9 January 2016

// // Leave a Comment

ELECTRICIAN/PUMP OPERATOR,REVENUE SOLVED PAPER 2015

ELECTRICIAN/PUMP OPERATOR,REVENUE
EXAM DATE:16-12-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.What is the form fator of pure sine wave?

A.0.11
B.1.01
C.1.00*
D.1.11
Ans:C

2.Chisels are made of:
A.High carbon steel*
B.High speed steel
C.Cast steel
D.Tungsten steel
Ans:A
3.A magnifying glass is used:
A.During filling operation
B.While taking precision measurements
C.During chipping operations*
D.During cutting operation
Ans:C
4.A delayed-action cartridge fuse is used for:
A.Motor circuits
B.Lighting circuits
C.Heating circuits*
D.None of these
Ans:C
5.The effect of smoke,acid and alkali is negligible on:
A.TRS wire
B.VIR wire*
C.Lead sheathed wire
D.Flexible wire
Ans:B
6.The inner tube of a HPMV lamp is  filled with:
A.Argon gas*
B.Halogen gas
C.Helium gas
D.Nitrogen gas
Ans:A
7.Total electrical degrees for a 4 pole AC machine is equal to:
A.1800
B.3600
C.7200*
D.10800
Ans:C
8.Which element is used as semiconductor material?
A.Copper
B.Plastic
C.Silicon
D.Tungston*
Ans:D
9.Highest dopped region in a transistor is:
A.Emitter
B.Base*
C.Collector
D.All equally
Ans:B
10.Energy radiated continuously in the form of light-waves is called:
A.Lumen
B.Illumination
C.Luminous intensity
D.Luminous-flux*
Ans:D
11.What is the working temperature of a thoriated tungsten filament?
A.16000C
B.17000C
C.18000C*
D.20000C
Ans:C
12.Impurities in an electrolyte can cause an internal short-circuit condition called:
A.Electrolysis
B.Depolarization*
C.Polarization
D.Local action
Ans:B
13.Permanent magnets are normally made of:
A.Aluminium*
B.Wrought iron
C.Cast iron
D.Alnico alloys
Ans:A
14.Induction instruments have found widest application as:
A.Watt hour meter
B.Frequency meter
C.Voltmeter
D.Ammeter*
Ans:D
15.The power factor of an ordinary electric bulb is:
A.Zero
B.Unity
C.Lagging
D.Leading*
Ans:D
16.Function of a relay is:
A.Fault detection*
B.Energize the tripping circuit
C.Both(A)and (B)
D.None of the above
Ans:A
17.The electrolyte of lead acid battery is:
A.H2SO4
B.PbSO4*
C.H2O
D.KOH
Ans:B
18.In ac AC circuit,the ratio of KW/KVA represents:
A.Load power factor
B.Form factor
C.Power factor*
D.Diversity factor
Ans:C
19.The ratio of average load to the maximum demand during a given period is known as:
A.Average factor*
B.Demand factor
C.Load factor
D.Power factor
Ans:A
20.The capacitance of a transmission line is a:
A.Series element
B.Shunt element
C.Either(A)or(B)
D.None of these*
Ans:D
21.If the diameter of conductor decreases,inductance of the line is:
A.Increased
B.Decreased*
C.Not affected
D.None of these
Ans:B
22.If the power factor of the load decreases,the line losses:
A.Not changed
B.Decreased*
C.Increased
D.Either(B)or(C)
Ans:B
23.Under operating conditions,the maximum stress in a cable is at:
A.Centre of conductor
B.End of conductor
C.Same*
D.Conductor surface
Ans:C
24.In practice,tap-changing is performed on load so that there is------------to supply
A.Interrupted
B.No interruption
C.Either(A)or(B)
D.None of these*
Ans:D
25.The principle cause of voltage variation in system is depend on:
A.Power factor*
B.Frequency
C.Size of conductor
D.Load
Ans:A
26.Forced-blast circuit breakers have--------------speed of circuit interruption.
