20 November 2015

// // Leave a Comment

SITE ENGINEER GRADE II,FILM DEVELOPMENT CORPORATION SOLVED PAPER 2015

SITE ENGINEER GRADE II,FILM DEVELOPMENT CORPORATION
EXAM DATE:06-10-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Any trap should have:
A.Water seal*
B.Sullage
C.A bend
D.Grating
Ans:A

2.Eco system is:
A.Hatbitat
B.Communit=y and environment*
C.Community
D.Biosphere and habitat
Ans:B
3.The outer signal is provided at a minimum distance of:
A.1 km from home signal
B.580 m from home signal*
C.860 m from home signal
D.180 m from home signal
Ans:B
4.A thin cylinder of diameter 100 m and thickness 5 mm is subjected to a internal fluid subjected to a internal fluid pressure of 10N/mm2.The hoop stress is:
A.150 N/mm2
B.10 N/mm2
C.15 N/mm2
D.100 N/mm2 *
Ans:D
5.In a theodolite traversing the angular error should not exceed using 20” least count theodolite and ‘n’ number of sides:
A.20”Square root of  n*
B.20”xN2
C20”xSquare root of n2
D.20”x2n
Ans:A
6.A horizontal force 40 kgf is applied on a body of weight 120 kg placed in a horizontal plane.If the body is just in the point of motion,the angle of friction be:
A.200
B.180 26*
C.100
D.250
Ans:B
7.An equation for a deficient frame:
A.n=2j+3
B.n=2j-3*
C.n=j+3
D.n=j-3
Ans:B
8.The process of applying cement mortar under pressure through a nozzle is called:
A.Pressurising
B.Prestressing
C.Guniting*
D.Compressing
Ans:C
9.An example of endogenous tree is:
A.Bamboo*
B.Teak
C.Deodar
D.Oak
Ans:A
10.The purpose of soundness list is to determine:
A.The presence of free lime*
B.Setting time
C.Sound proof quality of cement
D.The fineness
Ans:A
11.The maximum permissible excentricity of load on a rectangular foundation with width B is equal to:
A.B/3
B.B/6
C.B/2
D.B/4*
Ans:D
12.The portion of the brick obtained by cutting into two portion longitudinally is called:
A.Bat
B.King closer
C.Queen closer*
D.Beveled closer
Ans:C
13.The inner curve of an arch is:
A.Spandril
B.Extradose*
C.Soffit
D.Arcade
Ans:B
14.Life became essential in a building when the number of floors exceeds:
A.2
B.3
C.4*
D.6
Ans:C
15.The moment of inertia of a rectangular section having b-width and d-depth about x-axis is given by:
Ans.bd3/12
16.The ratio of volume of voids to the total volume of given soil is:
A.Voids ratio
B.Porosity*
C.Air volume
D.Air area
Ans:B
17.A pull of 20 t is suddenly applied to a road of cross-sectional area 40 cm2.The stress produced in the rod is equal to:
A.0.5 t/cm2
B.1.0 t/cm2
C.2.0 t/cm2 *
D.4 t/cm2
Ans:C
18.In a fixed beam,the slopes at the ends are:
A.Minimum
B.Maximum
C.Same as at centre
D.Zero*
Ans:D
19.Adesirable pH value for water is:
A.7
B.6 to 8
C.5 to 9
D.7 to 8.5*
Ans:D
20.The magnetic bearing of a line AB is 212030 and the declination 2015’ east.What is true bearing of the line?
