15 February 2016

// // Leave a Comment

COMPUTER GRADE II(PRINTING) FEBRUARY 8,2016 ANSWER PAPER

COMPUTER GRADE II(PRINTING)
EXAM DATE:08-02-2016

1.Who is known as the chief architect of Fundamental  Rights of Indian Constitution?
A.Jawaharlal Nehru
B.B.R.Ambedkar
C.Sardar Vallabha Bhai Patel*
D.Dr.Rajendra Prasad
Ans:C

2.The Article of Indian Constitution that give right to minorities to establish and administer educational institutions
A.Article 17
B.Article 18
C.Article 30*
D.Article 35
Ans:C
3.Who was the first woman of Kerala to be enscribed on postal stamp?
A.Sister Alphonsa*
B.Annie Mascrene
C.Akkamma Cheriyan
D.Meera Bai
Ans:A
4.To whom the second Ezhava memorial was presented by the leaders of Ezhava community in 1900?
A.Lord Rippon
B.Lord Curzon*
C.Sri Moolam Thirunal
D.Swathi Thirunal
Ans.B
5.Brahma Prathyaksha Sadhujana Paripalana Sangam was founded by
A.Ayyankali
B.Kavarikulam Kandan Kumaran*
C.Kumara Guru
D.Vagbhadananda
Ans:B
6.Whose birthday is celebrating as National Women’s Day on February 13?
A.Kasthurba Gandhi
B.Sarojini Naidu*
C.Annie Besant
D.Vijayalakshmi Pandit
Ans:B
7.Name the rescue operations held at Andhra Pradesh after Hud Hud Storm.
A.Operation Meghdoot
B.Operation Maithri
C.Operation Goodwill
D.Operation Lehar*
Ans:D
8.International Yoga-Day celebrates on
A.June 21*
B.June 25
C.July 21
D.July 25
Ans:A
9.The Magazine Bhashaposhini Starated under
A.K.C.Maman Mappila
B.T.C.Yohannan
C.Kandathil Varghese Mappila*
D.K.M.Cheriyan
Ans:C
10.The city of Great Britain hosted NATO summit in 2014
A.New Port*
B.Glasgow
C.Portsmouth
D.Belfast
Ans:A
11.To uphold and protect sovereignity,unity and integrity  of India is a provision made in the
A.Directive Principles of State Policy
B.Proamble of Indian Constitution
C.Fundamental Rights
D.Fundamental Duties*
Ans:D
12.The author of the book’Freedom in Exile’.
A.Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
B.Dalai Lama*
C.Panchan Lama
D.Lenin
Ans:B
13.Name the 14th Atorny General of India.
A.Mukul Rohatgi*
B.Soli Sorabjee
C.Grolam Essaji Vahanavati
D.Ashok Desai
Ans:A
14.The Right to Education Act came into force except for the state of
A.Manipur
B.Jammu & Kashmir*
C.Jarkhand
D.Punjab
Ans:B
15.Name the only girl who has been selected as brand ambassador for Digital India Programme by the govt,of India
A.Madhuri Dexith
B.Aishwarya Rai
C.Sheena Tiwari
D.Kruti Tiwari*
Ans:D
16.’Navamanjari’written by Sree Narayana Guru is dedicated to
A.Chattampi Swamikal*
B.Vaikunda Swamikal
C.Brahmanada Sivayogi
D.Vagbhadananda
Ans:A
17.The German footballer created record by scoring the most number of goals in FIFA world cup.
A.Thomas Muller
B.Christian Gunther
C.Miroslav Klose*
D.Julian Daxler
Ans:C
18.The Malayali Novelist who was conferred Kendra Sahitya Academy Award 2014
A.C.Radhakrishnan
B.Subhash Chandran*
C.M.T.Vasudevan Nair
D.M.Mukundan
Ans:B
19.Name the captain of temple entry campaign in Guruvayoor Sathyagraha
A.K.Kelappan
B.T.S.Subrahmanyan Thirumumbu*
C.N.D.Damodaran
D.A.K.Gopalan
Ans:B
20.The idea ‘A School along with every Church’was put forward by
A.Poikayil Yohannan
B.Palakkunnath Abraham Malpan
C.Pampadi John Joseph
D.Kuriakose Chavara*
Ans:D
21.Expansion of ABS is
A.Acetonitrile Butamethyl Styrene
B.Acrylonitrile Butadiene Styrene*
C.Acrylonitrile Butyle Styrene
D.Acrylonitride Butadiene Styrene
Ans:B
22.Reduction of transparency of a specimen due to the presence of particulate matter is called
A.Occulate
B.Durascent
C.Turbidity*
D.Translucent
Ans:C
23.Which of these binding processes allows books to lie flat?
