7 January 2016

// // Leave a Comment

CLERK/CASHIER,DISTRICT COOPERATIVE BANK SOLVED PAPER 2015

CLERK/CASHIER,DISTRICT COOPERATIVE BANK
EXAM DATE:19-12-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.----------is the first Co-operative Societies Act in India
A.1904*
B.1901
C.1884
D.1879
Ans:A

2.-----------is the law relating Co-operative Societies in the State
A.KCSA 1969*
B.KCSA 1970
C.KCSA 1914
D.KCSA 1913
Ans:A
3.-------number of persons are required for registration in a Co-operative Society.
A.25*
B.10
C.8
D.11
Ans:A
4.According to Section----------the government may appoint a person to be the registrar.
A.3(1)*
B.3(2)
C.3(3)
D.3(4)
Ans:A
5.According to rule-------------lies down the classification of society.
A.14
B.15*
C.13
D.16
Ans:B
6.Rule 16 and 20 of the Societies Act lies down two procedure for getting:
A.Identity Card
B.Membership*
C.Registration
D.None of these
Ans:B
7.Section 18  of the Act,a Society can admit individual as a:
A.Nominal member*
B.Active member
C.Sleeping member
D.None of these
Ans:A
8.------------are the members of ICA
A.National federation*
B.State federation
C.Consumer federation
D.None of these
Ans:A
9.-----------believes in the theory of “Survival of the Fittest”.
A.Capitalism*
B.Socialism
C.Mixed economy
D.Capitalism and Socialism
Ans:A
10--------is the essential features of Socialism.
A.Planning
B.Competition
C.Price mechanism*
D.Welfare
Ans:C
11.---------is the oldest form of economic system
A.Capitalism*
B.Socialism
C.Mixed economy
D.None of these
Ans:A
12.Rochdale equitable Society started  in the year of:
A.1812
B.1844*
C.1832
D.1828
Ans:B
13.Formation of Co-operative wholesale store was the development of Co-operation in:
A.Britain*
B.Germany
C.Italy
D.USA
Ans:A
14.Germany is considered to be the ------place of credit Co-operatives.
A.Birth place
B.Cradle*
C.Small place
D.None of these
Ans:B
15.Schulze Delitzsch was born in:
A.1807
B.1808*
C.1806
D.1801
Ans:B
16.The Schulze bank was formed on the basis of-------------liability.
A.Unlimited
B.Limited*
C.Guarantee
D.By shares
Ans:B
17.Raiffesisen was born in the year of:
A.1818*
B.1819
C.1814
D.1801
Ans:A
18.Luzzati started Society in:
A.Italy*
B.Germany
C.England
D.USA
Ans:A
19.The primary objective of Luzzati to help the ---------people
A.Middle class people*
B.Upper class people
C.Farmers
D.Low income people
Ans:A
20.The goods produced by the dairy corporation in Denmark are sold under the trademark:
A.Federal
B.Rural
C.Bull
D.Lurbrand*
Ans:D
21.The Co-operative farms in USSR are known as:
A.Kolkhoz*
B.Bull
C.Creamery
D.None of these
Ans:A
22.The members of KOLKHOZ are organized into working group are known as:
A.Mts
B.Artels
C.Brigades*
D.Dairy
Ans:C
23.----------is considered the supreme authority of a society.
A.Committee
B.Managing committee
C.Adhoc committee
D.General body*
Ans:D
24.The election of the members of a society shall be conducted according to the rule ----------of the Act.
A.35*
B.34
C.33
D.32
Ans:A
25.Civil procedure code came into force India on:
A.1-1-1909*
B.1-1-1908
C.1-3-1909
D.1-2-1909
Ans:A
26.--------organizations are managed democratically
A.Co-operative*
B.Capitalist
C.Private
D.None of  these
Ans:A
27.The Idea of commonwealth was first given by:
A.D.R.Gadgil*
B.R.S.Gupta
C.R.S.Patel
D.None of these
Ans:A
28.The first Moschave ovdim was established in:
A.1920
B.1919
C.1921*
D.1918
Ans:C
29.The chairman of AIRCSC:
A.Sastri
B.Gadgil
C.Venkitapai
D.Gorwala*
Ans:D
30.ACRC was setup in the year of:
A.1986*
B.1987
C.1985
D.1984
Ans:A
31.Sec.65 deals with:
A.Enquiry*
B.Audit
C.Election
D.Appointment
Ans:A
32.The determination of dispute by the decision of one or more persons is called:
A.Arbitration*
B.Audit
C.Surcharge
D.None of these
Ans:A
33.Rule 69 specifies the------------ procedure
A.Liquidation*
B.Arbitration
C.Registration
D.None of these
Ans:A
34.-----------means the formal expression of any decision of a Civil Court.
A.Decree*
B.Order
C.Appeal
D.None of these
Ans:A
35.Consumer Protection Act 1986,came into force on:
A.14-3-1987
B.10-3-1987
C.9-3-1987
D.15-4-1987
