8 February 2016

// // Leave a Comment

DOWNLOAD STATE ELIGIBILITY TEST(SET)2016 SOLVED PAPER

STATE ELIGIBILITY TEST(SET)2016
EXAM DATE:31-01-2016

1.Two particles are kept at a distance r.The gravitational force between them is proportional to
A.r
B.r2
C.1/r
D.1/r2*
Ans:D

2.Hertz is the unit of
A.Wavelength
B.Frequency*
C.Wave speed
D.Displacement
Ans:B
3.Name a metal which does not react with acids?
A.Copper*
B.Zinc
C.Aluminium
D.Iron
Ans:A
4.Cardiopulmonary Resuscitation(CPR)is a
A.Surgical procedure for clearing blocked arteries
B.Lung disease
C.First Aid procedure*
D.Medical term for heart attack
Ans:C
5.Which of the following diseases can be caused by smoking?
1.Lung cancer
2.COPD
3.Stroke
4.Heart Disease
A.i,ii,iii and iv *
B.i only
C.i,iii and iv only
D.i and ii only
Ans:A
6.A virus that causes cancer
A.Herpes simplex virus
B.Ebola virus
C.Rhinovirus
D.Human papilloma virus*
Ans:D
7.Which hill-tract in India receives the maximum rainfall?
A.Nilgiris
B.Khasihills*
C.Satpura
D.Western Ghats
Ans:B
8.Qualitative data can be graphically represented by using a/an
A.Bar graph*
B.Frequently Polygon
C.Histogram
D.Ogive
Ans:A
9.In a class of 20 boys,the average age is decreased by 2 months when one boy aged 18 years is replaced by a new boy.The age of the new boy is
A.15 years 2 months
B.13 years 4 months
C.14 years 8 months*
D.16 years 4 months
Ans:C
10.A number exceeds 20% of itself by 40.The number is
A.50
B.60*
C.80
D.100
Ans:B
11.A rectangular field has to be fenced on three sides leaving a side of 20 feet uncovered.If the area of the field is 680 sq.feet,how many feet of fencing will be required?
A.95
B.92
C.88*
D.82
Ans:C
12.Paper is manufactured using
A.Wood and resin
B.Wood,calcium,hydrogen sulphite and resin*
C.Wood,sodium and bleaching powder
D.Wood and bleaching powder
Ans:B
13.The majestic Agra fort was built by the Mughal emperor ,
A.Jahangir
B.Shah Jahan
C.Bahadur Shah
D.Akbar*
Ans:D
14.Indian National Army(INA)was organized by
A.Jawaharlal Nehru
B.Subhash Chandra Bose*
C.Vijayalakshmi Pandit
D.Acharya Vinoba Bhave
Ans:B
15.In the 12th five year plan,the final growth target approved by National Development Council is
A.6%
B.7%
C.8%*
D.9%
Ans:C
16.Which one of the following is ‘Ramanujan Number’?
A.1279
B.1792
C.1729*
D.1972
Ans:C
17.Which of the following  Articles is regarding equality of opportunity in matters of public employment?
A.Article 14
B.Article 15
C.Article 16*
D.Article 17
Ans:C
18.The objective of POCSO ACT 2012 is to
A. Protect children from sexual abuse
B.Ensure supply of essential commodities to the economically weaker section of the society*
C.Ensure protection of co-operative societies
D.Prevent public nuisance and anti-social activities
Ans:B
19.The mural paintings of Ajanta is associated with the life history of
A.Mahaveera
B.Buddha*
C.Ashoka
D.None of the above
Ans:B
20.Which of the following gases is major component of greenhouse gases?
A.Carbon monoxide
B.Carbon dioxide
C.Water vapour*
D.Ozone
Ans:C
21.Vikramankadevachanta by Bilhana is a
A.Drama
B.Biography*
C.Collection of Poem
D.Scholarly treatise
Ans:B
22.The author of My Journey:Transforming Dreams into actions is:
A.Rajendra Prasad
B.R.Krishna Iyer
C.A.P.J.Abdul Kalam*
D.R.K.Narayan
Ans:C
23.The Booker Prize was awarded to Aravind Adiga for authoring which of the following?
