19 February 2016

// // Leave a Comment

PREVIOUS ANSWER PAPER SECURITY ASSISTANT(EXECUTIVE)EXAMINATION,INTELLIGENCE BUREAU 12-10-2014

SECURITY ASSISTANT(EXECUTIVE)EXAMINATION,INTELLIGENCE BUREAU
EXAM DATE:12-10-2014

1.If 4 more that twice a number is 6 less than that number.What is the number?
A.2
B.-10*
C.10
D.16
Ans:B

2.A,B & C are going to buy books that cost Rs.540.If A pays Rs.40 more than B and B pays twice as much as C,how much does C pay?
A.Rs.100*
B.Rs.140
C.Rs.160
D.Rs.200
Ans:A
3.What is ½ of 37% of 200?
A.18.5
B.37*
C.74
D.18
Ans:B
4.Solve:2 x 7-(6/3)=?
A.10*
B.8
C.9
D.2/3
Ans:A
5.Solve(43+0.731/0.03)=?
A.14.577
B.1457.7*
C.1.4577
D.14577
Ans:B
6.A rectangle has width 5 cm and a diagonal 13 cm.Find its perimeter?
A.34*
B.30
C.36
D.38
Ans:A
7.What should be the missing number in the series:5 12-54 110
A.26*
B.24
C.18
D.20
Ans:A
8.Find the sum of all numbers from 1 to 79:
A.7900
B.3950
C.3160*
D.3260
Ans:C
9.A is taller than B but shorter than C.B is as tall as D but taller than E,Who is the tallest?
A.C*
B.A
C.B
D.D
Ans:A
10.The largest producer of spices in India is:
A.Punjab
B.Madhya Pradesh
C.Gujarat
D.Kerala*
Ans:D
11.On which river is the Bhakra Nangal project built?
A.Kosi
B.Jhelum
C.Beas
D.Sutlaj*
Ans:D
12.Kautilya’s Arthshastra is a great treatise on:
A.Economic policies*
B.State craft*
C.Inter-state relations
D.Ethics
Ans:A,B
13.Which among the four Vedas is the oldest?
A.Samaveda
B.Rigveda*
C.Yajurveda
D.Atharvaveda
Ans:B
14.Ordinary table salt is Sodium Chloride.What is Baking Soda?
A.Sodium Bicarbonate*
B.Pottasium Chloride
C.Potassium Carbonate
D.Potassium Hydrochloride
Ans:A
15.Potato is which part of the plant?
A.Root
B.Stem
C.Tuber*
D.Mesocarp
Ans:C
16.On whose name is the highest award for services to the development of cinema given?
A.Amitabh Bachchan
B.Raj Kapoor
C.Dada Saheb Phalke*
D.Meena Kumari
Ans:C
17.The Shanti Swaroop Bhatnagar awards are given for:
A.Outstanding contribution to science*
B.Exploring new dimensions in creative writing in Indian languages
C.Excellence in film direction
D.Creating mass awareness on environmental issues
Ans:A
18.The first Nobel prize winner of India:
A.Rabindranath Tagore*
B.Dr.Amartya Sen
C.Dr.C.V.Raman
D.Mother Teresa
Ans:A
19.Which agency implements the Mid Day Meal Scheme launched by the Government of India in 1995.
A.Ministry of Human Resources Development*
B.Ministry of Food Processing
C.Ministry of Agriculture
D.UNICEF
Ans:A
20.Bharat Bhavan is located in which state’s capital?
A.Gujarat
B.Madhya Pradesh*
C.Uttar Pradesh
D.Delhi
Ans:B
21.The state animal of Rajasthan is
A.Black buck
B.Chinkara*
C.Desert fox
D.Camel
Ans:B
22.The Malaysian Airlines aircraft that was shot down over Ukraine in July 2014 was:
A.MH 17*
B.MH 370
C.MH 317
D.MH 371
Ans:A
23.Who is the High Commissioner of India in London?
A.K.M.Chandrashekhar
B.Rajan Mathai*
C.Shiv Shankar Menon
D.Ms Sujata Singh
Ans:B
24.Who is the National Security Advisor of India?
A.Raghuram Rajan
B.Ajit Doval*
C.Hardeep Puri
D.G.Parthasarhty
Ans:B
25.Which of the following books is written by Hillary Clinton?
