13 January 2016

// // Leave a Comment

LAB TECHNICAL ASSISTANT DAIRYING(MILK PRODUCTS),VHSE SOLVED PAPER 2015

LAB TECHNICAL ASSISTANT DAIRYING(MILK PRODUCTS),VHSE
EXAM DATE:27-03-2015
1.The process of adding vitamins to milk is known as:
A.Flavouring
B.Fermentation
C.Fortification*
D.None
Ans:C

2.-----------is an example of khoa based product.
A.Shrikhand
B.Chhana murkhi
C.Sandesh
D.Gulab Jamun*
Ans:D
3.Father of white revolution:
A.Dr.A.P.J.Abdul Kalam
B.Dr.M.S.Swaminathan
C.Dr.V.Kurien*
D.None
Ans:C
4.Mating of closely related animals within a same breed:
A.Cross breeding
B.Close breeding*
C.Line breeding
D.Hybridization
Ans:B
5.Male sex hormone in cattle is:
A.Cross breeding
B.Close breeding*
C.Line breeding
D.Hybridization
Ans:B
6.----------is a method of identification in cattle.
A.Castration
B.Tattooning*
C.Dehorning
D.None
Ans:B
7.First milk obtained from mother cow soon after calving is :
A.Whole milk
B.Colostrum*
C.Skim milk
D.Uterine milk
Ans:B
8.Separation of new born calf from the mother cow is called:
A.Rearing
B.Calving
C.Weaning*
D.None
Ans:C
9.Gestation period in buffalo is--------days.
A.275-285
B.280-290
C.310-315*
D.315-320
Ans:C
10.Important signs of heat in a cow:
A.Mounting on other animals
B.Mucous discharge from vagina
C.Loss of appetite
D.All the above*
Ans:D
11.Average duration of cestrus cycle in cattle is--------days.
A.21*
B.25
C.27
D.28
Ans:A
12.Best insemination time in a cow if it shows heat symptoms early morning:
A.Morning of the same day
B.Evening of the same day*
C.Morning of the next day
D.Anytime within two days
Ans:B
13.Advantages of artificial insemination:
A.Increase use of sires
B.Prevent spread of disease
C.Economical method of breeding
D.All of the above*
Ans:D
14.Frozen semen is stored in liquid nitrogen at---------0C.
A.-196*
B.-156
C.-109
D.None
Ans:A
15.Dry period in cattle is about ---------days.
A.30
B.45
C.50
D.60*
Ans:D
16.Requirement of milk for one month old calf -------of body weight.
A.1/80th
B.1/12th
C.1/60th
D.1/10th*
Ans:D
17.Umblical cord of calf should be disinfected to:
A.Avoid bleeding
B.To avoid infection
C.Both(a)and (b)*
D.None
Ans:C
18.Additive substance in silage making:
A.Molasses*
B.Mineral oils
C.Organic oils
D.All of the above
Ans:A
19.Average daily requirement of water for adult cow is ------litres.
A.20-25
B.25-30
C.30-35
D.45-50*
Ans:D
20.Hormone responsible for milk let down:
A.Oxytocin*
B.Prolactin
C.Cortisol
D.Adrenaline
Ans:A
21.Milk cans commonly used in Kerala is made up of:
A.Galvanised iron
B.Tinned copper
C.Aluminium*
D.Steel
Ans:c
22.Yellow colour in cow milk is due to:
A.Lactoferrin
B.Carotene*
C.Riboflavin
D.All the above
Ans:B
23.Boiling point of milk is-------0C
A.100.17*
B.100
C.95
D.120
Ans:A
24.Adulteration of milk with water can be tested by:
A.Lactometer
B.Specific gravity bottle
C.Butyrometer
D.A and B*
Ans:D
25.Greenish colour of whey is due to:
A.Xnanthine oxidase
B.Riboflavin*
C.Carotene
D.All the above
Ans:B
26.A hard variety of cheese:
A.Cheddar*
B.Cottage
C.Paneer
D.None
Ans:A
27.By-product obtained during butter making:
A.Whey
B.Buttermilk*
C.Cream
D.Casein
Ans:B
28.Heart of the HTST system:
A.FDV*
B.STLRC
C.FCBT
D.Final Heating Section
Ans:A
29.An acid coagulated milk product:
A.Khoa
B.Shrikhand
C.Paneer*
D.Curd
Ans:C
30.A fermented  milk product:
A.Chhana*
B.Peda
C.GulabJamun
D.Shrikhand
Ans:A
