19 February 2016

// // Leave a Comment

LIVE STOCK INSPECTOR OLD QUESTION PAPER 23-10-2014

LIVE STOCK INSPECTOR
EXAM DATE:23-10-2014

1.Who is the lietenant governor of Punjab at the time of Jalianwalia Bagh massacre?
A.Michael O Dwyer*
B.William Logan
C.Lord Cornwallis
D.Warren Hastings
Ans:A

2.Who invented the word’Pakistan’in 1933
A.Sir Sayyed Ahmmed Khan
B.Moulana Mohammed Ali
C.Choudhari Rehmat Ali*
D.Abdul Kalam Azad
Ans:C
3.Who is the leader of Telengana revolt which began in 1946 and lasted for five years
A.K.Kelappan
B.P.Sundarayya*
C.Keshava Chandrasen
D.Veeresa Lingam
Ans:B
4.The book has rightly been called the “Bible of Modern Bengalee Patriotism”
A.Amrita Bazzar Patrika
B.Neel Darpan
C.Anand Math*
D.The Bengalee
Ans:C
5.The Viceroy who revoked the partition of Bengal in 1911?
A.Lord Curzon
B.Lord Hardinge*
C.Robert Clive
D.Lord Rippon
Ans:B
6.Who is the leader of the Moderate group of Indian National Congress?
A.Bala Gangadhar Tilak
B.Bipin Chandra Pal
C.Gopala Krishna Gokhale*
D.Lala Lajpat Raj
Ans:C
7.The British Prime Minister who announced the Communal Award in 1932?
A.Winston Churchill
B.Clement Atlee
C.David Camoron
D.Mac Donald*
Ans:D
8.Which of the first revolutionary act of Hindustan Socialist Republican Association?
A.The murder of Saunders,Asst Supt of Police,Lahore*
B.Throwing of Bomb into Central legislative Assembly
C.Murder of H.V.Connolly in 1855
D.Mutiny at Delhi against British Authority
Ans:A
9.Which is the major incident in connection with the Quit India Movement?
A.Kizahariyur bomb case*
B.Trail  of INA officers
C.Kakori conspiracy case
D.Royal Indian Navy revolt
Ans:A
10.In which year all India Trade Union Congress was formed in Bombay
A.1919
B.1916
C.1921
D.1920*
Ans:D
11.The Head quarters of the Cheras,the earliest rulers of Kerala
A.Madurai
B.Tiruvanchikkulam*
C.Uraiyoor
D.Ezhimala
Ans:B
12.The first meeting of “Arya Vaidya Samajam”was held in
A.Kozhikode
B.Ernakulam
C.Kottakkal*
D.Thiruvanthapuram
Ans:C
13.Who is the first people representative in parliament from Malabar
A.E.Moidu Moulavi
B.K.Kelappan
C.E.K.Nayanar
D.A.K.Gopalan*
Ans:D
14.The Dutch captain who was later made the “Valia kappithan”of Marthanda Varma army?
A.D.Lannoy*
B.Van Goens
C.Vandor Meyden
D.Visscher
Ans:A
15.The philosopher,Who was known as Praschanna Buddha or disguised Budhist
A.Vaikunta swamikal
B.Menander
C.Sankaracharya*
D.Ramanuja
Ans:C
16.The work in which the story of Cheraman perumal Nayanar is narrated by Sekkilar
A.Thokappiyam
B.Periya Puranam*
C.Thirukkural
D.Manimekhalai
Ans:B
17.Who is known as “the father of Modern kerala Renaissance”?
A.Raja Ram Mohan Roy
B.Brahmananda sivayogi
C.Swami Vagbhatananda
D.Sri Narayana Guru*
Ans:D
18.Sri chithira thirunal Bala Rama Varma,the maharaja of Travancore issued his famous Temple entry proclamation in:
A.1932
B.1929
C.1936*
D.1942
Ans:C
19.Who is the author of the book”Onnekal kodi Malayalikal”?
A.K.Karunakaran
B.E.M.S.Namboodiripad*
C.Achutha Menon
D.M.T.Vasudevan Nair
Ans:B
20.The Governor General who introduced subsidiary alliance in India?
