8 January 2016

// // Leave a Comment

HSST ENGLISH-JUNIOR,HSE SOLVED PAPER 2015

HSST ENGLISH-JUNIOR,HSE
EXAM DATE:27-11-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.2014 Man Booker Prize was won by
A.Richard Flanagan*
B.Jean Tirole
C.Patrick Modiano
D.Isamu Akasaki
Ans:A

2.Name the freedom fighter who went to jail with her two month old baby due to the participation in the Civil Disobedience Movement?
A.Ammu Swaminathan
B.Swarnakumari
C.Kuttimalu Amma*
D.Akkama Cheriyan
Ans:C
3.’Athmavidya Sangham’was founded by-----------?
A.Ayyan Kali
B.Chattampi Swamikal
C.Brahmananda Sivayogi
D.Vagbhadananda*
Ans:D
4.The Bollywood actor who has been appointed as UNICEF’s Goodwill Ambassador for South Asia?
A.Abhishek Bachan
B.Aamir Khan*
C.Ajay Devgan
D.Akshaykumar
Ans:B
5.C V Kunhuraman was the founder of --------?
A.Malayala Manorama
B.Swaraj
C.Malayalee
D.Kerala Kaumudi*
Ans:D
6.Which day is recently declared by UN as’International Yoga Day’?
A.June 21*
B.August 22
C.December 10
D.October 24
Ans:A
7.The founder and editor of women’s magazine ‘Shrimati’?
A.Akkamma Cheriyan
B.Anna Chandi*
C.Arya Pallan
D.Lalitha Prabhu
Ans:B
8.’Wandering in many worlds’is the autobiography of------------?
A.K P Kesava Menon
B.T R Krishnaswami Iyer
C.V R Krishna Iyer*
D.T K Madhavan
Ans:C
9.The work of G Sankara Kurup which won the Kerala Sahitya Academy Award(1961)and Kendra Sahitya Academy Award(1963)?
A.Nimisham
B.Viswadarshanam*
C.Padhikante Pattu
D.Jeevana Sangeetham
Ans:B
10.In which  venue Rohit Sharma made the highest individual ODI score of 264 runs Sri Lanka?
A.Bangalore
B.Punjab
C.Chennai
D.Kolkata*
Ans:D
11.A relationship in which a less experienced learner acquires knowledge and skills under guidance of an expert
A.Cognition
B.Cognitive Apprenticship*
C.Apprentice learning
D.Co-operative learning
Ans:B
12.Which educationalist believed.”Psychic being within oneself to be the essence of his spiritual selves”
A.Karl Marx
B.Aurobindo*
C.Krupskaya
D.Gijubhai Badeka
Ans:B
13.Process whereby children adopt external standards as their own is termed as:
A.Internalization*
B.Reactions
C.Limitation
D.Intervention
Ans:A
14.Testing used during instruction to help’diagnosis’ is
A.Summative
B.Formative*
C.Internal
D.Grading
Ans:B
15.Intensive study of one Person or a situation is called
A.Correlation study
B.Case study*
C.Casual Comparative research
D.Micro Genetic study
Ans:B
16.The relationship between mean,median and mode is
A.Mode=2(median)-3(mean)
B.Mode=3(median)-2(mean)*
C.Mode=3(mean)-2(median)
D.Mode=2(mean)-3(median)
Ans:B
17.Complete list of members of population from which sampling unit are selected is known as:
A.Sampling notation
B.Sampling method
C.Sample criterion
D.Sampling Frame*
Ans:D
18.Two significant levels often used in social science research are:
A.0.01 & 0.03
B.0.01 &0.05*
C.0.001&0.005
D.0.001&0.008
Ans:B
19.Clubbing new information into existing schema is called:
A.Assimilation*
B.Accomodation
C.Equillibration
D.Disequilibrium
Ans:A
20.A child is unable to see the black board and often writes notes by looking into notebooks of nearby classmates.What inference will you draw on child’s difficulty
A.Children are mischievous
B.Black board writing is unclear for all children
C.Child has a poor vision*
D.Child doesn’t want to write from blackboard
Ans:C
21.What is the maximum period provided by the Constitution for President’s rule in a State?
