30 January 2016

// // Leave a Comment

LAB TECH ASSISTANT(TRAVAL & TOURISM) JANUARY 22,2015

LAB TECH ASSISTANT(TRAVAL & TOURISM)
EXAM DATE:22-01-2015

1.Yakshagana is an art form of which state?
A.Tamil Nadu
B.Karnataka*
C.Gujarat
D.Maharashtra
Ans:B

2.Where is KTM held?
A.Chennai
B.Kolkata
C.Kozhikode
D.Kochi*
Ans:D
3.The venue of the Nehru trophy boat race:
A.Astamudi Lake
B.Punnamada Lake*
C.Sasthamkotta Lake
D.Vembanadu Lake
Ans:B
4.Example for a major CRS:
A.Garuda
B.Gama
C.Sabari
D.Galileo*
Ans:D
5.The Visa for travelling to the European countries:
A.Schengen*
B.Transit
C.Anglican
D.European
Ans:A
6.The inflight magazine of Air India:
A.Namaskaar
B.Swagath
C.Subhathra*
D.Yathra
Ans:C
7.India tourism day:
A.September 27
B.January 25*
C.March 27
D.April 25
Ans:B
8.The first National park in India:
A.Bandipur
B.Gir forest
C.Kanha
D.Jim Corbett*
Ans:D
9.Who started the pleasure travel?
A.Romans*
B.Greek
C.Dutch
D.French
Ans:A
10.When was the Warsaw convention?
A.1944
B.1919
C.1929*
D.1934
Ans:C
11.The headquarters of Boeing industry:
A.New York
B.Chicago*
C.Los Angels
D.Detroit
Ans:B
12.The currency code of UAE:
A.UAD
B.USD
C.UGD
D.AED*
Ans:D
13.The founder of Youth hostel:
A.Richard Newmann
B.Robert Stalmann
C.Richard Schirrmann*
D.Ronald Simonn
Ans:C
14.Where is the JFK Airport?
A.New York*
B.Chicago
C.Florida
D.Washington
Ans:A
15.A passenger travelling from NYC to CPT will cross which ocean?
A.Pacific
B.Atlantic*
C.Arctic
D.Indian
Ans:B
16.In which year was the Suez Canal opened?
A.1839
B.1889
C.1869*
D.1909
Ans:C
17.The two letter airline code of Lufthansa:
A.LH*
B.LT
C.LU
D.LA
Ans:A
18.The Peacock sanctuary in Kerala
A.Peechi
B.Pudukad
C.Nilambur
D.Chulannur*
Ans:D
19.Which country introduced the BSP?
A.Japan*
B.Germany
C.USA
D.France
Ans:A
20.An example for a special fare:
A.Credit fare
B.Free fare
C.Apex fare*
D.Joint fare
Ans:C
21.Which is an economic benefit of tourism?
A.International understanding
B.Multiplier effect*
C.Urbanization
D.Demonstration effect
Ans:B
22.Which is not a UNESCO heritage site in India?
A.Sunderbans
B.Western ghats
C.Sarnath
D.Edakkal caves*
Ans:D
23.Where is the Big Ben situated?
A.Rome
B.Chicago
C.Athens
D.London*
Ans:D
24.The first Indian state to declare tourism as an industry:
A.Maharashtra
B.Kerala*
C.Rajasthan
D.Goa
Ans:B
25.What is the “The Golden Chariot”?
A.Luxury train*
B.5 star hotel
C.Monument
D.Pilgrim centre
Ans:A
26.What is the business done by the company Hertz?
A.Tour operation
B.Travel agency
C.Car rental*
D.Event management
Ans:C
27.The luxury train travelling through Rajasthan:
A.Fairy queen
B.Mughal monarch
C.Palace on wheels*
D.Deccan splendor
Ans:C
28.The location of the Salar Jung Museum:
A.Chennai
B.Bengaluru
C.Hyderabad*
D.Jaipur
Ans:C
29.Which of the following is an international hotel chain?
A.Hermann
B.Marriot*
C.Hertz
D.Budz
Ans:B
30.The colour of the Black box:
A.Orange*
B.Black
C.Red
D.Green
Ans:A
31.The arrangement of seats in an air craft:
A.Seating
B.Fuselage
C.Set Up
D.Configuration*
Ans:D
32.KITE festival is celebrated in which state?
A.Maharashtra
B.Orissa
C.Rajasthan
D.Gujarat*
Ans:D
33.Name of the  00 Longitude:
A.Greenwich*
B.Equator
C.South Pole
D.International date line
Ans:A
34.The longest beach in India:
A.Juhu
B.Colva
C.Marina*
D.Digha
Ans:C
35.In which state is the Kaziranga National Park?
A.Manipur
B.Assam*
C.Mizoram
D.Nagaland
Ans:B
36.The orange city of India:
A.Nagpur*
B.Kanpur
