28 January 2016

// // Leave a Comment

DENTAL HYGIENIST GRADE II,MEDICAL EDUCATION JANUARY 2016

DENTAL HYGIENIST GRADE II,MEDICAL EDUCATION
EXAM DATE:18-01-2016

1.Which of the following rivers of Kerala flows towards the east?
A.Bharatapuzha
B.Kabani*
C.Periyar
D.Chaliyar
Ans:B

2.Who is the author of “Mooshaka Vamsa Kavya”?
A.Athulan*
B.Damodara Chakyar
C.Sankaracharya
D.Kulasekhara Varma
Ans:A
3.Which of the following rulers of Kerala made the Temple Entry Proclamation of November 1936?
A.Swathi Tirunal Rama Varma
B.Chithira Tirunal Marthanda Varma*
C.Gowri Lakshmibhai
D.Uthram Tirunal Marhanda Varma
Ans:B
4.Ajantha Caves,the famous Buddhist site,is located in which of the following states?
A.Madhya Pradesh
B.Rajasthan
C.Orissa
D.Maharashtra*
Ans:D
5.Which of the following rivers was part of the ancient “Saptasindu”?
A.Yamuna
B.Ganga
C.Sutlej*
D.Godavari
Ans:C
6.Who among the following Prime Ministers played a major role in initiating the Planning Commission of India?
A.Jawaharlal Nehru*
B.Indira Gandhi
C.Lal Bahadur Shastri
D.Gulzarilal Nanda
Ans:A
7.The Government of India started the first Five Year Plan on the year-----------
A.1947
B.1949
C.1951*
D.1957
Ans:C
8.Which is the highest Peak in India?
A.Nanga Parbat
B.Annapurna
C.K2*
D.Nandadevi
Ans:C
9.Who led the Revolt of 1857 at Kanpur?
A.Nana Sahib*
B.Kunwar Singh
C.Lakshmi Bhai
D.Zeenat Mahal
Ans:A
10.The Theosophical Movement grew in India as a result of the leadership given it to by----------
A.Sarojini Naidu
B.Annie Besant*
C.Henry Vivian Derozio
D.Surendranath Banerjee
Ans:B
11.Indian National Congress was founded on the year--------
A.1880
B.1884
C.1885*
D.1889
Ans:C
12.Name the secret society organized by V.D.Savarkar
A.Bombay Presidency Association
B.Young Bengal
C.Indian Association
D.Abhinava Bharat *
Ans:D
13.Who among the following started the publication of Swadeshabimani newspaper with Sri.Ramakrishna Pillai as its editor?
A.V.T.Bhattatiripad
B.C.Krishnan
C.A.Ayyappan
D.Vakkom Moulavi*
Ans:D
14.Name the organization founded by Sri.K.P.Karuppan for the upliftment of the lower caste people in Kerala
A.Kochi Pulaya Maha Sabha*
B.Sadhu Jana Paripalana Sangham
C.Sahodara Prasthanam
D.Atma Vidya Sangham
Ans:A
15.Who shared the Nobel Peace Prize with Malala Yousafzai in 2014?
A.Kailash Sathyarthi*
B.Medha Patkar
C.Mukul Sinha
D.Swami Agnivesh
Ans:A
16.Which of the following nations have joined together for an active role in the rapidly evolving international order by the name”G5 Nations”?
A.Argentina,France,Indonesia,Latvia,Namibia
B.Brazil,China,India,Mexico,South Africa*
C.Austria,Belgium,Hungary,Kenya,Norway
D.Britain,Canada,France,Germany,India Answer
Ans:B
17.To which Ministry,Nirmala Sitaram is associated currently?
A.Ministry of Agriculture
B.Ministry of Foreign Affairs
C.Ministry of Corporate Affairs
D.Ministry of Commerce and Industry*
Ans:D
18.How many teams had participated in the 2015 World Cup Cricket?
A.11
B.12
C.14*
D.15
Ans:C
19.To which non-governmental organization,the Government of India has blocked funding,as it was affecting the public and economic interests of the country?
A.Ma Itri India
B.Greenpeace*
C.Agewell Foundation
D.Disha Foundation
Ans:B
20.Who propounded the theory of “Economic Drain of India”?
A.Karl Marx
B.Percival Spear
C.Mahatma Gandhi
D.Dadabhai Naoroji*
Ans:D
21.Utility waxes are used for which purpose?
A.Pressure indicating situations
B.Altering and adapting impression trays*
C.Bite Registration
D.Direct waxing procedures
Ans:B
22.Liquid catalyst is present with which type of impression material?
