24 February 2016

// // Leave a Comment

KERALA PSC ASSISTANT GRADE II,KERALA VETERINARY UNIVERSITY 16-11-2014

ASSISTANT GRADE II,KERALA VETERINARY UNIVERSITY
EXAM DATE:16-11-2014
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Which country  recently returned the famous idol’Daning Siva’stolen from a temple in Tamil Nadu?
A.Germany
B.USA
C.Australia*
D.Japan
Ans:C

2.The memoir of Vinod Rai,the former Comptroller and AuditorGeneral of India
A.Facts and Figures of Corruption
B.Not Just an Accountant*
C.Accountability in Politics
D.How to intimidate an Accountant
Ans:B
3.The newly reopened Nalanda University is in which State in India?
A.Uttar Pradesh
B.Odisha
C.Bihar*
D.Madhya Pradesh
Ans:C
4.Former Army Chief of Staff General V.K.Singh is the present --------in the Union Ministry.
A.Minister of State for External Affairs*
B.Defence Minister
C.Minister of State for Home Affairs
D.Minister of State for Industries and Commerce
Ans:A
5.Serena Williams won the US Open 2014 defeating
A.Petra Kvitova
B.Maria Sharapova
C.Kim Clijsters
D.Caroline Wozniacki*
Ans:D
6.Shiva Ayadurai is a famous PIO in the USA as:
A.Vice-President of Microsoft
B.The inventor of email*
C.Co-founder of Apple
D.Nuclear Scientist
Ans:B
7.U N High Commissioner for Human Rights
A.Angelina Jolie
B.Navaneetham Pillai
C.Prince Zeid Ra’ad Al Hussein*
D.Christine Lagarde
Ans:C
8.Name of the stealth Anti Submarine Warfare Corvette recently inducted into the Indian Navy:
A.INS Kaveri
B.INS Vikramadythya
C.INS Thrishul
D.INS Kamorta*
Ans:D
9.The Kudumbashree Project of Kerala celebrated its-------anniversary in August 2014.
A.16th*
B.8th
C.12th
D.10th
Ans:A
10.Indians became aware of the importance of the Field Medal,when one of the winners of the Medal for the year 2014 announced in Seoul was Prof.Manjul Bhargav,a person of Indian origin.The Field Medal is instituted by which of the following:
A.Government of South Korea
B.Nobel prize Committee,as at present Mathematics is not included in the subjects for Nobel Prize
C.The International Mathematical Union*
D.World Mathematical Forum
Ans:C
11.Which country  was most affected by the outbreak of Ebola in 2014 according to the details available during the second week of October 2014?
A.Nigeria
B.Liberia*
C.Syria
D.Ethiopia
Ans:B
12.Has any University/Educational Institution from India appeared in the top 200 list of Universities in the World University Rankings published in September 2014?
A.IIT,Bombay
B.None from India in the list*
C.IIT,Ahemedabad
D.JNU
Ans:B
13.The countries visited by the Indian President Pranab Mukherjee in October 2014
A.USA and Germany
B.Japan and Vietnam
C.Bhutan and Nepal
D.Finland and Norway*
Ans:D
14.Shakti Devi who was honored with the International Female Police Peacekeeper Award 2014 instituted by the U.N.is an Inspector of Police in
A.Jammu & Kashmir Police
B.Kerala Police*
C.Gujarat Police
D.Maharashtra Police
D.Maharashtra Police
Ans:A
15.The States in India where Assembly Elections were held on 15th October 2014 are
A.Odisha and Haryana
B.Gujarat and Madhya Pradesh
C.Haryana and Maharashtra*
D.Mahrashtra and Rajasthan
Ans:C
16.The child rights movement founded by kailash Satyarthi,the Winner of Nobel Peace Prize 2014
A.Bachpan Bachane Andolan
B.Child Rights and You(CRY)
C.Bachpan Shiksha Andolan
D.Bachpan Bachao Andolan*
Ans:D
17.The harvesting season of Kharif crops
A.September-October*
B.January-March
C.June-July
D.April-May
Ans:A
18.The driest place in the world
A.Thar Desert
B.Sahara
C.Gobi Desert
D.Atacama Desert*
Ans:D
19.The only planet that rotates in anticlockwise direction
A.Mars
B.Venus*
C.Saturn
D.Jupiter
Ans:B
20.The approximate temperature on the surface of the sun
A.1.2 million 0C
B.600000C
C.60000C*
D.500000C
Ans:C
21.Buland Darwasa,the highest gate in India is in
A.Jaipur
B.New Delhi
C.Mumbai
D.Agra*
Ans:D
22.The Headquarters of UNEP(United Nations Environmental Programme)is in:
A.Amsterdam
B.New York
C.Paris
D.Nairobi*
Ans:D
23.The Reserve Bank of India has decided to withdraw from circulation all currency notes printed before the year 2005.What is the last date fixed by the RBI for free exchange of these notes through banks?
