7 January 2016

// // Leave a Comment

FOREMAN(SERVICE WORKSHOP)-SIDCO SOLVED PAPER 2015

FOREMAN(SERVICE WORKSHOP)-SIDCO
EXAM DATE:23-12-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.An adjustable blade propeller turbine is called as:
A.Banki turbine
B.Pelton turbine
C.Kapian turbine*
D.Francis turbine
Ans:C

2.Newton’s law of viscosity depends upon the:
A.Shear stress and rate of strain*
B.Shear stress,pressure and velocity
C.Stress and strain in a fluid
D.Viscosity and shear stress
Ans:A
3.An oil of specific gravity 0.95 has kinematic viscosity of 0.28 Stokes at 380C.What will be its viscosity in Ns/m2?
A.0.0252
B.0.0311
C.0.2520
D.0.0266*
Ans:D
4.From the point of lower specific energy consumption,which of the following compressor are suitable for part load operation?
A.Centrifugal compressors
B.Single stage screw  compressor
C.Two stage reciprocating  compressor*
D.Two stage screw compressor
Ans:C
5.Which of the following processes does not involve a transfer of material?
A.Convection
B.Vaporization
C.Radiation*
D.Evaporation
Ans:C
6.For a given heat flow and for the same thickness,the temperature drop access the material will be maximum  for:
A.Steel
B.Copper
C.Refractory brick*
D.Glass –wool
Ans:C
7.Heat is conducted  through a 10 cm thick wall at the rate of 30 W/m2 when the temperature difference across the wall is 100C.What is the thermal conductivity of the wall?
A.0.03 W/mk
B.0.3 W/mk*
C.3.0 W /mk
D.30.0 W/mk
Ans:B
8.The ratio of energy transferred by convection to that by conduction is called:
A.Biot number
B.Nusselt number*
C.Stanton number
D.Peclet number
Ans:B
9.When all the conditions are identical in the case of flow through pipes with heat transfer, the velocity profiles will be identical for:
A.Liquid heating and liquid cooling*
B.Gas heating and gas cooling
C.Liquid heating and gas cooling
D.Heating and cooling  of any fluid
Ans:A
10.The silver coating on the glass surface of a Thermos bottle reduces energy that is it transferred:
A.Conduction
B.Convection
C.Radiation*
D.Friction
Ans:C
11.The steady state conditions in diffusion are governed by:
A.Fick’s second law
B.Fick’s first law*
C.Both (A)and (B)
D.Maxwell-Boltzmann’s law
Ans:B
12.Toughness of steel increased by adding:
A.Nickel*
B.Chromium
C.Sulphur
D.Tungsten
Ans:A
13.Material used for machine tool bed is :
A.High carbon steel
B.mild steel
C.alloy steel
D.East iron*
Ans:D
14.The eutectoid mixture of steel is:
A.A mixture of ferrite and cementite*
B.A mixture of ferrite and austenite
C.A mixture of austenite and cementite
D.Called pearlite
Ans:A
15.Hot rolling of mild steel is carried out:
A.At recrystallisation temperature
B.between 1000C to 1500 C
C.Below recrystallisation temperature
D.Above recrystallisation temperature*
Ans:D
16.Piston rings for engines are made of:
A.Cast iron*
B.Copper
C.Aluminium
D.Mild steel
Ans:A
17.Aluminium is not good for die casting because:
A.It is light and strong
B.It tends to react chemically with the die surface*
C.it takes longer time to cool
D.Its melting point is high and it expands on solidification
Ans:B
18.Which of the following processes is used to harden the steel?
A.Normalizing
B.Annealing
C.Carburizing
D.Quenching*
Ans:D
19.Which of the following is always true for an isothermal process of an ideal gas?
A.The pressure does not change
B.The internal energy does not change*
C.The volume does not change
D.No heat flows into or out of the system
Ans:B
20.A heat engine takes in 200 Joule of thermal energy and performs 50 Joule of work in each cycle.What is its efficiency?
