7 January 2016

// // Leave a Comment

MECHANIC GRADE –II,KSRTC SOLVED PAPER 2015

MECHANIC GRADE –II,KSRTC
EXAM DATE:29-12-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.The micrometer screw gauge it has an accuracy of:
A.0.1 mm
B.0.2 mm
C.0.002 mm
D.0.01 mm*
Ans:D

2.Which one of the following is not a part of chasis?
A.Wheels
B.Passenger seats*
C.Rear axles
D.Front axle
Ans:B
3.The capacity of a battery is:
A.Ability to store chemical energy
B.Ability to store electrical energy*
C.Ability to store  heat energy
D.Ability to store kinetic energy
Ans:B
4.The included angle is the sum of the :
A.Camber and Castor
B.Caster and SAI
C.Chamber and SAI*
D.Chamber and toe-in
Ans:C
5.With the increase of battery temperature,the specific gravity of electrolyte:
A.Decreases*
B.Remains the same
C.Increases
D.None of these
Ans:A
6.A vehicle pulls to the right during tracking;technician x says that a worn start rod bushing could be the cause.Technician  y says that a bent right could be the cause:
A.x only
B.y only
C.Both x and y only
D.Neither x nor y
Ans:-----
7.Give the name of the most suitable instrument for measuring the diameter of the engine cylinder.
A.Steel rule
B.Try square
C.Screw gauge*
D.Vernier calipers
Ans:C
8.The automobile engines crank shaft is made of:
A.Cast steel
B.Cast iron
C.Forged steel*
D.High carbon steel
Ans:C
9.The main function of the ignition condenser is:
A.Increasing contact arching of terminals
B.Reduces primary spark
C.Reduces secondary spark
D.Reduces arcing at the contacts*
Ans:D
10.The angle between the central line of the king-pin and vertical line is called”
A.King –pin inclination*
B.Chamber angle
C.Caster angle
D.Turning angle
Ans:A
11.The essential difference between brazing and soldering is the:
A.Melting temperature of the  work piece
B.Melting temperature of the flux
C.Type of filter materials
DMelting temperature  of filter materials*
Ans:D
12.In a vehicle with a single plate clutch,loss of free pedal can be caused by a:
A.Broken clutch linkage
B.Weak pressure plate springs
C.Broken release bearing
D.Worn clutch disc fading*
Ans:D
13.The most effective air cleaner in case of diesel engine is:
A.Wet type
B.Oil bath type*
C.Dry type
D.Water bath type
Ans:B
14.The function of a generator in an automobile is to:
A.Convert electrical energy into mechanical energy
B.Convert mechanical energy into electrical energy
C.Convert engine power into electrical power
D.Continually recharge the battery*
Ans:D
15.The engine oil consumption is also effected by:
A.Speed and engine wear*
B.Tyre wear
C.Hard steering
D.Over heating of cooling water
Ans:A
16.The type of starter motor employed in automobile vehicle is the:
A.Compound motor
B.Shunt wound motor
C.Series wound motor*
D.Induction motor
Ans:C
17.If the brake efficiency of a vehicle is 72%,then the braking quality is said to be:
A.Fair
B.Poor
C.Good
D.Very good*
Ans:D
18.The slip joint permits a change in the:
A.Angle of drive
B.Rotation of the shaft
C.Speed of the shaft
D.Length of the shaft*
Ans:D
19.Solder is an alloy of:
A.Copper and tin
B.Copper and zinc
C.Zinc and aluminium
D.None of these*
Ans:D
20.The choke in an automobile meant is for supplying :
A.Rich mixture*
B.Weak mixture
C.Lean mixture
D.None of these
Ans:A
21.The distance b/w the centre of the front wheel is called as:
A.Turning angle
B.wheel angle
C.Axle length
D.Wheel track(front)*
Ans:D
22.------------type of spring is most commonly used for suspend in heavy goods vehicles
A.Coil springs
B.Torsion spring
C.Semi elliptic leaf spring*
D.Quarter elliptic leaf spring
Ans:C
23.In a diesel engine,fuel and air mix together in the:
A.Carburettor
B.Fuel  pump
C.Fuel injector
D.Combustion chamber*
Ans:D
24.The current required for the horn operation is:
A.20 to 30 Amps
B.25 to 30 Amps
C.10 to 25 Amps*
D.15 to 20 Amps
Ans:C
25.In an automobile gear transmission the counter shaft drive gear is meshed with the gear on the:
A.Clutched shaft
B.Main shaft*
C.Axle shaft
D.Propeller shaft
Ans:B
26.The main advantage of synchronising unit is:
A.Makes gear changing easy and minimizes noise*
B.High mechanical efficiency
C.High noise level
D.None of these
Ans:A
27.The fundamental operating principle of alternators
A.Electromagnetic induction*
B.Electromagnetic pressure
C.Pascal’s law
D.Fleming’s law
Ans:A
28.The ignition quality of Diesel fuel oil is expressed by an index called:
A.Specific  gravity
B.Thermal efficiency
C.Octane number
D.Cetane number*
Ans:D
29.--------------component that connects the rack to the steering krunkles is:
A.Pinion
B.Splint shaft
C.Universal joint
D.Tie rod*
Ans:D
30.The possible causes of a low discharged battery may be due to:
A.Defective wire connection
B.Defective ignition coil
C.Defective battery
D.Defective alternator and battery
Ans:-----
31.The part not to be lubricated is the:
A.Differential gear box
B.Gear box
C.Crankshaft
D.Thermostat*
Ans:D
32.-------------is a device which permits current to flow through it in only one direction.
