22 February 2016

// // 4 comments

ASSISTANT ENGINEER(ELECTRICAL),HARBOUR ENGINEERING 17-02-2016 KERALA PSC SOLVED PAPER

ASSISTANT ENGINEER(ELECTRICAL),HARBOUR ENGINEERING
EXAM DATE:17-02-2016 
1.Inacomplex network containing active voltage sources with zero internal resistances and linear bilateral elements the open circuit voltage across 2 terminals is 25V and the resistance of the network viewed from the open circuited terminal is 6.25 Ohm.If an equivalent circuit  comprising of only a current source and impedance is made,the current source rating is:
A.25A
B.6.25A
C.12.5A
D.4A*
Ans:D

2.A three phase balanced delta connected of 5+j6 Ohm in each phase is connected to a line voltage of 400V is drawing  current from the supply.If anoter delta connected load of same nature and magnitude is connected in parallel,the line current drawn from the supply becomes:
A.Double*
B.Four times
C.Less than half
D.One fourth
Ans:A
3.In an synchronous generator,selective elimination of odd harmonics can be done by:
A.Distribution of winding
B.Symmetrical winding
C.Short coding of wind*
D.None of these
Ans:C
4.The surface integral of the normal component of Electric Field Intensity over a closed surfaces is equal 1/E0 times the total charge inside it.This is the statement of:
A.Gauss’s Theorem*
B.Stoke’s Theorem
C.Maxwell’s Theorem
D.Poisson’s Theorem
Ans:A
5.Smooth cylindrical type rotors with less diameter and large axial length are used for Synchronous generators driven by:
A.Water turbines
B.Radial turbines
C.Steam turbines*
D.None of the above
Ans:C
6.If the number of poles in a synchronous machine is 6,a slot angle of 100 mechanical,when expressed in electrical degree is:
A.60
B.20
C.30*
D.15
Ans:C
7.If the number of turns of an inductive coil is doubled and core length is quadrupled,other parameters being the same,the inductance of the coil became:
A.Doubled
B.Halved
C.Quadrupled
D.Unchanged*
Ans:D
8.Which one among the following is TRUE regarding the selection of working flux density in transformer design?
A.High flux density in the core results into the reduction in Core loss
B.High flux density in the core results into an increase in Copper loss*
C.High flux density in the core results into high all day efficiency
D.High flux density in the core results into saving in cost of iron
Ans:B
9.If the ratio of average charge voltage to average discharge voltage in a lead acid cell is 4/3,the ratio of its Watt Hour efficiency to Ampere hour efficiency is:
A.0.75*
B.4/3
C.16/9
D.None of the above
Ans:A
10.A three phase induction motor runs at 2% slip and its rotor frequency is 1Hz.Stator frequency in Hertz is:
A.60
B.50*
C.40
D.20
Ans:B
11.To have a smooth,quite running of an induction motor by reducing humming and to prevent cogging,the technique used is called:
A.Damping
B.Concentrating
C.Skewing*
D.None of the above
Ans:C
12.If the flux per pole of a shunt# wound DC generator is halved and the number of poles is doubled,the generated e.m.f at constant speed:
A.Remains this same*
B.Doubled
C.Is halved
D.None of the above
Ans:A
13.In de generators,the winding used in a machine delivering low voltage,high current load is:
A.Progressive simplex wave winding
B.Lap winding*
C.Any type of wave winding
D.Any of the above
Ans:B
14.Which among the following can support a synchronous motor in Starting:
A.Damper winding*
B.Frequency divider
C.Interpole
D.All the above
Ans:A
15.Two reaction theory is used in the analysis of Synchronous machine to take into account the:
A.Difference in the number of poles in stator and rotor of a Cylindrical pole machine
B.Non uniformity of air gap between stator and rotor of a salient pole machine*
C.Non uniformity of air gap between stator and rotor of a cylindrical pole machine
D.Difference in the number of poles in stator and rotor of a salient pole machine
Ans:B
16.In a transformer delivering a variable load,zero voltage regulation can occur at:
A.0.45 lagging power factor load
B.Unity power factor load*
