18 January 2016

// // Leave a Comment

LAB ASSISTANT –MARKETING & SALESMANSHIP VHSE 12 FEBRUARY 2015 ANSWER PAPER

LAB ASSISTANT –MARKETING & SALESMANSHIP VHSE
EXAM DATE:12-02-2015

 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.Which one is not correct in the case of marketing?
A.Consumer satisfaction
B.Starts and ends with customer
C.Profit through sales volume*
D.Customer is the king
Ans:C

2.Place:Transportation
Knowledge:Advertisement
Risk:Insurance
Time:------------?
A.Warehousing*
B.Publicity
C.Marketing
D.H.M.T
Ans:A
3.Which one is not true in the case of “mail order business”?
A.Invites customers through advertisement
B.No direct contact between buyer and seller
C.Perishable goods are sold*
D.Branded goods are sold
Ans:C
4.------------------is an itinerant retailer.
A.General stores
B.Multiple shops
C.Second hand shops
D.Cheap Jacks*
Ans:D
5.”No bad debt”is not an advantage of:
A.Department store
B.Multiple shops
C.Mail order house
D.Fixed shop retailers*
Ans:D
6.ECGC stands for:
A.Export Credit Guarantee Corporation*
B.Export Commercial Guarantee Corporation
C.Export Credit Guarantee Counsel
D.Export Promotion and Credit Guarantee Counsel
Ans:A
7.Which among the following is different from others?
A.Infosys
B.Wipro
C.Nestle*
D.Reliance
Ans:C
8.Which of the following is a micro marketing environment?
A.Customers
B.Demographic
C.Technological
D.Economic*
Ans:D
9.”Zoological parks are overcrowded on Sundays and holidays””Buses are overloaded in the morning and evening”
A marketing strategy to shift or reduce these demand is called:
A.Synchro marketing
B.De-marketing*
C.Marketing myopia
D.Morph marketing
Ans:B
10.Which of the following is not a marketing mix?
A.Product
B.Price
C.People*
D.Place
Ans:C
11.’Durable goods’ is:
A.Computer*
B.Soap
C.Repair
D.Salt
Ans:A
12.”Price-Cut”technique is used at which stage  of a product?
A.Introduction
B.Decline
C.Growth
D.Maturity*
Ans:D
13.Which packaging aims at “Protection from Pilferage?
A.Thermocol package for Samsung Television
B.Sun flower Oil comes in sealed pack
C.Petrol in  airtight container*
D.Coca-Cola one liter bottle are packed in plastic containers which are fully covered and placed over one another
Ans:C
14.Which of the following is not a feature of wholesaler?
A.Large scale business
B.Received goods from manufacturers
C.Provides after sale service*
D.Sells to retailers
Ans:C
15.Which is “Patronage motive”?
A.Quality*
B.Durability
C.Ambition
D.Instincts
Ans:A
16.”Raymonds”concentrate in textiles “Exclusively meant for men”.Which market segmentation is used by the company?
A.Psychographic
B.Demographic*
C.Geographic
D.Behavioural
Ans:B
17.”Adding a higher priced,prestige product to a line for increasing the sale of existing lower priced product”.This process of marketing is called:
A.Trading up*
B.Market positioning
C.Market targeting
D.Trading Down
Ans:A
18.Which of the following is not an object of pricing?
A.Maximise profit
B.Maximise sales
C.Maximise market share
D.Maximise product quality*
Ans:D
19.A zero level channel is otherwise called:
A.Retail marketing
B.Wholesale marketing
C.Direct marketing*
D.Vertical marketing
Ans:C
20.Which salesman assists dealers by giving suggestions on display and store layout facility?
A.Pioneer salesmen
B.Sales engineer
C.Merchandising salesman*
D.Dealer service salesman
Ans:C
21.”High price with high advertisement”is a strategy adopted at-----------stage of a product:
A.Introduction
B.Growth*
C.Maturity
D.Decline
Ans:B
22.An insurance which protect an employer from dishonesty of an employee is:
A.Honesty insurance
B.Trust worthy insurance
C.Fidelity insurance*
D.Health insurance
Ans:C
23.Which of the following is a “Public Corporation”?
A.Travancore Cochin Chemical Ltd
B.Unit Trust of India
C.Railways
D.Hindustan Shipyard Ltd.
