22 January 2016

// // Leave a Comment

PHARMACIST GRADE II-NCA ONLINE JANUARY 2015 ANSWER PAPER

PHARMACIST GRADE II-NCA ONLINE
EXAM DATE:31-1-2015

1.Who was the founder of ‘Araya Samaj’
A.Poykayil Sree Kumara Guru Deva
B.Bhrahmanda  Siva Yogi
C.K.P.Karuppan*
D.Rajaram Mohan Roy
Ans:C

2.Who is known as the Architect or patron saint of modern All India Service(IAS & IPS)
A.Warren Hasting
B.Sardar Vallabhai Patel*
C.Maulana Abdul Kalam Azad
D.Lord Rippon
Ans:B
3.Which of the following regions in India is the richest in iron and coal deposits?
A.Chota Nagpur Plateau*
B.Southern Region
C.Himalayan Region
D.Thar Desert
Ans:A
4.’Stride toward Freedom’ is autobiography of
A.Nelson Mandela
B.Khama N Kruma
C.Martin Luther King Jr*
D.Augn Sang Suki
Ans:C
5.Longest Rail Bridge in India
A.Ganga Rail Bridge
B.Jubily Railway Bridge
C.Nehru Setu Bridge
D.Vembanad Rail Bridge*
Ans:D
6.The disputed ‘Babli Project’is situated across the river----------
A.Krishna
B.Godavari*
C.Narmada
D.Thapthi
Ans:B
7.Which city in India is called as ‘Zero mile centre of India’?
A.Chennai
B.Kulu
C.Shimla
D.Nagpur*
Ans:D
8.’Boko Haram’is a terrorist organization in-----------
A.Nigeria*
B.Tunishia
C.Iraq
D.Egypth
Ans:A
9.70% of the  Rainfall in Kerala is from’Kalavarsham’.It is
A.North East Monsoon
B.East Asian Monsoon
C.South East Monsoon
D.South West Monsoon*
Ans:D
10.’Gate Way of India’build in 1911 in commemoration of the visit of------
A.King Henry I and Metilda of Scotland
B.King George IV and Maria Fitzherbert
C.King William IV and Saxe Meninger
D.King George V and Queen Mary*
Ans:D
11.Who implemented ‘Misra Bhojana Programme’(dining along with the lower castes)to fight against the evils of caste system in kerala?
A.K.Ayyappan*
B.K.Kelappan
C.Mannathu Padmanabhan
D.Sree Narayana Guru
Ans:A
12.Who is known as the father of the political movement in Travancore?
A.K.P.Achutha Menon
B.C.Kunjirama Menon
C.Mannath Krishna Nair
D.G.P.Pillai*
Ans:D
13.’Pritzker prize’is considered as the highest honour in the field of-------
A.Journalism
B.Inter religious co-operation
C.Architecture*
D.Multi-lingual Education
Ans:C
14.Which Indian state has the lowest population density?
A.Missoram
B.Arunachal Pradesh*
C.Sikkim
D.Kerala
Ans:B
15.Which global organization is behind the’Earth Hour’observed on every march?
A.Amnesty International
B.World Wild Fund for Nature*
C.Greenpeace
D.UNEP
Ans:B
16.The 2017 FIFA Cofederation Cup Football will be held in-----------
A.Qatar
B.Newzeland
C.Russia*
D.China
Ans:C
17.Who founded an order entitled the ‘Prathyksha Raksha Daiva Sabha’?
A.Sree Kumara Guru Deva*
B.Kandathil Varghese Mappila
C.Blessed Kuriakose Elias Chavara
D.Vagbhadanandan
Ans:A
18.’Reddimer mishap’in Pallana river is associated with
A.Vallathol
B.Ulloor
C.Kumaranasan*
D.Poonthanam
Ans:C
19.Present State Election Commissioner of Kerala
A.Nalini Netto
B.K.Sasidharan Nair*
C.K.M.Chandrashekar
D.K.P.Dhandapani
Ans:B
20.Name the world’s thinnest and strongest nano material.