C.0.8 lagging power factor load
D.0.7 leading power factor load
Ans:B
17.In an alternating voltage supply of constant voltage feeding a Transformer,the presence of higher order harmonics can cause significant changes in:
A.Copper losses
B.Regulation
C.Core losses*
D.All of the above
Ans:C
18.The Maximum percentage efficiency of a 1 KVA transformer with iron losses equal to 125W at upload is:
A.90
B.72
C.60
D.80*
Ans:D
19.Which among the following logic families are fastest in operation?
A.ECL*
B.TTL
C.CMOS
D.DTL
Ans:A
20.De Morgan’s Law says:
A.NOR Gate is NOTed and Gate
B.NAND Gate is NOTed OR Gate
C.Both(A)and (B)above*
D.None of the above
Ans:C
21.Which of the following is/are the features of an Asynchronous counter?
A.The same clock pulses are applied to all the constituent Flip flops at a time
B.Outputs of the flip flop are connected to the inputs of the very next flip flop*
C.Propagation delay limits the speed of operation
D.None of the above
Ans:B
22.Which one of the following is fully CORRECT regarding 8085 microprocessor?
A.It does not support  handshaking in I/O operations
B.It has only 6 flags
C.It supports queue
D.It has hardware and software interrupts*
Ans:D
23.Which among the following is TRUE about an 8086 microprocessor?
A.Its address and data bus are multiplexed
B.Its accumulator size is 32 bit
C.It supports the queue/pipelining feature*
D.It does not have Master and Slave Mode operations
Ans:C
24.The excess-3 code corresponding to decimal number 156 is:
A.100010001010
B.010010110011
C.010010001001
D.None of the above*
Ans:D
25.A Mod-31 synchronous Counter ideally has--------number of flipflops.
A.6
B.3
C.4
D.5*
Ans:D
26.Which among the following is/are TRUE regarding the OP AMP circuit?
A.Voltage follower employees positive feedback
B.Integrator amplifies noise
C.In Differentiator,gain is increased with an increase in frequency*
D.Adder always have an attenuation
Ans:C
27.When comparing Active and Passive filters,which of the following statements are Wrong?
A.Active filters require power source(s)
B.Active filters have high input impedance
C.Active filters have low output impedance
D.All the above are correct*
Ans:D
28.For unipolar operation an 8 bit Digital to Analog Converter has a resolution of:
A.128
B.256*
C.64
D.Given data insufficient
Ans:B
29.In a circuit containing a transistor,both of its junctions are forward biased.It operates in ---------region.
A.Cut off
B.Saturation*
C.Active
D.Pinch off
Ans:B
30.Number of valance electrons in Germanium is:
A.2
B.5
C.6
D.4*
Ans:D
31.The Switched Mode Power Supplies have higher energy efficiency compared to Linear Power Supplies because:
A.It uses isolation transformers
B.It has devices with large space charge capacitance
C.It does not work in active region
D.It has high switching frequency*
Ans:D
32.Gain of an amplifier can be stabilized  by
A.Employing Positive Feedback
B.Employing Negative feedback
C.Proper dc bias*
D.Proper dc isolation
Ans:C
33.If only 5 bites are used for addressing the memory of a computer system,the memory size is:
A.64
B.128
C.32*
D.256
Ans:C
34.The ripple factor and efficiency of a half wave rectifier are respectively:
A.1.21 and 81.2%
B.1.21 and 40.6%
C.0.482 and 81.2%*
D.0.482 and 40.6%
Ans:C
35.For a short transmission with series impedance Z,all the capacitance being negligibly small,the ABCD constants of the line are:
A.A=1,B=Z,C=0,D=1*
B.A=Z,B=1,C=1,D=0
C.A=1,B=0,C=Z,D=1
D.A=Z,B=1,C=0,D=1/Z
Ans:A
36.The load flow analysis algorithm having the least rate of convergence is:
A.Newton Raphson Method
B.Fast Decoupled Load-Flow Method
C.Gauss Seidel Method*
D.None of the above
Ans:C
37.The Opposition to the flow of current in a conductor can increase in alternating circuits compared to dc circuits due to:
A.Proximity effect
B.Skin effect
C.Ferranti effect
D.A and B above*
Ans:D
38.What is meant by a flat line or Infinite line?
A.Line Open circuited*
B.Line with surge impedance equals the characteristic impedance