A.12%
B.20%
C.25%*
D.80%
Ans:C
21.If a chemical reaction has a positive change in entropy,then:
A.The disorder of the system increases*
B.The reaction is exothermic
C.Heat goes from  the system into the surroundings
D.The Gibbs free energy is negative
Ans:A
22.Joule-Thomson coefficient is the slope of:
A.Constant enthalpy lines on T-s diagram
B.Constant enthalpy lines on T-p diagram
C.Inversion curve on T-s diagram
D.Inversion curve on T-p diagram*
Ans:D
23.Pressure reaches a value of absolute  zero:
A.At a temperature of -273K
B.Under vaccum condition
C.At the earth’s centre
D.When molecular momentum of system becomes zero*
Ans:D
24.The mathematical technique for finding the best use of limited resources in an optimum manner is known as:
A.Operation research
B.Linear programming*
C.Network analysis
D.Queuing theory
Ans:B
25.The first method invented for planning project was”
A.Bar Chart*
B.Milestone chart
C.Critical Path Method(CPM)
D.Programme Evaluation Review Technique(PERT)
Ans:A
26.Input output analysis is processed through:
A.Time and motion study
B.Value analysis
C.Transaction matrix  *
D.Product analysis
Ans:C
27.Positive slack on a PERT indicates that project is:
A.Behind the schedule
B.Ahead of schedule*
C.As per schedule
D.On critical path
Ans:B
28.Queuing theory is associated with:
A.Inspection time
B.Inventory
C.Production time
D.Waiting time*
Ans:D
29.The pin knuckle joint is subjected to:
A.Tosional shear stress
B.Double shear stress*
C.Axial compressive stress
D.Axial tensile stress
Ans:B
30.Thermal stresses are caused by due to:
A.Variation in temperature*
B.Specific heat
C.High temperature
D.Latent heat
Ans:A
31.When the diameter of the shaft is doubled,its torque transmitting capacity will be increased by:
A.16 times
B.2 times
C.4 times
D.8 times*
Ans:D
32.If the Poisson’s ratio is 0.25,then the ratio of shear modulus to the elastic modulus is:
A.0.25
B.0.4*
C.1.25
D.0.5
Ans:B
33.The poison’s ratio of carbon steel is:
A.0.41
B.0.21
C.0.29*
D.0.75
Ans:C
34.The process of addition of moisture to air at constant dry bulb temperature is:
A.Air conditioning
B.Humidification*
C.Sensible heating
D.Dehydration
Ans:B
35.Boiling temperature of Freon -22 is:
A.-33.330C
B.-78.50C
C.-29.80C
D.-40.70C*
Ans:D
36.In a psychometric process,the sensible heat added is 40 kJ.sec and latent heat added is 30 kJ/sec.The sensible heat factor for the process will be:
A.0.3
B.0.67
C.0.6
D.0.57*
Ans:D
37.The highest temperature in vapour compression cycle occurs at:
A.Receiver
B.Expansion valve
C.Compressor discharge*
D.Condenser discharge
Ans:C
38.Greenhouse effect refers to increase in:
A.Global temperature*
B.Carbon monoxide
C.Atmospheric pressure
D.Greenery
Ans:A
39.At the critical point of steam:
A.Boiling point  is 00C
B.Enthalpy of evaporation is zero*
C.Sensible heat is zero
D.Total enthalpy is zero
Ans:B
40.Concentration of solids  in boiler drum is controlled by:
A.Reducing dosage of chemicals
B.Blowdown*
C.Steam venting
D.Deaeration
Ans:B
41.What type of steam is generally used for power generation?
A.High pressure steam with super heat*
B.Dry saturated low pressure steam
C.Dry saturated  with very high pressure
D.Wet steam  with very high pressure
Ans:A
42.Profile of the gear tooth can be checked by:
A.Optical pyrometer
B.Sine bar
C.Bench micrometer
D.Optical projector*
Ans:D
43.Aut-collimator is used for measurement of:
A.Small angular differences*
B.Flatness
C.Concavity
D.Roughness of the surface
Ans:A
44.Which of the following is the most important  characterisitic of a measuring instrument?
A.Precision
B.Repeatability*
C.Sensitivity
D.Accuracy
Ans:B
45.For a strain gauge, high gauge factor results in:
A.Zero drift
B.Linear response
C.High sensitivity*
D.Low hysteresis
Ans:C
46.The most preferred process for casting gas turbine blades is:
A.Die moulding
B.Shell moulding
C.Investment moulding*
D.Sand casting
Ans:C
47.By which one of the following methods gray cast iron is usually welded?