A.Graphene*
B.Titanium Nanorods
C.Iron Nanofoils
D.Copper  Nanowires
Ans:A
21.In tablet manufacturing,TALC is used as
A.Diluent
B.Granulating agent
C.Glidant*
D.Disintegrating agent
Ans:C
22.SCHICK TEST is done to
A.Detect the degree of immunity against Diphtheria*
B.Detect the degree of immunity against Tuberculosis
C.Detect the degree of immunity against Typhoid
D.Identify the presence of Ketone bodies in urine
Ans:A
23.Glycerin or Sorbitol is added to gelatin in the preparation of soft gelatin capsules as
A.Preservatives
B.Plasticizer*
C.Polishing agent
D.Sweetening agent
Ans:B
24.Principle of Size Reduction in Ball Mill is
A.Compression
B.Impact
C.Attrition
D.Combination of Impact and Attrition*
Ans:D
25.Eugenia caryophyllus is the botanical name of
A.Clove*
B.Eucalyptus
C.Coriander
D.Cardamom
Ans:A
26.Who among the following is not an Ex-officio member of central council of Pharmacy Council of India
A.Director General,Health Services
B.Drugs Controller of India
C.Director,Central Drugs Laboratory
D.Health Secretary,govt.of India*
Ans:D
27.The limit test of Iron depends upon the interaction of iron with
A.Barium Sulphate reagent
B.Diphenyl thiocarbazone
C.Thioglycollic acid*
D.Mercuric Chloride
Ans:C
28.In relation to emulsion,formation of a layer of relatively concentrated emulsion above or below the surface is known as
A.Cracking
B.Creaming*
C.Mottling
D.Phase inversion
Ans:B
29.Drugs Inspector is appointed as per the provisions of
A.Pharmacy Act 1948
B.Drugs and Cosmetics Act 1945*
C.Drugs Inspector Act 1940
D.Narcotic and Psychotropic Substances Act 1985
Ans:B
30.Presence of lignified trichomes is the characteristic microscopic feature of
A.Nux-vomica*
B.Digitalis
C.Datura
D.Cinchona
Ans:A
31.An example for an anthracene glycoside
A.Purpurea glycoside
B.Diosgenin
C.Cantharidin
D.Sennoside*
Ans:D
32.Hydrogen Peroxide IP used as antiseptic contains
A.100% w/v of Hydrogen peroxide
B.25% w/v of Hydrogen Peroxide
C.6%w/v of Hydrogen Peroxide*
D.27%w/v of Hydrogen Peroxide
Ans:C
33.The agent used as a radio-opaque contrast medium:
A.Radioactive Sodium Iodide
B.Colloidal Gold Injection
C.Barium Sulphate*
D.Sodium Iodo Hippurate
Ans:C
34.When an hypotonic solution is injected into blood stream,causes
A.Haemolysis*
B.Shrinkage of blood cells
C.Sclerosis of veins
D.No characteristic change
Ans:A
35.Sodium lauryl Sulphate is
A.Cationic surface active agents
B.Ampholytic surface active agents
C.Nonionic surface active agents
D.Anionic surface active agents*
Ans:D
36.A toxoid vaccine is:
A.Killed bacterial suspension
B.Live bacterial suspension
C.Live viral Vaccine
D.Toxins that have been incubated with formalin*
Ans:D
37.0.1 gms contains:
A.1000 mg
B.100 mg*
C.10 mg
D.1 mg
Ans:B
38.Volume of 95% alcohol required to prepare 500 ml of 20% alcohol is:
A.80 ml
B.50 ml
C.105 ml*
D.150 ml
Ans:C
39.Which among the following is a blood coagulation factor:
A.Sodium
B.Calcium*
C.Potassium
D.Manganese
Ans:B
40.An example for a drug that undergoes extensive first pass metabolism:
.A.Testosterone*
B.Phenobarbitone
C.Tolbutamide
D.Theophylline
Ans:A
41.Bacillus Calmette Guerin Vaccine is
A.Suspension of living cells of a strain of Mycobacterium tuber culosis*
B.Suspension of living cells of a strain of Bordetella pertusis
C.Suspension of living cells of a strain of Salmonella typhi
D.Suspension of living cells of a strain of Vibrio cholera
Ans:A
42.The toxic protein present in castor oil is:
A.Ricinoleic acid
B.Ricin*
C.Isoricinoletic acid
D.Linoleic acid
Ans:B
43.Calamine IP is
A.Aluminium silicate with ferric oxide
B.Magnesium silicate with ferric oxide
C.Calcium oxide with ferric oxide
D.Zinc oxide with ferric oxide*
Ans:D
44.Which among the following statement is false with respect to NaCl Injection IP
A.Contains 0.9% w/v sterile solution of Sodium Chloride
B.pH of the solution is between 4.5 & 7.0
C.Contains added antimicrobial agents or preservatives*
D.Contains approximately 150 mmol of Sodium ions