C.Line terminated with characteristic impedance
D.Line through which Power transmitted is high
Ans:A
39.Which one among the following is a method for equalizing the potential across the various units of a string insulator?
A.Usage of smaller cross arm
B.Usage of step grading*
C.Dynamic scheilding
D.All of the above
Ans:B
40.Underground cables are less preferable in high voltage transmission because of:
A.Poor insulation
B.High charging current*
C.Safety
D.None of the above
Ans:B
41.The metals normally used in  a HRC fuse are:
A.Tin and lead
B.Tin and Silver*
C.Aluminium and lead
D.Aluminium and Copper
Ans:B
42.The transient stability of a power system can be improved by:
A.Using rotor of lower Moment of inertia for generator*
B.Using parallel lines
C.Using low system voltage
D.None of the above
Ans:A
43.For economic load dispatch
A.Incremental efficiency of each machine should be same
B.Incremental production cost of each machine should be same*
C.Incrementalfuel cost of each machine should be same
D.None of the above
Ans:B
44.In a power system,the cost of generated electrical energy will be low if:
A.Both load factor and diversity factor are low
B.Both load factor and diversity factor are high
C.Load factor high.Diversity factor low*
D.Load factor low,Diversity factor high
Ans:C
45.An over exited synchronous machine has a lagging powerfactor,The machine is:
A.Motoring
B.Generating
C.Floating
D.Can be Generating or motoring*
Ans:D
46.Which among the following is/are CORRECT about an RC phase shift oscillator?
A.The RC network provides a phase shift of 1800
B.It makes use of positive feedback
C.Loop gain of the oscillator is almost one
D.All the above*
Ans:D
47.In class B operation of power amplifiers,the collector current flows for:
A.Less than a quarter of a cycle
B.The whole cycle
C.Half the cycle*
D.Less than half a cycle
Ans:C
48.The caharacteristic equation 2S4+S3+3S2+5S+10=0,the number of roots in the left half S plane is:
A.2*
B.1
C.3
D.4
Ans:A
49.The unity negative feedback system with GH(S)=(10s+1)/(s2+8as+4k)
Oscillates at 2rad/s only when
A.k=1
B.k=2 and a=1
C.k=1 and a=2*
D.a=2
Ans:C
50.The steady error of a negative feedback system with forward path gain function G(S)=3/S+5
And feedback path gain function H(S)=5/S+1 for a unit step input is given by:
A.Infinity*
B.Zero
C.0.25
D.10%
Ans:A
51.The ratio of total power in the Amplitude modulated wave to the unmodulated carrier power when the modulation index is ‘m’
A.1+2m2
B.1+0.5 m2
C.1+m2*
D.None of these
Ans:C
52.The voltage across a load element is 40  -15 and the current through the element is 2.5 -30.The circuit power factor is:
A.Lagging
B.Leading*
C.Unity
D.Data insufficient
Ans:B
53.100 numbers of 1 Ohm linear bilateral resistances are connected in parallel and the combination is fed by a 10A constant current source.The power delivered by the source is:
A.10W
B.1W*
C.100W
D.0W
Ans:B
54.Referring to a power plant,the term hot reserve refers to:
A.Reserve generating capacity not in service,but in operation
B.Reserve generating capacity not in service,but in operation
C.Reserve generating capacity in service,but not in operation*
D.All the above
Ans:C
55.Power supply used for dielectric heating will normally have a frequency in the range:
A.1 to 5 kHz*
B.1 to 5 MHz
C.10 to 50 MHz
D.10 to 50 kHz
Ans:A
56.As per Kelvin’s Law,the most economical size of conductor is that for which:
A.The variable part of the annual charges is equal to the cost of annual energy losses
B.The constant part of the annual charges is equal to the cost of energy losses per year
C.The variable part of the energy charges is equal to the cost of annual energy losses*
D.The constant part of the energy charges is equal to the cost of annual energy losses
Ans:C
57.Output voltage of a simple ideal buck type dc-dc converter working in continuous current mode with an input voltage of 12V and turn ON time 5ms and switching frequency 50Hz is:
A.6V
B.-6V
C.3V*
D.-3V
