16 January 2016

// // Leave a Comment

DOWNLOAD LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT-AGRICULTURE(PLANT PROTECTION) ANSWER PAPER 2015

LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT-AGRICULTURE(PLANT PROTECTION)
EXAM DATE:25-02-2015
1.Seed Act was passed in:
A.1956
B.1966*
C.1955
D.1975
Ans:B

2.Flowering hormone used in pineapple:
A.Auxin
B.Gibberlin
C.Cytokinin
D.Ethylene*
Ans:D
3.A Selective herbicide:
A.2,4-D*
B.Glyphosate
C.Paraquat
D.Weed oils
Ans:A
4.Size of silt particle:
A.??2 mm
B.0.2 -2 mm
C.0.02 -0.2 mm
D.0.002-0.02 mm*
Ans:D
5.Irrigation method most suitable for vegetable crops:
A.Border irrigation
B.Furrow irrigation*
C.Basin irrigation
D.Ring irrigation
Ans:B
6.Aromatic and medicinal plants research station is located at:
A.Odakkali*
B.Vazhakkulam
C.Moncompu
D.Mannuthy
Ans:A
7.Uzi fly is the pest of:
A.Honey bee
B.Cattle
C.Mushroom
D.Silkworm*
Ans:D
8.Gladiolus is propagated by:
A.Sucker
B.Corms*
C.Bulbs
D.Seeds
Ans:B
9.Non branching variety of tapioca:
A.Sree Visakam
B.H-97
C.H-165*
D.H-226
Ans:C
10.Coconut hybrid preferred for cultivation in root with affected areas:
A.Kerasankara
B.Lakshaganga
C.Anandaganga
D.Chandrasankara*
Ans:D
11.Centre of origin of rubber:
A.Brazil*
B.India
C.Africa
D.China
Ans:A
12.Pheromone used for controlling melon fruit fly:
A.Cosmolure
B.Cuelure*
C.Ferrolure
D.Gyplure
Ans:B
13.A dioecious cucurbit
A.Bittergourd
B.Cucumber
C.Snakegourd
D.Coccinia*
Ans:D
14.Biopesticide containing Bacillus thuringiensis:
A.Dipel*
B.Elcar
C.Biopath
D.Spodocide
Ans:A
15.Karate is the trade name of:
A.Imidachloprid
B.Fenvalerate
C.Monocrotophos
D.Lamda cyhalothrin*
Ans:D
16.A fungal biocontrol agent used for soil borne pathogen:
A.Trichoderma*
B.Trichogramma
C.Pseudomonas
D.Matahizium
Ans:A
17.In red loam soil the red colour is due to high amount of:
A.Iron oxide*
B.Aluminium oxide
C.Copper oxide
D.Calcium oxide
Ans:A
18.Khaira disease is associated with:
A.Groundnut
B.Paddy*
C.Wheat
D.Coconut
Ans:B
19.A fruit rich in Vit A content:
A.Pineapple
B.Banana
C.Mango*
D.Papaya
Ans:C
20.Draining away water from rice field is advised for the control of:
A.Army worm
B.Rice hispa
C.Case worm*
D.Gall fly
Ans:C
21.Panchami,Kottanadan,Balankotta are varieties of:
A.Snakegourd
B.Cowpea
C.Ashgourd
D.Pepper*
Ans:D
22.One which is not dual purpose breed of cattle?
A.Nagore*
B.Ongole
C.Hariana
D.Kankrej
Ans:A
23.The year 2008 was celebrated as the international year of which crop?