Ans:C
45.Which one of the following is used as an antimicrobial preservative:
A.Propylene glycol
B.Procaine hydrochloride
C.Propyl hydroxyl benzoate*
D.Sodium hydrogen carbonate
Ans:C
46.Cotrimoxazole tablet contains:
A.5 parts of Cortisone acetate and I parts of trimethoprim
B.5 parts of Sulphamethoxaole and 1 parts of trimethoprim*
C.5 parts of Cloxacillin and 1 parts of trimethoprim
D.5 parts of Cloxacillin and 1 parts of trimethoprim
Ans:B
47.Which among the following is used as a diuretic:
A.Tribulus terrestris*
B.Claviceps purpurea
C.Cyamopsis tetragonolobus
D.Commiphora molmol
Ans:A
48.Potassium permanganate is an example for:
A.Acidifying agent
B.Alkalising agent
C.Reducing agent
D.Oxidising agent*
Ans:D
49.Lugols Solution is:
A.2.5% w/v of Iodine and 2.5% w/v of potassium iodide in water
B.10.0%w/v of Iodine and 6.0%w/v of potassium iodide in water
C.5.0%w/v of Iodine and 10.0% w/v of potassium iodide in water*
D.2.0%w/v of Iodine and 2.4% w/v of Sodium Iodide in water
Ans:C
50.Ammonium Chloride is used as:
A.Alkalising Agent
B.Astringent
C.Expectorant*
D.All the above
Ans:C
51.An antidote which can be used in cyanide poisoning:
A.Sodium bicarbonate
B.Sodium nitrite*
C.Dimercaprol
D.Sodium bisulphate
Ans:B
52.Colloidal dispersion of liquids or solids in gases are:
A.Aerosols*
B.Emulsion
C.Creams
D.Suspensions
Ans:A
53.An example for a drug with anti hypertensive action
A.Rhubarb
B.Vasaka
C.Liquorice
D.Rauwolfia*
Ans:D
54.Restricted licenses in Forms 20-A and 21-A are issued for:
A.Narcotic and psychotropic substances
B.Pethidine and related drugs
C.Wholesale dealing of drugs which does not require the supervision of a registered pharmacist*
D.Drugs specified in Schedule X
Ans:C
55.The Schedule in Drugs and Cosmetics Act which specifies that drugs shall not be sold by retail except on and in accordance with the prescription of a Registered Medical Practitioner:
A.Schedule K
B.Schedule G
C.Schedule J
D.Schedule H*
Ans:D
56.As per Drugs and Cosmetics Act 1945,the term”Drugstore”refers to
A.Licenses where the service of registered pharmacist is employed but donot maintain a pharmacy
B.Licenses who employ the service of registered pharmacist and maintain a pharmacy for compounding against prescription
C.Licenses where drugs are temporarily stored
D.Licenses where service of a qualified person is not required*
Ans:D
57.Which among the following is a prodrug:
A.Levodopa*
B.Indomethacin
C.Paracetamol
D.Diphenhydramine
Ans:A
58.Leucovorin rescue is given to reduce the toxic effects of
A.Methotrexate*
B.Cyclophosphamide
C.Melphalan
D.Chlorambucil
Ans:A
59.The antibiotic that acts by inhibiting bacterial protein synthesis by binding to the 30s ribosomal subunits:
A.Chloramphenicol
B.Doxycyclin*
C.Azithromycin
D.Vancomycin
Ans:B
60.Diethyl carbamazine is the drug of choice in the treatment of:
A.Epilepsy
B.Filarial infection*
C.Hookworm infestation
D.Malaria
Ans:B
61.Organophosphorus poisoning is treated with
A.Acetylcholine
B.Atropine*
C.Pentazocine
D.Methacholine
Ans:B
62.Benzodiazepine receptor antagonist:
A.Flumazenil*
B.Atropine
C.Pentazocine
D.Phentolamine
Ans:A
63.Diabetes insipidus is due to deficiency of:
A.Oxytocin
B.Insulin
C.Vasopressin*
D.Aldosterone
Ans:C
64.Epsom Salt is:
A.Copper Sulphate
B.Magnesium Sulphate*
C.Ferrous Sulphate
D.Calcium Sulphate
Ans:B
65.In combination antacids,Magnesium salts are added:
A.For immediate onset of action
B.To decrease the production of acid in GIT
C.To enhance taste and appearance
D.For laxative action*
Ans:D
66.Directly observed treatment,Short course(DOTS)refers to:
A.AIDS control strategy of Govt.of India
B.Strategic action plan for Malarial control in India
C.Tuberculosis control strategy,recommended by WHO*
D.Part of National Filaria control program
Ans:C
67.An Adverse effect of Clozapine
A.Agranulocytosis*
B.Nephrotoxicity
C.Hepatotoxicity
D.Respiratory depression
Ans:A
68.Antixerophthalmic vitamin is
A.Vitamin E
B.Vitamin D
