8 January 2016

// // Leave a Comment

JUNIOR HEALTH INSPECTOR GRADE-II,MUNICIPAL COMMON SERVICE SOLVED PAPER 2015

JUNIOR HEALTH INSPECTOR GRADE-II,MUNICIPAL COMMON SERVICE
EXAM DATE:27-11-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD


1.’Gypsy Goddess’is a book by:
A.Shinie Antony
B.Anuja Chuhan
C.Anuja Raina
D.Meena Kandaswamy*
Ans:D

2.The oldest mountain ranges in India:
A.Vindhya
B.Aravalli*
C.Karakoram
D.Western Ghats
Ans:B
3.The book’Swaraj’is written by:
A.Aravind Kejrival*
B.Narendra Modi
C.Kiran Bedi
D.Sushama Swaraj
Ans:A
4.Which of the following is a sanctuary for salt crocodiles?
A.Kanha national park
B.Corbet national park
C.Bhitarakanika national park*
D.Kasiranga national park
Ans:C
5.The first Indian Governor of Reserve Bank of India:
A.C.D.Deshmukh*
B.Y.V.Reddy
C.C.Rangarajan
D.C.Narasimham
Ans:A
6.The first news paper in India,’Bengal Gazette’was published by:
A.William Bolts
B.James Hickey*
C.George Yule
D.Crenbrook
Ans:B
7.The National leader who headed the committee which prepared  the Wardha Scheme of Education?
A.Dr.Rajendra Prasad
B.Dr.S.Radhakrishnan
C.Dr.Zakir Hussain*
D.Dr.Visweswarayya
Ans:C
8.Congress session which took the decision to start non co-operation movement?
A.Nagpur*
B.Calcutta
C.Pune
D.Madras
Ans:A
9.The planning Commission has been replaced with NITI Aayog in:
A.2012
B.2013
C.2014*
D.2015
Ans:C
10.Lokdawala committee was appointed on:
A.Poverty estimation*
B.Banking sector reforms
C.Tax reforms
D.Financial sector reforms
Ans:A
11.The first state in India formed on linguistic basis:
A.Tamil Nadu
B.Andhra Pradesh*
C.Gujarat
D.Kerala
Ans:B
12.Rural employment programme of Government of India is known as:
A.DWCRA
B.Indira Awaas Yojana
C.MGNREGA*
D.SGSY
Ans:C
13.’Go back to Vedas’ is the motto of:
A.BrahmoSamaj
B.Prarthana Samaj
C.Dev Samaj
D.Arya Samaj*
Ans:D
14.Who was the founder of Gadhar Party?
A.Lala Hardayal*
B.Bhagath Singh
C.Chandra Sekhar Azad
D.V.D.Savarkar
Ans:A
15.’Kanneerum Kinavum’ is a book written by:
A.M.P.Bhattathiripad
B.V.T.Bhattathirippad*
C.Kuroor Brahmadattan Namboothiripad
D.E.M.S.Namboothiripad
Ans:B
16.Athma Vidya Sangham was founded by
A.Brahmananda Sivayogi
B.Vaikunda Swamikal
C.Chattambi Swamikal
D.Swami Vagbhadanada*
Ans:D
17.The river from Kerala flows eastwards to Karnataka:
A.Periyar
B.Chaliyar
C.Kabani*
D.Kunthipuzha
Ans:C
18.When Vaikam Sathyagraha broke out?
A.1921
B.1922
C.1923
D.1924*
Ans:D
19.Who among the following was Gandhiji’s friend and associate?
A.Louis Fischer*
B.A.O.Hume
C.Lord Mountbatten
D.Lord Ripon
Ans:A
20.Mercy Mathew,who does social work among the tribes in Madhya Pradesh is better known as:
A.Medha Patkar
B.Daya Bhai*
C.Teesta Setalvad
D.Vandhana Siva
Ans:B
21.A man starts from a point P travels through a circular path with perimeter 200 m and ends at the same point P .What is his displacement?
