26 January 2016

// // Leave a Comment

PSC EXAM LIVESTOCK INSPECTOR SOLVED PAPER JANURAY 21,2016

LIVESTOCK INSPECTOR
EXAM DATE:21-01-2016

1.pH of fresh milk is:
A.6.0
B.6.5*
C.7.0
D.7.5
Ans:B

2.The whiteness of the milk is contributed by
A.Casein*
B.Lactalbumin
C.Lactoglobulin
D.None of the above
Ans:A
3.Milk sugar lactose if formed by
A.One molecule of fructose and one molecule of glucose
B.One molecule of galactose and one molecule of glucose*
C.One molecule of levulose and one molecule of glucose
D.None of the above
Ans:B
4.The average freezing point of milk is
A.0.220C
B.0.330C
C.0.440C
D.0.550C
Ans:-------
5.The average specific gravity of milk is
A.0.980
B.1.011
C.1.032*
D.1.132
Ans:C
6.The normal temperature of cattle is
A.35.60C
B.36.60C
C.37.60C
D.38.60C*
Ans:D
7.Which one of the following is not a bacterial disease?
A.Brucellosis
B.Hamorrhagic septicaemis
C.Foot and mouth disease*
D.Anthrax
Ans:C
8.The deficiency of which vitamins leads to nutritional cause of infertility?
A.B and C
B.A and D
C.A and K
D.A and E*
Ans:D
9.Test for mixing of cow and buffalo milk is
A.Sodimentation test
B.Hensa test*
C.COB test
D.Alizarine test
Ans:B
10.Milk is deficient in which of the following?
A.Copper
B.Iron*
C.Calcium
D.Potassium
Ans:B
11.The type of farming in which income from a single source does not exceed more than 50% is
A.Mixed Farms
B.Specialised Farms
C.Diversified Farms*
D.Commercial Dairying
Ans:C
12.Minimum number of high yielding animals required to run a dairy farm economically viable is
A.2 to 3*
B.4 to 5
C.6 to 7
D.None of the above
Ans:A
13.Which one of these is not an advantage of tail to tail system ?
A.Feeding of crows is easy*
B.Cleaning and milking is easy
C.Less chance of spread  of disease
D.Cows get fresh air
Ans:A
14.The percent of the breedable stock for which calving pen is required is
A.5%
B.10%*
C.15%
D.20%
Ans:B
15.The critical temperature for Indian cattle is
A.800F*
B.850F
C.900F
D.950F
Ans:A
16.The phenomenon by which the progeny will exhibit extra vigour than the parents is called
A.Meiosis
B.Heterosis*
C.Biosis
D.Mitosis
Ans:B
17.Which one of this is not a secondary sex organ?
A.Epidymis
B.Vas deferens
C.Penis
D.Testes*
Ans:D
18.Fructose of the seminal plama is secreted by
A.Prostate gland
B.Cowpers gland
C.Seminal vesicles*
D.None of the above
Ans:C
19.The average volume of ejaculate from a bull is about
A.2-3 ml
B.3-4 ml
C.4-5 ml
D.5-6 ml*
Ans:D
20.The funnel shaped tube at the ovarian end of oviduct is called
A.Ampulla
B.Isthmus
C.Infundibulam*
D.Magnum
Ans:C
21.The compartment of a cow’s stomach which is called as true stomach is
A.Rumen
B.Reticulum
C.Omasum
D.Abomasum*
Ans:D
22.Fat provides----------------times energy than carbohydrates
A.2.25*
B.3.25
C.4.25
D.5.25
Ans:A
23.The basic component of protein is called as
A.Lactic acid
B.Amino acid*
C.Archidonic acid
D.Dipicolinic acid
Ans:B
24.Vitamins which are synthesized in the rumen are
A.Vitamin A
B.Vitamin C
C.Vitamin D
D.B complex Vitamin*
Ans:D
25.Feed constituent in which the crude  fibre is less than 18% is called
A.Roughage
B.Concentrate*
C.Silage
D.None of the above
Ans:B
26.The zygot reaches the uterus by
A.2-8 days