A.Case binding
B.Spiral binding*
C.Adhesive binding
D.Perfect binding
Ans:B
24.Unedited text delivered by an author is called
A.Manuscript*
B.House proof
C.Typescript
D.Author proof
Ans:A
25.ISO in a digital camera is meant for controlling
A.Sensor Sensitivity*
B.Amount of light
C.Light exposure
D.Shutter speed
Ans:A
26.Which of these is an example for spot color systems?
A.HKS*
B.Swatch
C.GATF
D.MAYA
Ans:A
27.A substance that speeds up a chemical reaction without being consumed itself in the reaction
A.Catalyst*
B.Reactant
C.Solute
D.Dissolvent
Ans:A
28.A change in color with change in temperature
A.Redline
B.Thermochromism*
C.Thermosaturation
D.Color coefficient
Ans:B
29.What is the expansion of HTTP?
A.Hyper Text Terminal Protocol
B.Hyper Text Transport Protocol*
C.Hyper Text TelNet Protocol
D.Hyper Text Transmission Process
Ans:B
30.Selective Laser Sintering(SLS)is related to which of these
A.Optical drives
B.Substractive Manufacturing
C.Dynamic Digital Printing
D.3D Printing*
Ans:D
31.The hole inside the lens of a camera that opens and closes to control the amount of light entering the camera is called
A.Sensor Gap
B.Aperture*
C.Wide converter
D.Eye lens
Ans:B
32.A short last line of a paragraph which appears at top of the page or column is called
A.Orphan Line
B.Step line
C.Widow line*
D.Smooch line
Ans:C
33.Fancy way of saying internet address
A.URL*
B.Protocol
C.USB
D.TCP
Ans:A
34.Which of these methods involves passing paper through a press twice but using one same plate each time to print two complete signatures on each sheet?
A.Work and turn*
B.Pertecting
C.Jumbled
D.UPS
Ans:A
35.The attribute of color by means of which a color is identified?
A.Warmness
B.Hue*
C.Neutral
D.Saturation
Ans:B
36.Which of these places set standards for data commun-location?
A.ASAP
B.ASNI
C.IESA
D.ANSI*
Ans:D
37.The bound edge of a book is called
A.Solus
B.Spine*
C.Bulk
D.Force edge
Ans:B
38.Name the type of illustration which contains only solid areas of black or any process color without tints which can be reproduced without halftoning?
A.Block image
B.UnTint art
C.Line art*
D.Colorart
Ans:C
39.Printing technique using toner such as a laser printer or photocopier is called
A.Planography
B.Xerography*
C.Lithography
D.Photography
Ans:B
40.Printing press which uses a continuous roll of paper rather than individual precut sheets?
A.Duplicator
B.Cassette Press
C.Carousal Press
D.Web offset Press*
Ans:D
41.Tiny dots that make up a digital image is called
A.Pixel*
B.Bit
C.MBit
D.Byte
Ans:A
42.Special arrangement of components of radiant energy in order of their wavelengths is called
A.Amplitude
B.Spatial displacement
C.Electromagnetism
D.Spectrum*
Ans:D
43.Which of these is a measurement of the amount of data that can be transferred in one second?
A.Band
B.M-Band
C.NFS
D.Baud*
Ans:D
44.Capital letters of the same height of lowercase letters are called
A.Lower Caps
B.Middle Caps
C.Small Caps*
D.Base Caps
Ans:C
45.Which of these is a set of program that let all the different parts of a computer talk to each other?
A.BIOS*
B.BLAN
C.BINARY OS
D.SCSI
Ans:A
46.The process of manufacturing a new print run,identical to the previous one,to add to the stock in warehouse which do not get a new ISBN is called
A.Replenish
B.Add per se
C.Reprint*
D.Book print
Ans:C
47.Which of the statements is a perfect definition of Recto?