C.Vitamin B
D.Vitamin A*
Ans:D
69.Lanolin is
A.Beeswax
B.Woolfat*
C.Paraffin wax
D.Borax
Ans:B
70.Ratio of oil:water:gum for preparing an emulsion using volatile oil:
A.2:2:1*
B.4:2:1
C.3:2:1
D.1:1:2
Ans:A
71.Pyridoxine is:
A.Vitamin B1
B.Vitamin B2
C.Vitamin B6*
D.Folic acid
Ans:C
72.The latin term”Oris”denotes
A.To mouth*
B.Ever hour
C.When necessary
D.At bed time
Ans:A
73.Carbonic anhydrase inhibitor
A.Ethacrynic acid
B.Chlorothiazide
C.Acetazolamide*
D.Chlorothiazide
Ans:C
74.Which one among the following has a phenanthrene nucleus:
A.Pentazocine
B.Trifluperazine
C.Promethazine
D.Morphine*
Ans:D
75.2 Acetoxy benzoic acid is:
A.Pentazocine
B.Trifluperazine
C.Promethazine
D.Morphine*
Ans:D
76.An agent used to delay the renal excretion of penicillins
A.Protamine sulphate
B.Procaine
C.Propylene glycol
D.Probenecid*
Ans:D
77.An antidote for warfarin toxicity/overdose
A.Protamine
B.Dimercaprol
C.Penicillamine
D.Vitamin K*
Ans:D
78.An ingredient of anticoagulant solution used for storage of whole blood
A.Anhydrous citric acid*
B.Anhydrous benzoic acid
C.Anhydrous Tartaric acid
D.Ascorbic acid
Ans:A
79.Valproic acid is used as an
A.Analgesic
B.Antiepileptic*
C.Anti-inflammatory
D.Diuretic
Ans:B
80.All the following General anaesthetics are administered intravenously except:
A.Ketamine
B.Propofol
C.Halothane*
D.Thiopentone Sodium
Ans:C
81.Clavulanic acid is given along with amoxicillin to
A.Decrease excretion
B.Avoid first pass metabolism
C.Prevent drug resistance*
D.Enhance oral absorption
Ans:C
82.Carbidopa is used for the treatment of parkinsonism because it
A.Crosses blood brain barrier
B.Decrease monoamine oxidase
C.Inhibits L aminoacid decarboxylase*
D.A COMT inhibitor
Ans:C
83.Aldosterone antagonist
A.Spironolactone*
B.Amiloride
C.Mannitol
D.Acetazolmide
Ans:A
84.Antimalarial drug used in Rheumatoid arthritis
A.Mepacrine
B.Chloroquine*
C.Artemisine
D.Pamaquine
Ans:B
85.Selenium Sulfide is used as:
A.Antimalarial
B.Antileprotic
C.Antifungal
D.Antidandruff*
Ans:D
86.The process of loosing water of crystallization from a substance is
A.Exudation
B.Efflorescence*
C.Delequescence
D.Diaphoretic
Ans:B
87.Plantago ovata is used as
A.Expectorant
B.Sweetening agent
C.Analgesic
D.Laxative*
Ans:D
88.Sucrose is a
A.Hexose
B.Monosaccharides
C.Disaccharides*
D.Polysaccharides
Ans:C
89.An antidiabetic plant drug:
A.Withania somnifera
B.Saraca indica
C.Urginea maritime
D.Gymnema sylvestre*
Ans:D
90.A tropane alkaloid:
A.Atropine*
B.Reserpine
C.Ergometrine
D.Diosgenin
Ans:A
91.Which one of the following is referred to as Good Cholesterol:
A.Triglycerides
B.High density Lipoproteins*
C.Low density Lipoproteins
D.Chylomicrons
Ans:B
92.Which part of the plant”Opium poppy”is used for obtaining the active principles:
A.Dried latex from stem
B.Dried latex from capsules*
C.Dried latex from root
D.Dried latex from shoots
Ans:B
93.Proton pump inhibitor used in the treatment of peptic ulcer
A.Rabeprazole*
B.Ranitidine
C.Misoprostol
D.Sucralfate
Ans:A
94.An example for a drug that induces cytochrome P450:
A.Phenytoin*
B.Omeprazole
C.Allopurinol
D.Chloramphenicol
Ans:A
95.Physostigmine is an example for
A.Adrenergic drug
B.Anticholinergic drug
C.Adrenergic blocking drug
D.Anticholinesterase*
Ans:D
96.A Non Steroidal Anti Inflammatory Drug derived from anthranilic acid:
A.Mephenemic acid*
B.Ibuprofen
C.Indomethacin
D.Diclofenac Sodium
Ans:A
97.A hormone  secreted by the anterior lobe of pituitary gland:
A.Mineralocorticoids
B.Gonadotropin releasing hormone
C.Growth hormone*
D.Thyrotropin releasing hormone
Ans:C
98.An drug which inhibits spermatogenesis,used as male contraceptive
A.Tamoxifen
B.Norethindrone
C.Levonorgestrel
D.Gossypol*
Ans:D
99.An Angiotensin antagonist:
A.Captopril
B.Losartan*
C.Verapamil
D.Nicorandil
Ans:B
100.Lovastatin is
A.Antifibrinolytic agent
B.H2 receptor antagonist
C.HMG Co-A reductase inhibitor*
D.Lipoprotein lipase activator

Ans:C
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email