A.Lord Wellesley*
B.Lord Irwin
C.Lord Linlithgo
D.Lord Wavell
Ans:A
21.Among the following elements given,which is the highest component by mass of human body?
A.Oxygen*
B.Hydrogen
C.Carbon
D.Nitrogen
Ans:A
22.Parallel venation in leaves is a characteristic feature of
A.Dicotyledons plants
B.Monocotyledons plants*
C.Gymnosperm
D.Algae
Ans:B
23.The chromosome number of dog is:
A.46
B.42
C.78*
D.48
Ans:C
24.Which among the following nitrogen base is only found in RNA’s:
A.Adenine
B.Thymine
C.Cytosine
D.Uracil*
Ans:D
25.”Book lungs”are the breathing organs of:
A.Spider*
B.Cockroach
C.Frog
D.Fish
Ans:A
26.The cell organelle which is only found in plant cells is:
A.Mitochondria
B.Chloroplast*
C.Golgi bodies
D.Iysosomes
Ans:B
27.Which among the followings came in the second tropical level of food chain?
A.Producers
B.Secondary consumers
C.Primary consumers*
D.Decomposers
Ans:C
28.A chromosomal disorder among the following is:
A.Sickle cell anaemia
B.Phenyl ketonuria
C.Haemophilia
D.Down’s syndrome*
Ans:D
29.Which of the following is not an example for root modification
A.Potato*
B.Sweet potato
C.Carrot
D.Turnip
Ans:A
30.A phagocytic leucocyte among the following is:
A.Basophil
B.Monocyte*
C.Eosinophil
D.Lymphocyte
Ans:B
31.”Broca’s area”in brain is associated with:
A.Vision
B.Taste
C.Speech*
D.Smell
Ans:C
32.Which among the following animals cannot be described as a true amphibian?
A.Frog
B.Salamander
C.Toad
D.Tortoise*
Ans:D
33.A living mechanical tissue in plants is:
A.Collenchyma*
B.Parenchyma
C.Sclerenchyma
D.Chlorenchyma
Ans:A
34.”Erithroblatosis foetalis”is a condition occurred when
A.The Rh factor of mother’s blood is +ve and that of father is –ve
B.The Rh factor of father’s blood is +ve and that of mother’s is –ve*
C.The Rh factors of both mother  and father are +ve
D.The Rh factors of both mother and father are –ve
Ans:B
35.The smallest bone in human body is found in:
A.Nose
B.Small finger
C.Ear*
D.Thigh(leg)
Ans:C
36.A disease caused due to bacteria among the following is:
A.Dengu fever
B.Small pox
C.Malaria
D.Leptospirosis*
Ans:D
37.”Acromegaly”is a condition happened due to the imbalance of hormone:
A.Somatotropin*
B.Thyroxine
C.Insulin
D.Adrenaline
Ans:A
38.The vitamine essential for night vision:
A.Vitamin K
B.Vitamin A*
C.Vitamin E
D.Vitamin C
Ans:B
39.The reproductive method in which both male and female gametes are similar in all respect is known as:
A.Oogamy
B.Anisogamy
C.Isogamy*
D.None of these
Ans:C
40.The hormone used as an anti inflammatory medicine in the treatment of allergic disease is:
A.Insulin
B.Thyroxine
C.Testosterone
D.Cortisol*
Ans:D
41.The breeding tract of -------breed is Montgomery district of Pakistan:
A.Gir
B.Sahiwal*
C.Sindhi
D.Tharparkar
Ans:B
42.------is not a part of the female reproductive system:
A.Vas deferens*
B.Cervix
C.Oviduct
D.Vulva
Ans:A
43.In cow ovulation occurs during
A.Pro-cestrus
B.Diestrus
C.Beginning of oestrus
D.12 hours after the end of oestrus*
Ans:D
44.Fertilisation of ova takes place in the:
A.Oviduct*
B.Uterus
C.Vagina
D.Ovary
Ans:A
45.The percentage of protein in milk is:
A.20
B.4.8
C.3.5*
D.0.5
Ans:C
46.-------------is caused by impaired metabolism of carbohydrate and volatile fatty acids:
A.Ketosis*
B.Milk fever
C.Black quarter
D.Rinderpest
Ans:A
47.---is a heat-acid coagulated product made from milk:
A.Ghee
B.Khoa
C.Paneer*
D.Gulab jamun
Ans:C
48.Milk “Let down”occurs by the action of------------hormone
A.Adrenalin
B.Oxytocin*
C.Oestrogen
D.All the above
Ans:B
49.Fodder best suited in water logged area:
A.Guinea
B.Napier
C.Hybrid napier
D.Paragrass*
Ans:D
50.Feedstuff having the lowest amount of protein and highest amount of crude fibre:
A.Silage
B.Straw*
C.Hay
D.Legume
Ans:B
51.------is a fermented product,and is a conserved fodder.
