10 December 2015

// // Leave a Comment

RESEARCH OFFICER,ECONOMICS AND STATISTICS SOLVED PAPER 2015

RESEARCH OFFICER,ECONOMICS AND STATISTICS
EXAM DATE:18-11-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.On fitting a bivariate linear regression model to a data set(n=10)it is found that the variance of the dependent variable (based upon a division of n)is 8.5 and the residual sum of squares is 17.Then the coefficient of determination(r2)of the fitted model is:
A.0.80*
B.0.20
C.0.50
D.0.25
Ans:A

2.Which average is suitable for finding the average of proportions?
A.Artithmetic mean
B.Median
C.Mode
D.Geometric mean*
Ans:D
3.Which of the following statements is false if multicollinearity is present?
A.There occurs several models which include different sets of explanatory variables consonant  with the data
B.There can be no clear cut interpretation of regression coefficients as measures of marginal effects
C.The regression coefficients may be unstable
D.The OLS estimates of regression coefficient are no longer unbiased*
Ans:D
4.IfQ1,Q2,Q3 are the quartiles,then which of the following holds for a positively skewed data?
A.Q3-Q1>Q2
B.Q1+Q2>2Q3
C.Q1+Q3>Q2
D.Q1+Q3>2Q2*
Ans:D
5.The null hypothesis of Durbin-Watson test for auto correlation is:
A.Random component of the regression model is independently and normally distributed*
B.Random component of the regression model is dependent and normally distributed
C.There is one period dependence between successive values of the random component
D.None of these
Ans:A
6.The arithmetic mean of a set of distinct number is 10.If each number is squared,then the mean of the squares of the number is:
A.Greater than 100*
B.Less than 100
C.100
D.Any of these
Ans:A
7.For any two events A and B,P(A intersection B)is equal to:
Ans:P(A)-P(A intersection B)
8.If P(E)=0.9 and P(F)=0.8 then which of the following is true?
Ans:P(E intersection F)Greaterthan equal to0.70
9.If x is an observed value of a random variable X UNIF[0,10]the x divides the interval [0,10]into two subintervals.What is the probability that the ratio of lengths of the shorter to longer subintervals is less than ¼?
A.1/5
B.2/5*
C.1/2
D.1/4
Ans:B
10.If the standard deviation of a normal distribution is 4 then the fourth central moment of the distribution is:
A.48
B.768*
C.256
D.192
Ans:B
11.The value of the objective function at an optimal solution of the LPP min x1+x2 subject to x1+x2 subject to x1-x2=-5,x1 greater than  0,X2 greater than equal to 0 will be:
A.10
B.-5
C.5*
D.0
Ans:C
12.If a population has normal distribution with variance 225,then how large a sample must be drawn in order to be 95 per cent confident that the sample mean will not differ from the population mean by more than 2 units.(Z0/2=Z.025 =1.96)
A.152
B.216*
C.305
D.92
Ans:B
13.Of 100 people who were given a vaccine,80 developed immunity to a disease.Then a 98 per cent confidence interval on the true proportion of people developing immunity is:(Z0/2=Z.01=2.33
A.(0.763,0.837)
B.(0.791,0.809)
C.(0.707,0.893)*
D.None of these
Ans:C
14.Which of the following statements is true for applying usual Students’ t test for testing equality of means  of  two independent populations?
A.The two populations are independent and normally  distributed with equal unknown  variances*
B.The two populations are independent and normally  distributed with known  variances
C.The two populations are independent and normally  distributed with unknown and unequal variances
D.The two independent populations have equal unknown variances but their distributions need not to normal
Ans:A
15.
16.If we use the statistic T=1/6(x1+2X2+3X3) for estimating the parameter (Theta) of a Bernoulli population then T is:
A.Unbiased and sufficient
B.Unbiased and consistent
C.Unbiased only*
D.Sufficient only
Ans:C
17.
18.
19.From the following price index information,what is the percentage change in prices between 2010 and 2013?
