26 January 2016

// // Leave a Comment

KERALA PSC EXAM FIRST GRADE DRAFTSMAN/OVERSEER JANUARY 19,2016 ANSWER

FIRST GRADE DRAFTSMAN/OVERSEER
EXAM DATE:19-01-2016

1.The sum of tread and rise should be lie between
A.40 to 45 cm*
B.55 to 60 cm
C.50 to 55 cm
D.35 to 40 cm
Ans:A

2.When a chain is used at a temperature more than the temperature,it was calibrated the error in measured length will be
A.Observational
B.Negative*
C.Cumulative
D.Compensating
Ans:B
3.Any arbitrarily assumed level line from which vertical distances are measured is known as:
A.Level line
B.Horizontal line
C.Vertical line
D.Datume line*
Ans:D
4.Which of the following instrument is used for measurement of angles?
A.Tellurometer
B.Geodimeter
C.Sextant*
D.Telescope
Ans:C
5.Four wires are made of the same material which of these will have the largest extension when the same tension is applied?
A.Length 50 cm and diameter 0.5 mm*
B.Length 100 cm and diameter 05 mm
C.Length 200 cm and diameter 2 mm
D.Length 300 cm and diameter 3 mm
Ans:A
6.The mercury does not wet the glass.This is due to the property of the liquid known as
A.Cohesion
B.Adhesion
C.Viscosity
D.Surface tension*
Ans:D
7.The pressure at a point 4 m below the free surface of water is
A.19.24 kPa
B.29.24 kPa
C.39.24 kPa*
D.49.24 kPa
Ans:C
8.A weir,generally used as spillway of a dam is:
A.Narrow crested weir
B.Broad crested weir
C.Ogee crested weir*
D.Submerged weir
Ans:C
9.The magnetic bearing of a line is 55030’ and the magnetic declination is 4030’ west.The true bearing of a line will be
A.300
B.34030’
C.490
D.510*
Ans:D
10.Irrigation canals are generally aligned along
A.Contour line
B.Watershed*
C.Straight line
D.Valley line
Ans:B
11.Concurrent forces are those forces whose line of action
A.Meet at one point*
B.Lie on the same line
C.Meet on the same plane
D.None of these
Ans:A
12.The angle between two forces when the  resultant maximum and minimum respectively are
A.00and 1800*
B.1800and 3600
C.900 and 1800
D.900 and 3600
Ans:A
13.When the spring of a watch is wound,it will posses
A.Strain*
B.Kinetic energy
C.Heat energy
D.Electricall energy
Ans:A
14.The moment of inertia of a rectangular section 3 cm wide and 4 cm deep about X-X axisis?
A.9cm4
B.12cm4
C.16cm4*
D.29cm4
Ans:C
15.Which of the following is not an integral part of computer?
A.CPU
B.Mouse
C.Monitor
D.UPS*
Ans:D
16.Pitot tube is a device used in the flowing fluid for measuring
A.Discharge
B.Velocity*
C.Pressure
D.Kinetic energy
Ans:B
17.A man sitting in a boat which is flowing in a pond.If the man drinks some water from the pond,the level of water in the pond will
A.Sink little
B.Rise little
C.Remain stationary*
D.None of these
Ans:C
18.Type of bond in brick masonry in which each course consists of alternate headers and  stretcher is called:
A.English bond
B.Flemish bond*
C.Stretcher bond
D.Header bond
Ans:B
19.The extension of wall above the roof level is called
A.Retaining wall
B.Dummy wall
C.Breast wall
D.Parapet wall*
Ans:D
20.In a single day the maximum height of masonry to be raised should not be more than
A.0.5 m
B.1 m
C.1.5 m*
D.2 m
Ans:C
21.The average domestic demand of water supply for an Indian city is:
A.135 Ipcd*
B.275 Ipcd
C.400 Ipcd
D.750 Ipcd
Ans:A
22.If a shaft is subjected to pure twisting moment,an element,on the surface is subjected to
A.Bending stress
B.Pure shear stress*
C.Normal compressive stress
D.Normal tensile stress
Ans:B
23.Longitudianl cracks observed in timber beams are due to
A.Timber not being strong in compression
B.High bending stress
C.Concentrated loads over beams
D.Shear failure between layers*
Ans:D
24.In which the following cases will the shear forces as well as bending moment at the free end of a Cantilever beam be equal to zero?