Ans:-----------
24.Receipts issued in respect of goods placed in a bonded ware house is called:
A.Mate receipt
B.Dock warrant*
C.Draw back
D.Consular invoice
Ans:B
25.The term”Days of grace”is related to:
A.Bills of Exchange*
B.Letter of credit
C.Bonded warehouse
D.Shipping documents
Ans:A
26.Which account never shows credit balance?
A.Bank
B.Cash*
C.Current
D.Capital
Ans:B
27.”Asset=Liabilities+Capital”is based on:
A.Conservatism Principle
B.Matching Principle
C.Dual aspect Principle*
D.Full Disclosure Principle
Ans:C
28.Goods destroyed by Fire is Rs.7,000.Insurance Company a claim of Rs.5,000.The amount debited in profit and loss account is:
A.Rs.2,000*
B.Rs.7,000
C.Rs.5,000
D.Rs.12,000
Ans:A
29.”Goods withdrawn by the owner for his personal use”in this transaction which account is to be credited:
A.Drawings
B.Purchases*
C.Goods
D.Capital
Ans:B
30.Identify the “Contra Entry”transaction:
A.Paid rent by cheque
B.Cash withdrawn from bank*
C.Cash withdrawn from bank for personal use
D.Received a cheque from Anil
Ans:B
31.”Credit Note”is prepared at the time of”
A.Purchase return
B.Sales return*
C.Credit purchase
D.Credit sales
Ans:B
32.Identify intangible asset:
A.Copyright*
B.Mines
C.Stock
D.Machinery
Ans:A
33.Income and Expenditure Account:Profit and Loss Account Surplus:Profit
Deficit:Loss Receipts and Payment Account:---------?
A.Balance Sheet
B.Cash book*
C.Bank Account
D.Trading Account
Ans:B
34.’Vijay a furniture merchant in Kodanad sold”Furniture”on credit to Kiran Perambavoor.Which subsidiary book is used to record this transaction(in the books of Vijay)?
A.Journal Proper
B.Sales Day Book*
C.Cash Book
D.Purchase Day book
Ans:B
35.Writing off”Wasting asset”is known as:
A.Depletion*
B.Amortization
C.Accident
D.Obsolescence
Ans:A
36.Goodwill account is debited when:
A.Shares issued to promoters*
B.Shares issued for acquiring know how
C.Shares issued to managers
D.Shares issued to managing director
Ans:A
37.Gaining ratio is calculated at the time of ---------of a partner.
A.Admission
B.Retirement*
C.Dissolution
D.Amalgamation
Ans:B
38.The amount due to deceased partner is transferred to:
A.Partners loan account
B.Partners wife’s loan account
C.Executers loan account*
D.Partners bank account
Ans:C
39.The maximum capital that can be raised by a company is called:
A.Paid up capital
B.Called up capital
C.Reserve capital
D.Nominal capital*
Ans:D
40.”Anil”become a shareholder of Glaxo.Ltd.when:
A.Anil submit share application form with Glaxo.Ltd
B.Anil pays share application form with Glaxo.Ltd
C.Anil receives”Letter of allotment”from Glaxo.Ltd*
D.Anil receivers “Letter of regret” from Glaxo.Ltd
Ans:C
41.Issue of shares to existing share holders at a concessional rate is called:
A.Right issue*
B.Private placement
C.Public issue
D.ESOP
Ans:A
42.On dissolution of partnership------------are pair first.
A.Debts to insides
B.Debts of third parties*
C.Debts of partners having huge capital
D.Debts of partners having small capital
Ans:B
43.The term”imprest money”is related to:
A.Journal
B.Bills of exchange
C.Petty cash book*
D.Double coloumn cash book
Ans:C
44.Statement(1):Debenture holders have voting right statement
(2)Debenture holders will get interest
Statement(3):Debenture holders can take part in the management of the company
A.Statement(1)and (2)are true
B.Statement(1)and (3)are not true*
C.Statement(1),(2)and (3) are true
D.Statement(2)and (3)are true
Ans:B
45.A bill of exchange is accepted by:
A.Debtor
B.Creditor*
C.Banker
D.Seller
Ans:B
46.”Credit purchase of machinery”is recorded in purchase day book is an error of:
A.Commission
B.Principle*
C.Omission
D.Compensating
Ans:B
47.Which of the following is a “Real account”?