B.5-6 days*
C.7-8 days
D.9-10 days
Ans:B
27.The period from fertilization to parturition is called
A.Period of ovum
B.Period of zygot
C.Period of gestation*
D.period of ovulation
Ans:C
28.The gestation period of buffalo is
A.285-290 days
B.300-310 days*
C.320-325 days
D.None of the above
Ans:B
29.The inability of cow to normally calve due to postural abnormalities is called
A.Amnesia
B.Kinesia
C.Mastocia
D.Distocia*
Ans:D
30.The technique of producing large number of off springs from a superior cow is called
A.MOET*
B.SOET
C.BOET
D.TOET
Ans:A
31.The thumb rule for feeding concentrate to cattle is
A.200 g/litre of milk
B.300 g/litre of milk
C.400 g/litre of milk*
D.500 g/litre of milk
Ans:C
32.Milking should be completed within the prescribed period because the half life of oxytocin is
A.2-4 minutes
B.3-5 minutes*
C.5-7 minutes
D.7-9 minutes
Ans:B
33.Withholding of the milk is due to the hormone
A.Epinephrine*
B.Non epinephrine
C.Nor epinephrine
D.Nor adrenaline
Ans:A
34.It has been estimated that a dairy cow produced half of its lactation yield during the first-days of its lactation period.
A.50
B.80
C.100
D.120*
Ans:D
35.According to PFA rule buffalo milk should contain not less than a:
A.3.5% Fat and 8.5% SNF
B.4% Fat and 8% SNF
C.5% Fat and 9% SNF*
D.None of the above
Ans:C
36.Temperature and time for HTST method of pasteurization(degree centigrade and seconds)
A.63 and 30
B.65 and 15
C.68 and 30
D.72 and 15*
Ans:D
37.The aseptic  packing technique under which milk can be kept at room temperature for many weeks
A.Vacuum packing
B.Polythene packing
C.Tetra packing*
D.Paper packing
Ans:C
38.The fat content of Butter should be
A.75%
B.80%*
C.89%
D.99%
Ans:B
39.The acid that is added to coagulate milk to make Paneer is
A.Lactic acid
B.Citric acid*
C.Oxalic acid
D.Glutaric acid
Ans:B
40.The fat content of standardized milk and toned milk is
A.4.5 and 3%*
B.4.9 and 2.5%
C.5.1 and 4.2%
D.1.0 and 3.0 %
Ans:A
41.Which of these breed have convex head with folded leaf like ear?
A.Sindhi
B.Sahiwal
C.Gir*
D.Kangeyam
Ans:C
42.The quantity of water required to produce one kg milk is
A.2-3 Kg
B.3-4 Kg
C.4-5 Kg*
D.None of the above
Ans:C
43.The capacity of animals  to adjust to climatic changes is called
A.Acclimaisation*
B.Adaptation
C.Activation
D.None of the above
Ans:A
44.The breed of buffalo with bulging forehead and sickle shaped horns is
A.Murrah
B.Mehassana
C.Jaffarabadi
D.Surti*
Ans:D
45.The group of cross breeds produced by the breeding programme of Kerala is known as:
A.Vechur
B.Chruvally
C.Kapila
D.Sunandhini*
Ans:D
46.Ovulation in cow occur
A.12-15 hours before the oestrus
B.12-15 hours after the end of oestrus
C.12-15 hours before the end of oestrus*
D.None of above
Ans:C
47.The outermost covering of Ovum is called
A.Zona pellucid
B.Vitalline membrane
C.Corona radiate*
D.Cumulus oopherus
Ans:C
48.The longest phase of the oestrus cycle is called
A.Proestrum
B.Oestrum
C.Metoestrum
D.Dioestrum*
Ans:D
49.The common diluents used for dilution of semen is
A.Egg yolk citrate
B.Fruend’s diluents
C.Coconut milk diluents
D.TRIS diluents*
Ans:D
50.The temperature of liquid nitrogen used for stroring frozen semen is:
A.-1930C