A.The White Tiger*
B.The Luminaries
C.The God of Small Things
D.The Inheritance of Loss
Ans:A
24.The Nobel Prize in Literature 2015 was awarded to
A.Svetlana Alexievich*
B.Patrick Modiano
C.Alice Munro
D.Moyan
Ans:A
25.Who is the minister for’Women and Child Development’in the Union Ministry?
A.Smt.Smriti Irani
B.Smt.Maneka Gandhi*
C.Smt.Sushma Swaraj
D.Smt.Nirmala Sitaraman
Ans:B
26.In which country ‘Storm Etau’ caused destructive floods recently?
A.China
B.Australia
C.Japan*
D.Sri Lanka
Ans:C
27.The Chairperson(Acting)of National Human Rights Commission of India as on 26th  December 2015
A.Justice Cvriac Joseph*
B.Justice D.Murugesan
C.Justice K.G.Balakrishnan
D.Justice M.N.Venkatachalam
Ans:A
28.A traditional dance performed in the koothambalam of temples with the support of elathalam and mizhavu is known as
A.Thullal
B.Chaakyaar Koothu*
C.Koodiyattam
D.Kathakali
Ans:B
29.ASAP is a joint venture of
A.Microsoft Inc.and Directorate of Collegiate Education,Govt,of Kerala
B.INFOSYS and the Directorate of Collegiate Education,Govt,of Kerala
C.The Department of General Education and the Department of Higher Education of the Govt.of Kerala*
D.Microsoft Inc.and the Higher Education Department,Govt,of Kerala
Ans:C
30.The Chief Coach of Indian Women’s Hockey Tearn
A.Ritu Rani
B.Neil Hawgood*
C.N.D.Batra
D.Sardar Singh
Ans:B
31.The Falcom 9 rocket,the reusable main-stage of which returned and landed safely near its launch pad after successfully launching 11 communication satellites into their orbits in space in December 2015,was launched by
A.ISRO
B.Space X*
C.NASA
D.European Space Agency(ESA)
Ans:B
32.The process through which one learns the norms of a culture which is different from one’s own is
A.Cultural transmission
B.Multiculturalism
C.Enculturation
D.Acculturation*
Ans:D
33.What is the extended date announced by the RBI to change currency notes printed prior to 2005?
A.June 30,2016*
B.January 31,2016
C.February 28,2016
D.December 31,2015
Ans:A
34.The 2015 summit of the G20 countries was held in which country?
A.Russia
B.Turkey*
C.Singapore
D.Malaysia
Ans:B
35.The Batacian theatre,which attracted a lot of attention recently is located in
A.Russia
B.New York
C.Syria
D.Paris*
Ans:D
36.Which of the following was not a typical cardinal traditional value of ancient Indian society?
A.Egalitarianism*
B.High moral spiritual values
C.Mutual tolerance
D.Pursuit of Knowledge
Ans:A
37.Antonio Costa,a Goa origin political leader is the Prime Minister of which nation?
A.Portugal*
B.Spain
C.Fiji
D.Netherlands
Ans:A
38.”Yatra Naryastu Pujante ramante Thatra Devata”.This quotation is from
A.Ramayana
B.Manusmriti*
C.Mahabharath
D.Kenopanishat
Ans:B
39.The recipient of Dadasaheb Phalke Award in 2014 was:
A.V.K.Murthy
B.Pran
C.Gulzar
D.Shashi Kapoor*
Ans:D
40.Which of the following generic terms is not a management function?
A.Systemizing*
B.Organizing
C.Planning
D.Leading
Ans:A
41.The characteristics of an ideal business  organization include(s)which of the following?
