18 January 2016

// // Leave a Comment

STAFF NURSE GR.II JANUARY11, 2016 DOWNLOAD PAPER

STAFF NURSE GR.II
EXAM DATE:11-01-2016

1.’Divide and rule’was the policy of
A.The British*
B.The French
C.The Dutch
D.The Portuguese
Ans:A

2.The winner of Coppa America Football 2015
A.Argentina
B.Brazil
C.Chili*
D.Paraguay
Ans:C
3.The place where the revolt of 1857 started
A.Meerut*
B.Delhi
C.Kanpur
D.Lucknow
Ans:A
4.International Yoga day celebrate on
A.5th June
B.20th June
C.22nd June
D.21st June*
Ans:D
5.Who among the following had welcomed Vasco-Da-Gama at Calicut?
A.Almeda
B.Zamorin*
C.Albuckerque
D.Kabral
Ans:B
6.According to latest lion census,what is the number of Gir lions in India?
A.486
B.601
C.523*
D.556
Ans:C
7.In which state is Silent Valley located?
A.Tamil Nadu
B.Kerala*
C.Assam
D.Arunachal Pradesh
Ans:B
8.In which country economic crisis occurred –recently?
A.France
B.USA
C.India
D.Greece*
Ans:D
9.What is the meaning of Sangam in the Sangam age?
A.Royal court
B.Meeting of rivers
C.Assembly of poet*
D.Assembly of religious leaders
Ans:C
10.The first astronaut of India
A.H.T.Bhabha
B.Yuri Gagarin
C.Rakesh Sharma*
D.Bhat nagar
Ans:C
11.The birth place of Sree Narayana Guru:
A.Chempazhanthi*
B.Varkala
C.Arupippuram
D.Sivagiri
Ans:A
12.The founder of’Samatva Samajam’
A.Kumara Guru
B.Ayya Vaikundar*
C.Ayyankali
D.Kumaranasan
Ans:B
13.The person who was known as’Bharat Kesari’
A.M.R.Nair
B.Ramakrishna Pillai
C.Balakrishna Pillai
D.Mannath Padmanabhan*
Ans:D
14.Kolar mine of Karnataka is famous for:
A.Gold*
B.Copper
C.Iron
D.Bronze
Ans:A
15.In which among the following is related to Ayyankali?
A.SNDP
B.Sadhujana Paripalana Sangam*
C.Athmiya Sangam
D.Sarvodata Movement
Ans:B
16.The largest zoo in India is at
A.Delhi
B.Mumbai
C.Calcutta*
D.Nagpur
Ans:C
17.’Safety value theory’is related to
A.Indian National Congress*
B.Indian Association
C.Quit India Movement
D.Non Co-operation Movement
Ans:A
18.The Maharaja of Travancore who invited Thycaud Ayya to his palace and became his disciple
A.Srimulam Thirunal
B.Swathi Thirunal*
C.Uthram Thirunal
D.Ayilyam Thirunal
Ans:B
19.Which state has declared June 22 as Snake Bird Day?
A.Maharashtra
B.Tamil Nadu
C.Karnataka
D.Kerala*
Ans:D
20.The name of the boat Kumaranasan was travelling while he met an accident that caused his death
A.Victoria
B.Redeemer*
C.Kairali
D.None of these
Ans:B
21.A semiconductor diode is used to
A.Convert dc to ac
B.Convert ac to dc*
C.Increase voltage
D.Decrease voltage
Ans:B
22.A steady current is flowing in a power line from west to east.The direction of the magnetic field at a point below the power line is towards.