A.Silage*
B.Straw
C.Hay
D.Concentrate
Ans:A
52.Phosphorus content is high in:
A.Tapioca
B.Tamarind
C.Rice bran*
D.Rubber seed
Ans:C
53.Which compartment of stomach produces gastric juice:
A.Rumen
B.Reticulum
C.Omasum
D.Abomasum*
Ans:D
54.Mammary glands are specialized ------------in female mammals.
A.Endocrine glands
B.Exocrine glands*
C.Exocrine and endocrine glands
D.None of the above
Ans:B
55.Between milking milk is stored in the:
A.Milk cavities
B.Tubules
C.Small ducts
D.All the above*
Ans:D
56.--------------compartment of stomach hold foreign material that may cause serious damage to other organs.
A.Rumen
B.Reticulam*
C.Omasum
D.Abomasum
Ans:B
57.The vitamins involved in reproduction in cattle are:
A.A and B
B.A and C
C.A and D*
D.A and K
Ans:C
58.Symptoms like high fever,stringy salivation,formation of vesicles on the tongue,gums and interdigital space are early signs of:
A.Milk fever
B.Brucellosis
C.Haemorrhagic Septicaemia
D.Foot and Mouth disease*
Ans:D
59.Fat percentage of milk is lowest for-------breed.
A.Holstein Friesian*
B.Jersey
C.Sindhi
D.Tharparkar
Ans:A
60.The fat percentage of colostrums is ---------compared to that of milk.
A.Low*
B.Same
C.High
D.Twice
Ans:A
61.Mammary gland is made up of secretary cells called:
A.Udder
B.Alveoli*
C.Islets
D.Cisterns
Ans:B
62.--------------is a method by which testes are removed.
A.Caesarean
B.Tatooing
C.Debudding
D.Castration*
Ans:D
63.Identification of animals are done by:
A.Tagging
B.Branding
C.Tatooing
D.All the above*
Ans:D
64.Spermiogenesis is completed in the
A.Seminiferous tubules
B.Vas deferens
C.Epidydymis*
D.Penis
Ans:C
65.---------is a legume fodder rich in protein and calcium
A.Cow-pea*
B.Paragrass
C.Guinea
D.Napier
Ans:A
66.Capacitation of sperms take place in the:
A.Epidymis
B.Penis
C.Uterine tract*
D.Seminiferous tubules
Ans:C
67.The normal body temperature of cattle is:
A.101.6+-10F*
B.105.6+-0F
C.98.4+-10F
D.103+-0F
Ans:A
68.Preserved forage in succulent form:
A.Straw
B.Hay
C.Silage*
D.All the above
Ans:C
69.Kerala veterinary and animal sciences university is located at:
A.Wayanad*
B.Trissur
C.Thiruvanathapuram
D.Ernakulam
Ans:A
70.Gestational period of goat is:
A.4 months
B.5 months*
C.9 months
D.6 months
Ans:B
71.Animal Birth control Programme is for:
A.Control of stray dogs
B.To prevent cruelty to animals
C.Control of rabies
D.All the above*
Ans:D
72.Central Hatchery of Animal Husbandry Department is located at:
A.Mannuthy
B.Chengannur*
C.Malampuzha
D.Kudapanakunnu
Ans:B
73.The average length of Oestrus cycle in cow is:
A.10-12 days
B.18-21 days*
C.28-30 days
D.25-28 days
Ans:B
74.Milk fever is caused by:
A.Virus
B.Fungi
C.Bacteria
D.Deficiency of calcium*
Ans:D
75.Foot and Mouth disease is caused by:
A.Virus*
B.Bacteria
C.Fungus
D.Deficiency of calcium
Ans:A
76.Origin of Jersey cows:
A.Alreland
B.Channel islands*
C.Holland
D.Germany
Ans:B
77.The hatching period of duck egg is--------days.
