13 January 2016

// // Leave a Comment

LABORATORY TECHNICIAN GRADE II,ANIMAL HUSBANDRY SOLVED PAPER 2015

LABORATORY TECHNICIAN GRADE II,ANIMAL HUSBANDRY
EXAM DATE:11-08-2015
DOWNLOAD PDF FILE              DOWNLOAD  DOC FILE

1.Muller’s method is used for demonstrating:
A.Flagella
B.Pili
C.Capsule*
D.Spore
Ans:C

2.In automated blood cell analyser blood cells are count by:
A.Impedence*
B.Absorbance
C.Transmittance
D.Refraction
Ans:A
3.Which of the following factor increases ESR Value:
A.Albumin
B.Spherocyte
C.Microcyte
D.Cholesterol*
Ans:D
4.Blood carrying capacity of Sahl’s pipette:
A.0.2 ml
B.0.02 ml*
C.2 ml
D.20 ml
Ans:B
5.Which of the following is not a red cell indices?
A.MCH
B.MCD
C.MCP*
D.MCHC
Ans:C
6.Serum differs from plasma due to absence of:
A.Fibrinogen*
B.Globulin
C.Thromboplastin
D.Prothrombin
Ans:A
7.In autoclave,sterilization occurs at:
A.Moist heat at 1000C
B.Moist heat above 1000C*
C.Moist heat below 1000C
D.Moist heat at 1600C
Ans:B
8.An example of blood parasite:
A.Entamoeba
B.Glardia
C.Plasmodium*
D.Taenia
Ans:C
9.Abnormal constituent present in urine during starvation:
A.Ketone bodies*
B.Protein
C.Bile salts
D.Sugar
Ans:A
10.Most of the human pathogenic bacteria belongs to:
A.Carboxy philic bacteria
B.Psychrophilic bacteria
C.Mesophilic bacteria*
D.Thermophilic bacteria
Ans:C
11.The blood product used for the treatment of haemophilic patients:
A.FFP
B.Cryprecipitate*
C.Packed red cell
D.PRP
Ans:B
12.Hormone detected in pregnancy test:
A.Oestrogen
B.FSH
C.ICSH
D.HCG*
Ans:D
13.The immediate precursor of RBC:
A.Myelocyte
B.Megakaryo blast
C.Reticulocyte*
D.Thrombocyte
Ans:C
14.----------are called universal donor.
A.O gp*
B.AB GP
C.A gp
D.B gp
Ans:A
15.NPN substance present in blood:
A.Glucose
B.Albumin
C.Urea*
D.Cholestrol
Ans:C
16.An example for explosive chemical:
A.KCN
B.Picric acid*
C.Acetic acid
D.Benzidine
Ans:B
17.The only artery which carry impure blood:
A.Coronary artery
B.Renal artery
C.Hepatic artery
D.Pulmonary artery*
Ans:D
18.Buffy coat contains:
A.Leucocyte and platelets*
B.Erythrocyte and platelets
C.Platelets only
D.Leucocyte and erythrocyte
Ans:A
19.Structural and functional unit of Nervous system:
A.Nephron
B.Ventricle
C.Gyri
D.Neuron*
Ans:D
20.Eosinophilia seen in:
A.Typhoid
B.Pneumonia
C.Asthma*
D.Chicken pox
Ans:C
21.The magnification of High Power objective
A.10 X
B.5 X
C.100 X
D.45 X*
Ans:D
22.Specific gravity of urine can be measured using:
A.Urinometer*
B.Spectro photometer
C.Lactometer
D.Colorimeter
Ans:A
23.Arrangement of RBC in pile of coins is called:
A.Agglutination
B.Osmotic fragility
C.Rouleaux formation*
D.Sensitisation
Ans:C
24.Selective medium for M.tuberculosis:
A.TBA
B.L.J.Medium*
C.MNYC medium
D.XLD
Ans:B
