25 January 2016

// // Leave a Comment

LAB TECHNICAL ASSISTANT DOMESTIC NURSING JANUARY 2015 QUESTION AND ANSWERS

LAB TECHNICAL ASSISTANT DOMESTIC NURSING
EXAM DATE:07-01-2015

1.The ‘Aikya Kerala’convention was held at Trichur in 1947 under the Presidentship of:
A.K.P.Kesavamenon
B.C.Kesavan
C.K.Kelappan*
D.P.Govinda Menon
Ans:C

2.Gandhiji held the first Satyagraha in India at Champaran which belongs to the state of:
A.Maharashtra
B.Orissa
C.Gujarat
D.Bihar*
Ans:D
3.Who was the author of ‘Treatment of Thiyyas in Travancore’?
A.Dr.Palppu*
B.G.K.Pillai
C.T.K.Madhavan
D.Dr.A.Gopalan
Ans:A
4.’Hindustan Republication Army’was established by:
A.Sachin Sanyal*
B.Ram Prasad Bismal
C.Surya Sen
D.Raj Guru
Ans:A
5.’Kallada Hydro Electric Project’belongs to which district?
A.Kollam*
B.Pathanamthitta
C.Thrissur
D.Kannur
Ans:A
6.The age of Moderate in Indian Freedom struggle was:
A.1890-1910
B.1885-1905*
C.1900-1910
D.1909-1919
Ans:B
7.’Swaraj’ as goal of Congress was declared in 1905 at which congress session?
A.Banaras*
B.Surat
C.Calcutta
D.Bombay
Ans:A
8.Why did Gandhiji start satyagraha in 1919?
A.To protest against Minto-Morley reforms
B.To protest against Rowlatt act*
C.To protest against Communal award
D.To protest against Salt Satyagraha
Ans:B
9.The British Officer Rand was killed by:
A.Chepekar Brothers*
B.Sayyad Brothers
C.Chandrashekhar Azad
D.Ras Bihari Ghosh
Ans:A
10.Who was lathi charged while protesting against Simon Commission and died later?
A.Bal Gangadhar Tilak
B.Lala Lajpat Rai*
C.Gopal Krishna Gokhale
D.Bipin Chandra Pal
Ans:B
11.The World Health Day is celebrated on:
A.April 1st
B.April 7th*
C.April 17th
D.April 30th
Ans:B
12.The founder of modern nursing:
A.Florence Nightinale*
B.Faye.G.Abdellah
C.Imogene King
D.Betty Newman
Ans:A
13.Night blindness is caused by the deficiency of:
A.Vitamin D
B.Vitamin C
C.Vitamin B
D.Vitamin A*
Ans:D
14.Tuberculosis is caused by:
A.Corynebacterium
B.Streptococci
C.Mycobacterium tuberculosis*
D.Pneumococci
Ans:C
15.Infection transmitted between individuals infected with different pathogenic organism is
A.Contamination
B.Colonization
C.Cross infection*
D.Concurrent infection
Ans:C
16.The urine specific gravity is:
A.1.016 to 1.025*
B.1.027 to 1.032
C.1.037 to 1.039
D.1.041 to 1.049
Ans:A
17.Abnormal increase in the volume of urine is termed as:
A.Dysuria
B.Anuria
C.Oliguria
D.Polyuria*
Ans:D
18.The inflammation of middle ear is termed as:
A.Otitis externa
B.Otitis media*
C.Adenitis
D.Sinusitis
Ans:B
19.The term used to denote loss of appetite is:
A.Alopecia
B.Anuria
C.Anoxia
D.Anorexia*
Ans:D
20.The concentration of dettol used to disinfect thermometer is
A.1:20
B.1:40*
C.1:80
D.1:100
Ans:B
21.The microscope is invented by:
A.Antony Van Leeuwenhock*
B.Louis Pasteur
C.Louis Joblot
D.Robert Koch
Ans:A
22.The smallest unit of an element is:
A.Atom*
B.Compound
C.Element
D.Mineral
Ans:A