A.Galvanometer
B.Voltmeter
C.Ammeter
D.Rectifiers*
Ans:D
33.--------types of gear boxes are used in motor cycles
A.Constant mesh
B.Progressive type gear box*
C.Epicyclic gear box
D.Synchronous mesh gear box
Ans:B
34.The secondary windings of the ignition coil consist of:
A.Few turns of heavy wire
B.Thousands of turns of small wire*
C.Many turns of heavy wire
D.None of these
Ans:B
35.The air fuel mixture required at the time of engine starts is:
A.Lean mixture
B.Rich mixture*
C.Medium mixture
D.None of these
Ans:B
36.The discharged lead acid battery has on its plates”
A.Sulphuric acid
B.Lead peroxide
C.Spongy lead
D.Lead sulphate*
Ans:D
37.The relationships between resistance,current and voltage can be expressed in the form of an equation is known as:
A.Charl’s
B.Boyle’s law
C.Ohm’s law*
D.Kirchoff’s law
Ans:C
38.High anti knock value of fuel is necessary to make use of the:
A.Lower compression ratios
B.Medium compression ratios
C.Higher compression ratios
D.None of these
Ans:---------
39.The device for smoothing out the power impulses from the engine is called:
A.Gear box
B.Clutch
C.Guverner
D.Flywheel*
Ans:D
40.The inner end of the axle shaft is splined to the :
A.Planet pinion
B.Bevel pinion
C.Crown wheel
D.Sun gear*
Ans:D
41.If the engine coolant leaks into the engine oil,then engine oil:
A.Turns black
B.Turns grey in colour
C.Appears milky*
D.Brown in colour
Ans:C
42.------------type of reflector used for automobile head lights is:
A.Circular
B.Hyperbolic
C.Spherical
D.Parabolic*
Ans:D
43.-----------is the tendency of the fuel to change from the liquid state to the vapour state at nay given temperature:
A.Density
B.Volatility*
C.Plasticity
D.Viscosity
Ans:B
44.Which of the classification indicates a multigrade oil?
A.SAE90
B.SAE30
C.API 60
D.SAE20W-50*
Ans:D
45.The melting temperature of the solder is:
A.1500 C
B.3610 C
C.1830 C*
D.2000 C
Ans:C
46.The type of axle on bus is:
A.Three quarter floating
B.Semi floating
C.Fully floating *
D.None of these
Ans:C
47.Automobile gears are generally made of:
A.Aluminium alloy
B.Cast iron
C.Medium carbon steel
D.Alloy steel*
Ans:D
48.The free pedal play in car clutch is about
A.5 mm
B.30 mm*
C.20 mm
D.80 mm
Ans:B
49.----------is a gas that pollutes the air and mainly released by cars and other vehicles
A.Nitrogen gas
B.Carbon-di-oxide
C.Carbon monoxide*
D.Hydrogen gas
Ans:C
50.If the compression ratio in IC engine increases then its thermal efficiency will:
A.Decreases
B.Increases*
C.Same
D.None of these
Ans:B
51.The radiator core is made of:
A.Copper*
B.Aluminium*
C.Cast iron
D.Brass*
Ans:A,B,D
52.In Maruthi Car the brakes used are:
A.Drum brake
B.Vaccum brake
C.Disc on front and drum on rear*
D.Drum on front and disc on rear
Ans:C
53.When the oil pressure gauge resists no pressure at all then:
A.The engine rpm should be increased
B.The engine rpm should be decreased
C.Add new oil
D.Engine should be stopped immediately*
Ans:D
54.The venture in the carburetor causes:
A.Decreases of air velocity
B.Decrease of fuel flow
C.Increase of air velocity*
D.None
Ans:C
55.What type of water which is good for use in the coolant is?