B.-1940C
C.-1950C
D.-1960C*
Ans:D
51.Colostrum has to be fed to calf
A.Within half hour after birth*
B.Within one hour after birth
C.Within one and a half hour after birth
D.None of the above
Ans:A
52.The rate of feeding milk to a calf is:
A.5% of body weight
B.10% of body weight*
C.15% of body weight
D.20% of body weight
Ans:B
53.The new method of identification of cattle is:
A.Hot iron branding
B.Tattooing
C.Tagging*
D.Cryo branding
Ans:C
54.For converting a bull calf to bullock,castration has to be done at the age of
A.1-2 years*
B.2-3 years
C.3-4 years
D.4-5 years
Ans:A
55.The heard replacement rate of farm should be
A.5% yearly
B.10% yearly
C.20% yearly*
D.30% yearly
Ans:C
56.The DCP and TDN in a compounded cattle feed is
A.16 and 70*
B.18 and 75
C.20 and 80
D.25 and 90
Ans:A
57.The type of silo suitable in areas where soil is loose and water table is high is
A.Trench silo
B.Rit silo
C.Tower silo
D.Bunker silo*
Ans:D
58.Water content of the grass at the time of ensiling should be
A.60%*
B.65%
C.70%
D.75%
Ans:A
59.For hay making the grass should be harvested at the
A.Pro-flowering stage*
B.Flowering stage
C.Post-flowerting stage
D.None of the above
Ans:A
60.High-acid content in paddy straw has been found to interfere with calcium absorption
A.Acetic acid
B.Oxalic acid*
C.Propionic acid
D.Hydrocyanic acid
Ans:B
61.-------is a micronutrient
A.Magnesium
B.Nitrogen
C.Calcium
D.Manganese*
Ans:D
62.The deficiency of--------causes rickets.
A.Vitamin C
B.Vitamin D*
C.Vitamin A
D.Vitamin E
Ans:B
63.Mitosis occurs in
A.Only reproductive cells
B.Only germinal cells
C.Only somatic cells
D.Both germinal cells and somatic cells*
Ans:D
64.Plasma membrane is made up of
A.Proteins and nucleic acids
B.Only lipids
C.Phospolipids and proteins*
D.Only proteins
Ans:C
65.Glycogen is a polymer of
A.Glucose*
B.Starch
C.Sucrose
D.Galactose
Ans:A
66.Oxygenated blood never goes to the heart in
A.Reptiles
B.Fishes*
C.Mammals
D.Birds
Ans:B
67.The heart of frog is--------chambered
A.4
B.2
C.3*
D.None of these
Ans:C
68.In the following muscles which is striated and involuntary?
A.Smooth muscles
B.Skeletal muscles
C.Cardiac muscles*
D.None of these
Ans:C
69.The vein that carries oxygenated blood is the
A.Coronary artery
B.Pulmonary artery
C.Coronary vein
D.Pulmonary vein*
Ans:D
70.The excretory organ of earth worm is
A.Nephridia*
B.Skin
C.Malpighian tubule
D.Kidney
Ans:A
71.Phyllotaxy refers to
A.Prefoliation
B.The arrangement of leaves on the stem*
C.The arrangement of floral parts on the thalamus
D.The growth of the stem
Ans:B
72.The nitrifying bacteria in nitrogen cycle
A.Convert ammonia into nitrates*
B.Convert ammonia into nitrogen
C.Fix atmospheric nitrogen
D.None of these
Ans:A
73.Absorption of water in the plant occurs through
A.Active absorption
B.Passive absorption
C.Both A and B*
D.None of these
Ans:C
74.In man--------is the voice box
A.Glottis
B.Pharynx
C.Syrinx
D.Larynx*
Ans:D
75.The pigment not found in Chloroplast is
A.Anthocyanin
B.Chlorophylla
C.Carotene*
D.Xanthophyll
Ans:C
76.Impulses in the heart are generated by the
A.AV node
B.Spinal cord
C.SA node*
D.Brain
Ans:C
77.Auxanometer is used to demonstrate-------in plants.