C.Kolapur
D.Surat
Ans:A
37.The location of the Sun Temple:
A.Puri
B.Bijapur
C.Nalanda
D.Konark*
Ans:D
38.The book containing International Flight Schedules:
A.PAT
B.TIM
C.OAG*
D.ABC
Ans:C
39.The first tourist destination of India:
A.Goa*
B.Kovalam
C.Mumbai
D.Delhi
Ans:A
40.Where is the Surajkund craft mela held?
A.Punjab
B.Uttar Pradesh
C.Rajasthan
D.Haryana*
Ans:D
41.Who are the members of ICAO?
A.Airlines
B.Governments*
C.Travel agents
D.Tour Operators
Ans:B
42.The first travel agent in the world:
A.Thomas Moore
B.Joseph Cook
C.Thomas Cook*
D.Peter Cook
Ans:C
43.VFR is classified under which travel motivation?
A.Cultural
B.Inter personal*
C.Physical
D.Status and prestige
Ans:B
44.Which type of code is VGML?
A.SSR*
B.OSI
C.GDS
D.CRS
Ans:A
45.A place famous for village tourism:
A.Cherai
B.Thattekkad
C.Paravur
D.Kumbalangi*
Ans:D
46.The colour of an official passport:
A.Blue
B.Red
C.White*
D.Green
Ans:C
47.The currency of Thailand:
A.Bhatt*
B.Ringitt
C.Dollar
D.Rupiah
Ans:A
48.Where is the Eiffel tower situated?
A.London
B.Rome
C.Athens
D.Paris*
Ans:D
49.Manali is famous for which type of tourism?
A.Beach
B.Winter*
C.Pilgrim
D.Wildlife
Ans:B
50.The capital of Germany:
A.Bonn
B.Frankfurt
C.Berlin*
D.Bern
Ans:C
51.What does a Global Indicator show?
A.Speed
B.Direction*
C.Distance
D.Purpose
Ans:B
52.The full form of NUC:
A.Neutral Unit of Currency
B.Normal Unit of Construction
C.Neutral Unit of Cash
D.Neutral Unit of Construction*
Ans:D
53.In which state is the Jog falls?
A.Maharashtra
B.Karnataka
C.Orissa*
D.Bihar
Ans:C
54.The validity of an Indian Passport:
A.10 years*
B.5 years
C.20 years
D.1 year
Ans:A
55.Where is the Bharathpur bird sanctuary?
A.Orissa
B.Rajasthan*
C.West Bengal
D.Karnataka
Ans:B
56.CCU is the 3 letter code of which place?
A.Kochi
B.Chicago
C.Chandigarh
D.Kolkata*
Ans:D
57.The highest airport in India:
A.Jammu
B.Srinagar
C.Ladakh
D.Len*
Ans:D
58.The animal protected at Eravikulam national park:
A.Star Turtle
B.NilgiriTahr*
C.Tiger
D.Elephant
Ans:B
59.Where is the Ratholsavam held?
A.Nenmara
B.Pattambi
C.Kalpathi*
D.Thriprayar
Ans:C
60.The oldest airline in the world:
A.KLM*
B.JAL
C.DELTA
D.PANAM
Ans:A
61.The full form of SSR:
A.Special Status Required
B.Special Service Request*
C.Special Seat Required
D.Student Service Required
Ans:B
62.What is the motivation of a tourist coming to watch Kathakali?
A.Historical
B.Natural
C.Physical
D.Cultural*
Ans:D
63.The places included in the Golden Triangle:
A.Delhi,Mumbai,Goa
B.Delhi,Agra,Goa
C.Delhi,Agra,Jaipur*
D.Delhi,Goa,Chennai
Ans:C
64.The convention resulted in the formation of IATA:
A.Chicago*
B.Paris
C.Tokyo
D.Manila
Ans:A
65.Miami is famous for which type of tourism?
A.Wild life
B.Business
C.Winter
D.Beach*
Ans:D
66.Where did the Grand Tour take place?
A.America
B.Europe*
C.Africa
D.Asia
Ans:B
67.Which is a private airline in India?
A.Silk air
B.GARUDA
C.Go air*
D.Biman
Ans:C
68.The official name for Howrah bridge:
A.Rabeendra Sethu*
B.Tagore Bridge
C.Subash Bridge
D.Vivekananda Sethu
Ans:A
69.The full form of TIM:
A.Tour Informal Manual
B.Travel Information Manual*
C.Tour Information Manual
D.Travel Industry Manual
Ans:B
70.A person who travels to a place for less than 24 hours:
A.Excursionist*
B.Tourist
C.Traveller
D.Nomad
Ans:A
71.A hotel meant for people travelling by automobiles:
A.Rotel
B.Flotel
C.Motel*
D.Resort
Ans:C
72.The father of Indian Civil aviation:
A.G.V.Raja
B.J.R.D.Tata*
C.P.N.Seth