A.Center spread of the book
B.Left hand page of a book
C.Right hand page of a book*
D.Section separator
Ans:C
48.The folded section that you get after the sheet has been printed and folded
A.Stacked proof
B.Binding system
C.Briefcase
D.Signature*
Ans:D
49.Which of these is the expansion of HIPS?
A.High Intensity Pulsed Setter
B.High Impact Polysetter
C.High Impact Polystyrene*
D.High Intensity Particle
Ans:C
50.When you think about big,expensive,camera,DSLR comes into your mind?What is the expansion of DSLR?
A.Digital Stock Lens Refractive
B.Digital Single Lens Refractive
C.Digital Single Lens Reflex*
D.Dynamic Slot Less Reflex
Ans:C
51.A left hand page of a book which  always carry even folio is called?
A.Verso*
B.Verito
C.Facto
D.Folio
Ans:A
52.Name the defect where text and images are visible through the page because the paper is not sufficiently opaque?
A.Show through*
B.Sicut
C.Sight depth
D.Backup
Ans:A
53.Illustrated dust cover wrapped around a hard bound book is called
A.Blurb
B.Cover
C.Wrapper
D.Jacket*
Ans:D
54.Which is the property of fluids determining its resistance to flow?
A.Friction coefficient
B.Resistivity
C.Demulsibility
D.Viscosity*
Ans:D
55.Expensive paper made from textile fibers like cotton or linen is called
A.Fabric paper
B.Textile paper
C.Woodless paper
D.Rag paper*
Ans:D
56.Which of these is relevant for monograph publication?
A.ISNS
B.ISM
C.ISBN*
D.ISSM
Ans:C
57.Paper in which cellulose fibers are parallel the shortest edge of the sheet?
A.Cross Grain
B.Short Grain*
C.Small Grain
D.Parallel Grain
Ans:B
58.Transmitting no optical radiation is called
A.Black –Out
B.Transcence
C.Opaque*
D.Pearlscent
Ans:C
59.Name the printing system where text and images are printed by firing small drops of liquid ink at the paper?
A.Archiac Printing
B.Ink Jet*
C.Acroma Jet
D.Laser
Ans:B
60.In binding where the middle pages of a folded section extend slightly beyond the outside pages is called
A.Protrution
B.Shingle
C.Creep*
D.Outspread
Ans:C
61.Which of these will help you to minimize blurriness that can occur when your camera moves while you take a shot?
A.Image Stabilizer*
B.Impact Stabilizer
C.Image Sensitizer
D.Image Motion
Ans:A
62.A difference in color and appearance of a material viewed over two widely different aspecular angles is called
A.Flop*
B.Illuminant
C.Aberation
D.Chickering
Ans:A
63.The process of assembling and imposing  of film for exposure is called
A.Ganging
B.Stripping*
C.Backing up
D.Imposition
Ans:B
64.Person or organization responsible for production  and distribution of a book is called
A.Publisher*
B.Inplant production
C.Retailer
D.Printer
Ans:A
65.Name the type that are cast blocks of metal that are kept in the top shelf of the wooden case is called
A.Lower case
B.Upper case*
C.Quads
D.Blocks Quads
Ans:B
66.Name the set of proofs where each of the process colors is printed separately and in combination with each colors
A.Process proofs
B.Progressive proof*
C.Reproductive proof
D.Retro proof
Ans:B
67.Which software has its native file format as PSD?
A.Adobe InCopy
B.Adobe Photoshop*
C.SoundFORGE
D.Adobe Streamline
Ans:B
68.An instrument designed for measuring optical density of a photographic negative or positive or a printed image.
A.Photometer
B.Optometer
C.Densitometer*
D.Spectrometer
Ans:C
69.Which of these graphics file format developed for web that uses vector graphics?
A.SVG*
B.TIFF
C.VGA
D.BMP
Ans:A
70.In proofreading an instruction that countermands a previously marked correction
A.Serial Progression
B.S-dots
C.Stet*
D.SP
Ans:C
71.Two facing pages in a book is called
A.Equivalents
B.Wide
C.Stuffit Expander
D.Spread*
Ans:D
72.Preliminary pages of a book are also known as
A.Prime matter
B.PART matter
C.Additional matter
D.Front matter*
Ans:D
73.The memory section of a computer that holds data while the CPU is working on it
A.Trash
B.Bios
C.Cache*
D.Chip
Ans:C
74.In prelims,the page backing the title page is called
A.Preface
B.Series-title page
C.Errata
D.Imprint page*
Ans:D
75.The process where the inner pages of a section is deliberately printed offset,slightly towards spine fold?