A.6 months
B.1 year
C.3 years*
D.5 years
Ans:C
22.Who appoints the Comptroller and Auditor General of India?
A.President*
B.Prime Minister
C.Chief Justice of India
D.Finance Minister
Ans:A
23.Which of the following statement is correct in respect of Union list provided in the Constitution?
A.Government in Union Territories have exclusive powers on the subjects mentioned in the Union list
B.Central Government has exclusive powers on the subjects mentioned in the Union list*
C.Central Government and State Governments have exclusive powers on the subjects mentioned in the Union list
D.State Government has exclusive powers on the subjects mentioned in the Union list
Ans:B
24.Which one of the following is not mentioned in the preamble of the Indian Constitution?
A.Sovereign
B.Socialist
C.Secular
D.Sociologic*
Ans:D
25.What is the maximum age limit prescribed for supreme Court Judges?
A.60
B.62
C.65*
D.67
Ans:C
26.Which is the authority that evaluates and monitors the implementation of the Mahatma Gandhi Rural Employment Guarantee Act 2005?
A.Minister,Rural Development Government of India
B.Central Employment Guarantee Council*
C.District Collector
D.Panchayat Secretary
Ans:B
27.The system for distribution of essential commodities to the ration card holders through fair price shops under National Food Security Act.2013 is envisaged through?
A.Comprehensive Rationing System
B.Poverty and Hunger Index
C.Targeted Public Distribution System*
D.None of the above
Ans:C
28.Which among the following statement is incorrect with respect to The protection of Women from Domestic Violence Act 2005?
A.The domestic violence include both physical and mental abuse
B.The domestic violence include economic abuse
C.The Act applies to the aggrieved woman in married relationship and live-in relationship
D.The overall fact and circumstances of the case has nothing to do with determining the commission of domestic violence under the Act*
Ans:D
29.Which among the following is not ‘Information’bound to the made available under the Right to Information Act 2005?
A.All information recorded and published
B.All information recorded  and not marked secret but unpublished
C.All information relating to the personal matters of an individual forming part of his public life or related to any public activity
D.Information,the disclosure of which would cause a breach of privilege of the parliament*
Ans:D
30.The World organ donation day is celebrated every year on
A.6th August*
B.9th September
C.4th August
D.5th December
Ans:A
31.What is the name of the inn where Chaucer’s narrator meets the pilgrims?
A.Taffold Inn
B.Tabard Inn*
C.Southwark Inn
D.Three Kings Inn
Ans:B
32.Prothalamlon is a nuptial song on the occasion of the twin marriage of
A.Lady Victoria and Lady Katherine
B.Lady Belinda and Lady Bellona
C.Lady Elizabeth and Lady Victoria
D.Lady Elizabeth and lady Katherine*
Ans:D
33.The rhyme scheme of Shakespearian sonnet
A.abba abba cde cde
B.abab cdcd efef cc
C.abab cdcd efef gg*
D.ababa ababa cdcd
Ans:C
34.In which poem does this line occur Alas,alas,who’s injured by my love?”
A.The Canonization*
B.To a Skylark
C.A Valediction:Forbidding Mourning
D.The Love Song of J.Alfred Prufrock
Ans:A
35.When was Paradise Lost published?
A.1768
B.1669
C.1668
D.1667*
Ans:D
36.In the poem McFlecknoe,Flecknoe,the poet is compared to----------
A.Augustus Caesar*
B.Caligula
C.Postumus Agrippa
D.Julius Caesar
Ans:A
37.Identify the poem in which the following lines occur:The struggling pangs of conscious truth to hide.To quench the blushes of ingenuous shame.Or heap the shrine of Luxury and Pride with incense Kindled at the Muse’s flame.
A.Hymn to Adversity
B.Elegy Written in a Country Churchyard*
C.The progress of Poesy
D.The Bard
Ans:B
38.What is Hamlet’s hamertia?