A.200m
B.400m
C.100m
D.0m*
Ans:D
22.The colour of light produced by the discharge lamp filled with sodium vapour:
A.Red
B.Yellow*
C.White
D.Green
Ans:B
23.The scientist who successfully classified elements into a periodic table:
A.Newlands
B.Dobereiner
C.Mendeleev*
D.Lavoisier
Ans:C
24.The phenomenon of light exhibited white passing through an optical fibre:
A.Refraction
B.Total internal reflection*
C.Dispersion
D.Diffraction
Ans:B
25.The minimum distance between the sound source and the reflecting surface to hear echo
A.34m
B.36m
C.17m*
D.27m
Ans:C
26.The voltage at which electricity is produced in the power stations in India
A.11KV*
B.230V
C.220 KV
D.66 KV
Ans:A
27.The main component of CNG:
A.Butane
B.Propane
C.Ethane
D.Methane*
Ans:D
28.Which colour present in the sunlight undergoes more scattering?
A.Green
B.Blue*
C.Yellow
D.Red
Ans:B
29.Which of the following gas is produced by ‘Haber Process’?
A.Ammonia*
B.Sulphuric acid
C.Hydrogen chloride
D.Nitric oxide
Ans:A
30.The electronic component which stores electric charge:
A.Resistor
B.Inductor
C.Capacitor*
D.Transistor
Ans:C
31.An example for Ex-situ conservation:
A.Wild life sanctuary
B.National park
C.Botanical garden*
D.Biosphere reserve
Ans:C
32.Basic unit of classification of organisms:
A.Order
B.Family
C.Genus
D.Species*
Ans:D
33.Which among the following is a function of sympathetic nervous system?
A.Pupil constricts
B.Saliva secretion decreases*
C.Heart beat decreases
D.Trachea constricts
Ans:B
34.Power house of the cell:
A.Endoplasmic reticulum
B.Mitochondria*
C.Ribosome
D.Golgi bodies
Ans:B
35.The largest part of brain is:
A.Cerebrum*
B.Cerebellum
C.Medulla oblongata
D.Thalamus
Ans:A
36.The digestive enzyme of gastric juice is:
A.Salivary amylase
B.Pepsin*
C.Trypsin
D.Iysosyme
Ans:B
37.Which hormone increases blood calcium level?
A.Insulin
B.Glucagon
C.Calcitonin
D.Parathormone*
Ans:D
38.Night blindness is caused by the deficiency of:
A.Vitamin A*
B.Vitamin B
C.Vitamin C
D.Vitamin D
Ans:A
39.Elbow joint is an example of:
A.Ball and socket joint
B.Pivot joint
C.Hinge joint*
D.Gliding joint
Ans:C
40.Respiratory organ of Earthworm is:
A.Trachea
B.Book lungs
C.Skins*
D.Gills
Ans:C
41.The ORS contain the following compounds except:
A.Trisodium citrate
B.Sodium chloride
C.Potassium chloride
D.Potassium Nitrate*
Ans:D
42.The common cause of diarrhoeal disease in children were due to:
A.Rotavirus*
B.Entomoeba
C.Salmonella
D.Shigella
Ans:A
43.The maximum incubation period of Cholera disease is:
A.2 days
B.5 days*
C.7 days
D.10 days
Ans:B
44.The drug of choice forARI control program in India is:
A.Chloramphenicol
B.Ampicillin
C.Cotrimoxazole*
D.Ciprofloxacin
Ans:C
45.The widal test is done for diagnosis of:
A.HIV
B.Malaria
C.Cholera
D.Typhoid*
Ans:D
46.The colour of the tank containing chlorine gas should be:
A.White
B.Black
C.Yellow*
D.Red
Ans:C
47.The colour coding of the container to dispose sharps are:
A.Blue*
B.Black
C.Yellow
D.Red
Ans:A
48.The first aid for scald injury is applying:
A.Honey
B.Ink
C.Kerosene
D.Cold Water*
Ans:D
49.Minimum recommended level of residual chlorine in drinking water:
A.5mg/L
B.0.5mg/L*
C.0.05mg/L
D.0.005 mg/L
Ans:B
50.Orthotolidine test is used for:
A.Testing Milk
B.Test chlorine demand
C.Test chlorine in water*
D.Testing blood
Ans:C
51.In RNTCP-TB is diagnosed by:
A.X-ray
B.Sputum microscopy*
C.Blood tests
D.USG scanning
Ans:B
52.Which is not an eligibility to become a DOT provider?
