20 February 2016

// // Leave a Comment

[PDF]STAFF NURSE,GRADE-II,NCA RECRUITMENT 26-11-2014

STAFF NURSE,GRADE-II,NCA RECRUITMENT
EXAM DATE:26-11-2014

1.Servants of India society founded by:
A.G.K.Gokhale*
B.B.G.Tilak
C.S.N.Banerjee
D.M.G.Rande
Ans:A

2.In Kerala,the district that has more forest:
A.Wayanad
B.Palakkad
C.Idukki*
D.Alappuzha
Ans:C
3.Netherland of Kerala:
A.Kochi
B.Kuttanad*
C.Paravur
D.Kumarakom
Ans:B
4.Name the state in which caste count took place in 1968:
A.Gujarat
B.Karnataka
C.Kerala*
D.Bengal
Ans:C
5.The boundary line between India and Pakistan drawn by:
A.Mountbattan
B.Pattel
C.Radcliff*
D.Stafford Cripps
Ans:C
6.Name the first foreign country that published Sree Narayana Guru’s stamp:
A.Sree Lanka*
B.Myanmar
C.Burma
D.Singapore
Ans:A
7.Name the association that founded by Vagbatananda:
A.Prathyaksha Daiva Sabha
B.SNDP
C.Atmavidya Sangham*
D.Sadhujana Paripalana Sangam
Ans:C
8.Nair Samudaya Brithyajanasangam was founded by:
A.M.M.Paramupilla
B.Mannathu Padmanabhan*
C.K.Kelappan
D.Chattambi Swamikal
Ans:B
9.Name the first Malayalam daily:
A.Nasrani Deepika*
B.Malayala Manorama
C.Kesari
D.Deepika
Ans:A
10.The book’Samadhi Sapthakam’ written by:
A.Swami Sivayogi
B.Ayya Vaikundar
C.Dr.Palpu
D.Pandit Karuppan*
Ans:D
11.The winner of 2014 Wimbledon men’s single:
A.Novak Djokovic*
B.Roger Federer
C.Andy Murray
D.Grigor Dimitrov
Ans:A
12.”Odakkuzhal”Award winner of 2013:
A.Sethu
B.K.R.Meera*
C.ONV Kuruppu
D.Subhash Chandran
Ans:B
13.Sixth BRICS summit was held in:
A.Maracana
B.Rio de Jeneiro
C.Fortaleza*
D.Gerardmer
Ans:C
14.India’s first domestically built guided missile destroyer:
A.Kolkata*
B.Prithvi
C.Rohini
D.Mumbai
Ans:A
15.The satellite used for launching “Mangalyan”
A.PSLV-5
B.PSCLVC-25*
C.INSAT-5
D.INSAT-2B
Ans:B
16.The reigistrar general and commissioner of 2011 Indian census:
A.C.Chandra Rao
B.A.Sambat
C.C.Chandramauli*
D.Nandan Nilekani
Ans:C
17.Central vigilance commission was set up in the year:
A.1964*
B.1956
C.1972
D.1950
Ans:A
18.The channel that separate the Andamans from Nicobar Islands:
A.Green Channel
B.Ten degree channel*
C.Zero degree channel
D.Red channel
Ans:B
19.Himalaya protects us from which frigid wind flowing down from central Asia:
A.Elephanta
B.Halny
C.Kali Andhi
D.Katabatic*
Ans:D
20.Hindustan Socialist Republican Association (HSRA)leader achieved martyrdom after a long epic fast:
A.Baghat Singh
B.Jutin Das*
C.Ajay Ghosh
D.Surya Sen
Ans:B
21.De salination of sea water is carried out by:
A.Van’t Hoff method
B.Osmosis
C.Arrhenius method
D.Reverse osmosis*
Ans:D
22.Artificial rain is caused by:
A.Peptisation
B.Coagulation
C.Scattering
D.Electro osmosis*
Ans:D
23.Ziegler Natta catalyst is an organometallic compound of the metal:
A.Iron
B.Zirconium
C.Titanium*
D.Rhodium
Ans:C
24.Vulcanised rubber is a/an:
A.Fibre*
B.Elastomer
C.Thermo plastic
D.Thermo setting plastic
Ans:A
25.The foul smelling product formed when alcoholic KOH react with chloroform and aniline is:
A.Phenyl acetamide
B.Diazonium chloride
C.Phenyl isocyanide*
D.Nitrobenzene
Ans:C
26.Viral proteins called interferons helping innate immunity are classified under:
A.Physical barriers
B.Physiological barriers
C.Cytokine barriers*
D.Cellular barriers
