
B.Macrogoal
C.Cholestrol
D.Lecithin
Ans:A
37.Repacking license are granted in drugs specified in following schedules except
A.Schedule X
B.Schedule C & C1*
C.Schedule H
D.Schedule O
Ans:B
38.Antidot used  for the treatment of organo phosphorous poisoning
A.Physostigmine
B.Pyridostigmine
C.Pralidoxime*
D.Pilocarpine
Ans:C
39.Toxic principle present in the castor seed
A.Resino tannic acid
B.Recinoleic acid
C.Isorecinoleic acid
D.Ricin*
Ans:D
40.Schedule M1 of Drugs and Cosmetics Act 1940 & Rules 1945 deals with
A.Allopathic medicines
B.Homeopathic medicines*
C.Medical devices
D.Cosmetics
Ans:B
41.Total number of Axial bone in adult human body
A.126
B.80*
C.206
D.202
Ans:B
42.Indian senna obtained from the plant
A.Cassia angustifolia*
B.Cassia acutifolia
C.Cassia obovata
D.Cassia auriculata
Ans:A
43.What is the descriptive name of clotting factor X
A.Fibronogen
B.Labile factor
C.Prothrombin
D.Stuart-Power factor*
Ans:D
44.Which among the following is a sterile preparation
A.Nasal drops
B.Effervescent granules
C.Ophthalmic Preparations*
D.Otic Preparations
Ans:C
45.Which among the following drug formulation  is required to be stored in refrigerator
A.Emulsions
B.Suspensions
C.Vaccines*
D.None of the above
Ans:C
46.Which among the following is a liquid alkaloid
A.Nicotine*
B.Strychnine
C.Quinine
D.Colchicine
Ans:A
47.Schedule R of Drugs and Cosmetic Act deals with
A.Disinfectants
B.Antiseptics
C.Mechanical Contraceptives*
D.Dyes,Colours & Pigments
Ans:C
48.Sterilization condition by Steam Sterilization of the Injection as per IP
Ans.1210C at 15psig for 30 minutes
49.One table spoon is equivalent to
A.10 ml
B.15 ml*
C.20 ml
D.5 ml
Ans:B
50.latrogenic disease means:
A.Drug induced disease
B.Systematic infections
C.Physician induced disease*
D.Contagious disease
Ans:C
51.Which among the following is NOT a first line drug for the treatment of Tuberculosis
A.Rifampicin
B.Ethionamide*
C.Isoniazide
D.Ethambutol
Ans:B
52.Which among the following is a first generation Cephalosporin
A.Cefepime
B.Cefuroxime
C.Cefixime
D.Cephalexin*
Ans:D
53.Which of the following is NOT the use of Propranolol
A.Glaucoma
B.Cataract*
C.Migraine
D.Hypertension
Ans:B
54.Vitamin present in the shark liver oil
A.Vitamin A*
B.Vitamin D
C.Vitamin K
D.Vitamin E
Ans:A
55.Who is the Secretary of Pharmacy and Therapeutic Committee
A.Administrator
B.Pharmacist*
C.Medical Director
D.Chief Physician
Ans:B
56.Which among the following drug induce hepatic microsomal enzymes
A.Isoniazid
B.Phenylbutazone
C.Cimetidine
D.Phenytoin*
Ans:D
57.Which among the following preparation is applied to body cavity
A.Collodion
B.Liniments
C.Douches*
D.Paints
Ans:C
58.1mg is equivalent to
Ans:1000 (meu) g
59.Example for preservative added in whole human blood
A.Phenyl mercuric acetate
B.Phenyl mercuric nitrate
C.Phenol
D.No preservative*
Ans:D
60.Meaning of latin term “primo mane”
A.As directed
B.Breakfast
C.During night
D.Early in the morning*
Ans:D
61.A state of decreased responsiveness to the pharmacologic effect of a drug resulting from prior exposure to that drug or to a related drug is called:
A.Drug Tolerance*
B.Drug Habituation
C.Drug Addiction
D.Drug Dependence
Ans:A
62.Which one of the following compound is used for the treatment of cyanide poisoning
A.Sodium nitrate
B.Sodium Nitrite*
C.Sodium bisulphate
D.Sodium metabisulphate
Ans:B
63.Siam benzoin differs from Sumatra variety due to the insufficient content of
A.Benzoic acid
B.Cinnamic acid*
C.Coniferyl alcohol
D.Coniferyl benzoate
Ans:B
64.Glycoside present in the Cinchona bark
A.Quinine
B.Cinchonidine
C.Cinchonin
D.Quinovin*
Ans:D
65.Which one of the following is an ingredient of Compound effervescent powder
A.Bismuth subcarbonate
B.Antimony potassium tartarate
C.Sodium potassium tartarate*
D.Sodium antimony gluconate
Ans:C
66.Solution containing 6%w/v of Hydrogen peroxide corresponding to
A.5 times its volume of available Oxygen
B.20 times its volume of available Oxygen*
C.10 times its volume if available Oxygen
D.15 times its volume of available Oxygen
Ans:B
67.Green Vitriol is
A.Ferrous sulphate*
B.Zinc sulphate
C.Copper sulphate
D.Magnesium sulphate
Ans:A
68.An agent used for gaseous sterilization
A.Hydrogen sulphide
B.Nitrous oxide
C.Methane
D.Ethylene oxide*
Ans:D
69.Which among the following is a substitute of Cinchona
A.Cinchona succirubra
B.Cinchona calisaya