A.Barley
B.Potato*
C.Maize
D.Bamboo
Ans:B
24.The queen of fruit is:
A.Banana
B.Mango
C.Mangosteen*
D.Grape
Ans:C
25.Maggot is the young one of:
A.Moth
B.Beetles
C.Flies*
D.Bugs
Ans:C
26.-----------is a soil borne disease
A.Blast
B.Quick wilt*
C.Bud rot
D.Loose smut
Ans:B
27.Short duration variety of mushroom released from KAU:
A.Anandan*
B.Arun
C.KAU local
D.Prakash
Ans:A
28.Biological control of the noxious weed parthenium is done by:
A.Neochectina
B.Crocidosema
C.Zygogramma*
D.Crytobagus
Ans:C
29.Rodenticide acting as acute poison:
A.Bromodiolone
B.Warfarin
C.Dicofol
D.ZnP*
Ans:D
30.Guava is generally propagated by:
A.Budding
B.Grafting
C.Layering*
D.Cutting
Ans:C
31.The number of Nendran Banana that can be accommodated in an area of 40 cents:
A.100
B.200
C.300
D.400*
Ans:D
32.Colour code of highly toxic pesticide:
A.Red
B.Yellow*
C.Blue
D.Green
Ans:B
33.Azhukal disease is most serious disease of:
A.Nutmeg
B.Vanilla
C.Cardamom*
D.Clove
Ans:C
34.An insecticide with fumigant action
A.Zinc phosphide
B.Aluminium phosphide*
C.Phorate
D.Carbaryl
Ans:B
35.The most common cover crop used in rubber plantation:
A.Stylosanthes
B.Tephrosia
C.Sunhemp
D.Puerreria*
Ans:D
36.Disease caused by virus:
A.Little leaf of brinjal
B.Root wilt disease of coconut
C.Katte disease of cardamom*
D.All of the above
Ans:C
37.The constituent of cheshunt compound is:
A.CuSo4 and quick lime
B.CuSo4 and ammonium carbonate*
C.Cuso4 and sodium carbonate
D.Cuso4 and slaked lime
Ans:B
38.Fusarium Pallidoroseum is an important entomopathogen of:
A.Rice stem borer
B.Core id bug
C.Cowpea aphid*
D.Red palm weevil
Ans:C
39.The ability of the seeds to germinate:
A.Dormancy
B.Viability*
C.Longivity
D.Vigour
Ans:B
40.Spray pump used for high volume spraying:
A.Knapsack sprayer
B.Rocker sprayer
C.Hand sprayer
D.All of the above*
Ans:D
41.Indian celebrates Farmers day in the memory of Ex-Prime Minister:
A.Lal Bahadur Shastri
B.Chaudary Charan Singh*
C.Morarji Desai
D.Jawaharlal Nehru
Ans:B
42.Metaldehyde is used for the control of:
A.Mite
B.Nematode
C.Bug
D.Snail*
Ans:D
43.The colour of registered seed tag is:
A.Yellow
B.White
C.Blue
D.Purple*
Ans:D
44.Generally,-----------------% of soil volume is comprised of soil organic matter.
A.5*
B.10
C.25
D.45
Ans:A
45.Instrument used for the measurement of light intensity:
A.Sunshine recorder
B.Hygrometer
C.Lux meter*
D.Cup anemometer
Ans:C
46.Flacheri disease of silkworm is caused by:
A.Virus*
B.Bacteria
C.Protozoa
D.Fungus
Ans:A
47.Method demonstration involves”
A.Individual contact method
B.Group contact method*
C.Mass contact method
D.All of the above
Ans:B
48.Vector which transmit Yellow Vein Mosaic in bhindi:
A.White fly*
B.Leaf hopper
C.Aphid
D.Mealy bug
Ans:A
49.Indu is a variety of:
A.Bottle gourd
B.Ash gourd*
C.Cassava
D.Colocasia
Ans:B
50.Order of whitefly is:
A.Coleoptera
B.Lepidoptera
C.Diptera
D.Hemiptera*
Ans:D
51.Interveinal chlorosis is due to the deficiency of:
A.N
B.P
C.Ca
D.Mg*
Ans:D
52.Study of Vegetables:
A.Horticulture
B.Olericulture*
C.Pomology
D.Floriculture
Ans:B
53.Nut weevil is a common pest of:
A.Cashew
B.Banana
C.Mango*
D.Coconut
Ans:C
54.Maximum amount of nitrogen per unit weight is in:
A.Groundnut cake*
B.Bone meal
C.FYM
D.Compost
Ans:A
55.Seed rate for tomato is:
A.200 g/ha
B.400 g/ha*
C.600 g/ha
D.800 g/ha
Ans:B
56.Fertilizer used for foliar spray:
A.Urea*
B.SSP
C.MOP
D.Rock phosphate
Ans:A
57.Cucumber variety exclusively used for salad purpose:
A.Pusa Swani
B.Pusa Seethal*
C.Arka Anamika
D.Arka Harit
Ans:B
58.The lower limit of available water for plants:
A.Field capacity
B.Saturation capacity
C.Permanent wilting point*
D.Re tensive capacity
Ans:C
59.Operation flood refers to development in production of:
A.Cereals
B.Silk
C.MilK*
D.Fish
Ans:C
60.Nata-de-coco is a processed product of:
A.Coffee
B.Nutmeg
C.Cocoa
D.Coconut*
Ans:D
61.A weed used as ornamental plant:
A.Eupatorium
B.Emilla
C.Lantana*
D.Vernonia
Ans:C
62.A free living nitrogen fixing bacteria:
A.Azospirillum*
B.Rhizobium
C.VAM
D.BGA
Ans:A
63.Bacterial will resistant variety o brinjal:
A.Sakthi
B.Anagha
C.Neelima*
D.Suvarna
Ans:C
64.Fungicide used for seed treatment:
A.Ziram
B.Carbendazim*
C.Mancozeb
D.Acephate
Ans:B
65.Growing of trees for aesthetic or scientific purpose refers to:
A.Arboriculture*
B.Agroforestry
C.Agrostology
D.Agrisilviculture
Ans:A
66.The net area under cultivation occupies % of total area in Kerala
A.22
B.32
C.52*
D.72
Ans:C
67.India ranks---------------in spice production.
A.First*
B.Second
C.Third
D.Fourth
Ans:A
68.National Research centre for cashew is at:
A.Kerala
B.Karnataka*
C.Bihar
D.Andra Pradesh
Ans:B
69.Ooze test is carried out for confirmation of disease caused by:
A.Fungus
B.Virus
C.Phytoplasma
D.Bacteria*
Ans:D
70.More honey is obtained from:
A.Indian bee
B.Italian bee
C.Rock bee*
D.Little bee
Ans:C
71.Panchayath Raj system introduced by:
A.G.V.K.Rao committee
B.Narasimha Rao committee
C.Belwanth Rai Mehta committee*
D.L.M.Singhvi committee
Ans:C
72.Use of resistant varieties in the IPM is an example of :
A.Biological control
B.Mechanical control
C.Physical control
D.Cultural control*
Ans:D
73.For preparing jelly the essential constituent in fruits is:
A.Pectin*
B.Cellulose
C.Sugar
D.Pigment
Ans:A
74.The practice of growing different crops of varying height,canopy orientation and rooting pattern is:
A.Multitier Cropping*
B.Mixed cropping
C.Multiple cropping
D.Inter cropping
Ans:A
75.A plant ideal for making carpet bed:
A.Phyllanthus
B.Cordylene
C.Croton
D.Alter nanthera*
Ans:D
76.Medicinal part of Kacholam is:
A.Root
B.Stem
C.Leaf*
D.Fruit
Ans:C
77.The best banana variety suitable as an intercrop of coconut:
A.Monthan
B.Nendran
C.Zanzibar
D.Njalipoovan*
Ans:D
78.Malathion belongs to the generic group:
A.Organophosphorous*
B.Organosulphur
C.Organochlorin
D.Carbamate
Ans:A
79.Which of the following has four pairs of legs?
A.Mite*
B.Rodent
C.Nematode
D.Bug
Ans:A
80.Which state is highest producer of rice?
