18 February 2016

// // Leave a Comment

SOLVED PAPER COMPUTER PROGRAMMER CUM OPERATOR,BEVERAGES CORPORATION 19-11-2014

COMPUTER PROGRAMMER CUM OPERATOR,BEVERAGES CORPORATION
EXAM DATE:19-11-2014


1.The first chief editor of’Swadesabhimani’:
A.Vakkom Abdul Khadar Maulavi
B.Sir.C.P.Govinda Pillai*
C.K.Ramakrishna Pillai
D.G.Parameswaran Pillai
Ans:B

2.’Mitra mela’a secret society was organized by:
A.B.G.Tilak
B.Sachin Sanya
C.Madan Lal Dhingra
D.Savarkar*
Ans:D
3.The ‘Lekshamveedu’scheme was launched by:
A.A.K.Gopalan
B.E.K.Nayanar
C.Pattom A.Thanupillai
D.M.N.Govindan Nair*
Ans:D
4.The Act relating to water (Prevention and Control of Pollution):
A.1974*
B.1981
C.2002
D.1986
Ans:A
5.The expanded form of NFAI:
A.National Film Award of India
B.The National Film Academy of India
C.The National Film Archive of India*
D.The National Film Authority of India
Ans:C
6.Which of the following legislations banned Sati and made it illegal?
A.Act of 1870
B.Sharada Act of 1930
C.Bengal Regulation Act of 1795
D.Regulation Act XVII of December 1829*
Ans:D
7.Liberator of Indian Press was:
A.Charles Mercafe*
B.Lord Wellesley
C.John Adams
D.Lord Hastings
Ans:A
8.Which was hailed as the Magna Carta of the Travancore Ryots?
A.Janmikudiyan Regulation
B.Pandara Pattom*
C.Kerala Land Reforms Act
D.Land Tenurial Act
Ans:B
9.Arrange chronologically the following events in Indian freedom movement:
1)Quit India Movement
2)Singh Sabha
3)Dandi March
4)Gurdwara Reform Movement
A.1,4,3,2
B.3,1,2,4
C.2,4,3,1*
D.2,3,4,1
Ans:C
10.Silent valley hydroelectric project was abandoned due to the strong public opposition,it is located in:
A.Palakkad*
B.Thrissur
C.Wayanad
D.Idukki
Ans:A
11.The first session of the Constituent Assembly met at Delhi began on:
A.20 January 1947
B.11 December 1946
C.26 January 1947
D.9 December 1946*
Ans:D
12.Who among the following served as President of Indian National Congress?
A.Mrs.Nellie Sengupta
B.Mrs.Annie Besant
C.Mrs.Sarojini Naidu
D.All the above*
Ans:D
13.The founder of Sidhasramam:
A.Brahmanada Sivayogi*
B.Vagbhadanda
C.Vaikunda Swamikal
D.Rev.Nidhiyirikal
Ans:A
14.Union Cabinet approved the creation of a new state of Telengana on:
A.October 7,2013
B.October 3,2013*
C.November 7,2013
D.November 3,2013
Ans:B
15.Solheim cup is associated with:
A.Ice hockey
B.Motor racing
C.Table Tennis
D.Golf*
Ans:D
16.The name of Medha Phatkar is associated with:
A.PIE
B.Chipko
C.NBA*
D.Appiko
Ans:C
17.Which among the following was wrongly matched?
a.Nair Act-1912
b.Nanjanad Vellala Act-1926
c.Ezhava Act 1923
d.Mappila Marumkkattayam Act-1939
A.b and c*
B.a,c and d
C.a and b
D.b,a and d
Ans:A
18.Which political leader earned the epithet of Qaid-i-Azam?
A.Vallabai Patel
B.Jawaharlal Nehru
C.Mohammed Ali Jinnah*
D.Mahatma Gandhi
Ans:C
19.The school opened by Ayyankali for Pulaya children was at:
A.Venganoor*
B.Kollor
C.Parasala
D.Neyyattinkara
Ans:A
20.The first full fledged Sanskrit drama in South India:
A.Attaprakaram
B.Kramadeepika
C.Ashcharya Chudamani*
D.Pradyumnabhyudayam
Ans:C
21.Whose regime is concerned as’full of missions,omissions and commissions’?
