10 November 2015

// // Leave a Comment

PROGRAMMER,PSC SOLVED PAPER 2015

PROGRAMMER,PSC
EXAM DATE:04-08-2015
 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.SCSI stands for:
A.Small Computer Systems Interface*
B.Simple Component Systems Interface
C.Simple Computer Systems Inteface
D.Small Component Systems Interface
Ans:A

2.Which of the following is a logical extension  of multiprogramming?
A.Multi processing
B.Multitasking*
C.Real time processing
D.Distributed processing
Ans:B
3.Which among the following is not an example of a Java wrapper class?
A.Char*
B.Integer
C.Boolean
D.Byte
Ans:A
4.Which one of the following is not an ACID property?
A.Atomicity
B.Consistency
C.Isolation
D.Dependency Preservation*
Ans:D
5.Which among the following sorting method is also  known as Bucket sorting?
A.Radix sort*
B.Heap sort
C.Merge sort
D.Quick sort
Ans:A
6.Which one of the following key is called the minimal super key?
A.Candidate key
B.Super Key
C.Primary  key*
D.None
Ans:C
7.A relation schema R is in--------------,if whenever a nontrivial functional dependency
x->A holds in R,then X is a super key of R.
A.3NF
B. BCNF*
C.4NF
D.5NF
Ans:B
8.The maximum number of relationship instances that an entity can participate in,can be specified by:
A.Degree
B.Cardinality ratio*
C.Participation constraint
D.Dependency constraint
Ans:B
9.The time required to insert an element in a stack with linked implementation is:
Ans.O(1)
10.FPI stands for:
A.Faults per inch
B.Frames per inch*
C.Figure per inch
D.Film per inch
Ans:B
11.A binary search tree is generated by inserting the following integers in order 50,15,62,5,20,58,91,3,8,37,60,24
The number of nodes in the left sub tree and right sub tree of the root respectively is:
Ans:7,4
12.What is the postfix form of the following expression:
A+(B*C-(D/E^F)*G)*H
Ans:ABC*DEF^/G*-H*+
13.The maximum throughput Smax for Pure ALOHA is:
A..369
B..186
C..184*
D..364
Ans:C
14.An array element is accessed using:
A.A first in first out approach
B.The dot operator
C.A member name
D.An index number*
Ans:D
15.What is the minimum number of edges which must be removed from a complete bipartite graph of six nodes K(6),so that the remaining graph is planar?
A.3
B.4
C.5
D.6*
Ans:D
16.If x is an array of integer,then the value of & x[i]is same as:
Ans:&x[i-1]+size of (int)
17.The best normal form of the relation schema R(A,B,C,D) along with set of functional dependencies
F={AB->C,AB->D,C->A.D->B)is:
A.First Normal Form
B.Second Normal Form*
C.Third Normal Form
D.Boyce Codd Normal Form
Ans:B
18.The GSM network is divided into the following three  major systems:
Ans:SS,BSS,OSS
19.The worst case time complexity of AVL tree is better in comparison to binary search tree for
A.Search and Insert operations
B.Search and Delete operations
C.Insert and Delete operations
D.Search,Insert and Delete operations*
Ans:D
20.IF the disk head is located initially at 32,find the number of disk moves required with FCFS if the disk queue of I/O block requests are 98,37,14,124,65,67:
A.320
B.321*
C.322
D.325
Ans:B
21.The following program
Main()
{
If(fork()>0)
Sleep(100);
}
A.A zombie process*
B.An orphan process
C.A process that executes forever
D.All of the above
Ans:A
22.Which of the following logic families is well suited for high speed operations?
A.TTL
B.MOS
C.ECL*
D.CMOS
Ans:C
23.Procedural code that is automatically executed in response to certain events on a particular table or view in a database:
A.Cursor
B.Stored procedure
C.Transaction
D.Trigger*
Ans:D
24.A flip-flop circuit can be used for
A.Counting
B.Scaling
C.Both counting and scaling*
D.Demodulation
Ans:C
25. Consider a disk pack with 16 surfaces,128 tracks per surface and 256  sectors per track.512 bytes of data are stored in a bit serial manner in a sector.The capacity  of disk pack and the number of bits required to specify a particular sector disk are respectively:
A.256 Mbytes,19 bits*
B.256 Mbytes,28 bits
C.512 Mbytes,20 bits
D.64 Gbytes,28 bits
Ans:A
26.Which of the following instructions requires the most number of T-states?