25.Confirmatory test for AIDS:
A.ELISA
B.Southern blot
C.Western blot*
D.PCR
Ans:C
26.Reabsorption of sodium in renal tubule under the influence of:
A.Serotonin
B.Melanin
C.ADH
D.Aidosterone*
Ans:D
27.Breakdown product obtained by Haemoglobin metabolism:
A.Bilirubin*
B.Acetone
C.Urea
D.Creatinine
Ans:A
28.The bacteria arranged in Chinese letter pattern:
A.Chlostridium tetani
B.Campylo bacter
C.Brucella
D.Corynebacterium diphtheria*
Ans:D
29.Weil’s disease is related to:
A.Toxoplasma
B.Yersinia
C.Leptospira*
D.Borrelia
Ans:C
30.Glucose memory test is the estimation method of:
A.Hb A
B.HB A1C*
C.HB A1S
D.Meth Hb
Ans:B
31.Sterilization method for antibiotic solution:
A.Ultrasonic vibration
B.Inspissation
C.Radiation
D.Filtration*
Ans:D
32.The fluid seen in subarachnoid space:
A.Pleural fluid
B.Synovial fluid
C.Cerebro spinal fluid*
D.Peri cardial fluid
Ans:C
33.Digestive enzyme present in salive:
A.Ptyalin*
B.Rennin
C.Trypsin
D.Pepin
Ans:A
34.Estimation of serum creatinine is based on:
A.Vanden Bergh Reaction
B.Berthlot reaction
C.Enzymatic reaction
D.Jaffe’s reaction*
Ans:D
35.The term used for the reproductibility of a test:
A.Sensitivity
B.Accuracy
C.Precision*
D.Bias
Ans:C
36.In hypotonic saline RBC shows:
A.Haemolysis*
B.No change
C.Shrinks
D.Adheres
Ans:A
37.Colouring agent in Blood grouping antisera B:
A.Methylene blue
B.Eosin
C.Malachite green
D.Acriflavin*
Ans:D
38.Incomplete Rh antibodies  are demonstrated by:
A.Direct Coombi Test
B.Cross matching
C.Indirect Coombi Test*
D.Rh typing
Ans:C
39.Test used to differentiate staphylococci from streptococci:
A.Catalase*
B.Coagulase
C.Oxidase
D.Urease
Ans:A
40.The organelle analogous to mitochondria seen in a bacterial cell:
A.Mesosomes*
B.Ribosomes
C.Polysomes
D.Acrosome
Ans:A
41.A Haematological disorder due to the reduction in alpha or beta Haemoglobin chain:
A.HDN
B.Thalassaemia*
C.Aplastic anaemia
D.Polycythaemia
Ans:B
42.Reagent used for the demonstrating fungus:
A.NaOH
B.NaCl
C.KCl
D.KOH*
Ans:D
43.Most commonly used dehydrating agent in histopathology:
A.Methanol
B.Ethanol
C.Isoprpyl alcohol*
D.Butanol
Ans:C
44.The gland having both endocrine and exocrine function:
A.Liver
B.Brunner’s gland
C.Cowper’s gland
D.Pancreas*
Ans:D
45.Suicidal bag:
A.Golgibodies
B.Centrosomes
C.Lysosomes*
D.Ribosomes
Ans:C
46.Life span of RBC:
A.210 days*
B.40 days
C.10 days
D.60 days
Ans:A
47.The normal albumin to Globulin ratio is:
A.1:2
B.3:1
C.3:2
D.2:1*
Ans:D
48.Punctuate Basophilia is a characteristic feature seen in:
A.Splenectomy
B.Sickle cell anaemia
C.Metal poisoning*
D.Haemolytic anaemia
Ans:C
49.The confirmatory test for SLE:
A.Solubility test
B.ASO test
C.RNA test
D.ANA test*
Ans:D
50.Estimation of CSF protein by:
A.Pandy’s test*
B.Brad Shaw’s test
C.Hay’s test
D.Blurette test
Ans:A
51.Good cholesterol is:
A.VLDL
B.LDL
C.HDL*
D.Triglyceride
Ans:C
52.Variation in size of RBC:
A.Poikilocytosis
B.Anisocytosis*
C.Spherocytosis
D.Leptocytosis
Ans:B
53.Instrument for measurement of BP:
A.Thermometer
B.Barometer
C.Sphygmomanometer*
D.Manometer
Ans:C
54.The longest bone:
A.Femur*
B.Scapula
C.Tibia
D.Humerus
Ans:A
55.Test done to investigate Rhumatoid arithritis:
A.Widal test
B.Schik test
C.Rose Waaler test*
D.Immuno fluorescence test
Ans:C
56.The antibody which can cross placental barrier:
A.Ig N
B.Ig G*
C.Ig D
D.Ig A
Ans:B
57.Negative staining is used for the demonstration of:
A.Cryptococci*
B.Gonococci
C.Micrococci
D.Meningo cocci
Ans:A
58.Black water fever is caused by:
A.P.Vivax
B.P.ovale
C.P.Falciparum*
D.P.Malariae
Ans:C
59.An example of non-motile bacteria:
A.Salmonella
B.Klebsiella*
C.Vibrio
D.Proteus
Ans:B
60.Parasite showing Retroinfection:
A.Trichuris trichura
B.Ascaris
C.Ancylostoma
D.Enterobius*
Ans:D
61.Medium suitable for ABST is:
A.CA
B.BA
C.MHA*
D.DCA
Ans:C
62.In Gram staining Iodine is used as a:
A.Decolouriser
B.Fixative
C.Buffer
D.Mordant*
Ans:D
63. A test done in pregnant ladies having diabetic family history:
A.GCT*
B.CT
C.APTT
D.GTT
Ans:A
64.Inactivation of compliment in serum by:
A.By heating at 370C for 1 hr
B.By heating at 1000C for 30 mts
C.By heating at 560C for 30 mts*
C.By heating at 1200C for 15 mts
Ans:C
65.Mc Intosh Flides Jar is used for the cultivation of:
A.Aerobic bacteria
B.Halophilic bacteria
C.Acid fast bacteria
D.Anaerobic bacteria*
Ans:D
66.The Normal Glomerular filtration rate is:
A.2 ml/minute
B.2 ml/sec*
C.2 litre/minute
D.2 litre/sec
Ans:B
67.------------is the causative agent of syphilis.
A.Salmonella typhi
B.Streptococci
C.Treponema pallidum*
D.Sarcinia
Ans:C
68.A platelet diluting fluid:
A.Rees-Ecker solution*
B.Hingle Mann’s fluid
C.Dunger’s fluid
D.Hayem’s fluid
Ans:A
69.Bombay blood group can be detected by:
A.Cell grouping
B.Cross matching
C.Serum grouping*
D.Rh typing
Ans:C
70.Father of Microbiology:
A.Edward Jenner
B.Louis Pasteur*
C.Rober Koch
D.Rober Hook
Ans:B
71.Staining method for the demonstration of hormonal status in cytology:
A.Shorr’s stain*
B.Albert’s stain
C.Glemsa stain
D.Pap’s stain
Ans:A
72.CAMP test is used for the identification of:
A.M.pneumoniae
B.Strep.agalacitae*
C.Strep pneumonia
D.Staph.aureus
Ans:B
73.The abnormal urinary protein seen in Multiple myeloma:
A.Albumin
B.Bence-Jones Protein*
C.Peptidoglycan
D.C-reactive protein
Ans:B
74.In Westergren’s method of ESR estimation the anticoagulant and blood used in the ratio:
A.4:1
B.1:9
C.9:1
D.1:4*
Ans:D
75.Beer’s-Lambert’s law is the working principle of:
A.Spirometer