A.December 31,2014
B.January 1,2015*
C.March 31,2015
D.April 1,2015
Ans:B
24.Pick the odd one from the following :
A.SEBI*
B.BSE Sensex
C.CNX Nifty
D.Dow Jones
Ans:A
25.What is a gilt edged security?
A.Securities issued by Blue-chip companies
B.Securities issued by the Government only
C.Securities issued by the Government and semi-government firms guaranteed by the RBI*
D.Securities issued with guarantee against gold deposits
Ans:C
26.Which of the following is involved in gold price fixing?
A.London Bullion Market*
B.World Bank
C.IMF
D.US Federal Bank
Ans:A
27.The member of the present Parliament of India charged with sedition
A.Naramalli Sivaprasad
B.Kothapalli Geetha
C.Kesineni Srinivas
D.K.Kavitha*
Ans:D
28.How many members of the Rajya Sabha are nominated by the President of India?
A.6
B.12*
C.2
D.4
Ans:B
29.What is the minimum age prescribed for a person to become eligible to be elected as a member of Lok Sabha?
A.18 years
B.30 years
C.35 years
D.25 years*
Ans:D
30.Indian National Anthem Vande Matharam is part of a famous novel.Identify the novel from the following:
A.Ananda Math*
B.Sitaram
C.Rajsimha
D.Rajani
Ans:A
31.The President of India is the appointing authority of the Judges of the Supreme Court.Who appoints the judges of High Courts?
A.The Governor of the State
B.The Vice-President of India
C.The President of India*
D.The Chief Justice of the Supreme Court
Ans:C
32.Who is the Head of the Nuclear Command Authority of India?
A.The Chief of Army Staff
B.The President of India
C.The Prime Minister*
D.The Defence Minister
Ans:C
33.The First Opium War was fought between which countries?
A.USA and Mexico
B.Britain and China*
C.France and Russia
D.Russia and China
Ans:B
34.Mein Kampf is the autobiography of
A.Mao
B.Socrates
C.Lenin
D.Adolf Hitler*
Ans:D
35.The famous Jama Masjid in Delhi was built by
A.Shah  Jahan*
B.Akbar
C.Babur
D.Aurangzeb
Ans:A
36.Chauri Chaura incident was a major turning point in India’s struggle for independence.In which State in India is Chauri Chaura?
A.West Bengal
B.UP*
C.Gujarat
D.Punjab
Ans:B
37.The code name of the military operation for the liberation of Goa,Daman and Diu from Portugal domination
A.Operation Saffron
B.Operation Blue Star
C.Operation  Vijay*
D.Operation Flood
Ans:C
38.Jawaharlal Nehru served as Prime Minister of India for -----------consecutive terms.
A.3*
B.4
C.2
D.5
Ans:A
39.India’s controversial Bofors gun deal was with which country?
A.USA
B.Germany
C.Israel
D.Sweden*
Ans:D
40.The year in which the State of Israel was established
A.1857 AD
B.1749 AD
C.850 BC
D.1948 AD*
Ans:D
41.Who were the participants of the Nivarthana agitation in Kerala in the year 1932?
A.Ezhavas,Muslims and Christians*
B.Indian National Congress and Communist Party of India
C.Nairs
D.Brahmins and Nairs
Ans:A
42.Who among the following was the organizer of Sadhujana Paripalana Yogam?
A.Chattampiswamikal
B.Sreenarayana Guru
C.Ayyankali*
D.Kelappan
Ans:C
43.The Bangalore based architect who has been named ‘young leader of tomorrow’ by Time magazine in September 2014.
A.Yenkatesh Krishnamurthy R
 B.Alok Shetty*
C.Moncey Abraham
D.Vineet Mathur
Ans:B
44.India’s official entry for 2015 Academy Awards
A.’Shahid’
B.Jaatishwar
C.Liar’s Dice*
D.Apur Panchali
Ans:C
45.Maitra Express is a train running between India and
A.Bangladesh*
B.Pakistan
C.Nepal
D.Bhutan
Ans:A
46.The duration of the Swachh Bharat Mission launched by the Prime Minister Narendra Modi on 2nd October 2014
A.3 years
B.One year
C.5 years*
D.It is a permanent mission
Ans:C
47.Who among the following has been roped in as the Brand Ambassador of the INTERPOL’S ‘Turn Back Crime’campaign?