A.Acid water
B.Cool water*
C.Hard water
D.Soft water
Ans:B
56.The parking brakes employed in vehicles are operated:
A.Hydraulically operated
B.Mechanically operated*
C.Pneumatically operated
D.None of these
Ans:B
57.The brake lining consists mainly of:
A.Cast iron
B.Copper
C.Asbestos*
D.Rubber
Ans:C
58.The common firing order of six cylinder engine is:
A.1,5,3,6,2,4*
B.1,5,2,4,6,3
C.1,3,5,2,4,6
D.1,6,5,4,3,2
Ans:A
59.The function of a shackle with a leaf spring is to:
A.Allow pivoting of spring end
B.Control the front torque
C.Control the side vibration
D.Allow spring length to change*
Ans:D
60.In two stroke cycle engine has:
A.In take and exhaust valve,operated by one cam
B.In take and exhaust valve,operated by two cam
C.Only ports covered and uncovered by push rod and rocker arm
D.Only ports,covered and uncovered by piston to effect charging and exhausting*
Ans:D
61.Indicated horse power could be determined by the following formula:
A.PLANK/33,000
B.PLANK/48,000
C.PLANK/39,000
D.PLANK/40,000
Ans:------
62.To removing trapped  air from the hydraulic brake system is known as:
A.Bleeding*
B.Cleaning
C.Facing
D.Trapping
Ans:A
63.The tractive effort increases if the wheel diameter is:
A.Decreased*
B.Not changed
C.Increased
D.None of these
Ans:A
64.In heavier vehicles tubeless tyres cannot be used because:
A.Rims are well shaped but no air lightness is present
B.Rims are flat based and they are not air light*
C.Rims are flat based and they are air light
D.Rims are well shaped and air lightness is present
Ans:B
65.To measure voltage in a circuit the voltmeter is connected in:
A.Both series and parallel
B.Series
C.parallel*
D.Either series or parallel
Ans:C
66.In an alternator the magnetic field is produced in the :
A.Stator
B.Regulator
C.Rotor*
D.Body
Ans:C
67.The minimum number of oil compression  rings in an automobile engine is:
A.Two
B.One
C.Four
D.Three*
Ans:D
68.The part of crank shaft to which connecting rod is connected  is called:
A.Crankweb
B.Small end*
C.Big end
D.Crank pin
Ans:B
69.For lightening cylinder head bolts we should prefer to use:
A.Torque wrench*
B.Opened spanner
C.Ring spanner
D.Adjustable spanner
Ans:A
70.Most popular manual steering gear for car today is:
A.Cam and roller bearing
B.Worm and nut type
C.Worm and Wheel type
D.Rack and pinion type*
Ans:D
71.Internal energy of a perfect gas depends on:
A.Temperature,specific heat and pressure
B.Temperature,specific heat and enthalpy
C.Temperature,specific heat and entropy
D.Temperature only*
Ans:D
72.The RPM of driving wheel is:
A.Vehicle speed/Wheel diameter
B.Wheel Diameter/Vehicle speed
C.Vehicle speed /Wheel circumference*
D.Wheel circumference/Vehicle speed
Ans:C
73.The purpose of tyre rotation on automobiles is to:
A.Avoid ply separation
B.Equvalize wear*
C.Get better ride
D.None of these
Ans:B
74.In heavier vehicles tubeless tyres cannot be used because:
A.Well rims
B.V rims
C.W rims
D.Flat rims*
Ans:D
75.The common purpose of the over running clutch in the starter drive is to:
A.Disengauge the armature when the engine starts*
B.The solenoid during cranking
C.Pull the starter gear out of mesh
D.Keep the hold in winding energized during cranking
Ans:A
76.The tendency of knocking in CI engines increases with:
A.Decrease in cooling water temperature
B.Increase in cooling water temperature
C.Increase in air fuel ratio
D.Decrease of compression ratio
Ans:----------
77.he smaller gears inside the differential casing are:
A.Ring gear
B.Sun gear
C.Bevel gear
D.Pinion gear*
Ans:D
78.Prony brake is used for testing of:
A.Small engines
B.High speed engines
C.Slow speed engines*
D.Large engines
Ans:C
79.Which of the following does not relate to compression ignition engine?
