18 January 2016

// // Leave a Comment

JUNIOR HEALTH INSPECTOR GR-II(NCA-ST) SOLVED PAPER DECEMBER 30,2015

JUNIOR HEALTH INSPECTOR GR-II(NCA-ST)
EXAM DATE:30-12-2015

1.A.P.J Abdul Kalam died in 2015 at:
A.Shilong*
B.Lahore
C.Kohima
D.Punjab
Ans:A

2.Who wrote the book ‘I know why the caged bird sing?
A.Nelson Mandela
B.La Gumal
C.Maya  Angelou*
D.Chinu Achebe
Ans:C
3.’The Women of Avignon’ is an artistic work of:
A.Vincent Van Gogh
B.Rodin
C.Andre Breton
D.Pablo Picasso*
Ans:D
4.Who invented vacuum tube?
A.John Kay
B.Lee De Forest*
C.Chadwick
D.Leo Szilard
Ans:B
5.Exponent of the theory of population
A.Thomas Malthus*
B.J.M.Keynes
C.Alfred Marshall
D.Walker
Ans:A
6.In India Postal Index Number came into being in
A.1971
B.1974
C.1972*
D.1975
Ans:C
7.The longest river in South India
A.Godavari*
B.Thapthi
C.Krishna
D.Periyar
Ans:A
8.The headquarters of Idukki district
A.Kattappana
B.Thodupuzha
C.Kumili
D.Painav*
Ans:D
9.The Partition of Bengal was cancelled in:
A.1907
B.1911*
C.1905
D.1920
Ans:B
10.Appiko movement is related to
A.Environment*
B.Foreign Trade
C.Medical Tourism
D.Foreign Investment
Ans:A
11.’Ananada Mahasabha’ founded by
A.Ayyankali
B.Vagbhatanandan
C.Brahmananda Sivayogi*
D.Pandit Karuppan
Ans:C
12.The First Catholic Sanskrit School in Kerala setup by
A.Fr.Dominic
B.Kuriakose Elias Chavara*
C.St.Paul
D.St.Augustine
Ans:B
13.Early name of Vaghbhatanandan
A.Kunjan
B.Kumaran
C.Narayan
D.Kunjikannan*
Ans:D
14.Who consecrated the idol of Shiva at  Aruvipuram in 1888?
A.Sree Narayana Guru*
B.Sahodaran Ayyappan
C.Dr.Palpu
D.Chattampi Swamikal
Ans:A
15.Who started’Al Islam’Arabic Malayalam monthly to popularize Arabic Malayalam?
A.Abdul Rahiman
B.Seethi Koya Thangal
C.Vakkom Abdul Khader Moulavi*
D.Vadakevettil Muhammed
Ans:C
16.Brian Lara is associated with
A.Hockey
B.Cricket*
C.Tennis
D.Chess
Ans:B
17.Which article of the Indian Constitution provide free and compulsory education for children upto 14 years?
A.44
B.51
C.32
D.45*
Ans:D
18.Brand Ambassador of Prime Minister’s Jan Dhan Yojana
A.Amitab Bachan*
B.Sharookh Khan
C.Shilpa Shetti
D.Kareena Kapoor
Ans:A
19.Present Vice  Chairman of Niti Ayog
A.Narendra Modi
B.Arun Jaitley
C.Aravind Panagariya*
D.K.Chandrasekhar
Ans:C
20.Director of the Malayalam film’Paadam onnu oru vilapam’
A.Aryadan Shoukath
B.T.V.Chandran*
C.Adoor Gopala Krishnan
D.K.Lohithadas
Ans:B
21.A commonly used food preservative is
A.Sodium chloride
B.Potassium chloride
C.Sodium benzoate*
D.None of these
Ans:C
22.The strongest force in nature is:
A.Gravitational force
B.Nuclear force*
C.Electrostatic force
D.Elastic force
Ans:B
23.The value of acceleration due to gravity(g)
A.Increases with height from earth’s surface
B.Decreases with height*
C.Remains constant with height
D.None of these
Ans:B
24.LPG means:
A.Liquid Petrol Gas
B.Liquid Petroleum Gas
C.Liquified Petroleum Gas*
D.None of these
Ans:C
25.Hydraulic lifts used to lift heavy loads works on the principle of
A.Boyle’s law
B.Charle’s law
C.Avagadro’s law
D.Pascal’s law*
Ans:D
26.I Angstrom(1 A8)=----------cm
A.’ “10^{-8}”’*
B.’”10^{-10}”’
C.’”10^{-5}”’
D.’”10^{-1}”’
Ans:A
27.Which among the following is the unit to express the power of lens?