Ans:-----
36.--------is the document issued by the Court directing a person to appear before a Court
A.Decree
B.Award
C.Summons*
D.None of these
Ans:C
37.The year of payment of Bonus Act:
A.1972
B.1965*
C.1962
D.1963
Ans:B
38.---------is filling a petition by the aggrieved party before a higher authority.
A.Decree
B.Order
C.Appeal*
D.None of these
Ans:C
39.-------------is an economic remedy for economical adjustment.
A.Socialism
B.Capitalism
C.Mixed economy
D.Co-operation*
Ans:D
40.The book of original entry in Co-operative Society is:
A.Sales day book
B.Purchase day book
C.Cash book*
D.None of these
Ans:C
41.”Each For All”or”All for Each”is -------------of operation.
A.Objects
B.Motto*
C.Organization
D.None of these
Ans:B
42.The first Co-operative Society in:
A.1760
B.1761*
C.1758
D.1756
Ans:B
43.---------is the first Co-operative model in the world.
A.Diary
B.Raffeifen
C.Roach dale*
D.None of these
Ans:C
44.UNICOOP was established in 1961 by:
A.Japan*
B.Russia
C.Germany
D.Mexico
Ans:A
45.The area of Central Co-0perative Bank is:
A.All India
B.Kerala
C.India except J.K
D.A Revenue district*
Ans:D
46.NCDC was established in:
A.1963*
B.1962
C.1975
D.1974
Ans:A
47.AMUL is for:
A.Anand Milk Union Limited*
B.Anand Marketing Union Limited
C.Anand Managing Union Limited
D.None of these
Ans:A
48.Create Co-operators before creating Co-operatives pointed out by-----------committee.
A.Maclegan Committee*
B.Pandit
C.Metha
D.Ramanujan
Ans:A
49.Co-operative Principles were formulated by----------conference
A.Chicago
B.Newyork
C.Takio
D.Manchester*
Ans:D
50.World food day on:
A.October 16*
B.October 15
C.October 14
D.October 13
Ans:A
51.Co-operation has failed but it most succeed expressed by:
A.AIRCSC*
B.AIRCAC
C.ARICS
D.None of these
Ans:A
52.Sec.43 of the IPC deals with
A.Decree
B.Award
C.Forgery*
D.Plaint
Ans:C
53.Occupies an important position in the democratic setup of the society
A.The Secretary
B.The Chairman
C.The Accounts Officer
D.The President*
Ans:D
54.Sec-provides that a society are exempted from stamp duty.
A.36
B.38
C.40*
D.41
Ans:C
55.From-statement the Society prepared  the fiani accounts.
A.Receipts and disbursement*
B.Income statement
C.Sales day
D.None of these
Ans:A
56.Subjudice means:
A.Before a judge*
B.Not Judicially
C.Before government
D.None of these
Ans:A
57.means the document itself produced for the inspection of the Court.
A.Secondary evidence
B.Primary evidence*
C.Decree
D.Award
Ans:B
58.Is an offence under Sec.477 of IPC
A.Falsification of Account*
B.Dishonesty
C.Breach
D.None of these
Ans:A
59.The contributors of Co-operative idea in England by Robert Owen and:
A.Raiffeisen
B.William king*
C.Schulze
D.None of these
Ans:B
60.The management of joint Stock Company is:
A.Board of directorate*
B.Committee
C.Chairman
D.None of these
Ans:A
61.Registration of Partnership is:
A.Compulsory
B.Necessary
C.Optional*
D.None of these
Ans:C
62.Expand NDDS:
A.National Diary Development Board*
B.National Diary Development Business
C.National Diary Development Bench
D.National Diary Development Bench
Ans:A
63.The KSCU is the biggest------body of the co-operative movement in the state.
A.General
B.Managing
C.Non official*
D.Official
Ans:C
64.HANTEX as the apex society established in:
A.1960
B.1961*
C.1963
D.1962
Ans:B
65.The head quarters of house Fed:
A.Calicut
B.Thrisur
C.Malappuram
D.Cochin*
Ans:D
66.In Kerala there are---------member of diary co-operatives.
A.3243
B.3245
C.3246
D.3249
Ans:-----
67.The area of urban bank:
A.Town
B.Municipality
C.Taluk
D.All of these
Ans:--------
68.The co-operative which serve the members other than by providing credit is called:
A.Primary Society
B.Non credit Co-operatives*
C.Urban Society
D.None of these
Ans:B
69.The ‘D Form’will be given to the branch of:
A.Primary
B.State
C.District Co-operatives
D.None of these
Ans:----------
70.-----------Central Co-operative bank for each revenue district in Kerala
A.One*
B.Two
C.Three
D.Four
Ans:A
71.The Diary farm of Europe is:
A.England
B.Denmark*
C.Germany
D.Italy
Ans:B
72.Sufficient Stamp should be affixed if the value exceeds:
A.6000
B.4000
C.7000
D.5000*
Ans:D
73.----------audit is a recently developed techniques adopted by the co-operative department.
A.Team*
B.Management
C.Find
D.Interim
Ans:A
74.In ---------kerala Land Reforms Act was passed.
A.1968
B.1969*
C.1970
D.1971
Ans:B
75.Audit fee calculated by Transport society is:
A.Hire charges collected*
B.Sales
C.Total Income
D.Wakescalt
Ans:A
76.The secretary of a Society may be:
A.Paid or honorary*
B.Paid
C.Honorary
D.None of these
Ans:A
77.As per Sec----------every member of a society shall exercise the vote in person.
A.22
B.21*
C.23
D.24
Ans:B
78.The self help made effective by originates is called:
A.Co-operative Society*
B.Sole trading concern
C.Partnership
D.Company
Ans:A
79.The Author of”Peoples bank for Northern India”is:
A.Mr.Duperman*
B.Gillani
C.Singh
D.Vastuva
Ans:A
80.The President of ICA:
A.Cameroom
B.Dane Pauline Green*
C.Smith
D.Jaitley
Ans:B
81.The resolution to start the Quit India movement was adopted by INC at its session held at:
A.Lucknow
B.Lahore
C.Bombay*
D.Calcutta
Ans:C
82.Who wrote the book”India ‘s Biggest Cover-up”discussing controversy surrounding Shbhas Chandra Bose’s death?
A.Anuj Dhar*
B.Sugatha Bose
C.Sarath Chandra Bose
D.Vishwas Patil
Ans:A
83.Who of the following was the lady representive of India at the Second Round Table Conference?
A.Sucheta Kripalani
B.Sarojini Naidu*
C.Vijayalakshmi Pandit
D.Lakshmi Sahgal
Ans:B
84.Jinnah declared which day as”Direct Action Day”:
A.16 August 1946*
B.16 July 1946
C.16 January 1946
D.16 June 1946
Ans:A
85.Who was the Chairman of the Partition Council?
A.M.A.Jinnah
B.Jawahar Lal Nehru
C.B.R.Ambedkar
D.Lord Mountbatten*
Ans:D
86.During the Civil Disobedience movement,who led the ‘Red Shirts’of North-Western India?
A.Mohammed Ali Jinnah
B.Khan Abdul Ghafar Khan*
C.Abdul Kalam Azad
D.Syed Ahmed Khan
Ans:B
87.In which year Sree Narayana Guru held an Ali Religious Conference at Advaitasram,Aluva?
A.1921
B.1923
C.1924*
D.1925
Ans:C
88.Who founded an organization called’Samatva Samajam’?
A.Brahmananda Sivayogi
B.Vagbhatananda
C.Vaikunda Swami*
D.None of these
Ans:C
89.’Vedadhikaranirupanam’is written by:
A.Chattambi Swamikal*
B.Sree Narayana Guru
C.Kumaran Asan
D.Vaikunda Swami
Ans:A
90.Who is popularly known by the epithet”Lincoln of Kerala”?
A.Pandit Karuppan*
B.Mannath Padmanabhan
C.Ayyankali
D.Chattambi Swamikal
Ans:A
91.Which amendment of the constitution added the words ‘Socialist and Secular in the Preamble’?
A.25th Amendment
B.42nd Amendment*
C.44th Amendment
D.41st Amendment
Ans:B
92.Writs can be issued for the enforcement of Fundamental Rights by:
A.All Courts in India
B.President
C.The Supreme Court only
D.Both the Supreme Court and the High Courts*
Ans:D
93.Which one of the following rights was described by Dr.B.R.Ambedkar as ‘the heart and soul of the constitution’?
A.Right to Equality
B.Right to Freedom
C.Right to Freedom of Religion
D.Right to Constitutional Remedies*
Ans:D
94.The most essential feature of a federal government is:
A.Supremacy of the Parliament
B.Supremacy of Judiciary
C.Division of powers between the federal and state governments*
D.Single Citizenship
Ans:C
95.Which house shall not be a subject for dissolution?
A.Lok Sabha
B.Rajya Sabha*
C.State Legislatures
D.None of these
Ans:B
96.Which article of the Indian Constitution deals with amendment procedure?
A.Article 368*
B.Article 354
C.Article 356
D.Article 357
Ans:A
97.In the context of the budget,the term guillotine is used with reference to:
A.Appropriation bill
B.Voting of Demands*
C.Consolidated Fund charges
D.Finance bill
Ans:B
98.Article 315 of the Indian Constitution provides for:
A.Finance Commission
B.Election Commission
C.Parliamentary Committees
D.Public Service Commission*
Ans:D
99.Part IV of Indian Constitution deals with:
A.Fundamental duties
B.Citizenship
C.Directive principles of State Policy*
D.Fundamental rights
Ans:C
100.How many kinds of emergencies are there according to our constitution?
A.Three*
B.Four
C.Two
D.Five
Ans:A



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email