1.Ease of financing
2.Limited Liability
3.Continuity and Stability
A.1 and 2 only
B.1,2 and 3*
C.3 only
D.2 and 3 only
Ans:B
42.The Sahitya Academy Award winning novel Manushyanu Oru Aamukham was written by
A.Sethu
B.Subhash Chandran*
C.Sara Joseph
D.Anand
Ans:B
43.Coding error in a computer programme
A.Follies
B.Spam
C.Bugs*
D.Syntax
Ans:C
44.In the process of communication,to decode a message is to
A.Interpret a message*
B.Translate message to code
C.Reject a message
D.Evaluate a message
Ans:A
45.Which of the following is not included in the definition of management?
A.Obtaining most from limited resources
B.Working with and through people
C.Balancing efficiency against effectiveness*
D.Attaining organizational objectives
Ans:C
46.The definition of Commerce is
A.Organized system for exchange of goods between the members of industrial world*
B.Means to satisfy human wants
C.Measure to increase our standard of living
D.Process to generate employment opportunities
Ans:A
47.The Matching concept of Business matches which of the following?
A.Asset with liabilities
B.Capital with income
C.Expenses with capital
D.Revenue with expenses*
Ans:D
48.Computer follows a simple principle called’GIGO’which means
A.Good Input Good Output
B.Garbage Input Good Output
C.Garbage in Garbage Out*
D.Greater Instruction Great Output
Ans:C
49.Which of the following is not a component of networking?
A.Hubs
B.Motherboard*
C.Routers
D.Switches
Ans:B
50.Which of the following in an example of non-volatile memory?
A.ROM*
B.RAM
C.LSI
D.VLSI
Ans:A
51.The communication process is made up of various components.Which of the following is the actual physical product from the source?
A.Feedback
B.Filter
C.Channel
D.Message*
Ans:D
52.Servers are computers that provide resources to other computers connected to a
A.Network*
B.Client
C.Mainframe
D.Super Computer
Ans:A
53.Which of the following  is not an operating system?
A.DOS
B.Mosaic*
C.Linux
D.Mac
Ans:B
54.Which of the following programming languages is used to create programs like applets?
A.COBO
B.BASIC
C.C Language
D.Java*
Ans:D
55.The planned use of networked information and communication technology for the delivery of training is called
A.E-learning*
B.Blog
C.E-tuning
D.Programmed learning
Ans:A
56.Which one is the fastest super computer in India at present?
A.PARAM Padma
B.SAGA 220
C.PARAM-YUVA II*
D.EKA
Ans:C
57.What is the use of Bookmarks in Internet browsing?
A.To select a book for downloading
B.To mark the pages of a book you are reading online
C.To save the web pages for future use*
D.To select a book or a file or a programme for downloading
Ans:C
58.Which of the following are two key features of MOOCs?
A.Open access and scalability*
B.Free and Informal
C.Open for all and no time limit
D.Business and profit
Ans:A
59.Identify,an instrumental value from among the following
A.Love
B.Obedience*
C.Happiness
D.Virtue
Ans:B
60.’Yatho Dbarmasthatho Jaya’is the motto of
A.The Republic of India
B.The High Court of Kerala
C.The Human Rights Commission of India
D.The Supreme Court of India*
Ans:D
61.Immediate outcome of ‘teaching learning process’is:
A.Development of total personality of students
B.Change in the behavior of students in the desirable direction*
C.Building characters of students
D.Getting selected for a suitable job
Ans:B
62.Which of the following is changed to’create’ in the revised Bloom’s taxonomy?
A.Evaluation
B.Synthesis*
C.Comprehension
D.Analysis
Ans:B
63.Individual attention is very important in the teaching learning process because
A.Parents prefer giving special attention to their children
B.Children are usually attention seekers
C.Teachers can control the class in a better way
D.Children learn and develop at different rates*
Ans:D
64.Errors of learners often help us understand
A.Socio economic status of learners
B.Lack of interest in learning
C.Alternate concepts developed in learners*
D.How children learn
Ans:C
65.Two statements regarding the qualities of an effective teacher is given below:
i.A teacher changes his behavior
ii.Knowing the background of the students is a prerequisite for teaching.Which of the following is correct?