A.ASHA
B.Kudumbasree member
C.Teacher
D.Family Member*
Ans:D
53.The presence of the following in a water sample is an evidence for recent contamination
A.Faecal streptococci*
B.Coliform organism
C.Cl.perfringens
D.Salmonella
Ans:A
54.For setting a national standards for fluoride the factor NOT considering:
A.The tooth paste used*
B.Climate
C.Volume of water intake
D.Type of food intake
Ans:A
55.The cut of point of Hemogobin level for enemia in Pregnant women is:
A.10 grm %
B.11 grm %*
C.13 grm %
D.14 grm %
Ans:B
56.An episode of food poisoning was reported within 6 hours of taking food-The causative organism may be:
A.Staphylococci*
B.Salmonella
C.Bacillus cereus
D.C.botulinum
Ans:A
57.The route of transmission of following is through skin:
A.Ascariasis
B.Pin worm
C.Hook worm*
D.Tape worm
Ans:C
58.The resting habit of Anophiline mosquito is:
A.Outdoor
B.Water
C.Indoor*
D.Peridomestic
Ans:C
59.For the treatment of Vivax infection Primaquine should be given for------days
A.1 day
B.7 days
 C.28 days
D.14 days*
Ans:D
60.The lymphatic filariasis in India is mainly due to infection with:
A.Wucheria bancrofti*
B.Brugia Malayi
C.Brugia timori
D.Loa Loa
Ans:A
61.For Iodization the salt is fortified with
A.Sodium Chloride
B.Sodium Iodate
C.Potassium Iodate*
D.Potassium Iodide
Ans:C
62.Which of the following is an amplifier of JE virus?
A.Human being
B.Pond herons
C.Mosquitoes
D.Pigs*
Ans:D
63.Number of doses of Tetanus toxoid given for a primi women:
A.One
B.Two*
C.Three
D.Nil
Ans:B
64.Germ theory of disease was coined by:
A.John snow
B.Louis Pasteur*
C.Edwin Chadwick
D.J.C.Bose
Ans:B
65.Painless ulcer is feature of:
A.Gonococcal infection
B.Chanchroid
C.Syphilis*
D.Genital herpis
Ans:C
66.The following is NOT a symptom of congenital rubella:
A.Heart defect
B.Hearing defect
C.Visual defect
D.Urogenital defect*
Ans:D
67.The following is a killed vaccine:
A.Oral Polio
B.Measles
C.BCG
D.Rabies*
Ans:D
68.The carcinogen in tobacco is:
A.Tar*
B.Nicotine
C.Carbon monoxide
D.Ammonia
Ans:A
69.Folic acid deficiency in mother will leads to following defect in children:
A.Spinal defect*
B.Urogenital defect
C.Visual defect
D.Heart defect
Ans:A
70.The antedote for methyl alcohol poisoning is:
A.Formaldehyde
B.Ethyl alcohol*
C.Acetaldehyde
D.Acetic acid
Ans:B
71.The malaria parasite was discovered by:
A.Mansoni
B.Einstein
C.Ronald Ross*
D.Edward Jenner
Ans:C
72.The chicken pox is transmitted through the :
A.Vesicular fluid
B.Scab
C.Skin to skin contacts
D.Respiratory droplets*
Ans:D
73.The vitamin lost during milling from rice is:
A.Riboflavin*
B.Niacin
C.Thiamin
D.Pyridoxine
Ans:A
74.The recommended maximum daily exposure to noise is:
A.80 db
B.85 db*
C.90 db
D.95 db
Ans:B
75.The permissible annual dose of radiation from man made source is:
A.0.1 rad
B.1 rad
C.0.5 rad*
D.5 rad
Ans:C
76.Window period in HIV is:
A.Symptomatic