A.East
B.West
C.North*
D.South
Ans:C
23.Polarization of light is a convincing evidence of it’s
A.Longitudinal nature
B.Transverse nature*
C.Dual nature
D.Quantum nature
Ans:B
24.A hollow metal sphere of radius 2 cm is charged such that the potential on it’s surface is 5 volts.The potential at the centre of the sphere is
A.5 volts*
B.Zero
C.Same as at a point 2 cm away from the surface
D.None of these
Ans:A
25.An athlete completes one round of a circular track of radius’R’in 40 seconds.His displacement at the end of 2 minutes 20 seconds will be
A.2 R
B.Zero*
C.2 Pie R
D.4 R
Ans:B
26.At high altitudes,the boiling point of water decreases because
A.The atmospheric pressure is high
B.The temperature is low
C.The atmospheric pressure is low*
D.The temperature is high
Ans:C
27.The monomer of natural rubber is:
A.Isoprene*
B.1,3-butadiene
C.Chloroprene
D.Ethylene
Ans:A
28.Due to Frenkel-defect the density of the ionic solids
A.Decreases
B.Increases
C.Does not change*
D.Change abnormally
Ans:C
29.Anhydrous’Zncl_2’dissolved in Con:’HCL’is known as:
A.Baeyer’s reagent
B.Grignard reagent
C.Victor Meyer’s reagent
D.Lucas reagent*
Ans:D
30.Alkyl halides react with metallic sodium in eiter.The reaction is known as
A.Sand Meyer’s reaction
B.Wurtz reaction*
C.Wurtz-Fitting reaction
D.Fittig’s reaction
Ans:B
31.The kingdom of Mycoplasma is
A.Plantae
B.Animalia
C.Monera*
D.Fungi
Ans:C
32.The connecting link between glycolysis and kreb’s cycle in aerobic respiration is
A.RUBP
B.Acetyl COA*
C.Citric Acid
D.Oxalo acetic acid
Ans:B
33.The plant growth regulator largely present in coconut milk is
A.Auxin
B.ABA
C.Gibberellin
D.Cytokinin*
Ans:D
34.The stain using to visnalise separated DNA by gel electrophoresis is
A.Ethidium bromide*
B.Haematoxylin
C.Acetocarmin
D.Feulgen dye
Ans:A
35.The percentage of contribution of CFCs in total global warning is
A.6%
B.14%*
C.60%
D.20%
Ans:B
36.The animal which is popularly known as’Portuguese man of war’is
A.Fasciola
B.Physalia*
C.Obelia
D.Aurelia
Ans:B
37.Ringworm is caused by
A.Protozoa
B.Roundworm
C.Bacteria
D.Fungus*
Ans:D
38.Which of the following is not an example for ‘ex situ’ conservation of biodiversity?
A.National park*
B.Seed bank
C.Zoological park
D.Botanical garden
Ans:A
39.The cell organelle responsible for the formation of acrosome in sperm is
A.Ribosome
B.Mitochondria
C.Golgi bodies*
D.Lysosome
Ans:C
40.Ricuspid valve is present between
A.Left atrium and left ventricle*
B.Right atrium and right ventricle
C.Left atrium and right atrium
D.Right ventricle and left ventricle
Ans:A
41.Which one develops from endoderm?
A.Nervous system,urinary bladder and eye
B.Liver,connective tissue and heart
C.Thymus,spinal cord and brain
D.Liver,pancreas and thymus/thyroid*
Ans:D
42.Contraindications for using oral contraceptives
A.Thrombophlebitis*
B.Urinary tract infections
C.Ulcerative colitis
D.Menorrhagia
Ans:A
43.Hormone responsible for ovulation and development of corpus luteum is
A.FSH
B.LH*
C.ADH
D.ICSH
Ans:B
44.What is the primary action of insulin in the body?
A.Enhances the transport of glucose across cell walls*
B.Aids in the process of gluconeogenesis
C.Stimulates the pancreatic beta cells
D.Decrease the intestinal absorption of glucose
Ans:A
45.The characteristic symptom of hypoglycemia which is an early symptom of insulin reaction?
A.Severe thirst
B.Drowsiness
C.Diaphoresis*
D.Coma
Ans:C
46.The typical findings on the assessment of a client with acute pancreatitis?
A.Hypoactive bowel sounds,decreased amylase and lipase levels
B.Fever,Hypoglycemia,DHN
C.Melena,persistent vomiting,hyperactive bowel sounds
D.Steatorrhea,abdominal pain,fever*
Ans:D
47.Chancroid is a sexually transmitted disease caused by
A.Treponima
B.Haemophilus*
C.Neisseria
D.Trichomonas
Ans:B
48.Symptom exhibit during icetric phase of vital hepatitis
A.Tarry stools
B.Shortness of breath
C.Yellow coloured sclera*
D.Light,Frontly urine
Ans:C
49.Location and secretion of Leydig cells are
A.Liver-cholesterol
B.Ovary-estrogen
C.Testis-testosterone*
D.Pancreas-glycogen
Ans:C
50.Which of the following clinical finding indicates the patient is experiencing hypokalemia?
A.Edema
B.Muscle spasms
C.Kussaumal breathing
D.Abdominal distention*
Ans:D
51.Anaphylactic reaction after administering penicillin indicates
A.An acquired atopic sensitization
B.Passive immunity to penicillin allergen
C.Antibodies to penicillin developed after earlier use of the drug*
D.Developed potent bivalent antibodies when the IV administration was started
Ans:C
52.”Nursingis the diagnosis and treatment of human responses to health and illness”.This definition was given by
A.American Nurses Association(ANA),1995*
B.International Council of Nurses
C.Florence Nightingale,1858
D.Indian Nursing Council,1948
Ans:A
53.Which of the following disorder is caused by excessive producing of somatotropin?