C.Remijia pendunculata*
D.Cinchona officinalis
Ans:C
70.Oxytocic activity of the Ergot is due to the presence of
A.Ergotamine
B.Ergometrine*
C.Dihydroergotamine
D.Lysergic acid diethylamide
Ans:B
71.Which of the following is not an instability problem of emulsion
A.Creaming
B.Phase inversion
C.Cracking
D.Flashing*
Ans:D
72.Which among the following is used as a systemic acidifier
A.Potassium iodide
B.Potassium citrate
C.Ammonium Chloride*
D.Sodium acetate
Ans:C
73.Radioisotope P-32 used for the treatment of
A.Hyperthyroidism
B.Carcinoma of bone
C.Thyroid cancer
D.Polycythemia vera*
Ans:D
74.Which among the following is used as filtering aid
A.Calcium carbonate
B.Hydroxy methyl cellulose
C.Methyl cellulose
D.Kaolin*
Ans:D
75.Radiopaque contrast media used for the X-ray examination of Gastro intestinal tract
A.Barium chloride
B.Barium sulphate
C.Barium sulphate
D.Barium Sulphate*
Ans:D
76.Which among the following is used to prepare Anti-Rust tablet
A.Sodium chloride
B.Sodium sulphate
C.Sodium nitrite*
D.Sodium metabisulphate
Ans:C
77.Method for mixing potent drug powder with large volume of diluents is
A.Tumbling
B.Geometric dilution*
C.Swifting
D.Levigation
Ans:B
78.Modified Brontagers test are used to identify which type of Anthraquinone glycosides
A.O-glycosides
B.N-glycosides
C.C-glycosides*
D.S-glycosides
Ans:C
79.Cinnamon marketed in the form of
A.Compound quills*
B.Double quills
C.Simple quills
D.Channelled
Ans:A
80.Heavy and light Magnesium oxides differ in their
A.Water of hydration
B.Solubility
C.Molecular weight
D.Bulk density*
Ans:D
81.An inherited metabolic disorder Alkaptonuria is due to the lack of enzyme
A.Phenyhlalanine hydroxylase
B.Tyrosine hydroxylase
C.Homogentisate oxidase*
D.Hydroxy phenylpyruvate hydroxylase
Ans:C
82.Synthetic  Analogue of Vitamin K
A.Menadione*
B.Coumarins
C.Wafarin sodium
D.Heparin
Ans:A
83.”Caution it is dangerous to take  this preparation except under medical supervision”should be included in the label of
A.Schedule G drugs*
B.Schedule H drugs
C.Schedule X drugs
D.Schedule C drugs
Ans:A
84.Plant steroid used as a precursor for the synthesis of cortico steroid
A.Solanine
B.Diosgenin*
C.Solanidine
D.Veratridine
Ans:B
85.The drug which  cause O to toxicity
A.azithromycin
B.Doxycycline
C.Neomycin*
D.Erythromycin
Ans:C
86.Which among the following Vitamin have a Naphthaquinone ring
A.Vitamin E
B.Vitamin K*
C.Vitamin D
D.Vitamin B12
Ans:B
87.Alcohol present in the Spinggolipid
A.Sphingosine*
B.Sphinganine
C.Sphingomylenine
D.Ceramide
Ans:A
88.Which agency advices government and DTAB on issues related to uniform operation of D & C Act throughout the Country
A.Drug Consultative Committee*
B.Central Drugs Laboratory
C.Drug Control Department
D.Central Drugs Research Institute
Ans:A
89.Devil’s dung is  the synonym of
A.Myrrh
B.Asafoeitida*
C.Digitalis
D.Ginseng
Ans:B
90.Disease characterized by increase in the number of platelets in blood
A.Lymphocytic leukemia
B.Megaloblastic anemia
C.Thrombocytopenia
D.Thrombocythemia*
Ans:D
91.Major chemical constituent present in the clove oil
A.Fenchone
B.Citral
C.AnetholC
D.Eugenol*
Ans:D
92.Vitali-Morin test is used to identify
A.Indole alkaloids
B.Isoquinoline alkaloids
C.Tropane alkalioids
C.Tropane alkaloids*
D.Purine Alkaloids
Ans:C
93.Synonym of Chlorinated lime
A.Sodium hypochlorite
B.Calcium chloride
C.Chlorhexinol
D.Bleaching powder*
Ans:D
94.Agar is obtained from the
A.Green algae
B.Blue algae
C.Red algae*
D.Blue green algae
Ans:C
95.Locally applied protein precipitants are called
A.Astringents*
B.Antiseptics
C.Disinfectants
D.Protectives
Ans:A
96.Chemically Paraldehyde is
A.Sodium -2,2,2-trichloroethyl hydrogen orthophosphate
B.2,4,6 Trimethyl-1,3,4 trioxane*
C.3,3-Diethyl-5-methyl pipridine-2,4-dione
D.3-Ethyl-3-phenyl
D.3-Ethyl-3-phenyl piperidine-2,6 dione
Ans:B
97.Clofibrate is used as a
A.Lipid lowering agent*
B.Antiarrhythmic drug
C.Antiinflammotory drug
D.Antianginal drug
Ans:A
98.Biotin acts as a coenzyme in which type of reactions
A.Carboxylation*
B.Acetylation
C.Dehydrogenation
D.Transamination
Ans:A
99.Diphenhydramine is a derivative of
A.Ethylene diamine
B.Phenothiazines
C.Aminoalkyl ethers*
D.Alkyl amines
Ans:C
100.Heterocyclic ring present in Indomethacin
A.Imidazole
B.Indole*
C.Indoline
D.Quinoline
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email