10 November 2015

// // Leave a Comment

PRINCIPAL INFORMATION OFFICER,KWA SOLVED PAPER 2015

PRINCIPAL INFORMATION OFFICER,KWA
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.The file extension of MS-WORD document in Office 2007 is:
A..pdf
B..docx*
C..doc
D..txt
Ans:B

2.Identify the IP address from the following:
A.300.215.317.3
B.202.50.20.148*
C.301.215.428.52
D.200-30-10-100
Ans:B
3.Binary equivalent of decimal number 45 is:
A.101101*
B.100011
C.110001
D.110101
Ans:A
4.Which day is observed as National PR Day in India?
A.May 21
B.March 21
C.April 21*
D.June 21
Ans:C
5.Who is the father of PR?
A.Ivy Lee*
B.Georgina  Cavendish
C.Abraham Maslow
D.Scott Cultip
Ans:A
6.Name the first PR agency
A.Public Relation Society
B.The Publicity Bureau*
C.Legislation Public Relations
D.None of these
Ans:B
7.The first All India Public Relations Conference was held at New Delhi on:
A.22 August 1967
B.18 June 1958
C.10 May 1969
D.21 April 1968*
Ans:D
8.In Public Information Model of public relations,importance is given to:
A.Truth*
B.Reception
C.Fair deal
D.Impact
Ans:A
9.------------is the basis of Public Relations,advocated by the English Philosopher,Jeromy  Bentham.
A.Religious morality
B.Internatioanlism
C.Utilitarianism*
D.Stakeholder benefit
Ans:C
10.D.T.P means:
A.Desk Top Printer
B.Desk Tips Printer*
C.Desk Top Publisher
D.None of the above
Ans:B
11.Editing in News Papers means the removal of--------------in writing.
A.Letters
B.Space
C.Fog*
D.Snow
Ans:C
12.In offset printing,the plate image is transferred to:
A.Internet
B.Paper Sheet
C.Printer
D.Rubber blanket*
Ans:D
13.The word Stinger is used for:
A.Part-time –Reporter*
B.Writer
C.Reporter
D.Journalist
Ans:A
14.What is NFDC?
A.National Facebook Development Corporation
B.National Forest Development Corporation
C.National Film Development Corporation*
D.National Fisheries Development Corporation
Ans:C
15.The Spine of a book is it:
A.Binding edge where the forms are joined*
B.Content Page edge joined
C.Cover page
D.First page
Ans:A
16.Which one of the following is an indication of the quality of a research journal?
A.Index factor
B.Impact factor*
C.Content factor
D.Page factor
Ans:B
17.Simple Random Sampling is also known as:
A.Preparation Sampling
B.Deliberate Sampling
C.Chance Sampling*
D.Determining Sampling
Ans:C
18.The Purpose of research is to:
A.Discover answers to questions*
B.To study the subject
C.To see the issues
D.To settle the Problems
Ans:A
19.Principles of Replication states:
A.Experiment is research
B.Experiment states
C.Experiment repeated more than twice
D.Experiment repeated more than once*
Ans:D
20.MDS means what?
A.Multi Design Sample
B.Multi Design Search
C.Multi Dimensional Scaling*
D.Multi Desing Scale
Ans:C
21.Observation Method is the most commonly used method specially studies relating to:
A.Behavioural Sciences*
B.Experiment Sciences
C.Psychological Sciences
D.Determination factor
Ans:A
22.The name of L.L.Thurstone is associtated with:
A.Arbirary Scales
B.Method of rank order
C.Differential Scales*
D.Method of classification
Ans:C
23.The Headline of the story is given over the name  plate of the Neswpaper I called:
A.Overline
B.Skyline*
C.Strapline
D.Baseline
Ans:B
24.PTI Stands for:
A.Press Trinity of India
B.Propaganda Technology of India
C.Press Trust of India*
D.Propaganda Trinity of India
Ans:C
25.Bennet and Coleman Publishers which news paper?
A.The Hindu
B.The New Indian Express
C.Deccan Chronicle
D.The Times of India*
Ans:D
26.Who is known as the Father of Indian Cinema?