Ans:C
27.Mapping of genes is possible only if there is a cross between:
A.Dominant heterozygous alleles and dominant heterozygous alleles
B.Dominant heterozygous and dominant homozygous alleles
C.Dominant homozygous and dominant homozygous alleles
D.Dominant heterozygous and recessive homozygous alleles
Ans:--------
28.If a cross is made between haemophilic man and normal woman chance of the progeny in the subsequent generation is nil:
A.Haemophilic male
B.Haemophilic female
C.Carrier female
D.Normal male*
Ans:D
29.The ancestral man who uses hides to protect themselves and buried dead ones as per evolution studies:
A.Neanderthal man*
B.Ramapithecus
C.Homohabilis
D.Austral opithecus
Ans:A
30.If a double stranded DNA Helix has 30% cytosine what will be the calculated percentage of thymine in the helix:
A.20%
B.30%
C.100%
D.40%
Ans:--------
31.The ampere-second is a unit of:
A.Current*
B.Charge
C.Energy
D.Power
Ans:A
32.Which of the following is a scalar quantity?
A.Electric current
B.Electric field*
C.Acceleration
D.Linear momentum
Ans:B
33.If mass of body is M on the surface of earth then the mass of the same body on the moon surface is:
A.M/6*
B.Zero
C.M
D.None of these
Ans:A
34.Electron microscope use electron for their which property:
A.Wave nature*
B.Spin
C.Negative charge of electron
D.None
Ans:A
35.The energy band gap is maximum in:
A.Metals
B.Super conductors
C.Insulators*
D.Semi conductors
Ans:C
36.In Bryophyllum plants,the units of vegetative propagation is:
A.Flower
B.Leaf*
C.Stem
D.Roof
Ans:B
37.The branch of Botany deals with the study of pollengrains is called:
A.Palaentology
B.Pomology
C.Palynology*
D.Spermology
Ans:C
38.The father of biotechnology:
A.Paul Berg
B.Wermer Arber*
C.Allec Jeffreys
D.Carry Mullis
Ans:B
39.Which day of the following is celebrated as world environment day?
A.May 1
B.September 5
C.December 1
D.June 5*
Ans:D
40.The maintenance of hives of honey bees for the production of honey is called:
A.Sericulture
B.Apiculture*
C.Aquaculture
D.Pisciculture
Ans:B
41.Which among the following disease is not due to Aedes mosquitoes?
A.Filariasis*
B.Malaria
C.Dengue fever
D.Chikungunya fever
Ans:A
42.First foetal movement felt by the mother is:
A.Osiander’s sign
B.Hegar’s sign
C.Uterine soufflé
D.Quickening*
Ans:D
43.World AIDS day is celebrated every year on:
A.July 11th
B.December 25th
C.December 1st*
D.June 5th
Ans:C
44.False harmful written report is called:
A.Libel*
B.Slander
C.Tort
D.Felony
Ans:A
45.Maternal,blood serum is examined for alpha feto-proteins to detect:
A.Inborn errors of metabolism
B.Spina bifida*
C.Rh haemolytic disease
D.Haemophilia
Ans:B
46.What is the normal pH of blood?
A.6.65-6.45
B.5.35-6.0
C.7.35-7.45*
D.6.35-7.0
Ans:C
47.Population covered by an Anganwadi worker is:
A.2000
B.3000
C.1500
D.1000*
Ans:D
48.Hypokalemia is suspected when a client has serum potassium level falls below:
A.5.0 m Eq/L
B.3.52m Eq/L*
C.4.5m Eq/L
D.5.5m Eq/L
Ans:B
49.Which patient is at risk for metabolic acidosis?
A.Patient with uncontrolled diabetes mellitus*
B.Patient with emphysema
C.Patient with chronic bronchitis
D.Elderly patient receiving IV therapy
Ans:A
50.Which of the following is the function of sodium in the body?