A.Only statement i is correct
B.Only statement ii is correct
C.Both statement i and ii are correct*
D.Neither i nor ii is correct
Ans:C
66.When learning in one situation influences learning in another situation,there is evidence of
A.Avoidance learning
B.Learned helplessness
C.Premise of Equipotentiality
D.Transfer of training*
Ans:D
67.According to Dewey which is not part of the attitude towards teaching for reflective teaching?
A.Openmindedness
B.Responsibility
C.Whole heartedness
D.Intelligent hope*
Ans:D
68.Which of the following is not part of the description of a professional teacher?
A.Have a firm grasp of the subject that is taught and is true to intellectual demands
B.Able to analyze the needs of students for whom they are responsible
C.Know the standards of practice of their profession
D.Have practical approach in dealing with situations*
Ans:D
69.Raju shows less interest in class room activities and often engages in undesirable behavior in the class.What is the best strategy that can reduce this behaviour?
A.Analyse the reason  for his behavior and take necessary remedial measures*
B.Take disciplinary action
C.Send him to special school?
D.Neglect him and blame his parents
Ans:A
70.Which of the following is not appropriate with respect to classroom management?
A.Establish and teach rules
B.Reinforce positive behavior
C.Address misbehavior
D.Enforce strict discipline*
Ans:D
71.Which mode of communication you adopt in your classroom teaching?
A.Talks extempore with the help of well prepared notes/power points citing  examples from life situations*
B.Teaching with the help of good guide books available in the market
C.Casual lecturing without much preparation
D.Teaching with the help of text books
Ans:A
72.The quality that an administrator should avoid is
A.Criticize before students*
B.Providing motivation
C.Frequent communication
D.Sharing the responsibilities
Ans:A
73.Which of the following is not an element of ethics that a teacher should follow in his profession?
A.Adhering to professional competence
B.Rigidity towards students*
C.Maintain respect and equality
D.Uphold the traditional values
Ans:B
74.NIOS stands for
A.National  In and Out of Schooling
B.National Instruction Open School
C.National Institute of Open Schooling*
D.Navigation Instruction of Open School
Ans:C
75.’Values are inherent in every human being’is reflected in
A.Realism
B.Pragmatism
C.Naturalism
D.Idealism*
Ans:D
76.While teaching the concept’metal’teacher provides different examples and makes the students to arrive at a definition of the concept by analyzing the characteristics.Here the teacher emphasises
A.Analytic approach
B.Intuitive approach
C.Inductive approach*
D.Deductive approach
Ans:C
77.Aravind is afraid to express anger at his overbearing and irritating supervisor at work;so he is aggressive to his youger brother instead.A psychoanalyst would suggest that Aravind’s reaction illustrates
A.Displacement*
B.Reaction formation
C.Identification
D.Projection
Ans:A
78.According to Gardner’s Multiple intelligence theory,-------is most often associated with scientific thinking.
A.Inter personal intelligence
B.Spatial intelligence
C.Logical mathematical intelligence*
D.Bodily kinesthetic intelligence
Ans:C
79.A behavior which reduces the likelihood of its occurrence due to removal of a stimulus is known as
A.Positive reinforcement
B.Negative reinforcement
C.Negative punishment*
D.Positive punishment
Ans:C
80.A long flat horizontal stretch in the learning curve which represents a stationary stage of learning is
A.Learning Disability
B.Learning Style
C.Learning Plateau*
D.Learning Disorder
Ans:C
81.Different processes associated with creativity is given below.Arrange them in the proper order.
i.Illumination
ii.Verification
iii.Preparation
iv.Incubation
A.i,iii,ii,iv
B.iii,iv,i,ii*
C.ii,iii,iv,i
D.iv,iii,ii,i
Ans:B
82.The unique organization within an individual whose psycho-physical system which determines his adjustment with the environment is
A.Personality*
B.Learning
C.Maturation
D.Development tasks
Ans:A
83.The degree to which a test appears to measure what it is supposed to measure is known as
A.Content validity*
B.Construct validity
C.Test retest reliability
D.Criterion reliability
Ans:A
84.The assistance given to pupils in their choices and adjustments in relation to school,curriculum and courses is
A.Vocational Guidance
B.Personal Guidance
C.Educational Guidance*
D.Group Guidance
Ans:C
85.Which of the following educational thinkers is associated with progressivism?