A.Gandela
B.Angstrom
C.Dioptre*
D.Watt
Ans:C
28.1(a)m.u.means
A.’1/14’ of atomic mass of nitrogen
B.1 g of hydrogen
C.’1/12’ of atomic mass of carbon*
D.’1/16’of atomic mass of oxygen
Ans:C
29.Sound waves are
A.Longitudinal waves*
B.Transverse waves
C.Electromagnetic waves
D.None of these
Ans:A
30.The chemical bonding in carbon tetra chloride is
A.Ionic bond
B.Co-valent bond*
C.Double bond
D.Triple bond
Ans:B
31.The people experience blurred near vision when reading,sewing or working at computer due to the loss of elasticity of lens of eye that occurring in middle and old age.This is called:
A.Glaucoma
B.Astigmatism
C.Presbyopia*
D.Myopia
Ans:C
32.The part of brain located below the thalamus but just above the brain stem that govern body temperature,thirst,sleep and sex drive called as:
A.Cerebellum
B.Pons
C.Cerebrum
D.Hypothalamus*
Ans:D
33.Seedling of a plant grow straight upward in dark environment in order to reach the sunlight above the ground but start bending towards light this is due to
A.More growth occurs on dark side*
B.More growth occurs in light side
C.Growth is equal on both side
D.None of these
Ans:A
34.Hormone that causes liver to convert stored glycogen into glucose which is released into blood stream when the concentration of glucose in the blood stream fills to low
A.Insulin
B.Glucagon*
C.Cortisol
D.Calcitonin
Ans:B
35.Both Culex and Anopheles mosquitoes are the vector for the transmission of disease,the matching pair is
A.Anopheles-Filarial worm
B.Culex-Plasmodium parasite
C.Anopheles-Plasmodium parasite*
D.Culex –Pneumococcus
Ans:C
36.Erthro blastosis foetails occurs due to
A.”Rh^+”mother and ‘Rh^-“father
B.”Rh^+”mother and ‘*Rh”+”father
C.”Rh”antibodies of mother and”Rh^+”blood of child*
D.”Rh^”blood of mother and “Rh^----“blood of child
Ans:C
37.Downs syndrome is due to
A.44A+XXY
B.44A+XY
C.45A+XY*
D.44A+XO
Ans:C
38.Great,reduction in the quantity of lymphocytes that disrupts the proper functioning of immune system,This occurs due to:
A.AIDS*
B.Typhoid
C.Dengue fever
D.Malaria
Ans:A
39.Archeopterix shows a unique combination of characters of
A.Dinosaur and bird*
B.Dinosaur and crocodile
C.Bats and lizard
D.Calotus and bird
Ans:A
40.Organism can pass on characters that is acquired during its life time to its offspring,who gave this Idea?
A.Darwin
B.Hugo De Vries
C.Lamark*
D.Wallace
Ans:C
41.All are cause-specific categorization of adverse events following immunization(AEFI)except
A.Immunization anxiety related reaction
B.Immunization error related reaction
C.Unknown reaction*
D.Vaccine product related reaction
Ans:C
42.All are true about mass drug administration in filariasis except
A.Given to all above 2 years of age except pregnant and seriously ill patients
B.Indicated in highly endemic areas
C.Given only if the people have micro filaremia or disease manifestations*
D.At least 80% coverage has to be achieved
Ans:C
43.Which of these is a live vaccine?