A.Formation of bones
B.Functioning of skeletal muscle
C.Functioning of cardiac muscle
D.Maintenance of serum osmolarity*
Ans:D
51.Fear of high places is called:
A.Agrophobia*
B.Algophobia
C.Acrophobia
D.Claustrophobia
Ans:A
52.Which among the following vaccines is stored in the freezer?
A.Measles
B.Typhoid
C.DPT
D.TT
Ans:------
53.Constant presence of a disease within a geographic area:
A.Epidemic
B.Endemic*
C.Sporadic
D.Pandemic
Ans:B
54.Which among the following medicines is used for the pharmacologic closure of patent ductus arteriosus?
A.Methoxamine
B.Ecospirin
C.Indomethacin*
D.Prostaglandin
Ans:C
55.The suture line between two parietal bones is called:
A.Coronal
B.Lambdoidal
C.Frontal
D.Sagittal*
Ans:D
56.Wilms turnor is associated with:
A.Polycystic kidney
B.Renal dysplasia*
C.Renal Hypoplasia
D.Horse-shoe kidney
Ans:B
57.The most common complication of Tuberculous meningitis is:
A.Encephalitis
B.Subdural empyema
C.Hydrocephalus*
D.Brain abscess
Ans:C
58.Person who is kind,quiet,submissive,sympathetic and gloomy has:
A.Melancholic personality*
B.Narcissitic personality
C.Cyclothymic personality
D.Histrionic personality
Ans:A
59.Guillain-barre’syndrome is manifested with:
A.Muscle atrophy and persistent reflexes
B.Symmetric muscle weakness,diminished reflexes and paresthesia*
C.Muscle atrophy,convulsions and behavioral problems
D.Symmetric muscle weakness,increased tone and persistent reflexes
Ans:B
60.Bryant’s traction is indicated in:
A.Fractures of femur*
B.Fractures of humerus
C.Spinal fractures
D.Fractures of radius
Ans:A
61.Which of the following methods in health communication helps to perform a skill?
A.Lecture
B.Demonstration*
C.Seminar
D.Symposium
Ans:B
62.Salk vaccine is given for the prevention of:
A.Measles
B.Mumps
C.Polio*
D.Rabies
Ans:C
63.Which is the most common cancer associated with AIDS?
A.Lukemia
B.Adeno carcinoma
C.Osteo sarcoma
D.Kaposi’s sarcoma*
Ans:D
64.Bleeding due to the premature separation of a normally situated placenta is called:
A.Placenta praevia
B.Incidental haemorrhage
C.Post partum haemorrhage
D.Abruptio placentae*
Ans:D
65.A patient can become toxic on a normal dose of digitalis when----------is present.
A.Hyperkalemia
B.Hypertention
C.Hypokalemia*
D.Hypotention
Ans:C
66.If the activities done by the people are repeated by a patient,it is called?
A.Ecolalia
B.Hyperactivity
C.Compulsion
D.Echopraxia*
Ans:D
67.The most important cause of diarrhea in infants and children is:
A.Escherichia coli
B.Rota virus
C.Salmonella
D.Vibrio cholera*
Ans:D
68.Bagassosis is caused by inhalation of:
A.Sugar-cane dust*
B.Cotton dust
C.Coal dust
D.Silica dust
Ans:A
69.Normal PR interval in ECG is:
A.0.20-0.35 sec
B.0.30-0.45 sec
C.0.35-0.40 sec
D.0.12-0.20 sec*
Ans:D
70.The antidote to warfarin is:
A.Heparin
B.Vitamin K*
C.Vitamin B12
D.Iron
Ans:B
71.What is the normal CSF pressure when the individual is lying on his side?
A.15cm H2O*
B.20cmH2O
C.10cmH2O
D.25cmH2O
Ans:A
72.Immunization of DPT should be administered by:
A.Intradermal
B.Intramuscular*
C.Subcutanious
D.Intravenous
Ans:B
73.Which among the following drugs is used in the treatment of alcohol dependence?
