25 January 2016

// // Leave a Comment

LABORATORY ASSISTANT HIGHER SECONDARY EDUCATION JANUARY 2015 ANSWER KEY

LABORATORY ASSISTANT HIGHER SECONDARY EDUCATION
EXAM DATE:17-01-2015

1.The year in which the film”Raja Harishcandra”was made:
A.1912
B.1913*
C.1914
D.1915
Ans:B

2.The digital money for internet based business is:
A.Byte coin
B.Net coin
C.Bit coin*
D.Coin dollar
Ans:C
3.Which is the first eco-tourism project in India?
A.Pookode
B.Thenmala*
C.Iravikulam
D.Silent Valley
Ans:B
4.What is the old name of INS Vikramaditya?
A.Adm.Rustov
B.Adm.Pavlov
C.Adm.Vogue
D.Adm.Gorshghov*
Ans:D
5.What is Boat People Problem?
A.Refugee problem*
B.Economic meltdown
C.Political instability
D.Internal emergency
Ans:A
6.Who is world’s first back pack journalist?
A.Mark Bricks
B.Richard Keebles
C.Kevin Sights*
D.Edward Snowden
Ans:C
7.Name the Indian batsman who completed 100 one day matches without being selected for Indian test team:
A.Dinesh Karthik
B.Rohit Sharma*
C.Suresh Raina
D.Virat Kohli
Ans:B
8.Telecom department stopped telegram service in India on:
A.12th July 2013
B.13th July 2013
C.14th July 2013
D.15th July 2013*
Ans:D
9.Which of the following does not belong to Delhi Sultanate?
A.Sayed dynasty
B.Mughal dynasty*
C.Khilji dynasty
D.Slave dynasty
Ans:B
10.CRI Tamil radio is operated in:
A.China*
B.Malaysia
C.Japan
D.Indonassia
Ans:A
11.Which is the smallest national park in Kerala?
A.Silent Valley
B.Pampadum chola*
C.Iravikulam
D.Periyar
Ans:B
12.Which of the following personalities have the record of being a Member of Legislative Assembly for the longest period?
A.E.K.Nayanar
B.K.Karunakaran
C.K.R.Gauriamma
D.K.M.Mani*
Ans:D
13.Which of the following High Courts has most number of states under its jurisdiction?
A.Mumbai
B.Calcutta
C.Hariyana
D.Guwahati*
Ans:D
14.Who coined the word”Sensex”?
A.Nirmal Verma
B.Harshad Metha
C.Deepak Mohani*
D.Dileep Chabria
Ans:C
15.The first Union Minister for Defence was:
A.Baldev Sing*
B.V.K.Krishna Menon
C.Jawaharlal Nehru
D.Vijayakumar Sinha
Ans:A
16.Who translated the autobiography of Mahatma Gandhi into English?
A.C.Balagopalachari
B.Mahadev Desai*
C.C.N.Rau
D.Atmacharan Agarwal
Ans:B
17.Among the following rivers which one has the most number of tributaries?
A.Brahmaputhra
B.Kaveri
C.Sindhu*
D.Ganga
Ans:C
18.The country in which the Jasmine Revolution was broken out:
A.Egypt
B.Tunisia*
C.Libya
D.Yemen
Ans:B
19.Who accompanied Che Guera in his Motor Cycle adventure trips?
A.Norio Oga
B.Jose Desparante
C.Vangari Mathay
D.Alberto Granedo*
Ans:D
20.Which district has the largest clay deposit?
A.Kottayam
B.Pathanamthitta
C.Kollam*
D.Alappuzha
Ans:C
21.Name the commercial unit of electrical energy:
A.kwh*
B.Ampere
C.Volt
D.Ohm
Ans:A
22.Which planet in the solar system has lowest density?
A.Venus
B.Saturn*
C.Mars
D.Moon
Ans:B
23.Name the device used to measure electric current:
A.Voltmeter
B.Manometer
C.Galvanometer
D.Ammeter*
Ans:D
24.What is the frequency of A.C.used in India?