A.When it carries a concentrated load at mid span
B.When it carries a concentrated load at the end
C.When it carries a UD load over the entire span
D.None of the above
Ans:-------
25.The ratio of volume of voids to the total volume of given soil is
A.Porosity*
B.Void ratio
C.Air content
D.Air ratio
Ans:A
26.The total motion possessed by a body,is called
A.Impulsive force
B.Mass
C.Weight
D.Momentum*
Ans:D
27.The timber whose thickness is less than 5 cm and the width exceeds 12 cm,is called a
A.Board*
B.Plank
C.Batten
D.Log
Ans:A
28.A fine aggregate is one whose particle are of size
A.4.75 mm
B.Below 4.75 mm*
C.6.75 mm
D.Above 6.75 mm
Ans:B
29.Seasoning of timber is done
A.To make it water proofing
B.To paint it surfaces
C.To heat it
D.To remove water*
Ans:D
30.Final setting time of cement should not more than
A.5 hours
B.10 hours*
C.30 minutes
D.1 hour
Ans:B
31.In a cement concrete road expansion joints are provided at intervels of
A.4m*
B.10m
C.20m
D.50m
Ans:A
32.Standard rail gauge is
A.1000 mm
B.1435 mm*
C.1524 mm
D.1676 mm
Ans:B
33.The only type of sleeper to be provided over rail bridge
A.Steel sleeper
B.Cast iron sleeper
C.Wooden sleeper*
D.Concrete sleeper
Ans:C
34.Coning of wheels is provided
A.To save material of wheels
B.To suit super elevations
C.To give dynamic stability
D.To prevent lateral slip*
Ans:D
35.The best primer used for structural steel work is----
A.Red lead*
B.Zinc oxide
C.White lead
D.Iron oxide
Ans:A
36.The horizontal member of  a frame employed to sub-divided a window opening horizontally is called
A.Sill
B.Million
C.Transom*
D.Horn
Ans:C
37.The term pitch in connection with pitched roofs is defined as thee
A.Apex line of the slopping roof
B.Inclination of the sides to the horizontal plane of the roof*
C.Horizontal distance between the internal faces of the walls
D.Valley line of the pitched roof
Ans:B
38.A solid construction put across the river to raise its water level and divert the water into the canal known as
A.Weir*
B.Marginal bund
C.Barriage
D.Dam
Ans:A
39.In leveling height of instrument is
A.Reduced level of bench mark+ back sight*
B.Reduced level of bench mark+fore sight
C.Reduced level of bench mark+Intermediate sight
D.Back sight+fore sight
Ans:A
40.During leveling if back sight is more than fore sight then
A.Forward staff point is lowerthan backward staff point
B.Backward staff point is lower than forward staff point*
C.Difference in level cannot be measured
D.None of the above
Ans:B
41.Beam constructed monolithicallt with  slab is
A.I-section
B.T-beam*
C.Cantilever beam
D.Continuous beam
Ans:B
42.When a door is designated as 10 DT 20,it can be concluded that
A.It is a single shutter door
B.It is a double shutter door*
C.It is a metallic door
D.It is a rolling shutter
Ans:B
43.In a slopping roof,the inclined wooden members laid from the ridge to the eave are known as:
A.Hip rafters
B.Jack rafters
C.Common rafters*
D.Valley rafters
Ans:C
44.In  residential buildings the minimum area for bathroom is
A.1.8 m2*
B.2.5 m2
C.3.4 m2
D.4.4 m2
Ans:A
45.The latitude and departure of a traverse line are both positive when the whole circle bearing of the line lies in the
A.First quadrant*
B.Second quadrant
C.Third quadrant
D.Fourth quadrant
Ans:A
46.The water content of a saturated soil is 50%,if the specific gravity of the solids is 2.4,what is its void ratio?
A.1.8
B.1.2d*
C.2.4
D.0.8
Ans:B
47.Which of the following soils has largest permeability?
