12 January 2016

// // Leave a Comment

ASSISTANT ENGINEER(MECHANICAL),TRAVANCORE TITANIUM PRODUCTS SOLVED PAPER 2015

ASSISTANT ENGINEER(MECHANICAL),TRAVANCORE TITANIUM PRODUCTS
EXAM DATE:06-08-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.If two pumps  identical in all respects and each capable of delivering a discharge Q against a bead H are connected in series,the resulting discharge is:
A.2Q against a head 2H
B.2Q against a head H
C.Q against a head 2H*
D.Q aginst a head H
Ans:C

2.The power obtained from an impulse turbine is proportional to the number of nozzles used.A pelton turbine with six nozzles has a specific speed of 8.1.The specific speed per nozzle is:
A.1.35*
B.2
C.3.3
D.8.1
Ans:A
3.During idling of a petrol engine requires:
A.Chemically correct mixture
B.Variable mixture*
C.Lean mixture
D.Rich mixture
Ans:B
4.In investment casting the pattern:
A.Is made of wax*
B.Is made of plastic
C.Is always made of the material to be cast
D.Is not used
Ans:A
5.In the Orsat apparatus KOH solution is used to absorb:
A.Carbon monoxide
B.Carbon dioxide*
C.Oxygen
D.None of the above
Ans:B
6.For the same  compression ratio:
A.Thermal efficiency of otto cycle is greater than that of diesel cycle*
B.Thermal efficiency of otto cycle is less than that of diesel cycle
C.Thermal efficiency of otto cycle is same as that for a diesel cycle
D.Thermal efficiency of diesel cycle cannot be predicted
Ans:A
7.The knocking in SI engine gets reduced
A.By increasing the compression ratio
B.By retarding the spark advance*
C.By increasing the inlet air temperature
D.By increasing the cooling water  temperature
Ans:B
8.Where is the Hook’s joint used in an automobile?
A.Between gearbox and propeller shaft*
B.Between flywheel and clutch
C.Between differential gear and wheel
D.Between cluctch and gear box
Ans:A
9.Work in put to the air compressor with n as index of compression:
A.Increases with increase in value of n
B.Decrease with increase in value of n*
C.Remains same whatever the value of n
D.First increases and then decreases with value of n
Ans:B
10.1 tonne of refrigeration is equivalent to:
A.336 KJ/min
B.210 KJ/min*
C.1400 kj/min
D.540 kJ/min
Ans:B
11.The thermal conductivity is expressed as:
A.W/mK*
B.W/m2K
C.W/hmK
D.W/h2m2K
Ans:A
12.In SI engines which one of the following is the correct order of the fuels with increasing detonation tendency:
A.Paraffins,Olefins,Naphthenes,Aromaties
B.Aromatics,Naphthenes,Paraffins,Olefins
C.Naphthenes,Olefins,Aromatics,Paraffins
D.Aromatics,Napthenes,Olefins,Paraffins*
Ans:D
13.The Nusselt number in natural convection is a function of Prandti number and :
A.Stanton number
B.Blot number
C.Reynolds number*
D.Grashoff number
Ans:C
14.Which of the following properties of a refrigerant is undesirable?
A.High critical temperature
B.Low specific heat of liquid
C.low specific volume vapour
D.high boiling point*
Ans:D
15.The emissivity of a body is equal to absorptivity when the body remains in thermal equilibrium.This law refers to as
A.Planck’s law
B.Lambert’s law
C.Kirchoff’s law*
D.Wien’s displacement law
Ans:C
16.In a vapour compression cycle the condition of refiregerant is saturated liquid:
A.Before entering the compressor
B.Before passing through condenser
C.After passing through the condenser*
D.After passing through the expansion valve
Ans:C
17.Which of the following processes is generally used in winter air conditioning?
A.Dehumidification
B.Humidification
C.Cooling and dehumidification
D.Heating and humidification*
Ans:D
18.Upto critical radius of insulation the heat flow:
A.Decreases
B.Increases
C.Heat flux decreases
D.Convection heat loss is less than conduction heat loss*
Ans:D
19.As relative humidity decreases the dew point will be ------------wet bulb temperature.
