7 January 2016

// // Leave a Comment

LAB TECH ASST-MAINTENANCE & REPAIRS OF TWO WHEELERS SOLVED PAPER 2015

LAB TECH ASST-MAINTENANCE & REPAIRS OF TWO WHEELERS
EXAM DATE:15-12-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.The petrol engine is working on:
A.Constant Pressure Cycle
B.Constant Volume Cycle*
C.Carnot Cycle
D.None of the above
Ans:B

2.The main difference in operation of petrol engine from diesel engine is that:
A.Draws air fuel mixture during suction*
B.Draws only air during suction
C.Inlet valve closes during compression
D.Exhaust valve opens during exhaust stroke
Ans:A
3.If a single cylinder engine produce a power in each rotation of crank shaft,then the engine is a:
A.4-stroke engine
B.2-stroke engine*
C.Wankel engine
D.All of the above
Ans:B
4.The antiknocking properties of petrol is expressed in:
A.DIN
B.SAE number
C.Cetane number
D.Octane number*
Ans:D
5.The number of crank pin in the crank shaft of a V-type engine is:
A.Equal to number of cylinder
B.Equal to double of number of cylinder
C.Equal to half of number of cylinder*
D.None of these
Ans:C
6.The size of flywheel used in single cylinder 4-stroke engine compared to a flywheel of the single cylinder 2-stroke engine of same capacity is:
A.larger*
B.smaller
C.Same
D.None of these
Ans:A
7.Which of the following compound is added to petrol to improve it’s antiknocking property?
A.Sodium bicarbonate
B.Calcium bicarbonate
C.Pottasium nitrate
D.Tetra ethyl lead*
Ans:D
8.Diaphragm type mechanical fuel pump is driven by:
A.V-belt
B.Chain
C.Camshaft eccentric*
D.Cooling fan
Ans:C
9.If the engine is continues to running after the ignition switch is turned off is called:
A.Dieselling*
B.Percolation
C.Purging
D.Flooding
Ans:A
10.The component of battery coil ignition system which convert battery voltage into breakdown voltage is called:
A.Condensor
B.Ignition coil*
C.Ballast resistor
D.Distributor
Ans:B
11.The mechanism which uses fly weights to advance spark in the engine cylinder is:
A.Vaccum advance mechanism
B.Centrifugal advance mechanism*
C.Manual advanced mechanism
D.None of the above
Ans:B
12.The location of exhaust port and transfer port of a two stroke engine which carries out loop flow scavenging is:
A.At opposite sides of cylinder
B.At same side of cylinder*
C.Exhaust port located at head
D.Transfer port located at head
Ans:B
13.Helical control groove in FIP is provided in:
A.Control sleeve
B.Control pinion
C.Plunger*
D.Pump cylinder
Ans:C
14.Decompressor arrangement is provided for:
A.To circulate refrigerant
B.To Increase volumetric efficiency
C.Release pressure from cylinder for easy cranking*
D.Decrease fuel supply
Ans:C
15.For proper fixing in to the engine cylinder,the outer surface of which liner need to be accurately finished”
A.Wet liner
B.Dry liner*
C.Wet liner and dry liner
D.None of the above
Ans:B
16.The space between the piston and cylinder wall is called:
A.Piston clearance*
B.End clearance
C.Lip clearance
D.None of the above
Ans:A
17.The types of combustion chamber which is made as a depression  on the top of piston is called:
A.Precombustion chamber
B.Energy cell
C.Open combustion chamber*
D.Ante chamber
Ans:C
18.Valve train clearance is known as:
A.Valve lift
B.Valve overlap
C.Guide clearance
D.Valve lash*
Ans:D
19.Which among the following bearing are commonly known as antifriction bearing?
A.Foot step bearing
B.Journal bearing
C.Collar bearing
D.Bail and roller bearing*
Ans:D
20.How many cells are there in a 12 V lead acid battery?
A.12
B.2
C.4
D.6*
Ans:D
21.Which among the following material is used as a solid lubricant?
A.Calcium Chloride
B.Calcium Carbonate
C.Copper Sulphate
D.Graphite*
Ans:D
22.On discharged condition both positive and negative plates of lead acid battery  is  changed into:
A.Pb
B.PbSO4 *
C.PbO2
D.None of the above
Ans:B
23.What is the effect of increase in temperature on specific gravity of electrolyte of lead acid battery?
A.Specific gravity decreases*
B.Specific gravity increases
C.First decreases then increases
D.No effect
Ans:A
24.What will be the open circuit voltage of a cell of a fully charged battery of lead acid type?