A.Pentavalent vaccine
B.Measles vaccine*
C.Tetanus toxoid
D.Japanese encephalit is vaccine
Ans:B
44.A severely malnourished child 6 months to 72 months of age gets the following calories and proteins per day through ICDS programme
A.300 cals.10-12 grams protein
B.500 cals,12-15 grams protein
C.800 cals,20-25 grams protein*
D.1000 cals,25-30 grams protein
Ans:C
45.All the following are vaccine preventable diseases except:
A.Hepatitis B
B.Tuberculosis
C.Pulio
D.Kala azar*
Ans:D
46.Residual sprays used for the control of houseflies in areas of DDT resistance are all except
A.Methxychlor,chlordane*
B.Fenthion,diazinon
C.Dimethoate,malathion
D.Ronnel,malathion
Ans:A
47.All FRUs/CHCs should have
A.New born care corner
B.Special new born care unit and new born stabilization unit
C.New born stabilization unit
D.New born care corner and new born stabilization unit*
Ans:D
48.The membrane processes in water treatment are all except
A.Reverse osmosis
B.Ultra filtration
C.Super filtration*
D.Micro filtration
Ans:C
49.Disease that is transmitted through contact is called
A.infectious disease:
B.Contagious disease*
C.Communicable disease
D.Endemic disease
Ans:B
50.What is the route of administration of BCG vaccine?
A.Intravenous
B.Subcutaneous
C.Intradermal*
D.Intramuscular
Ans:C
51.Under the National Vitamin A pro phylaxis programme.Vitamin A pro phylaxis is given to children
A.Every 6 months upto the age of 5 years*
B.Every 6 months upto the age of 3 years
C.Only at 9 months of age
D.At 9 months and at 18 months of age
Ans:A
52.Amount of available chlorine in freshly prepared bleaching provider is:
A.33%*
B.40%
C.25%
D.53%
Ans:A
53.All are warning signs of cancer except
A.A lump or hard area in the breast
B.Unexplained weight loss
C.A persistent change in digestive and bowel habits
D.A swelling or a sore that gets better on treatment*
Ans:D
54.Sanitation barrier can best be provided by
A.Sanitary latrine
B.Disposal pit
C.Sanitary latrine and disposal pit*
D.Sanitary well
Ans:C
55.The new initiatives launched under the National Health Mission in 2013-2015 are all except
A.Rasthriya Bal Swasthya Karyakram
B.Kishori Shakthi Yojana*
C.Weekly Iron and folic acid supplementation programme
D.Rasthriya Kishore Swasthya Karyakram
Ans:B
56.The two stages involved in the purification of sewage in a septic tank are as follows
A.Aerobic digestion in the septic tank,anaerobic digestion  in the subsoil
B.Aerobic digestion both in the septic tank and in the subsoil
C.Anaerobic digestion both in the septic tank and in the subsoil
D.Anaerobic digestion in the septic tank ,aerobic digestion in the sub soil*
Ans:D
57.Family Planning Programme was made target free in
A.1996*
B.1998
C.1990
D.1999
Ans:A
58.Which of the following does not come under the purview of National Vector borne disease control programme?
A.Filariasis
B.Leishmaniasis
C.Japanese encephalitis
D.Hepatitis A*
Ans:D
59.Schemes implemented at the ICDS level are all except
A.SABLA-Rajiv Gandhi scheme for empowerment of adolescent girls
B.Kishori Shakthi Yojana
C.Indira Gandhi Matrutva Sahyog Yojana
D.Janami Suraksha Yojana*
Ans:D
60.Which of the following is not a mode of transmission of HIV virus?
A.Insect bite*
B.Blood contact
C.Sexual transmission
D.Mother to child transmission
Ans:A
61.Salient feature of Janani Suraksha Yojana is:
A.It provides cash assistance and institutional care during antenatal,intra natal and post partum period.*
B.It is a 100% state sponsored scheme
C.It is given only for the first live birth
D.This benefit scheme is only for the rural women
Ans:A
62.All are diseases transmitted by hard ticks except
A.Viral encephalitis
B.Tick typhus
C.Relapsing fever*
D.Tick paralysis
Ans:C
63.Which of the following combinations of disease are transmitted by mosquitoes?