Ans:C
58.A power electronic circuit which can a 2.5V,30Hz output wave from a supply of 5V,30 Hz output wave from a supply of 5V,60 Hz supply is:
A.Voltage Source Converter
B.Cyclo converter*
C.Flyback Converter
D.None of the above
Ans:B
59.In a power electronic circuit,a free wheeling diode is used across a dc load to:
A.Reduce output voltage ripple
B.Prevent reversal of load voltage
C.Control output current ripple
D.All of the above*
Ans:D
60.Ten,15V batteries each having an internal resistance of 3 Ohm are connected in series such that one is aiding the others.Its Norton’s equivalent circuit has:
A.A current source of 0.5A and parallel resistance of 3 Ohm
B.A current source of 5A and parallel resistance of 30 Ohm*
C.A current source of 2.5A and parallel resistance of 30 Ohm
D.None of the above
Ans:B
61.The value of specific gravity of a lead acid battery under fully charged condition is approximately:
A.1.21
B.2
C.2.8*
D.None of these
Ans:C
62.Which one of the following is equal to one ampere of current?
A.Siemens/second
B.Watt/second
C.Joule/second
D.Coulumb/second*
Ans:D
63.An Ammeter is  found to have a cramped scale.This is because:
A.It employees eddy current damping
B.It has spring control
C.Its delivering torque has a nonlinear variation with respect to current*
D.Of both(B)and (C)
Ans:C
64.Of the power electronic circuits,circuit employing Power MOSFET is has a higher switching frequency because:
A.MOSFET is a majority carrier device
B.MOSFET has high input impedance*
C.MOSFET has insulated gate
D.MOSFET has low signal to noise ratio
Ans:B
65.A measure of repeatability of measurement of a quantity is:
A.Precision*
B.Accuracy
C.Significant
D.None of the above
Ans:A
66.The analogous electrical circuit quantity corresponding to the magnetic circuit quantity,permeability is:
A.Conductivity*
B.Resistivity
C.Susceptivity
D.None of the above
Ans:A
67.In load flow analysis the role of a slack bus is:
A.As the reference bus
B.As a bus which can absorb and gives out active power
C.As a bus which can absorb and gives out reactive power
D.All of the above*
Ans:D
68.Rotation of a rotating Induction Type Mechanical Energy Meter under no load condition can be reduced by:
A.Copper shading bands
B.Compensating coils
C.Eddy current dampling
D.Drilling holes in the disc*
Ans:D
69.The needle of a MI Ammeter oscillates around a central value.It may be due to poor.
A.Dampling torque*
B.Controlling torque
C.Deflecting torque
D.None of the above
Ans:A
70.The range of an Ammeter is to be extended from 250mA to 2A.If the 250 mA meter has an internal resistance of 10 Ohm,what is the approximate value of the shunt resistance required to extend the range.
A.1.43 Ohm*
B.2.5 Ohm
C.5 Ohm
D.3.5 Ohm
Ans:A
71.Three resistances each having a value of a Ohm are connected to form a Y structure.If a 3 phase balanced supply with a line voltage of A volts is applied,then the power drawn per phase from the supply is:
A.A2/3a
B.3A2/a
C.A2/a*
D.None of the above
Ans:C
72.A230V,50Hz,1(phy)supply is connected to the series combination of a pure resistance of 50 Ohm a pure variable capacitor of 25 (Meu)F and a pure variable inductor of 1.5 mH.By property adjusting the component values,it is made that the current through the circuit is maximum.What is the power factor of the circuit now?
A.0.866
B.0.5
C.Zero
D.1*
Ans:D
73.In 3(Phy)power measurement using 2 Wattmeter method,both the Wattmeters are reading positive and equal.This is because:
A.The load is purely resistive*
B.The load power factor is 0.5
C.The phase sequence is RBY
D.The load is purely capacitive
Ans:A
74.A dc source of EMF E Volts and internal Resistance,R Ohms is connected to a variable load and it is adjusted such that the load abstracts maximum power from the source.The current drawn from the source is:
A.4E/R
B.2E2/R
C.E/R
D.E/2R*
Ans:D
75.The minimum number of NAND gates required to implement a NOR gate is:
A.1
B.2
C.3*
D.None of the above
Ans:C