A.210015’
B.214045’*
C.210045’
D.132030
Ans:B
21.The process of proper and accurate measurement of concrete ingredients for uniformity proportion is known as:
A.Batching*
B.Grading
C.Mixing
D.Blending
Ans:A
22.The distance to the neutral axis from the top compression fibre of a singly reinforced rectangular beam is:
Ans:Xu=(0.87 fy Ast)/0.36 fck b
23.The bearing stiffeners in plate girders are provided at:
A.Mid span
B.Quarter points
C.Supports*
D.Equal intervals
Ans:C
24.The most economical section
A.Square
B.Circular
C.Channel
D.Tubular*
Ans:D
25.Bearing of OA=23030’ and bearing of OB=120000’,DAOB is:
A.99030’*
B.100030’
C.140030’
D.280000’
Ans:A
26.The value of dismantled material less the cost of dismantling is called:
A.Scrap value*
B.Salvage value
C.Book value
D.Marhit value
Ans:A
27.Back washing is highly effective in case of:
A.Slow Sand filters
B.Rapid sand filters*
C.Pressure filters
D.Rapid and slow sand filters
Ans:B
28.Colour of fresh sewage:
A.Brown
B.Gray*
C.Pink
D.Black
Ans:B
29.If’W’is the weight per volume,’P’safe bearing capacity and  is the angle of repose of soil retained by the retaining wall.The minimum depth of foundation is:
Ans:
30.The bending moment in a beam will be maximum where:
A.The shear force is uniform
B.The shear force is maximum
C.The shear force is zero*
D.The shear force is minimum
Ans:C
31.A steel wire of 5 mm diameter is bend into a circular shape of 5 m radius.Young’s modulus E=200 GPa.The maximum stress induced in the wire is:
A.100 N/mm2 *
B.100 N/mm2
C.10 N/mm2
D.1 N/mm2
Ans:A
32.A unit is working in anaerobic action is:
A.Activated sludge process
B.Tricling filter
C.Contact bed
D.Septic tank*
Ans:D
33.The primary function of sleeper is:
A.To maintain gauge*
B.To take loads from rails
C.To give cushioning action
D.To give stability of the train
Ans:A
34.ABCD is a square.The bearing of AB is 500.the bearing  of DC is:
A.1400
B.1900
C.500 *
D.2900
Ans:C
35.The sum of Interior angles of a closed traverse is:
A.(2n-4)90*
B.(2n+4)90
C.(2n-4)180
D.(2n+4)180
Ans:A
36.Current meter is used for measuring:
A.Velocity*
B.Viscosity
C.Current
D.Pressure
Ans:A
37.The quantity of cement required for the ratio of 1:5 in cement mortar is:
A.288 kg*
B.240 kg
C.178 kg
D.206 kg
Ans:A
38.In a problem the algebraic sum of all horizontal (aH)is 16 N and the algebraic sum of all vertical force(aV)is 32 N.The resultant force is:
A.48.5 N
B.35.8 N*
C.38.5 N
D.40 N
Ans:B
39.The process of adding water to lime and convert it into hydrated lime is called:
A.Watering
B.Baking
C.Hydration
D.Slaking*
Ans:D
40.Francis turbine is:
A.Impulse turbine
B.Radial flow impulse turbine
C.Axial flow turbine
D.Reaction radial flow turbine*
Ans:D
41.A curve consists of two arcs of equal or different radii bending in opposite direction is:
A.Simple curve
B.Compound curve
C.Reverse curve*
D.Transition curve
Ans:C
42.The latitude and departure of any point with reference to the preceding point is known as:
A.Independent co-ordinate
B.Consecutive co-ordinate*
C.Total latitude
D.Total departure
Ans:B
43.Bemoullis theorem deals with the law of conservation of:
A.Mass
B.Momentum
C.Energy*
D.Velocity
Ans:C
44.For a simply supported beam,the maximum deflection permitted is:
A.1/300 of the span
B.1/325 of the span*
C.1/350 of the span
D.1/400 of the span
Ans:B
45.In a cantilever retaining wall for height’H’,the horizontal pressure of the earth will act at a distance of:
A.H/3 from the top
B.H/3 from the base*
C.H/2 from the top
D.H/4 from the base
Ans:B
46.Core-cutter method is used for:
A.Determining density of soil*
B.Obtaining samples for direct shear test
C.Determining bearing capacity of soil
D.Compacting soil
Ans:A
47.The indentation provided in a face of the brick is called:
A.Plank
B.Pallet
C.Striker
D.Frog*
Ans:D
48.Inlimit state method of design,the over reinforced sections:
A.Are not permitted*
B.Are permitted
C.Are permitted only in extreme fibres
D.Permitted in any case
Ans:A
