15 January 2016

// // Leave a Comment

INSTRUCTOR,TAILORING & GARMENT MAKING,TECHNICAL EDUCATION QUESTION AND ANSWERS MARCH 2015

INSTRUCTOR,TAILORING & GARMENT MAKING,TECHNICAL EDUCATION
EXAM DATE:06-03-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Uneven stitch is a ------------stitch
A.Permanent
B.Temporary*
C.Marking
D.Decorative
Ans:B

2.The cotton cloth should be --------before cutting.
A.Wash
B.Pross
C.Shrink*
D.Dry clean
Ans:C
3.Fly placket is used in:
A.Kameez
B.Shirt
C.Shorts*
D.T-Shirt
Ans:C
4.Lengthwise of cloth is called:
A.Warp*
B.Weft
C.Selvedge
D.Yarn
Ans:A
5.------------is the most equipment used to make eyelet hole.
A.Bodkin
B.Shears
C.Scissors
D.Stiletto*
Ans:D
6.Length of measuring tape is:
A.150 cm
B.160 cm
C.152 cm*
D.162 cm
Ans:C
7.Fashion figure is divided into:
A.8 parts
B.6 parts
C.9 parts
D.10 parts*
Ans:D
8.----------are primary colours.
A.Red and yellow*
B.Orange and Green
C.Violet and orange
D.Blue and green
Ans:A
9.Shrinking means:
A.Weaving
B.Washing*
C.Gathering
D.Pressing
Ans:B
10.Casing is used with:
A.Velcro
B.Hook
C.Zipper
D.Elastic*
Ans:D
11.The perimeter of the pattern piece:
A.Contour
B.Layout
C.Nest
D.Draping
Ans:---
12.The wedge shaped panel is called:
A.Gore*
B.Gorge
C.Gusset
D.Lapels
Ans:A
13.Pin marking is used for-------------process.
A.Cutting
B.Pressing
C.Draping*
D.Layout
Ans:C
14.HBL Means:
A.Horizontal back line
B.Horizontal balance line
C.Horizontal bust line
D.All of these
Ans:----------
15.The true bias piece is cut on----------angle.
A.450*
B.600
C.750
D.900
Ans:A
16.The amount of space confined between dart legs:
A.Dart
B.Pleat
C.Dart distance
D.Dart intake*
Ans:D
17.The design variation of the garment is known as:
A.Style
B.Fashion*
C.Design
D.Structure
Ans:B
18.The direction of yarn in a fabric is known as:
A.Grain*
B.Grain line
C.Selvage
D.Warp
Ans:A
19.CE means:
A.Center front*
B.Center fold
C.Center flap
D.Center finish
Ans:A
20.For pattern manipulation,pattern cab be divided into equal or unequal parts.Each parts can be defined as:
A.Pieces
B.Yokes
C.Panels*
D.Godets
Ans:C
21.The marked pattern layout on fabric or paper is known as:
A.Paper pattern
B.Marker*
C.Layout
D.None of these
Ans:B
22.Distance from waist to hip is called:
A.Fork line
B.Seye
C.Bodyrise*
D.Depth of seye
Ans:C
23.Fly catch fixed on-----------side of trousers.
A.Front
B.Right*
C.Left
D.Under
Ans:B
24.------------equipment is used for draw the curve shapes on garment.
A.Curved scale*
B.Tailor’s square
C.Scale triangle
D.Measuring tape
Ans:A
25.--------is used for shape in dresses.
A.Pleat
B.Tuck
C.Dart*
D.Gathers
Ans:C
26.Which cloth is used for ‘Jeans’?
A.Woolen
B.Sattin
C.Cotton
D.Denim*
Ans:D
27.Models of  a dress is known as:
A.Silhouts*
B.Block pattern
C.Production pattern
D.Individual pattern
Ans:A
28.------------stitch is used for eyelet hole.
A.Sattin
B.Long and short
C.Button hole*
D.Couching
Ans:C
29.Which is natural colour?
A.Yellow
B.White*
C.Red
D.Blue
Ans:B
30.Two lines that falls at a predetermined point on the pattern:
A.Dart intake
B.Dart legs*
C.Dart width
D.Dart length
Ans:B
31.The traced copy of block pattern for manipulation to create new design is known as:
A.Basic pattern
B.Graded pattern
C.Working pattern*
D.Production pattern
Ans:C
32.Body of new born child is called:
A.Normal body
B.Human body
C.Infant body*
D.Abnormal body
Ans:C
33.Another name of needle plate in sewing machine:
A.Face plate
B.Bed plate
C.Side plate
D.Throat plate*
Ans:D
34.PPC means:
A.Production,Planning and Control
B.Production,Pattern and Control
C.Production,Perfect and Control
D.All of the above
Ans:----------
35.Star stitch is a-----------stitch.