A.Higher than
B.Equal to
C.Lower than*
D.None of the above
Ans:C
20.A two stroke engine has a speed of 750 rpm.A four stroke engine having an identical cylinder size running at 1500 rpm,The theoretical output of the two stroke engine will be:
A.Twice that of the four stroke engine
B.Half that of the four stroke engine
C.The same as that of the four stroke engine*
D.Depend upon whether it is a CL or SI engine
Ans:C
21.The main reason for adopting the axial flow compressors instead of centrifugal compressors in aircraft turbine is that:
A.Starting torque for axial flow compressor is high
B.The frontal area of axial flow compressor is considerably less*
C.The efficiency of middle speed range is higher
D.Pressure ratio per stage is high
Ans:B
22.Morse test measures the indicated power of:
A.SI engine*
B.CI engine*
C.Steam engines
D.Steam turbine
Ans:A,B
23.Which one of the following is a lower pair?
A.Cam and follower
B.Toothed gearing
C.Shaft in a bearing*
D.Ball and race in bearing
Ans:C
24.Coriolis component of acceleration is present exists whenever a point moves along a path that has:
A.Tangential acceleration
B.Centripetal acceleration
C.Linear motion
D.Rotational motion*
Ans:D
25.The speed of an engine is seen to fluctuate Continuously above and below mean speed.The governor is said to be:
A.Isochronous
B.Hunting*
C.Over sensitive
D.Unstable
Ans:B
26.Which is motor will be suitable for traction?
A.DC Series motor*
B.DC shunt constant speed
C.DC shunt adjustable speed
D.compound motor
Ans:A
27.When two spur gears having involute profiles on their tooth engage the line of action is tangential to:
A.Pitch circle
B.Dedendum circle
C.Addendum circle
D.Base circle*
Ans:D
28.Crowning of pulleys is generally done:
A.To reduce the belt friction
B.To dissipate the heat generated due to friction
C.To perfect the belt joint so that it may not break  while running
D.To prevent the belt from running of the pulley*
Ans:D
29.A simply supported beam of span 10 m carrying a load of 500 N at the midspan will have a maximum bending moment of:
A.500 Nm
B.1250 Nm*
C.2500 Nm
D.5000 Nm
Ans:B
30.The diameter of shaft is increased from 50 mm to 100 mm all other conditions remaining unchanged.How many times the torque carrying capacity increases?
A.2 times*
B.4 times
C.times
D.16 times
Ans:A
31.If a compression coild spring of stiffness 10 N/m is cut into two equal parts and the used in parallel the equivalent spring stiffess will be:
A.10 N/m
B.20 N/m
C.40 N/m*
D.80 N/m
Ans:C
32.A differential gear in an automobile is:
A.Simple gear train
B.Epicyclic gear train*
C.Compound gear train
D.None of these
Ans:B
33.The engine of an aeroplane rotates in clockwise direction when seen from the tail end and the aeroplane takes turn to left.The effect of gyroscopic couple on the aeroplane will be:
A.To raise the nose and dip the tail*
B.To dip the nose and raise the tail
C.To raise the nose and tail
D.To dip the nose and tail
Ans:A
34.In a locomotive the ratio of the connecting rod length to crank radius is kept large in order to:
A.Minimise the effect of primary force
B.Minimise the effect of secondary force*
C.Have perfect balancing
D.Start the locomotive quickly
Ans:B
35.Inorder to facilitate the starting of locomotive in any position,the crank of alcomotive with two cylinders are placed:
A.450
B.900*
C.1200
D.1800
Ans:B
36.The ratio of maximum displacement of the forced vibration to the deflection due to static force is known as:
A.Damping factor*
B.Damping coefficient
C.Logarithmic decrement
D.Magnification factor
Ans:A
37.A mild steel rod having 50 mm diameter and 500 mm length is to be turned on a lathe.Determine the machining  lime to reduce the rod to 45 mm in one pass when cutting speed is 30 m/min and a feed of 0.7 mm/rev is used:
A.1.74 min*
B.2.74 min
C.3.74 min
D.4.74 min
Ans:A
38.For producing more accurate holes,the sequence of operations to be followed is:
A.Centering,drilling,boring,reaming*
B.Centering,boring,drilling,reaming
C.Drilling,centering,boring,reaming
D.Drilling,reaming,boring,centering
Ans:A
39.The main purpose of chaplets used in foundary practice are:
A.To provide efficient venting
B.To ensure directional solidification
C.To support the core*
D.To align the mould boxes
Ans:C
40.In oxy-acetylene gas welding the volume of oxygen required per unit volume of oxygen required per unit volume of acetylene:
A.1
B.1.5*
C.2
D.2.5
Ans:B
41.Tempering of hardened steel is done to increase its:
A.Grain size
B.Surface condition
C.Ductility*
D.Carbon content
Ans:C
42.The angle which is found between the face of the cutting tool and the normal to the machined surface at the cutting edge is called:
A.Rake angle*
B.Relief angle
C.Clearance angle
D.Cutting angle
Ans:A
43.The hardness with which the bond holds the cutting points or abrasives in place defined by the term:
A.Structure
B.Grit size
C.Grain size
D.Grade*
Ans:D
44.Which of the following is not a part of Capstan lathe?
A.Chuck
B.Tailstock*
C.Spindle
D.Tool post
Ans:B
45.The gears manufactured on generating principle in:
A.Hobbing
B.Milling
C.Broaching*
D.Shaping
Ans:C
46.Quick returning mechanism is used in:
A.Milling machine
B.Broaching machine
C.Slotting machine*
D.Lathe machine
Ans:C
47.During the ultrasonic matching the metal removal is achieved by:
A.High frequency eddy currents
B.High frequency sound waves
C.Hammering action of abrasive particles
D.Rubbing action between tool and work piece*
Ans:D
48.According to Indian standard specifications the total number of designated grades of fundamental tolerances are:
A.18*
B.21
C.24
D.28
Ans:A
49.In a metric thread designated by M12 x 1.5 specify that the thread has:
A.Cross sectional area 12 mm2 and depth 1.5
B.Nominal diameter 12 mm and pitch 1.5*
C.Nominal diameter 12 mm and number of threads per mm is 1.5
D.Pitch 1.5 and depth 12 mm
Ans:B
50.In a steam engine the joint to be used for connecting the piston rod and cross-head is:
A.Knucle joint
B.Cotter joint*
C.Oldham’s coupling
D.Bolted joint
Ans:B
51.Creep in a belt drive is due to:
A.Improper crowning
B.Plasticity of belt material
C.Differential elonagation of belt due to difference in tension on two sides of the pulley*
D.Change in the coefficient of friction due to over heating
Ans:C
52.Annual demand for a product costing Rs.100 is 400.Ordering cost per order is Rs.100 and carrying cost is Rs.2 per unit per year.The economic lot size is then:
A.200*
B.300
C.400
D.500
Ans:A
53.CPM and PERT techniques are used for:
A.Layout planning
B.Financial management
C.Executing a new project*
D.Increasing productivity
Ans:C
54.ABC analysis in materials management is a method of classifying the inventories based on:
A.The value of annual usage item*
B.Economic order quantity
C.Volume of material consumption
D.Quality of material used
Ans:A
55.Break even point is the point where:
A.Fixed and variable cost line will intersect
B.Variable and total cost lines intersect
C.Total cost and fixed cost lines intersect
D.Total cost and sales revenue lines intersect*
Ans:D
56.The core product model required for any CAD/CAM system:
A.Data model
B.Solid model
C.Prototype
D.Geometric model*
Ans:D
57.Group technology is suitable for production of:
A.Medium range variety and high range quality
B.High range variety and high range quantity
C.Medium range variety and medium range quantity*
D.Low range variety and low range quality
Ans:C
58.In FMS the tools are identified by means of:
A.Colour code
B.Bar code*
C.PLC
D.Digital code
Ans:B
59.Just in time manufacturing philosophy emphasizes on:
A.Man power
B.Manufacturing*
C.Profit
D.Inventory
Ans:B
60.A joint sector undertaking:
A.is jointly owned by several share holders*
B.Is jointly owned by private parties and government
C.Is jointly managed by two directors
D.Is jointly owned by state and central governments
Ans:A
61.C-charts are the best example of:
A.Binomial distribution
B.Poisson distribution*
C.Normal distribution
D.None of these
Ans:B
62.Cellular manufacturing system is designed on the basis of:
A.JIT*
B.MRP
C.GT
D.Layout
Ans:A
63.In linear programming the shadow prices are:
A.The values assigned to one unit of capacity*
B.Maximum cost per item
C.Cost of bought out items
D.Cost of items manufactured in the plant
Ans:A
64.A feeler gauge is used to check:
A.Pitch of gears
B.Shape of screw threads
C.Bore of discs and pulleys
D.Thickness of a clearance*
Ans:D
65.The relation between tool life(T)and cutting speed(V)is expressed as:
A.TVn=C
B.V+nT=C
C.T+nV=C
D.VTn=C*
Ans:D
66.A cycle consists of two isothermal and two isentropic processes is known as:
A.Otto cycle
B.Joule cycle
C.Stirling cycle
D.Carnot cycle*
Ans:D
67.In an isometric projection the radius of a sphere it is equal to:
A.0.82 R
B.R*
C.1.22 R
D.2R
Ans:B
68.The function  of steam nozzle is to covert:
A.Heat energy steam into kinetic energy*
B.Heat energy steam into rotational energy
C.Kinetic energy steam into pressure energy
D.Heat energy steam into pressure energy
Ans:A
69.Dryness fraction is the ratio of:
A.Mass of dry steam to the mass of water vapour in suspension
B.Mass of water vapour in suspension to the mass of water vapour and mass of dry steam
C.Mass of dry steam to the mass of dry steam and mass of water vapour in suspension*
D.Mass of water vapour in suspension to the mass of dry steam
Ans:C
70.If the thermal efficiency of Carnot heat engine is 50 percent,then coefficient of performance of a refrigerator working within the same temperature limit would be:
A.1
B.2*
C.3
D.4
Ans:B
71.During throttling process:
A.Internal energy does not change
B.Pressure does not change
C.Volume does not change
D.Enthalpy does not change*
Ans:D
72.Which one of the following parameter is significant to ascertain chemical equilibrium of a system?
A.Clapeyron of equation
B.Maxwell relation*
C.Gibb’s function
D.Heimholtz function
Ans:B
73.The percentage of carbon in cast iron usually varies between:
A.0.1 to0.2 %
B.0.5 to 1.0 %
C.1.5% to 2.5%*
Ans:D
74.Martensite is a super saturated solution of carbon in:
A.Alpha iron*
B.Beta iron
C.Gamma iron
D.Delta iron
Ans:A
75.Dislocation in materials is a ------------defect.
A.Point
B.Line*
C.Plane
D.Volumetric
Ans:B
76.The head over a 900 V-notch increases from 0.15 to 0.3 m.The ratio of the new discharge to the original discharge is:
A.1.414
B.2.25
C.4.00
D.5.657*
Ans:D
77.A floating body will remain in stable equilibrium so long as:
A.The metacentre M lies below the centre of gravity
B.The metacentre M lies above the centre of gravity*
C.The metacentre and centre of gravity remain the same position
D.None of these
Ans:B
78.The nominal thickness of boundary layer represents the distance from the surface to a point where:
A.The flow ceases to be laminar
B.Velocity is 99 per cent of its asymptotic limit*
C.The shear stress becomes maximum
D.The flow behaves as if it were rotational
Ans:B
79.A pitot-tube is an instrument for measuring:
A.Pressure of flow
B.Discharge of fluid
C.Velocity of flow*
D.Total energy
Ans:C
80.The specific speed Ns=(N x Square root of Q)I H3/4 for a double suction pump is to be evaluated.The discharge would be taken:
A.Half the actual discharge
B.Actual discharge*
C.Double the actual discharge
D.Square of the actual discharge
Ans:B
81.Who was the internal Minister of Kerala in 1957?