A.Living History*
B.Hard Choices
C.Dear Socks,Dear Buddy
D.All of these
Ans:A
26.The Chief Minister of Telangana is:
A.N.Chandrababu Naidu
B.K.Chandrasekhar Rao*
C.K.Rosaiah
D.Kiran Kumar Reddy
Ans:B
27.The Chief Minister of Bihar is:
A.Nitish Kumar
B.Jitan Ram Manjhi*
C.Sharad Yadav
D.Smt.Rabri Devi
Ans:B
28.The ‘Swarma Kamal’for the best Feature Film in 2013 was awarded to:
A.Ship of Theseus
B.Paan Singh Tomar*
C.Bhaag Milkha Bhaag
D.Thalaimuraigal
Ans:B
29.The election to the office of the President of India is conducted by:
A.The Speaker of Lok Sabha
B.The Prime Minister’s Office
C.The Election Commission of India*
D.The Minister of Parliamentary Affairs
Ans:C
30.What is the maximum age for election to the office of the President of India?
A.65 Years
B.70 Years
C.75 Years
D.No age limit*
Ans:D
31.The number of chambers in the heart of a frog are:
A.2
B.3*
C.4
D.5
Ans:B
32.The human digestive tract is also known as:
A.Elementary canal
B.Alimentary canal*
C.Allomentary canal
D.Elimentation canal
Ans:B
33.The plant hormones produced at the shoot tip cells to grow longer is:
A.Gibberellin*
B.Cytolumin
C.Auxin
D.None
Ans:A
34.The hormone that is secreted in times of stress in human body:
A.Adrenaline*
B.Insulin
C.Thyroxine
D.Testosterone
Ans:A
35.The scientist who first used a glass prism to obtain the spectrum of sunlight was:
A.Thomas Alva Edison
B.Issac Newton*
C.Mark Ernst Rutherford
D.Johann Doppler
Ans:B
36.Most of the sources of energy we use represent stored solar energy.Which of the following is not derived from the Sun’s energy?
A.Geothermal energy
B.Wind energy
C.Nuclear energy*
D.Bio-mass
Ans:C
37.The process of zinc coating on iron is known as:
A.Electroplating
B.Galvanisation*
C.Vulcanisation
D.Synthetic coating
Ans:B
38.The term’radio activity’was first used by:
A.Henry Becquerel
B.Marie Curie*
C.Rutherford
D.D.Broglie
Ans:B
39.The treatment of diseases by using water is:
A.Hydrology
B.Hydropathy*
C.Hydrography
D.Hydronomy
Ans:B
40.Hermaphrodite is an animal which is:
A.Male
B.Female
C.Both Male and Female*
D.Neither Male nor Female
Ans:C
41.An acid used in preservation of food stuffs:
A.Tartaric acid
B.Citric acid
C.Acetic acid*
D.Oxalic acid
Ans:C
42.When a bottle of perfume is opened in one corner of a room the smell spreads throughout the room.This is an example of:
A.Surface Tension
B.Transmission
C.Viscosity
D.Diffusion*
Ans:D
43.Who invented the television?
A.Newton
B.Galelio
C.J.L.Baird*
D.S.N.Singer
Ans:C
44.A sudden fall if mercury in barometer indicates:
A.Fair weather
B.Stormy weather*
C.Cold weather
D.Hot weather
Ans:B
45.Match the following:
a Pascal           A Pressure
b Newton        B Force
c.Joule             C Work
d.Watt             D Power
A.a-A b-B c-C d-D*
B.a-B b-C c-D d-A
C.a-D b-C c-B d-A
D.a-B b-D c-A d-C
Ans:A
46.”When a body is immersed in a liquid fully or partially,it suffers an upthrust which is equal to the weight of the liquid displaced”This is known as:
A.Pascal’s law
B.Newton’s law
C.Archimede’s Principle*
D.None
Ans:C
47.Earth completes one rotation in 23 hrs 56 min 4.09 secs if we look at earth from outside it is found to rotate from to
A.West to East*
B.East to West
C.North to South
D.South to north
Ans:A
48.Ozone layer is important because
A.It helps in photosynthesis
B.Prevents earth’s radiation from escaping
C.Filters ultraviolet rays selectively
D.Blocks ultra violet rays  completely*
Ans:D
49.NASA refers to
A.National Aeronautics & Space Administration*
B.North Atlantic Space Agency
C.Northern Airborne & Space Agency
D.None
Ans:A
50.What does LCD stand for in the field of television technology?