A.Lord Lytton
B.Lord Rippon
C.Lord Wellesley
D.Lord Curzon*
Ans:D
22.One of the work translated by Sree Narayana Guru into Malayalam:
A.Sivanandalehari
B.Tirukural*
C.Prakriya Sarvaswam
D.Alankarabhushanam
Ans:B
23.The French Award “The Knight of the order of Arts and Letter’of 2013 conferred by:
A.Lyricist Gulzar
B.Aiswarya Rai*
C.Irom Sharmila
D.Harley Davidson
Ans:B
24.Among the following who was not an invitee in the BRICS,conference of 2014:
A.Ghana*
B.Argentiena
C.Surinam
D.Peru
Ans:A
25.Part II of the Indian Constitution deals with
A.The Union and its territories
B.Tribunals
C.Election
D.Citizenship*
Ans:D
26.Arrange the following movements in accordance with its formation:
a.NSS
b.SNDP
c.Sadhujana Paripalana Yogam
d.Sahodarasamajam
A.acbd
B.bcad*
C.bacd
D.adbc
Ans:B
27.The ‘Golden boot prize’of 2014 World Cup goes to:
A.James Rodriguez*
B.Lionel Messi
C.Mariyo Godse
D.Miraslave Closseu
Ans:A
28.The ‘Guru’of Sree Sankaracharya was:
A.Guadapadar
B.Govindan*
C.Kumarilabhattan
D.Mandanamissran
Ans:B
29.The first census conducted  in Travancore was under the auspicious of:
A.Sree Chithira Tirunal Balarama Varma
B.Gauri Lekshmi Bai
C.Swathi Tirunal*
D.Marthanda Varma
Ans:C
30.The Nilambur Teak Plantation started by:
A.Mr.J.D.Munro
B.Mr.Connelly*
C.Mr.Dietrich Brandis
D.Mr.David Simpson
Ans:B
31.Who was the leader of the agitation ‘Poura Samatvavada Prakshobhanan’?
A.C.Kesavan
B.N.V.Joseph
C.P.K.Kunju
D.E.J.John*
Ans:D
32.Gandhiji did his first experiment of Satyagraha in:
A.Kaira
B.Bardoli
C.Champaran*
D.Ahmadabad-Mill strike
Ans:C
33.The journal published by Annie Besant:
A.Young India
B.Common Will*
C.Amrita Bazar Patrika
D.The Hindu
Ans:B
34.The Chairman of the reception committee of the League at Delhi conference in 1918 was:
A.Dr.Ansari*
B.Sharif Hussain
C.Abdul Bari
D.Abdul Kalam Azad
Ans:A
35.Recently joined member of WTO,after fifteen years of fight:
A.Iran
B.Russia
C.China*
D.Venezuela
Ans:C
36.The temple trustees are known by the name:
A.Adiyalar
B.Karalar
C.Paniyalar
D.Uralar*
Ans:D
37.The first meeting of Antarjanams was held at:
A.Edokunni
B.Thirunavaya
C.Guruvayoor*
D.Pattambi
Ans:C
38.The Italian Priest who associated with the completion of ‘Hortus Malabaricus’:
A.Rev.George Mathew
B.Rev.Mathew*
C.Rev.Clement
D.Rev.Paulino Bartalomeo
Ans:B
39.The work ‘Prayogasam-uchaya’ deals on:
A.Vishavaidyam*
B.Marmachikitsa
C.Netrarogachikitsa
D.Sannipatachikitsa
Ans:A
40.The Five Year Plan which achieved targeted growth rate?
A.Second
B.Fourth
C.Sixth*
D.Tenth
Ans:C
41.Who among the following was not a moderate leader?
A.Pherozshah Mehta*
B.Gopalakrishna Gokhale
C.D.E.Wacha
D.Surendra Natha Banerjee
Ans:A
42.The first Mosque built in Kerala was at
A.Kannur
B.Calicut
C.Crangannore*
D.Mattancheri
Ans:C
43.The temple entry proclamation declared on:
A.1932 November 12
B.1935 November 12
C.1937 November 12
D.1936 November 12*
Ans:D
44.The immediate cause which led to be the launching of the non-cooperation movement was:
A.Khilafat Committee
B.Rowalat Act*
C.Jallianwalla Bagh Massacre
D.Dissatisfaction with the Govt.of India Act 1919
Ans:B
45.’Samshepavedartham’was first published from which county?
A.Rome*
B.Italy
C.Germany
D.England
Ans:A
46.Under whose leadership was the ‘Quit India’movement carried on?