A.Poly ether
B.Poly sulfide
C.Condensation silicone*
D.Addition silicone
Ans:C
23.W:P Ratio of dental stone is
A.0.50-0.75
B.0.45-0.50
C.0.28-0.30*
D.0.22-0.24
Ans:C
24.Monophase technique uses
A.Lightbody impression material
B.Heavy body impression material
C.Putty consistency
D.Medium body impression material*
Ans:D
25.The best material to cement porcelain laminate veneer is
A.Zinc oxide eugenol cement
B.Giass ionomer cement
C.Zinc phosphate cement
D.Resin cement*
Ans:D
26.The stages of addition polymerization are all except
A.Induction
B.Free radical formation*
C.Chain transfer
D.Termination
Ans:B
27.The major constituent of reversible hydrocolloid impression material is
A.Agar
B.Sodium alginate
C.Water*
D.Silica
Ans:C
28.Cross linking agent in heat cured acrylic resin is:
A.Glycol dimethacrylate*
B.Benzoyl peroxide
C.Dibutyl phthalate
D.Methyl methacrylate
Ans:A
29.Figure-eight stropping motion is used for mixing
A.Reversible hydrocolloid
B.Poly ether
C.Irreversible hydrocolloid*
D.Poly sulfide
Ans:C
30.Dental plaster is which type of gypsum product?
A.Type I
B.Type II*
C.Type III
D.Type IV
Ans:B
31.The most common malignant neoplasm of the oral mucosa
A.Squamous cell carcinoma*
B.Basal cell carcinoma
C.Keratoacanthoma
D.Papilloma
Ans:A
32.The premalignant lesion usually associated with dysplastic changes histologically
A.Leukoplakia
B.Erythroplakia*
C.Leukoedema
D.None of the above
Ans:B
33.Pathologic loss of both enamel and dentin caused by biomechanicalloading  forces
A.Attrition
B.Abrasion
C.Abfraction*
D.Caries
Ans:C
34.Dentin deposited around pulp chamber throughout life of the tooth due to ageing
A.Secondary dentin*
B.Tertiary dentin
C.Primary dentin
D.None of the above
Ans:A
35.Localized masses of calcified tissue in the pulp that  resemble normal dentin
A.True denticle*
B.Diffuse calcification
C.False denticle
D.Cementicle
Ans:A
36.Pink tooth of mummery is caused by
A.Attrition
B.Mercury poisoning
C.Caries
D.Internal resorption*
Ans:D
37.Cementicles are small foci of calcified tissue which lie in the
A.Pulp
B.Dentin
B.Enamel
D.Periodontal ligament*
Ans:D
38.Pain is more apt to be a feature of
A.Acute caries*
B.Chronic caries
C.Arrested caries
D.None of above
Ans:A
39.Trench mouth disease is
A.Necrotizing ulcerative gingivitis*
B.Desquamative gingivitis
C.Pregnancy gingivitis
D.Periodontitis
Ans:A
40.Most common microbial disease affecting calcified tissues of the teeth
A.Gingivitis
B.Resorption
C.Caries*
D.Attrition
Ans:C
41.Life saving drug in anaphylaxis
A.Nifidipin
B.Pencilin
C.Adrenalin*
D.Midazolam
Ans:C
42.Whining type of behavior means:
A.Shy behavior
B.Abused behavior
C.Complaint type of behavior*
D.Stubborn behavior
Ans:C
43.Which is used for caries diagnosis
A.Embrace wetbond
B.Wand
C.Papacarie
D.Mini-Dcarie*
Ans:D
44.Stainless steel crown is:
A.Permanent restoration
B.Semi permanent restoration*
C.Temporary restoration
D.Self applied restoration
Ans:B
45.Which brushing trechnique is good for children
A.Fone’s technique*
B.Bass method
C.Modified stillman technique
D.Chatter method
Ans:A
46.Which is called as arch criminal
A.Sucrose*
B.Fructose
C.Xylitol
D.Manitol
Ans:A
47.Ormocer is
A.GIC
B.Poly carboxilyte
C.Pulpectomy medicament
D.Composite*
Ans:D
48.First clinically tested plantibody
A.CARO Rx*
B.BRAX Rx
C.CROME Rx
D.GENE Rx
Ans:A
49.Most commonly affected system in  dawn’s syndrome patient
A.Respiratory system
B.Renal system
C.Cardiac system*
D.Endocrine system
Ans:C
50.Choking off phenomenon is seen in
A.NaF*
B.SnF
C.APF
D.Amine fluoride
Ans:A
51.X-rays are
A.Particulate Radiation
B.Beta Rays
C.Photons*
D.Electrons
Ans:C
52.Titanium di Oxide is used in intensifying screen  as
A.Reactive Layer
B.Reflecting Layer*
C.Colourful Layer
D.Protective Layer
Ans:B
53.Trace amount of gold are sometimes added to silver halide crystals of X-rays films to improve their
A.Image Quality
B.Radiographic Density
C.Film Contrast
D.Sensitivity*
Ans:D
54.The technique based on Clesensky’s rule of isometry is
A.Bisecting Angle Technique*
B.Paralleling Technique
C.Right Angle Technique
D.Long Cone Technique
Ans:A
55.In the X-ray tube,X-rays originate from:
A.Filament
B.Anode*
C.Cathode
D.Focussing Cup
Ans:B
56.The main cause of foreshortening of the bisecting angle technique
A.Improper placement of film
B.Improper horizontal angulation
C.Vertical angulation of cone too flat or obtuse
D.Vertical angulation too acute or sharp*
Ans:D
57.The embossed dot of the film packet should always be placed
A.Towards the source*
B.Away from source
C.It doesnot matter
D.Away from source in mandible& towards the source in Maxilla
Ans:A
58.The radiograph that shows the crowns of rubber & lower teeth is called
A.IOPA Radiograph
B.Bitewing Radiograph*
C.True Occlusal Radiograph
D.Topographic Occlusal Radiograph
Ans:B
59.Placing the film in the fixer first result in
A.Film with fixer stain
B.Clear Film*
C.Mottled film
D.No change
Ans:B
60.Function of film badge
A.To protect from Radiation
B.To absorb radiation
C.To monitor radiation exposure*
D.To measure background radiation
Ans:C
61.The term”gingival col”refers to
A.Free gingival
B.Interdental gingiva*
C.Marginal gingiva
D.Attached gingival
Ans:B
62.Fibroblast helps in
A.Formation of collagen
B.Destruction of collagen
C.Formation and destruction of collagen*
D.No specific function
Ans:C
63.Stage 1 gingivitisis otherwise known as
A.Initial lesion*
B.Early lesion
C.Clinical lesion
D.Advanced lesion
Ans:A
64.Isolated area in which root is denuded of bone and covered by mucoperiosteum with intact marginal alveolar bone is knows as
A.Fenestration*
B.Dehiscence
C.Lipping
D.Stillman’s cleft
Ans:A
65.An example of anticalculus agent is
A.Chlorhexidine
B.Cetyl pyridium chloride
C.Povidine iodine
D.Pyrophosphate*
Ans:D
66.Acellular cementum covers
A.The middle third of the root
B.Cervical one third to half of the root*
C.Apical half of the root
D.Apical third of the root
Ans:B
67.Sodium lauryl sulphate in dentifrice is used as
A.Abrasive
B.Detergent*
C.Humectant
D.Flavouring agent
Ans:B
68.Common type of cement enamel junction is
A.Enamel overlapping cementum
B.Butt-joint
C.Cementum overlapping enamel*
D.Cementum and enamel fail to meet
Ans:C
69.Tripod effect is seen in
A.Palm and thumb grasp
B.Standard pen grasp
C.Modified pen grasp*
D.Modified palm and thumb grasp
Ans:C
70.Which of the following periodontal lingament fibre groups are not attached to alveolar bone?
A.Apical group
B.Horizontal group
C.Oblique group
D.Transeptal group*
Ans:D
71.Most effective method of sterilization in dental clinic is
A.Cold Sterilization
B.Hot air Sterilization
C.Autoclaving*
D.Boiling water sterilization
Ans:C
72.For painless extraction of lower molar;the most suitable method of local anesthesia is
A.Mental nerve block
B.Inferior alveolar nerve block
C.Local infiltration
D.Inferior alveolar nerve block with buccal nerve block*
Ans:D
73.Syncope is
A.A technique of local anesthesia
B.Usual complication of local anesthesia
C.Transient loss of consciousness*
D.A technique of sterilization
Ans:C
74.Trismus is
A.Swelling of cheek following dental extraction
B.Difficulty in opening mouth*
C.Condition of excessive bleeding
D.Nerve injury following extraction
Ans:B
75.Ideal autoclaving temperature used in dental clinic is
A.121 degree centigrade at 15 lbs pressure for 15 minutes*
B.136 degree centigrade at 24lbs pressure for 15 minutes
C.100 degree centigrade at 15 lbs for 20 minutes
D.100 degree centigrade at 24 lbs for 20 minutes
Ans:A
76.Most common impacted tooth in the dental arch is
A.Maxillary canine
B.Mandibular third molar*
C.Mandibular  canine
D.Maxillary third molar
Ans:B
77.Which of the following is not a muscle of mastication
A.Masseter
B.Succinatorc*
C. Temporalis
D.Lateral pterygoid
Ans:B
78.Majority of saliva is produced by
A.Parotid salivary gland*
B.Sublingual salivary gland
C.Submandibular salivary gland
D.Minor salivary glands
Ans:A
79.Amount of local anesthetic solution required for inferior alveolar nerve block anesthesia
A.3ml
B.3.5ml
C.2.5 ml
D.2ml*
Ans:D
80.It is break time in your clinic and you are alone there.A patient who had undergone dental extraction 2hrs earlier reported back in panic,complaining of bleeding.How will you logically handle the situation?