A.Cash account*
B.Salary account
C.Capital account
D.Anil’s account
Ans:A
48.”Journal folio”is recorded in:
A.Journal
B.Ledger*
C.Balance sheet
D.Trial balance
Ans:B
49.Which subsidiary book is both “Journal and Ledger”?
A.Purchase day book
B.Sales day book
C.Cash book*
D.Bank account
Ans:C
50.Which account is prepared to know”Credit sales”?
A.Total debtors account*
B.Total creditors account
C.Opening balance sheet
D.Closing balance sheet
Ans:A
51.Which communication is known as”JungleTelegraph”?
A.Formal communication
B.Informal communication
C.Telegraphic communication
D.None of these
Ans:-------
52.The need hierarchy theory is advocated by:
A.Philip Kotler
B.Abraham Maslow*
C.Peter F.Drucker
D.B.F.Skinner
Ans:B
53.”Father of Scientific Management”:
A.Henry Fayol
B.F.W.Tayol*
C.Elton Mayo
D.Oliver Sheldon
Ans:B
54.Number of subordinates that a superior can effectively supervise is called:
A.Authority
B.Span of control*
C.Delegation of Authority
D.Decentralized control
Ans:B
55.”Right to give order”is called:
A.Responsibility
B.Authority*
C.Accountability
D.Discipline
Ans:B
56.Find the odd one:
A.Advertisement*
B.Waiting list
C.Factory Gate
D.Transfer
Ans:A
57.Wastage is high under:
A.Time rate system*
B.Piece rate system
C.Commission system
D.Monthly payment system
Ans:A
58.The ability of a person to look at things from others point of view is known as:
A.Sympathy
B.Empathy*
C.Listening skill
D.Inspiring skill
Ans:B
59.Communication between sales executive and production manager is:
A.Horizontal*
B.Vertical
C.Diagonal
D.Lateral
Ans:A
60.Which of the following is true for an over capitalized company?
A.Market value of share falls*
B.Under estimation of future earnings
C.Conservative dividend policy
D.Promotion during recession
Ans:A
61.Capital required for the day to day running of a business is called:
A.Fixed capital
B.Working capital*
C.Owners equity
D.Equity capital
Ans:B
62.Which one is not an individual brand name?
A.Rexona
B.Sony*
C.Pears
D.Vim
Ans:B
63.Which speculator in the stock exchange expect “Rise in share price”?
A.Bull*
B.Bear
C.Stag
D.Lame duck
Ans:A
64.---------came under”Middle level management”.
A.Functional managers*
B.General Managers
C.Inspector
D.Chief executives
Ans:A
65.Which of the following is not a consumer right?
A.The right to get quality goods
B.The right to choose
C.The right to be heard
D.The right to seek redressal
Ans:--------
66.Job rotation is:
A.Off the job training
B.On the job training*
C.Vestibule training
D.None of these
Ans:B
67.Orientation is generally given to:
A.Existing employees*
B.New employees
C.Experienced employees
D.Male employees
Ans:A
68.Stock exchange is:
A.Primary market
B.Secondary market*
C.Teritary market
D.Money market
Ans:B
69.Un-authorized entry into website is :
A.Cheating
B.Brand hijacking
C.Hacking*
D.Virus
Ans:C
70.Which one is “Public Sector”Bank?
A.Canara Bank*
B.ICICI Bank
C.Citi Bank
D.HDFC Bank
Ans:A
71.Most visible element of marketing mix:
A.Product*
B.Price
C.Place
D.People
Ans:A
72.A mere transfer of ownership of goods from seller to buyer is known as:
A.Marketing
B.Physical movement
C.Selling*
D.Deal
Ans:C
73.Any paid form of non-personal presentation is:
A.Advertisement*
B.Marketing
C.Publicity
D.Personal selling
Ans:A
74.AIDAS indicates:
A.Attention Interest Desire Action Satisfaction*
B.Attitude Interest Desire Action Satisfaction
C.Attitude Interest Desire Alternative Satisfaction
D.Attention Interest Desire Alternative Satisfaction
Ans:A
75.A registered brand is known as:
A.Brand mark
B.Trade mark*
C.Grade mark
D.Agmark
Ans:B
76.Which is “Silent Salesman”?