A.Montessori
B.Rousseau
C.Dewey*
D.Froebel
Ans:C
86.In Classical conditioning,salivation in response to the sound of the bell is known as
A.Unconditioned Response
B.Conditioned Stimulus
C.Unconditioned Stimulus
D.Conditioned Response*
Ans:D
87.Which of the following is considered as a sign of motivated teaching in a class room?
A.Students asking questions and clarifying doubts*
B.Pin drop silence in the class room
C.Students taking down lecture notes
D.Maximum attendance of learners
Ans:A
88.The acceptance of common structure of education throughout the country and introduction of 10+2+3 system by most States was after
A.1986 National Policy
B.1992 Revised National Policy
C.1968 National Education Policy*
D.2005 National Curriculum Framework
Ans:C
89.Which of the following mandates the transferring of the responsibility of Primary education to Panchayats?
A.Article 243G
B.93rd Amendment Bill
C.Article 45
D.73rd Amendment Act*
Ans:D
90.According to RTE Act 2009,the time frame for training untrained teachers was till
A.April 2015
B.March 2015*
C.June 2015
D.October 2015
Ans:B
91.The strategy that ephasises problem solving by encouraging students to frame yes or no questions is known as
A.Inductive Thinking Model
B.Inquiry Training Model*
C.Concept Attainment Model
D.Jurisprudental Model
Ans:B
92.Which of the following elements of co-operative learning mean that students have a sense that they are in together as a group?
A.Face to face interaction
B.Group processing
C.Positive interdependence*
D.Collaborative skills
Ans:C
93.Which of the following activities of the teacher is an example of using scaffolding to promote student learning?
A.Prompting students to identify personal goals
B.Giving students charts labeled with relevant variables prior to the science experiment*
C.Reviewing the lesson covered in the previous week
D.Conducting art error analysis of the mistakes committed
Ans:B
94.Which of the following  is at the bottom of Dale’s Cone of Experience?
A.Role Play
B.Simulated experience
C.Hands on workshop
D.Direct purposeful experience*
Ans:D
95.Which of the following is not true regarding the skill of probing questions?
A.It helps children think deeply about various aspects of the problem
B.Teacher rewords the question to make children to answer again after due consideration
C.It enables children to understand the subject deeply
D.It establishes rapport with learners*
Ans:D
96.Which of the following is a dependent variable?
A.Achievement test score*
B.Family size
C.Teaching method
D.Intelligence
Ans:A
97.The study of educational technology prepares individuals by helping them acquire a deeper understanding and mastery  of
A.Learning resources
B.Teaching learning processes
C.Organization and personnel management
D.All the above*
Ans:D
98.A teacher who is not able to draw the attention of his students should
A.Use ICT in the classroom
B.Adopt authoritarian classroom climate
C.Identify the fault of learners
D.Evaluate his teaching methodology and improve it*
Ans:D
99.If a teacher is not able to answer the question of a learner in the class,he should
A.Ignore the question
B.Say that the question is wrong/unnecessary
C.Say that he will answer after reference/consultation*
D.Feels shy for his own ignorance
Ans:C
100.Which of  the following ideals mentioned in the Preamble of the Constitution ensures that freedom of one does not become tyranny for the other?
A.Justice*
B.Liberty
C.Equality
D.Fraternity
Ans:A
101.The pedagogy of values recommended by NCERT is based on
A.Banking concept
B.Empty vessel concept
C.Costructivist approach*
D.Community based approach
Ans:C
102.Which of the following is always considered as the best way to get across an important value based message?
