22 February 2016

// // Leave a Comment

KERALA PSC ANSWERS COMPUTER OPERATOR,INFORMATION & PUBLIC RELATIONS 20-02-2016

COMPUTER OPERATOR,INFORMATION & PUBLIC RELATIONS
EXAM DATE:20-02-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.In a Microcomputer,Micro processor is:
A.A chip inside CPU
B.CPU*
C.ALU
D.A chip inside ALU
Ans:B

2.The grammatical rules of  a programming language is called:
A.Coding rules
B.Syntax
C.Semantics
D.All the above*
Ans:D
3.Mail merge features is commonly associated with:
A.Internet
B.Spread sheet
C.Word processor*
D.Data base
Ans:C
4.In computers,the number system used for data storage and processing
A.Hexadecimal
B.Binary*
C.Decimal
D.Octal
Ans:B
5.Which of the following is not true about Static Ram?
A.It is non-volatile
B.Reading and writing is possible
C.It is constructed using flip flops
D.It is volatile*
Ans:D
6.The stack pointer always points to:
A.Top of the stack
B.Location from which next elements is to be popped
C.Location stored at SP register
D.All the above*
Ans:D
7.The output of a AND gate is high when:
A.Any one of the inputs is high
B.Any one of the inputs is low
C.All the inputs are low
D.All the inputs are high*
Ans:D
8.Which of the following is a seven bit code?
A.Unicode
B.BCD
C.EBCDIC
D.ASCII*
Ans:D
9.In Windows operating system,presentation slides are designed using:
A.MS-Word
B.MS-Paint
C.MS-Power point*
D.MS-Excel
Ans:C
10.Which of the following is an optical storage device
A.Hard Disk
B.Flash memory
C.ROM
D.CD-ROM*
Ans:D
11.In ISO-OSI network architecture,routing is performed by:
A.Data Link Layer
B.Network Layer*
C.Physical Layer
D.Transport Layer
Ans:B
12.Elements stored in an array are accessed by using their:
A.Values
B.Names*
C.Positions
D.Orders in which they are stored
Ans:B
13.An expression which always give a True/False Value is:
A.Relational Expression
B.Logical Expression
C.Conditional Expression
D.All the above*
Ans:D
14.Group of logically related data items is  called:
A.Record
B.Data Base*
C.Table
D.File
Ans:B
15.The Error in a program which can be detected at the time of compilation is
A.Run time error
B.Logical error
C.Syntax error
D.Semantic error*
Ans:D
16.Hard disk of a computer can be used as:
A.Input
B.Output
C.Storage*
D.All the above
Ans:C
17.Which of the following is not true about a laser printer?
A.It is an impact printer*
B.It is a page printer
C.Works on the principle of electro photography
D.Works on the principle of LED technology
Ans:A
18.USB stands for:
A.Uniform Synchronous Bus
B.Uniform Serial Bus
C.Universal Serial Bus*
D.Universal Synchoronous Bus
Ans:C
19.BIOS software is stored in:
A.RAM
B.ROM*
C.Disk
D.Static RAM
Ans:B
20.One GB is equal to
A.1024 Mega bytes*
B.1024 Bytes
C.1024 Kilo bytes
D.1000 Kilo bytes
Ans:A
21.Which of the following is an application software?
A.Operating system
B.Browser*
C.Driver
D.Interpreter
Ans:B
22.Hackers gaining access to a computer through a network are prevented using:
A.Firewall*
B.Antivirus
C.Proxy server
D.Search Engine
Ans:A
23.In a spread sheet,cell address is formed by:
A.Column letter-Row number*
B.Row number-Column letter
C.Row letter-Column number
D.Column number-Row letter
Ans:A
24.In a program flow chart,parallelogram is used to indicate:
A.Termination
B.Decision
C.Input/Output*
D.Process
Ans:C
25.To open an action by using mouse:
A.Click left button
B.Click right button
C.Double click-left button*
D.Double click right button
Ans:C
26.Which of the following term is not related with a computer monitor?