A.Madness
B.Self-felusion
C.Procrastination*
D.Ambition
Ans:C
39.What’s Hecuba to him or he to Hecuba.That he should weep for her?Who is Hecuba mentioned in this monologue by a Shakespearean character?
A.Priam’s wife*
B.Kolanos’ wife
C.Agamemnon;s wife
D.Argurios’wife
Ans:A
40.Who speaks the epilogue in The School for Scandal?
A.Sir Oliver Surface
B.Charles Surface
C.Lady Teazle*
D.Mr.Colman
Ans:C
41.In “Ode:Intimations of Immortality”Wordsworth talks about------
A.Life after death
B.Devotion
C.Human folly
D.Pre-natal existence*
Ans:D
42.The speaker in”Ode to the West Wind”is considered to the author’s-----------
A.Alter-ego
B.Persona*
C.Personification
D.Poetic self
Ans:B
43.Whom does Ullysses refer to as ‘a savage race’ in Tennyson’s poem ‘Ullysses’?
A.The Trojans
B.The Persians
C.The Greeks*
D.The Spartans
Ans:C
44.The coast  of which country does the poet see across the sea in Mathew Arnold’s poem “Dover Beach”?
A.France*
B.Ireland
C.Spain
D.Portugal
Ans:A
45.Hopkins’poem ‘The Windhover’is notable for its use of---------
A.Sprung Rhythm*
B.Simile
C.Conceit
D.None of the above
Ans:A
46.The title of Charles Lamb’s essay “Dream Children”refers to--------
A.Ideal children
B.Children who dream
C.Children from a family called ‘Dream’
D.Children the author saw in a dream*
Ans:D
47.The heroine of Oscar Wilde’s play The Importance of Being Ernest was named--------
A.Jane
B.Gwendolen*
C.Tess
D.Elizabeth
Ans:B
48.Where was Oliver Twist the protagonist of Charles Dicknes’novel Oliver Twist born?
A.In an orphanage
B.In a prison
C.In a workhouse*
D.In a hospital
Ans:C
49.Wuthering Heights is a novel by------------
A.Charlotte Bronte
B.Branwell Bronte
C.Charotte Bronte
D.Emily Bronte*
Ans:D
50.The Mayor of Casterbridge like many of Hardy’s novels and stories is set in----------
A.The market town of Dorchester*
B.Stratford
C.The Lake District
D.The Scottish Highlands
Ans:A
51.Yeats’poem “Easter 1916”refers to-----
A.The poet’s experiences on Easter,1916 which he spent in Scotland
B.The agreement signed between Catholics and Protestants in Ireland on Easter,1916
C.The uprising of Irish freedom fighters on Easter,1916*
D.None of the above
Ans:C
52.Why is the poet sure that the unknown citizen in the poem”The Unknown citizen”lived a happy life?
A.Because he lived in a welfare state
B.Because we would have known if there had been anything wrong*
C.Because he had written in his diary that he was happy  with his life
D.Because he was honoured by the Government
Ans:B
53.What does Philip Larkin mean by the expression ‘Another church’in the poem”Church Going”?
A.A church like any other*
B.One among the many churches he visited
C.Another kind of church
D.None of the above
Ans:A
54.What according to the poet are the praying women in “In Santa Maria Del Popolo’incapable of?
A.Abandoning their faith
B.The grand gesture of the solitary man*
C.Sympathy for the suffering
D.Sacrifice for their faith
Ans:B
55.Virgina Woolf considered the fiction of her contemporaries-------
A.Superior to that of their predecessors
B.Inferior to that of their predecessors
C.Only different from that of their predecessors*
D.None of the above
Ans:C
56.Which of the following  notions does Bernard Shaw seem to support in Pygmalion?