B.Glucometer
C.Colorimeter*
D.Albuminometer
Ans:C
76.Largest WBC:
A.Lymphocyte
B.Monocyte*
C.Histocyte
D.Leptocyte
Ans:B
77.Study of joints is called:
A.Cytology
B.Osteology
C.Arthrology*
D.Mycology
Ans:C
78.H5N1is a:
A.Protozone disease
B.Viral disease*
C.Fungal disease
D.Bacterial disease
Ans:B
79.The Normal Sperm Court is:
A.80-160 million/ml*
B.20-40 million/ml
C.4.5-6 million/ml
D.100-140 million/ml
Ans:A
80.Anticoagulant of choice in Haematology:
A.ACD
B.CPD-A
C.EDTA*
D.CPD
Ans:C
81.Odakkuzhal award winner of 2013:
A.M.K.Sanu
B.Prabhavarma
C.M.T.Vasudevan Nair
D.K.R.Meera*
Ans:D
82.’Kanneerum Kinavum’ related to:
A.V.T.Bhattathirippad*
B.Chattampi Swamikal
C.Brahmananda Sivayogi
D.Ayya Vaikundar
Ans:A
83.Keralamam’was the contribution of:
A.English
B.Dutch*
C.Chinese
D.Portuguese
Ans:B
84.The period of 12th Five Year Plan belongs:
A.2010-2015
B.2011-2016
C.2012-2017*
D.2013-2018
Ans:C
85.E.V.Ramaswami Naikar,the social reform leader of Tamil Nadu came to Kerala in connection with:
A.Kayyur revolt
B.Quit India revolt
C.Salt sathyagraha
D.Vaikkom sathyagraha*
Ans:D
86.The author of’Darsanamala’:
A.Kumara Guru
B.Sree Narayana Guru*
C.Sankaracharya
D.Kumaranasan
Ans:B
87.Who was the leader of the revolt of 1857 in Delhi?
A.Bahadursha II*
B.Bahadurkhan
C.Maulavi Ahammadulla
D.Kunvarsingh
Ans:A
88.Planning Commission in India was established on:
A.1948
B.1951
C.1952
D.1950*
Ans:D
89.Nobel Prize Winner of Economics in 2014:
A.Eric Betzig
B.Eugene Fama
C.Jean Tirole*
D.Alvin E.Roth
Ans:C
90.The Temole Entry proclamation of Kochi was issued in the year:
A.1936
B.1947
C.1949
D.1948*
Ans:D
91.Seismology is the study of:
A.Earth quakes*
B.Fossils
C.Rocks
D.Rivers
Ans:A
92.Incheon,the Asian games venue of 2014 situated in:
A.North Korea
B.South Korea*
C.South Africa
D.Germany
Ans:B
93.”Give me blood,in turn I will give you freedom”Who says this?
A.Bhagatsingh
B.Chandrasekhar Azad
C.Subhash Chandra Bose*
D.Balagangadhara Tilak
Ans:C
94.Who wrote’Jathikkummi?’
A.Pandit Karuppan*
B.Ayyankali
C.Swami Vivekananda
D.Vagbhatananda
Ans:A
95.The ‘Sahodara Prasthanam’ started by:
A.C.Krishnan
B.K.Ayyappan*
C.T.K.madhavan
D.K.Kelappan
Ans:B
96.’Heliocentric theory’was put forwarded by:
A.Issac Newton
B.Charles Darwin
C.Albert Einstein
D.Copernicus*
Ans:D
97.The first textile mill was started in:
A.Surat
B.Madras
C.Bombay*
D.Rishra
Ans:C
98.Telengana state was formed in:
A.2 June 2014*
B.12 July 2014
C.4 Mar 2014
D.5 August 2014
Ans:A
99.Llbert Bill controversy took place during the viceroyalty of:
A.Lord Canning
B.Lord Ripon*
C.Lord Lytton
D.Lord Dufferin
Ans:B
100.’Mangalyan’related to:
A.Sun
B.Venus
C.Mars*
D.Saturn

Ans:C
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email