A.Packaging*
B.Branding
C.Television
D.Newspaper
Ans:A
77.Find the odd one:
A.Economic conditions
B.Government policy
C.Competition
D.Marketing mix*
Ans:D
78.Which is “Product line”?
A.Unilever markets soaps-like pears,Lux and Lifebuoy
B.Lux soap is available in different colours
C.Milma markets milk,buttermilk,curd,ghee and butter*
D.Unilever Ltd.has soaps,detergents,skincare products,tooth paste
Ans:C
79.”Sun silk Shampoo”sample pack given with manorama weekly-is an example of:
A.Sales promotion technique*
B.Advertisement
C.Publicity
D.Personal selling
Ans:A
80.”Caveat emptor”means:
A.Let the buyer beware*
B.Let the seller beware
C.Let the producer beware
D.Let the businessmen beware
Ans:A
81.First Indo-Pak war was started in the year:
A.1945
B.1947*
C.1949
D.1950
Ans:B
82.Who was the founder of the Greater Ezhava Association?
A.K.Kesavan
B.Sree Narayana Guru
C.K.Kelappan
D.Dr.Palpu*
Ans:D
83.The Grant Trung Road was built by:
A.Ashoka
B.Chandra Gupta
C.Akbar
D.Shershah Suri*
Ans:D
84.Who gave the slogan Do or Die?
A.Gandhiji*
B.Thilak
C.Gokhale
D.Subhash Chandra Bose
Ans:A
85.In which session the Indian National Congress split into two groups?
A.Surat*
B.Calcutta
C.Bombay
D.Lahore
Ans:A
86.What was the objective of Partition of Bengal in 1905?
A.For Administrative efficiency
B.For agricultural development
C.Set up a communal gulf between the Hindus and Muslims
D.To over come economic crisis
Ans:-----------
87.All India Muslim League was founded on:
A.13th December 1916
B.30th December 1906*
C.14th November 1906
D.14th October 1916
Ans:B
88.Gandhiji started in 1942 his third major movement against the British rule.What was it?
A.Non Co-operation movement
B.Civil disobedience movement
C.Kheda Movement
D.Quit India Movement*
Ans:D
89.Abstention Movement(Nivarthana agitation)was in the year:
A.1930
B.1923
C.1932*
D.1943
Ans:C
90.Who was the leader of Guruvayur Sathyagraha?
A.A.K.Gopalan
B.K.Kelappan*
C.T.K.Madhavan
D.Mannath Padmanabhan
Ans:B
91.What was the previous name of Nayar Service Society?
A.Nayar samudaya brithia ganasangam*
B.Nayar samudaya parishath
C.Nayar gana parishath
D.Nayar samudaya Paripalana Sangam
Ans:A
92.Mahatma Gandhi started Salt sathyagraha on:
A.12th February 1930
B.20th March 1931
C.12th March 1930*
D.20th January 1931
Ans:C
93.Who among the following is associated with Ayyavazhi?
A.Thycaud Ayya
B.Ayyankali
C.Brahmananda Siva Yogi
D.Ayya Vaikundar*
Ans:D
94.Who wrote the book Kristhu Matha Chedanam?
A.Vagbhadanda
B.Chattambi Swamikal*
C.Kumaraguru
D.Sree Narayanaguru
Ans:B
95.What was the last words of Mahatma Gandhi?
A.Oom Santhi Santhi
B.Jai Bharath
C.Hay Ram*
D.Wah-e-guru
Ans:C
96.Where was the first session of Indian National Congress held?
A.Bombay*
B.Calcutta
C.Madras
D.Delhi
Ans:A
97.Which poem of Kumaranasan portrays the story of Matangi?
A.Karuna
B.Veena Poovu
C.Duravasta
D.Chandala Bikshuki*
Ans:D
98.Which among the following  is a Megalithic burial site in Kerala?
A.Peruvanam
B.Moozhikalam
C.Cherumanagad*
D.None of these
Ans:C
99.Who established the satras in Assam?
A.Natha Muni
B.Srimana Sankaradeva*
C.Ramananda
D.Kabeer
Ans:B
100.”Thanas”was established during the British period by:
A.Cornwallis
B.Warren Hastings
C.William Bentinck
D.Wellesley*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email