A.28*
B.21
C.32
D.20
Ans:A
78.Specimen to be sent for confirmation of rabies:
A.Heart
B.Liver
C.Brain*
D.Lungs
Ans:C
79.Which of the following is a zoonotic disease:
A.Leptospirosis*
B.Mastitis
C.Rinderpest
D.Foot and Mouth disease
Ans:A
80.Gestation period of buffaloes is:
A.9 months,9 days
B.10 months,10 days*
C.11 months,11 days
D.1 year
Ans:B
81.A buffalo breed from Maharashtra
A.Surti
B.Murrah
C.Pandarpuri*
D.Nili-Ravi
Ans:C
82.The soft green pellets produced in the caecum of rabbits which have high nitrogen content and B-complex:
A.Cecotrophs*
B.Monotrophs
C.Heterotrophs
D.Homotrophs
Ans:A
83.Good quality hay is produced without much:
A.Bleaching
B.Leaching
C.Shattering of leaves
D.All the above*
Ans:D
84.-----------is a cereal fodder good for hay making:
A.Maize
B.Oats*
C.Napier
D.Jowar
Ans:B
85.The highest milk fat percentage is for-------------buffalos
A.Murrah
B.Surti
C.Bhadawari*
D.Nagpuri
Ans:C
86.Toda Buffalo belongs to:
A.Nilgiris*
B.Delhi
C.Gujarat
D.Madhya Pradesh
Ans:A
87.Hybrid Napier is a cross between:
A.Napier and Guinea
B.Elephant grass and Bajra*
C.Paragrass and Buffel grass
D.Napier and Maize
Ans:B
88.Young one of a rabbit is called is:
A.Kitten
B.Kid
C.Kit*
D.Foal
Ans:C
89.Coccidiosis is caused by:
A.Bacteria
B.Protozoa*
C.Virus
D.Fungus
Ans:B
90.Act of parturition in pigs:
A.Farrowing*
B.Kindling
C.Calving
D.Foaling
Ans:A
91.Largest goat breed of India:
A.Malabari
B.Jamunapari*
C.Boer
D.Chegu
Ans:B
92.Pseudopregnancy is a phenomenon seen in:
A.Dog*
B.Cat
C.Cow
D.Elephant
Ans:A
93.Pain induced ovulation occurs in:
A.Dog
B.Cat*
C.Cow
D.Goat
Ans:B
94.Young goats may be given whole milk at the rate of---------------of their body weight for the first 30 days.
A.1/10
B.1/15
C.1/6*
D.1/20
Ans:C
95.The hand milking practice injurious to the teat is:
A.Full hand milking
B.Knuckling*
C.Stripping
D.Fisting
Ans:B
96.Calf starter should not contain:
A.Maize
B.Coconut cake
C.Fish meal
D.Urea*
Ans:D
97.Toxic principle present in Tapioca leaf:
A.Mimosine
B.Strychnine
C.Hydrocyanic acid*
D.Atropine
Ans:C
98.--------is called “King of fodders”.
A.Lucerne
B.Berseem*
C.Hybrid Napier
D.Subabool
Ans:B
99.Qualis reach sexual maturity when they are around-------------weeks of age
A.Six*
B.Twelve
C.Sixteen
D.Twenty
Ans:A
100.’Night blindness’is caused by:
A.Vitamin D deficiency
B.Vitamin K deficiency
C.Vitamin A deficiency*
D.Vitamin C deficiency
Ans:C




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email