A.Malaria,Chikungunya,Scrub typhus,Dengue
B.Kala azar.Dengue,Filariasis,Malari(a),Kyasanur forest disease
C.Kala azar,Dengue,Japanese encephalitis,Filariasis
D.Dengue,Japanese encephalitis,Malari(a)Chikungunya*
Ans:D
64.An epidemic curve may give all of the following information except
A.Common source or propagated spread of disease
B.Type of individuals involved in the epidemic*
C.Time relationship with exposure to a suspected source
D.Cyclical or seasonal pattern suggestive of a particular infection
Ans:B
65.Infection originating in a patient while in a hospital or any other health  care facility is called:A
A.Nosocomial Infection*
B.Opprotunistic infection
C.Physician induced or latrogenic disease
D.Exotic disease
Ans:A
66.Which of the following is not a criteria for a sanitary well?
A.There should be pucca drain
B.The well should be located at least 5 metres from likely sources of contaminations*
C.The well should be covered by a cement concrete cover
D.There should be a concrete platform extending around the well at least 3 feet in all directions
Ans:B
67.Termination of all transmission of infection by extermination of the infection by extermination of the infectious agent through surveillance and containment
A.Elimination
B.Extinction
C.Eradictation*
D.Endemicity
Ans:C
68.All are functions of ASHA except
A.Accompany pregnant women to the nearest health facility
B.Provide DOTS
C.Manages serious health conditions like viral fevers,chest pain ,etc*
D.Informs births and deaths in her village
Ans:C
69.Mechanism of action of Paris Green is:
A.Nerve poison
B.Contact poison
C.Blood poison
D.Stomach poison*
Ans:D
70.Which of the following statements are false?
A.Culicine mosquitoes breed in dirty and polluted water
B.Aedes mosquitoes breed in clean water
C.Mansonia breed in clean water coll lections*
D.Anopheline mosquitoes prefer clean water for breeding
Ans:C
71.A ‘problem village’ is all of the following except
A.Water is available at a depth of 10 metres*
B.No source of safe water is available within a distance of 1.6 Kilometres
C.Water is exposed to the risk of cholera
D.Water source has excess salinity,iron and fluorides
Ans:A
72.All are terms used to express the strength of sewage except
A.Grit and dust measurement*
B.Suspended solids
C.Chemical oxygen demand
D.Biochemical oxygen demand
Ans:A
73.An ideal disinfectant is all except
A.Should be amenable to detection by rapid simple analytical techniques
B.Should not leave any toxic byproducts after action
C.Should disinfect water so well that  there is no need for any residual effect*
D.Should destroy all pathogenic organisms present in the water
Ans:C
74.Which of the following is not a satisfactory agent for household purification of water?
A.High test hypochloride
B.Iodine
C.Perchloron
D.Potassium permanaganate*
Ans:D
75.The important uses of health information are all of the following except
A.For planning,administration and effective management of health services
B.For assessing the degree of satisfaction of the health care providers*
C.For assessing whether the health services are accomplishing their objectives
D.To quantify the  health problems of the community
Ans:B
76.All are activities included in the surveillance of drinking water quality except
A.Sanitary survey
B.Watertight protection*
C.Approval of construction and operating procedures of water works
D.Inspection of quality control in bottled water and manufacturing units
Ans:B
77.The conditions under which a pregnancy can be terminated under the MTP Act of 1971 are all except
A.Where pregnancy results from failure of any contraceptive device
B.Where pregnancy is the result of rape
C.Where pregnancy resulted due to the non-use of contraceptive and is not wanted by the couple*
D.Where there is substantial risk of the child being born with serious handicaps
Ans:C
78.Which of the following is used to detect the presence of microorganisms in milk?
A.Orthotolidine test
B.Phosphatase test
C.Methylene blue reduction test*
D.Standard plate count
Ans:C
79.Which of the following is not an effective control method for Cyclops?
A.Boiling
B.Low does chlorine at the rate of 1 ppm*
C.Abate
D.Lime
Ans:B
80.Which of the following is true of high temperature short time method of pasteurization of milk?