A.CRT
B.TFT
C.LCD
D.DPI*
Ans:D
27.Power On Self Test(POST)is performed by:
A.SMPS
B.OS
C.BIOS*
D.None
Ans:C
28.The network device used to connect multiple computers in a network is:
A.Switch*
B.Router
C.Bridge
D.Repeater
Ans:A
29.Internet is an example for:
A.LAN
B.MAN
C.WAN
D.All the above*
Ans:D
30.Which of the following is not a web browser?
A.Google*
B.Internet Explorer
C.Google Chrome
D.Mozilla Firefox
Ans:A
31.An IP address has:
A.16 bits
B.24 bits
C.48 bits
D.32 bits*
Ans:D
32.In HTML,closing tags are preceded by:
A.Semicolon(;)
B.Hash(#)
C.Angle brackets(<>)
D.Forward slash(/)*
Ans:D
33.A 24x CD-ROM has a transfer rate of:
A.2400 KB/sec
B.1800 KB/sec
C.3600 KB/sec*
D.4800 KB/sec
Ans:C
34.The size of a monitor is its:
A.Horizontal length
B.Vertical length
C.Diagonal length*
D.Horizontal length x Vertical length
Ans: C
35.Recursion means:
A.Calling a function several times
B.Calling a function by itself*
C.Calling a function within a loop
D.Calling a function indefinitely
Ans:B
36.In communication,duplex means data transmitted in:
A.One direction only
B.In both directions,but one direction at a time
C.In both directions simultaneously*
D.In one direction only by removing duplicate frames
Ans:C
37.The capacity of main memory which can be accessed by CPU is determined by:
A.Data lines
B.Address lines
C.Control lines*
D.Both(a)and (b)
Ans:C
38.Parity bits is added for:
A.Checking errors*
B.Making fixed size data
C.Counting the size of the data
D.All the above
Ans:A
39.Once programmed,the data or instructions cannot be changed in:
A.ROM*
B.PROM
C.EPROM
D.EEPROM
Ans:A
40.Variable which stores the address of f a memory location is:
A.Register
B.Pointer
C.Program Counter
D.Memory Address Register*
Ans:D
41.The HTML tag used for hyper linking is:
A.HREF
B.HR
C.EMBED
D.A*
Ans:D
42.PHP is a:
A.Server side scripting language*
B.Client side scripting language
C.Mark up language
D.General programming language
Ans:A
43.Which of the following is a valid string in programming?
A.”ABCD”
B.”AB12”
C.”1234”
D.All the above*
Ans:D
44.In MS-Excel.absolute addressing uses:
A.% symbol
B.# symbol
C.& symbol
D.$ symbol*
Ans:D
45.The process of loading operating system to memory is called:
A.Initializing
B.Booting*
C.Loading
D.Allocating
Ans:B
46..doc is the default filename extension of Microsoft Windows
A.Notepad
B.Power point
C.Word*
D.Spreadsheet
Ans:C
47.Cache memory is used in computers to:
A.Extend memory capacity
B.Increase speed*
C.Increase accuracy
D.Protect data lose due to power failure
Ans:B
48.Inheritance is a concept used in:
A.Object oriented programming*
B.Procedure oriented programming
C.Internet programming
D.Data base programming
Ans:A
49.The Operating System works as an interface between:
A.Hardware and Software*
B.User and Software
C.User and Processor
D.User and Hardware
Ans:A
50.Variables that hold True/False type values are:
A.Character type
B.Integer type
C.Boolean type*
D.Floating point type
Ans:C
51.Which of the following statement is used for looping?