Year          2010            2011            2012           2013
Index 1     100               115             125     
Index 2                                               100            120
A.50%*
B.35%
C.30.4%
D.5%
Ans:A
20.If alpha and Beta respectively denote probabilities of type-1 and type-2 errors in testing of hypotheses then which of the following statements is false?
A.If alpha=1 then Beta=0
B.If alpha=0 then Beta=1
C.alpha+Beta=1*
D.If Alpha increases Beta decreases
Ans:C
21.Who played the pioneering role in the development of National income accounting?
A.Alfred Marshall
B.Simon Kuznets*
C.Joan Robinson
D.John Nash
Ans:B
22.What is the growth rate per Capita State Domestic Product in Kerala from 2000-2001 to 2010 -2011(% per year)?
A.6.3
B.8.2
C.10.1
D.7.0*
Ans:D
23.Who provided a detailed set of suggestions for a three-tier system of local government in India?
A.Balwantrai Mehta Committee*
B.Bardhan and Mookherjee
C.Aiyar
D.Chattopadhyay and Duflo
Ans:A
24.Identify the components of ‘Debt-Dynamic Wedge’for making a decline in Debt-GDP raio.
A.CPI inflation
B.Fiscal deficit and revenue deficit
C.Real rate of economic growth,real cost of borrowing and primary deficit*
D.Real rate of interest,GDP and NNPMP
Ans:C
25.The growth rate of real agricultural wages in the post-reform period
(1993-94 to 1999-2000)was:
A.1.3%*
B.5.1%
C.0.1%
D.3.7%
Ans:A
26.According to the poverty estimates,head count ratio in India during 2009-10 was:
A.33.8
B.20.9
C.12.0
D.29.8*
Ans:D
27.Identify the strategic factor necessary for inclusive growth :
A.Industrial expansion led by productivity growth
B.Expansion of IT
C.Effective governance*
D.Reduction of tax-GDP ratio
Ans:C
28.As per the Budget estimates of 2015-2016,what is the fiscal deficit as a percentage of GDP targeted?
A.4.9%
B.3.9%*
C.2.8%
D.1.1%
Ans:B
29.As per the DML(2013)report,the largest proportion of domestic migrant labour in Kerala hail from:
A.Bihar
B.Orissa
C.West Bengal*
D.Assam
Ans:C
30.The most dynamic element in the employment  sector in  Kerala during 1999-2004 was:
A.Extraordinary decrease of the unemployed
B.Increase in the proportion of employed in many sectors
C.Increase in agricultural labourers.
D.Decline in the employment among women*
Ans:D
31.The rate of growth of Per Capita NNP during 2004-2005 to 2011-2013 as per 1999-2000 prices was:
A.1.4%
B.6.3%*
C.3.2%
.D.4.7%
Ans:B
32.Physical connectivity in the PURA model aims at:
A.Grouping of 15 to 25 villages together and linking each other by road.*
B.Linking villages with IT services
C.Marketing facilities in villages
D.Expansion of agricultural and allied activities
Ans:A
33.The Phenomenon of price rise due to multiplicity of taxes is called:
A.Hyper inflation
B.Inflation
C.Disinflation
D.Cascading effect*
Ans:D
34.The most important economic consequences of demographic transition in Kerala in the 21st Century are:
A.Decline in the size of labour force and aging*
B.Decline in fertility rate and increase in mortality rate
C.Increase in potential support ratio
D.None of the above
Ans:A
35.Under the new inflation targeting mechanism,Government of India has mandated RBI to bring down inflation by:
A.Below 3.8% by December 2016
B.Below 6% by January 2016*
C.Below 3%  by December 2016
D.Below 5.3% by January 2016
Ans:B
36.As per the CSO estimates of 2014 Gross Domestic Savings in India as a percentage of GDP during 2011-12 was:
A.33.68
B.30.5
C.31.35*
D.36.82
Ans:C
37.Which of the following is included in the Child Labour(Prohibition and Regulation)Act of 1986?