A.Will Smith
B.Shah Rukh Khan*
C.Aamir Khan
D.Leonardo Dicaprio
Ans:B
48.D2C is a social media challenge launched by
A.FaceBook
B.Suchitwa Mission,Kerala*
C.Actor Mammootty
D.IT Mission,Kerala
Ans:B
49.In the amateur drama competition conducted by the Kerala Sangeetha Nataka Academy in Thrissur from September 25 to 30,2014,which one of the following was selected as the Best Drama?
A.Erandira Oru Rajyamanu
B.Kanni
C.Njayarazcha*
D.Save Our Soul
Ans:C
50.Which of the following cities are to be developed as smart cities with the assistance of the US?
A.Ajmer,Allahabad,Visakhapatanam*
B.Visakapatanam,Ahmedabad,Pune
C.Coimbatore,Nagpur,Kozhikode
D.Ajmer,Allahabad,Bhopal
Ans:A
51.The artist selected for the First MKK Nair Award instituted by the Kerala Kalamandalam
A.Kavitha Krishnakumar
B.Dr.Padma Subramoniam
C.Kalamandalam Unnikrishnan
D.Jayaram*
Ans:D
52.’Be the change that you wish to see in the world’.Who said this?
A.Jawaharlal Nehru
B.Narendra Modi
C.Mahatma Gandhi*
D.A.P.J.Abdul Kalam
Ans:C
53.Nihal Sarin who won the World under-10 Chess Championship is a Vth Standard student  in which place in Kerala?
A.Kottayam
B.Thiruvanathapuram
C.Thrissur*
D.Ernakulam
Ans:C
54.Tintu Luka from Kerala won Gold medal for -----and a silver Medal for--------in the 2014 Asian Games held in incheon.
A.4 x 400 m relay,800 m race*
B.800 m race,4 x 400 m relay
C.400 m race,800 m race
D.200 m race,800 m race
Ans:A
55.The Mascot--------------of the 35th National Games to be held in Kerala in 2015 represents ----------
A.Appu,Indian Elephant
B.Appu,Bengal Tiger
C.Ammu,Nilgiri Thar
D.Ammu,Great Indian Hornbill*
Ans:D
56.How many Gold Medals could India win in the 2014 Incheon Asian Games?
A.11*
B.8
C.14
D.9
Ans:A
57.1000C=---------------Kelvin
A.10000
B.1000
C.278
D.373*
Ans:D
58.What is the fundamental unit of length?
A.Millimetre
B.Metre*
C.Centimetre
D.Nanometre
Ans:B
59.When you look at a mirror the image you see in the mirror is a ----------image.
A.Virtual*
B.Real
C.Reflected
D.Plain
Ans:A
60.Ultrasonic sound is a sound produced by a source vibrating at a frequency greater than
A.20,000 MHz
B.15,000 Hz
C.20,000 Hz*
D.15,000 MHz
Ans:C
61.The pH scale measures
A.The strength of acids
B.The strength of acids and bases*
C.The strength of bases
D.The density of a liquid
Ans:B
62.Compounds which have the same molecular formula but differ in physical and chemical properties are known as:
A.Alloys
B.Allotropes
C.Isotopes
D.Isomers*
Ans:D
63.The substance produced by plants with the help of sunlight is
A.Protein
B.Vitamins
C.Carbohydrates*
D.Minerals
Ans:C
64.A component of the integumentary system in humans
A.Nerves
B.Skin*
C.Trachea
D.Kidney
Ans:B
65.Ophiology is the study of
A.Snakes*
B.Reptiles
C.Frogs
D.Precious stones
Ans:A
66.Which among the following is not a greenhouse gas?
A.Nitrous oxide
B.Carbon dioxide
C.Methane
D.Argon*
Ans:D
67.Choose the word that is nearly similar in meaning to CONJECTURE
A.Junction
B.Guess*
C.Crisis
D.Predicament
Ans:B
68.How many ways can the meaning of the following sentence be changed by adding the word ‘ONLY’to it?
