22 January 2016

// // Leave a Comment

PUBLIC RELATIONS OFFICER,DISTRICT COOPERATIVE BANK ONLINE EXAM JANUARY 2016 ANSWER

PUBLIC RELATIONS OFFICER,DISTRICT COOPERATIVE BANK ONLINE EXAM
EXAM DATE:11-01-2016

1.Which article of the Indian Constitution guarantees Equal Justice and free Legal Aid to the citizen of India?
A.Article 38(1)
B.Article 39(A)*
C.Article 39(d)
D.Article 48(A)
Ans:B

2.In which state of India launched the revolutionary Rural Employment Guarantee Shceme for the first time in 1970s?
A.Kerala
B.Karnataka
C.Tamilnadu
D.Maharashtra*
Ans:D
3.When was the National Food Security Act came into force?
A.2009
B.2011
C.2013*
D.2015
Ans:C
4.In whose Diwanship separate fund for educational activities was started in Travancore?
A.T.Madhava Rao*
B.A Seshayya Sastri
C.Nanoo Pillai
D.T Rama Rao
Ans:A
5.In which year Keralapataka a news paper from cochin was started?
A.1821
B.1854
C.1870*
D.1876
Ans:C
6.Who was known as’Lincoln’ of Kerala?
A.C.Kesavan
B.Pandit Karuppan*
C.Dr.Palppu
D.K.P.Valion
Ans:B
7.Who exhorted the world famous dictum’One caste,One religion,One clan,One world,One God’?
A.Sree Narayana Guru
B.Sahodaran Ayyappan
C.Ayya Vaikundar*
D.Chattampi Swamikal
Ans:C
8.Who made an official declaration granting lower caste Channar Women the right to cover the breasts in Travancore in 1859?
A.Ayilyam Thirunnal*
B.Sri Moolam Thirunnal
C.Swathi Thirunnal
D.Chithira Thirunnal
Ans:A
9.When was Malabar temple entry Act came into force?
A.1930
B.1936
C.1946
D.1947*
Ans:D
10.Which Satyagraha was associated with Irinjalakkuda Kudalmanikyam temple?
A.Paliyam
B.Vaikkam
C.Kuttamkulam*
D.Chevayoor
Ans:C
11.Which among the following newspaper was edited by Muhammad Abdurahiman Sahib?
A.Mitavadi
B.Prabhatham
C.Malayalee
D.Al-Ameen*
Ans:D
12.Who translated the first historical novel ‘Akbar’to Malayalam?
A.Kerala Varma Valiya Koi Thampuran*
B.C.Anthapayi
C.Joseph Mooliyil
D.C.Krishnan Nair
Ans:A
13.Who was the founder of Trivandrum Public Library?
A.John Alan Brown
B.Col.Edward Cadogan*
C.S.R.Rnaganathan
D.P.N.Panickar
Ans:B
14.Which among the following women of Kerala participated in the Civil Disobedience Movement,carrying two month old baby in her arms and led the procession of Women?
A.Lalitha Prabhu
B.Arya Pallam
C.Parvathi Nenmenimangalam
D.A.V.Kuttimalu Amma*
Ans:D
15.What is the original name of Swami Ananda Theerthan?
A.Ananda Mohan
B.Ananda Shenoyi*
C.Ramachandra Rao
D.Govinda Menon
Ans:B
16.Who wrote the famous story Pottiya Izhakal?
A.Vaikom Muhammad Basheer
B.Thakazhi Sivasankaran Pillai
C.S.K.Pottakkad
D.Ponkunnam Varkey*
Ans:D
17.Which book won the Man Booker Prize for Fiction in 2015?
A.Satin Island
B.A Little Life
C.A Brief History of Seven Killings*
D.The Fishermen
Ans:C
18.Who was faster runner in the 2015 World Athletic Championship held in Beijing?
A.Justin Gatlin
B.Andre De Grasse
C.Trayvon Bromell
D.Usain Bolt*
Ans:D
19.In which year A.R.Rahman won the Oscar award?
A.2008
B.2009*
C.2010
D.2011
Ans:B
20.Which organization won the Nobel Prize for peace in 2012?