A.Send back the patient telling that the doctor is not here
B.Reassure the patient,prescribe some medication and send the patient back
C.Reassure the patient,seat him comfortably,apply fresh cotton pressure pack and inform the doctor*
D.Call emergency medical service
Ans:C
81.The typical inhibitor added to resin based composite is
A.Camphorquinone
B.Butylated hydroxyl toluene*
C.Silicone dioxide
D.Urethane di-methacrylate
Ans:B
82.The following materials are used for tooth bleaching EXCEPT
A.Hydrogen peroxide
B.Sodium Perborate
C.Calcium hydroxide*
D.Carbamide peroxide
Ans:C
83.Barbed broaches are used to
A.Extirpate pulpal tissues
B.Loosen the debris in cecrotic canals
C.Remove paper points or cotton from root canal
D.All of the above*
Ans:D
84.The area of the tooth that is most sensitive during cavity preparation is
A.Dentino-enamel junction*
B.Dentine
C.Enamel
D.Cemento-enamel junction
Ans:A
85.Treatment of acute apical abscess is
A.Endodontic therapy or extraction
B.Direct pulp capping
C.Incision and drainage*
D.Indirect pulp capping
Ans:C
86.Latrogenically formed debris by the cutting of enamel,dentine or cementum is called:
A.Beliby layer
B.Smear layer*
C.Sandwich layer
D.Cut layer
Ans:B
87.Atraumatic restorative treatment is done using
A.Zinc phosphate cement
B.Composite resin
C.Silicate cement
D.High viscosity glass ionomer cement*
Ans:D
88.Best method to sterilize paper point is:
A.Glass bead sterilizer*
B.Chemical sterilizer
C.Ethanol flame
D.Autoclave
Ans:A
89.Which is the idealluting cement for ceramic veneers
A.Glass ionomer
B.Zinc phosphate
C.Zinc polycarboxylate
D.Resin*
Ans:D
90.Delayed expansion of a zinc containing amalgam,when contaminated with moisture during condensation usually starts after
A.1 day
B.3-5 days*
C.3-4  weeks
D.2-3 months
Ans:B
91.Retarder used in Alginate impression material is:
A.Sodium alginate
B.Calcium sulphate
C.Trisodium Phosphate*
D.None of the above
Ans:C
92.Disinfection of alginate impressions can be done using:
A.2% Gluteraldehyde*
B.10% Gluteraldehyde
C.0.2% Gluteraldehyde
D.20% Gluteraldehyde
Ans:A
93.The structure that is primarily responsible for orthodontic tooth movement is:
A.Aiveolar bone
B.Periodontal ligament*
C.Cementum
D.Lamina Dura
Ans:B
94.Removable orthodontic appliance generally bring about;
A.Bodily movement
B.Root movement
C.Long axis rotation of teeth
D.Tipping of teeth*
Ans:D
95.Which among the following is a myofunctional appliance;
A.Twin block*
B.Hawley’s appliance
C.Expansion appliance
D.None of the above
Ans:A
96.Prevention of white spot lesion on enamel surface can be best done by;
A.Good oral hygiene maintenance
B.Using mouth washes
C.Periodic oral prophylaxis
D.All of the above*
Ans:D
97.Calcium sulphate hemihydrates is chemically;
A.Acrylic
B.Aiginate
C.Plaster of paris*
D.None of the above
Ans:C
98.Bacterial spores used to detect the extent of sterilization in autoclaving is
A.Lactobacillus acidophilus
B.Streptococcus mutans
C.Actino Bacillus
D.Bacillus steriothermophilus*
Ans:D
99.Space maintainer is most often indicated in:
A.Maxillary primary incisor area
B.Mandibular primary incisor area
C.Mandibular primary second molar area*
D.None of the above
Ans:C
100.Serial extraction procedure is:
A.Preventive orthodontic procedure
B.Interceptive orthodontic procedure*
C.Corrective orthodontic procedure
D.All of the above
Ans:B



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email