A.Dada Saheb Phalke*
B.J.C.Daniel
C.Spencer Wilson
D.Dr.S.M.Mohsin
Ans:A
27.The Newspaper ‘Kesari’was founded by:
A.Frankfurt
B.RajaRam MohanRoy
C.Lokmanya Bal Gangadhar Tilak*
D.Subhash Chandra Bose
Ans:C
28.The Vernacular Press Act (1878)was also called:
A.Full Control Law
B.Gagging Act*
C.Press Information Act
D.Lytton’s Act
Ans:B
29.Amrit Bazar Patrika was first published in:
A.1867
B.1868*
C.1875
D.1878
Ans:B
30.Who differentiated between Hot & Cold Messages?
A.Gutenberg
B.Wilbur Schramm
C.Marshal Mc Luhan*
D.Vel Geilgnd
Ans:C
31.DAB means:
A.Digital Audio Broadcasting*
B.Digital Audio Box
C.Digital Analogue Box
D.Digital Analogue  Broadcasting
Ans:A
32.Who invented the Radio?
A.Charles Babage
B.Tim Berners Lee
C.Alexander Graham Bell
D.Guglielmo Marconi*
Ans:D
33.F.M.Stands for:
A.Frequent Movement
B.Frequent Music
C.Frequency Modulation*
D.Frequency Monitor
Ans:C
34.When was the Vividh Bharathi Service started
A.2nd October 1957*
B.1st October 1958
C.3rd November 1966
D.2nd November 1966
Ans:A
35.Commercials were introduced on All India Radio in:
A.1968
B.1973
C.1978
D.1967*
Ans:D
36.India Broadcasting Service was set up in:
A.1928
B.1930*
C.1932
D.1948
Ans:B
37.Headquarters of Akashavani’s National Channel is located in:
A.Indraprastha Bhavan,New Delhi
B.Parliament Street,New Delhi
C.Art Gallery Building
D.Jawaharlal Nehru Stadium*
Ans:D
38.Who is a Cub?
A.Article Writer
B.Short story writer
C.An untrained reporter*
D.The managing editor of a magazine
Ans:C
39.The book ‘Child hood and Society’was written by:
A.Erik Erikson*
B.Miller
C.Sigmund Frued
D.Alfred Adler
Ans:A
40.-----------the place where the on-air signal is controlled.
A.VTR
B.CPR
C.TRP
D.MCR*
Ans:D
41.What is DAT?
A.Digital Analogue Transmitter
B.Digital Audio Tape*
C.Direct Analogue Transmitter
D.Digital Audio Transmitter
Ans:B
42.Which of the Indian agency was a subsidiary of Reuters?
A.PTI
B.UNI
C.AFP
D.API*
Ans:D
43.PTC is also known as:
A.Piece to Camera*
B.Production Tape Controller
C.Piece to Cinema
D.Production Tape Connector
Ans:A
44.The medium shot of the camera is up to the:
A.Knees of the Subject
B.Shoulder of the Subject
C.Waist of the Subject*
D.Feet of the Subject
Ans:C
45.Names  or bits of information superimposed on the TV screen is called:
A.Stand-Up
B.Beat Reporting
C.Sky-writing
D.Supers*
Ans:D
46.What is meant by CU?
A.Close Unit
B.Close Up*
C.Cash Unit
D.Call Unit
Ans:B
47.Which is the supreme medium to express yesterday ,today and tomorrow with its own unique language?
A.TV
B.Radio
C.Internet
D.Cinema*
Ans:D
48.Which are the two events responsible for the growth of Indian Advertising Agencies in the early twentieth Century?
A.Swadeshi Movement and Rotary linotype machine*
B.Freedom of Press and offset printing
C.Advertising agency and Advertisers
D.Open Market and Advertisers
Ans:A
49.What is AAAI?
A.American Agency Association of Institute
B.Advertising and Ad Campaign Association
C.American Association Agencies of Institute
D.Advertising Agencies Association of India*
Ans:D
50.In which year IENS was set up?
A.1940
B.1939*
C.1937
D.1945
Ans:B
51.Which type of Advertising Provides valuable information in a dry matter of fact manne?