A.Work in the railways
B.Work as domestic servants
C.Work in ports
D.All of the above*
Ans:D
38.The principal objective of the MUDRA Bank is:
A.Facilitating the expansion of selected big industrial units
B.To bring stability to micro  finance  system*
C.Sustainable development  in rural area
D.Technological assistance to urban small scale Industrial units
Ans:B
39.According to 2004-2005 prices, the growth of service sector during the first year of the Twelfth plan(2012-2013)was:
A.6.96%*
B.9.67%
C.10.27%
D.6.78%
Ans:A
40.Self-Employment and Talent Utilisation(SETU)mechanism established by the central Government comes under:
A.MGNREGA
B.PMSBMY
C.NITI Aayog*
D.PMAGY
Ans:C
41.The slope of the line through the points(1,1) and (4,4) is:
A.3
B.1*
C.4
D.1/3
Ans:B
42.
43.The domain of the real valued functions f(x)=Square root of 9-x is:
Ans:-alpha<X lessthan equal to 9
44.The value of limx->0 (3x2-7x)/(5x2+7-8) is:
Ans:0
45.The derivative of the function Sin-1(Square root of 1-x2)is:
Ans:-1/Square root of 1-x2
46.If the total cost C of making x units of a product is C=0.03 x3’’0.04x2+8x+10000 then the marginal cost at 100 units output is:
A.1000
B.900*
C.400
D.Data insufficient
Ans:B
47.The integral of ax/logea is:
Ans:(ax/(logea)2)+C
48.A dealer got a profit of 20% by selling an article for 4 144.If he wants to make a profit of 30%,the selling price should be:
A.4 156*
B.4 216
C.4 96
D.4 148.33
Ans:A
49.Which of the following statements about any two square matrices of the same order is false?
A.Addition is associative
B.Multiplication is commutative*
C.Multiplication is associative
D.Addition is commutative
Ans:B
50.The value of log2Square root of 3 1728 is:
A.3.2375
B.4.0000
C.6.0000*
D.6.2375
Ans:C
51.The supply and demand curves are respectively y=8x and y=20-x2.Then the equilibrium price is:
A.2
B.0
C.17
D.16*
Ans:D
52.In a survey regarding the alcohol consumption of people in a village it was observed that 55% of the people consume liquor A,52% liquor B,40% liquor C,30% liquor A and B,25% liquor B and C,20% liquor A and C and 10% all the three brands.The percentage of people in the village those who do not consume any kind of liquor of the above three kinds:
A.82%
B.47%
C.18%*
D.13%
Ans:C
53.The derivative of the function 2 Square root of Pie x is:
A.1/2 Square root of Pie x
B.Square root of Pie/x*
C.1
D.1/Square root of X
Ans:B
54.Which of the following statements regarding the extreme values of the function f(x)=x3  is true?
A.Has no maximum
B.Has no minimum
C.Has both maximum and minimum
D.Has neither a maximum nor a minimum*
Ans:D
55.If an amount of 4 12,540 is divided among A,B  and C so that
A shall receive 3/7 as much as B and C together receive,then A must get:
A.5374.29
B.3762*
C.4180
D.Data insufficient
Ans:B
56.The value of 1+1/2+1/22+1/23+1/24+……. Is:
A.1.5
B.Square root of 2
C.2*
D.2.4
Ans:C
57.The sum of the first 20 odd natural numbers is:
A.400*
B.210
C.420
D.2870
Ans:A
58.The sum of 11 consecutive terms of an AP is 132.Then the 6th term is:
A.22
B.66
C.12*
D.6
Ans:C
59.The number of ways in which the letters of the word ACCOUNTANT can be arranged among themselves is:
A.45.360*
B.3,62,880
C.504
D.15,120
Ans:A
60.What does the range address A1:D4 in Microsoft Excel worksheet indicate?
A.The two cells A1 and D4
B.The four diagonal cells for A1 to D4
C.All cells in the sheet except A1  and D4
D.All the 16 cells from A1 to D4 in the 4 rows and 4 columns*
Ans:D
61.Kanni 10 Day(Malayalam month-kanni)was commemorated by the progressive people of Kerala in connection with which of the following event?
A.Punnapra-Vayalar Revolt
B.Temple Entry Proclamation
C.Deportation of Swadesabhimani K.Ramakrishna Pillai*
D.Birthday of Sree Narayana Guru
Ans:C
62.Which newspaper from Malabar was known as ‘The Bible of the Tiyyas’?