31.Indian buffaloes belong to the group:
A.Bosbubalis*
B.Bosindicus
C.Bostaurus
D.None
Ans:A
32.Indian milk day:
A.Ist June
B.1st November
C.26th November*
D.1st December
Ans:C
33.Type of coagulation in cheese:
A.Acid
B.Enzyme*
C.Heat
D.Heat-acid
Ans:B
34.Operation flood was started in the year:
A.1970*
B.1951
C.1950
D.1947
Ans:A
35.Functions of KLD board for dairy development include:
A.Promoting fodder production
B.Production and supply of frozen semen
C.Training and consulting service
D.All of these*
Ans:D
36.Indian breed of cattle popularly known as”White sindhi”:
A.Ongole
B.Gir
C.Tharparker*
D.Deoni
Ans:C
37.The crossbreed commonly found in Kerala:
A.Sunandini*
B.Jersindh
C.Red Sindhi
D.D.H.F
Ans:A
38.Father of Pasteurization:
A.Galelio
B.Louis Pasteur*
C.Archemedis
D.None
Ans:B
39.Hormone responsible for maintenance of pregnancy in cattle
A.Oxytocin
B.Progesterone*
C.Adrenaline
D.None
Ans:B
40.For the preparation of---------the grass is collected in the blooming stage:
A.Straw
B.Bran
C.Hay*
D.Seed
Ans:C
41.Urea enrichment method is used to enhance the nutritive value of:
A.Hay
B.Silage
C.Straw*
D.Haylage
Ans:C
42.Lassi is a----------product.
A.Acid coagulated
B.Concentrated
C.Fermented*
D.Fat rich
Ans:C
43.Butteroil is the western counterpart of:
A.Ghee
B.Curd
C.Butter
D.Vegetable oil*
Ans:D
44.Churning process is involved in the preparation of:
A.Cream
B.Ghee
C.Butter*
D.Dahi
Ans:C
45.An equipment used to separate cream:
A.Centrifuge
B.Clarifier
C.Homogeniser
D.Cream separator*
Ans:D
46.As per PFA,cream should contain a minimum of -------%fat:
A.10
B.50
C.25*
D.30
Ans:C
47.The adjustment of fat and SNF in milk is called:
A.Sterilization
B.Standardization*
C.Homogenisation
D.Clarification
Ans:B
48.The heating medium in a HTST pasteurizer is:
A.Hot water*
B.Steam
C.Vapour
D.None
Ans:A
49.A viral disease in cattle:
A.Mastitis
B.Abortion
C.Fever
D.FMD*
Ans:D
50.-----------is a breed of cattle with white and black patches:
A.Jersey
B.H,F*
C.Brown Swiss
D.Haryana
Ans:B
51.A cattle breed with sleepy appearance:
A.Haryana
B.Brown Swiss
C.Sunadini
D.Gir
Ans:------
52.Tharparker is a -------breed.
A.Dual purpose*
B.Draught
C.Milch
D.None
Ans:A
53.The apex organization in a three tyre co-operative sector is:
A.Federation*
B.Union
C.Society
D.None
Ans:A
54.The federation of MILMA(MILMA Bhavan)is at:
A.Kottayam
B.Wayanad
C.Idukki
D.Trivandrum*
Ans:D
55.Pre-statification technique is used in the preparation of:
A.Ghee
B.Butter*
C.Cream
D.Dahi
Ans:B
56.Piling and repiling are the process involved in the preparation of:
A.Chhana*
B.Paneer
C.Khoa
D.Cheese
Ans:A
57.The stomach in cattle is:
A.Singled chambered*
B.Three chambered
C.Five chambered
D.Four chambered
Ans:A
67.The fat globule size is important in the following operations:
A.Separation of milk
B.Cheese making
C.Churning of cream*
D.In all these
Ans:C
68.Size of fat globules in homogenized milk is:
A.2.5 micron
B.3 micron
C.2 micron or less*
D.None
Ans:C
69.The only  preservative that can be used in cheese is:
A.Citric acid
B.Butylated Hydroxy Anisole
C.Nicin
D.Butylated Hydroxy Toluene
Ans:---------
70.India ranks-------in world milk production.
A.Second
B.Third
C.First*
D.Fourth
Ans:C
71.The major protein in milk:
A.Lactose
B.Casein*
C.Whey protein
D.None of the above
Ans:B
72.-------is produced by the controlled fermentation of green succulent material under anaerobic conditions.