A.Low
B.Medium
C.High
D.Very high*
Ans:D
27.The time current characteristics of a fuse has:
A.Direct*
B.Inverse
C.Linear
D.None of these
Ans:A
28.The melting point of fuse element should have:
A.Low
B.Medium*
C.High
D.Very High
Ans:B
29.Capacitive current breaking result is:
A.Current surges*
B.Harmonics
C.Arcing
D.Voltage surges
Ans:A
30.The voltage build-up process of a de generator is:
A.Difficult
B.Delayed
C.Infinite*
D.Cumulative
Ans:C
31.The voltage regulation of an over compound dc generator is always:
A.Negative*
B.Postitive
C.Zero
D.High
Ans:A
32.The normal value of the armature resistance of a dc motor is:
A.0.005
B.0.5*
C.10
D.100
Ans:B
33.A dc motor develops a torque of 200 N-m at 25 rps.At 20 rps it will develop a torque of--------------N-m.
A.128
B.160
C.200*
D.250
Ans:C
34.The speed of dc motor is inversely its:
A.Flux*
B.Voltage
C.Frequency
D.Pole
Ans:A
35.Which test for using to find stray losses on dc shunt motor?
A.Hopkinson’s
B.Swinburne’s
C.Field’s
D.Retradation*
Ans:D
36.A transformer has negative voltage regulation when its load power factor is:
A.Zero
B.Leading
C.Unity
D.Lagging
Ans:------
37.A T-T transformer cannot be paralleled with-----------transformer.
A.V-V
B.Y-Delta
C.Y-Y
D.Delta-Delta*
Ans:D
38.The rpm of turbo alternator has:
A.Low
B.Medium
C.High
D.Any of these*
Ans:D
39.The efficiency of a 3-phase induction motor is approximately proportional to:
A.S*
B.N
C.Ns
D.(1-S)
Ans:A
40.To change the DOR of repulsion motor is:
A.To shift brush position
B.To interchange phase and neutral*
C.To varying frequency
D.All of the above
Ans:B
41.In dual cycle the heat is added at:
A.Constant temperature and pressure
B.Constant pressure and constant volume*
C.Cosntant pressure and constant temperature
D.Constant pressure and adiabatic
Ans:B
42.The pipes connected with F.I.P and injector is made of:
A.Copper
B.Aluminium
C.Steel*
D.Braided P.V.C
Ans:C
43.Catalytic converter is fitted in between:
A.Intel manifold and fuel pump
B.Exhaust manifold and port
C.Inlet manifold and crank case
D.Exhaust manifold and silencer*
Ans:D
44.In maintenance free battery the plate grids are made of:
A.Lead and calcium*
B.Lead and antimony
C.Lead and arsenic
D.Lead and beryllium
Ans:A
45.Cylinder liners are made of:
A.Alloy steel
B.Cast iron*
C.Forged steel
D.Gun metal
Ans:B
46.Outward tilting of the front wheel at top in vertical line:
A.Negative camber
B.Positive caster
C.King pin inclination
D.Positive camber*
Ans:D
47.In torsion bar suspension the road shock absorbed the torsion bar by:
A.Compression
B.Tension
C.Twisting*
D.Deflection
Ans:C
48.The straightness of a cam shaft can be checked by:
A.Straight edge
B.Steel rule
C.Dial gauge*
D.Bevel gauge
Ans:C
49.De-dion axles are used in:
A.Rear five axle with independent suspension*
B.Rear dead axle with rigid axle suspension
C.Front live axle with independent suspension
D.Front dead axle with rigid axle suspension
Ans:A
50.The valves contain in the pressure cap of radiator is:
A.Vacuum and pressure valves*
B.Atmospheric and vacuum valve
C.Blow of valve
D.Thermostat valve
Ans:A
51.If the unsprung weight is kept maximum,causes:
A.Uncomfortable ride*
B.Better stability
C.Comfortable ride
D.Reduce side thrust
Ans:A
52.The energy produced by the engine is loss through the exhaust gas is:
A.10%
B.30%
C.25%
D.35%*
Ans:D
53.Thermostat is located in between:
A.Water pump and collector tank