A.Adrenogential syndrome
B.Cretinism
C.Acromegaly*
D.Dwarfism
Ans:C
54.The digestion of protein is facilitated by
A.Trypsin*
B.Amylase
C.Secretin
D.Lipase
Ans:A
55.A condition characterized by inflammation of thyroid gland,resulting in hypothyroidis
A.Addison’s disesase
B.Hasinmoto’s disease*
C.Grave’s disease
D.Cushing’s disease
Ans:B
56.Which of the following  is an indicator of AIDS?
A.CD4 count lower than 200/ml
B.CD4 count more than 400/ml*
C.CD4 count lower than 600/ml
D.CD4 count lower than 1000/ml
Ans:B
57.Which microorganism is associated with cervical cancer?
A.Human papilloma virus
B.Cytomegalovirus
C.Mycobacterium avium
D.Pneumocystis carinii*
Ans:D
58.Which of the following conditions is known to have the best response to Electro Convulsive Therapy(ECT)?
A.Depression with suicidal tendency*
B.Simple schizophrenia
C.Paranoid schizophrenia
D.Obsessive compulsive disorder
Ans:A
59.A condition characterized by a prolonged PR interval more than 0.2 secs in ECG is called
A.Second degree AV block
B.Mobiztype II AV block
C.First degree AV block*
D.Complete block
Ans:C
60.Intra-aortic balloon pump therapy is most often used in the management of
A.Congestive cardiac failure
B.Cardiogenic shock*
C.Pulmonary edema
D.Aortic insufficiency
Ans:B
61.Koplik’s spots are seen in
A.Rubella
B.Rubeola*
C.Typhoid
D.Chickenpox
Ans:B
62.An early indication for development of hypocalcemia
A.Tingling sensation in the fingers*
B.Depressed reflexes
C.Ventricular dysrhythmias
D.Memory changes
Ans:A
63.Signs of meningeal irritation include all the following EXCEPT
A.Neck stiffness
B.Brudzinski’s sign
C.Kernig’s sign
D.Kehr’s sign*
Ans:D
64.The antidote for heparin is
A.Vitamin K
B.Warfarin(Coumadin)
C.Thrombin
D.Protamine sulphate*
Ans:D
65.Red man syndrome is associated with:
A.Vancomycin*
B.Chloramphenicol
C.Tetracycline
D.erythromycin
Ans:A
66.Shick test is done in
A.Meningitis
B.Diphtheria*
C.Pertussis
D.Poliomyelitis
Ans:B
67.Premature ventricular contractions are characterized by
A.Premature beats followed by a compensatory pause*
B.QRS complexes,which are short and narrow
C.Converted P waves before the QRS complexes
D.A P-wave preceding every QRS complexes
Ans:A
68.What is the priority nursing intervention for a patient during the immediate post-operative period?
A.Observing for hemorrhage
B.Maintaining a patent airway*
C.Recording the intake and output
D.Checking the vital signs every 15 minutes
Ans:B
69.Which of the following condition has an increased risk for developing Hyperkalemia?
A.Crohn’s disease
B.Cushing’s disease
C.Chronic heart failure
D.End-stage renal disease*
Ans:D
70.The normal left arterial pressure is
A.8 mmHg*
B.15 mmHg
C.25 mmHg
D.32 mmHg
Ans:A
71.Neural tube defects can be prevented by
A.Supplemenation with Vitamin B complex
B.Supplementation with hydantoin
C.Maternal folate supplementation*
D.Prophylaxis with valproic acid
Ans:C
72.Which of the following manifestations is associated with a raised level of cortisone and ACTH?
A.Confusion
B.Affective disturbances
C.Schizophrenia*
D.Demantia
Ans:C
73.What is the likely cause of blood urea nitrogen concentration elevated in acute renal failure?
A.Fluid retention
B.Hemolysis of red blood cells
C.Below normal metabolic rate
D.Reduced cranial nerve is*
Ans:D
74.Fourth cranial nerve is
A.Trigeminal
B.Abducens
C.Trochlear*
D.Facial
Ans:C
75.Which of the following neuro-transmitter is known to be associated with sleep,mood and appetite?
