3 December 2015

// // Leave a Comment

FOOD SAFETY OFFICER,FOODSAFTY SOLVED PAPER 2015

FOOD SAFETY OFFICER,FOODSAFTY
EXAM DATE:26-11-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.The browning occurring in cut apples on aeration is due to the presence of:
A.Polyphenolases*
B.Oxidoreductases
C.Polymeric oxidases
D.Polyhydrogenases
Ans:A

2.FSSAI stands for:
A.Fire Safety and Security Association of India
B.Food Safety and Standards  Authority of India*
C.Fire Safety and Standards Arrangements Incorporation
D.Food Safety and Security Association of India
Ans:B
3.Identify the correct group of stimulating constituents present in tea:
A.Theobromine,triphylline,catechol
B.Caffein,tricantenol,trimethylamine
C.Theonitrile,caffeicol,theophylline
D.Caffeine,theobromine,theophylline*
Ans:D
4.Acceptable daily intake level of additives is derived from following:
A.No observed adverse effect level of compound and uncertainty factor
B.Level at which toxicity may not occur in humans*
C.Levels likely to be used in foods
D.Chemical nature of the compound
Ans:B
5.Identify the cluster of essential fatty acids for humans from the following:
A.Myristic,arachidonic and capric acids
B.Linolenic,Linoleic and arachidonic acid*
C.Stearic,malic and acetic acid
D.Linelenic,stearic and cholic acid
Ans:B
6.Aseptic packaging refers to:
A.Use of sterile packaging containers
B.Heating the food to make it sterile  and then pack
C.Packaging sterile food  in sterile atmosphere in sterile packaging*
D.Using ultra high temperature for processing
Ans:C
7.Consumption of raw soybeans can be harmful to health because of the presence of following anti-nutritional factor:
A.Phytic acid
B.Tannins
C.Oxalates
D.Trypsin inhibitor*
Ans:D
8.In a standard fruit jam preparation the content of total soluble solids should not be less than:
A.68% W/W
B.45% W/W
C.65% W/W*
D.70% W/W
Ans:C
9.The State level of irradiation for foods,which presents no toxicological hazard is:
A.5.0 kGy
B.10.0 kGy
C.7.0 kGy
D.25.0 kGy*
Ans:D
10.Subjecting rice to higher degree of polishing is associated with following:
A.Better nutritional density and easy digestibility
B.Better glycemic index and suitability for diabetics
C.Lowered nutritional and better cooking characteristics*
D.Higher bioavailable nutrients and lowered sensory quality
Ans:C
11.Which among the following practice reduces the occurrence of Mastitis?
A.Feeding concentrate
B.Urea molasses lick
C.Teat dipping*
D.Automatic water bowl
Ans:C
12.Which among the following is used to test fat in milk?
A.Lactometer
B.Anemometer
C.CRO
D.Milktester*
Ans:D
13.The bacterial culture used to prepare Yoghurt contains Streptococcus thermophilus and
A.Lactobacillus bulgaricus*
B.Yersinia enterocolitica
C.Alcaligenes viscolactis
D.Escherichia coli
Ans:A
14.Which among  the following is used to sterilize milk cans in dairies?
A.Steam
B.Iodophore solution*
C.Autoclaving
D.All the above
Ans:B
15.The base material for preparing Shrikand is:
A.Chakka*
B.Channa
C.Curd
D.Cheese
Ans:A
16.’Outlines of Dairy Technology’ is written by:
A.Jagadish Prasad
B.N.S.R. Shastry
C.Sukumar De*
D.Tufail Ahamed
Ans:C
17.The latest indicator organism for proper pasteurization is:
A.Coxiella burnetti*
B.Mycobacterium tuberculosis
C.Bacillus anthrasis
D.FMD virus
Ans:A
18.Rasagolla is prepared using:
A.Paneer
B.Channa*
C.Khoa
D.Condensed Milk
Ans:B
19.Aseptic packaging is used after which among the following processing method?
A.Pasteurisation
B.UHT Pasteurisation*
C.Freezing
D.Drying
Ans:B
20.The water percentage of cow milk is approximately:
A.80%
B.90%
C.87%*
D.50%
Ans:C
21.The bacterium known as”Terror of the deep”due to the sea food poisoning it causes with the highest fatality rate of any food borne bacterium:
A.Salmonella enteritids
B.Vibrio vulnificus*
C.Vibrio parahaemolyticus
D.Clostridium botulinum
Ans:B
22.The stunning method recommended for slaughter of adult cattle:
A.Electric stunning
B.Penetrative captive bolt pistol*
C.Carbon dioxide gas stunning
D.All of the above
Ans:B
23.The dressing percentage for pigs is approximately:
A.53%
B.65%
C.75%*
D.88%
Ans:C
24.---------------is used for testing the effectiveness of bleeding of carcass.
