25 February 2016

// // 2 comments

LAB TECH ASSISTANT,OFFICE SECRETARYSHIP-VHSE 17-12-2014 ANSWER

LAB TECH ASSISTANT,OFFICE SECRETARYSHIP-VHSE
EXAM DATE:17-12-2014
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Which of the shortcut key is used to check spelling?
A.F1
B.F2
C.F7*
D.F9
Ans:C

2.Graphics for word processor:
A.Peripheral
B.Clip Art*
C.Highlight
D.Executive
Ans:B
3.Main spring is related to the carriage through:
A.Draw cord*
B.Dog block
C.Pinion wheel
D.Way Rod
Ans:A
4.How many dogs are there in a typewriter?
A.One
B.Two*
C.Three
D.Four
Ans:B
5.To insert a track or audio clip,which menu is used?
A.Word Art
B.Clip Art
C.Smart Art
D.Picture
Ans:--------
6.The programmes which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as:
A.Software
B.Hardware
C.Firm ware*
D.ROM ware
Ans:C
7.Consonant-------is provided with two different signs in order to facilitate the joining of strokes together and also for the purpose of indicating an initial or final vowel sound.
A.’R’*
B.’T’
C.’F’
D.’K’
Ans:A
8.The initial sound of ‘W’before ‘K’,’G’,’M’,’R’ is represented by a
A.Left semi-circle
B.Circle
C.Right semi-circle*
D.None of the above
Ans:C
9.A spread-sheet can have maximum of---------number or rows.
A.256
B.1024
C.65536*
D.32000
Ans:C
10.In a Word document grammatical errors are made with:
A.Green line*
B.Yellow line
C.Red line
D.None of the above
Ans:A
11.What is the Thesaurus used for?
A.Spelling options
B.Grammer options
C.Opposite words
D.Synonyms and Antonyms*
Ans:D
12.To select equal width for columns we select:
A.Equal column width from Table menu*
B.Equal width from Table menu
C.Columns from format menu.
D.Distribute columns evenly
Ans:A
13.IP address is currently:
A.6 bytes long
B.Available in plenty
C.4 bytes long*
D.Not assigned as it all used up
Ans:C
14.The following is used to type on ruled paper:
A.Variable Push Button*
B.Paper release lever
C.Thumb wheels
D.Shift key
Ans:A
15.The scale between the type guide and the cylinder is known as:
A.Paper bail scale
B.Line finder scale*
C.Marginal scale
D.Eraser Table
Ans:B
16.------------is a plastic or metal device with certain areas cut out to indicate the size and shape of various types of desks,chairs ,cabinets,files and other office equipment.
A.Cutouts
B.Plastic Models
C.Template*
D.None of the above
Ans:C
17.Office space should be sufficient from the point of view of the --------of the organization
A.Present needs only
B.Present and future needs*
C.Future needs
D.None of the above
Ans:B
18.On an Excel sheet the active cell is indicated by:
A.A dark wide border*
B.A dotted border
C.A blinking border
D.None of the above
Ans:A
19.You can create hyperlinks from the Excel work book to:
A.A webpage on company internet
B.A webpage on the internet
C.Other office 97 applications documents
D.All of the above*
Ans:D
20.A file with’dot’ extension is associated with:
A.Document
B.Template*
C.Picture
D.Index
Ans:B
21.Type bar is fitted with:
A.Two characters
B.Two capital letters
C.Two small letters
D.One capital letter and one small letter*
Ans:D
22.Cylinder and feed rolls rotate in:
A.Same direction
B.Opposite direction*
C.Clockwise direction
D.Anti clockwise direction
Ans:B
23.The -----------also called the brains of the computer,is responsible for processing data.
A.Mother board
B.Memory
C.RAM
D.Central Processing Unit(CPU)*
Ans:D
24.What is the name of the software that allows us to browse through web pages?
A.Mail client
B.FTP client
C.Browser*
D.Messenger
Ans:C
25.The circle ‘S’ is added to the hook ‘F’or ‘V’by writing the circle----------the hook.
A.Outside
B.Inside*
C.Same direction
D.Opposite direction
Ans:B
26.When ‘Shun’ follows the circle ‘S’ or circle ‘NS’,it is expressed by a small --------------written on the opposite side to the circle and with same direction.
