30 January 2016

// // Leave a Comment

JUNIOR ASSISTANT,CASHIER KSEB JANUARY 31,2015

JUNIOR ASSISTANT,CASHIER KSEB
EXAM DATE:31-01-2015

1.If the first day of the year 1991 was Tuesday what day of the week must have been on 1st January,1998?
A.Monday
B.Tuesday
C.Wednesday
D.Thursday*
Ans:D

2.Gopu is 5 years older than Amal .In 5 years,Gopu will be twice as old as Amal is now.How old is Gopu now:
A.15*
B.12
C.26
D.29
Ans:A
3.A solid cube of 4 inches  have been painted red,green and black on pairs of opposite faces.It has been cut into one inch cubes.How many cubes have only three faces painted?
A.4
B.8*
C.12
D.16
Ans:B
4.Find the odd one from the following :
A.CFIL
B.GJMP
C.KNQT
D.QRTW*
Ans:D
5.His FRIVOLOUS remarks sometimes become irritating.The word which is  most opposite to the meaning to the word given in capital letters.
A.Momentous*
B.Rude
C.Serious
D.Hateful
Ans:A
6.Professor:Erudite:--------
A.Overseer:Wealthy
B.Inventor:Imaginative*
C.Moderator:Vicious
D.Aviator:Licensed
Ans:B
7.Thomas drives his car 50 km towards eastward direction.He turned right went for 30 km then he turned west and drive for 10 km.How far is he from the starting point?
A.50 km*
B.60 km
C.100 km
D.20 km
Ans:A
8.How many 4’s are there preceded by 7 but not followed by 3?
2 1 7 4 2 6 9 7 4 6 1 3 2 8 7 4 1 9 3 8 3 2 5 6 7 4 3 9 5 8 2 0 1 8 7 4 6 3
A.Three
B.Four*
C.Five
D.Six
Ans:B
9.A student was asked to divide a number by 6 and add 12 to the number and then divided it by 6,getting 112 as the answer.The correct answer should have been:
A.122*
B.118
C.114
D.124
Ans:A
10.Preethi left her home at 11 am,travelling along Rout I at 30 kmph.At 1 p.m,her brother Praveen left home and started after her on the same road at 45 kmph.At what time did Praveen catch up to preethi:
A.3:30 pm
B.4:45 pm
C.5:00 pm*
D.4:15 pm
Ans:C
11.A number when divided by 119 leaves 19 as remainder.If the same number is divided by 17,the remainder obtained is:
A.10
B.7
C.3
D.2*
Ans:D
12.Three men travelled in each day of distance of 14 km;35km;38km;respectively.The distance after which they meet again is:
A.1230 km
B.1330 km*
C.1118 km
D.1730 km
Ans:B
13.Square root of 12+Square root of 12+Square root of 12+-------=?
A.3
B.4*
C.6
D.12
Ans:B
14.A mixture of 40 litre  of wine and water contains wine and water in the ratio of 3 to 1.How much water must be added to it so that the ratio of wine to water may be 5:2?
A.1 litre
B.3 litre
C.5 litre
D.2 litre*
Ans:D
15.Out of four numbers,the average of first three is 16 and that of last three is 15.If the last number is 18,the first number is:
A.20
B.21*
C.23
D.25
Ans:B
16.The simple interest on a sum equals 1/10 of itself in 4 years.
Then the rate of interest will be:
A.1 1/2 %
B.2 ½%*
C.2 ¾%
D.3 ¼%
Ans:B
17.If the price of a bag is Rs.75.00 before a discount of 15%,what is the final
A.Rs.11.20
B.Rs.50.00
C.Rs.63.75*
D.Rs.65.00
Ans:C
18.Sheela worked one weekened from 9.00 am until 4.30 pm at the rate of Rs.9.25 per hour,how much did she receive for both days?
A.Rs.112.75
B.Rs.127.72
C.Rs.138.75*
D.Rs.277.52
Ans:C
19.How many times are the hands of a clock at right angles in a day?
A.22
B.24
C.44*
D.48
Ans:C
20.Two trains 126 and 114 m long are running in opposite directions,one at the rate of 30 kmph and another one at 42 kmph.From the moment they meet will cross each other in:
A.10 sec
B.11 sec
C.12 sec*
D.13 sec
Ans:C
21.What is the minimum distance from the object for a healthy eye to have clear vision?
A.15 cm
B.20 cm
C.25 cm*
D.10 cm
Ans:C
22.Who discovered the law of gravity?
A.Copernicus
B.Isaac Newton*
C.Ptolemy
D.Galileo
Ans:B
23.Which is the most electronegative element?
A.Sodium
B.Oxygen
C.Nitrogen
D.Fluorine*
Ans:D
24.Which is the Jovian planet among the following?