76.If a and B are Boolean variables,the Boolean expression a+AB is
A.0
B.B
C.1
D.A*
Ans:D
77.Which one among the Aluminium,Constantantan Mercury,Carbon have highest resistivity
A.Aluminium
B.Constantan
C.Mercury
D.Carbon*
Ans:D
78.For a two terminal device,resistance decreases when the temperature increases,the device is:
A.Made up of a metal
B.A semiconductor*
C.A dielectric
D.None of the above
Ans:B
79.Which one among the following  has 2 fully stable states?
A.Astable multuvibrator
B.Sweep generator
C.Flipflop*
D.None of the above
Ans:C
80.In a hydro electric generation system,pressure variations due to rapid changes in velocity of water is mitigated using:
A.Tailrace pipe
B.Penstock
C.Surge Tank*
D.None of the above
Ans:C
81.Who is known as’Kerala Kalidasan’?
A.A.R.Raj R Taja Varma
B.Raja Ravi Varma
C.Kerala Varma Valiya Koil Thampuran*
D.Kodungaloor Kunjikuttan Thampuran
Ans:C
82.’Oru Theruvinte Kadha’was written by:
A.Ponkunnam Varkey
B.S.K.Pottakkad*
C.Vaikkam Muhammed Basheer
D.Thakazhy Sivasankara Pillai
Ans:B
83.Who was the first Indian to be elected to the British Parliament?
A.Gopala Krishna Ghokhale
B.Mottilal Nehru
C.Bala Gangadhara Thilak
D.Dadabhai Navaroji*
Ans:D
84.The great Victoria Desert is located in:
A.Africa
B.Europe
C.Australia*
D.North America
Ans:C
85.Ajanta Caves are located in the state of:
A.Gujarat
B.Orissa
C.Maharashtra*
D.Karnataka
Ans:C
86.At which place Gauthama Buddha delivered his first sermon?
A.Lumbini
B.Magadha
C.Vaisaly
D.Saranath*
Ans:D
87.In which of the following states does 16th National Women Boxing Championship take place?
A.Meghalaya
B.Assam*
C.Orissa
D.Maharashtra
Ans:B
88.Who has been elected as the first male member of national Commission for women?
A.Alok Rawat*
B.Chethan Bhagat
C.Sudeep Nagarkar
D.Kailash Satyarthy
Ans:A
89.Who was won the Nobel Proze 2015 in Literature?
A.Patric Modiano
B.Youyou Tu
C.Svetlana Alexievich*
D.Joseph William
Ans:C
90.World Water Day is celebrated every year on:
A.July 12
B.May 22
C.March 22*
D.June 24
Ans:C
91.Time taken by the Constituent Assembly to prepare Constitution is?
A.2 years 10 Months 8 days
B.2 years 11 months 17 days*
C.2 years 10 months 17 days
D.2 years 11 months 18 days
Ans:B
92.In India Fundamental duties are adopted from:
A.UK Constitution
B.USA Constitution
C.USSR Constitution*
D.German Constitution
Ans:C
93.Who is the author “Ente Gurunathan?”
A.Vallathol Narayana Menon*
B.G.Sankara Kurup
C.Kumaranasan
D.Poonthanam
Ans:A
94.The place where Ayyankali started a school for depressed classes?
A.Neyyatinkara
B.Varkala
C.Ulloor
D.Vengannoor*
Ans:D
95.Who started the News Paper ‘Mithavadi’in 1907?
A.Moorkoth Kumaran*
B.Vakkom Moulavi
C.Dr.Palpu
D.Theruvath Raman
Ans:A
96.Who wrote ‘Sahitya Vicharam’?
A.Joseph Mundassery
B.Kesava Dev
C.K.C.Kesava Pillai
D.M.P.Paul*
Ans:D
97.How many people signed in ‘Ezhava Memorial’?
A.10028
B.13716
C.13176*
D.100001
Ans:C
98.’Jathy Kummi’which criticized the prevailing caste system was written by:
A.T.K.Madhavan
B.Pandit Karuppan*
C.K.P.Vallon
D.Abraham Malpan
Ans:B
99.Who introduced the ‘Subsidiary Alliance System’?
A.Warren Hastings
B.Lord Lytton
C.Lord Vellesly*
D.Lord Curzon
Ans:C
100.The national Anthem of India’Jana Gana Mana’was first sung at:
A.Calcutta 1911*
B.Delhi 1912
C.Mumbai 1913
D.Lahore 1919
Ans:A



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

4 comments:

  1. Q 24 - Answer C
    Q 34 - Answer B - 1.21 & 40.6 for Half wave and 0.482 and 81.2 for full wave
    Q 38 - Answer B - Infinite line is one where surge and characteristic impedance are same

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for your support

      Delete
  2. Q 44 - Ans B both load and diversity factor should be high for cost to be less. The load factor will always be less than 1 and diversity factor greater than 1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Especially thank you for your great support to help of future exams

      Delete

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email