A.National Dialogue Quartet
B.Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons(OPCW)
C.Both(1)and (2)
D.European Union(EU)*
Ans:D
21.The largest Professional Public Relations Organisation is
A.IPRA
B.PRSA*
C.NAPRC
D.APRA
Ans:B
22.National Public Relations Day is observed on
A.April 21*
B.April 24
C.November 16
D.March 8
Ans:A
23.The American President while drafting his ‘Seventh Address’ to the congress who first included the term Public Relations is
A.Ronald Reagon
B.Jimmy Carter
C.Thomas Jefferson*
D.Bill Clinton
Ans:C
24.PR people who discuss ideas with the boss and put them into articles that blend with the news and features of different publications are known as
A.Interpreters
B.Translators
C.Freelancers
D.Ghost writers*
Ans:D
25.The informal uncontrolled word of mouth,which carries information much more exciting than simple facts or truth is known as
A.Public opinion
B.Grapevine*
C.Persuasion
D.Message
Ans:B
26.Creating newsworthy stories and events to attract media attention and to gain public notice is:
A.Press release
B.Public affairs
C.Press agentry*
D.Scoop
Ans:C
27.A specialized and criticized part of public affairs attempts to influence legislative and regulatory decisions in government is
A.Investor Relations
B.Development Relations
C.Lobbying*
D.Public Relations
Ans:C
28.The aggregation of individual views on some issue is
A.Public campaign
B.Public opinion*
C.View point
D.Angle
Ans:B
29.Information placed in the media by an identified sponsor that pays for the time or space is
A.Advertising*
B.Marketing
C.Propaganda
D.Publicity
Ans:A
30.The social or interpersonal concept of public opinion of two or more individuals oriented to and communicating about an object of mutual interest is:
A.Orientation
B.Persuasion
C.Coorientation*
D.Bias
Ans:C
31.The process of employing a participative approach in which employees,customers and opinion leaders help select projects to receive funds,volunteerism,gifts and services in kind for building relationships with key publics in communities is known as
A.Public Communication
B.Corporate Philanthropy*
C.Corporate Communication
D.Fund raising campaign
Ans:B
32.A pocket folder containing information for promotion,crisis etc.to the print and broadcast media
A.Media kit*
B.Brochure
C.Handout
D.Press release
Ans:A
33.The PR professionals who can whitewash even the darkest corporate sins earned the reputation as
A.Propagandists
B.Publicists
C.Press agents
D.Spin doctors*
Ans:D
34.CSR campaigns are great and the efforts of one of the company was noteworthy for its activities to combat Ebola
A.Apple
B.Samsung
C.Google*
D.Sony
Ans:C
35.An uncontrolled method of placing messages in the media and has news value and the source does not pay the media for placement is
A.Campaign
B.Advertising
C.Publicity*
D.Marketing
Ans:C
36.A process in which a public  relations representative sends out press releases to various media outlets to promote a company change,a new product or a new service is known as
A.Print campaigns*
B.Organisational communication
C.Message
D.Company release
Ans:A
37.An advertisement disguised into form of a news story or feature is known as
A.Editorial
B.Middle piece
C.Column
D.Advertorial*
Ans:D
38.Communicating with staff at all levels and ensuring every member of staff feels part of a forward thinking team is
A.Internal PR*
B.External PR
C.Crisis communication
D.Company PR
Ans:A
39.A large outdoor printed sign is a
A.Billboard*
B.Logo
C.Hoarding
D.Masthead
Ans.A
40.The promotion of specific ideas or views,often political in nature
A.Ideology
B.Propaganda*
C.Strategy
D.Lobbying
Ans:B
41.The dissermination of promotional material to draw interest or generate sales
A.Human interest
B.Sales promotion
C.Publicity*
D.Promotion technique
Ans:C
42.The business of generating goodwill towards an individual,cause,company or product is
A.Public Relations*
B.Corporate Communication
C.Balanced Communication
D.Copywriting
Ans:A
43.The ‘Carnnes Award’ is given for excellence in which of the following fields?
A.Journalism
B.Public Relations
C.Advertising
D.Films*
Ans:D
44.Who amongst the following is the author of the book ‘Namesake’?
A.Anita Nair
B.Jhumpa Lahiri*
C.Shashi Tharoor
D.Khushwant Singh
Ans:B
45.The Headquarters of WHO is located at
A.Geneva*
B.Paris
C.Washington
D.London
Ans:A
46.Whose biography is ‘Romancing With Life’?