A.If
B.Go to
C.Switch
D.For*
Ans:D
52.The language associated with DBMS is:
A.DML*
B.XML
C.HTML
D.PCL
Ans:A
53.In linux,the file having extension .gz is a:
A.Image file
B.Compressed file*
C.System file
D.None of the above
Ans:B
54.The undeclared variables in Visual Basic is treated as:
A.String type
B.Long type
C.Variant type
D.Generic type*
Ans:D
55.The decimal equivalent of hexadecimal number C2 is:
A.194*
B.14
C.34
D.178
Ans:A
56.PDF stands for:
A.Portable Document Format*
B.Printable Document Format
C.Printable Data Format
D.Portable Document File
Ans:A
57.Most effective chart with small number of data points is:
A.Bar Chart
B.Column Chart
C.Line Chart
D.Pie Chart*
Ans:D
58.The program that,runs when the computer remains idle for a certain period of time:
A.Wall paper
B.Control Panel
C.Screen Saver*
D.Welcome screen
Ans:C
59.The smallest individually addressable unit of information stored on a hard disk is:
A.Sector*
B.Track
C.Cylinder
D.Block
Ans:A
60.Which of the following is not a component of a computer power supply.
A.Transformer
B.Rectifier
C.Filter*
D.Amplifier
Ans:C
61.The geometric arrangement of nodes and cables in a network is called:
A.Network Protocol
B.Network Topology*
C.Network Architecture
D.Network Cabling
Ans:B
62.In an IP address,which of the following number as first octet causes loop back address:
A.192
B.127*
C.255
D.168
Ans:B
63.Which of the following wireless technology has higher data rate?
A.WiFi
B.Bluetooth
C.HomeRF
D.Wimax*
Ans:D
64.Arrange the names:babu,Balan,Anil,arun in alphabetical order:
A.Anil,Balan,arun,babu
B.arun,babu,Anil,Balan
C.Anil,arun,Balan,babu
D.arun,Anil,babu,Balan
Ans:------------
65.UPS is commonly used with computer systems to provide:
A.Perfect ac
B.Perfect dc
C.Protect from power failure problems
D.Maintain proper voltage*
Ans:D
66.Byte Code is:
A.An international coding standard
B.Code generated by Java compiler*
C.An executable machine code
D.An extended form of Uni Code
Ans:B
67.Which of the following is used to select only one item in the group?
A.Radio button
B.Check box
C.List box*
D.Options A or B
Ans:C
68.Executig a program based on a change in hardware or software is called:
A.Object oriented Programming*
B.Procedure oriented programming
C.Visual programming
D.Event driven programming
Ans:A
69.To permanently remove an item from Desk top,press:
A.Delete Key
B.Ctrl+Delete Key
C.Shift+Delete Key*
D.Alt+Delete key
Ans:C
70.If the shell prompt in Linux shows symbol,it means currently logged in user is:
A.Terminal user
B.User
C.Guest
D.Super user
Ans:-------
71.The diameter of most common compact disk is:
A.100 mm
B.110 mm
C.120 mm*
D.130 mm
Ans:C
72.Arrange the following softwares based on their preference of use:
A.Operating System,Application Software,Antivirus
B.Antivirus,Operating System,Application Software
C.Application Software,Operating System,Antivirus
D.Operating System,Antivirus,Application Software*
Ans:D
73.Which of the following term is not related with internet?
A.Surfing
B.Spooling
C.Browsing
D.Spoofing*
Ans:D
74.Bash is a:
A.Linux kernel
B.Linux file system
C.Linux editor
D.Linux shell*
Ans:D
75.Data encoding on CD-ROM is in the form of:
A.Concentric track
B.Spiral track*
C.Elliptical track
D.Concentric with pits and lands
Ans:B
76.The key which moves cursor along a line to a preset position is:
A.Enter Key
B.Tab Key
C.Back space key
D.Arrow Key*
Ans:D
77.The fine powder ink kept in Laser printers is called:
A.Catridge
B.Drum
C.Toner*
D.Inkjet
Ans:C
78.Which of the following programming language is the oldest?