A.Tick
B.Circle*
C.Hook
D.Dot
Ans:B
27.The curve’M’is thickened for the addition of----------or--------------
A.P or J
B.P or B*
C.P or F
D.P or D
Ans:B
28.Ctrl+E is used for:
A.Align selected text to the centre*
B.Align selected text to the right
C.Align selected text to the left
D.None of the above
Ans:A
29.All formula in Excel start with the sign
A.+
B.%
C.-
D.=*
Ans:D
30.Type bars are connected to segment by means of:
A.Draw cord
B.Fulcum wire*
C.Icey lever
D.Buffer spring
Ans:B
31.Forming of letters in irregular line with uneven space called:
A.Bad alignment*
B.Sluggish movement
C.Step by step movement
D.Jerking
Ans:A
32.Ribbon carrier is situated on the back side of:
A.Ribbon Spool
B.Type Basket
C.Type Bar
D.Centre Guide*
Ans:D
33.Assignment of duties,Granting of Authority and Creation of an obligations are:
A.Principles of delegation
B.The delegation process*
C.Theory of delegation
D.Factors affecting the degree of delegation
Ans:B
34.----------------is an obligations of the individual to perform assigned duties to the best of his ability under the direction of his executive leader
A.Responsiblity*
B.Personality
C.Intention
D.Duties
Ans:A
35.GUI stands for:
A.Greatest User Information
B.Greatest Utility Interface
C.Graphical User Interface*
D.Greater Utility Interactive
Ans:C
36.To repeat the table heading in every page:
A.Froom Table menu choose Row Height and Column Width.
B.From Table menu choose properties
C.From Table menu choose the sort
D.From Table menu choose Heading Rows Repeat*
Ans:D
37.Mistakes on the stencil paper can be corrected by:
A.Ink
B.Stylus Pen
C.Correcting Fluid*
D.Eraser
Ans:C
38.Qualities of good office manager are:
A.Personal qualities
B.Formal Education and Training
C.Experience and Professional Interests
D.All of the above*
Ans:D
39.----------------means balancing and keeping the team together by ensuring a suitable allocation of tasks to the various members,and by seeing to it that these tasks are performed with due harmony among the members themselves.
A.Controlling
B.Measuring
C.Co-ordination*
D.Motivation
Ans:C
40.One of the following is a presentation software
A.MS Word
B.MS Excel
C.Outlook
D.Power Point*
Ans:D
41.What is seen as soon as Gimp is opened?
A.File menu
B.The window containing tools*
C.Layer dialogue box
D.The file containing pictures
Ans:B
42.The index page of a website is
A.Home page*
B.Web page
C.Web address
D.None of the above
Ans:A
43.Which of the following is not an operating system?
A.DOS
B.Windows
C.Unix
D.Opera*
Ans:D
44.What key stroke combinations can you use for inserting end note in your document?
A.Alt+Ctrl+C
B.Alt+Ctrl+E
C.Alt+Ctrl+D*
D.Alt+Ctrl+F
Ans:C
45.A large medial or final circle written with the same motion as circle’S’represents ‘SS’ having a light or heavy sound with the intervening vowel---------------
A.’e’*
B.’a’
C.’I’
D.’o’
Ans:A
46.The key making impression on the paper are called:
A.Character keys*
B.Non-character keys
C.Tab keys
D.Shift keys
Ans:A
47.The capital letter’L’is used for:
A.500
B.50*
C.200
D.100
Ans:B
48.The scientific method of operating the typewriter is known as:
A.Touch systems*
B.Shift systems
C.Sight systems
D.Lock systems
Ans:A
49.The shortcut key for ‘undo’ command is:
A.Ctrl+X
B.Ctrl+V
C.Ctrl+C
D.Ctrl+Z*
Ans:D
50.---------is the shortcut key used in windows to close an open window.
A.Alt+F2
B.Alt+F4*
C.Alt+F9
D.Alt+F7
Ans:B
51.Internet came into force in India in the year:
A.1995*
B.2001
C.1997
D.1993
Ans:A
52.Which input device is not suitable to work with MS Word?
A.Key board
B.Mouse
C.Light pen
D.Joystick*
Ans:D
53.------machines are used to affix stamps on outward letters and envelops.
A.Mailing machine
B.Punched card machine
C.Franking machine*
D.Accounting machine
Ans:C