A.Clay
B.Silt
C.Gravel*
D.Sand
Ans:C
48.The main clear working space for a pit as recommended by IS code is
A.1 x 1 m
B.1.4 x 1.4 m*
C.1.2 x 1.2 m
D.2 x 2 m
Ans:B
49.Undreamed piles are generally
A.Bored piles*
B.Driven piles
C.Precast piles
D.All the above
Ans:A
50.A raft foundation is preferred for
A.Load bearing walls of multistoried building
B.Columns of a building which are closely spaced*
C.Columns of industrial buildings
D.None
Ans:B
51.Rolling of road should be
A.From centre to edge
B.From one edge to another
C.From edge to centre with an overlap of minimum 30 cm*
D.From edge to centre
Ans:C
52.The height of the cone in slump test is:
A.20 cm
B.30 cm*
C.45 cm
D.60 cm
Ans:B
53.The bricks arranged projecting in alternate courses for the purpose of bonding future work is called
A.Lacing
B.Throating
C.Stooling
D.Toothing*
Ans:D
54.The estimating ,for plastering usually no deduction is made for
A.Ends of bean
B.Small opening
C.Ends of refters
D.All the above*
Ans:D
55.In a detailed estimate the provision for contingencies is,usually
A.1%
B.3 to 5%*
C.10%
D.12 to 15%
Ans:B
56.Size of A4 (trimmed size in mm)drawing sheet is
A.210 x297*
B.148 x210
C.597 x 814
D.841 x1189
Ans:A
57.If bearing of AB=N 100W,bearing of BC=S 800 W then angle ABC is
A.2500
B.1100
C.900*
D.700
Ans:C
58.The most commonly used the odolite operations are
A.Right face and right swing
B.Left face and right swing*
C.Right face and left swing
D.Left face and left swing
Ans:B
59.Bar chart is drawn  for
A.Time versus activity*
B.Progress versus time
C.Activity versus resources
D.Resources versus progress
Ans:A
60.CPM is
A.Activity oriented*
B.Event oriented
C.Time oriented
D.Resource oriented
Ans:A
61.A couple produces
A.Translator motion
B.Rotational motion*
C.Combined translator and rotational motion
D.None of the above
Ans:B
62.A beam encastered at both ends is called
A.Simply supported beam
B.Fixed beam*
C.Continuous beam
D.Cantilever beam
Ans:B
63.The slenderness ratio is the ratio of
A.Area of the column to least railius of gyration
B.Length of column to least radius of gyration*
C.Least radius of gynation to area of column
D.Least radius of gyration to length of column
Ans:B
64.A reinforced-cement concrete beam is considered to be made of
A.Homogenous material
B.Heterogenous material
C.Composite material*
D.Isotropic material
Ans:C
65.Factor of safety is defined as the ratio of
A.Ultimate stress to working stress*
B.Working stress to ultimate stress
C.Breaking stress to ultimate stress
D.Ultimate stress to breaking stress
Ans:A
66.Bifurcated stair is commonly used
A.At the entrance of public building*
B.In small residential building
C.Emergency stair at the back of the building
D.None of these
Ans:A
67.The maximum diameter of the reinforcement bars in RCC slab is
A.Span/100
B.Thickness of slab’8*
C.16 mm
D.20 mm
Ans:B
68.An aquifer is a geological  formation which
A.Does not contain water
B.Contain water and also transmits water*
C.Contain water but does not transmit
D.An out crop oozing out water
Ans:B
69.The type of recording rain gauge used in India is:
A.Weighing type
B.Tipping bucket type
C.Float type*
D.None of the above
Ans:C
70.Reaver dam is a type of
A.Timber dam*
B.Earth dam
C.Buttress dam
D.Steel dam
Ans:A
71.In preparing cement concrete by volume the size of the wooden box used to measure aggregate is
A.35 * 25 *40 cm*
B.35 *30 *40 cm
C.40*25 *30 cm
D.30*30*30 cm
Ans:A
72.The standard width of asbestos cement corrugated sheet is
A.1.25 m
B.1.05 m*
C.1.0 m
D.0.9m
Ans:B
73.A work costing less than Rs.20,000 is termed as
A.Minor work
B.Casual work
C.Petty work*