23.The pH value of blood is:
A.7.15 to 7.25
B.7.30 to 7.35
C.7.35 to 7.45*
D.7.55 to 7.65
Ans:C
24.The pacemaker of the heart:
A.AV node
B.Purkinje fibres
C.Bundle of His
D.SA node*
Ans:D
25.The cardiac output in a healthy adult at rest:
A.2 litres
B.3 litres
C.4 litres
D.5 litres*
Ans:D
26.The largest organ in our body is:
A.Brain
B.Skin*
C.Liver
D.Large intestine
Ans:B
27.The smallest unit of the body is”
A.Tissue
B.Muscle
C.Cell*
D.DNA
Ans:C
28.The solution used to detect sugan in the urine is:
A.Benedict’s reagent*
B.Nitric acid
C.Liquor ammonia
D.Sodium nitroprusside
Ans:A
29.The hormone responsible  for the secondary  sex characteristics in females is:
A.Progesterone
B.Oestrogen*
C.Androgen
D.Relaxin
Ans:B
30.The largest artery in human body
A.Cerebral artery
B.Pulmonary artery
C.Aorta*
D.Femoral artery
Ans:C
31.One ml contains:
A.10 drops
B.15 drops*
C.20 drops
D.25 drops
Ans:B
32.The international Nurses day is celebrated on:
A.May 1st
B.May 10th
C.May 12th*
D.May 15th
Ans:C
33.The pigment responsible for skin colour:
A.Arginine
B.Alanin
C.Methionin
D.Melanin*
Ans:D
34.Inflammation of the tongue is termed as:
A.Glossitis*
B.Parotitis
C.Gingivitis
D.Stomatitis
Ans:A
35.Body building foods are:
A.Carbohydrates
B.Fats
C.Proteins*
D.Vitamins
Ans:C
36.The most effective method of disinfection:
A.Burning
B.Boiling
C.Use of hot air
D.Autoclaving*
Ans:D
37.Tire cheapest source of vitamin A:
A.Fish liver oil
B.Butter
C.Egg
D.Green leafy vegetables*
Ans:D
38.Which of the following is a water soluble vitamin?
A.Vitamin B*
B.Vitamin A
C.Vitamin D
D.Vitamin K
Ans:A
39.Which among the following is a live vaccine?
A.BCG*
B.Cholera
C.Diphtheria
D.Tetanus
Ans:A
40.Which of the following communicable diseases is eradicated in India?
A.TB
B.Polio
C.Small pox*
D.Filariasis
Ans:C
41.The World AIDS day is celebrated on:
A.December 1st*
B.December 10th
C.December 14th
D.December 31st
Ans:A
42.A sudden severe attack of shivering in which the body temperature rises rapidly to a stage of hyper pyrexia:
A.Pyrexia
B.Rigor*
C.Swinging fever
D.Inverse fever
Ans:B
43.The number of pulse beats in a minute”
A.Rhythm
B.Volume
C.Tension
D.Rate*
Ans:D
44.Increased respiratory rate over 24 breaths per minute:
A.Apnoea
B.Bradypnoea
C.Tachypnoea*
D.Orthopnoea
Ans:C
45.The lack of oxygen in the tissues:
A.Dyspnoea
B.Asphyxia
C.Anoxaemia
D.Anoxia*
Ans:D
46.The instrument used to measure blood pressure is:
A.Barometer
B.Sphygmomanometer*
C.Tonometer
D.Audiometer
Ans:B
47.Total cessation of breathing is termed as:
A.Apnoea*
B.Hyperpnoea
C.Eupnea
D.Bradypnoea
Ans:A
48.The largest gland in the body:
A.Thyroid
B.Liver*
C.Pancreas
D.Parotid gland
Ans:B
49.Infancy is a period from:
A.0-1 year*
B.1-3 year
C.3-6 years
D.6-12 years
Ans:A
50.Cessation of menstruation is termed as:
A.Menarche
B.Telarche
C.Menopause*
D.Puberty
Ans:C
51.How many calories will be obtained from one gram fat?