A.Sodium  nitrate
B.Malachite green
C.Sodium ascorbate
D.All of the above*
Ans:D
25.The larval nematode worm seen in striated muscle of pigs infecting human beings after ingestion of such infected port is:
A.Trichinella spiralis*
B.Toxoplasma gondii
C.Tichuris tricuiura
D.Teenia solium
Ans:A
26.Pick out the WRONG statement:
A.The first transgenic cow,”Rosie”,produced human protein-enriched milk
B.Green rot in eggs is mainly caused by Pseudomonas fluorescens
C.Bloom is the term used for preservation of meat using salt*
D.Pork and poultry meat are more susceptible to rancidity as they are richer in unsaturated fatty acids than other meats
Ans:C
27.The pink colour characteristics of cured meat is due to:
A.Myoglobin
B.Nitrosyl myoglobin
C.Haemoglobin
D.Nitrosyl Haemochromogen*
Ans:D
28.Natural casing for sausage preparation is derived from:
A.Intestinal submucosa
B.Collagen*
C.Intestinal mucosa
D.Cellulose
Ans:B
29.PSE condition of pork is caused due to:
A.Short term pre-slaughter stress
B.Chronic stress
C.Rapid decline of muscle pH
D.Both(a)and (c)*
Ans:D
30.The vitamin which is ABSENT in chicken egg:
A.Vitamin C*
B.Vitamin B12
C.Vitamin A
D.Vitamin E
Ans:A
31.Examination of Complainant by the Magistrate taking cognizance of an offence is not required,if:
A.He is a public servant
B.He is a private complainant
C.He is a doctor
D.A Court has made the complaint*
Ans:D
32.Admissibility of documents procured by illegal means uder Indian Evidence Act is:
A.Admissible
B.Not Admissible
C.Addmissible if relevant and its genuineness proved*
D.None of these
Ans:C
33.Primary Evidence under Sec.61 of Indian Evidence Act means:
A.Certified copies of documents
B.Photostat copies of attested by the Gazetted Officer*
C.Original documents produced before the Court
D.None of these
Ans:B
34.Unlicensed sale of food shall be punishable with:
A.Imprisonment up to 6 months
B.Imprisonment up to 6 months and fine up to 5 lakhs*
C.Fine up to Rs.2 Lakhs
D.Imprisonment up to 1 year and fine up to Rs.10 lakhs
Ans:B
35.Death caused due to consumption of any food purchased from a seller,is liable to be compensated with:
A.Not less than Rs.5 lakhs*
B.Not less than Rs.10 lakhs
C.Not exceeding Rs.3 lakhs
D.Rs.7 lakhs
Ans:A
36.The maximum penalty to be imposed on a person who sells any food which is not in compliance with the provisions/regulations of Food Safety Act,is:
A.Rs.10 Lakhs*
B.Not exceeding Rs.2 lakhs
C.Not exceeding Rs.5 lakhs
D.Rs.25000
Ans:A
37.In a complaint against several accused.If the complainant withdraws his complaint against one accused,the Magistrate can:
A.Convict that particular accused
B.Acquit all the accused
C.Acquit the particular accused against whom the complaint is so withdrawn*
D.Convict all the accused
Ans:C
38.An application for bail under Section 438. Cr.P.C can be filed before:
A.Any court
B.First class Magistrate Court/Metropolitan Court
C.Trial Court
D.High court or Court of Session*
Ans:D
39.In a trial before a Court of Session,prosecution shall be conducted by:
A.Magistrate
B.Public Prosecutor*
C.Amicus Curie
D.Advocate General
Ans:B
40.Private Complaint can be filed before the Court under section---------of Cr.P.C
A.190*
B.191
C.195
D.313
Ans:A
41.Which of the following has the lowest iodine number?