A.Industrial Ad
B.Corporate Ad
C.Classified Ad*
D.Institutional Ad
Ans:C
52.AIDA stands for:
A.Attention Information Desire Action
B.Action Interest Desire Attraction
C.Attract Interest Desire Action
D.Attention Interest  Desire Action*
Ans:D
53.The Indian Society of Advertisers was formed in:
A.1951*
B.1955
C.1950
D.1954
Ans:A
54.Advertising Agencies able to handle all phases of Advertising Process for its client is called:
A.Specialized Agencies
B.Full service agencies*
C.In house Agencies
D.Creative Boutique
Ans:B
55.What can be called as a battle cry in the field of sales and marketing?
A.Headings
B.Layout
C.Slogan*
D.Body Copy
Ans:C
56.When an Audio Message resonates in the listeners mind,it is called?
A.Imagination process
B.Echoic retention*
C.One-on-one Relationship
D.Dangler POP
Ans:B
57.First Press Commission was constituted on:
A.20th October 1954
B.25th October 1953
C.27th October 1951
D.23rd September 1952*
Ans:D
58.Press Institute of India was established on:
A.1963*
B.1961
C.1962
D.1960
Ans:A
59.’Nose for News’means:
A.Publish reports
B.Interpretative News
C.Objective News
D.Senses material for News*
Ans:D
60.Contempt of Court Act was established on:
A.1970
B.1971*
C.1972
D.1973
Ans:B
61.Right to Information Act came in to being on:
A.2001
B.2004
C.2000
D.2005*
Ans:D
62.------------was passed in Indian Parliament with the intention of net censorship.
A.Right to Information Act
B.Contempt of Court Act
C.The Information Technology Act*
D.Copyright Act
Ans:C
63.What aims at preventing publication of Publications harmful to young persons?
A.Indecent Publications Act
B.Young Person’s Act*
C.Young Press Persons Act
D.You are Safe Act
Ans:B
64.Press Council of India Consist of----------members.
A.26
B.25
C.21
D.28*
Ans:D
65.Name the author of the book ‘The Fall of Advertising and theRise of PR’:
A.Al Rises and Laura Ries*
B.Cultip and Center
C.Joy C.Gorden
D.Gable and Vibbert
Ans:A
66.The PR theory proposed by Peter M.Blau and Richard M.Emerson:
A.Structural and functional theory
B.Conflict theory
C.Social Exchange theory*
D.Symbolic Inter Actionism
Ans:C
67.Which movie is not by Adoor Gopalakrishnan?
A.Swayamvaram
B.Utharayanam*
C.Elipathayam
D.Mathilukal
Ans:B
68.Who is the primary source of News for a News Paper?
A.Editor
B.Reporter*
C.Layout artist
D.News paper agent
Ans:B
69.Father of modern Advertising:
A.James Dickson
B.David Ogily
C.Thomas Baratt*
D.Wilson M.Peter
Ans:C
70.’Rhetoric’ as the basis of better communication was emphasized by:
A.Arisotle*
B.Willbur Schramm
C.Marshal Mc Luhan
D.Berlo
Ans:A
71.Communication is derived from the Latin noun:
A.Communts
B.Communism
C.Mechanism
D.Community*
Ans:D
72.Interpersonal Communication is:
A.Communication within oneself
B.Communication between a group of people
C.Communication between two persons*
D.Communication between media and people
Ans:C
73.Grapevine is -----------type of Communication.
A.Formal
B.Informal*
C.Real
D.Telephonic
Ans:B
74.Commercial theory is also known as:
A.Play theory
B.Multistep theory
C.Two step theory
D.Laissez faire theory*
Ans:D
75.Which one of the following is not an operating system?
A.MS-Dos
B.Windows XP
C.Bing*
D.Windows 8
Ans:C
76.Computer language used on internet is:
A.PASCAL
B.Java*
C.Basic
D.Logo
Ans:B
77.CSS stands for:
A.Comprehensive style sheets
B.Collecting style sheets
C.Comparative style sheets
D.Cascading style sheets*
Ans:D
78.Extension of CPU:
A.Central Processing Unit*
B.Central Position Unit
C.Central point Unit
D.Central programme Unit
Ans:A
79.The term used for transferring files from one computer to another computer or server:
A.Download
B.Decode
C.Encode
D.Upload*
Ans:D
80.Father of ‘www’is:
A.Tim Berners Lee*
B.Charles Babage
C.Zukker Berg
D.Berelson and Steiner
Ans:A
81.Under which Constitutional Amendment Education became Fundamental Right?