A.4 calories
B.12 calories
C.9 calories*
D.15 calories
Ans:C
52.The method of transfer of heat directly through a substance from hot part to the cold part,from one molecule to the other:
A.Convection
B.Evaporation
C.Radiation
D.Conduction*
Ans:D
53.The formula to convert Fahrenheit scale to Celsius scale:
A.C=(F-32)x5/9*
B.C=(F+32)x5/9
C.C=(F-32)x9/5
D.C=(F+32)x9/5
Ans:A
54.A sudden return to normal temperature from a very high temperature  within a few hours or days:
A.Crisis*
B.Lysis
C.Decline
D.Fastigium
Ans:A
55.The normal range of pulse rate in an adult:
A.50-60/mt
B.60-70/mt
C.70-80/mt*
D.110-115/mt
Ans:C
56.The abnormal condition of the vertebral column characterized by increased convexity in the thoracic spine:
A.Opisthotonus
B.Scoliosis
C.Lordosis
D.Kyphosis*
Ans:D
57.The type of bed made  for a client who cannot get out of the bed:
A.Closed bed
B.Open bed
C.Cardiac bed
D.Occupied bed*
Ans:D
58.An agent that inhibits the growth of bacteria:
A.Bacteriocide
B.Fomite
C.Bacteriostat*
D.Antipyretic
Ans:C
59.The condition in which blood pressure is low associated with weakness or fainiting when rises to an erect position:
A.Hypotension
B.Postural hypotension*
C.Hypertension
D.Secondary hypertension
Ans:B
60.The state of complete physical,mental,social wellbeing and not merely an absence of disease or infirmity is termed as:
A.Illness
B.Health*
C.Wellness
D.Equilibrium
Ans:B
61.The incubation period of measles:
A.2-6 days*
B.6-10 days
C.10-14 days
D.14-20 days
Ans:A
62.Koplik’s spot is seen in:
A.Measles*
B.Mumps
C.Rubella
D.Tetanus
Ans:A
63.German measles is also known as:
A.Measles
B.Rubella*
C.Mumps
D.Polio
Ans:B
64.Bordetella pertussis causes:
A.Diphteria
B.Influenza
C.Tetanus
D.Whooping cough
Ans:D
65.The test used in the diagnosis of TB:
A.Hey’s test
B.Rotheras test
C.Shick test
D.Mantoux test*
Ans:D
66.The Vaccine used in the prevention of tuberculosis:
A.BCG*
B.DPT
C.TT
D.MMR Vaccine
Ans:A
67.Fertilizable life span of Oocyte:
A.6 to 12 hrs
B.12 to 24 hrs
C.24 to 48 hrs*
D.48 to 72 hrs
Ans:C
68.Fertilizable life span of sperm
A.6-12 hrs
B.12-24 hrs
C.24-48 hrs
D.48-72 hrs*
Ans:D
69.Fertilization occurs in:
A.Fallopian tube*
B.Ovary
C.Uterus
D.Cervix
Ans:A
70.Implantation of the fertilised ovum occurs in the endometrium on:
A.4th day
B.5th day
C.6th day
D.9th day*
Ans:D
71.The endometrium during pregnancy is termed as:
A.Inner cell mass
B.Chorion
C.Trophoblast
D.Decidua*
Ans:D
72.The amniotic fluid volume reaches its peak at:
A.36-38 weeks
B.34-36 weeks
C.28-34 weeks
D.26-28 weeks*
Ans:D
73.The umbilical cord contains:
A.One artery and two vein
B.2 arteries
C.2 arteries and one vein*
D.2 arteries and two veins
Ans:C
74.The average weight of a newborn in India:
A.2kg to 2.5kg
B.2.5 kg to 3.5kg*
C.3.5kg to 4kg
D.4 kg to 4.5kg
Ans:B
75.The weight of a uterus in the non pregnant state:
A.30gm
B.40gm
C.60gm*
D.70gm
Ans:C
76.The net maternal weight gain during pregnancy:
A.6-8 kg
B.8-10 kg
C.10-12 kg*
D.12-14 kg
Ans:C
77.The stage of labour which starts from the onset of true labour pain and  ends with full dilatation of cervix:
A.1st stage*
B.2nd stage
C.3rd stage
D.4th stage
Ans:A
78.The vaginal discharge for the first fortnight during puerperium
A.Bleeding
B.Lochia*
C.Show
D.Menstruation
Ans:B
79.The process by which secondary oocyte is released from the ovary following  rupture of a mature Graafian follicle is termed as:
A.Oogenesis
B.Spermatogenesis
C.Menstruation
D.Ovulation*
Ans:D
80.The blood vessel carrying oxygenated blood from placenta to the fetus:
A.Uterine artery
B.Hypogastric artery
C.Umbilical artery
D.Umbilical Vein*
Ans:D
81.The weight of placenta at term:
A.200 gm
B.500 gm*
C.900 gm
D.1000 gm
Ans:B
82.The blood group termed as universal donor is:
A.A group
B.B group
C.O group*
D.AB group
Ans:C
83.The normal random blood sugar level is:
A.160-180 mg%
B.140-160 mg%
C.120-140mg%*
D.80-120mg%
Ans:C
84.Who discovered the bacillus of tuberculosis?