A.12.6 V
B.3.IV
C.2.1 V*
D.10 V
Ans:C
25.In an electric circuit the ammeter is connected in:
A.Parallel to the circuit
B.Series to the circuit*
C.Either series or parallel
D.None of the above
Ans:B
26.In compound wound starting motors the field coil is:
A.Connected parallel with the armature
B.Both series and parallel with the armature*
C.Connected in series with the armature
D.None of the above
Ans:B
27.The spark plug gap is in the range of:
A.2-3 mm
B.0.6 to 1 cm
C.0.5 to 1.5 cm
D.0.6 to 1 mm*
Ans:D
28.The centrifugal force on the pressure plate of semi centrifugal clutch can be adjusted by:
A.Adjusting screw on lever*
B.Adjusting nut on the pressure plate
C.Adjusting spring force
D.Pivoted ring
Ans:A
29.The type of gear wheels used in sliding mesh gear box is:
A.Helical gear
B.Double he helical gear
C.Spur gear*
D.Spiral gear
Ans:C
30.The tool which is used to remove gear,hearing,wheels and pulleys from their attaching components are:
A.Screw driver
B.Monkey plier
C.Pullers*
D.Hammer
Ans:C
31.In Semi floating type rear axle,the hearing is located:
A.On the axle and inside axle casing*
B.On the axle casing and inside the hub
C.On the axle and inside the hub
D.None of the above
Ans:A
32.Which of the following is a finishing operation of machined components?
A.Broaching
B.Cyaniding
C.Vulkanisation
D.Honing*
Ans:D
33.The type of jack with diamond shaped frame having a nut on one side and a sleeve on other side:
A.Tripod
B.Trolley type
C.Scissor type*
D.Bottle type
Ans:C
34.Which of the following is not  a test conducting for injectors?
A.Vaccum test*
B.Spray test
C.Pressure test
D.Leakage test
Ans:A
35.The advantage tandem master cylinder is that:
A.It never fails
B.Vehicle does not skid
C.Can provide individual fluid lines for all axle*
D.100% braking efficiency
Ans:C
36.The part of hydraulic brake system which actuates brake shoes directly:
A.Master cylinder
B.Push rod
C.Wheel cylinder*
D.Brake pedal
Ans:C
37.The brake pads of disc brakes are returned by:
A.Retractor spring
B.Rubber seal ring*
C.Shoe return spring
D.Caliper
Ans:B
38.What operation has to be done on the ends of brake pipe to prevent leakage?
A.Purging
B.Reaming
C.Counter sinking
D.Flaring*
Ans:D
39.The volatile liquid that filled in belows type thermostat is:
A.Ethylene glycol
B.Freon
C.Aceton*
D.Glycerene
Ans:C
40.In tubular type radiator cores:
A.Air flows through tubes and coolent passes around
B.Coolent passes through tube and air passes around*
C.Air and coolent passes through tubes
D.Air and coolent passes around tubes
Ans:B
41.Which of the following is not an effect of providing cooling fins around engine cylinder?
A.Increase heat transfer area
B.Decrease heat transfer rate*
C.Increase cooling efficiency
D.None of the above
Ans:B
42.The boiling point of water at normal atmospheric pressure is:
A.212 0F*
B.273 0K
C.100 0F
D.100 0K
Ans:A
43.Most of the coolant pumps used in automobiles are of:
A.Gear type
B.Vane type
C.Reciprocating type
D.Impeller type*
Ans:D
44.The commonly used firing order for six cylinder in line engine is:
A.1-5-3-6-2-4*
B.1-4-3-6-5-2
C.1-6-3-2-5-4
D.1-5-2-6-3-4
Ans:A
45.What material is plating on bore of aluminum alloy cylinder blocks to obtain a wear resistant surface?
A.Chromium*
B.Sulpher
C.Silicon
D.Alumina
Ans:A
46.What is the advantage of alluminium alloy piston over cast iron piston of same size?
A.Higher brittleness
B.Less thermal conductivity
C.Lighter in weight*
D.All of the above
Ans:C
47.What is the purpose of providing vertical slot or T-slots on piston?
A.For the seating of compression ring
B.For the seating of oil ring
C.For lubrication
D.Restrict the change in diameter during thermal expansion*
Ans:D
48.The volume of cylinder when piston at TDC is called:
A.Swept volume
B.Clearence volume*
C.Engine displacement
D.Piston clearance
Ans:B
49.The nuts and bolts are usually made of:
A.Cast iron
B.Mild steel*
C.Chromium steel
D.None of the above
Ans:B
50.The instrument which is used to measure current voltage and resistance:
A.Odometer
B.Tachometer
C.Multimeter*
D.Galvanometer
Ans:C
51.The needle valve of carburetor is closed and opened by:
A.Air jet
B.Main petrol jet
C.Throttle valve
D.Float*
Ans:D
52.Which of the following is a temporary fastening method?