D.A.K.Bhatia
Ans:B
73.The mode of travel of a cruise:
A.Rail
B.Air
C.Land
D.Water*
Ans:D
74.Which is an international organization?
A.ICPB
B.ICCA*
C.IATO
D.ITDC
Ans:B
75.A journey in which the origin and destination of a passenger are not the same
A.OW*
B.RT
C.CT
D.TW
Ans:A
76.Which is considered to be a basic component of tourism?
A.Hotel
B.Ticket
C.Locale*
D.Tourist
Ans:C
77.A halting place between the origin and destination of a passenger:
A.Stopover*
B.Sector
C.Aisle
D.Middle
Ans:A
78.A tour form own country to a foreign country:
A.In bound
B.Free bound
C.Inclusive
D.Out bound*
Ans:D
79.The first space tourist in the world:
A.Dennis  Titto*
B.Desmond Titto
C.Derek Titto
D.Francis Titto
Ans:A
80.The house boats in Jammu and Kashmir:
A.Sivanas
B.Sancharas
C.Shikaras*
D.Havelis
Ans:C
81.Who has been appointed as India’s Governor on the board of Governors of the Asian Development Bank?
A.L.K.Adwani
B.Narendra Modi
C.Arun Jaitley*
D.Nitin Gatkari
Ans:C
82.For how many years Hyderabad will be the capital of Telengana and Andrapradesh?
A.3
B.10*
C.5
D.7
Ans:B
83.Who won the French open title for the nineth time in 2014?
A.Rafael Nadal*
B.Novak Djokovic
C.Rojer Federer
D.Andi Murae
Ans:A
84.The first kerosene free city in India:
A.Chennai
B.Noida
C.Mumbai
D.Delhi*
Ans:D
85.The Indian origin Judge who appointed as the 8th  Attorney General of Singapore?
A.K.G.Balakrishnan
B.V.K.Rajah*
C.P.Sadasivam
D.B.K.Bali
Ans:B
86.Gandhi suspended non co-operation movement as a result of:
A.Wagon tragedy
B.Jallian wallabag incident
C.Chauri chaura incident*
D.Khilafat movement
Ans:C
87.The political party formed by Subhash Chandra Bose?
A.Forward Block*
B.INA
C.Congress Socialist party
D.Indian National Congress
Ans:A
88.Poykayil Yohannan the social reformer belongs to which community?
A.Ezhava
B.Mugaya
C.Pulaya
D.Paraya*
Ans:D
89.Who founded”samathwa samjam”in 1836 aginst social injustice?
A.Swami Dayananda Saraswathi
B.Chattambi Swamikal
C.Ayya Vaikunda Swamikal*
D.Swami Agamanandan
Ans:C
90.Which European power founded the first European school in India at Cochin?
A.Dutch
B.British
C.French
D.Portuguese*
Ans:D
91.In which year the Project Tiger programme started in India?
A.1973*
B.1963
C.1972
D.1962
Ans:A
92.The name of rain water harvesting introduced by Kerala Government?
A.Sheethal
B.Mazha
C.Varsha*
D.Jaladhara
Ans:C
93.Who organized the first agricultural labour strike in Kerala?
A.EMS Namboothiripad
B.Ayyankali*
C.Kumaranasan
D.Dr.Palpu
Ans:B
94.Which part of Indian Constitution deals with Citizenship?
A.Part IV
B.Part I
C.Part III
D.Part II*
Ans:D
95.The first women Chief Election Commissioner of India?
A.Sarojini Naidu
B.Meerakumar
C.V.S.Ramadevi*
D.K.K.Usha
Ans:C
96.The present Finance Commission Chairman of India?
A.Dr.Vijay Kelkar*
B.Y.V.Reddy
C.Dr.C.Rangarajan
D.K.C.Panth
Ans:A
97.The fourth biggest river in  Kerala is:
A.Chaliyar*
B.Chalakkudi
C.Pamba
D.Kadalundi
Ans:A
98.The National Highway that connects Kozhikode and Mysore?
A.N H 744
B.N.H.966
C.N.H.766*
D.N.H.544
Ans:C
99.Among the following which Police station in Kerala became the first ISO certified police station?
A.Ernakulam town
B.Kannur town
C.Trivandrum town
D.Kozhikode town*
Ans:D
100.The session of Indian National Congress that decided to celebrate January 26th 1930 as the First Independence day of India?
A.Nagpur
B.Bombay
C.Lahore*
D.Culcutta

Ans:C
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email