A.Mercury
B.Venus
C.Jupiter*
D.Earth
Ans:C
25.If 4 CF lamps of 18 watts each were used for 5 hours daily,calculate the electricity charge for a month having 30 days at the rate of Rupees 3.00 for a unit:
A.Rs.32.40*
B.Rs.64.80
C.Rs.30.00
D.Rs.46.40
Ans:A
26.Name the process by which plants prepare their food.
A.Osmosis
B.Photosynthesis*
C.Florescence
D.Transpiration
Ans:B
27.Which instrument is used for estimating purity of the milk?
A.Lactometer*
B.Hydrometer
C.Pyrometer
D.Hygrometer
Ans:A
28.Which is the most malleable of all metals?
A.Copper
B.Silver
C.Gold*
D.Aluminium
Ans:C
29.Which part of the brain is affected when pain Killer is used?
A.Cerebellum
B.Pituitary
C.Hypothalamus
D.Thalamus*
Ans:D
30.Which is the colour of the outer most layer of the rainbow?
A.Red
B.Violet
C.Green
D.Orange*
Ans:D
31.Subramanya Sathakam and Sankara Sathakam were the earlier works of the poet:
A.M.P.Appan
B.P.Bhaskaran
C.Kumaranasan*
D.Vallathol Narayana Menon
Ans:C
32.Asia’s first arch dam that was constructed across the Kuravan and Kurathi hills:
A.Kulamavu Dam
B.Idukki Dam*
C.Banasura Sagar Dam
D.Mullaperiyar Dam
Ans:B
33.Kanthalur Salai was a famous:
A.Pictorial art form of kerala
B.Literary works in Malayalam
C.Festival celebrated in Kerala
D.Learning celebrated in Kerala*
Ans:D
34.The most important soil found in the Deccan trap area is:
A.Black soil*
B.Laterite soil
C.Saline soil
D.Alluvial soil
Ans:A
35.The state known as the Milk Pail of India:
A.Himachal Pradesh
B.Gujarat
C.Jammu and Kashmir
D.Haryana*
Ans:D
36.South India’s first high attitude cricket stadium situated in Kerala is:
A.Jawaharlal Nehru International Stadium
B.Krishnagiri*
C.Central Stadium
D.Dharmasala
Ans:B
37.The Freedom movement initiated from Bombay:
A.Non co-operation movement
B.Civil disobedience movement
C.Quit India Movement*
D.Rowlatt Satyagraha
Ans:C
38.India’s position in the Global Corruption Perception Index 2013 released by the Transparency International on 3rd December 2013:
A.94th*
B.76th
C.175th
D.3rd
Ans:A
39.First Lion Safari park in Kerala is:
A.Nilambur
B.Chinnar
C.Neyyar*
D.Eravikulam
Ans:C
40.United Nations Assembly adopted World Cities Day to be celebrated on:
A.November 30
B.February 28
C.May 1
D.October 31*
Ans:D
41.Varnacular Press Act of 1878 was proposed by:
A.Lord Lytton*
B.Lord Ripon
C.Lord Canning
D.Lord Dalhousie
Ans:A
42.For internal financing of the five year –plans,the government depends on:
A.Taxation only
B.Taxation,Public borrowing and deficit financing*
C.Public borrowing and deficit finacing
D.Taxation and public borrowing
Ans:B
43.The highly populated state in India is:
A.Maharashtra
B.Bihar
C.West Bengal
D.Uttar Pradesh*
Ans:D
44.The black granite statue of Lord Buddha known as Karumadikuttan is in:
A.Thiruvanathapuram
B.Alappuzha*
C.Kollam
D.Pathanamthitta
Ans:B
45.Vaikkom Satyagraha was started in the year:
A.1924*
B.1920
C.1946
D.1931
Ans:A
46.Misrabhojanam was the idea popularized by:
A.Mannathu Padmanabhan
B.Swami Vevekanandan
C.Sahodaran Ayyappan*
D.Brahmananda Swami Sivayogi
Ans:C
47.Miss Earth 2013 was crowned to
A.Alaxandra Brown
B.Alyz Henrich*
C.Teresa Fajksova
D.Sobhita Dhulipala
Ans:B
48.The Octopus shaped lake in kerala:
A.Vembanad
B.Kayamkulam
C.Akkulam
D.Ashtamudi*
Ans:D
49.The extremely sensitive atmospheric pressure recording instrument is:
A.Hygrometer
B.Microbaro variograph*
C.Aneroid barometer
D.Thermograph
Ans:B
50.A pass through a mountain ridge is called:
A.Col*
B.Core
C.Crater
D.Crevasse
Ans:A
51.The country separated from India by the Radcliff line:
A.Nepal
B.Afganistan
C.Pakistan*
D.Srilanka
Ans:C
52.The winner of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2013 was:
A.Mahavir Singh
B.Ronkon Sodhi*
C.Neha Rathi
D.Syed Ali
Ans:B
53.The present Governor of Kerala Shri Nikhil Kumar was the previous Governor of:
A.Nagaland*
B.Karnataka
C.Tamilnadu
D.Anthra Pradesh
Ans:A
54.Advaita Chinthapaddathi is the literary work of:
A.Sree Narayana Guru
B.Pandit Karuppan
C.Chattampi Swami*
D.Ayya Vaikundar
Ans:C
55.The river Narmada originates from:
A.Ranchi Plateau
B.Deccan Plateau
C.Maikal Hills
D.Amarkantak Plateau*
Ans:D
56.India got the observer status in the Arctic council on 15th May  2013 along with:
A.China,Italy,Singapore,Japan,South Korea*
B.China,Belgium,Moscow,Italy,Japan
C.Britain,Germany,France,Singapore,China
D.Japan,Australia,China,Italy,South Korea
Ans:A
57.The Sahithya Academy Award 2013 was announced for a Malayalam:
A.Novel
B.Autobiography*
C.Short story
D.Essay
Ans:B
58.The type of precipitation occurring in the form of rain and snow is :
A.Hail
B.Drizzle
C.Sleet*
D.Fog
Ans:C
59.The first labour leader from India was:
A.V.T.Bhattathirippad
B.Vakkom Moulavi
C.Ayya Vaikundar*
D.Ayyankali
Ans:C
60.The Gateway of Wayanad is:
A.Lakkidi*
B.Sulthan Bathery
C.Kalpetta
D.Neelimala
Ans:A
61.The governor is the agent of:
A.State government
B.Union government*
C.Both the central government and the state government
D.None of the above
Ans:B
62.Which of the following articles of the Indian constitution guarantees public service commission for union and for the states?
A.Article 315*
B.Article 316
C.Article 317
D.Article 318
Ans:A
63.Which of the following  articles of the Indian constitution ensures duties and powers of the comptroller and auditor general of India?
A.Article 148
B.Article 149*
C.Article 150
D.Article 151
Ans:B
64.Which of the following amendment Act is reducing voting age from 21 to 18 years?
A.61 Amendment Act 1989*
B.62 Amendment Act 1989
C.63 Amendment Act 1989
D.64 Amendment Act 1989
Ans:A
65.The Indian constitution has adopted rule of law from the following countries:
A.On the provisions of USA
B.On the provisions of Japan
C.On the provisions of Britain*
D.From Britain with certain modifications
Ans:C
66.Which country does not have double citizenship?
A.India*
B.The USA
C.Switzerland
D.None of the above
Ans:A
67.Which article of the Indian Constitution gives abolition of untouchability?
A.Article 14
B.Article 15
C.Article 16
D.Article 17*
Ans:D
68.Organisation of Village Panchayat is associated with:
A.Fundamental Duties
B.Directive principles*
C.Fundamental rights
D.Constitutional obligations
Ans:B
69.In India,who is the real or administrative head of the Union Government?
A.President
B.Speaker of Lok Sabha
C.Prime Minister*
D.Vice President
Ans:C
70.”Basic structure of the constitution cannot be amended by parliament”.This is the famous judgement of supreme court:
A.Minerva Mills case 1980
B.Kesavanandha Bharati case 1973*
C.Berubari case 1968
D.None of the above
Ans:B
71.Use the correct form of article.There were  several battles between English and French in India.
A.The English and the French*
B.The English and French
C.An English and French
D.None
Ans:A
72.Turn the following into indirect  form Keats wrote,”A thing of beauty is a joy forever”.
A.Keats said that a thing of beauty was a joy forever
B.Keats wrote that a thing of beauty is a joy forever*
C.Keats wrote that a thing of beauty was a joy forever
D.Keats exclaimed that a thing of beauty is a beauty is a joy forever
Ans:B
73.Give the appropriate one word substitute Deliberate suffering for one’s sins:
A.Trepidation
B.Expiation*
C.Illusion
D.Intuition
Ans:B
74.The synonym of impertinent”
A.Courageous
B.Unlawful
C.Disrespectful*
D.Infallible
Ans:C
75.The antonym of benevolent:
A.Harmful*
B.Arrogant
C.Clever
D.Kind
Ans:A
76.Fill in the blanks with the correct verb form,choosing it from the alternatives given:The jury----------
Gives a unanimous verdict of ‘not guilty’
A.Was
B.Is
C.Has*
D.Have
Ans:C
77.Use appropriate preposition in the blank.