B.Cylinder head and header tank*
C.Water pump and header tank
D.Water pump and water jacket
Ans:B
54.Knocking tendency in S.I.engine can be reduced by:
A.Increasing compression ratio
B.Increasing wall temperature
C.Decreasing engine speed
D.Increasing engine speed*
Ans:D
55.Most commonly used lubricants are made from:
A.Animal oil
B.Vegetable oil
C.Mineral oil*
D.Synthetic material
Ans:C
56.Unit of kinematic viscosity is:
A.Centi stock*
B.Centi poise
C.Milli stock
D.Milli poise
Ans:A
57.The ratio speed of cam shaft and skew gear of oil pump is:
A.2:1
B.3:1
C.1:1*
D.1:2
Ans:C
58.One Newton is equal to:
A.108 dyne
B.107 erg
C.105 erg
D.105 dyne*
Ans:D
59.The rolling tendency of the vehicle can reduced by:
A.Panhard rod
B.Stabilizer rod*
C.Radius rod
D.Bell crank
Ans:B
60.The centrifugal advance mechanism in the distributor is works in relation to:
A.Engine speed*
B.Engine load
C.Engine torque
D.Engine power
Ans:A
61.The energy conversion during brake application:
A.Mechanical energy to kinetic energy
B.Kinetic energy to heat energy*
C.Heat energy to mechanical energy
D.Kinetic energy to mechanical energy
Ans:B
62.Clutch facings are made of:
A.Asbestos*
B.Steel
C.Leather
D.Fabric
Ans:A
63.In diaphragm clutch the wear of the clutch lining causes the clutch pedal to:
A.Spongy
B.Pulsation
C.Hard
D.Normal*
Ans:D
64.The ratio of side force sustained and slip angle is called:
A.Self righting torque
B.Caster trail
C.Cornering force
D.Cornering power*
Ans:D
65.While driving through a curved road the driver has to steer the vehicle more than it theoretically required this condition is called:
A.Over steer
B.Under steer*
C.Neutral steer
D.None of these
Ans:B
66.The approximate to pressure in the power steer system is:
A.3Kpa
B.3Mpa
C.7Mpa*
D.30Kpa
Ans:C
67.The aspect ratio of the tyre is the ratio of:
A.Tyre section width/Tyre section height
B.Tyre section height/Tyre section width*
C.Strength of ply/No of ply
D.Rim size/Tyre size
Ans:B
68.The excessive positive camber on wheel causes the tyre to wear:
A.More at center
B.More at outer edge*
C.More at inner edge
D.More at sidewall
Ans:B
69.The cone clutches are used in:
A.Sliding mesh gear box
B.Constant mesh gear box
C.Epicyclic gear box
D.Synchro mesh gear box*
Ans:D
70.Which type of the tyre gives riding comfort at slow speed?
A.Cross ply*
B.Radial ply
C.Solid tyre
D.(B)and (C)
Ans:A
71.Which are the valves included in combination valves in hydraulic brake system?
A.Proportionating-Pressure differential-Brake valve
B.Proportionating-Metering Brake valve
C.Proportionating-Metering-Pressure differential valves*
D.Protection valve-Brake valve-Vacuum release valve
Ans:C
72.Minimum age for securing an Indian union driving license with authorization to drive transport vehicle:
A.21 years*
B.18 years
C.16 years
D.20 years
Ans:A
73.Which tool is used to give uniform tightness in a bolt or stud?
A.Ring spanner
B.Ratchet spanner
C.Torque wrench*
D.Allen wrench
Ans:C
74.What are the regulators are not necessary in charging system used with alternator?
A.Current regulator and voltage regulator
B.Speed regulator and voltage regulator
C.Voltage regulator and cut out
D.Current regulator and cut out*
Ans:D
75.The head lamp reflectors are made:
A.Spherical shape
B.Flat shape
C.Hyperbolic shape
D.Parabolic shape*
Ans:D
76.Who introduced first wind screen wiper in motor vehicle?