49.Polar moment of inertia of a solid shaft of diameter D is:
Ans:(Pie/32)*D4
50.A chain 20 m long is 20 cm too short was used to measure a line and the result was 190 m.The true length is:
A.188.1 m*
B.191.5 m
C.193 m
D.190 m
Ans:A
51.Combined correction for refraction and curvature of 1 km is:
A.0.0112 m
B.0.0673 m*
C.0.0785 m
D.0.0073 km
Ans:B
52.A 15 cm theodolite means:
A.Length of the telescope is 15 cm
B.Height of standards is 15 cm
C.Diameter of lower plate is 15 cm*
D.Radius of upper plate is 15 cm
Ans:C
53.CPM stands for:
A.Computer Programming Mode
B.Critical Project Management
C.Critical Path Method*
D.Controlling,Planning and Maintenance
Ans:C
54.The approximate weight of 1m3 of mild steel is:
A.1000 kg
B.240 kg
C.14000 kg
D.7850 kg*
Ans:D
55.In a closed travers the algebraic sum of deflection angle is:
A.00
B.3600 *
C.(2n+4)*9
D.(n-2)180
Ans:B
56.For a level section area of a  trapezoidal cut when base width ‘B’ side slope ‘S’ and depth’d’:
A.Bd+Sd2 *
B.Bd2+Sd
C.Bd-Sd2
D.Bd2-Sd
Ans:A
57.In a riveted joint,when the number of rivets decreses from the innermost to the outermost row the joint is said to be:
A.Chain
B.Zig-Zag riveted
C.Diamond riveted*
D.Single riveted
Ans:C
58.The best type of ballast is :
A. granite
B.Sandstone
C.Limestone
D.Quartzite*
Ans:D
59.A small reflecting instrument is used to fixing up intermediate points on the line is called:
A.Line ranger*
B.Ranging road
C.Open cross staff
D.Offset rod
Ans:A
60.Hydraulic ram is a pump which works:
A.On the principle of water hammer
B.On the principle of centrifugal action
C.Principle of reciprocating action*
D.Direct action
Ans:C
61.When water table is within the root zone depth and is determined to the plant life,the land is said to be:
A.Basin flooding
B.Water logged*
C.Over nourished
D.Super saturated
Ans:B
62.The best pipe for water mains for long life is:
A.Steel
B.Cement concrete
C.Cast iron*
D.Asbestos cement
Ans:C
63.The best system of a railway highway crossing is:
A.Level crossing
B.Road over rail track*
C.Road under rail track
D.Both road over and under bridges
Ans:B
64.The process of taking out stones from natural rock is:
A.Dressing
B.Seasoning
C.Quarrying*
D.Pitching
Ans:C
65.If the higher values are outside ,series of closed contours on a plane indicate a:
A.Hill
B.Depression*
C.Valley
D.Ridge
Ans:B
66.The surface of a still lake is an example of:
A.Horizontal surface
B.Datum surface
C.Level surface*
D.Horizontal plane
Ans:C
67.Two forces P and Q are acting at an angle q,their resultant R is given by:
Ans:R=Square root of P2+Q2+2PQ cos(theta)
68.The road connecting district headquarters of a state is:
A.State Highway*
B.National Highway
C.District  major roads
D.Minor district roads
Ans:A
69.Pile foundations are normally used:
A.In soft clayey soils
B.In heavy load situations
C.When the bearing area required is not available*
D.In loose sandy soil
Ans:C
70.A simply supported beam of span’I’carries a point load ‘w’ at its centre and rigidity  of beam is ‘El’.The maximum deflection at the centre is:
Ans:wl3/48El
71.The Headquarters of FIFA is located at--------
A.New York
B.Munich
C.Zurich*
D.London
Ans:C
72.Conaru Hampi’s name is associated with-----
A.Chess*
B.Badminton
C.Snooker
D.Tennis
Ans:A
73.The Chief Minister of Maharahtra is-----
A.Ashok Chavan
B.Deshmukh
C.Devendra Fadnavis*
D.Ajith Pawar
Ans:C
74.The 8th G-20 Summit held at -----------
A.New Delhi
B.Moscow*
C.Geneva
D.Sri Lanka
Ans:B
75.’Conversations with my life’ was written by--------
A.Man Mohan Singh
B.R.K.Narayan
C.P.V.Narasimha Rao
D.Nelson Mandela*
Ans:D
76.Poyikayil Yohannan’s name is associated with-----------
A.PRDS*
B.SYDD
C.Yogakshema Sabha
D.SNDP
Ans:A
77.The East flowing rivers of Kerala are the tributaries of River----------
A.Periyar
B.Bharathapuzha
C.Pampa
D.Kaveri*
Ans:D
78.The leader of ‘Malayalee Memorial’was-------
A.Dr.Palpu
B.G.P.Pillai*
C.N.Raman Pillai
D.R.Ranga Rao
Ans:B
79.Who among the following founded the organization ‘Samathwa Samajam’?