A.60Hz
B.100Hz
C.50Hz*
D.40Hz
Ans:C
25.The sky appear blue due to:
A.Refraction
B.Reflection
C.Scattering*
D.Dispersion
Ans:C
26.What is the principle of transformer?
A.Mutual Induction*
B.Self Induction
C.Ohms law
D.Magnetic effect of current
Ans:A
27.Name the device used to convert A.C.to D.C
A.Capacitor
B.Transistor
C.Solar Cell
D.Diode*
Ans:D
28.Sound cannot travel through:
A.Steel
B.Diamond
C.Vaccum*
D.Soil
Ans:C
29.Name the source of energy in stars:
A.Fusion*
B.Fission
C.Burning of coal
D.None of the above
Ans:A
30.What is the speed of light in vaccum?
A.340 m/s
B.3000 m/s
C.3 x 108m/s*
D.3 x 106m/s
Ans:C
31.How many molecules are present in one mole of water?
A.6.022 x 1022
B.6.022 x 1023*
C.6.022 x 1024
D.6.022 x 1020
Ans:B
32.Molarity of one litre sodium bydroxide solution containing 40g sodium hydroxide is:
A.1 molar*
B.0.5 molar
C.2 molar
D.1.1 molar
Ans:A
33.How many grams of oxygen will be present in a vessel having volume 672 litres at STP?
A.960 g*
B.900 g
C.930 g
D.800 g
Ans:A
34.What is the mass of CO2 produced by the combustion of 1 mole of butane
2C4H10+13O2->8CO2+10H2O?
A.190 g
B.160 g
C.176 g*
D.182 g
Ans:C
35.Which subshell is not possible?
A.4d
B.5s
C.3f*
D.2p
Ans:C
36.The industrial method of preparation of ------------is known as contact process.
A.HCl
B.HNO3
C.H2CO3
D.H2SO4*
Ans:D
37.Alcohols are functional isomers of:
A.Aldehydes
B.Ethers*
C.Ketones
D.Acids
Ans:B
38.Medicines used to lower body temperature are called:
A.Antipyretics*
B.Antiseptics
C.Antioxidents
D.Antibiotics
Ans:A
39.Ammonia is prepared in the laboratory by heating ammonium chloride with:
A.Calcium Chloride
B.Sodium Chloride
C.Ammonium Carbonate
D.Calcium Hydroxide*
Ans:D
40.The volume of a gas at a certain pressure is 300 ml at 270C at what temperature its volume be reduce to 200 ml at the same pressure:
A.-730C*
B.730C
C.73 k
D.-73 k
Ans:A
41.Hyper secretion of growth hormone I ault causes:
A.Gigantism
B.Acromegaly*
C.Cretenism
D.Simmons disease
Ans:B
42.The chemical in cigarette smoke which causes cancer:
A.Nicotene
B.Caffeine
C.Benzene*
D.Carbon Monoxide
Ans:C
43.Valve that guards left auriculo ventricular opening:
A.Mitral valve*
B.Tricuspid valve
C.Semilunar valve
D.Inferior valve
Ans:A
44.Number of cranial nerves in human beings
A.14 pairs
B.10 pairs
C.12 pairs*
D.8 pairs
Ans:C
45.Haemoglobin is a :
A.Fat
B.Carbohydrate
C.Vitamin
D.Protein*
Ans:D
46.AIDS attack:
A.Immune System*
B.Heart
C.Stomach
D.Lungs
Ans:A
47.Oxygenated blood is carried by:
A.Hepatic portal vein
B.Pulmonary artery
C.Pulmonary vein*
D.Renal vein
Ans:C
48.Deficiency of insulin results in:
A.Diabetes insipidus
B.Myxoedema
C.Diabetes mellitus*
D.Dwarfism
Ans:C
49.Disorder caused by an extra copy of chromosome number 21:
A.Kline felters syndrome
B.Downs syndrome*
C.Turners syndrome
D.Alzhelmers disease
Ans:B
50.Sickle cell anaemia is caused due to:
A.Malaria
B.Anaemia
C.Tetany
D.Gene mutation*