A.Women must be independent
B.Money is more important than beauty
C.Knowledge is power
D.Correct pronunciation is necessary for social success*
Ans:D
57.Samuel Beckett’s play waiting for Go dot was first published in
A.English
B.Spanish
C.Russian
D.French*
Ans:D
58.The Portrait of an Artist as a Young Man can be described as
A.An epistolary novel
B.A picaresque novel
C.A kunstle roman*
D.Docufiction
Ans:C
59.Graham Greene’s Heart of the Matter is set in
A.India
B.Sierra Leone*
C.Nigeria
D.Scotland
Ans:B
60.Allan Sillitoe.author of the novel The Loneliness of the Long Distance Runner has been described as
A.A proletarian fictionist*
B.A formalist in fiction
C.A satirist
D.None of the above
Ans:A
61.Who bought forth the ‘Rasa Dhwani Siddhanta’?
A.Bharata
B.Manu
C.Vamana
D.Abhinavagupta*
Ans:D
62.Aristotle defined poetry as:
A.Pleasure
B.Medium of imitation*
C.Emotion
D.Spontaneous overflow
Ans:B
63.Which of the following is a “Vice of style”opposed to the ‘Sublime’according to Longinus?
A.Grandeur of thought
B.Dignified expression
C.Vigerous treatment of the passions
D.Affectation*
Ans:D
64.Who is called The Father of English Criticism’by Dr.Johnson?
A.John Dryden*
B.Philip Sidney
C.Wordsworth
D.Arnold
Ans:A
65.Who started that’Poetry is the spontaneous overflow of powerful feelings’?
A.Coleridge
B.Arnold
.C.Byron
D.Wordsworth*
Ans:D
66.Arnold’s ‘Touchstone Method’ is modelled on:
A.Aristotle’s ‘Cathartic Reversal’
B.Dryden’s Three Unities’
C.Longinus “Test of Poetic Greatness”*
D.Sidney’s ‘Classical Rules’application to poetry
Ans:C
67.Which of the following  movement was initiated with Derrda’s paper ‘The structure,Sign and Play in the Human Sciences’?
A.Classical structuralism
B.Traditional humanism
C.Empiricism
D.Post-structuralism*
Ans:D
68.What according to’Elain Showalter’is the reason for the impasse that feminist criticism had reached in the 1970s
A.The ‘Male’character of Theory itself*
B.Orthodox approach to male literary history
C.The women’s liberation movement
D.Reviewing past works by feminists
Ans:A
69.Which of the following is NOT one of the main points in Lacan’s ‘Insistence of the letter in the unconscious’?
A.There is no getting outside language
B.Human self or soul transcends the limits of language*
C.Language is intimately figurative
D.Human subject is constituted through entry into language
Ans:B
70.’Michel Foucault’elaborated upon the relationship between knowledge and power propounded by:
A.Kant
B.Saussure
C.Freud
D.Nietzsche*
Ans:D
71.Syntactic structures was published by
A.Saussure
B.Noam Chomsky*
C.Zellig Harris
D.Robert May
Ans:B
72.A simplified form of speech formed out of one or more existing languages used by people who have no other language in common is called----------
A.Pidgins*
B.Creole
C.Idiolect
D.Dialect
Ans:A
73.The language variety unique to a single speaker of a language is called------
A.Dialect
B.Idiolect*
C.Creole
D.Pidgins
Ans:B
74.The King James Bible was first published in
A.1611*
B.1612
C.1610
D.1567
Ans:A
75.Grimm’s law states the
A.Consonant shift*
B.Vowel shift
C.Medieval Latin elusion
D.Division of morpheme
Ans:A
76.Ablaut signifies change in
A.Consonant
B.Meaning
C.Pronunication
D.Vowel*
Ans:D
77.Minimalistic program is a continuation of------------
A.Generative Grammar*
B.Structural Linguistics
C.Historical Linguistics
D.Social Linguistics
Ans:A
78.The focus of Sociolinguistics is
A.The effect of the society on the language*
B.Language’s effect on the society
C.Effect of history on language
D.Effect of Political changes on language
Ans:A
79.Language was published  by
A.Noam Chomsky
B.Ferdinand de Saussure
C.Aldous Huxley
D.Leonard Bloomfield*
Ans:D
80.Who spoke of England and America as two countries separated by a common language
A.Winston Churchill
B.Bernard Shaw*
C.Ronald Regan
D.Leonard Bloomfield
Ans:B
81.What is the central theme of the verses in the ‘Geethanjali’?