A.Permanant
B.Temporary
C.Decorative
D.Marking*
Ans:D
36.The things which used in between garment and lining:
A.Interfacing
B.Interlining*
C.Facing
D.Binding
Ans:B
37.Which of the following  is not a animal fibre?
A.Cotton*
B.Wool
C.Silk
D.Nylon*
Ans:A,D
38.The science of study in the parts of Human body:
A.Anatomy*
B.Eight heads theory
C.Proportion
D.Analysing
Ans:A
39.Which type of machine used for edge finishing of knitted garments
A.Over lock*
B.Zig-zagger
C.Link Model
D.Blind stitching*
Ans:A,D
40.-------------is a vegetable fibre.
A.Linen*
B.Silk
C.Rayon
D.Polyster
Ans:A
41.Part of a sewing machine which helps to move the cloth forward while sewing:
A.Feed dog.*
B.Stitch regulator
C.Thump screw
D.Presser foot
Ans:A
42.---------------is a method for decorative edge finishing:
A.Binding
B.Facing
C.Piping*
D.Continuous binding
Ans:C
43.A machine attachment used for making frill:
A.Hemmer
B.Tucker
C.Zig-zagger
D.Ruffler*
Ans:D
44.--------figure is bend on the front side and back slightly round shape.
A.Stooping*
B.Errect
C.Pigeon chested
D.Hump back
Ans:A
45.What is done after making of paper pattern?
A.Stitching
B.Cutting
C.Layout*
D.Drafting
Ans:C
46.----------------wear the second finger of left hand while hand stitching
A.Thimble
B.Boukin
C.Finger shield*
D.Duplex board
Ans:C
47.Circumference of the armhole is called:
A.Depth of seye
B.Seye*
C.Bodyrise
D.Gorge
Ans:B
48.The diagrammatic representation of a garment is known as:
A.Style
B.Design
C.Pattern
D.Model
Ans:---------
49.----------sleeve is a variation of set in sleeves.
A.Raglon
B.Kimono
C.Puff*
D.Magyar
Ans:C
50.---------is the method of enlarging and reducing a pattern.
A.Grading*
B.Raising
C.Extending
D.Degrading
Ans:A
51.------------is an upper garment of long length below the knee and of loose fit.
A.Churidar
B.Salwar
C.Kurtha
D.Kameez*
Ans:D
52.-----------is the surface of a fabric maye soft,rough,fine and smooth.
A.Space
B.Texture*
C.Shape
D.None of above
Ans:B
53.Tax is added to:
A.Cost of material
B.Manufacturing price
C.Sales price*
D.All of above
Ans:C
54.------------is a combination of body and sleeve.
A.Puff sleve
B.Kimono sleeve*
C.Ragion sleeve
D.Bishop sleeve
Ans:B
55.A very narrow strip woven on both sides of cloth to prevent fraying and to strengthen the edges:
A.Warp
B.Weft
C.Selvedge*
D.Grain
Ans:C
56.-------------Stitch is used for shadow work.
A.Cross stitch
B.Sattin
C.Long and short
D.Herring bone*
Ans:D
57.An equipment used to press the circular parts of garments:
A.Sleeve board
B.Duplex board*
C.Needle board
D.Iron box
Ans:B
58.--------is used for make the pattern of garments.
A.Chart paper.
B.Glass paper
C.Newspaper
D.Brown paper*
Ans:D
59.----------is used in outside bust pockets of coats and waist coats.
A.Vent
B.Lapels
C.Welt
D.Flap*
Ans:D
60.Another name of tracing wheel:
A.Marking wheel*
B.Balance wheel
C.Fly wheel
D.All of above
Ans:A
61.Tiers are used in:
A.Shirt
B.Skirt*
C.Blouse
D.T shirt
Ans:B
62.Radiating darts are applied in ---------of garments
A.Armhole
B.Front
C.Neck*
D.Waist
Ans:C
63.Dolman is a variation of---------sleeve.
A.Raglon
B.Kimono*
C.Magyar
D.Puff
Ans:B
64.Halters are used in:
A.Skirt
B.Shirt*
C.Blouse
D.Trouser
Ans:B
65.An example of a fastener:
A.Inlay
B.Binding
C.Velcro
D.Hooks*
Ans:D
66.---------------fabric is an example of knitting.
A.Cotton
B.Woolen*
C.Nylon
D.Silk
Ans:B
67.-----------stitch is used as a outline stitch.
A.French knot
B.Buttonhole
C.Lazy(d)aisy
D.Stem*
Ans:D
68.For Drawing lines at right angles----------is used.
A.Tailor’s square*
B.Measuring tape
C.Tracing wheel
D.French curve
Ans:A
69.-----------is not a stitch in crotchet work.
A.Single
B.Double
C.Vent*
D.Trible
Ans:C
70.Holds the cloth firmly in place while stitching in a sewing machine:
A.Thump screw
B.Presser foot*
C.Stitch regulator
D.Feed dog
Ans:B
71.Fabric which is thermoplastic
A.Silk
B.Jute
C.Cotton
D.Polyster*
Ans:D
72.-------fabric can be easily bleached?