54.In planning the general office,one of the major decisions to be made is in regard to the provision of separate rooms for the different departments or sections or for bringing them together into one large room.This office called:
A.Private Office
B.Open Office*
C.Centralised Office
D.None of the above
Ans:B
55.Advantages of good Layout are:
A.Increase in efficiency
B.Reduction in cost
C.Better morale
D.All of the above*
Ans:D
56.The Guide Row in the typewriter is:
A.First Row
B.Second Row*
C.Third Row
D.Fourth Row
Ans:B
57.Phraseography is the writing of two or more words together without lifting the pen,the resulting outline being called a----------
A.Logogram*
B.Phonetics
C.Phraseogram
D.Grammalogue
Ans:A
58.The common keyboard adopted for all typewriters are called:
A.Universal Standard Keyboard*
B.Ideal Keyboard
C.Scientific Keyboard
D.Standard Keyboard
Ans:A
59.HTML stands for:
A.Hyper Text Marking Links
B.Hyper Text Markup Language*
C.Higher Textual Marking of Links
D.Hyper Text Mixer of Links
Ans:B
60.A search engine is a program to search:
A.For information
B.Web pages
C.Web pages for specified index terms
D.Web pages for information using specified search terms
Ans:------
61.Who is considered as father of Indian Social Reforms?
A.Raja Ram Mohan Roy*
B.Swami  Dayanand Saraswati
C.Sri Narayana Guru
D.E.V.Ramaswami Nayikar
Ans:A
62.When did Annie Besant joined in Indian National Congress?
A.1917
B.1916
C.1914*
D.1915
Ans:C
63.Name of the Woman’s wing of Ramakrishna Mission:
A.Brahmakumaris
B.Sisters of Charity
C.Saratha Matt*
D.Mahila Morcha
Ans:C
64.’Mirathul Akbar’is the newspaper started by whom?
A.Sir Arabindo
B.Raja Ram Mohan Roy*
C.Moulana Abdul Kalam Azad
D.Sir Sayyad Ahammed Khan
Ans:B
65.Darsana Mela is written by:
A.Raja Ram Mohan Roy
B.Swami Dayanand Saraswati
C.Sri Narayana Guru*
D.Chattambi Swamikal
Ans:C
66.Who was the founder of Prathana Samaj?
A.Athmaram Pandurang*
B.Acharya Vinoba bhave
C.M.G.Ranade
D.R.G.Bhandarkar
Ans:A
67.Whose ideology influenced Sir Sayyad Ahammed Khan?
A.Shawiliyyulla Delhi
B.Therdore Bycle*
C.Mr.Morision
D.Raja Ram Mohan Roy
Ans:B
68.When did Justice Party renamed as Dravida Kazhikam?
A.1950
B.1952
C.1945
D.1944*
Ans:D
69.Which books is considered as Bible of Bengali Nationalism?
A.Aanand Matt*
B.Commen Wheel
C.Prabudha Bharath
D.Gulamgiri
Ans:A
70.Organising meeting of Indian National Congress was held at:
A.Sanskrit College Calcutta
B.Sanskrit College Banaras
C.Thypal Sanskrit College Bombay*
D.Presidency College Bombay
Ans:C
71.Which one is the first Political Party in India?
A.British Indian Association
B.Lanholders Society*
C.British Indian Society
D.Indian National Congress
Ans:B
72.When did Partition of Bengal came into existence?
A.1905 October 16th*
B.1905 August 7th
C.1905 August 8th
D.1905 October 10th
Ans:A
73.What was the agitation method of Extremist wing of Indian National Congress?
A.Political Mendicancy
B.Swaraj*
C.Prayer Petition Protest
D.Passive Resistance
Ans:B
74.In which Constitutional reforms separate electorate introduced for Muslims?
A.1919 Moutague chamesford Reforms
B.1909 Minto Morley Reforms*
C.1935 Indian Council Act
D.1858 Indian Act
Ans:B
75.Who was the National leader who resigned from Viceroy’s Executive Council as a protest against Jalian Walabag massacre?
A.Chembaka Raman Pillai
B.Vanchi Ayyar
C.Sir C Sankaran Nair*
D.Jhon Mathai
Ans:C
76.Which was the first Modern Labour Union in India?
A.AITUC*
B.CITU
C.INTUC
D.Madras Labour Union
Ans:A
77.Jamiya Milliya Islamiya started as a part of:
A.Khilafat Non Co-operation Movement*
B.Civil Disobedient Movement
C.Quit India Movement
D.Anti Partition Movement
Ans:A
78.Who proposed Hizarth is one of the method of protest against Govt.?
A.Hakeem Ajzmal Khan
B.Sir Sayyad Ahmmed Khan
C.Moulana Abdul Kalam Azad