A.Liquid Crystal Display*
B.Light Connecting Device
C.Light Control Display
D.Light Crystal Display
Ans:A
51.The World’s highest plateau is the
A.Canadian
B.Deccan
C.Bolivian
D.Tibetan*
Ans:D
52.Which of the following vitamins helps in clotting of blood?
A.Vitamin B1
B.Vitamin B2
C.Vitamin D
D.Vitamin K*
Ans:D
53.What is the address given to a computer connected to a network called?
A.SYSID
B.System address
C.Process ID
D.IP address*
Ans:D
54.The full form of RBI is:
A.Rural Bank of India
B.Reserve Bank of India*
C.Registrar of Banks in India
D.Rural Bank Institute
Ans:B
55.ISI in Pakistan stands for:
A.Islamic Student’s Institution
B.Inter Services Intelligence*
C.International Sociology Institute
D.None
Ans:B
56.Roger Federer is associated with which game?
A.Badminton
B.Table Tennis
C.Lawn Tennis*
D.Hockey
Ans:C
57.The hormone secreted by pancreas is:
A.Insulin*
B.Bile Juice
C.Vitamin D
D.None
Ans:A
58.Moti Masjid in the Red Fort at Delhi was built by?
A.Jehangir
B.Shahjahan*
C.Akbar
D.Aurangazeb
Ans:B
59.Charak,Sushrut and Dhavantri in ancient India are associated with which discipline of science?
A.Medicine*
B.Life Sciences
C.Mathematics
D.Astrology
Ans:A
60.”Kadamban”,the famous Sanskrit epic was written by:
A.Kadam Kumari
B.Baan Bhatta*
C.Shukracharya
D.Krishna Bhatta
Ans:B
61.Hindi Novel ‘Godaan’was written by
A.Harioudh
B.Munshi Premchand*
C.Dharam Bir Bharti
D.Harivansh Rai Bachhan
Ans:B
62.The river Narmada begins from which of the mountains:
A.Maikal*
B.Himalayas
C.Vindhyas
D.Satpuras
Ans:A
63.Gond tribe are residents of Vindhyas;Bhils are residents of:
A.Himalayas
B.Satpuras*
C.Shivaliks
D.Nilgiris
Ans:B
64.Silent Valley is located in which state?
A.Jammu & Kashmir
B.Andamans
C.Kerala*
D.Karnataka
Ans:C
65.Dalal Street to Sensex.What in London is Fleet Street related to:
A.Ships
B.Newspaper publishing*
C.Trucks
D.Submarines
Ans:B
66.Where is Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration located?
A.Musoorie*
B.Bhopal
C.Jodhpur
D.Chennai
Ans:A
67.Who is the Chief of the Naval staff of India?
A.Shekhar Sinha
B.D.K.Joshi
C.Raghu Raman
D.Robin K.Dhawan*
Ans:D
68.A man is facing north.He turns 45 degrees in the clockwise direction and then another 180 degrees in the same direction and then 270 degrees in the anti clockwise direction.Which direction is he facing now?
A.South
B.North-west*
C.West
D.South-west
Ans:B
69.The champions/winners of 2014 World Cup football are:
A.Italy
B.Brazil
C.Germany*
D.Spain
Ans:C
70.Arrange the given words in the correct sequence in which they occur in the dictionary.
1.Dissipate
2.Dissuade
3.Disseminate
4.Distract
5.Dissociate
6.Dissect
A.6,3,1,5,2,4*
B.1,6,3,2,4,5
C.3,6,1,2,5,4
D.4,6,3,1,5,2
Ans:A
71.Which of the following is the most important raw material for generation of power in India?
A.Uranium
B.Coal*
C.Mineral Oil
D.Natural gas
Ans:B
72.Who gave the slogan ‘Do or Die’ during the freedom struggle of India?
A.Jawaharlal Nehru
B.Subhash Chandra Bose
C.Mahatma Gandhi*
D.Annie Bessant
Ans:C
73.Wheeler Island is located off the coast of which state?