A.Louis Pasteur
B.Neisser
C.Robert Koch*
D.Hansen
Ans:C
85.Bacteria that are spherical or oval in shape:
A.Cocci*
B.Bacilli
C.Vibrio
D.Spirilla
Ans:A
86.Cross infections occurring in hospitals are called:
A.Focal infection
B.Nosocomial infection*
C.Endogenous infection
D.Exogenous infection
Ans:B
87.A person who harbours the pathogen but has never suffered from the disease caused by the pathogen:
A.Healthy carrier*
B.Convalescent carrier
C.Chronic carrier
D.Contact carrier
Ans:A
88.Pathogens cross the placental barrier and infect the fetus in uterus:
A.Ingestion
B.Vertical transmission*
C.Latrogenic infection
D.Inoculation
Ans:B
89.The resistance to infections which an individual possesses by virtue of his genetic and constitutional make up:
A.Acquired immunity
B.Active immunity
C.Innate immunity*
D.Passive immunity
Ans:C
90.Which among the following is a permanent method of family planning?
A.Condon
B.Copper T
C.Lippes Loop
D.Tubectomy*
Ans:D
91.Who declared Temple entry Proclamation in Travancore?
A.Sri Mulam Tirunal Balarama Varma
B.Sri Karthika Tirunal Balarama Varma
C.Sri Vishakam Tirunal Balarama varma
D.Sri Chithira Tirunal Balarama varma*
Ans:D
92.The traditional dance form of Kerala which was recognized by UNESCO:
A.Mudiyettu
B.Theyyam
C.Padayani
D.Koodiyattam*
Ans:D
93.The last Hindu King who ruled India before the advent of Muslim rule:
A.Samudragupt
B.Kanishka
C.Chandragupt
D.Prithviraj Chauhan*
Ans:D
94.”Mamamkam”is celebrated in Kerala once in every:
A.8 years
B.6 years
C.12 years*
D.28 years
Ans:C
95.The National Movement of India which became popular during the First World War:
A.Khilafat movement*
B.Civil Disobedience movement
C.Salt satyagraha
D.Home Rule Movement
Ans:A
96.Malayalam Era started in which year?
A.625 A.D
B.925 A.D
C.825 A.D*
D.725.A.D
Ans:C
97.”Nivarthana Agitation”started in the year:
A.1930
B.1932*
C.1931
D.1928
Ans:B
98.Nalanda University was established in the reign of:
A.Samudra gupta
B.Chandragupta-I
C.Kumaragupta*
D.Chandragupta-II
Ans:C
99.’Atingal revolt’was against which of the Foreign Country?
A.Portuguese
B.British*
C.Dutch
D.French
Ans:B
100.Who lead the First war of Independence in Kanpur?
A.Nana Saheb*
B.Rani Lakshmi Bai
C.Tanta Tope
D.Bahadur Shah-11th
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email