A.84th Amendment
B.85th Amendment
C.86th Amendment*
D.87th Amendment
Ans:C
82.Which climatic region has the characteristic like low rainfall ,dry climate with high and low temperatures?
A.Tropical climate
B.Desert climate*
C.Tundra climate
D.Monsoon climate
Ans:B
83.Name the author of the recently published book”The Accidental Prime Minister”:
A.V.N.Datta
B.Chethan Bhagath
C.Sanjaya Baru*
D.Sudeep Sen
Ans:C
84.Bihar,Rajasthan and Uttar Pradesh are the three states among the ‘BIMARU States’.Spot the missed one
A.Meghalaya
B.Manipur
C.Maharashtra
D.Madhya Pradesh*
Ans:D
85.The Indian Independent Act came into force on:
A.15th August 1947
B.18th July 1947*
C.14th June 1947
D.9th August 1947
Ans:B
86.An Indian Classical Art form which is a blend of both Hindustani Music and Mughal Culture?
A.Odissi
B.Sattriya
C.Kathak*
D.Manipuri
Ans:C
87.Who is regarded The Prophet of Indian Nationalism?
A.Mahadev Desai
B.Raja Ram Mohan Roy*
C.Vinoba Bhave
D.Gopal Krishna Gokhale
Ans:B
88.Clouds which seen as white sheets in horizontal planes are:
A.Stratus clouds*
B.Nimbus clouds
C.Cirus clouds
D.Cumulus clouds
Ans:A
89.Who won the 2014 Pulitzer prize for his collection-3 sections?
A.Sidhartha Mukherjee
B.Gobind Behari Lal
C.Geetha Anand
D.Vijay Seshdri*
Ans:D
90.The 2014 Winter Olympic game were held in which Russian City:
A.Moscow
B.St.Petersburg
C.Kirov
D.Sochi*
Ans:D
91.Guilt Edged market deals with:
A.Government security or securities guaranteed by Government*
B.Gold loan
C.Securities not listed on stock exchanged
D.Export or Import
Ans:A
92.Who headed the committee formed on 3rd February to study the demand of Statehood for Telungana?
A.Justice M.K.Mukharjee
B.Dr.P.V.Rajamannar
C.Justice Jacob Benjamin
D.Justice B.N.Srikrishna*
Ans:D
93.Who termed the 1919  reforms as”Dissatisfying disappointing and a sun without morning?
A.Subhas Chandra Bose
B.Bal Gangadhar Tilak*
C.Dadabhai Naoroji
D.Arbindo Ghosh
Ans:B
94.’Bharath Matha’is a well known painting of:
A.Benode Bihari Mukherjee
B.Raja Ravi Varma
C.Nanda Lal Bose
D.Rabindranath Tagore*
Ans:D
95.The soil which is most suitable for the cultivation of Tea:
A.Alluvial soil
B.Black soil
C.Laterite soil*
D.Red Soil
Ans:C
96.”Make Namboothiri a human being”was the slogan of:
A.Atma Vidhya Sangham
B.Sadhu Jana Paripalana Yogam
C.Samatva Samajam
D.Yogakshema Sabha*
Ans:D
97.Lubit,Subansiri,Tista,Manas are the main tributaries of which of the following rivers:
A.Indus
B.Brahmaputra*
C.Ganga
D.Sutlej
Ans:B
98.’Round Revolution’was introduced to raise the production of:
A.Potato*
B.Tomoto
C.Orange
D.Onion
Ans:A
99.”Mokshapradipam”is a famous work of
A.Vaikunta Swami
B.Swami Vagbhatananda
C.Chattampi Swamikal
D.Brahmananda Sivayogi*
Ans:D
100.According to Human Development Report 2010  HDI(Human Development Index)value is:
A.0.619
B.0.519*
C.0.419
D.0.717
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email