A.Amitabh Bachan
B.Aamir Khan
C.Dev Anand*
D.Raj Kapoor
Ans:C
47.Barren Island is located in
A.Japan
B.Cuba
C.Philippines
D.Andaman-Nicobar*
Ans:D
48.is known as the ‘Eternal City’
A.Rome*
B.Tokyo
C.Delhi
D.Amritsar
Ans:A
49.The author of ‘The General Theory of Employment,interst and Money”
A.Kari Marx
B.J.M.Keynes*
C.J.S.Mill
D.Adam Smith
Ans:B
50.Persons working secretly to subvert a government or a party or an organization from within
A.Fourth Estate
B.Mafia
C.Fifth Column*
D.Ghost Writers
Ans:C
51.’Island of Blood ‘is a book written by
A.Anita Pratap*
B.Arun Shoorie
C.Chetan Bhagat
D.Shoba De
Ans:A
52.Written or printed statement about somebody that damages his reputation
A.Slander
B.Felony
C.Libation
D.Libel*
Ans:D
53.Person who writes or speaks several languages
A.Linguist
B.Polyglot*
C.Pluralist
D.Philologist
Ans:B
54.Who manufacture the Macintosh computers?
A.IBM
B.Microsoft
C.Apple*
D.Samsung
Ans:C
55.The newly appointed chairman of the Film and Television Institute of India
A.Gajendra Chauhan*
B.Nafeesa Ali
C.Girish Kamad
D.Imtiaz Ali
Ans:A
56.The Grand Old Man of Indian Journalism
A.Tushar Gandhi*
B.James Augustus Hickey
C.Chalapathi Rao
D.B.G.Goenka
Ans:A
57.----------is known as the father of Indian Politics and Economics.
A.Amartya Sen
B.K.N.Raj
C.Dadabhai Naoroji*
D.Prof.Mahalanobis
Ans:C
58.Dadasaheb Phalke Award was instituted in
A.1957
B.1969*
C.1963
D.1965
Ans:B
59.When a radio station  transmits radiowave,which layer in the atmosphere reflects it back to the earth?
A.Stratosphere
B.Troposphere
C.Ionosphere*
D.Lithosphere
Ans:C
60.The ‘Hortus Malabaricus’ was compiled by
A.The English
B.The Germans
C.The French
D.The Dutch*
Ans:D
61.The newspaper ‘National Herald’was started by
A.Gandhiji
B.Jawaharlal Nehru*
C.Raja Ram Mohan Roy
D.Gokhale
Ans:B
62.Who was known as the ‘liberator of the press’?
A.Metcalfe*
B.Bentinck
C.Hastings
D.Macaulay
Ans:A
63.The first Sanskrit film in India directed by G.V.Iyer
A.Samskriti
B.Sri Narayana Guru
C.Adi Sankara*
D.Aparajitho
Ans:C
64.’Beyond Genocide’is a documentary based on
A.Endosulfan Victims
B.Chemobyl Tragedy
C.Tsunami Victims
D.Bhopal Gas Tragedy*
Ans:D
65.’The Last Emperor’ and ‘Little Buddha’are films directed by
A.Christopher Nolan
B.Steven Speilberg
C.Meera Nayar
D.Bernardo Bertolucci*
Ans:D
66.A journalist who was Indian High Commissioner in London in 1990
A.Arun Shourie
B.Kuldip Nayyar*
C.Vinod Mehta
D.Dilip Padgaunkar
Ans:B
67.The company whose chemical plant in Bhopal had a disastrous gas leak in 1984
A.Union Carbide*
B.Lavlin
C.Mosanto
D.Saint Gobain
Ans:A
68.Who introduced transformational generative grammar?
A.Adam Smith
B.Tonny Bennet
C.Noam Chomsky*
D.Edvard Munch
Ans:C
69.The best American film of all time,according to the American Film Institutes contest for 100 best films
A.First Blood
B.Citizen Kane*
C.Jurassic Park
D.The Godfather
Ans:B
70.Okra is another name for
A.Bitterguard
B.Brinjal
C.Tomato
D.Lady’s finger*
Ans:D
71.The great inventor who was professor of vocal physiology at Boston University
A.Thomas Edison
B.Albert Einstein
C.Alexander Graham Bell*
D.Issac Newton
Ans:C
72.Lazio Biro,who created the first ball-point pen,was a Hungarian
A.Doctor
B.Scientist
C.Journalist*
D.Lawyer
Ans:C
73.Name the writer who began his first novel in the channel Islands,finished it in London and saw published it in India titled ‘The Room on the Roof’
A.Ruskin Bond*
B.Vikram Seth
C.Salman Rushdie
D.Chetan Bhagat
Ans:A
74.German actress Ursula Patzschke is the worlds first
A.Sound recordist
B.Television announcer*
C.Woman film  director
D.Doctor
Ans:B
75.’No drama’is a classic Japanese theatrical form.What does ‘no’mean?