A.Tamil Nadu
B.Kerala
C.Orissa*
D.Maharashtra
Ans:C
74.’India Gate’is situated in
A.New Delhi*
B.Mumbai
C.Chennai
D.Kolkata
Ans:A
75.The famous Kamakhya Temple is situated in
A.Assam*
B.Meghalaya
C.Mizoram
D.Manipur
Ans:A
76.Who was awarded the first Rajiv Gandhi National Sadbhavan Diwas award?
A.Mother Teresa*
B.J.R.D.Tata
C.Acharya Tulsi
D.Dr.J.Rengaswamy
Ans:A
77.A method of bypassing normal authentication procedures to a computer system is known as unauthorised access
A.Window
B.Backdoor*
C.Bypass
D.Frontdoor
Ans:B
78.What is full form of TRP?
A.Television Relating Point*
B.Total Review Point
C.Target Rating Point
D.Target Review Point
Ans:A
79.The National Song’Vande Mataram’was composed by:
A.Rabindranath Tagore
B.Bankim Chandra Chattopadhyay*
C.Sharat Chandra Chatterjee
D.Sarojini Naidu
Ans:B
80.Todar Mal was minister for which department in Akbar’s reign?
A.Agriculture
B.Finance*
C.Security
D.Prime Minister
Ans:B
81.The ------------of the school is a woman of------------
A.Principles,principal
B.Principals,principel
C.Principal,principle*
D.Priciple,principal
Ans:C
82.As Shyam--------------retirement,he became more intelligent and active.
A.Awarded
B.Withdraw
C.Derived
D.Neared*
Ans:D
83.At the World’s finest educational institutes,only students  with the ---------to succeed are selected.
A.Luck
B.Drive*
C.Resources
D.Experience
Ans:B
84.An established principle of practical wisdom is:
A.Marxism
B.Maxim*
C.Neologism
D.Platonism
Ans:B
85.To take secretly in small quantities means:
A.Robbery
B.Pilferage*
C.Theft
D.Defalcation
Ans:B
86.IB headquarters ----------in Delhi
A.Are
B.Is*
C.Were
D.Have
Ans:B
87.I shall meet you at eight or at any other------------time you suggest.
A.Adequate
B.Suitable
C.Convenient*
D.Enough
Ans:C
88.I believe in Rani’s version of the events as it sounds----------
A.Creditable
B.Credible*
C.Incredible
D.Credulous
Ans:B
89.A politician promises the ----------to the electorate to win votes.
A.Ocean
B.Sea
C.Moon*
D.Sun
Ans:C
90.I regret the happenings I wish  I could turn the ----------back
A.Present
B.Clock*
C.Watch
D.Time
Ans:B
91.A person who gets easily scared is called a------
A.Cowherd
B.Coward*
C.Covert
D.Cobart
Ans:B
92.Shyam and Radha together sang a melodious--------
A.Duo
B.Duet*
C.Solo
D.Double
Ans:B
93.The Prime Minister--------------a speech on Teacher’s Day.
A.Gave
B.Addressed
C.Delivered*
D.Said
Ans:C
94.After retirement,Ravi plans to write his--------
A.Memoirs*
B.Memories
C.Biography
D.Souvenirs
Ans:A
95.You cannot learn music overnight,it is a --------process.
A.Intellectual
B.Gradual*
C.Mellifluous
D.Happening
Ans:B
96.To exercise daily is one of my New Year----------
A.Revolutions
B.Devolutions
C.Resolutions*
D.Dissolutions
Ans:C
97.The ---------man wore shirts of bright colours and bold designs.
A.Sober
B.Flamboyant*
C.Voracious
D.Brilliant
Ans:B
98.Moved by the defence lawyer’s--------------,the jury acquitted the suspect.
A.Eloquence*
B.Soberness
C.Compulsion
D.Coherence
Ans:A
99.’Desert’is related to ‘oasis’just as ‘barren’ is related to------------
A.Fertile
B.Febrile*
C.Fruits
D.Children
Ans:B
100.After I-------my project,I shall watch a movie.
A.Finish*
B.Shall finish
C.Will finish
D.Had finished

Ans:A
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email