A.Disulfiram*
B.Lithium
C.Carbamazepine
D.Verapamil
Ans:A
74.Insertion of a needle in to the pleural cavity is:
A.Endoscopy
B.Paracentesis
C.Thoracentesis*
D.Evisceration
Ans:C
75.Lack of oxygen in the blood stream is:
A.Apnoea
B.Cyanosis
C.Anoxia
D.Anoxaemia*
Ans:D
76.Fracture occurs at the distal end of the fibula:
A.Colles fracture
B.Oblique fracture
C.Spiral fracture
D.Pott’s fracture*
Ans:D
77.The most preferred intramuscular injection site for children is:
A.Deltoid
B.Dorsoglutcal
C.Vastus lateralis*
D.Ventrogluteal
Ans:C
78.Characteristic hormone of the placenta is:
A.Oestrogen
B.Chorionic gonadotrophin*
C.Corticotrophin
D.Oxytocin
Ans:B
79.Positive Chvostek’s and Trousseau’s signs are early indications of:
A.Rickets
B.Addison’s disease
C.Tetany*
D.Cusing’s syndrome
Ans:C
80.Sudden return to normal temperature from a very high temperature within a few hours:
A.Crisis*
B.Lysis
C.Remittent fever
D.Continuous fever
Ans:A
81.Which of the following symptoms is most commonly associated with Vitamin C deficiency?
A.Photophobia
B.Bleeding gums*
C.Muscular hypoxia
D.Conjunctival xerosis
Ans:B
82.Which among the malarial parasite is responsible for cerebral malaria?
A.P.Vivax
B.P.Ovale
C.P.Falciparum*
D.P.Quartan
Ans:C
83.One of the major causes of left sided heart failure is:
A.Septal defect
B.Congenital heart disease
C.Pulmonary valve stenosis*
D.Hypertention
Ans:C
84.Secretion of parathyroid hormone is stimulated by:
A.Hypokalemia
B.Hypercalcemia
C.Hyperkalemia
D.Hypocalcemia*
Ans:D
85.Which of the following hormone is called a”Stress”hormor?
A.Calcitonin
B.Vasopressin
C.Cortisol*
D.Prolactin
Ans:C
86.Which meal plan is best for the patient with reactive hypoglycemia?
A.Avoidance of fats and proteins
B.Small frequent meals*
C.Low fiber,high carbohydrate diet
D.Avoid fats,complex carbohydrates and proteins
Ans:B
87.What is the recommended maximum noise level?
A.85 decibel*
B.90 decibel
C.80 decibel
D.75 decibel
Ans:A
88.Angiotensin 11 inereases which of the following?
A.Vasodilation and ADH secretion
B.Vasoconstriction and aldosterone secretion*
C.Venous flow from the extremity
D.Arterial flow to the extremity
Ans:B
89.The cells involved in inflammatory reactions are called:
A.Neutrophils
B.Eosinophils
C.Basophils
D.Lymphocytes*
Ans:D
90.The muscle covers the shoulder and the back of the neck is:
A.Trapezius*
B.Masseter
C.Biceps
D.Temporalis
Ans:A
91.In which part of the brain,respiratory  centre is located?
A.Cerebral cortex
B.Hypothalamus
C.Midbrain
D.Medulla oblongata*
Ans:D
92.What is the common complication of varicocele?
A.Phimosis
B.Erectile dysfunction
C.Infertility*
D.Cancer
Ans:C
93.Which among the following conditions come under Cyanotic heart disease?
A.Ventricular septal defect
B.Atrial septal defect
C.Tetralogy of fallot*
D.Patent ductus arteriousus
Ans:C
94.The most common site of bleeding in children with hemophilia is:
A.Joints*
B.Stomach
C.Gum
D.Nose
Ans:A
95.A client receiving morphine sulfate should be observed for:
A.Respiratory depression*
B.Blood dyscrasias
C.Gastritis
D.Jaundice
Ans:A
96.Which of the following is the 5th cranial nerve?
A.Trochlear
B.Trigeminal*
C.Abducent
D.Facial
Ans:B
97.Deficiency  of vitamin B1 causes:
A.Beriberi*
B.Rickets
C.Pellagra
D.Xerophthalmia
Ans:A
98.Growth hormone is secreted by:
A.Neurohypophysis
B.Adrenal cortex
C.Adenohypophysis*
D.Adrenal medulla
Ans:C
99.Incubation Period of Chikungunya fever is:
A.10-13 days
B.1-2 days
C.14-16 days
D.4-7 days*
Ans:D
100.Mc Burney’s point is associated with:
A.Appendix*
B.Stomach
C.Spleen
D.Larynx
Ans:A




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email