D.M.K.Gandhi
Ans:--------
79.Eka(Aikya)movement is one of the peasant uprising in:
A.Southern District of Malabar
B.Southern District of Avadh*
C.Southern District of Punjab
D.Southern District of Tamil Nadu
Ans:B
80.Nehru Report was the result of:
A.Anti Partion movement
B.Anti Rowlet Act Agitation
C.Communal Award
D.Anti Simon Commission Agitation*
Ans:D
81.ISP means:
A.Internet Service Path
B.Internet Service Provider*
C.Internet Standard Provider
D.Internet Source Provider
Ans:B
82.Which is the shortcut key to create a new word file?
A.Ctrl+X
B.Ctrl+C
C.Ctrl+N*
D.Ctrl+V
Ans:C
83.The size of the A4 printing paper recommended by the International Standard Organisation:
A.297 x 420 mm
B.148 x 210 mm
C.210 x 297 mm*
D.105 x 148 mm
Ans:C
84.The first word of the subsequent page which is typed on the right side of the bottom margin of preceeding page is called:
A.Post script
B.Foot Note
C.Pagination
D.Catch word
Ans:------
85.An office communication with a citizen by:
A.Govt.Order
B.Circular
C.Official Letter*
D.Business
Ans:C
86.An offer is made in response to an enquiry it is known as:
A.Offer
B.Tender
C.Specific offer
D.Quotation*
Ans:D
87.Which of the following command lets you set the vertical alignment?
A.Page setup command from file menu*
B.Page setup command from format menu
C.Paragraph command from format menu
D.Font command from format menu
Ans:A
88.Minimum zoom percentage supported by MS word is:
A.10%*
B.15%
C.25%
D.4%
Ans:A
89.What will  happen when the drawchord is cut?
A.The carriage will run to and fro
B.The carriage will jerk
C.The carriage will stop*
D.Sluggish movement of the carriage
Ans:C
90.In a D.O.Letter ‘To’ Address is typed on the :
A.Top left side
B.Top right side
C.Bottom left side*
D.None of the above
Ans:C
91.The platen of a typewriter is made up of:
A.Metal
B.Hardened Steel
C.Hardened Indian Rubber*
D.None of the above
Ans:C
92.’asdf:lkj’  keys in typewriter are called:
A.Home Key*
B.Guide key
C.Master Key
D.None of the above
Ans:A
93.Demi-official letters are concluded by:
A.Yours faithfully
B.Yours obediently
C.Yours sincerely*
D.None of the above
Ans:C
94.Requirements of good filling equipments are:
A.Adequacy
B.Simple to use
C.Good quality
D.All of the above*
Ans:D
95.----------are covers of cardboard or thick papers,fitted with metal hinges with which to fasten the papers together.
A.Flat files*
B.Arch lever files
C.Cabin files
D.Board files
Ans:A
96.The default lines to drop for dropcap is:
A.8 lines
B.3 lines*
C.2 lines
D.4 lines
Ans:B
97.The insertion point in a table can be moved by using:
A.Tab key
B.Shift+Tab key
C.Arrow keys*
D.All of the above
Ans:C
98.The four types of mail merge main documents in MS Word are:
A.Basic letters,envelops labels and lists
B.Form letters,envelops,mailing labels and directory
C.Form letters,directories,catalogues and envelops
D.None of the above*
Ans:D
99.The downward form of ‘H’ is used when the letter stands alone or is immediately followed by---------or------------
A.’K’ or’T’
B.’G’ or’J’
C.’K’or ‘G’*
D.’T’ or ‘D’
Ans:C
100.Frequently occurring words are represented in shorthand by a single sign called:
A.Logogram
B.Phonetics
C.Vowel
D.Grammalogues*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

2 comments:

  1. please publish the result of lab technical assistant office secretaryship held on 17-12-2014.....................

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello,
      Thanks for your support.Your request for the result of lab technical assitant office secretariship held on 17-12-2014,result will be available at Kerala psc official website.So check to official website-CLICK RESULT HERE.We are providing previous question papers only.

      Delete

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email