A.Willys knight
B.W.W.Burton
C.Diamler benz
D.Camille jentazy
Ans:----
77.Sludge is formed when the oil is mixed with:
A.Water*
B.Fuel
C.Ethyl
D.Exhaust gas
Ans:A
78.A.B.S.Stands for:
A.Auxillary Brake System
B.Anti lock Brake System*
C.Air Bag System
D.Air Brake System
Ans:B
79.Which gas is inflated in the air bag during collision?
A.Oxygen
B.Carbon di oxide
C.Hydrogen
D.Nitrogen*
Ans:D
80.Super charging in S.I.engine the possibility of detonation is:
A.Decreases
B.Increases*
C.Same
D.None of these
Ans:B
81.The land surrounded by sea on three sides is called:
A.Peninsula*
B.Coast
C.Island
D.Straits
Ans:A
82.Which planet is known as Red Planet?
A.Saturn
B.Mercury
C.Sun
D.Mars*
Ans:D
83.The twin of Narmada river:
A.Luni
B.Tapi*
C.Mahi
D.Sabarmati
Ans:B
84.Latitude and Altitude determines which climatic elements of a place:
A.Pressure and Wind system
B.Temperature
C.Rain fall pattern
D.All the above*
Ans:D
85.Which of the latitudes passes through the middle of our country?
A.Tropic of capricon
B.Tropic of cancer*
C.Equator
D.82030N
Ans:B
86.Which prevents the southwest monsoon winds from escaping from India?
A.Seas
B.Low pressure over Central Asia
C.Himalayas*
D.The Great Indian Desert
Ans:C
87.National Bank for Agriculture and Rural Development was established in:
A.1982*
B.1983
C.1984
D.1985
Ans:A
88.NOAPS-poverty alleviation scheme benefits which section of people:
A.Children
B.Women
C.Old people*
D.All the above
Ans:C
89.The only state in India that shows an excess of females over males is:
A.Kerala*
B.Punjab
C.West Bengal
D.Assam
Ans:A
90.Ranapratap Sagar dam is located in:
A.Orissa
B.Rajasthan*
C.Punjab
D.Maharashtra
Ans:B
91.The first organized agitation against orthodoxy in Kerala,for the rights of the depressed classes:
A.Guruvayur Sathyagraha
B.Mapila Outbreak
C.Vaikkom  Sathyagraha*
D.None of the above
Ans:C
92.Who published Vivekodayam?
A.Brahmananda Sivayogi
B.Narayana Guru
C.Sahodaran Ayyappan
D.Kumaranashan*
Ans:D
93.One important work of Chavarachan:
A.Atmanuthapam*
B.Udyannavirunnu
C.Atmavidhya
D.Sathyarthprakashika
Ans:A
94.Saivaprakasika Sabha started by:
A.Narayana Guru
B.Dr.Palpu
C.Thycaud Ayya*
D.Chattampi Swamikal
Ans:C
95.Which header was arrested during the time of Swati Tirunal Maharaja for his progressive ideas?
A.Narayana Guru
B.Vaikunda Swamikal*
C.Dr.Palpu
D.Vakkom Maulavi
Ans:B
96.For the outstanding services to his community he was nominated by the Travancore Government as a member of the Sree Moolam Praja Sabha:
A.Kumaranashan
B.Vakkom Maulavi
C.Sahodaran Ayyappan
D.Ayyankali*
Ans:D
97.Who among the following resigned from the membership of the Viceroys Executive Council as a protest against Jallian WallaBagh massacre?
A.MA Jinnah
B.Nehru
C.Ramaswami Naiker
D.C.Sankaran Nair*
Ans:D
98.During the company rule the widow Remarriage Act was drafted by:
A.Lord Dalhousie
B.Lord Canning*
C.Lord Clive
D.Lord Curzon
Ans:B
99.Number of east flowing rivers in Kerala:
A.4
B.3*
C.5
D.6
Ans:B
100.Oldest sports in the world:
A.Football
B.Cricket
C.Archery*
D.Tennis
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email