D.Major work
Ans:C
74.The most economical section for a column is
A.Square section
B.Circular section
C.Rectangular section
D.Tubular section*
Ans:D
75.In multi storied government buildings,the floor height is usually restricted to
A.4.2 m
B.3.4 m*
C.2.4 m
D.3.0 m
Ans:B
76.An earthen embankement built on each side of a river for some distance as a flood control measure is called
A.Retaining wall
B.Weir
C.Groyne
D.Dyke*
Ans:D
77.In most efficient trapezoidal section which of the following time is:
A.The top width is twice the length of slopping side*
B.The hydraulic radius is half the depth of flow
C.The shape is half of regualar hexagon
D.All the above
Ans:A
78.A septic tank is water light tank where the following operation(s)takes place
A.Sedimentation
B.Sedimetation+Digestion*
C.Digestion
D.Decomposition of organic matter by bacteria
Ans:B
79.A major disadvantage of intermittent system of supply of water is
A.Bigger pipe and pumps are used
B.More number of valves required
C.Consumers should store water*
D.Infiltration of impurities may occur through  leaky joints
Ans:C
80.To disinfect swimming pool water,we use
A.Iodine
B.Fluorine
C.Bromine
D.Chlorine
Ans:-------
81.The Ezhava Memorial was submitted to
A.Chithira Tirunal
B.Sri Mulam Tirunal*
C.Swathi Tirunal
D.Avittom Tirunal
Ans:B
82.Name the book written by Brahmananda Siva Yogi
A.Lalithopaharam
B.Vivekachodamani
C.Ananda Sutram*
D.Chinta Tarangam
Ans:C
83.The first editor of ‘Swadeshbhimani’C.P.Govinda Pillai had earlier worked as the editor of:
A.Pachimodayam*
B.Rajya Samacharam
C.Deepika
D.Kerala Panchika
Ans:A
84.Sadhu Jana Paripalana Yogam was founded in
A.1905
B.1907*
C.1893
D.1885
Ans:B
85.In which year Sri Narayana Guru founded an Advaitha Ashram at Aluva?
A.1888
B.1913*
C.1903
D.1896
Ans:B
86.The spacecraft launched by NASA in 2006 to study the dwarf planet Pluto
A.Orion
B.New Horizons
C.Curiosity
D.Endeavour*
Ans:D
87.Present Israeli Prime Minister
A.Ehud Olmert
B.Ariel Sharon
C.Ehud Barak
D.Benjamin Nethanyahu*
Ans:D
88.Maggi is a product of
A.Hinaustan Unilever
B.Glaxo Smithkline
C.Cadbury
D.Nestle*
Ans:D
89.Scientist have recently nick named the brightest galaxy after a famous footballer.Who is he?
A.Ronaldo*
B.Pele
C.Messi
D.Maradona
Ans:A
90.’Ithihaasathinte Ithalukal’a reinterpretation of Ramayana was written by
A.B.Sandhya*
B.K.R.Meera
C.M.P.Veerendrakumar
D.George Onakkur
Ans:A
91.In which of the following river is the Majuli River Island situated?
A.Ganga
B.Godavari
C.Kaveri
D.Brahmaputra*
Ans:D
92.Palk Straits separates India from
A.Sri Lanka*
B.Pakistan
C.Myanmar
D.Maldives
Ans:A
93.The Banihal Pass is on
A.Greater Himalayas
B.Zaskar
C.Ladakh
D.Pir Panjal*
Ans:D
94.Name the river that feeds the canal system of the Bhakra Nangal Project.
A.Ravi
B.Chinab
C.Satluj*
D.Jhelum
Ans:C
95.The famous Soochipara ecotourism centre is situated in which district?
A.Palakkad
B.Idukki
C.Wayanad*
D.Pathanamthitta
Ans:C
96.Who led the Revolt of 1857 at Lucknow?
A.Bahadur Shah II
B.Beegum Hazrat Mahal*
C.Nana Saheb
D.Jhansi Rani
Ans:B
97.’A Gift to Monotheists’was written by
A.Iswara Chandra Vidyasagar
B.Swami Dayananda Saraswathi
C.Raja Ram Mohan Roy*
D.Swami Vivekananda
Ans:C
98.The organization which is related with Kakori Conspiracy
A.Gadar Party
B.Abhinav Bharat Society
C.Hindustan  Republican Association*
D.Anusheelan Samithi
Ans:C
99.Bhagat Singh was hanged in 1931 March 23 at
A.Lahore Jail*
B.Tihar Jail
C.Yervada Jail
D.Cellular Jail
Ans:A
100.The Viceroy at the time of Salt Satyagraha
A.Irwin*
B.Ripon
C.Chelmsford
D.Stafford Cripps
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email