A.Silent reading
B.Stories*
C.Role plays
D.Group singing
Ans:B
103.Which of the following is the source of this quote?”The mark of an educated person,is the willingness to use one’s knowledge and skills to solve the problems of society”
A.Montessori in Discovery of the Child
B.Froebel in Education of man
C.Plato in Republic*
D.Dewey in Experience and Education
Ans:C
104.Arrange the following teaching process in order
i.Relating the present knowledge with the previous knowledge
ii.Evaluating the learners
iii.Discussing the objectives
iv.Teaching the content
A.iii,i,iv,ii*
B.i,ii,iii,iv
C.i,iii,iv,ii
D.iv,iii,ii,i
Ans:A
105.Value education is woven into the totality of the education programme in
A. Pedagogy of values
B.Whole school approach*
C.Meditation
D.Integral Yoga
Ans:B
106.Which one of the following is a differential method in educational research?
A.Field survey*
B.Observation
C.Experimental method
D.Clinical method
Ans:A
107.The committee on the Rights of the Child,the monitoring body for the UN Convention of the Rights of the Child(CRC)has twice recommended to India(In 2000 and 2004)
A.Prohibition of child labour
B.Prohibition of child abuse
C.Prohibition of corporal punishment *
D.All the above
Ans:C
108.The calculation of the average of  all of the student’s grades in a course is known as
A.Grade point Average
B.Average Score
C.Cumulative Grade Point Average*
D.Portfolio Assessment
Ans:C
109.An effective teacher
A.Teaches with enthusiasm*
B.Finds fault with students
C.Emphasises on class control
D.Just focuses on completing the syllabus
Ans:A
110.If a student tries to solve a problem without any external help,the teacher should
A.Appreciate his/her individual effort*
B.Advice him to take the help of eligible adults
C.Scolds him for his foolishness
D.Pay no attention and ignores his behaviour
Ans:A
111.In the deductive approach
A.Children are enabled to arrive at generalization through observation of particular facts
B.Children are enabled to arrive at generalisation through concrete examples 7
C.Children proceeds from generalisations to particular examples*
D.Children develop the formula
Ans:C
112.Which  of the following  more effectively facilitates learning among young learners?
A.Symbolic experiences
B.Vicarious experiences
C.Simulated experiences
D.Direct experiences*
Ans:D
113.Critical pedagogy firmly believes that
A.The learners need not reason independently
B.What children learn out of school is irrelevant
C.Teacher should always critical in the classroom
D.The experiences and perceptions of learners are important*
Ans:D
114.A reflective learner is one who
A.Takes time to answer*
B.Answers immediately
C.Seeks attention
D.Is impulsive
Ans:A
115.Students’ learning can be easily transferred to other similar contexts if the teacher
A.Provides sufficient learning aids while teaching*
B.Helps to identify the common elements in various situations
C.Practice in memorization
D.Simplify the learning experiences
Ans:A
116.The underlying value in a person who is empirical,critical and rational is necessarily an intellectualist,frequently a scientist or philosopher is
A.Religious
B.Theroetical*
C.Social
D.Aesthetic
Ans:B
117.The value system of an adolescent is mostly that of his
A.Parents*
B.Siblings
C.Peers
D.Religion
Ans:A
118.A positive correlation is present when
A.Two variables move on opposite directions
B.No change in variables
C.One variable goes up and one goes down
D.Two variables move in the same direction*
Ans:D
119.A researcher divides his population into  certain groups and fixes the size of the sample from each group.It is called.
A.Random Sampling
B.Stratified Sampling
C.Quota Sampling*
D.Cluster Sampling
Ans:C
120.The application of biological methods and systems found in nature to the study of engineering systems and modern technology is known as
A.Biochemistry
B.Biophysics
C.Bionics*
D.Biomedicine
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email