A.Soy bean oil
B.Cotton seed oil
C.Beef fat*
D.Corn oil
Ans:C
42.Scurvy can be cured by the administration of:
A.Folic acid
B.Glutamic acid
C.Fumaric acid
D.Ascorbic acid*
Ans:D
43.Dietary fibre represents the following nutrient grop:
A.Lipids
B.Carbohydrates*
C.Proteins
D.None of these
Ans:B
44.The one which  is not used as a clarifer:
A.Phosphoric acid
B.Lead nitrate
C.Phosphotungstic acid*
D.Lead acetate
Ans:C
45.Ionisation technique not used in mass spectrometry:
A.Fast atomo bombardment
B.Field desorption
C.Laser desorption
D.Radiation*
Ans:D
46.Inhomogeneity of flow velocities and path lengths around packing particles in column chromatography leads to:
A.Partition
B.Retention*
C.Eddy diffusion
D.None of these
Ans:B
47.Energy yield per unit weight of food is known as:
A.Calorific value
B.Energy density*
C.Both(a)and (b)
D.None of these
Ans:B
48.R.Q.of fats is less than carbohydrates because:
A.Fats have lesser oxygen content
B.Carbohydrates have lesser oxygen content
C.Fats have higher oxygen content
D.None of these
Ans:-
49.Specific Dynamic Action refers to:
A.Energy requires for Physical activity
B.Increased heat production following intake of food*
C.Extra energy for exercising
D.Energy requirement by a person for dynamic activities
Ans:B
50.--------------is an essential amino acid.
A.Aspartic acid
B.Glutamic acid
C.Proline
D.Threonine*
Ans:D
51.Enrichment  of lakes due to high concentration of organic nutrients
A.Humus formation
B.Biomagnification
C.Eutrophication*
D.Nitrosification
Ans:C
52.The sanitizer commonly used for treatment of drinking water:
A.Sodium nitrate
B.Sodium hypochlorite*
C.Sodium sorbate
D.Sodium metabisulphate
Ans:B
53.Which of the following is a semi perishable food?
A.Fish
B.Egg
C.Milk
D.Potato*
Ans:D
54.Temperature used in HTST pasteurization is:
A.1610F*
B.1450F
C.1540F
D.1750F
Ans:A
55.Which of the following is not involved in the fermentation of Sauerkraut?
A.Leuconostoc mesenteroides
B.Lactebacillus plantarum
C.Leuconostoc delbruekii*
D.Streptococcus faecails
Ans:C
56.Enzyme used for the clarification of fruit juice:
A.Inertase
B.Pectinase*
C.Protease
D.Lipase
Ans:B
57.The protective agent used in cryopreservation of bacterial cells:
A.EDTA
B.DMSO*
C.SDS
D.NADP
Ans:B
58.Staining of specimens using uranyl acetate has been used in:
A.Atomic force microscope
B.Confocal Scanning Laser Microscope
C.Transmission Electron  Microscope*
D.Phase Contrast Microscope
Ans:C
59.Which of the following is a type of food intoxication?
A.Botulism*
B.Salmonellosis
C.Cholera
D.Gastroenteritis
Ans:A
60.Ashbya gossypii is used commercially for the production of:
A.L-glutamic acid
B.Invertase
C.Cyanocobolamine
D.Riboflavin*
Ans:D
61.Aflatoxin is the mycotoxin produced by:
A.Aspergill flavus*
B.Fusarium spp
C.Claviceps purpurea
D.Aspergillus clavatus
Ans:A
62.Khapra beetle is a serious pest of stored:
A.Rice
B.Wheat*
C.Pulses
D.Fruits
Ans:B
63.Most widely used chronic poison in rodent control:
A.Thallium sulphate
B.Barium carbonate
C.Warfarin*
D.Zinc phosphide
Ans:C
64.Callosobruchus chinensis is a storage pest of:
A.Wheat
B.Rice
C.Fruits
D.Pulses*
Ans:D
65.Commercially the most viable mushroom world over is:
A.Butten mushroom
B.Oyster mushroom*
C.Paddy straw mushroom
D.Milky mushroom
Ans:B
66.The best disinfectant for the empty store is the use of:
A.DD VP
B.Aluminium phosphate
C.Malathon*
D.Gamma-BHC
Ans:C
67.Tapping and aroma are maturity indices of:
A.Jack fruit*
B.Water melon
C.Tomato
D.Mango
Ans:A
68.Evaporative cooling system saturated with water is used in:
A.Onion storage
B.Zero energy cool chamber*
C.Cool stores
D.Irradiation
Ans:B
69.”W”and ‘O’ emulsions are used in:
A.Storage of fruits and vegetables
B.Field spray of fruits and vegetables
C.Waxing of fruits and vegetables
D.None of the above*
Ans:D
70.The most destructive of all field rate is:
A.Mus booduga
B.Rattus rattus
C.Rattus norvegicus
D.Bandicota bengalensis*
Ans:D
71.Who was the founder of Samathva Sangamam?