A.Screwed jointing*
B.Rivetting
C.Welding
D.Brazing
Ans:A
53.Anealing is a heat treatment process to:
A.Soften the steel*
B.Harden the core of steel
C.Harden the surface of steel
D.Temper the steel
Ans:A
54.The tool which is used to remove broken stud from threaded hole is:
A.Stud remover
B.Stud extractor*
C.Welding holder
D.Drift
Ans:B
55.One atmospheric pressure is equal to:
A.1 bar
B.105 bar
C.760 mm of H2O
D.1.01325 bar*
Ans:D
56.Which of the following is not a unit of work?
A.Newton metre/second*
B.Newton metre
C.Joule
D.Erg
Ans:A
57.The quantity of heat required to raise a unit mass of substance through a unit raise in temperature is called:
A.Specific heat*
B.Latent heat
C.Sensible heat
D.Calorific value
Ans:A
58.Which of the following is a cold starting device used in diesel engine?
A.Choke valve
B.Cooling coil
C.Priming pump
D.Glow plug*
Ans:D
59.In battery less conventional ignition system,the current generates and supplies for the primary winding of ignition system by:
A.Alternator
B.Magneto*
C.Dynamo
D.Solenoid
Ans:B
60.How many high tension leads are there in a distributor cap for a twin cylinder four stroke engine with a spark plug in each cylinder?
A.1
B.2
C.4
D.3*
Ans:D
61.Which of the following is not cause for diesel engine does not start?
A.Air in the fuel system
B.Blocked or clogged fuel filter or fuel lines
C.Small leakage in diesel tank*
D.None of the above
Ans:C
62.Accelerator linkage of a petrol engine using carburetor is connected to:
A.Choke valve
B.Air cleaner
C.Throttle valve*
D.Manifold
Ans:C
63.Which of the following two wheeler using DTSi engine?
A.Honda eterno
B.Bajaj pulsar-180*
C.TVS.Star city ES
D.TVS Star Sport
Ans:B
64.The condenser used in battery coil ignition circuit is connected?
A.Parallel to CB points*
B.Series to CB points
C.Either series or parallel to CB points
D.None of the above
Ans:A
65.Which of the following is not an advantage of two stroke engine compared to four stroke engine of same size?
A.Lighter in weight
B.Higher volumetric efficiency*
C.more power is produced
D.None of the above
Ans:B
66.Which of the following material can be used for making contact points on the rotor of distri-butor?
A.Porcelain
B.Bakelite
C.Alumina
D.Nickel*
Ans:D
67.Which of the following is not a cause for decrease in mileage of a two wheeler?
A.Under inflated tyres
B.Choke valve remains open during driving*
C.Speedy driving  beyond economic speed
D.None of the above
Ans:B
68.The degree of variation of viscosity of a liquid with tempe-rature is termed as:
A.Kinematic viscosity
B.Absolute viscosity
C.Viscosity index*
D.All of the above
Ans:C
69.Which type of fuel supply system is commonly used in motor cycle?
A.Gravity System*
B.Pressure System
C.Vacuum System
D.Pump System
Ans:A
70.The CB point gap is in the range of:
A.0.35 mm to 0.45 mm*
B.0.35 cm to 0.45 cm
C.0.30 cm to 0.40 cm
D.1 mm to 1..35 mm
Ans:A
71.The component of battery coil ignition system which helps to avoid spark between CB point is:
A.Ballast resistor
B.Condensor*
C.Rotor
D.Spark plug
Ans:B
72.Which of the following is not a cause for the vehicle will not take speed according to pressing of accelerator pedal?
A.Clutch slipping
B.Brake binding
C.Excessively worn out clutch plate
D.None of the above*
Ans:D
73.One horse power is equal to:
A.700 Watt
B.635.2 Watt
C.716.5 Watt
D.735.5 Watt*
Ans:D
74.Bronze is an alloy of:
A.Copper and Zinc
B.Copper and Lead
C.Copper and Tin*
D.Copper ,Zinc and Tin
Ans:C
75.What is the advantage of using radiator pressure cap?
A.Increase the boiling point of water
B.Reduce coolant lose
C.Maintain the system at a pressure higher than atmosphere
D.All of the above*
Ans:D
76.Which among the following is an example of positive clutch?