A.Photosynthesis
B.Growth*
C.Movements
D.Auxin concentration
Ans:B
78.The correct term used for single celled organisms
A.Acellular
B.Monocellular
C.Unicellular*
D.None of these
Ans:C
79.Haemoglobin is not the oxygen carrying pigment in
A.Man
B.Insects
C.Prawns*
D.Frog
Ans:C
80.The absorption of glycerol and fatty acids occurs in the
A.Capillaries within the villi
B.In the wall of stomach
C.Colon
D.Lymph vessels within the villi*
Ans:D
81.World Refugee day comes on
A.May 20
B.May 22
C.June 10
D.June 20*
Ans:D
82.The title ‘Sarva Vidyadhi Raja’ was given by Ettaryogam to
A.Dr.Palpu
B.Kumaranasan
C.Chattampi Swamikal*
D.Ayyankali
Ans:C
83.Karattu Govinda Menon is better known as
A.Chattampi Swamikal
B.Brahmananda Sivayogi*
C.Ayya Vaikundar
D.Kumara Guru
Ans:B
84.The title ‘King of Pulaya’ was awarded to Ayyankali by
A.Indira Gandhi
B.Jawaharlal Nehru
C.Sree Narayana Guru
D.Mahatma Gandhi*
Ans:D
85.What does ‘SD’ is SD Card denote?
A.Secure Digital*
B.Secure Disc
C.Speed Disc
D.Source Disc
Ans:A
86.First Solar Flight which round the world
A.Solar Impulse*
B.PSLV
C.Mig27
D.Tejas
Ans:A
87.India’s first fully indigenously constructed nuclear power station
A.Narora
B.Kalpakkam*
C.Tarapore
D.RawatBhata
Ans:B
88.The author of the book ‘Poverty and un-British Rule in  India’
A.Surendra Nath Banerjee
B.RPDutt
C.Dadabhai Naoroji*
D.Annie Besant
Ans:C
89.Gandhi Irwin Pact was signed in
A.1931 March 5*
B.1931 April 5
C.1929 March 5
D.1930 March 5
Ans:A
90.Aruna Asif Ali is associated with
A.Khilafat Movement
B.Bardoli Satyagraha
C.Quit India movement*
D.KakoriCase
Ans:C
91.The Radcliffe line is a boundary between ----and -------
A.India and China
B.India and Pakistan*
C.India and Afghanistan
D.India and Myanmar
Ans:B
92.The host and winner of COPA America in 2015
A.Uruguay
B.Brazil
C.Argentina
D.Chile*
Ans:D
93.---------train has been renamed as Yoga Express
A.Maveli Express
B.Haridwar Mail*
C.Howrah Express
D.Konark Express
Ans:B
94.The title ‘Mahatma’was awarded to Gandhi by
A.Gopalakrishna Gokhale
B.Dadabhai Naoroji
C.Rabindranath Tagore*
D.Queen Victoria
Ans:C
95.The award presented to ISRO for accomplishing Mars Mission
A.National Space Award
B.Space Pioneer Award*
C.World Space Award
D.None of the above
Ans:B
96.Thycaud Ayya was the famous disciple of
A.Vaikunda Swamikal*
B.Vaghbhatananda
C.Ayyankali
D.Pandit Karuppan
Ans:A
97.The Sanskrit learning centre founded by Vaghbhatananda in 1906
A.Thathwabodhini
B.Pallikoodam
C.VidyaNiketan
D.Thatwa Prakasika*
Ans:D
98.Paper currency was first introduced in India in
A.1880
B.1881
C.1861*
D.1871
Ans:C
99.Planning Commission of India was formed in the year
A.1951
B.1950*
C.1960
D.1949
Ans:B
100.The First Governor of RBI was
A.James Taylor
B.L.K.Jha
C.K.R.Puri
D.Osborne Smith*
Ans:D






Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email