A.E.M.S.Namboodirippadu*
B.T.V.Thomas
C.V.R.Krishnaiyyer
D.K.R.Gouri
Ans:A
82.The real name of Vagvadananta was:
A.Kunhiraman
B.Kunhikannan*
C.Damodaran
D.Balakrishnan
Ans:B
83.The editor of the journal ‘Mitavadi’was:
A.Ramakrishna Pilla
B.Vakkam Abdul Khader
C.C.Krishnan*
D.T.K.Madhavan
Ans:C
84.Who founded ‘Kochi Pulaya Mahasabha’?
A.K.P.Karuppan*
B.Ayyankali
C.Sahodaran Ayyappan
D.None of these
Ans:A
85.’Aruvippuram Pratishta’was conducted in the year:
A.1878
B.1887
C.1898
D.1787
Ans:-------
86.Which amendment of the constitution lowering the voting age from 21 to 18?
A.73
B.62
C.64
D.61*
Ans:D
87.The power to create new state or alter the boundaries of existing state vested upon---------authority.
A.Supreme Court
B.Prime Minister
C.Parliament*
D.State legislature
Ans:C
88.The constitution prescribe the age qualification for being appointed as Governor of the state:
A.25 years
B.35 years*
C.45 years
D.40 years
Ans:B
89.Which article of the constitution provides the right to protection against arrest and sentention?
A.Article 21
B.Article 19
C.Article 20
D.Article 22*
Ans:D
90.The chief legal adviser of the President of India:
A.Comptroller and Auditor General
B.Chief Justice of Supreme Court
C.Attorney General*
D.Division Bench of Supreme Court
Ans:C
91.Sarkaria Commission related to:
A.Minorities rights
B.River water and border disputes
C.Backward class commission
D.Centre-state relations*
Ans:D
92.In 1975 the National Emergency Declaration signed by:
A.V.V.Giri
B.Neelam Sanjeev Reddy
C.Zakir Huzzain
D.Fakhruddin Ali Ahmed*
Ans:D
93.Modern states are called “Professional States”called by:
A.Norman D Palmer
B.Rajani Kothari
C.S.L.Sikri
D.Frederic C.Mosher*
Ans:D
94.Write the odd one:
A.A.B.Vajpayee*
B.Rajiv Gandhi
C.Manmohan Singh
D.Jawaharlal Nehru
Ans:A
95.The youngest person who became the Chief Minister of the State:
A.Omar Abdulla
B.Akhilesh Yadav*
C.Praphulla Mahanta
D.Aravind Khejriwal
Ans:B
96.Operation Protective Edge is associated with:
A.Egypt
B.Israel*
C.Kuwait
D.Afghanistan
Ans:B
97.Bachpan Bachchavo Andolan is founded by:
A.Vinobabave
B.Baba Amte
C.Kailesh Satyarthi*
D.Aravind Khejriwal
Ans:C
98.Malayali Poet known as’Singing Sword of Kerala’is:
A.T.S.Tirumumpu*
B.Changampuzha
C.Kumaranasan
D.Vailoppalli
Ans;A
99.The ruler of Travancore who abolished’Shucheendram Kaimukku’:
A.Swati Tirunal*
B.Utram Tirunal
C.Sree Moolam Tirunal
D.Sree Visakm Tirunal
Ans:A
100.’Jeevitha Samaram’is the autobiography of:
A.EMS Namboothiripadu
B.C.Kesavan*
C.A.K.Gopalan
D.V.T.Bhattathirippad

Ans:B
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email