A.Sujananadhini
B.Mithavadi*
C.Sugunabodhini
D.Kerala Kaumudhi
Ans:B
63.A Malayalam novel published in 1978 which depicts the story of a village around 250 years and consists of around 380 characters;but there are no hero or heroine.It also reveals the transformation of the social life in Travancore.Which is that novel?
A.Oru Desathinte Katha of S.K.Pottakkad
B.Kayar of Thakazhi Sivasankara Pillai*
C.Avakasikal of Vilasini
D.Khasakkinte Ithihasam of O.V.Vijayan
Ans:B
64.The famous Muthukulam Speech was made by:
A.C.V.Kunjuraman
B.C.Kesavan
C.K.Sukumaran
D.Mannath Padmanabhan*
Ans:D
65.Which among the following personalities have the credit to be jailed by the Travancore government for five months during the Vaikkom Satyagraha period and fifteen months imprisonment at the Singapore Jail during the Second World War Period?
A.K.P.Kesava Menon*
B.E.V.Ramaswami Naicker
C.Captain Lakshmi
D.Mullasseri Narayanan Nambi
Ans:A
66.Match the following : A  B
A.SNDP(i)St.Kuriakose Elias Chaavara
B.NSS(ii)V.Janamma
C.PRDS(iii)Dr.P.Palpu
D.CMI(iv)Panangottu Kesava Panikkar
Ans:A(III)B(iv)C(ii)D(i)
67.Who was known as ‘The Father of tile industry in Kerala?
A.Benjamin Bailey
B.William Carrey
C.George Plub*
D.Col.Munroe
Ans:C
68.Who was the only Malayali Mentioned  by Gandhiji in his Autobiography?
A.T.K.Madhavan
B.Barrister G.P.Pillai*
C.T.K.Velu Pillai
D.K.Kelappan
Ans:B
69.”I have been touring different parts of the world.During these travels I have had good fortune to come into contact with several saints  and rishis.But I have frankly to admit that I have not come across one who is spiritually greater than Swami Narayana Guru of Malayalam”.Who made the above statement?
A.Rabindranath Tagore*
B.Mahatma Gandhi
C.C.F.Andrews
D.Roman Rolland
Ans:A
70.Who wrote the work,;Kaattile Jyeshtan’?
A.K.P.Vallon
B.Ponkunnam Varkey
C.Pandit K.P.Karuppan*
D.Kurur Nilakandan Namboodiripad
Ans:C
71.The present logo of University Grant Commission (UGC)was designed by:
A.Anjali Gupta
B.Priya Jayanand*
C.Arun Vijayaraghav
D.Udaya Kumar
Ans:B
72.Gandhi-Irwin Pact signed on:
A.5th March 1931*
B.21st March 1931
C.29th May 1932
D.21st March 1932
Ans:A
73.Indian Space Research Organization(ISRO)was started in the year:
A.1979
B.1969*
C.1970
D.1966
Ans:B
74.Which state is the largest producer of saffron in India?
A.Kamataka
B.Jammu and Kashmir*
C.Punjab
D.Andhra Pradesh
Ans:B
75.The famous E-Commerce Company FLIPKART founded by:
A.Sanjay Prakash and Bobby Prakash
B.Sergey Bin and Larry Page
C.Sachin Bansal and Binny Bensal*
D.Sachin Sanyal and Kanu Sanyal
Ans:C
76.Who wrote the famous novel,’The Rebel Generation’?
A.Virginal Wolf
B.Mary Woodstonecraft
C.Jumba Lahri
D.Kuller Johanna*
Ans:D
77.Fort Pokhran is situated at:
A.Jaisalmier*
B.Malwa
C.Peshwar
D.Fathehpur Sikri
Ans:A
78.’RAMMASUN’a typhoon hit in the Philippines in 2014,the Thai(Siamese)word RAMMASUN  means:
A.God of Thunder*
B.Fire
C.The Disaster
D.God of the Sea
Ans:A
79.Which sea literally means”The middle of the Earth”?