A.Ayyan Kali
B.Sree Narayana Guru
C.Dr.Palpu
D.Vaikunda Swamikal*
Ans:D
72.Leader of Bardoli Sathyagraha:
A.Nehru
B.Sardar Vallabhai Patel*
C.Gandhiji
D.Dr.Ambedkar
Ans:B
73.Who was the first General Secretary of Nair Service Society?
A.C.Kesavan
B.K.Kelappan
C.T.K.Madhavan
D.Mannathu Padmanabhan*
Ans:D
74.Who was known as the father of Local self Government  in India?
A.Lord Rippon*
B.Lord Litton
C.Lord Minto
D.Lord Delhousie
Ans:A
75.Who was the founder of Indian National Congress?
A.Lord Duffrin
B.A.O.Hume*
C.Dadabai Navaroji
D.Gandhiji
Ans:B
76.Who was known as”Kerala Gandhi”?
A.A.K.Gopalan
B.M.C.Joseph
C.K.Kelappan*
D.P.K.Chathan Master
Ans:C
77.Temple Entry Proclamation in Travancore issued on:
A.12 Nov.1936*
B.24 Nov.1936
C.12 Jan 1936
D.24 Jan 1936
Ans:A
78.Which of the following story was written by Lalithambika Antharjanam?
A.Mudra
B.Thamarathoni
C.Gosayo paranja Katha*
D.Marappavakal
Ans:C
79.Revolt of 1857  was started at:
A.Delhi
B.Meerut*
C.Nepal
D.Audh
Ans:B
80.”Kanneerum Kinavum” was the autobiography of:
A.E.V.Krishnapillai
B.G.Sankarakurup
C.V.T.Bhattathiripadu*
D.Changampuzha
Ans:C
81.Ajith is in the East of Manu and he is also in the north of :Akshay .If Raju is in the South of Akshay,then in which direction of Ajith is Raju?
A.North
B.South*
C.South East
D.South West
Ans:B
82.Synonym of the word’Nupitals’
A.Wedding*
B.Death
C.Birth
D.Disaster
Ans:A
83.Which is the odd one of the following ?
A.63
B.28*
C.124
D.215
Ans:B
84.If the Surface area of a cube is 294 cm2,what is the volume of the cube?
A.216
B.176
C.294
D.343*
Ans:D
85.If the word’INSPECTOR’is coded as 987654321.What is code for’INSPECTION’?
A.987654321
B.9876543928*
C.9876543289
D.9876543288
Ans:B
86.If x/5=v/3 then x+5:y+3=
A.3:5
B.5:7
C.5:3*
D.7:5
Ans:C
87.What is the next number in the series 6,10,9,13,12,-?
A.15
B.6
C.16*
D.11
Ans:C
88.Sum to infinity of the series ½+1/4+1/8+-------
A.1*
B.1/4
C.2
D.Infinity
Ans:A
89.2015 September 24 is  Monday.After 61 days it will be
A.Wednesday
B.Thursday
C.Tuesday
D.Saturday*
Ans:D
90.Fill in the blanks:
Train:Station:Ship:
A.Sea
B.Harbour*
C.Backwater
D.Anchor
Ans:B
91.The place where birds are kept:
A.Zoo
B.Aviary*
C.Orchard
D.Aquarium
Ans:B
92.Choose the correctly spelt word:
A.Hypocrite*
B.Hyppocrite
C.Hipocrite
D.Hippocrite
Ans:A
93.A Philatelist collects:
A.Coins
B.Clocks
C.Birds
D.Stamps*
Ans:D
94.The antonym of”Confess”:
A.Admit
B.Deny*
C.Contest
D.Neglect
Ans:B
95.Find out the passive form of the given sentence:
Mary’s attitude surprised her
A.She were surprised by Mary’s attitude
B.Mary was surprised by her attitude
C.She was surprised by Mary’s attitude*
D.She had been surprised by Mary’s attitude
Ans:C
96.Pick out the meaning of the given sentence:
He is high-handed
A.He is rich
B.He behaves arrogantly
C.He is in a superior position*
D.He is always pleasing
Ans:C
97.She accused me--------poisoning her dog.
A.Of*
B.For
C.With
D.On
Ans:A
98.Pick out the plural form of”hero”.
A.Heros
B.Hero
C.Heroes*
D.Heross
Ans:C
99.Germany is --------European country.
A.An
B.A*
C.the
D.No article required
Ans:B
100.Hema----------one of the best students in the class.
A.are
B.has
C.were
D.is*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email