A.Acetylcholine
B.Dopamine
C.Serotonin*
D.GABA
Ans:C
76.Digitalis toxicity is indicated by
A.Increased appetite
B.Elevated blood pressure
C.Skin rash over the chest and back
D.Visual disturbances such as seeing yellow spots*
Ans:D
77.The most important indicator of hypovolemic shock after 15% blood loss is
A.Systolic blood pressure less than 90 mm of Hg*
B.Pupil unequally dilated
C.Respiratory rate of  4 breath/mt
D.Pulse rate less than 60 b/mt
Ans:A
78.An adaptation that indicates major complication after gastroscopy would be
A.Nausea and vomiting
B.Abdominal distention*
C.Increased GI motility
D.Difficulty in swallowing
Ans:B
79.Which of the following anti-tuberculosis drug can damage the 8th cranial nerve?
A.Isoniazid
B.Para Amino Salicyclid Acid(PAS)
C.Ethambutol hydrochloride(Myambutol)
D.Streptomycin*
Ans:D
80.The positive diagnosis for HIV infection is made based on
A.A history of high risk sexual behaviors
B.Positive ELISHA and Western blot tests*
C.Identification of an associated opportunistic infection
D.Evidence of extreme weight loss and high fever
Ans:B
81.A client with mitral stenosis would demonstrate symptoms associated with congestion in the
A.Right atrium
B.Superior vena cava
C.Aorta
D.Pulmonary*
Ans:D
82.An early manifestation of laryngeal cancer is
A.Stomatitis
B.Airway  obstructions
C.Hoarseness*
D.Dysphagia
Ans:C
83.An assessment specific to safe administration of IV mannitol is
A.Vital sign q4h
B.Weighting daily
C.Urine output hourly*
D.Level of consciousness q4h
Ans:C
84.An early sign of Hodgkin’disease is
A.Difficulty in breathing
B.Swollen cervical lymph nodes*
C.Difficulty in Swallowing
D.Feeling of fullness over the liver
Ans:B
85.Which of the following stage the carcinogen is irreversible?
A.Progression stage*
B.Initiation stage
C.Regression stage
D.Promotion stage
Ans:A
86.The complication associated with tracheostomy tube is
A.Increased cardiac output
B.Acute respiratory distress syndrome
C.Increased blood pressure
D.Damage to laryngeal nerves*
Ans:D
87.Which finding should be most indicative sign of increasing intracranial pressure?
A.Intermittent tachycardia
B.Polydipsia
C.Tachycardia
D.Increased restlessness*
Ans:D
88.A client is given oxytocin for induction of labour.The side effect of oxytocin is
A.Vomiting*
B.Increased urine outflow
C.Hypertension
D.Bradicardia
Ans:A
89.Physiological changes in  pregnancy include which of the following:
A.Increase in blood volume by 100%
B.Decrease in Hb*
C.Peripheral resistance 50% increases
D.Cardiac output 40% decreases
Ans:B
90.Common cause of ante partum hemorrhage
A.Vasa praevia
B.Placenta praevia*
C.Uterine rupture
D.None of the above
Ans:B
91.Which of the following intervention is contraindicated in a patient with deep vein thrombosis of the right leg?
A.Elevation of the limb
B.Application of moist heat to the right leg
C.Ambulation in the hall every 4 hour*
D.Administration of analgesics
Ans:C
92.Peptic ulcer of the esophagus is also called as
A.Barrett’s ulcer*
B.Reiter’s syndrome
C.Reflux esophagitis
D.Achalasis
Ans:A
93.Down’s syndrome is due to
A.A missing chromosome
B.An extra chromosome*
C.A dominant gene
D.A recessive gene
Ans:B
94.A person having Klinfelter’s syndrome is characterized by
A.Male with some secondary sexual characters of female*
B.Female with some sexual characters of male
C.Having both male and female sex organs
D.Female internal sex organs and male external sex organs
Ans:A
95.Glasgow Coma Scale(GCS)is a measure of
A.Intra Cranial Pressure(ICP)
B.Memory
C.Level of Consciousness(LOC)*
D.Fluid volume
Ans:C
96.Korsakoff’s psychosis is due to intake of
A.Cannabis
B.Opium
C.Amphetamine
D.Alcohol*
Ans:D
97.Which of the following drug is contraindicated in a patient with glaucoma who is scheduled for surgery?
A.Domerol(meperidine)50 mg IM
B.Atropin sulfate 0.4 mg IM*
C.Valium(diazepam)2 mg IM
D.Phenergan(Promethazine)25 mg IM
Ans:B
98.The Indian Lunacy Act was passed in
A.1987
B.1989
C.1912*
D.1921
Ans:C
99.Most commonly used laboratory technique used to identify tubercle bacilli in sputum
A.Acid-fast staining*
B.Sensitivity testing
C.Agglutination testing
D.Dark-field illumination
Ans:A
100.Filling up of memory spaces with a detailed false description of an event is termed as
A.Tangentiality
b.Neologism
C.Circumstantialities
D.Confabulation*

Ans:D
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email