A.Straw
B.Hay
C.Silage*
D.Legume
Ans:C
73.Breed of buffalo with sickle shaped horns:
A.Surti*
B.Murrah
C.Jaffrabadi
D.Red
Ans:A
74.The fat percentage in toned milk is minimum:
A.4%
B.3%*
C.4.5%
D.5%
Ans:B
75.The process of heating milk to 135-1500C for no hold is known as:
A.UHT
B.Pasteurization
C.Stassanisation
D.Flash Pasteurisation*
Ans:D
76.According to PFA rules,butter should contain a minimum of --------%fat.
A.50
B.40
C.99.9
D.80*
Ans:D
77.Name a dairy by-product:
A.Khoa
B.Gulab Jamun
C.Butter milk*
D.Paneer
Ans:C
78.Average body temperature of cattle is 0C.
A.38.5*
B.36
C.39
D.40
Ans:A
79.Is a breed of buffalo with tightly  curled horns.
A.Surti
B.Murrah*
C.Nili Ravi
D.Sunandini
Ans:B
80.Semen collection in bulls can be started at the age of months.
A.24
B.36*
C.12
D.18
Ans:B
81.Who was the viceroy when Indian National congress formed in December 1885?
A.Lord Rippon
B.Lord Dufferin*
C.Lord Dalhousie
D.Lord Curzon
Ans:B
82.What is the real name of Chattampi Swamigal?
A.Krishnan Nampoothiri
B.V.K.Gurukal
C.Balakrishna Menon
D.Kunjan Pillai*
Ans:D
83.Who was popularly known as Mayyzhi Gandhi?
A.I.K.Kumaran*
B.K.P.Kesavamenon
C.K.Kelappan
D.P.Krishnapillai
Ans:A
84.The first Legislative Assembly in Travancore came into existence in the year:
A.1885*
B.1888
C.1905
D.1925
Ans:A
85.The book “Keralam Malayalai Kalude Mathrubhoomi”was written by:
A.K.Kelappan
B.P.Krishnanpillai
C.EMS*
D.K.P.Kesavamenon
Ans:C
86.The Travancore ruler who abolished Devadasi System?
A.Rani Sethu Lakshmi Bhai*
B.Swathitirunal
C.Sree Chithirathirunal
D.Marthanda Varma
Ans:A
87.Who was the President of KPCC when India got Independence?
A.K.Kelappan*
B.K.P.Kesavamenon
C.Pattom Thanupillai
D.C.K.Govinda Nair
Ans:A
88.Who was popularly known as “Subhash Chandra Bose of Kerala”?
A.Swadeshabhimani Rama Krishnapillai
B.Muhammed Abdul Rahman*
C.K.P.Kesavamenon
D.Mannath Padmanabhan
Ans:B
89.Founder of Sadhujana Paripalana Sangham:
A.Chattampi Swamigal
B.Sahodaran Ayyappan
C.Sree Narayana Guru
D.Ayyankali*
Ans:D
90.Who introduced Railway in India?
A.Dalhousie*
B.Canning
C.Wellesley
D.Hudson
Ans:A
91.Who founded the newspaper “National Herald”?
A.Jawaharlal Nehru*
B.Kesari Balakrishna Pillai
C.Moulana Abdul kalam Azad
D.Annie Besant
Ans:A
92.Who is known as the heroine of Quit India Movement?
A.Rani Lakshmi Bai
B.Captain Lakshmi
C.Sarojini Naidu
D.Aruna Asaf ali*
Ans:D
93.The first visit of Gandhiji in Kerala was in the year:
A.1922
B.1920*
C.1925
D.1926
Ans:B
94.The first General Secretary of SNDP Yogam:
A.Sreenarayana Guru
B.Dr.Palpu
C.Kumaran Asan*
D.T.K.Madavan
Ans:C
95.Who described British Empire as White Devil?
A.Sreenarayana Guru
B.Ayyankali
C.Vaikunda Swamigal*
D.Chattambi Swamikal
Ans:C
96.The ruler who abolished “Pulappedi”in Venad:
A.Kerala Varma*
B.Marthanda varma
C.Swathi Thirunal
D.Rani Lakshmi Bai
Ans:A
97.Who led the “Pattini Jatha”in 1936 from Kanoore to Madras?
A.E.M.S
B.P.Krishnapillai
C.A.K.Gopalan*
D.K.Kelappan
Ans:C
98.Founder of the newspaper Kerala Kaumudi:
A.C.V.Kunhiraman*
B.Dr.Palpu
C.T.K.Madhavan
D.Kumaran Asan
Ans:A
99.Who was the first Indian to be elected to British Parliament?
A.Jawaharlal Nehru
B.Gandhiji
C.Dadabai Naoroji*
D.Gopalakrishna Gokhale
Ans:C
100.Who was popularity known as Desabandu?
A.E.E.Andrews
B.C.R.Das*
C.Tagore
D.Sheik Mujeeb Rahman

Ans:B
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email