Ans:D
51.Hydathodes in grasses help to:
A.Eliminate water as droplets*
B.Expel water as vapour
C.Expel CO2 formed during cell respiration
D.Expel O2 produced as by product of photosynthesis
Ans:A
52.One of the following is not a fungal disease:
A.Bunchy top of banana*
B.Coconut bud rot
C.Koleroga in arecanut
D.Quick wilt in pepper
Ans:A
53.2,4 Dichlorophenoxyacetic acid as selective weedicide is an example of:
A.Cyokinins
B.Gibberellins
C.Auxins*
D.Ethylene
Ans:C
54.Blight disease in paddy is caused by:
A.Fungus*
B.Virus
C.Bacteria
D.Aphids
Ans:A
55.Super bugs produced through genetic engineering is used:
A.To produce insulin
B.To destroy pests
C.Remove oil spills*
D.To treat hereditary diseases
Ans:C
56.Element associated with opening and closing of stomata is:
A.Magnesium
B.Calcium
C.Iron
D.Potassium*
Ans:D
57.Hormone which promotes Apical Dominance:
A.Cytokinins
B.Gibberellins
C.Auxin*
D.Ethylene
Ans:C
58.”Molecular glue” used in genetic engineering is:
A.Endonucleases
B.DNA polymerase
C.DNA ligase
D.Exonucleases*
Ans:D
59.Synthesis of chlorophyll in the presence of light is:
A.Phototropism
B.Photoperiodism
C.Photomorphogenesis
D.Photolysis*
Ans:D
60.Increased tolerance of plants to various kinds of stresses is due to:
A.Abscisic acid*
B.Ethylene
C.Auxins
D.Cytokinins
Ans:A
61.Ram as well as his brother -------gone to Bombay.
A.Is
B.Are
C.Has*
D.Have
Ans:C
62.You had better:
A.Go*
B.To go
C.Going
D.Would go
Ans:A
63.None of them has passed:
A.Have they*
B.Haven’t they
C.Hadn’t they
D.Had they
Ans:A
64.This is the place-----------we usually meet.
A.When
B.Who
C.Which
D.Where*
Ans:D
65.John:”Mary,give me your pen please”John requested Mary:
A.To give him her pen*
B.That to give her his pen
C.That she gave him her pen
D.To gave him her pen
Ans:A
66.The gun went:
A.Off*
B.For
C.Of
D.In
Ans:A
67.Shakespeare is famous -----------a playwright
A.As*
B.For
C.Of
D.In
Ans:A
68.If you come late:
A.You would punish
B.You would be punished
C.You will punished
D.You will be punished*
Ans:D
69.The prime minister--------for USA tomorrow
A.Leaves*
B.Would leave
C.Leaving
D.Leave
Ans:A
70.The more you work:
A.Highest you reach
B.The higher you reach*
C.The hight you reach
D.The high you reach
Ans:B
Answer the question as directed:
71.The idea(A) was(B) helping(C) to me(D)
(Mark the wrong part of the sentence)
Ans:C
72.See(A) the police(B) the man(C) ran away(D):
(Mark the wrong part of the sentence)
Ans:A
73.Which is the correctly spelt word?
A.Knowledge*
B.Knolege
C.Knowldg
D.Knowledg
Ans:A
74.The word means “One who knows everything”:
A.Omnipresent
B.Omniscient*
C.Omnipotent
D.Omniclient
Ans:B
75.Which is the wrongly spelt word?
A.Curriculum
B.Sunami*
C.Feature
D.Superintendent
Ans:B
76.Which of the following is in the passive form?
A.She gave a party
B.A party gave to her
C.She was given a party*
D.They gave a party
Ans:C
77.Which sentence is in the correct order?