A.Ignorance
B.Arrogance
C.Tolerance
D.Talent*
Ans:D
76.The average of first 5 odd numbers between 10 and 30
A.25
B.35
C.15*
D.20
Ans:C
77.If 10 percentage of 100 is equal to X percentage of 50,then the value of X is-------
A.20*
B.10
C.25
D.30
Ans:A
78.’A’can do a piece of work in 15 days,while’B’ can do it in 10 days,with the help of ‘C’they finish the work in 5 days,then’C’alone could do it in days
A.26
B.25
C.34
D.30*
Ans:D
79.There are 75 employees in a firm,during one year 2/15 of them left,how many remain?
A.55
B.65*
C.60
D.70
Ans:B
80.Who is sometimes referred to as the Lincoln of Literature?
A.Mark Twain*
B.Tolstoy
C.J.S.Mill
D.Marquez
Ans:A
81.Bob Hunter was co-founder of
A.Amnesty International
B.Red cross
C.League of Nations
D.Green Peace*
Ans:D
82.Who coined the term ‘around sourcing’?
A.Marshal McLuhan
B.Alwin Tofler
C.Thomas L.Friedman*
D.Stephen Hawking
Ans:C
83.The Act of saving a web document for future access is known as
A.Bookmark*
B.Cache
C.History
D.Favorite
Ans:A
84.UNESCO called this Sanskrit Drama form of Kerala as a ‘masterpiece of the oral and intangible heritage of humanity’
A.Kooth
B.Koodiyattom*
C.Kathakali
D.Ballet
Ans:B
85.Obtaining of exclusive rights to a story by payment of large sums of money is
A.Paid News
B.Chequebook Journalism*
C.Sensationalism
D.Syndicated News
Ans:B
86.The oldest existing newspaper in India is-------
A.Deepika
B.The Hindu
C.Bombay Samachar*
D.Mathrubhumi
Ans:C
87.Wi-Fi stand for-------
A.Wireless fixed
B.Wired fidelity
C.Wireless fidelity*
D.Wireless firm
Ans:C
88.The personal journals or diarless posted online are known as
A.Wiki
B.Online diary
C.Tweets
D.Blogs*
Ans:D
89.A person who thinks and acts in an independent and different way is known as a------
A.Maverick*
B.Veteran
C.Genius
D.Allrounder
Ans:A
90.The words and expressions that may lead to a legal action if they are not carefully handled in news releases or other messages from an organization is known as
A.Red flag*
B.Glossary
C.Intro
D.Golden words
Ans:A
91.The concept that a public relations writer should be prepared to provide extensive information in new situations is
A.Constraint recognition
B.Problem recognition
C.Stimulus response
D.Referent criterion*
Ans:D
92.A new technology that merges people and machines into a computer-generated environment where they can interact with that environment and other people
A.Video conferencing
B.Virtual reality*
C.Teleconference
D.Cyberspace
Ans:B
93.TQM stands for
A.Total Quick Management
B.Top Quick Movement
C.Total Quality Management*
D.Total Quantity Management
Ans:C
94.Which of these is a retail giant?
A.Google
B.Carrefour*
C.Ivy League
D.IFAD
Ans:B
95.The Deepa Mehta film that focuses on the plight of castigated widows of Varanasi
A.Water*
B.Fire
C.Bhumika
D.Sparsh
Ans:A
96.The first person ever to win a Grammy,an Emmy an Oscar and a Tony Award
A.Julia Roberts
B.Barbara Strisand*
C.John Travolta
D.Harrison Ford
Ans:B
Question 97:Use of deceptive talk by government officials and others in order to influence public opinion
A.Plainspeak
B.Scoop
C.Newspeak*
D.Masque
Ans:C
98.A term used to denote background stories and features of a forthcoming event published in order to create enthusiasm
A.Embedded Story
B.Embargo
C.Articles
D.Curtain Raiser*
Ans:D
99.Symbol or pictures used in computer communication to convey emotions
A.Cybernetics
B.Emoticon*
C.Semiotics
D.Cuneliform
Ans:B
100.The study of the systematic,collection,storage,categorization and retrieval of data in different formats especially in digital form
A.Information Revolution
B.Digitalisation
C.Information Technology
D.Information Science*
Ans:D



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email