The situation is rather difficult to deal----------
A.On
B.With*
C.Of
D.In
Ans:B
78.Choose the correct adjective from the alternatives to fill in the blank.He is the --------advocate in the town.
A.Elder
B.Older
C.Eldest
D.Oldest*
Ans:D
79.Choose the correct form of adverb from the given alternatives.They seemed to have acted in haste.
A.With haste
B.Without haste
C.Hastily*
D.In a hasty manner
Ans:C
80.Rewrite the sentence in the passive voice
The news shocked the nation
A.The nation shook by the news
B.The news shaked the nation
C.The nation was shook  by the news
D.The nation was shocked by the news*
Ans:D
81.Which of the following provision of the Constitution directs the State to secure to all its citizens the right to work?
A.Article 41*
B.Article 42
C.Article 46
D.Article 44
Ans:A
82.Valmiki Ambedkar Awaas Yojana was launched for the benefit of:
A.Bonded laborers
B.Urban slum dwellers*
C.Tribals
D.Schedule Caste Women
Ans:B
83.Which of the following statements is true with respect to Prime Minister’s Rozgar Yojana?
A.It is applicable to all educated unemployed youth between  the age group of 18 to 30 years
B.It is applicable to the youth who have passed 5th standard
C.The officer responsible for implementing the scheme at the District level is the District collector*
D.None of the above
Ans:C
84.Which of the following schemes purports to address the specific vulnerability of each group of women in difficult circumstances through a home based holistic and integrated approach?
A.SWADHAR scheme*
B.Mahila Samridhi Yojana
C.STEP Scheme
D.Indira Gandhi Matritva Sahayog Yojana
Ans:A
85.Which of the following comes under the community structure for the rural side under the Kudumbashree  Scheme?
A.Neighborhood groups
B.Area Development Societies
C.Community Development Societies
D.All the above*
Ans:D
86.Which of the following statements is not true with respect to Antyodaya Anna Yojana?
A.It was introduced with effect from December 2000
B.At the time of introduction of the scheme it was contemplated to provide 35 KGs of food grains per month to each  eligible family
C.Under the scheme the poorest among the BPL families are covered
D.National Food Security Act,2013 provides for the grievance redressal mechanism with respect to the Scheme*
Ans:D
87.Integrated Child Development Services aims to tackle malnutrition and health problems in children:
A.Below 5 years of age
B.Below 3 years of age
C.Below 6 years of age*
D.Below 10 years of age
Ans:C
88.Which of the following form primary target group of eligible candidates with respect to Indira Awaas Yojana Scheme?
A.Schedule Caste/Schedule Tribe
B.Widows and next kin of defense personnel killed in action
C.Minorities in BPL category
D.All the above*
Ans:D
89.Which of the following is not true with respect to Balika Samriddi Yojana?
A.It is applicable to girl children born on or after 15th August 1997
B.Under the scheme the girl child will be eligible for a post birth grant
C.The benefits of this scheme is available to any number of girl children born in a household*
D.The child covered under this scheme will become entitled to annual schlorships in the prescribed  rate for each successfully completed year of schooling
Ans:C
90.Which of the following central legislation provides for the work entilement  of 100 days per house hold per year which may be shared between different members of the same house hold?
A.National Rural Employment Guarantee Act*
B.Workmens compensation Act
C.Unorganised Workers social security Act
D.Minimum wages Act
Ans:A
91.Which of the technology  is mostly used in banking industry?
A.Bar code Reader
B.OCR
C.OMR
D.MICR*
Ans:D
92.What is the address given to a computer connected to a network called?
A.Internet Service Providers Address
B.IP Address*
C.Users Personal Address
D.URL
Ans:B
93.--------is a technique designed to decrypt the private message
A.Hacking
B.Unauthorized access
C.Phishing
D.None of the above*
Ans:D
94.--------software acts as an interface between User and the Internet.
A.Operating System
B.Yahoo
C.Browser*
D.NIC
Ans:C
95.Cyber laws are contained in the:
A.IT Act,2008
B.IT Act,2010
C.IT Act,2000*
D.IT Act,2012
Ans:C
96.Who found basis of the world wide web?
A.Charles Babbage
B.Tim Berners Lee*
C.Richard  Stallman
D.Ada Lovelace
Ans:B
97.Piracy is known as:
A.A type of VIRUS
B.Program error
C.Hijacking
D.Unauthorised copying of Software*
Ans:D
98.What is http?
A.Domain Name
B.Protocol*
C.Internet Service Prover
D.File Name
Ans:B
99.Spamming means:
A.Crashing
B.Spoofing
C.Unsolicited e-mail*
D.Email bombing
Ans:C
100.The programs stored in ROM are called:
A.Firmware*
B.Software
C.Hardware
D.None of the above
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email