A.Warming global is a serious problem
B.Global problem is a serious warming
C.Serious problem is a global warming
D.Global warming is a serious problem*
Ans:D
78.By the time the manager arrived:
A.The work was done
B.The work had been done*
C.The work was being done
D.The work has being done
Ans:B
79.A low continuous sound:
A.Chatter
B.Stammer
C.Roar
D.Murmur*
Ans:D
80.What is the British equivalent to the underlined word?
The drapes in my bedrooms are beautiful
A.Curtains*
B.Photos
C.Doors
D.Windows
Ans:A
81.(-5/7)6/(-5/7)3=
A.125/343
B.-125/343*
C.343/125
D.-343/125
Ans:B
82.Find the value of
(1+1/2)(1-1/2)(1+1/3)(1-1/3)(1+1/4)(1-1/4)
A.0
B.15/8
C.5/8*
D.18/5
Ans:C
83.A shop keeper bought 18 Oranges for Rs.50/-If he gets 20% profit how many oranges does he sell for Rs.50/-?
A.12
B.14
C.15*
D.16
Ans:C
84.A man deposits Rs.2000/- with a bank.If he gets Rs,2,420 as compound interest at the end of the second year,what is the rate of interest?
A.9%
B.10%*
C.11%
D.12%
Ans:B
85.The length of two rectangles is 12 cm and 10 cm,their breadth is 6 cm and 8 cm.What is the ratio of their areas?
A.9:10*
B.7:8
C.6:8
D.10:9
Ans:A
86.A vessel in the shape of a cube contains one litre of water what is the length of its side:
A.100 cm
B.20 cm
C.25 cm
D.10 cm*
Ans:D
87.Find the sum of all terms of the progression 120,125,130,---220
A.3750
B.3570*
C.3075
D.3507
Ans:B
88.The average age of 24 students and their class teacher I s15.When the class teacher is removed the average becomes 14.Then what is the age of the class teacher:
A.38*
B.40
C.41
D.39
Ans:A
89.A train of length 140 m travels with a speed of 72 km/hr.The time taken by the train to pass a telephone post is:
A.7 mts
B.7 sec*
C.9 mts
D.9 sec
Ans:B
90.There are 50 students in a class.If 20 students passed in maths,25 students passed in English and 15 students passed in both English and Maths.How many students passed neither in Maths nor In English?
A.10
B.15
C.20*
D.25
Ans:C
91.Rahim bought an article for Rs.1600/- and sold it to Balan at a gain of 10%.Balan sold it to David buy the article for?
A.1693
B.1936*
C.1396
D.1963
Ans:B
92.CFI,JMP,QTW.----------?
A.XAD*
B.WYZ
C.XZB
D.XBD
Ans:A
93.Pick the odd man out:
A.3
B.7
C.11
D.15*
Ans:D
94.Ignorance:---------
Darkness:light
A.Sun
B.Genius
C.Knownledge*
D.Intelligence
Ans:C
95.If ‘LOYAL’ is coded as JOWAJ then’PRONE’ is coded as:
A.ORMNC
B.NRMND
C.QRPNF
D.NRMNC*
Ans:D
96.Priya started from a place and walked 4 km to the east.Then she turned left and walked 2 km.Again she turned left and walked 4 km.Now how far is Priya from the starting point?
A.2 km*
B.3 km
C.4 km
D.5 km
Ans:A
97.Ali bought a plate and a glass for Rs.110/-from the market.If the plate costs Rs.100/-more than the glass.How much does the plate cost?
A.95
B.100
C.105*
D.110
Ans:C
98.(-3+4-7)/(-1)1+(-2)2+(-3)3=
A.1/3
B.1/4*
C.1/5
D.1/6
Ans:B
99.Find the angle between the hour hand and minute hand of a clock when the time is 9.30:
A.900
B.950
C.1000
D.1050*
Ans:D
100.125 cubic centimeters means how much in liters?
A.8
B.1/8*
C.3/8
D.3
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email