A.Kerala
B.Andhra Pradesh
C.West Bengal*
D.Punjab
Ans:C
81.Against which one of the following Indian Princely states the government of India launched”The operation polo” to force its accession to the Indian Union?
A.Hyderabad*
B.Junagarh
C.Travancore and Cochin
D.Jammu and Kashmir
Ans:A
82.Name the only place in Kerala,where Black soil is found:
A.Chittur*
B.Punalur
C.Muzhappilangad
D.Edakkal
Ans:A
83.Jogfalls,the highest waterfall in India is located in the state of:
A.Himachal Pradesh
B.Karnataka*
C.Maharashtra
D.Megalaya
Ans:B
84.Which country is related to”B2B” relation to India?
A.Bangladesh
B.Burma
C.Bhutan*
D.None of these
Ans:C
85.Who is the first Chief Minister of newly formed state Telangana
A.K.T.Rama Rao
B.Chandrababu Naidu
C.K.Chandra Sekhara Rao*
D.K.Hareesh Rao
Ans:C
86.According to the Census 2011,Which one among the following Union Territories has the least population?
A.Daman and Diu
B.Lakshadweep*
C.Puducherry
D.Dadra and Nagar Haveli
Ans:B
87.The Supreme Court on May 7,2014 banned ‘Jalli Kattu’and bullock cart racing in Tamilnadu.The court also banned bullock  cart racing in the state of:
A.Madhya Pradesh
B.Cuttisgarh
C.Maharashtra*
D.Haryana
Ans:C
88.Name the book written by Dadabai Naoroji on Indian poverty and economy:
A.Indian Economy under British Raj
B.Poverty and Unbritish rule in India*
C.Economic Drain
D.British rule and Economic drain of India
Ans:B
89.The Hindustan Socialist Republican Association movement in Indian Freedom Struggle was founded in 1928,at:
A.Delhi*
B.Kanpur
C.Allahabad
D.Lahore
Ans:A
90.Geologically the oldest mountains amongst the following are:
A.The Western Ghats
B.The Himalayas
C.The Vindhyas
D.The Aravallis*
Ans:D
91.Which state is the largest producer of tobacco in India?
A.Kerala
B.Tamilnadu
C.Karanataka*
D.Maharashtra
Ans:C
92.Who raised patriotism to the pedestal of mother-worship and said “I Know my country as my Mother.I adore her,I worship her”?
A.Vivekananda
B.Aurobindo Ghosh*
C.B.G.Tilak
D.B.C.Chatterjee
Ans:B
93.The kuttiadi project in Kerala is located in:
A.Malappuram district
B.Palakkad district
C.Kozhikode district*
D.Wayand district
Ans:C
94.Who was the editor of the journal ‘Mitavadi’?
A.V.T.Bhattathirippadu
B.T.K.Madhavan
C.C.Krishnan*
D.Ramakrishna Pillai
Ans:C
95.Which organization was founded by Swami Sivanandha Paramahamsa in Malabar?
A.Sidha Samajam*
B.Vasudevasramam
C.Atmeeyasabha
D.None of these
Ans:A
96.Which day is observed as’Malala day’?
A.July 12,2013*
B.July 13,2013
C.July 7,2013
D.July 16,2013
Ans:A
97.Which among the following has been declared the first ‘Smoke free’ state in the country?
A.Uttarakand
B.Delhi
C.Haryana
D.Himachal Pradesh*
Ans:D
98.’Misrabhojanam’a new method of fight against the caste system in Kerala was started by:
A.Ayyankali
B.Sree Narayana Guru
C.T.K.Madhavan
D.None of these*
Ans:D
99.Who started the magazine ‘Sivayogavilasam’?
A.V.T.Bhattathirippadu
B.Vagbatananda*
C.Kumaranasan
D.K.Ayyappan
Ans:B
100.’Aruvipuram pratishta’was conducted by Sree Narayana Guru in:
A.1903
B.1887
C.1897
D.1883
Ans:Correct Answer is 1888


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email