A.Fuel
B.Guverner
C.Fuel Injector
D.Carburettor*
Ans:D
80.The engine cylinder head is usually  cast in:
A.One piece*
B.Two piece
C.Three piece
D.Four piece
Ans:A
81.Who is known as Muthukutty Swami?
A.Swami Vaghbaananda
B.Ayyankali
C.Vaikunta Swami*
D.Chattambi Swamikal
Ans:C
82.Who was the founder of All India Harijan Sangh in 1932?
A.Gandhiji*
B.Gokhale
C.Dr.B.R.Ambedkar
D.Vivekanandan
Ans:A
83.Caldera is a feature associated with:
A.Volcanoes*
B.Earthquakes
C.Rocks
D.Mountain
Ans:A
84.Which river is often called Dakshina Ganga
A.Krishna
B.Godavari
C.Narmada
D.Mahanadi
Ans:------
85.Who is the author of Agnichirakukal
A.Indira Gandhi
B.Dr.Manmohan Singh
C.Narasimha Rao
D.Dr.A.P.J.Abdul Kalam*
Ans:D
86.Guruvayur Sataygraha was in:
A.1930-31
B.1931-32*
C.1932-33
D.1933
Ans:B
87.Ente koodu, a Project of the Department  of  Social Justice,Government of Kerala almed:
A.Shelter for aged persons
B.Shelter for tribal people
C.Shelter for destitute women*
D.Hostel for students
Ans:C
88.Tomb of Pazhassi Raja situated in the district:
A.Wayanad*
B.Kannur
C.Kozhikode
D.Kasaragode
Ans:A
89.Who started the Newspaper Swadeshabhimani?
A.Ramakrishna Pillai
B.Sree Narayana Guru
C.Chattampi Swamikal
D.Vakkom Moulavi*
Ans:D
90.Deoband School during National Movement was related with:
A.Traditional Hindu Scholars
B.Traditional Muslim Scholars*
C.Traditional Sikh Scholars
D.Parsi Scholars
Ans:B
91.Who started  a school at Thuruthimalikkunnu near Arpookkara for the education  of children belonged to depressed class?
A.Ayyankali
B.Kumaranasan
C.K.P.Kesava Menon
D.St.Kuriakose Elias Chavara*
Ans:D
92.Which of these is not one of the Seven Sisters?
A.Tripura
B.Assam
C.Uttarakhand*
D.Mizoram
Ans:C
93.The length of coastline of main land India is about:
A.6100 KM
B.7500 KM*
C.6200 KM
D.7600 KM
Ans:B
94.Which is the 29th State of India?
A.Jharkhand
B.Telengana*
C.Chattisgarh
D.Uttarakhand
Ans:B
95.East flowing river of Kerala”
A.Periyar
B.Kabani*
C.Kallada
D.Chaliyar
Ans:B
96.The event related to General Dyer:
A.Wagon Tragedy
B.Chauri Chaura Incident
C.Calcutta Massacre
D.Jallianwala Bhagh Tragedy*
Ans:D
97.The aim of it is Know and Inform and not to argue and win.Sree Narayana Guru made this remarks related to:
A.Religious Conference Aluva*
B.Advaita Ashram
C.Sivagiri Centre
D.Aruvipuram Installation
Ans:A
98.FIFA World cup Football tournament of 2018 scheduled to take place in:
A.Germany
B.France
C.Russia*
D.England
Ans:C
99.Who won the Vallathol Award of 2014?
A.M.T.Vasudevan Nair
B.Dr.Amalendu Krishna
C.P.Narayana Kurup*
D.K.R.Meera
Ans:C
100.The department launched in Kerala for making indigenous systems of medicine more popular:
A.Ayurveda
B.Alternative Medicine
C.Homeopathy
D.Ayush*
Ans:D




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email