A.Love
B.God
C.Quest for the divine and devotion*
D.Beauty
Ans:C
82.What is the name of the protagonist in Ellison’s ‘Invisible Man’?
A.Nameless*
B.Jack
C.Clifton
D.Ras
Ans:A
83.Why was Mian Abdulla(Midnight’s Children)assassinated?Because of:
A.He was the founder of ‘Free Islam Convocation’
B.His anti-partition stance*
C.Adam became his follower
D.Nadir Khan became his enemy
Ans:B
84.What is the new definition that ‘Jaya’(Harvest)discovers for ‘Winning’?Winning by:
A.Refusing
B.Surrendering
C.Revolting
D.Losing*
Ans:D
85.Which of the following is NOT one of the passions of ‘Benjamin Compson’(Sound and the Fury)?
A.Caddy
B.Jason*
C.Fire
D.The family golf course
Ans:B
86.The lines ‘I speak three languages,write in Two,dream in One’is a reference to the multilingualism of:
A.Toru Dutt
B.Kamala Das*
C.Ezekiel
D.Meena Alexander
Ans:B
87.When did ‘Sylvia Plath’attempt to join her dead daddy for the first time?
A.At the age of 10
B.At the age of 15
C.At the age of 20*
D.At the age of 25
Ans:C
88.What made Robert Frost choose the ‘Road not Taken’?
A.His desire to make an impact with his life*
B.To make money
C.To become famous
D.To be a role model
Ans:A
89.What metal was used in the bullet that killed ‘Brutus Jones’?
A.Gold
B.Iron
C.Copper
D.Silver*
Ans:D
90.What does the ‘Self-reliant’(Emerson’s ‘Self Reliance’)man dislike?
A.To Travel*
B.To speak his mind
C.To speak truth
D.To be optimistic
Ans:A
91.---------is the author of Black Skins White Masks
A.Bell Hooks
B.Malcolm X
C.Franz Fanon*
D.Aime Cesaire
Ans:C
92.Deep Ecology is----------
A.A school of thought which advocates return to nature
B.A philosophy which attempts to redefine the relationship between humans and nature
C.A movement or body of concepts that considers humans no more important than other species*
D.None of the above
Ans:C
93.The following is not generally associated with Queer Theory:
A.Judith Butler
B.Adrienne Rich
C.Michel Foucault
D.Homi Bhabha*
Ans:D
94.Trauma Theory links the experience of  trauma to
A.Language disorders
B.Identity politics
C.The evolutionary heritage of humans*
D.Patriarchy
Ans:C
95.The following is not a form of ‘New Feminism’:
A.Post-Feminism
B.Eco-Feminism*
C.Power Feminism
D.Third Wave Feminism
Ans:B
96.The phrase ‘Historicity of texts and the textuality of history’was coined by
A.Louis Montrose*
B.Stephen Green blatt
C.Alan Sinfield
D.Raymond Williams
Ans:A
97.The following is associated with Culture Studies:
A.Stuart Hall*
B.Jacque Derrida
C.Frantz Fanon
D.Edward Said
Ans:A
98.The following is not considered a Diasporic writer:
A.V.S.Naipaul
B.Chithra Banerjee Divakaruni
C.Derek Walcott*
D.Michael Ontadje
Ans:C
99.------------contributed some of the most important concepts and notions on the Public Sphere in the Twentieth Century.
A.Barbara Smith
B.Mikhail Bakhtin
C.Neam Chomsky
D.Jurgen Habermas*
Ans:D
100.Hyper-reality can be defined as----------
A.Extreme faithfulness to reality in representations
B.The inability of consciousness to recognize between reality and simulations of reality*
C.The empathetic involvement in representations of reality
D.None of the above
Ans:B



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email