A.Mahatma Gandhi
B.Subhas Chandra Bose
C.Jawaharlal Nehru
D.None of these*
Ans:D
47.’No Caste,No Religion,No God,No Class-it is the ideology of:
A.K.P.Karuppan
B.Sree Narayana Guru
C.K.Ayyappan*
D.Chattampi Swamikal
Ans:C
48.The cabinet delegation consisted of:
A.Sir Stafford Cripps,Lord Pethic Lawrence,Lord Wavell
B.Lord Pethic Lawrence,Sir Stator Cripps, Mr.Alexander*
C.Lord Wavell,Lord Pethic Lawrence,Mr.Alexander
D.Lord Pethic Lawrence,Mr.Alexander ,Lord Wavell
Ans:B
49.The idea of the Indian National Army was first conceived in Malaya by:
A.Subhas Chandra Bose
B.Rash Bihari Bose
C.Mohan Singh*
D.Niranjan Singh Gill
Ans:C
50.’Cochin saga’was authored by:
A.General Kallen
B.Dewan Subha Rao
C.I.C.Chacko
D.Robert Bristo*
Ans:D
51.A computer derive its basic strength from:
A.Speed
B.Accuracy
C.Memory
D.All of the above*
Ans:D
52.A BIT represents a:
A.Decimal digit
B.Octal digit
C.Binary digit*
D.Hexadecimal digit
Ans:C
53.Computer cannot do anything without a:
A.Chip
B.Memory
C.Output device
D.Program*
Ans:D
54.The Central Processing Unit(CPU)consists of:
A.Input,output and processing
B.Control unit,primary storage,secondary storage
C.Control unit,arithmetic logic-unit,primary storage*
D.Control unit,processing primary storage
Ans:C
55.The fifth generation digital computer will be:
A.Extremely low cost
B.Very expensive
C.Versatility
D.Artificial intelligence*
Ans:D
56.Which is considered a direct entry input device?
A.Optical scanner
B.Mouse
C.Light pen
D.All of the above*
Ans:D
57.A character is represented in EBCDIC by:
A.One bit
B.Four bits
C.Eight bits*
D.None of the above
Ans:C
58.A term associated with the comparison of processing speeds of different computer systems is:
A.EFTS
B.MPG
C.MIPS*
D.CPS
Ans:C
59.Everything computer does is controlled by its:
A.RAM
B.ROM
C.CPU*
D.Storage devices
Ans:C
60.One thousand bytes represent a:
A.Megabyte
B.Gigabyte
C.Kilobyte*
D.All of the above
Ans:C
61.A digital computer  is superior to an analog computer in terms of:
A.Cost speed and space requirements
B.Cost,accuracy and versatility*
C.Cost,speed and accuracy
D.All of the above
Ans:B
62.In which  of the following terminals the screen is regarded as an array of pixels,where each pixel is either on or off?
A.Character map terminal
B.Bit map terminal*
C.RS-232 C terminal
D.None of the above
Ans:B
63.A digit computer is based on the principle of:
A.Measurement
B.Logic
C.Multiplication
D.Counting*
Ans:D
64.The concept that many users can share a computer is called:
A.Time-sharing*
B.Distributed processing
C.Parallel processing
D.Interactive
Ans:A
65.What is the most common speed in rpm at which the hard disk usually rotate?
A.2400
B.3600*
C.4700
D.1600
Ans:B
66.Which of the following is responsible for coordinating various operations using timing signals?
A.Artihmetic logic unit
B.Control unit*
C.Memory unit
D.I/O unit
Ans:B
67.Binary coded decimal(BCD)numbers express each decimal digits as:
A.Binary digits
B.Word
C.Nibble*
D.Byte
Ans:C
68.In terms of processing power there is a class of computers between minicomputers and microcomputers  known as:
A.Super computer
B.Mainframe
C.Personal computer
D.Workstation*
Ans:D
69.The first AT Systems have:
A.12 bit ISA bus
B.14 bit ISA bus
C.16 bit ISA bus*
D.18 bit ISA bus
Ans:C
70.The person who contributed the idea of the stored program was
A.John Von Neuman*
B.Charles babbage
C.Howard Aiken
D.Thomas J Watson
Ans:A
71.First integrated circuit chip was developed by
A.C.V.Raman
B.W.H.Brittain
C.J.S.Kilby*
D.Robert Noyc
Ans:C
72.The counting board in which numbers are represented as beads strung on wires is commonly called abacus.By what name is it known in Japan?