A.Caspian Sea
B.Pacific Ocean
C.Bay of Siberia
D.Mediterranean Sea*
Ans:D
80.Which among the following cricketers died due to injury in the field in 2014?
A.Jimmy Weish
B.Philip Joel Hughes*
C.Martin Hughes
D.Normal Philip
Ans:B
81.India’s first computer was installed at Indian Statistical institute,Kolkata in the year:
A.1950
B.1952
C.1956*
D.1958
Ans:C
82.Who is the founder of “Sankhya”,the Indian Journal of Statistics?
A.C.R.Rao
B.R.C.Bose
C.S.N.Roy
D.P.C.Mahalanobis*
Ans:D
83.Which ministry co-ordinates the census activities in India?
A.Home Affairs*
B.MoSPI
C.HRD
D.Finance
Ans:A
84.Which of the following measures involve nominal scale?
A.The runs scored  by a batsman
B.The rank of a student in a test
C.The height of a tree
D.The number on an automobile license plate*
Ans:D
85.A random sample of 50 is picked without replacement from a population of 1000 adult males.If the standard deviation of the distribution of their heights is known to be 3 inches,then the standard error of the sample mean is:
A.3/Square root of 50
B.Square root of 19/Square root of 111*
C.Square root of 855/Square root of 5000
D.Square root of 18/Square root of 95
Ans:B
86.Which of the following statements is true?
A.Sample Survey is free of non-sampling errors
B.Sampling error is present in both census and sample surveys
C.Non-sampling error is comparatively low in sample surveys*
D.Non-sampling error is comparatively low in census surveys
Ans:C
87.If a continuous random variable x has a pdf of the form f(x)=2x/9;0<x<3,and 0 otherwise,then the median of X is:
A.3/2
B.2/3
C.3/Square root of 2*
D.2/Square root of 3
Ans:C
88.
89.A couple has two children one of them is known to be a boy.What is the probability that they have two boys?
A.1/4
B.1/3*
C.3/4
D.1/2
Ans:B
90.The expected value of the random variable X having pdf f(x)=(|x-2|)/7 for x=-1,0,1,3 is:
A.1/7*
B.1
C.3/7
D.-1/7
Ans:A
91.
92.Which of the following methods is are used for the computation of consumer price index numbers?
A.Aggregate expenditure method
B.Family budget method
C.Chain base method
D.Both(a)and (b)*
Ans:D
93.Which ministry in India is responsible for compiling Wholesale Price Index?
A.Labour
B.Commerce and Industry*
C.MoSPI
D.Finance
Ans:B
94.The salary of a person in the base year is $ 20,000 per month and in the current year $50,000.If the current Consumer Price Index is 325 then the allowance required to maintain the same standard of living is:
A.$30,000
B.$35,000
C.$15,000*
D.None of these
Ans:C
95.Suppose a family spends on  food ,housing and clothing in the ratio 5:3:2.IF there is a rise in prices of these heads by 40,30 and 20 percent respectively,then the family budget for these items will be increased by:
A.33%*
B.30%
C.25%
D.None of these
Ans:A
96.If the two lines of regression are x+2y-5=0 and 2x+3y-8=0 then the correlation between x and y is:
A.Square root of 3/2
B.-Square root of 3/2*
C.3/4
D.-3/4
Ans:B
97.Which of the following components may be ignored when a time series date is collected on an annual basis?
A.Trend
B.Seasonal*
C.Cyclical
D.Irregular
Ans:B
98.Crude birth rates are calculated by dividing the births during a year by:
A.Mid –year population for that year*
B.End-year population for that year
C.Population at the beginning of the year
D.None of these
Ans:A
99.The chart suitable to represent the data on blood donation of O,A,B and AB blood groups by the students in a college during the last four years is:
A.Pie chart
B.Histogram
C.Multiple bar diagram*
D.Cartogram
Ans:C
100.The average marks of boys in a class is 65 and that of girls is 70.The average of both the groups combined is 67 .Then the ratio of number of boys and girls is:
A.1:3
B.2:3
C.3:1
D.3:2*
Ans:D





Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email