A.TIG welding
B.MIG welding
C.Gas welding*
D.Arc welding
Ans:C
48.Submerged are welding takes place:
A.Under water
B.In a cloud of gas
C.Between work surfaces
D.Under a blanket of granular flux*
Ans:D
49.Silicon is added to electrode coating as:
A.A slipping agent
B.A slag former
C.A de-oxidant*
D.A colouring agent
Ans:C
50.The preheating of parts to be welded and slow cooling of the welded structure will reduce:
A.Cracking and incomplete fusion
B.Cracking and residual stress
C.Residual stress and incomplete penetration*
D.Cracking and underfill
Ans:C
51.Automotive crankshafts are made by:
A.Casting process
B.Welding process
C.Machining from rolled stock
D.Drop forging process*
Ans:D
52.An imaginary circle which by pure rolling action,gives the same motion as the actual gear and is called:
A.Addendum circle
B.Pitch circle*
C.Dedendum circle
D.Base circle
Ans:B
53.An engine produces  10 kW brake power by working with a brake thermal efficiency of 30%.IF the calorific value of fuel used is 40.000 kJ/kg,then what is mass fuel consumption?
A.0.5 kg/hr
B.3 kg/hr*
C.0.3 kg/hr
D.1 Kg/hr
Ans:B
54.Reference fuels for knock rating of SI engine fuels would include:
A.Iso-octane and a –methyl naphthalene
B.Normal octane and aniline
C.Iso-octane and n-hexane
D.N-heptane and iso-octane*
Ans:D
55.Morse test is used to find out:
A.Indicated horse power for multicylinder engines*
B.Shaft horse power
C.Mean effective pressure
D.Temperature of exhaust gas
Ans:A
56.By sypercharging the petrol engine,the chance of detonation:
A.Decreases
B.Increases*
C.Remains constant
D.None of the above
Ans:B
57.If the initial tension in the belt is increased,the power transmission capacity:
A.Is increased*
B.Is decreased
C.Remains same
D.Is independent to initial tension
Ans:A
58.Which of the following screw thread is stronger than other threads?
A.Square threads
B.Buttress threads*
C.Trapezoidal threads
D.V Threads
Ans:B
59.The thickness of thin cylinder is determined on the basis of:
A.Radial stress
B.Longitudinal stress
C.Circumferential stress*
D.Principal shear stress
Ans:C
60.While designing a flange coupling care is taken so that:
A.Shaft is the weakest component
B.Bolt is the weakest component
C. Flange is the weakest component
D.Key is the weakest component*
Ans:D
61.Process of removing moisture content of timber is called:
A.Drying
B.Seasoning*
C.Treating
D.Drilling
Ans:B
62.Size of the lathe is specified by:
A.Height of the centre above the lathe bed
B.Swing diameter over the bed
C.Swing diameter over the carriage
D.All the above*
Ans:D
63.The operation to prevent leakage through the riveted joint:
A.Welding
B.Caulking and fullering*
C.Hammering
D.Bending
Ans:B
64.---------------is hinged to the tool head of a shaper.
A.Saddle
B.Cross rail
C.Column
D.Clapper box*
Ans:D
65.Maximum bending moment due to moving load on a simple supported beam occur:
A.Under the load*
B.At mid span
C.At support
D.Any where on the beam
Ans:A
66.Value of gamma for air
A.4.1
B.1.4*
C.1.44
D.4.11
Ans:B
67.Manometer is used to measure:
A.Velocity
B.Discharge
C.Pressure*
D.Temperature
Ans:C
68.The size of cam depends upon the size of its:
A.Base circle*
B.Prime circle
C.Trace point
D.Pitch point
Ans:A
69.Co-efficient of discharge Cd=
A.Cc x Cv*
B.Cv/Cc
C.Cv+Cc
D.Cv-Cc
Ans:A
70.The most efficient cycle is:
A.Diesel
B.Carnot*
C.Joules
D.Petrol
Ans:B
71.50 Mega Pascal:
A.50 N/mm*
B.50 N/m2
C.500 N/mm2
D.50 N/cm2
Ans:A
72.Specific gravity of Mercury is:
A.16.3
B.12.9
C.1.36
D.13.6*
Ans:D
73.The process of generating a gear:
A.Peripheral milling
B.Roaming
C.Hobbing*
D.Angular milling
Ans:C
74.The operation of cutting of flat sheet to desired shape:
A.Pasrting
B.Blanking*
C.Slitting
D.Lancing
Ans:B
75.In which Turbine the rummer vanes are adjustable:
A.Francis
B.Pelton wheel
C.Caplan*
D.Deriaz turbine
Ans:C
76.The operation of maching several surfaces of a work piece simultaneously be feeding the table against a numbers of cutters having same or different diameters mounted on the arbour of the machine:
A.Mount milling
B.Gang milling*
C.Group milling
D.Form milling
Ans:B
77.Ability of material to deform under tensile load is called:
A.Malleability
B.Ductility*
C.Brittleness
D.Toughness
Ans:B
78.A device which holds and locates a work piece for a manufacturing operation:
A.Fixture*
B.Jug
C.V-block
D.G-Clamp
Ans:A
79.Venturimeter is used to measure the ------------of the liquid flowing in a pipe.