A.Milk heated to 70C for 15 seconds and then rapidly cooled to 40C*
B.Milk heated to 720C for 10 seconds
C.Milk heated to 63-660C for 15 seconds and then rapidly cooled to 40C
.D.Milk heated to 63-660C for 30 minutes and then rapidly cooled to 40C
Ans:A
81.Characteristics of good meat are all except
A.Should have an agreeable odour
B.Pale pink in colour*
C.Firm and elastic to touch
D.Not be slimy
Ans:B
82.Minimum standards for slaughter houses as prescribed under the Model Public Health Act 1955 are all except
A.Blood,offal etc should be discharged into public sewers and not dumped*
B.Floors and walls should be  impervious and easy to clean
C.Animals or meat found unfit for consumption should be destroyed
D.Meat shall be transported in fly proof covered vans
Ans:A
83.Which of the following is an unsatisfactory method of Infertility?
A.Net reproduction rate
B.Child woman ratio
C.General marital fertility rate
D.Marriage rate*
Ans:D
84.Infections which can be transmitted by food handlers are all except
A.Typhoid and paratyphoid fevers
B.Viral hepatitis
C.Staphylococcal infections
D.Pneumonia*
Ans:D
85.Adding  argemone oil to mustard oil is an example on
A.Food fortification
B.Food adulteration*
C.Food contamination
D.None of the above
Ans:B
86.The time limit for registering the event of births and deaths in India is
A.21 days for both*
B.14 days for both
C.7 days for births and 21 days for deaths
D.28 days for both
Ans:A
87.All are food standards except
A.Bureau of Indian standards
B.Agmark standards
C.Codex Alimentarius
D.National Nutrition policy*
Ans:D
88.The permissible limit of coliform organisms in drinking water is:
A.1-10/ml
B.Zero/ml*
C.Upto 100/ml
D.0-5/ml
Ans:B
89.All are water borne diseases except
A.Typhoid
B.Viral hepatitis A
C.Amoebiasis
D.Hookworm disease*
Ans:D
90.All are true regarding Couple Protection Rate(CPR)except
A.If CPR exceeds 60%,then demographic goal of NRR=1 can be achieved
B.It is an indicator of the prevalence of contraceptive practice in the community
C.It is the percentage of eligible couples effectively protected against child birth by sterilization methods*
D.It is the percentage of eligible couples effectively protected by against childbirth by one or the other approved methods of family planning
Ans:C
91.Which of the following is not an Injectable contraceptive?
A.NET-EN
B.Norplant*
C.DMPA
D.None of the above
Ans:B
92.A low sex ratio Indicates
A.Lower maternal mortality
B.Female infanticide*
C.Strong female child preference
D.Neglect of male child
Ans:B
93.Vital events include
A.Births and deaths
B.Marriages and adoptions
C.Legal separation and divorces
D.All of the above*
Ans:D
94.Post operative advice given to a patient who has  undergone vasectomy is:
A.No need for using any contraceptive right from the next day of surgery
B.Patient is not sterile immediately after the surgery*
C.No need to take any precautions with regard to lifting weights
D.Stitches need not be removed
Ans:B
95.The total process of collecting,compiling and publishing demographic,economic and social data pertaining at a specified time,to all persons in a country or delimited territory is called:A
A.Sample registration system
B.Record linkage
C.Census*
D.Lay reporting
Ans:C
96.Yojana Aayog or Planning Commission has been replaced by
A.Nitya Aayog
B.Niti Aayog*
C.Gram Aayog
D.Nidhi Jan Aayog
Ans:B
97.A 3G anganwadi is one
A.Where three generations of individuals are taken care of an provided for *
B.Where 3G facilities and Wifi facilities are available with computersand printe facility
C.Where there are 3 levels of health workers employed in anganwad
D.None of the above
Ans:A
98.All are false regarding an Ideal IUD candidate except
A.Has irregular menstrual periods
B.Is in a polygamous relationship
C.Has atleast one history pelvic disease
D.Who has borne atleat one child*
Ans:D
99.How many of the Millenium Development Goals are directly related to health?
A.3*
B.8
C.6
D.2
Ans:A
100.Which o the following are required for the proper functioning of an oxidation pond?
A.Sunlight ,bacteria,algae*
B.Sunlight,bacteria,fungi
C.Algae,bacteria,fungi
D.Sunlight,algae,fungi
Ans:A



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email