A.Crippling
B.Nudging
C.Dangling
D.Shingling*
Ans:D
76.Acromatic or without hue is called
A.Neutral*
B.Spectral metamerism
C.Chromactiness
D.Chromaticity
Ans:A
77.Which of these is a competitor for Quark Xpress?
A.InDesign*
B.Image WORKS
C.MIDI
D.sCAD
Ans:A
78.A book bound without a separate cover so that the first page of the book block  is the front cover?Name the type of cover.
A.Self cover*
B.Non-cover
C.Same cover
D.Own cover
Ans:A
79.Name the process that checks all details of an application file to ensure it is technically complete,correct and ready to go to the printer
A.Preflighting*
B.PreRendering
C.PreChecking
D.Postscripting
Ans:A
80.Lines per inch(Lpi)is related to
A.Resolution of a raster image
B.Halftone screening*
C.Quality of a postscript printer
D.Line Dot matrix printer
Ans:B
81.Which of these devices was superseded by platesetters?
A.Imposter
B.IRIS
C.Imagesetter*
D.EKso RAP
Ans:C
82.Which of these is the correct name of paragraph symbol(looks like backward P)?
A.Asle
B.Crand
C.Pilcrow*
D.Nolt
Ans:C
83.An application that converts programming language to machine language program
A.BUS
B.Compiler*
C.Domain Name System
D.Distiller
Ans:B
84.Deliberate overlapping of colors to prevent obvious printing errors caused by imperfect registration is called
A.Knocking
B.Blocking
C.Trapping*
D.Tripping
Ans:C
85.The ability of a sheet of paper to hide a surface behind and in contact with it.
A.Opacity*
B.Reflectance
C.Luminosity
D.Transmittance
Ans:A
86.A Color proof where the images where the images are arranges together without regard to the page layout and without the surrounding text?
A.Rough proof
B.Color plates
C.Scatter proof*
D.Progressives
Ans:C
87.Type of printing press which can print on both sides of the paper at once?
A.Cyclic
B.Perfecting*
C.Cassette
D.Inline
Ans:B
88.The brain of the computer is known as
A.SCSI
B.SDRAM
C.CPU*
D.CSS
Ans:C
89.Name the binding process in which individual leaves are glued together along the spine?
A.GUM binding
B.BookShop binding
C.Pitch up
D.Adhessive binding*
Ans:D
90.A pack of 500 sheets is called
A.Blatter
B.Stock
C.Basis
D.Ream*
Ans:D
91.The ability of a material to withstand color change on exposure to light
A.Self luminous
B.Colorfastness
C.Radiant
D.Lightfastness*
Ans:D
92.Parentheses is a term to denote
A.Postscript composites
B.Round brackets*
C.Braces
D.Square brackets
Ans:B
93.Trim marks can be used for both registration and trim if
A.The shape of trim marks on black plate is consistent
B.It appears on all four plate*
C.Only appears on black plate
D.Equal trim tolerance
Ans:B
94.Name the industry body set up to create standardized color management software like color profiles
A.CICE
B.CoLTech
C.ICCA
D.ICC*
Ans:D
95.The process of converting analogue signal into digital information is done by
A.BUS BAR
B.ROUTER
C.SCSI DRIVE
D.MODEM*
Ans:D
96.Why postscript fonts are preferred over Truetype fonts?
A.Truetype fonts have better cross platform compatibility
B.Truetype fonts are curves
C.Truetype fonts are often of lower quality*
D.Truetype fonts are monotypes
Ans:C
97.Arabic numerals that have ascenders and descenders are called
A.Old style figure*
B.Jagged figures
C.SanExtenders
D.Lining figures
Ans:A
98.The width to which a complete line of type is set or width of a single column is called
A.Capacity
B.Line depth
C.Depth
D.Measure*
Ans:D
99.DPI is expanded as
A.Dots per inch*
B.Dots process inch
C.Digital pixel interface
D.Dynamic picture integrator
Ans:A
100.Describe a material that transmits light without diffusion or scattering
A.Diffuser
B.Transparent*
C.Transmittent
D.Opaque
Ans:B



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email