A.MOV A,B
B.LDAX B
C.DAD D
D.MOV A,M*
Ans:D
27.Which among the following is not used as a data structure while implementing bankers Algorithm for Deadlock avoidance?
A.Available
B.Max
C.Allocation
D.Required*
Ans:D
28.The process of shuffling the memory contents so as to place all free memory together in one large block is called:
A.Segmentation
B.Paging
C.Fragmentation
D.Compaction*
Ans:D
29.Bluetooth technology is the implementation of a protocol defined by the standard:
A.IEEE 802.11
B.IEEE 802.14
C.IEEE 802.15*
D.IEEE 802.16
Ans:C
30.UDDI stands for:
A.Universal Description,Discovery and Integration*
B.Universal Description,Detection and Integration
C.Universal Discovery,Description and Integration
D.Universal Detection,Description and Integration
Ans:A
31.Which of the following statement is correct about the program given below:
#include<stdio.h>
Void main()
{
Int arr[3][3]=(1,2,3,4);
Print(“%d”,*(*(*(arr))));
}
A.It will output a garbage value
B.It will output a value 1
C.It will output a value 3
D.It will report an error*
Ans:D
32.The mechanism which allows multiple senders to transmit multiple groups of receivers,permits individual receivers to switch channels freely and optimizes bandwidth use while at the same time eliminating congestion:
A.Resource Reservation Protocol*
B.Load Schedding
C.Admission Control
D.Jitter Control
Ans:A
33.The wait()and notify() methods in Java comes under  the class:
A.Java.lang.Thread
B.Java.lang.Object*
C.Java.lang.Runnable
D.None of these
Ans:B
34.Which method is used for garbage collection in Java?
A.finally()
B.Final()
C.Finalize()*
D.None of these
Ans:C
35.Good software attributes are:
A.High Cohesion Low Coupling*
B.Low Cohesion High Coupling
C.Low Cohesion Low Coupling
D.High Cohesion High Coupling
Ans:A
36.The fourth level of Capability Maturity Model is:
A.Repeatable
B.Defined
C.Managed*
D.Optimizing
Ans:C
37.The installation approach in which totally removing the old manual or computerized system and putting the new system in use:
A.Parallel run
B.Phased approach
C.Pilot installation
D.None of these*
Ans:D
38.Spiral model comes under the process model:
A.Prototype Model
B.Iterative Model*
C.Formal Model
D.Component Assembly Model
Ans:B
39..If P(A) and P(B) are the probabilities of A and B,then Baye’s theorem can be stated as:
Ans:P(A\B)=(P(B\A)P(A))/P(B)
40.Which of the following statements is FALSE?
Ans.(P^Q)v(~P^Q)v(P^~Q)is equal to ~Q^~P
41.Signal R is a library which provides the facility of real time web functionality to:
A.Java Applications
B.PHP Applications
C.ASP.NET Applications*
D.None of these
Ans:C
42.JSP is a technology for developing web pages that support dynamic content which helps developers insert Java Code in HTML pages by making use of special JSP tags,most of which:
Ans:Start with<% and end with %>
43.Which of the following is the correct syntax in CSS?
Ans:list-style-image:url(‘sqpurple.gif’);
44.The method(s)which returns the index of  a specified text in a string in Java script is:
A.Search()only
B.indexOf()only
C.Both search()and indexOf()*
D.Substring()
Ans:C
45.AJAX is based on internet standards,and uses a combination of:
A.XML Http Request Object,Javascript,Jquery,XML
B.XML HttpRequest object,Javascript,CSS,XML*
C.XML HttpRequest object,JavaScript,Silverlight,XML
D.None of these
Ans:B
46.In PHP,an array with named keys are called:
A.Indexed arrays
B.Multidimensional arrays
C.Associative arrays*
D.Numeric arrays
Ans:C
47.Which of the following are used for client side scripting?
A.Java Script and VB Script*
B.Java Script,VB script and XML
C.Java script and XML
D.VB Script and XML
Ans:A
48.The Java compiler translates source code into:
A.Machine code
B.Assembly code
C.Byte code*
D.JVM code
Ans:C
49.Which of the following is not a valid type in Java?