A.Velocity
B.Pressure
C.Colour
D.Discharge*
Ans:D
80.------------is the turning effect of force.
A.Rotory motion
B.Acceleration
C.Torque*
D.Velocity
Ans:C
81.The first Travelogue in  Malayalam language was written by:
A.Paremakkil Toma Kattanar*
B.Arnos Patiri
C.Fr.Clement
D.Anjelo Francis
Ans:A
82.The first Signatory to the Malayali Memorial was:
A.K.P.Sankara Menon*
B.G.P.Pillai
C.Dr.Palpu
D.Kandathil Varghese Mappila
Ans:A
83.Karmavipakam is the autobiography of:
A.Mannathu Padmanabhan
B.M.R.B
C.V.T.Bhattathiripad*
D.Premji
Ans:C
84.Arya Pallam is related with which of the following :
A.Salt Satyagraha
B.Guruvayur Satyagraha
C.Vaikom Satyagraha
D.Paliyam Satyagraha*
Ans:D
85.Which of the following is characterized as the most essential of all fundamental rights?
A.The Right to Equaltiy
B.The Right to Freedom*
C.The Right against Exploitation
D.The Right to Constitutional remedies
Ans:B
86.Who among the following belonged to the Serampore Missionaries?
A.Rev.Mead
B.Ringeltaube
C.C.M.Agur
D.William Carey*
Ans:D
87.LARR is a Central Act related to:
A.Labour
B.Land acquisition*
C.Women uplift
D.Space Research
Ans:B
88.Sujanandini Was started by:
 A.C.V.Kunhiraman
B.Paravur Kesavan Asan*
C.Swadesabhimani Ramakrishnapillai
D.C.Krishnan
Ans:B
89.Mokshapradeepam is a work of:
A.Swami Vagbhadananda
B.Vaikunda Swamikal
C.Brahmananda Sivayogi*
D.Chattampi Swamikal
Ans:C
90.The first Malayalam Newspaper banned by the Travancore Government?
A.Sandishtavadi*
B.Swadesabhimani
C.Jnanikshepam
D.Malayali
Ans:A
91.The first President of Nair Service Society was:
A.Mannathu Padmanabhan
B.G.P.PILLAI
C.K.Kelappan*
D.K.P.Kesavamenon
Ans:C
92.Mahatma Gandhi met Sreenanarayana  Guru at Varkala on:
A.1925 March 12*
B.1925 April 12
C.1928 January 13
D.1928 February 13
Ans:A
93.Govt.Brennen College was started by which of the following missionaries?
A.Basel Mission*
B.C.M.S.Missionaries
C.L.M.S.Missionaries
D.Serampore Missionaries
Ans:A
94.Chaturyantam is a work written by:
A.Fr.Anjelo Francis
B.Fr.Clement
C.Fr.Kiriyatti Ousep
D.Amos Patiri*
Ans:D
95.The Tatwaprakasika Asram was started by
A.Sahodaran Ayyappan
B.Poikayil Kumara Guru
C.Vagbhadanda*
D.Chattampi Swamikal
Ans:C
96.NITI is:
A.National Industrial Training Institute
B.National Institution for Transforming India*
C.National Information Technology Institute
D.National Information Training Institute
Ans:B
97.Malabar Economic Union was founded by:
A.C.Kesavan
B.C.Krishnan
C.Dr.P.Palpu*
D.C.V.Kunhiraman
Ans:C
98.Badhiravilapam is a poem written by:
A.Ulloor  S.Parameswara Iyer
B.Kumaran Asan
C.Vallathol Narayana Menon*
D.P.K.Narayana Pillai
Ans:C
99.The martyr of the Paliyam Satyagraha?
A.A.K.Gopalan
B.Kunhapi
C.Govinda Panikkar
D.A.G.Velayudhan*
Ans:D
100.The dance form Ramanattam was invented by:
A.Kottayam Thampuran
B.Kottarakara Thampuran*
C.Raja of Vettathunad
D.Zamorin of Calicut

Ans:B
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email