A.Rayon
B.Silk
C.Cotton*
D.Woolen
Ans:C
73.Height of normal figure is 162 cm.Bust is:
A.95 cm
B.91 cm*
C.101 cm
D.105 cm
Ans:B
74.The depth of seye is normally taken as:
A.1/4 bust*
B.1/6 bust
C.1/8 bust
D.1/12 bust
Ans:A
75.An example of knotting:
A.Lace
B.Wool
C.Cotton
D.Net*
Ans:D
76.----------is a type of decorative gathering.
A.Dart
B.Tuck
C.Pleat
D.Smocking*
Ans:D
77.An alternative term for starching of cotton cloth is:
A.Weighting
B.Sizing*
C.Mercerzing
D.Calendering
Ans:B
78.-----------is not a marking tool.
A.Tailors chalk
B.Tracing wheel
C.Marking chalk
D.Bodkin*
Ans:D
79.Choose the odd one:
A.Measuring tape
B.Scale triangle
C.Tailors square
D.Duplex board*
Ans:D
80.Tailors square’s arms are:
A.24”x12”*
B.28” x 14”
C.32”x16”
D.26”x13”
Ans:A
81.National school computerization programme is known as:
A.Rashtriya Uchadar Siksha Abhiyan
B.Sarva Siksha Abhiyan
C.Akshaya
D.Vidhyavahini*
Ans:D
82.Who was awarded the Dadasaheb Falke Award for 2013?
A.Soumitra chatterjee
B.K.Balachandar
C.Gulzar*
D.Pran
Ans:C
83.Which among the following is a non metal?
A.Cobalt
B.Bromine*
C.Chromium
D.Nickel
Ans:B
84.The venue of 2016 Olympics is:
A.Paris
B.Athens
C.Tokyo
D.Rio de Janeiro*
Ans:D
85.What is the ordinal status of Pranab Mukherjee among the Presidents of India?
A.11th
B.12th
C.13th*
D.14th
Ans:C
86.World Human Rights Day:
A.December-10*
B.October-8
C.September-16
D.June-5
Ans:A
87.The Indian National Congress passed the famous Poorna Swaraj resolution at:
A.Bombay
B.Lahore*
C.Calcutta
D.Madras
Ans:B
88.The science of space travel is called:
A.Atsronautics*
B.Aeronautics
C.Geonautics
D.Cosmonautics
D.Cosmonautics
Ans:A
89.Which among the following trophies is associated with Hockey?
A.Rangaswami Cup*
B.Durant Cup
C.Davis Cup
D.Champion’s trophy
Ans:A
90.’Kanneerum Kinavum’is the autobiography of which of the following renaissance leaders of Kerala:
A.K.P.Kesava Menon
B.V.T.Bhattathirippadu*
C.K.Kelappan
D.K.P.Karuppan
Ans:B
91.The famous ‘Swadeshabhimani’ paper was started publication in Travancore in 1905 by:
A.K.Ramakrishna Pillai
B.Muhammed Abdul Rahiman
C.G.P.Pillai
D.Vakkom Abdul Khadar Moulavi*
Ans:D
92.The minister who presented and passed the Kerala land reform  act of 1969:
A.C.Achyutamenon
B.E.M.S.Namboothirippadu
C.K.R.Gowri*
D.B.Wellington
Ans:C
93.The founder of’Prathyaksha Raksha Daivasabha’was:
A.Poykayil Yohannan*
B.Chattampi Swamikal
C.Chavara Kuryakose Eliyas
D.Nidhirikkal Mani Kathanar
Ans:A
94.The study of rocks is called:
A.Petrology*
B.Palaeontology
C.Epigraphy
D.Iktiology
Ans:A
95.Which among the following is not an internet search engine?
A.Yahoo
B.MSN India
C.Bark*
D.Altavista
Ans:C
96.Chairman of the 14th Finance Commission of India:
A.Vijay L Kelkar
B.Y.V.Reddy*
C.A.M.Khusro
D.C.Rangarajan
Ans:B
97.Which among the following was the cyclone that caused disasters in 2013?
A.Jal
B.Nilam
C.Laila
D.Phailin*
Ans:D
98.The “Tales of Athiranipadam’is the English translation of which of the following Malayalam works:
A.God of small things
B.Oru deshathinte Katha*
C.Neermatalam pootha kalam
D.Bilathi vishesham
Ans:B
99.Which among the following is the work by Sree Narayana Guru?
A.Vedadhikara Niroopanam
B.Jathikkummi
C.Darsanamala*
D.Atmavidya
Ans:C
100.The renaissance leader who led the Misrabhojanam at Cherai in Cochin:
A.Sahodaran Ayyappan*
B.Dr.Palpu
C.Vaikunda Swamikal
D.Ayyankali
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email