A.Void
B.Static*
C.Byte
D.Boolean
Ans:B
50.Scanner class comes under the package:
A.Java.lang
B.Java.Io
C.Java.Net
D.Java.Util*
Ans:D
51.Which one of the following is not a method of Window Listener interface?
A.WindowShown()*
B.WindowClosed()
C.Windowlconfied()
D.WindowClosing()
Ans:A
52.The Graphics class method used to draw a circle in an applet is:
A.DrawRect()*
B.WindowClosed()
C.DrawSpher()
D.DrawOval()
Ans:A
53.In E-R model,dotted oval represents:
A.Stored attribute
B.Key attribute
C.Derived attribute*
D.Partial key attribute
Ans:C
54.What is the output of the following program?
Public class Test
{
Public static void main(String arg[])
{
Public static final int value=5;float total;
Total=value+value/2;
System.out.print(total);
}
}
A.5.0
B.7.0
C.7.5
D.None of these*
Ans:D
55.A partial ordered relation is transitive,reflexive and:
A.Antisymmetic*
B.Bisymmetric
C.Asymmetric
D.Symmetric
Ans:A
56.[~q^(p->q)]->~p is:
A.Satisfiable
B.Unsatisfiable
C.Tautology*
D.Invalid
Ans:C
57.Pigeonhole principle states that if A->B and |A|>|B|then:
A.f is not onto
B.f may be one-one
C.f is neither  one-one nor onto
D.f is not one-one*
Ans:D
58.IDEA stands for:
A.International Digital Encryption Algorithm
B.Integrated Digital Encryption Algorithm
C.Integrated Data Encryption Algorithm
D.International Data Encryption Algorithm*
Ans:D
59.A protocol specification for exchanging  structured information in the implementation of web services in computer networks:
A.Kerberos
B.XML
C.SOAP*
D.HTTPS
Ans:C
60.A Euler graph is one in which
A.Only two vertices are of odd  degree and rests are even
B.Only two vertices are of even degree and rests are odd
C.All the vertices are of odd degree
D.All the vertices are of even degree*
Ans:D
61.In an  undirected graph the number of nodes with odd degree must be:
A.Zero
B.Even*
C.Prime
D.Odd
Ans:B
62.A graph in which all nodes are of equal degrees is known as:
A.Multigraph
B.Regular graph*
C.Complete lattice
D.Non regular graph
Ans:B
63.Which among the following is not an aggregate function in SQL?
A.Average()*
B.First()
C.Sum()
D.Min()
Ans:A
64.Arrange the tasks involved in requirements elicitation in an appropriate manner.
i.Consolidation
ii.Prioritization
iii.Requirements Gathering
iv.Evaluation
A.iii,I,ii,iv
B.iii,iv,ii,i*
C.iii,ii,iv,i
D.ii,iii,iv,i
Ans:B
65.Which of the following is an indirect measure of product?
A.Quality
B.Complexity
C.Reliability
D.All of the above*
Ans:D
66.The modification of the software to match changes in the ever changing environment ,falls under which category of Software maintenance?
A.Adaptive*
B.Corrective
C.Perfective
D.Preventive
Ans:A
67.Which of the following describes ‘Is a Relationship’?
A.Aggregation
B.Inheritance*
C.Dependency
D.None of these
Ans:B
68.Which of the following is a dynamic model that shows how the system interacts with its environment as it is used?
A.System context model
B.Interaction model*
C.Environmental model
D.Both systems context and interaction
Ans:B
69.ITG stands for:
A.Instantaneous test Group
B.Integration Testing Group
C.Independent Test Group*
D.Individual Testing Group
Ans:C
70.Automatic repeat request error management mechanism is provided by:
A.Logical link control Sublayer*
B.Media Access control Sublayer
C.Network interface control sublayer
D.None of these
Ans:A
71.Which address in an internet employing the TCP/IP protocols
A.Physical address and logical address
B.Port Address
C.Specific address
D.all of the above*
Ans:D
72.Multiplexing is used in:
A.Packet switching
B.Circuit switching*
C.Message switching
D.None of these
Ans:B
73.Which of these method return a pseudorandom number?