MOHAN MAY SLEEP ON THE BED
A.2
B.3
C.4*
D.1
Ans:C
69.The word that is most nearly opposite in meaning to COMPLIANT
A.Adamant*
B.Friendly
C.Soft
D.Agreement
Ans:A
70.Select the correct sentence from the following:
A.His old car goes quickly but sounds noisy*
B.His old car goes quick but sounds noisy
C.His old car goes quick but sounds noisily
D.His old car goes quick but sounds noisiliy
Ans:A
71.Identify the correctly spelt word.
A.Irresistable
B.Incidentaly
C.Embarassment*
D.Indespensible
Ans:C
72.How many words in the following sentence are used as adverbs?
WHY WORK SO HARD?
A.2
B.3*
C.1
D.None
Ans:B
73.The incorrect match from the following is:
A.Masseur-Masseuse
B.Fiance-Fiancee
C.Wizard-Witch
D.Alumna-Alumnae*
Ans:D
74.Choose the sentence with the correct usage:
A.He saw a pride of lions lying in the shade of a tree*
B.He saw a troupe of lions lying  in the shade of a tree
C.He saw a pack of lions lying in the shade of a tree
D.He saw an army of lions lying in the shade of a tree
Ans:A
75.An agnostic is a person
A.Who does not believe in the existence of God
B.Who is a gentleman in appearance but is a morally corrupt
C.Who believes that it is not possible to know whether God exists or not.*
D.Who is a pessimist in thought,word and deed.
Ans:C
76.In which of the following sentences is the preposition correctly used?
A.I will go for a party today evening
B.I have to attend a meeting on Monday*
C.A thief broke into his house yesterday  night
D.I had to get up at the middle of the night to attend a phone call.
Ans:B
77.Find the nearest number to 95348 which is completely divisible by 48
A.95328*
B.95332
C.95376
D.95320
Ans:A
78.Simplify
¾[12/6+6x5-8]
A.24
B.28 ½
C.5 ¾
D.18*
Ans:D
79.If 128 is multiplied by a certain number,the number is increased  by 4699,find the number.
A.33
B.37*
C.17
D.45
Ans:B
80.A man spends 4/15 of his savings to buy a motorcycle for Rs.75,000.What was the total amount of his savings?
A.Rs.2,58,000
B.Rs.2,31,640
C.Rs.2,81,250*
D.Rs.3,12,000
Ans:C
81.A man who undertakes a journey covers one third of his journey at a speed of 60 kmph and the next one third at 30 kmph and the next one third at 30 kmph and the last part at 10 kmph.What is the average speed of his journey?
A.33 1/3 kmph
B.20 kmph*
C.25 kmph
D.40 kmph
Ans:B
82.In  a community 40% people are affected by skin diseases,30% by digestive disorders and 10% by both  the diseases.Find the percentage of people not affected by these two diseases.
A.25
B.20
C.30
D.40*
Ans:D
83.Rs.240 is divided among A,B and C such that A’s share is Rs.40 more than B’s and Rs.40 less than C’s.What is B’s share?
A.40*
B.60
C.80
D.20
Ans:A
84.If a shopkeeper sells a mobile phone for Rs.5,400 he incurs a loss of 10%.What should be its selling price if he is to earn a profit of 20%
A.7,020
B.6,480
C.7,200*
D.6,840
Ans:C
85.If it takes 33 seconds for a clock to strike 12 O’clock,the time taken to strike 8 O’Clock
A.22 seconds
B.21 seconds*
C.24 seconds
D.22.5 seconds
Ans:B
86.A train 120 metres long running at 25 kmph is overtaken by another  train  of length  80 metres running  at 40 kmph in the same direction along a parallel line.How long will the faster train take to completely overtake the slower train?
A.50 seconds
B.60 seconds
C.72 seconds
D.48 seconds*
Ans:D
87.Which of the following does not contribute to the speed of a computer?
A.RAM
B.LED Monitor*
C.Processor
D.Bus
Ans:B
88.What keyboard shortcut can be used to enter the current date in a cell in MS Excel?
A.CTRL+F2
B.CTRL+SHIFT+;
C.CTRL+;*
D.SHIFT+D
Ans:C
89.Bluetooth is a technology using
A.High Frequency Radio waves*
B.Low Frequency Radio waves
C.Ultrasonic Sound waves
D.Laser beams
Ans:A
90.What keyboard shortcut can be used to open a new document in  MS Word while you are editing another document using MS Word without closing the document you are working with?
A.SHIFT+F6
B.SHIFT+N
C.F6

D.CTRL+N*
Ans:D
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email