A.Vaikunda Swamikal*
B.Mannathu Padmanabhan
C.Sree Narayana Guru
D.Kumaranasan
Ans:A
80.Yogakshema Prasthanam started in the year-----------
A.1906
B.1908*
C.1912
D.1914
Ans:B
81.Lucknow city is situated on the banks of the river---------
A.Gomati*
B.Yamuna
C.Ganga
D.Padma
Ans:A
82.Which district in Kerala has the largest forest area?
A.Wayanadu
B.Idukki*
C.Malappuram
D.Kasarkodu
Ans:B
83.The first concrete dam in India is------
A.Bhakranangal
B.Hirakud
C.Mattupetti*
D.Malampuzha
Ans:C
84.Which temple is known as ‘Dakshina Kashi’?
A.Guruvayoor
B.Sabarimala
C.Vaikom Siva Temple*
D.Panachikadu Temple
Ans:C
85.Who among the following is known as’The father of Indian Renaissance’?
A.Bankim Chandra Chatterjee
B.Ram Mohan Roy*
C.Debendranath Tagore
D.Gopalakrishna Gokhale
Ans:B
86.SNDP was formed in the year-----------
A.1901
B.1903*
C.1905
D.1908
Ans:B
87.Who among the following was the first President of All India Trade Union Congress?
A.Tilak
B.Gokhale
C.Lala Lajpath Rai*
D.S.N.Banerjee
Ans:C
88.Communist Party of India was formed in the year---------
A.1920
B.1923
C.1925*
D.1927
Ans:C
89.’Kevala Devu National Park’ is situated at-----------
A.Rajasthan*
B.Uttarakhand
C.Punjab
D.Himachal Pradesh
Ans:A
90.Guruvayoor Sathyagraha was in the year-----------
A.1923
B.1924
C.1925
D.1931*
Ans:D
91.The standard dimension of brick as per Indian standard is:
A.20x10x10 cm
B.22.5x11.5x8 cm
C.19x9x9 cm*
D.18x9.5x9.5 cm
Ans:C
92.The aggregate is fine if it is completely retained on:
A.0.15 mm sieve*
B.0.30 mm sieve
C.4.75 mm sieve
D.1.18 mm sieve
Ans:A
93.One arc is:
A.1 m2
B.100 m2 *
C.1000 m2
D.10 m2
Ans:B
94.The WCB of a line OA is 1320 its guadrantal bearing is:
A.S 480E*
B.S 480W
C.N 3120W
D.E 480S
Ans:A
95.Chercy’s formula is given as:
Ans:V=C Square root of mi
96.The algebraic sum of the moments taken about any point in the plane of forces is zero is known as:
A.Law of polygon of forces
B.Lamis theorem
C.Newton’s law of force
D.Laws of moments*
Ans:D
97.The resultant hydrostatic force acts through a points is known as:
A.Centre of gravity
B.Centre of buoyancy*
C.Centre of pressure
D.Centroid
Ans:B
98.The centre of gravity of quadrant of circles is at a distance of:
Ans:4r/3(Pie) from the axis
99.If the Poisson’s ratio of a material is 0.25,the ratio of modulus of rigidity to the Young’s modulus is:
A.2
B.4
C.2.5
D.0.4*
Ans:D
100.The point of contraflexture is the point where:
A.Shear force is zero
B.The bending moment is Zero
C.Beam is supported
D.The bending changes its sign*
Ans:D





Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email