A.Diaphragm clutch
B.Multiplate clutch
C.Single plate pressure spring clutch
D.None of the above*
Ans:D
77.If the speed of vehicle is doubled the air resistance is:
A.Increased by four times*
B.Decreased by four times
C.Increased by two times
D.Decreased by two times
Ans:A
78.The component of pressure spring type single plate clutch system which disengage from fly wheel when pressing clutch pedal is:
A.Pressure plate
B.Clutch cover
C.Clutch disc*
D.Release bearing
Ans:C
79.The cross section of brake shoe is of:
A.T-Section*
B.I-Section
C.H-Section
D.U-Section
Ans:A
80.The power utilized to propel the vehicle is known as:
A.FHP
B.BHP
C.DHP*
D.IHP
Ans:C
81.Who formulates the fiscal poluct uin India
A.Planning Commission
B.Finance Commission
C.The Reserve Bank of India
D.Ministry of Finance*
Ans:D
82.Which National Park harbours the largest number of one-horned Rhinos?
A.Periyar National Park
B.Kanha National Park
C.Kaziranga National park*
D.Corbett National Park
Ans:C
83.Which monument was built to commemorate the visit of King George V and Queen Mary to Bombay?
A.India Gate
B.Gateway of India*
C.Victoria Terminus
D.Elephanta Caves
Ans:B
84.Whose death anniversary was observed as Anti-Terrorism Day on 21st May?
A.Jawaharlal Nehru
B.Rajiv Gandhi*
C.Indira Gandhi
D.Mahatma Gandhi
Ans:B
85.The state having a largest area of forest cover in India is:
A.Arunachal Pradesh
B.Haryana
C.Madhya Pradesh*
D.Assam
Ans:C
86.Who fixes the poverty line in India?
A.Government
B.Lok sabha
C.Rajya Sabha
D.Planning Commission*
Ans:D
87.Who discovered the Edakkal caves  in Wayanad in 1890?
A.Fred Fawcett*
B.Alexander Cunningham
C.K.N.Dikshit
D.John Marshall
Ans:A
88.Who is known as the ;Grand Old Man of India’?
A.Khan Abdul Ghaffar Khan
B.Dadabhai Naoroji*
C.Lala Lajpat Rai
D.Rajagopalachari
Ans:B
89.When the partition of Bengal was annulled?
A.1912
B.1910
C.1911*
D.1905
Ans:C
90.Who was the first Viceroy of India?
A.Lord Wellesly
B.Lord Canning *
C.Lord Minto
D.Lord Dufferin
Ans:B
91.In 1959,who was given th title ‘Bharata Kesari’by the Indian President:
A.Ayyankali
B.Thycaud Ayya
C.Mannathu Padmanaban*
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:C
92.’Swadesabhimani’ News paper was started by:
A.Ramakrishna Pillai
B.Vakkom Abdul Khader Moulavi*
C.Ayyankali
D.Sree Narayana Guru
Ans:B
93.Who was the leader of ‘Ezhava Memorial’?
A.Sree Narayana Guru
B.Dr.Palpu*
C.Sahodaran Ayyappan
D.Ayyankali
Ans:B
94.Who set up the Sanskrit study center’Thatwaprakashika’in 1906 at Kozhikode?
A.Ayyankali
B.V.T.Bhattathirippad
C.Sahodaran Ayyappan
D.Vaghbadananda*
Ans:D
95.Who said’There is no use for Caste.It curtails man’s freedom;destroys his intelligence’?
A.Sree Narayana Guru*
B.Mahatma Gandhi
C.Vakkom Abdul Khader Moulavi
D.Ayyankali
Ans:A
96.Which Indian won Nobel Prize for Peace for his work on promoting child rights?
A.Mother Teressa
B.Amarthiya Sen
C.C.V.Raman
D.Kailash Satyarthi*
Ans:D
97.The 41st G7 summit was held at:
A.Germany*
B.France
C.Italy
D.Japan
Ans:A
98.The Bollywood actor who was honoured with the Dada Saheb Phalke Film Foundation Award in 2015.
A.Salman Khan
B.Amitab Bachan
C.Shah Rukh Khan*
D.Amir Khan
Ans:C
99.Who won 2015 UEFA Champions League Title?
A.Juventus
B.Barcelona*
C.Manchester United
D.Celtic
Ans:B
100.The Chief Election Commissioner of India:
A.Hari Shankar Brahma
B.Nasim Zaidi*
C.V.S.Sampath
D.S.Y.Quraishi
Ans:B



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email