A.Fortran*
B.Java
C.Pascal
D.COBOL
Ans:A
79.The major component used in second generation computers is
A.Vacuum tubes
B.Transistors*
C.Integrated circuits
D.Microprocessors
Ans:B
80.Campiler translates:
A.High level language to Machine language*
B.Assembly language to Machine language
C.Machine Language to High level language
D.Machine  language to Assembly language
Ans:A
81.The paliyam satyagraha was launched by:
A.A.K.Gopalan
B.P.Krishna Pillai
C.C.Kesavan*
D.K.Kelappan
Ans:C
82.The ‘Sadhu Jana Paripalana Yogam’was founded by:
A.Ayyankali*
B.Vaghbhtananda
C.Chattampi Swamikal
D.V.T.Bhattathirippad
Ans:A
83.Who is known as’Kerala Panini’?
A.Kunchan Nambiar
B.A.R.Raja Raja Varma*
C.Vallathol
D.Kumaranasan
Ans:B
84.The author of ‘Indonasian Diary’is
A.N.V.Krishna warrior
B.K.P.Kesava Menon
C.S.K.Pottakkad*
D.K.M.Panicker
Ans:C
85.Who transalted into Malayalam  the biographies of Kari Max and Gandhiji for the first time?
A.M.C.Joseph
B.G.Sankara Kurup
C.T.K.Madhavan
D.Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai*
Ans:D
86.Wagon tragedy is related to:
A.Malabar rebellion*
B.Alikya Kerala Movement
C.Punnapra-Vayalar uprising
D.Abstention Movement
Ans:A
87.Name the first Woman High Court Judge of Kerala?
A.Arya Pallam
B.Lalitha Prabha
C.Anna Chandi*
D.Justice Sreedevi
Ans:C
88.’Aiyyavazhi’is a dharmic belief system introduced by
A.Sreenarayana Guru
B.Vaikunda Swamikal*
C.Brahmananda Sivayogi
D.Kumara Guru
Ans:B
89.The ‘Savarnajatha’under Mannath Padmanabhan was the highlight of which agitation?
A.Salt satyagraha
B.Guruvayur satyagraha
C.Electricity agitation
D.Vaikom satyagraha*
Ans:D
90.Nalanda,the ancient Budhist university was situated in the present state of:
A.Orissa
B.Bihar*
C.Tamil Nadu
D.West Bengal
Ans:B
91.The champion of 2015,French open women’s singles is:
A.Sereena Williams*
B.Flaria Penetta
C.Venus Williams
D.Martina Hingis
Ans:A
92.Choose the one which is related to bureaucracy:
A.Plural Executive
B.Nominal Executive
C.Political Executive
D.Peramanent Executive*
Ans:D
93.The Travancore Government issued a royal proclamation on-----------abolishing all restrictions in the matter of dress.
A.January 11,1859
B.August 28,1859
C.July 26,1859*
D.November 20,1859
Ans:C
94.Who is known as’Missile man of India?’
A.Vikram Sarabhai
B.Sardar Vallabhai Patel
C.C.V.Raman
D.Dr.A.P.J.Abdulkalam*
Ans:D
95.The ‘Rajiv Gandhi Khel Retna Award’of 2015 is won by:
A.Mahendra Sing Dhoni
B.Sania Mirza*
C.Abhinav Bindra
D.Susil Kumar
Ans:B
96.Right to education is included in-----------of the constitution.
A.Article 21(a)*
B.Article 29
C.Article 309
D.Article 312
Ans:A
97.The right to property was a fundamental Right in the beginning.But it was deleted from the list through-------------amendment.
A.21st
B.44th*
C.42nd
D.25th
Ans:B
98.Food Security Act came into force in the year:
A.2015
B.1969
C.2011
D.2013*
Ans:D
99.Which among the following organization took initiative to spread education in Malabar?
A.London mission society
B.Church mission Society
C.Basel evangelical mission*
D.Salvation army group
Ans:C
100.The first English school in Ernakulam started during the rule of:
A.Swati Tirunal
B.Sri Mulam Tirunal
C.Gouri Parvathi Bai*
D.Rani Lekshmi Bai
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email