A.rand()
B.random()*
C.random number()
D.rand Generator()
Ans:B
74.The method is used to being a session in PHP is:
A.Session_begin()
B.Begin_session()
C.Session_start()*
D.Start_session()
Ans:C
75.The tag used to link one page to another is:
A.<p>
B.<br>
C.<a>*
D.None of these
Ans:C
76.If x and y are real numbers then max(x,y)+min(x,y)is equal to:
A.2x
B.2y
C.(x+y)/2
D.x+y*
Ans:D
77.Which among the following is not a transaction control Language command?
A.End*
B.Commit
C.Rollback
D.Grant
Ans:A
78.While-Wend is a looping statement in:
A.Java script
B.UNIX
C.VB Script*
D.None of these
Ans:C
79.Let L e a lattice.Then for every a and b in  L which one of the following is correct?
Ans:VB Script
80.Write locks are also known as:
A.Exclusive locks*
B.Shared locks
C.Binary locks
D.None of these
Ans:A
81.’The Right to education’Act in India was passed in the year:
A.2005
B.2007
C.2009*
D.2011
Ans:C
82.Which is a Scandinavian country?
A.Finland*
B.Greece
C.Ecqador
D.Madagaskar
Ans:A
83.World book day is celebrated on:
A.December 10
B.January 26
C.March 23
D.April 23*
Ans:D
84.Who started All-India Depressed class federation?
A.Mahatma Gandhi
B.Dr.B.R.Ambedkar*
C.Annie Besant
D.Jyothibha Phule
Ans:B
85.Sahodara sangham was founded by K.Ayyappan in:
A.1903
B.1907
C.1914
D.1917*
Ans:D
86.Who wrote “in light of India?
A.Pablo Noumda
B.Gabriel Garera Margueiz
C.Octavia paz*
D.Cheguvera
Ans:C
87.Temple Entry proclamation was issued in Nov.12 1936 by
A.Sri Chithira Thirunal  Bhalaramavarma*
B.Swathi Thirunal
C.Marthanda Varma
D.Dharma Raja
Ans:A
88.The first annual session of SNDP yogam having been held at:
A.1903
B.1904*
C.1914
D.1916
Ans:B
89.Largest river:
A.Amazon*
B.Nile
C.Congo
D.Mississipi
Ans:A
90.Chattampi Swamikal attained Samadi at:
A.Chemapazhanthi
B.Panmana*
C.Perunna
D.Varkala
Ans:B
91.Athmakathakk oru Amukham is the autobiography of:
A.Lalitha Prabu
B.A.V.Kuttimalu Amma
C.Lalithambika Antharjanam*
D.Parvathi Nenmenimangalam
Ans:C
92.The Wagon tragedy is associated with:
A.Salt Sathyagraha
B.Anti-Simon Demonstration
C.Quit India Movement
D.Khilafat Movement*
Ans:D
93.’Savarna Jatha’organised as party of vaikom Satyagraha(1924) under the leadership of:
A.T.K.Madhavan
B.K.P.Kesavamenon
C.Mannath Padmanabhan*
D.Parameswaran Pillai
Ans:C
94.Playing five for National Anthem:
A.52 seconds*
B.50 seconds
C.56 seconds
D.54 seconds
Ans:A
95.Father of Indian painting
A.Abhinindranath Tagore
B.M.F.Hussain
C.Raja Ravivarma
D.Nandalal Bose*
Ans:D
96.National Emblem of Japan
A.Lily
B.Chrysanthemum*
C.Rose
D.Sun flower
Ans:B
97.Captain of the volunteer crops of Guruvayoor Sathyagraha
A.A.K.Gopalan*
B.K.Kelappan
C.Subrahmaniyan Thiruvampu
D.C.Krishnan
Ans:A
98.Makarakoythu was written by:
A.S.K.Pottakkad
B.Kesava Dev
C.Vylopilli Sreedara Menon*
D.Ponkunnam Varkey
Ans:C
99.Who considered  mirror first time in South Indian Temple:
A.Sree Narayana Guru
B.Vaikunda Swami*
C.Chattampi Swami
D.Ananda Theertha
Ans:B
100.Who elected to madras Assembly first time in 1936
A.Arya Pallam
B.Anna Chandi
C.Akkama Cherian
D.A.V.Kuttimalu Amma*
Ans:D







Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email