A.Suanpan
B.Soroban*
C.Napiers beads
D.Suharto
Ans:B
73.Which machine was known as”Babbage’s Folly”?
A.Differential analyzer
B.Difference engine
C.Analytical engine*
D.Mark-1
Ans:C
74.Which of the following computers was the first to use a stored program?
A.ENIAC
B.EDVAC
C.EDSAC*
D.ACE
Ans:C
75.Hexadecimal can express in one digit what is done by following binary number of binary digits?
A.One
B.Two
C.Four*
D.Eight
Ans:C
76.BCD numbers are useful whenever-------information is transferred into or out a digital system.
A.Decimal*
B.Binary
C.ASCII
D.Hexadecimal
Ans:A
77.What is the ASCII code for T?
A.1010100*
B.1011010
C.1011100
D.1011111
Ans:A
78.The binary equivalent of the octal number 13:54 is:
A.1011.1011*
B.1101.1110
C.1001.1110
D.None of the above
Ans:A
79.Binary code of 73 is:
A.1010001
B.1000100
C.1100101
D.1001001*
Ans:D
80.One way to simplify the sum –of –products equation is to use Boolean algebra.Another way is:
A.De Morgan
B.Standard
C.Schottky
D.Karnough*
Ans:D
81.How many memory locations can 14 address bits access?
A.16,384*
B.8,192
C.4096
D.14
Ans:A
82.The Gray code for decimal 7 is:
A.0111
B.1011
C.0100*
D.0101
Ans:C
83.Which of the following electronic component is not found in ordinary ICs?
A.Diodes
B.Resistors
C.Transistors
D.Inductors*
Ans:D
84.Which of the following is a universal gate?
A.AND
B.OR
C.XOR
D.NAND*
Ans:D
85.MCA means:
A.Main Computer architecture
B.Micro Channel architecture*
C.Micro chip architecture
D.Micro computer architecture
Ans:B
86.Who developed the operating system OS/2 for running IBMs new PS/2 family of micro computers?
A.IBM
B.Microsoft*
C.Bell Laboratories
D.Digital Research corporation
Ans:B
87.The higher version of the operating systems are so written that programs designed for earlier versions can still be run.What is it called?
A.Upgradability
B.Upward mobility
C.Universality
D.Upward combatibility*
Ans:D
88.With reference to Windows a DLL is:
A.Distribution level library
B.Dynamic link library*
C.Dedicated link library
D.None of these
Ans:B
89.Object program is
A.A program written in machine language
B.A program to be translated into machine language
C.The translation of high level language into machine language*
D.None of these
Ans:C
90.Part of a program where the shared memory is accessed and which should be executed indivisibly is called:
A.Semaphore
B.Directory
C.Critical section*
D.Mutual exclusion
Ans:C
91.Which of the following operating systems use write through caches?
A.UNIX
B.DOS*
C.MINIX
D.XENIX
Ans:B
92.A system program that sets up an executable program in main memory ready for execution is:
A.Assembler
B.Linker
C.Loader*
D.None of the above
Ans:C
93.Process is:
A.Program in high level language kept on disk
B.Contents of main memory
C.A program in execution*
D.None of the above
Ans:C
94.An instruction in a programming language that is replaced by a sequence of instructions prior to assembly or compiling is known as:
A.Procedure
B.Macro*
C.Literal
D.Label
Ans:B
95.A system program that combines the separately complied modules of a program into a form suitable for execution:
A.Assembler
B.Linking loader*
C.Cross compiler
D.Load and go
Ans:B
96.Which of the following are loaded into main memory when the computer is booted?
A.Internal command instructions*
B.External command instructions
C.Utility programs
D.None of the above
Ans:A
97.Bug means:
A.A logical error in a program*
B.A difficult syntax error in a program
C.All of the above
D.None of the above
Ans:A
98.Indicate which of the following is not true about an interpreter?
A.Interpreter generates an object program from the source program*
B.Interpreter is a kind of translator
C.Interpreter analyses source statement every time it is executed
D.All of the above
Ans:A
99.The operating system manages:
A.Memory
B.Processor
C.Disk and I/O devices
D.All of the above*
Ans:D
100.Special software to create a job queue is called a
A.Drive
B.Spooler*
C.Interpreter
D.Linkage editor
Ans:B






                                                                         
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email