B.End stage
C.Recovery stage
D.Asymptomatic*
Ans:D
77.’Jyothis’centres are for
A.HIV counseling*
B.De addiction counseling
C.Marriage counseling
D.Psychological counseling
Ans:A
78.The most common cancers of women in Kerala is:
A.Breast*
B.Cervix
C.Mouth
D.Lungs
Ans:A
79.The syndromic diagnosis was made by:
A.Lab technician
B.Doctor
C.Nurse
D.Health worker*
Ans:D
80.The Medical termination of Pregnancy act in India was come into force since:
A.1952
B.1971*
C.2001
D.1991
Ans:B
81.The major mechanism of action of copper T is
A.Preventing ovulation
B.Preventing spermatogenesis
C.Preventing fertilization*
D.Act as a barrier
Ans:C
82.The egg do not contain the following nutrient:
A.Fat
B.Protein
C.Carbohydrate*
D.Vitamins
Ans:C
83.Methylene blue reduction test is used for detection of:
A.Food adulteration
B.Milk quality*
C.Water quality
D.Meat quality
Ans:B
84.A subcenter is to catering service to---------------------- population.
A.1000
B.2000
C.5000*
D.10000
Ans:C
85.The minimum educational  qualification for an ASHA worker is
A.5th std
B.8th std*
C.10th std
D.12th std
Ans:B
86.Nosocomial infection is:
A.Infection of Nose
B.Infection of Sinus
C.Infection from hospital*
D.Infection from Patient’s home
Ans:C
87.Which of the following stage is not a carrier of a disease?
A.Incubation
B.Healthy
C.Convalescent
D.Disease*
Ans:D
88.Following diseases are transmitted by droplets except:
A.Hepatitis B*
B.Chicken Pox
C.Diphtheria
D.Tuberculosis
Ans:A
89.The following is not a live vaccine:
A.Oral polio
B.Rabies*
C.BCG
D.Measles
Ans:B
90.Vaccines are stored in the subcenters for----------days
A.0 days*
B.30 days
C.90 days
D.180 days
Ans:A
91.Age giving measles vaccine first dose in India:
A.10 years
B.5 years
C.2 years
D.1 year*
Ans:D
92.Route of Vitamin A given to children in national program:
A.Intradermal
B.Intramuscular
C.Oral*
D.Intranasal
Ans:C
93.In India Low birth weight is defined as:
A.Below 2 kg
B.Below 2.5 kg*
C.Below 3 kg
D.Below 3.5 kg
Ans:B
94.The baby should be exclusively breast fed for:
A.2 years
B.1.5 years
C.1 year
D.0.5 year*
Ans:D
95.The following is not a component of sanitary well:
A.Parapet
B.Platform
C.Motor*
D.Lining
Ans:C
96.The hardness of water is due to:
A.Lead
B.Lead chromate
C.Chromium Nitrates
D.Calcium bicarbonate*
Ans:D
97.Water samples should be collected from taps after running water for:
A.30 seconds
B.1 minute
C.2 minutes*
D.5 minutes
Ans:C
98.Which of the following is not considered as air pollutant?
A.Sulphur dioxide
B.Carbon dioxide*
C.Hydrocarbons
D.Carbon monoxide
Ans:B
99.NOT included as best indicators of air pollution:
A.Carbon monoxide*
B.Sulphur dioxide
C.Smoke
D.Suspended particles
Ans:A
100.The following screening test was not done for blood donation:
A.HIV
B.Tuberculosis*
C.HBV
D.Malaria
Ans:B



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email